SALVATORI TRIŞTI, FETIŢĂ MOARTĂ, NESIMŢIRE LA PUTERE

salvatoarea oana furnica fetita alina pascaru 12 iun 2001 AP

Foto: Associated Press

Joi, la câteva minute după vestea tristă a morţii unui copil a cărui salvare o aştepta o ţară întreagă, a venit vestea Comisiei Ridzi. Şi iarăşi politica ne-a captivat, şi iarăşi am uitat că opt ore am fost conectaţi la România reală. Cu nespusele ei dureri şi nevoi. Şi totuşi, concluziile raportului comisiei parlamentare pot fi puse, în opinia mea, în strânsă legătură cu drama de joi.

Probabil că sunteţi la curent cu operaţiunile de salvare a unei fetiţe căzute în puţul din curtea casei sărmane, în Vâlcelele, judeţul Călăraşi. Televiziunile de ştiri au transmis continuu. Cu o participare nu doar profesională a reporterilor şi moderatorilor, ci şi evident afectivă. Ceea ce arată că avem resurse morale ca popor, şi că avem un potenţial uman şi profesional excepţional. De care ne batem joc. Şi de aici drama românească. Şi cercul vicios.

Cred că toţi ne-am rugat ca fetiţa să fie salvată. Salvatorii au făcut tot posibilul. Îi priveam, mă rugam să reuşească şi promiteam că am să scriu în celebrarea lor. Mă ţin de promisiune, chiar dacă, din păcate, nu pot celebra salvarea vieţii fetiţei, ci numai dăruirea celor care au încercat tot ce era posibil în acele circumstanţe imposibile ca să o salveze. Mai precis, fetiţa a alunecat în picioare, cu mâinile sus, într-un puţ cu un diametru de numai 18 cm.

Operaţiunile au fost extrem de dificile, fără precedent, pentru că a trebuit săpat cu excavatoarele şi apoi scoase, rând pe rând, opt din cele zece tuburi ale puţului de 10 metri. Fetiţa, Georgiana Văcăruş, a fost cu jumătatea inferioară a corpului în apa rece. Şi probabil că a murit de hipotermie, dacă n-or fi intervenit şi leziuni în momentul alunecării. O vreme, a fost conştientