CSEKE ŞI DEGRADAREA UDMR. SAU DESPRE LOIALITATE

Foto: realitatea.net

Nu credeam că UDMR poate promova pe scena publică altfel decât personalităţi respectabile. Oameni care să reprezinte la nivel înalt comunitatea maghiară din România.

Ceea ce face, însă, Cseke Attila în funcţia de ministru al Sănătăţii compromite grav UDMR şi trage comunitatea maghiară sub nivelul respectabilităţii.

Ungurii noştri şi-au purtat până la finele anului 2009 consecvent cartea de vizită a omului de onoare. Cel care a condus destinele Uniunii maghiarilor din România vreme de 18 ani, domnul Marko Bela, a invocat loialitatea partenerială în alianţe de guvernare.

Corect! De exemplu, ungurii au fost singurii care nu l-au trădat pe premierul Victor Ciorbea şi au fost parteneri loiali în guvernul Tăriceanu, chiar perioada de prosperitate postdecembristă. Deci, au cu ce se mândri că au participat la acea guvernare.

Foto: realitatea.net

Şi despre asta-i vorba: despre însuşi rostul participării la guvernare. Unul de interes public sau de interes strict egoist (personal sau ţinând de comunitatea etnică).  Loialitate în înţeles superior, ca atitudine de principiu şi ţinând de caracter (şi având caracter de generalitate, ca o lege a propriului caracter) sau loialitate în înţelesul apartenenţei de clan sau de grupare – inclusiv una infracţională? Se ştie că există şi onoare la mafioţi, iar încălcarea ei se pedepseşte cu moartea. Nu cred, însă, că despre astfel de onoare e vorba la UDMR, când invocă rămânerea la guvernare cu PD-L. În sensul că UDMR este partea aflată în poziţia de a condamna la moarte PD-L, dacă pleacă de la guvernare. Ceea ce ar salva de la moarte poporul român.

Numai că e vorba de însuşi cercul vicios pe care-l întreţin vânjos simpaticii lideri ai UDMR.

Foto: Monitorul de Sibiu

Nu uităm că „reforma statului” împotriva poporului, adică regimul Băsescu, nici nu era cu putinţă dacă – evident dintr-o altă loialitate -, după alegerile prezidenţiale, UDMR n-ar fi făcut 180 de grade, de la majoritatea cu PNL, PSD şi minorităţile etnice, la noua majoritate cu PD-L, împotriva căruia era îndreptată – şi mai ales îndreptăţită – vechea majoritate, din care UDMR făcea parte. Dar (am semnalat în alte postări), liderii UDMR au înţeles miza uriaşă a angajării alături de gruparea infracţională patronată de Băsescu: unica şi cel mai probabil irepetabila ocazie de a obţine absolut orice, inclusiv autonomia teritorială, nesperată de ei în mod real(ist) vreodată.

Deci, corect era din partea conducerii UDMR să nu ne jignească inteligenţa, invocând loialitatea ca principiu de rămânere la guvernare.  Sau să nu se preteze la rolul de Tartuffe, ci măcar să precizeze despre ce loialitate e vorba. Şi faţă de cine.

Se poate, oare, vorbi de loialitate faţă de un partener (care se dovedeşte) criminal? Şi încă, în masă. Cu premeditare.

Am înţeles – şi teoretic, am admirat, că n-am cum să-mi refuz plăcerea de a savura arta strategiei – cinismul UDMR, jocul dur la guvernare. Domnii de la UDMR şi-au găsit, în băs-boci, mutanţii pe care îi călăresc până îi storc de tot ce pot obţine din şantajul maximal cu ieşirea de la guvernare: ieşire care pe cei rămaşi în fundul gol i-ar trimite direct la puşcărie. Sau la secţia agitaţi.

Ceea ce însă nu pot admite şi mă dezgustă până la greaţă e faptul că liderii UDMR nu-şi canalizează cinismul asupra partenerilor de guvernare, călărindu-i nonstop, ci se complac în complicitatea la genocid. Dacă tot stau la guvernare pentru scopuri comunitare, măcar puteau să limiteze daunele la adresa populaţiei şi în acelaşi timp să-şi urmărească scopurile până la finalitatea lor ultimă. UDMR i-ar putea cere lui Băsescu orice şi ar obţine: inclusiv să meargă împreună cu Udrea în limbă pe traseul Dunăre-Marea Neagră. Deci dacă UDMR ar fi avut milă creştinească de populaţia ţării (măcar fiindcă e atinsă şi cea cu sânge maghiar, prin toate măsurile detracate), atunci putea impune o veritabilă politică de austeritate, una de stopare imediată a hoţiei guvernamentale. UDMR putea impune orice, fiindcă nu i se poate refuza nimic. În loc de asta, acceptă să facă dintr-un tânăr lider al lor, Cseke, instrumentul cel mai vizibil al genocidului, ca să preia impactul furiei populaţiei, pe post de detergent al imaginii PD-L. Măcar Aro, dacă nu Ariel.

Din această cauză, eu mi-am pierdut respectul faţă de UDMR. Ireversibil. Simpatiile nu mi le reprim, mai ales când sunt justificate şi raţional – de exemplu, domnul Frunda Gyorgy. Cred că e cel mai loial cetăţean român dintre unguri. Dacă nu şi singurul la ora actuală de la vârful UDMR. De altfel, nici nu ştiu dacă mai are vreo funcţie. Nu m-ar mira contrariul.

Sub regimul Băsescu,  populaţia României e desconsiderată până la carne vie, în care se taie. Continuu. Şi se va tăia până la exterminare. Iar ministrul UDMR al Sănătăţii e trimis la înaintare.

Este proba flagrantă că, din păcate, liderii ungurilor români – ca să zic aşa – dovedesc că fac compromisuri faţă de principii, adică şi-au încălcat flagrant propria loialitate în sens de principialitate. Şi o limitează la loialitate de clan. În două accepţii: 1. apartenenţa etnică asumată ca statalitate modificată şi 2. crima organizată care este guvernarea actuală. Loialitatea nu (mai) e de mult faţă de România şi de poporul român.

Foto: Gândul

E bine din partea domnului Kelemen Hunor că nu-şi ascunde poziţia de forţă, deci cinstit ar fi să renunţe la invocarea loialităţii, care a devenit un pretext pentru mascarea unei atitudini – îmi pare sincer rău – oneroase. Liderul UDMR a spus foarte clar că participarea în continuare la guvernare – reglementată printr-un protocol al coaliţiei criminale – este condiţionată de măsuri legislative privind comunitatea maghiară, inclusiv autonomie teritorială. Au spus-o, pe nume. În consens cu Budapesta. E bine că domnul Kelemen recunoaşte deschis că vrea mai mult decât autonomia administrativă şi putem considera recunoaşterea dezideratului ca pe un semn de respect faţă de cunoştinţele privind subsidiaritatea. Care, dat fiind „suplimentul”, s-ar referi la Budapesta. Căci loialitatea e faţă de Ungaria. Domnul Kelemen e liber să fie loial cui vrea, dar nu ca ministru al statului român. Fiindcă una e să fii loial propriului sânge şi alta, unui alt stat decât cel al cărui cetăţean eşti sau mai ales – dacă admitem teoretic că s-a relativizat criteriul cetăţeniei, din moment ce poate fi şi dublă – pe a cărui Constituţie ai jurat ca ministru. În frunte cu Marko Bela, care este viceprim-ministru. Deci principal complice la politica antinaţională a actualei guvernări.

Foto: virtualarad

Şi nici măcar un minim gest de consideraţie faţă de sensibilitatea românească n-au schiţat liderii UDMR. Nu par că i-a deranjat cât ne-a lezat actul dezaxat al lui Csibi Barna, cu spânzurarea simbolică a mitului naţional tragic, Avram Iancu, erou căruia îi e dedicat un întreg folclor şi atâta creaţie cultă. S-au delimitat doar verbal. Dar o delimitare cu valoare reală putea fi doar destituirea din funcţie a lui Csibi Barna, funcţionar care neagă statalitatea României, pe banii statului român. Dar nu, domnul Kelemen îl păstrează pe cel care a dezonorat comunitatea maghiară, iar Blejnăr face din el diversiune vie de la patronajul furăciunilor din vămi, de care nu se mai vorbeşte nimic.

UDMR e părtaş direct la politica de corupţie, crimă de stat şi genocid. Şi-a asumat însăşi Sănătatea, mai precis distrugerea sistemului sanitar şi ieşirea din sistem pe cale naturală a cât mai multor cetăţeni. Cred că oameni integri ca domnul Hajdu Gabor roşesc de ruşine, faţă de asemenea succesiune. Chiar dacă judeţele cu populaţie predominant maghiară sunt exceptate de la desfiinţarea spitalelor. Din loialitate, evident. Una atent recompensată din fondurile de la Dezvoltare. Totuşi, genocidul practicat de regimul Băsescu prin coborârea nivelului de viaţă la nivel de subzistenţă problematică poate depopula şi Ţinutul Secuiesc. Sau poate importantă e doar regiunea cu finalitate statală ca atare.

Mai semnalez un tip de devertebrare a UDMR, una intelectuală, pe lângă cea de ordin moral. Mă refer la sofismul lui Cseke, nedemn pentru orice făptură cu minimă capacitate de judecată, sofism prin care, invocând un caz izolat, a justificat desfiinţarea unui spital. Mai precis, a zis că dacă respectivul spital era inadecvat pentru o pacientă care ar fi necesitat internarea în azil, tot spitalul a trebuit transformat în azil. Logica, duşmanul poporului! Dă-l în mă-sa de gen şi ce diferenţă specifică? Tocmai, că nici o diferenţă între Cseke de la UDMR şi lighioanele portocalii, flaşnete vişene, murgene, turcane sau tălmăcene – acum şi otilocene (de la Attila), care distorsionează orice logică, bunul simţ şi însăşi apartenenţa la specia umană, până la desfigurare. Şi lezez animalele, pentru că ele au logica lor normală. Deci normativă (comporta)mental.

Nu m-aş fi aşteptat ca un ungur român să se coboare atât de tare. Mai jos de-atât nu poate exista degradare (in)umană, în plan moral şi intelectual. Cseke e doar un băs-boc mai înalt ca statură fizică. Dar şi mai jos ca statură morală. Fiindcă e mai inteligent decât preşedintele şi premierul la un loc, dar îşi prostituează atât intelectul, cât şi inima. De fapt, ar avea o circumstanţă, una majoră din punctul lor de vedere, dacă ar recunoaşte-o deschis: inima lui nu bate nici un pic pentru România. Ea aparţine în totalitate unui alt stat. Şi n-aş fi crezut vreodată să ajung să o constat la un demnitar al UDMR. Una e să ai sentimentul inviolabil, absolut legitim, al apartenenţei etnice şi alta e ca din poziţiile unei funcţii în stat, să subminezi acel stat, participând la o guvernare a cărei politică e de exterminare şi de subdezvoltare.

Şi revenim la loialitate în sens strict partenerial, pentru a observa cum devine ea din atribut moral, participiu imoral. Acum, sincer, ce loialitate poate invoca o organizaţie, recte UDMR, care, după ce a participat la guvernarea Tăriceanu, a prosperităţii, participă la guvernarea Băsescu, a pauperităţii, guvernare care dă vina sistematic pe guvernarea la care a participat actualul partener lăudat pentru loialitate?

Foto: sindicatsperanta.ro

E ca şi cum o curvă de lux s-ar angaja ca, pe o perioadă de patru ani, care poate fi prelungită prin contract condiţionat, să nu se culce şi cu altul, dacă e plătită foarte-foarte bine, atât de bine încât după ce expiră contractul să nu mai trebuie să presteze, ci să se mute definitiv în altă ţară, de unde să-şi administreze domeniul primit în dar pseudonupţial.

De-asta scriam în altă postare că liderilor UDMR nu le pasă de participarea la o guvernare viitoare, pentru că joacă totul, total, acum, când pot obţine maximum maximorum, pentru ca după aceea să se autoguverneze teritorial. Repet, admir strategia, deşi nu pot fi de acord cu ea. Dar detest prostituţia la care se pretează, inutil, UDMR. Pentru că, repet şi asta, oricum ar obţine orice de la mutanţii regimului Băsescu, deci puteau manifesta compasiune faţă de populaţie şi un strop de responsabilitate faţă de viitorul statului român, chiar micşorat, cum au şi recunoscut că îl vizează. Sigur, putem obiecta că e absurd să le cerem ungurilor aşa ceva, din moment ce guvernanţii, teoretic, cu sânge românesc, nu au nici un alt interes în afară de propria putere, mărire şi avere. Pentru care calcă pe cadavre şi sunt în stare de trădare de ţară. La cel mai înalt nivel. Coborât la pământ. Pentru că Băsescu face sluj cu capul în nisip în faţa UDMR. Şi a Ungariei lui Orban Viktor.

UDMR, ce degradare stupidă, în condiţiile în care nici măcar un probabil şantaj cu nişte dosare n-ar putea tulbura poziţia de forţă a ungurilor în actuala guvernare! Iar opoziţia doarme pe ea şi nu-i în stare să trateze curva ca pe curvă, fie şi de lux. Kelemen Hunor a spus că dacă se adopta Declaraţia de protest amiabil faţă de ingerinţele Budapestei în treburi ce ţin administrarea (teritorială a) României, UDMR ieşea de la guvernare. A lipsit un vot. Mai precis, l-a inventat Ioan Oltean. Iar opoziţia – loială, nu-i aşa, principiilor democraţiei şi statului de drept, s-a dat bătută. N-a forţat adoptarea. Şi nici nu se bate pentru reluarea procedurii. De fapt, singurul lucru pentru care se bate opoziţia e că se bate singură.

Foto: fotografiirare

P.S. Ce-am fost şi ce-am ajuns ca naţie.

Remember: Ionel Brătianu era primul ministru al României, iar Iuliu Maniu, la comanda regimentelor româneşti, tocmai eliberase Viena de bolşevism. A urmat îmbrăţişarea aşteptată 1000 de ani. Ne-am câştigat-o, nu ne-a dat-o nimeni cadou. Şi ne-am câştigat-o onorabil. Prin luptă neîntreruptă.

Şi o ucronie, care îmi place mie: dacă Regatul României anexa Ungaria în 1919, când Armata Regală Română condusă de Regele Ferdinand – cel LOIAL – a eliberat Budapesta de regimul bolşevic, probabil că al doilea război mondial se juca altfel şi în mod sigur, harta postbelică arăta diferit. Cu toate consecinţele pacifice. Ca să zic aşa.

Dar nici acum nu e târziu pentru dublă: Regatul Româno-Ungar sub sceptrul şi Coroana Majestăţii Sale Regelui Mihai I ne-ar face imbatabili în Europa. Şi o viitoare putere a lumii. Serios. 🙂 Asta a fost pentru zâmbetul domnului Frunda. Şi totuşi, nu-i doar o glumă. Ce ziceţi, o punem? 😀

46 răspunsuri to “CSEKE ŞI DEGRADAREA UDMR. SAU DESPRE LOIALITATE”

  1. Arogantu' Says:

    Excelenta pledoarie, splendid final ! 🙂

    Este rindul lui Frunda la cuvint !

  2. Motraux Says:

    S-au facut de kk prin ajutorul asta dat cadavrului politic portocaliu…mai bine pierdeau ceva avantaje acum dar pe termen lung ramaneau cu imaginea de partid serios….ei au vrut asa.

  3. olimpiu Says:

    e greu sa faci notite pe marginea unui articol plin de substanta .totusi ma risc cu ,,oaresce” obs: nu suntem o natiune!!! (cred ca au visat frumos de la pasoptisti pana la unionisti si atat)
    in UDMR exista atatea lichele incat nu ma mira asemanarea cu partidele romanesti
    si daca prin absurd Romania avea veleitatile expansioniste ale stramosilor romani, ar fi sfarsit la fel… cetatenilor acestei tari le lipseste educatia cu toptanul!!!

  4. un liberal deja optimist Says:

    Roxana, frumos eseu! Dar eu m-as risca sa spun ca de fapt ce se intampla acum este de fapt implinirea visului alogenilor mongoloizi de a asupri blandul popor roman. Despre originea mongoloida a basescului a scris Adrian Severin, despre cea a piticului niste cetateni din Rachitele. Chiar n-a remarcat nimeni ca bok are trasaturi mongoloide? In sat la ei li se spun venetici.Despre cruzimea fara seaman a acestor popoare se cunoaste. I-am observat in numeroase emisiuni pe reprezentantii maghiari: aveau o ura in priviri greu de descris. Inclusiv onorabilul Frunda. Era aceeasi cruzime pe care o putem observa in cautatura lui basescu si a lui bok.

  5. WhiteWolf Says:

    1. N-am inteles ce cauta imaginea „Marelui Sas” in textul acesta dar se poate intampla ca subantelesurile sa-mi scape; pe ici-colo 😛
    2. Mi se pare putin mult sa-i suspectam de super inteligenta sau „orientare in scena politica” pe cei care fac sau conduc politica UDMR; nu sunt nici mai buni si nici mai rai decat au fost in ultimii 20 de ani sau, de ce nu, pe vremea cand isi dadeau ” la oase” cu Vatra Romaneasca. Doar ca de cand cu Mini-Bocul au avut si au nesperata oportunitate a unor parteneri uber slabi si incompetenti. Si-atunci nu maghiarii de la guvernare sunt „tari” ci, din pacate, nemaghiarii sunt jignitor de stricati
    3. As pune-o bucuros; mi-am dorit-o si voi continua sa mi-o doresc 😛
    Dar mi-e ca iese cine stie ce spirala de-aia de riscam sa ne integram in absolut in lipsa unor minime criterii de selectie. Adica… sunt sigur ca (inca) n-ai uitat ce-au facut „binevoitorii” si bine intentionatii din Corneliu Coposu sau Ion Ratiu
    Inchei prin a spune ca Marele Sas (si numai daca e sa verificam agenda vizitelor oficiale pe ultimii 4 ani din mandatele sale) e posibil sa fie mai mult decat o aiuristica alternativa de prim-ministru daca e sa ne gandim la ce prietenii sau relatii personale a reusit sa lege.
    Adica, foarte putin securistice si foarte mult orientate spre ordinea si corectitudinea germano-austriaca. Si poate ca ma suspectati de scenarii-scenarii insa… Casa regala….. originile ?

  6. CSEKE ŞI DEGRADAREA UDMR. SAU DESPRE LOIALITATE » Bloogle Says:

    […] Original Blog » 14 April 2011 – Blog « Cum puteti castiga 13 excursii in Turcia, Grecia sau Bulgaria? […]

  7. Cioara Portocalie Says:

    multumim udemereului ca nu ne lasa sa murim drept pentru care nici noi nu ramanem datori dar parca vad ca tot ce le dam azi cand vom fi in opozitie tot noi o sa urlam ca din gura de sarpe sa le fie luat prin anularea legilor pe care azi le asumam…de parca ei n-ar sti.

  8. Ghita Bizonu' Says:

    Stii cand omu vizeaza trebe totusi sa aiba grija sa nu depaseasca masura…
    Asa ca ideea cu anexarea Ungariei … doar daca doresti sa scrii un roman de politic fiction. Ca ne sareau in cap scumpii aliati ! Care oricum au psu talp[o in draci ca ajunsese Maniu s amaraie ceva de inaltu consiliu al bolsevismului cu referinta la scumppii nosti aliati ! Ungaria lu Bela Kun era mangaiata pe cap si „inteleasa” iar Romaniei i se tot atragea atentia sa stea mi cuminte . Iar gen Mosoiu (ala care a intrat in Budapesta) a fost ajuns din urma de nu mai stiiu c eofiter aliat care i-a c9omunicat pozitia oficala a scumpilor alitai : nu care cumva sa intre in Budapesta!! iar apoi parerea sa personala succes domnule in alungarea bolseviclor !!
    Ni se pune in carca si Horthy . Se uita cu amabilitate ca ne-a fost transmisa injonctiunea sa nu ocupam Unagrai pana la Austria ca deh trebuiau sa se organizeze fortele sanatoase ale Ungariei ( a se citi Miklos Horthy!)
    Adevarul este ca Ungaria era privitqa cu ochi mai buni ….
    Si da a fost o propunere de uniune personala sub sceptrul lui Ferdinand. Ins acioaca era ca Ardealul sa devina autonom .. cu o autonomie extrem de larga .. fata de Bucuresti (se subantelegea insa subordonat Budapestei) …. Insa propunerea asta desconsidera nu numai politicenii romani ba si famlia regala – se credeau prea destepti incercand sa repete gluma cu dualismul …

  9. un liberal deja optimist Says:

    @Ghita,
    Ai informatii beton! Dar straduieste-te sa scrii si tu mai ingrijit sa te inteleaga si lumea. Eu te inteleg ca avem probabil aceleasi surse de informatii. Dar ceilalti?

  10. micutzul Says:

    Surioara eu te inteleg perfect. Sunt nascut in Ardeal si am sange de mot. Pai astia , adica ungurienii nu se opresc decat atunci cand nu mai au femei , pentru export. Alde Tinel, Boc ciu Talmaceanu , popoviciu si ceilalti PPCristi portocalii nu au limita si daca mai intra si bani si nici dosarele nu le ajung unde trebuie, ei se mocirlesc in fata votului maghiar. Acum la putere in Romania sunt scursuri securiste , dar asta nu poate tine la infinit. Incet, incet pragul de saturatie al populatiei este atins si atunci nici Zalmoxes nu/i salveaza nici pe ei si nici pe ei. Tot mai mult se vorbeste de extrema dreapta romaneasca, apar reportaje cu Garda si pe post national se explica cine erau legionarii. Imbuibatii din structurile politice nu mai pot sa/si deschida ochii de grasimile financiare, populatia este obidita de cresteri aberante de preturi puse pe seama unei asa zise crize. Tarile prospere au iesit din asa zisa criza, dor papagalii mai inoata in noroiul minciunii propagandistice financiare.
    Erama tanar cand un tip misto , cu scoala si prestanta , unul Isarescu imi spunea ce sa fac cu banii. Am imbatranit si unul mai in varsta ca mine , culme tot Isarescu pe nume , imi spune ca e criza , ca nivelul salariilor e prea mare, ca traiesc prea bine pentru cat muncesc , ca banii sunt cah…..Dar cine e garincha asta sa stea atatia ani pe capul meu ? Cine sunt maglavistii astia sa/mi spuna ei ce sa fac ? Cred ca e cazul sa ma ridic sa ma scutur de ei , sa ma clatesc pe fata cu apa rece si curata din Apuseni si sa termin eu… ROMAN cu toate facaturile astea care se cred mai destepte ca mine, ca tine, ca ei….Iar Cseke…? E un mare fas mongoloid , scapat dintr/un azil desfiintat.

  11. Ovidiu Says:

    Nu stiu ce sa-ti spun Roxana, credeam ca Vadim a scris acest articol fals. Din toate punctele de vedere.

    Nu ma intereseaza de loialitatea lor. Ceke vorbeste o romana perfecta nu ca Elena Basescu, dupa parerea mea este un ministru excelent.
    Daca Karoly Mihaly nu-l forta pe rege sa abdice comunistii nu ajungeau la putere. Karoly Mihaly a facut greseli enorme a deszfiintat armata ungara.

    Pe 20 martie 1919 Colonelul francez Ferdinand Vyx in mod personal i-a transmis lui Karolyi nota ulétimatum printr-o scrisoare in care i cere retragerea armatei ungare de la Tisa, la Budapesta s-a presupus ca cu aceasta scrisoare colonelul francez pretinde sa schimbe granite teritoriale, Karoly pe 21 martie 1919 printr-o scrisoare a respins in mod categorig. 21 martie 1919 Karoly demisioneaza, si preda conducera partidului social democrat care au format un guvern cu partidul comunist.

    Ungurii sunt in Transilvania din 898.
    –––––––––––––––––-
    „Neexistând un stat, şi deci o cancelarie care să emită acte oficiale, se explică şi de ce documentele interne cu privire la istoria noastră lipsesc cu desăvârşire timp de 1000 de ani, adică până la întemeierea statelor medievale româneşti în secolul XIV.
    Acest vid politic i-a făcut pe mulţi români să se simtă scoşi din istorie: „Simpla perpetuare a unui element românesc amorf, supus diverselor stăpâniri străine, nu pare o soluţie convenabilă. Mărturisit sau nu, ceea ce îi complexează pe români este lipsa, timp de 1000 de ani, a unui stat românesc, este lipsa unei tradiţii politice adânc înrădăcinate în timp, comparabilă cu a naţiunilor vecine”, scrie Lucian Boia, în cartea sa „Istorie şi mit în conştiinţa românească”.

    Asta este istoria adevarata

  12. mgabim Says:

    @ Ovidiu. Nu intru in nici un fel de debate cu tine, dar nu pot sa nu fac citeva simple observatii legate de „minunatul” ministru Ceke;
    – in orice tara civilizata, pentru ce a facut el in conferinta de presa de ieri, adica sa discute situatia de sanatate a unui bolnav, si sa mai arate si poze cu biata femeie dezbracata, nu numai ca era dat afara, dar intra si sub incidenta penala. Ca nu mai vorbesc de palaria de banii pe care o capata in urma unui proces civil femeia respectiva.
    – Si a doua observatie, atita timp cit nu explica (Ceke cel destept) care au fost criteriile obiective in urma carora s-au inchis spitalele, si nu ne spune de ce in teritoriile majoritar maghiare nu numai ca nu au fost inchise spitale, dar a existat doar o singura comasare de spitale tipul ramine doar o unealta basisto-bocista!

  13. J o h n s o n Says:

    PD este inepuizabil in a controla jocul de alba-neagra din punctele fierbinti unde are interese imediate…In rest ne-au umplut de lectii de moralitate si de tradari doctrinare ori alunecari ale unora spre stanga,nu le-ar fii rusine sa le fie.Hai sa plecam de la subiectul fierbinte cu ungurimea minoritara devenita azi si suprema in statul roman…Care Stat Roman ? De fapt o clica onanista ce nu se vrea dusa de la butoane le face pe pofta „oamenilor seriosi” de la UDMR oferindu-le ca la Mall sa puna in coş cam tot ce le-a constituit motiv de a saliva abundent in ultimii 20 de ani,cel putin la schimb doamna Udrea isi va pastra la dispozitie cele 4-5 mld de euro pentru a inzestra patria sufocata de saracie cu telegondole,sali de sport,partii printre case si partide de shopping la Viena si nu numai…Ce a facut ieri PD-ul ? S-a aliat fara nici o remuscare cu PRM la Bucuresti ca sa scoata caietul ala de sarcini botezat Referendum pe Capitala astfel incat doamna Udrea(iar ea,ce coincidenta) sa nu piarză initiativa in ceea ce s-ar fi dorit o lege foarte importanta de impartire administrativa a Capitalei…in 2009 s-au aruncat de gatul PSD sa vina ” la Guverne „….in 2004 s-au milogit de liberali sa nu-i lase singuri pe marginea şanţului sa moara acolo de foame si frig etc Daca ma duc ceva in urma ajung la FSN cel care nu i-a adoptat ci su atenta supraveghere a moasei Iliescu le-a dat chiar viaţa…Pe plan extern au facut la fel s-au orientat si reorientat pana au dat in clocot doar sa prosteasca si sa profite la maximum de orice oportunitate s-a ivit.

  14. Marian Says:

    Strangeti randurile baieti! Sunteti din ce in ce mai putini si asta o infurie pe Roxana, conducatorul vostru de osti usl-ase!
    Noroc ca nu toti romanii sunt idioti si comunisti, altfel am fi mai rau ca in Venezuela!

  15. Maria S.(Timisoara) Says:

    Mincinosii, talharii, criminalii, tradatorii, nu pot fi loiali.
    De minciuni noi romanii rumani ne-am saturat.
    De jafuri, talharii, jecuieli, la fel.
    De crime impotriva poporului de asemenea.
    De tradari, idem.
    De genocid trebuie sa ne aparam.
    Acesta este momentul in care ungurii din Romania vor iesi din istoria noastra.
    Si-au facut-o cu mana lor, mintea, ticalosia lor pe care cu cnism, o numesc loialitate,
    In decarsul istoriei s-au prefacut comunisti, pentru a ne dezbina, ucide, insela.
    Apoi s-au transformat in politicieni loiali, pentru acelasi motiv.
    Destul.
    Genocidul pornit impotriva poporului roman trebuie sa inceteze.
    Opozitia doarme pe ea-insasi.
    Cum bine spui.
    Sa se trezeasca opozitia USL si ne-USL, la lupta, domnilor opozanti.
    La lupta romani !
    Pentru salvarea natiunii romane, pentru copii si nepotii nostri, pentru singura viata pe care o avem in vesmantul acesta fizic.
    A la guerre.
    Si a la guerre comme a la guerre.
    Fara mila, intelegere, manusi.
    Dinte pentru dinte, ochi pentru ochi.

  16. Maria S.(Timisoara) Says:

    cinism. pe i l-a inghitit pisica.

  17. Maria S.(Timisoara) Says:

    Cred ca s-a inteles in cele de mai sus ca ma refer la ungurii asa-zis politicieni, si nu la cei care suporta ca si noi aceleasi taieri, aceleasi minciuni, aceleasi jecuieli.
    Chiar daca in ticalosiia lor infinta, loialii uzurpaotrului oranj, pot si spun ca o fac pentru etnia lor.
    Mint.
    In rest e un decursul care a primit un a in loc de u, imi pare ca am uitat si niscai accente grave in franceza, niscai virgule si un semn al exclamarii pe undeva, ma rog, textul merge si fara ele.
    Scuze , din nou, dar in rest totul ramane asa cum am gandit si simtit.

  18. George Says:

    Sarut mana Mariuto!

  19. Maria S.(Timisoara) Says:

    George, multumesc.

  20. Ovidiu Says:

    „Primul razboii mondial pe 6 decembrie 1916 Guvernul și curtea regală română s-au retras la Iași. Bucureștiul a fost ocupat pe 6 decembrie 1916 de cavaleria germană. Numai vremea și drumurile proaste au salvat o bună parte a armatei române de la încercuire sau distrugere. Totuși, peste 150.000 de soldați români fuseseră capturati.
    Tratatul (Pacea) de la București a fost un tratat de pace semnat de România la 7 mai 1918, cu Imperiul German și Austro-Ungaria, în decursul primului război mondial.

    Succesul trupelor Antantei în Balcani din toamna anului 1918, care au determinat transferul trupelor germane şi austriece spre vest, a permis românilor să reintre în război. Ei au făcut acest lucru la 10 noiembrie 1918 – exact cu 24 de ore înainte de încheierea Primului Război Mondial.

    România și-a negociat cu grijă condițiile pentru intrarea în război de partea Aliaților. După ce Antanta a promis românilor Transilvania

    Aliații au acceptat condițiile românilor. ”
    WIKIPEDIA RO

  21. Roxana Iordache Says:

    @Arogantu’. 😳

    @Motraux. Mot, păi asta-i partea proastă, că nu-i mai interesează. Dacă se autoguvernează pe viitor, e tot ce vor. Şi ei ştiu foarte bine că asta nu pot obţine decât de la mutanţii-ăştia. Acum!

    @olimpiu. Mulţam! Totuşi, am fost o naţiune şi asta nu se pierde aşa de uşor. În toate evaluările, trebuie să ţinem seama de datele realităţii, ca să avem o analiză adecvată şi pe baza ei să putem face strategii. Dar pe cine interesează? Acum e un mare pericol pentru noi, suntem în stare de disoluţie. Nu avem consistenţă naţională. 😦

    @un liberal deja optimist. Îmi pare rău, dar nu ader la teorii conspiraţioniste. Aşa cum le-am spus şi prietenilor mei de la PNŢCD – care reprezintă, poate, cea mai fidelă imagine a eşecului României postdecembriste ca naţie conştientă de propria identitate – că nimeni, niciodată n-ar fi reuşit să-i distrugă în calitate de partid istoric şi cu aport în realitate, dacă nu s-ar fi distrus singuri. În ce priveşte „ura din priviri” pe care ai văzut-o la ungurii care apar la televizor, eu n-am văzut-o. O văd mereu la români. Într-adevăr, în privirile portocalii. Şi nu numai. În ce-l priveşte pe Frunda, e chiar un domn. Un dulce. Ar fi fost frumos să-l avem preşedinte al ţării sau mai bine prim-ministru al Majestăţii Sale. Ultima parte, încă se poate. 🙂

    @White Wolf. Lup minunat, păi cam aşa:

    1. E din categoria „ce-am fost şi ce-am ajuns”. Putea fi bine, prea bine pentru România ca să fie adevărat dacă se aplica proiectul cu „marele sas” cum îi zici tu. Oricum, fotografia am postat-o pentru că e de la una din şedinţele comune ale guvernelor României şi Ungariei, care a avut loc la Sibiu.

    2. Strategia lor e clară. Iar nivelul de inteligenţă – ca să nu mai zic de eleganţă – e, din păcate pentru noi, mult peste al nostru. Mă refer la inteligenţa practică. Fiindcă altfel, noi, românii, degeaba visăm la stele. Ne pomenim cu unele verzi pe pereţi. După ce ne trezim din datul cu capul. Mă tem că aşa se va întâmpla şi după ce UDMR reuşeste autonomia teritorială. Am crezut şi încă mai cred că Antonescu va reuşi să prevină asta. Fiindcă altfel va fi extrem de greu, dacă nu imposibil, să întorci o problemă care între timp devine de drept internaţional.

    3. Criteriile de selecţie sunt chiar condiţia preliminară. 🙂 Referitor la Johannis, sper ca măcar Sibiul să fie altă planetă pe la noi. Din păcate, nu putem juca în filmul respectului de sine. 😐

    @Cioara Portocalie. Ciorică vopsită, gura păcătoasei. 😀 Doar că las-o baltă cu trecutul în opoziţie, că n-ai cum să te (o)pui cu gardienii. :mrgreen:

    @Ghita Bizonu’. Nţ! Omul e bine să fie adecvat. De visat, se poate visa nelimitat. Măsură trebuie să existe în plan raţional. 🙂 În rest, chiar de-ar fi aşa cum spui – dar n-a fost chiar aşa – asta n-ar face decât să confirme afirmaţiile că 1 Decembrie 1918 şi consecinţele – adică recunoaşterea de drept internaţional – ni le-am câştigat, nu ni le-a dat nimeni. Iar cele două momente sunt epocale. Alături de comanda Principelui Carol I asupra trupelor imperiale ruseşti – prin care, tot aşa, ne-am câştigat independenţam sunt cele trei repere „astrale”, ca să zic aşa, pentru noi şi pe care orice popor normal din lume le-ar visa ca pe Tatăl Nostru şi le-ar invoca. La noi, nici măcar nu se cunosc. Cred că 99 din 100 habar n-au.

    În altă ordine de idei, reuşim când acţionăm şi ardem etapele, când avem personalităţi magistrale care ştiu să pună lumea în faţa faptului împlinit şi recunoscut ca legitim, nu când ne plângem că ne persecută alţii.

    Uniunea personală nu se făcea şi nu s-ar face în termeni atât de superficiali pe cât încerci tu să o expediezi, după ce crezi că ai compromis-o cu „argumente” gen alea vehiculate de goarnele portocalii. Scuze pentru comparaţie, dar uneori o meriţi. Mai ales atunci când scrii dezarticulat, ceea ce înseamnă că mimezi o incontinenţă mentală şi ştii că pe la noi pe la români s-a cam reuşit cu stimularea prin simulare. 😀

    @un liberal deja optimist. O fi ceva beton, dar nu armat. 🙂

    @micutzul. Îmi place cum gândeşti. 🙂

    @Ovidiu. Tu ai obiceiul să sari dintr-o extremă într-alta şi e chiar problema ta. Dar e o problemă celălalt obicei al tău de a vrea să le impui altora părerea ta din momentul respectiv. De aceea, am să te fac atent cu privire la următoarele – mai ales pentru că obiceiul tău e şi al (multor) altora:

    Încearcă să nu amesteci planurile şi să nu foloseşti criterii inadecvate de judecată, deci să ai proprietatea termenilor şi a domeniului de referinţă. Adică, se cuvine să nu uiţi că într-un fel evaluezi emoţional, conform percepţiei tale subiective, determinate de afecte nereflectate sau influenţate de împrejurări, şi în cu totul alt fel faci judecăţi de valoare sau de adevăr, pe baza unor criterii obiective, aplicate în planul judecăţii raţionale. Deci:

    1. Comparaţia cu Vadim e iraţională – şi nu ţi-o reproşez prin prisma faptului că altădată îl ridicai în slăvi şi manifestai un antimaghiarism agresiv (de exemplu, când îl exaltai pe „românaşul nostru Antonescu”, împotriva „bozgorului de Orban” – partea proastă pentru mulţi e că eu am o memorie monstruoasă 🙂 ), ci pur şi simplu pentru faptul că C.V.Tudor foloseşte imprecaţia şovină, rasistă, nu argumentul. Deci, comparaţia cu Vadim e falsă şi am dreptul să o calific ca atare fiindcă am argumentat.

    2. Tu ai toată libertatea să spui că din toate punctele de vedere nu-ţi place eseul meu. E dreptul tău, e percepţia ta. Cu toate că uneori se poate ca omului să-i placă şi ceva/cineva cu care nu e de acord. 🙂 Deci, puteai spune: „nu-mi place de la cap la coadă eseul tău şi nu sunt de acord cu el”. Pentru asemenea abordare visceral-subiectivă, la care fiecare are tot dreptul, nu-i necesară argumentaţia. Cel mult se poate adăuga o formulă de politeţe, ceva de genul: „îmi pare rău, dar” … sau „regret sau aş vrea să nu fie aşa, dar „… etc. Asta, dacă vrei să dai dovadă de consideraţie faţă de interlocutor sau dacă, sigur, consideri că merită, fără riscul să te desconsideri în caz contrar. Dacă nu, nu.

    Dar ca să afirmi că una sau mai multe afirmaţii/capete de analiză/premise/concluzii sunt false sau că totul dintr-un articol e „fals” şi încă „din toate punctele de vedere”, ai obligaţia să (contra)argumentezi. În caz contrar, nu se susţine ce afirmi. Şi sper că înţelegi, mă refer în general, pornind de la cazul particular de aici.

    3. Pe urmă, trânteşti o declaraţie indispusă, exact ca şi cum ai fi în casa cuiva şi i-ai trânti uşa, fiindcă nu te interesează meniul de pe masa la care, de altfel, ai venit ca orice alt musafir la onomastică: eveniment la care nu se invită, ci se vine. Cam aşa şi cu mesajele şi comentariile de pe forumurile blogurilor. Diferenţa fiind că nu se vine pentru felicitări, decât tangenţial, ci pentru opinii. Cu cât mai critice şi mai elegante, cu atât mai bine. Fiecare după capacitate.

    Aş putea să-ţi răspund că nici pe mine nu mă interesează că pe tine nu te interesează. În cazul nostru, „de loialitatea lor”. Probabil că nici n-ai citit analiza, loialitatea e chiar tema ei şi liderii UDMR o tot invocă. Dacă nu te interesează, eu nu te-am obligat să citeşti. Aşa cum nici eu nu citesc pe blogul tău decât ce mă interesează, chiar dacă ţi se permite să postezi pe blogul meu linkuri la toate articolele tale. Şi când comentez articolele altora, încerc fie să (contra)argumentez, fie să postez mesaje strict subiective, cum ar fi un emoticon. Nu-mi permit să intru pe blogurile oamenilor şi să-i desfiinţez. Sper că ai observat.

    4. Nu se combat mere cu pere. Deci „nu-i în chestie” româna perfectă pe care o vorbeşte „Ceke” – l-ai fi respectat mai mult dacă i-ai fi ortografiat numele, ungurii ţin la treaba-asta. 🙂 Dimpotrivă, afirmaţia ta – evident corectă – nu face decât să confirme capacitatea intelectuală pe care i-am acreditat-o, ca şi la ungurii din România, în general. Deci, uneori chiar nu reuşeşti să mă contrazici. 🙂 Dar asta nu înseamnă că e „un ministru excelent”, cum afirmi tu. Afirmaţia ta, însă, e corectă din perspectivă subiectivă, pentru că ai avut grijă să precizezi: „după părerea mea”, afirmaţie asumată ca emoţională, ceea ce te scuteşte de argumentaţie.

    5. În continuare, ai postat – ca şi în alte dăţi – un paragraf din ceva neprecizat ca sursă care pare tradus automat cu traducătorul de goagăl. 🙂

    6. E cel puţin riscant să spui „Asta e istoria adevărată”, după o frază scoasă dintr-un context de pe internet şi un citat dintr-un istoric contemporan, mai ales că el e mai degrabă etnopsiholog iconoclast, decât istoric. Demitizarea lui Lucian Goia era necesară, după 60 de ani de propagandă comunistă, de istorie falsificată pe criterii ideologice, cu care erau furajaţi copiii la şcoală şi asta le rămânea în cap dacă nu aveau acasă pe cine să-i înveţe cum se învaţă istoria. În aşa fel încât să fii cât mai aproape de adevăr. Nu dintr-o singură carte, absolutizată – cu toate că ea e asumat subiectiv. Ci din foarte multă lectură pertinentă şi comparativă. Ştiu că tu ai spui că te documentezi, ceea ce se vede din articolele tale, dar e nevoie de discernământ.

    Citeşte, de exemplu, şi „O istorie sinceră a poporului român” de Florin Constantiniu şi ar trebui să fac o listă mult prea mare, începând cu clasicii.

    Tot referitor la istorie şi la adevăr, i-am răspuns deja lui Ghiţă Bizonu’ care, în general şi nu o dată, în particular, e bine documentat, chiar dacă în unele cazuri fatalmente parţial, dar are şi el obiceiul coloraturii viscerale a evocării istorice. 🙂

    În concluzie, eu cred că e o măsură în toate şi mai cred că dreapta măsură e cea care ne face să (ne) înţelegem.

    @mgabim. Gabi, aveţi dreptate. Cu amendamentul că e „o unealtă” la schimb cu uneltirile teritoriale. :mrgreen:

    @Johnson. Corect cap-coadă! Atâta doar că n-a fost nevoie ca PD-L să se alieze cu PRM, erau gata aliaţi, au coaliţie majoritară, împreună cu PNG, în Consiliul General la Capitală.

    @Marian. Acum directivele de la matroana voastră sunt să încercaţi să vă exprimaţi civilizat, doar să vă propagaţi inepţiile. Aberante mutaţii de la specia umană mai sunteţi! 😆

    @Maria S. Nu-s de acord, suntem în Postul Mare. Ce spui tu înseamnă să-i batem noi şi noi cuie lui Iisus pe cruce. El ne-a spus că trebuie să vrem moartea păcatului, nu a păcătoşilor. Altfel, cred că pământul s-ar depopula într-o clipită. 😐 Încearcă să-i înţelegi, chiar o fac pentru interesele lor. La care au dreptul. Obiecţia mea a vizat degradarea complicităţii la genocid, complicitate inutilă la poziţia lor.

    @George. Eu cred că greşim, aşa. Şi cred că tocmai persistenţa în atitudini iraţionale ne face să ieşim din istorie. Suntem pierduţi ca popor. Asta nu înseamnă că nu putem şi nu trebuie să ne regăsim. Dar pentru asta trebuie să folosim partea superioară a corpului. Nu crezi? 😐

  22. Ovidiu Says:

    Golul de 1.000 de ani din istoria românilor
    –––––––––––––––––––

    „Românii au cunoscut, într-un fel, o ciudată întârziere istorică, pe care o plătim şi astăzi. E vorba şi de întârzierea zonei în care ne aflăm, Europa Răsăriteană faţă de Europa Occidentală. Dar chiar şi în interiorul acestui spaţiu e o întârziere semnificativă, şi curioasă. Statele româneşti sunt create pe la 1300 sau după 1300. Sunt ultimele state din Europa. În zona asta în care ne aflăm, deja în epocă şi de multe secole, Ungaria şi Polonia sunt mari puteri regionale, chiar vecinul ceva mai mic, Bulgaria, a cunoscut şi el momente de extindere, de glorie, cu secole bune, cu jumătate de mileniu înainte de crearea statelor româneşti. Serbia, de asemenea”, spune istoricul Lucian Boia.
    ––––––––––––
    –––––-
    „În toată istoriografia europeană şi chiar în cea românească, se recunoaşte că e un fel de mileniu întunecat istoricul Neagu Djuvara.

    Slavii s-au aşezat în locuri rodnice, de-a lungul râurilor, le-au dat ei un nume – Ialomiţa, Dâmboviţa, Prahova, Bistriţa, Milcov.
    –––––––––––––

    Cronica notarului anonim al regelui maghiar Bela, care scrie în secolul XII şi îl aminteşte pe vlahul Gelu, conducător al unei formaţiuni politice pe care maghiarii au înfrânt-o când au intrat în Transilvania la sfârşitul secolului IX. Notarul spune că vlahii şi slavii, care sunt „oamenii cei mai mizerabili ai pământului”
    –––––––––-
    Profesorul Vojislav Dusan Stojanovic: “vlahii nu sunt romani, ci o etnie aparte. vlahii sunt urmasii tracilor, celtilor si ai slavilor de sud”.

  23. Roxana Iordache Says:

    @Ovidiu. De fapt, care e problema ta? Chiar nu-ţi dai seama că tot ce postezi aici n-are legătură cu tema articolului meu? Nu le-am negat nici un moment legitimitatea demersului etnic – asta făceai tu, nu demult. Obiecţia mea a vizat complicitatea la genocid, ceea ce mi se pare meschin din partea lor. Şi pentru care şi-au pierdut respectul meu la nivel comunitar.

    De fapt, nici nu ştiu de ce te mai întreb, dai sistematic dovada că, când ţi se pune pata, trebuie să o duci până la capătul interesului tău. De moment. După care treci în extrema cealaltă. Cu doar câteva luni în urmă, ai fi tunat şi ai fi fulgerat împotriva cuiva care ţi-ar fi servit inepţia „golului de 1000 de ani”. Tu ce susţii de fapt, să-şi ia Ardealul sau ce? :mrgreen:

  24. WhiteWolf Says:

    Se poate intampla ca @ovidiu sa-si poata consuma mult mai cu folos energiile „combatand” pe forumuri si site-uri maghiare. Si atunci cand simte ca risca sa dea pe afara, ii recomand cate un week-end in Apuseni. Mai miroase natura, mai gusta o apa de izvor, mai da binete cate unui localnic….
    Isi da , el, pana la urma seama ca Romania inseamna cu mult peste si dincolo de „citate” si tembelisme de genul „sa respectam istoria adevarata, necosmetizata”; indiferent, conteaza sau nu, important e sa ne dam doxa de informatie
    „Fii om, fii drept şi recunoaşte că, pe deasupra ambiţiilor, intrigilor şi urilor, este Patria, este veşnicia neamului, şi că acolo trebuie să ne întâlnim totdeauna, chiar dacă nu ne înţelegem de fiecare dată.”

    In rest, Roxana, sarutam dreapta

  25. Roxana Iordache Says:

    @WhiteWolf. Mulţam! Şi chiar mi-ai dat un dor de Apuseni, mi se pare altă lume din altă vreme, când stăteam culcată pe iarbă cu tot cerul pe mine. Cea mai blândă privelişte, ca o îmbrăţişare ocrotitoare a sfintei libertăţi, Codru Moma…

  26. Ovidiu Says:

    @Roxana, tu folosesti sentimentul nationalist impotriva guvernului roman, toti sunt romani si Basescu. Poate Basescu e mai roman decat crezi tu. Adica vrei sa zici ca Basescu si PDL ii incurajeaza pe unguri si pe Orban Victor.
    Asa ceva nu se face, tot acesti udemeristi au fost in colatitie cu PNL.
    Acum ungurii au devenit ne-loiali.

    Eu pe Vadim il respect deoarece el nu foloseste arma anti-maghiara impotriva unui partid, in plus el argumenteaza si nu ataca tot poporul maghiar.
    Istoria este istorie nu eu am inventat-o, si este un fapt adevarat golul de 1000 de ani sau ocuparea Bucurestiului de catre germani in 1916. De Tratatul de la Berlin ai auzit? Da, atunci in 1878 Ungaria a recunoscut statul roman !!!

  27. Maria S.(Timisoara) Says:

    Roxana, daca te referi la Legea talionului, nu m-am gandit nici o secunda la exerminarea sau eliminarea fizica a cuiva.`
    A vreunui ungur politician sau nu, fie si monstruosul kecske(capra)-cseke attila, Hitler redivivus. Am inteles foarte bine la ce te referi.
    Cand am ajuns la concluzia finala, aceasta fiind legea talionului, m-am gandit la lupta politica, mai bine zis la gherila politica, pe care ar trebui sa o duca opozitia, si gherila fiind un razboi urban la inceput apoi termenul s-a extins la orice fel de lupta care presupune o lupta continua, epuizanta, de hartuire, am considerat ca asa ar trebui sa fie lupta politica a opozitiei, contra monstruoasei coalitii guvernamentale oranj.
    Repet nici o secunda nu am gandit ca noi romanii ar trebui sa aplicam legea talionului, impotriva persoanelor civile de etnie maghiara din Romania, care nu au de fapt nici o vina ca au asemenea conducatori, iresponsabili, mincinosi, de o cruzime de neimaginat s.a.m.d.
    Sunt impotriva oricare crime, oricarei violente, de multe ori si violenta verbala ma supara. Chiar daca de multe ori am aruncat in spatiul public, lucruri pline de rautate, chiar lucruri care ar putea inspaimanta.
    In lupta politica, atunci cand ai ca adversar niste indivizi lipsiti de orice norma morala, de orice etica cat de cat edificata, mijloacele politice trebuie sa fie pe masura, dar si atunci ele trebuie sa ramana in limitele legii.
    Desigur am fortat putin lucrurile, punand ca final, legea talionului.

    Suntem in postul Pastelui, armele trebuie puse jos, un timp, dupa care lupta politica, strict politica si nu un razboi civil, intre cetatenii de etnii diferite din Romania, ar trebui sa reinceapa coordonat, sistematic si exact asa cum am spus, fara mila, fara intelegere (in sensul de neacceptare a minciunilor si rautatii fara margini la care sunt supusi cei mai lipsiti de aparare oamenii ai tarii = bolnavii, copiii, batranii, femeile, nou nascutii, cei aflati in incapacitate de a se apara …), fara manusi.
    Daca modul in care eu m-am exprimat a dat nastere la o confuzie, sau a dus la ideea de incitare la violenta, imi cer scuze.
    O spun din nou, nici o secunda nu am vrut sa se inteleaga asa ceva. Si nu am gandit sau simtit asa ceva.

  28. un liberal deja optimist Says:

    Roxana,
    Ca’asa esti tu:cand scoti gherutele cand esti blanduta! Eu nu vorbeam de conspirationism; desi el exista si se discuta in cancelarii inalte. Eu vorbeam de instincte atavice impletite cu interese financiare. Cu timpul o sa-mi dai dreptate.

  29. lascaris Says:

    In Harghita si Covasna nu se desfiinteaza spitale. De ce oare?

  30. George Says:

    Da stii ce-i fain? Ca de la anul vor lua teapa! Iar daca Basexi crede ca romanii chiar vor tolera o eventuala miscare de autonomie teritoriala sau prostii de astea se insala! De fapt cred ca de asta se teme cel mai mult sa nu ceara politicienii unguri prea mult! Fara sa vrea va ajunge insa intre ciocan si nicovala iar atunci in stilul sau inconfundabil Basexi le-o va trage fiindca nu-i prost si stie cam cat tre’ sa se intinda!

  31. George Says:

    Inca o data Saru’ Mana Mariuto!

  32. un liberal deja optimist Says:

    Roxana,
    Am recitit raspunsurile tale. M-ai luat putin in balon in legatura cu raspunsul dat lui @Ghita Bizonu’. El a inceput bine dar n-a mai continuat, din nu stiu ce motive. Dar inceputul a fost bun! De regula nu sunt adeptul sustinerii tezelor de masterat si doctorat pe blogosfera. Dar sunt suficiente surse din care rezulta ca armata romana nu a ramas pe Tisa (frontiera istorica) din cauza presiunii aliatilor. Nu de alta, dar ne-ar fi facut prea multe concesii in fata marilor case regale. Pana la urma am devenit invingatori la mustata, dar sigur pe merit si indreptatiti. De aceea ungurii nu preau au curaj sa ne infrunte in fata. Stiu ei ce stiu, cum e cu istoria lor.

  33. WhiteWolf Says:

    Stiam eu ca e ceva gresit pe aici 😀 😀 😀
    @ovidiu, a-l respecta pe Vadim e similar cu a respecta incalzirea globala. El e la fel de logic si sincer ca si fenomenul din cauza caruia ,acum, afara ploua si e frig. Si nu in ultimul rand, a te lasa „convins” de argumentele sale te face cel putin incompatibil cu propozitiile si frazele care se obisnuiesc pe acest blog de ceva vreme
    Serios, ce se intampla cu voi, oameni faini ?!? Chiar nu inteleg !
    Sunteti capabili de genoflexiuni logice si exprimari coerente, dovediti ca reusiti sa aveti un cap pe umeri si sa il folositi pentru a filtra cotidianul si realitatile acestuia si cu toate acestea atat va sunt de bramburite reperele incat Vadim e drept de respect iar Basescu inca merita circumstante atenuante !!!?
    @george, daca Basescu era si altfel decat prost, incompetent si limitat, in momentul prezent Romania ar fi (si) avut o politica externa orientata corect, in ton cu secolul si cu restul Europei civilizate si am fi fost in cu totul alt punct de reper decat „pe nicaieri”.
    Adica, se putea intampla sa si contam ca stat pe hartile lumii. Nu doar sa existam in virtutea inertiei

  34. Ovidiu Says:

    @WhiteWolf, am vizitat blogul tau esti taranist. Bravo. Eu tiu cu PNL-ul vechi nu cu asta care s-a aliat cu PSD.

    Nu sunt papagal ca sa scriu istoria pe placul cuiva, tot ce ai vazut mai sus sunt citate scrise de profesori romani.

    Istoria trebuie sa fie cercetata corect; documente, probe, etc. Chiar daca ne doare trebuie sa recunoastem ca Transilvania a fost dominata de unguri inca din 899 pe atunci romanii nu aveau stat, si chiar nu se stie absolut nimic despre poporul roman. In 1300 a aparut primul stat.

    Trecerea de la folosirea alfabetului chirilic la folosirea exclusiva a alfabetului latin s-a realizat treptat, prin alfabetul de tranzitie. Inlocuirea alfabetului chirilic cu cel latin a fost decretata in 1862 de domnitorul Alexandru Ioan Cuza.
    Ungurii scriau latina inca in 989

  35. mgabim Says:

    @Ovidiu, intreb si eu nu dau cu parul: tu chiar intelegi ceva din ceea ce se intimpla prin Romania? Basescu „mai roman decit il credem”: pai sa o luam metodic:
    ii respecta pe romani? eu zic ca nu, o fi criza (nimeni nu o neaga, doar el si shleata lui de hoti nu au recunoscut-o atita timp cit au trebuit sa se „realeaga’) dar sa tai salarii (dupa ce deja le diminuasei prin asa ziza lege a salarizarii), sa tai pensii, sa inchizi scoli, dar sa admiti deschiderea lor daca sint doar 2 maghiari, sa inchizi spitale, dar nu si in zone maghiare, sa tai fondul de subventie al medicamentelor pentru cei bolnavi cronici, sa tai laptele praf al bebelusilor, sa invrasbesti (avea tata saracul o voraba:”om cu persoana”) categorii sociale, sa-i impingi pe doctori sa plece din tara, sa aduci sistemul educational intr-o degringolada cum nu s-a mai vazut…si nu te supara draga Ovidiu dar lista este mult prea lunga………….
    Sa adaugam ca tot ce s-a luat s-a dat cu prisosinta celor care fie ii ling turul pantalonilor, fie trebuie tinuti cu orice pret in cloaca guvernamentala; sa adaugam ca a acceptat fara sa scoata nici cel mai mic sunet cind un idiot „asasina” una din figurile emblematica ale Romaniei, ca a acceptat cu aceasi seninatate sa se vorbeasca despre autonomie la nivel guvernamental in Ungaria…
    Intradevar, CU ASA ROMANI NICI CA MAI AI NEVOIE DE DUSMANI!

  36. mgabim Says:

    PS @ Ovidiu, si inca o intrebare, care PNL „vechi” cumva cel reprezentat acum prin UNPR sau/si PDL?

  37. WhiteWolf Says:

    @ovidiu, nu obisnuiesc sa fac „praf” inutil pe blogurile altora insa sunt momente in care simt nevoia ca se impun anumite precizari pentru a nu fi loc de confuzii
    1. Nu sunt nici taranist nici liberal si nici PSD-ist; sau ce o mai fi. Sunt doar nascut, crescut, educat in Sibiu si … mandru de asta. Eventual, un regalist nostalgic . Dar nu lipsit de speranta 😛
    Cum sunt mandru si de inaintasi si de faptul ca, pentru prea putin timp, am reusit sa fiu contemporan cu oameni ca Elisabeta Rizea sau Corneliu Coposu
    2. Putin imi pasa cu cine tii, ce simpatii sau antipatii ai cata vreme putem dialoga civilizat si coerent. Insa imi permit ca in 2011, sa imi iau libertatea de a rade (cu tristete) atat de Vadimisti cat si de cei inca mai au rabdare sa gaseasca circumstante atenuante unor insi ca Basescu Boc et company
    3. Cat despre documente, probe, istorie s.a., cel putin la timpul prezent, (timp in care „istoria” o fac Pepe, Oana, Iri, Moni sau Lenica Udrea) prefer sa nu dialoghez cu debusolatii si nici sa consider „argumente” surse ca Wikipedia sau Google
    Probabil ca si la timpul viitor Romania nu o voi discuta gramatical sau istoric. Romania pur si simplu se simte
    In rest, sanatate la neamuri si graunte la gaste

  38. Ovidiu Says:

    @WhiteWolf, eu am citat profesori romani de istorie;
    Profesorul Vojislav Dusan Stojanovic (profesor de istorie sarb), Lucian Boia, Neagu Djuvara.

    Wikipedia citata de mine, a fost confirmata prin bibliografie (carti de istorie se poate verifica)

    @mgabim , criza economica a determinat asemenea masuri, dar si UE ne-a impus moderinizarea spitalelor.. etc. Intra pe site-ul lui Cseke vezi acolo ce fel de conditii ne-au pus Uniunea Europeana

  39. mgabim Says:

    Cind intri in criza, (daca judeci in interesul tarii si nu al buzunarului) ei masuri care sa stimuleze economia, nu masuri care sa reduca la zero capacitatea de cumparare si aplici o fiscalitate care ingroapa orice tendinta de creere a locurilor de munca. Taiatul a fost facut doar in scopul umflarii buzunarelor lui Basescu @ gasca de nasatui.
    Acordul cu FMI nu a cerut sa se taie sau si sa se inchida, a cerut reducerea cheltuielilor si reducerea deficitelor. Ei au ales sa o faca cu patinoare & sali de sport si parcuri de joaca in sate si cu taiat de salarii, pensii, inchideri de spitale si scoli. Si cu onestie iti recomand sa citesti un manual de economie si sa eviti sa repeti peroratiile duse pina la imbecilism ale primului betiv al tarii numit Basescu!

  40. Motraux Says:

  41. SimP Says:

    Ungurii de la conducerea UDMR au demonstrat ca sunt o clica santajista de ultima speta. Santajeaza pe oricine, inclusiv pe dracul de la Cotroceni. Cu „dracu” nu se fac targuri/intelegeri si nici decum santajuri pentru ca demonstrezi ca esti mai rau ca el. Basescu scoate castanele hotiilor PDL din foc cu mana UDMRului orb si cretin. UDMRistii nu isi dau seama in ce s-au bagat. In scurt timp basescu va da vina pe ei pentru tot ce e rau in Romania. Cu santajul asta UDMRistii ii „albesc” pe PDLepre care nu mai par asa de ticalosi.
    Nu imi pare o solutie buna sa scapam de basescu cu ajutorul UDMRului care sa treaca de partea opozitiei. Este nedemn sa folosim niste santajori infecti (care vor pretinde „marea cu sarea” ) sa eliberam Romania de dictatura basescu. NU! UDMR sa stea la guvernare si la inchisoare cot la cot cu PDL.

  42. George Says:

    Lup Alb ai dreptate, insa fiind o jigodie penala isi va lua toate masurile de precautie macar sa mai puna mana inca o data pe un mandat si din pacate este beneficiarul informatiilor SRI, institutie care stie ca romanasii nostri nu inghit magarii teritoriale indiferent cat de infometati ar fi si ii servesc Basexului informatiile tocmai pentru ca baietii destepti de acolo stiu ca se va arde singur! De Legea Sigurantei Nationale ce zici? Ar trebui sa stabileasca cel putin beneficiarul exact al informatiilor SRI!

  43. PLANO10 Says:

    http://susopinca.net/ …..inca mai flutura opinca la Budapesta 🙂 🙂

    Bivolaru, unul din soldatii care a pus opinca pe Parlamentul din Budapesta in dialog cu un general:

    „- Ei şi acum îţi pare bine că făcurăm România Mare şi că faci de gardă, tu, căpraru Bivolaru de la Mehedinţi, tocmai aci la Budapesta?

    Şi el, încordîndu-se şi privindu-mă soldăţeşte drept în lumina ochilor, îmi răspunse sfătos şi cu mîndrie:

    – E lucru mare, domnule general… Dar… am auzitără că mai e şi o Vienă!…”

  44. un liberal deja optimist Says:

    @Plano10,
    Presupun ca stii cum ii apeleaza nemtii pe austrieci?

  45. PLANO10 Says:

    Nu stiu… optimistule liberal….

  46. Cseke: Moțiunea pe Sănătate e contradictorie, critică măsuri ale lui Bartoș, Nicolăescu și Bazac | StirileMedia.ro Says:

    […] CSEKE ?I DEGRADAREA UDMR. SAU DESPRE LOIALITATE « Welcome to Roxania […]

Lasă un comentariu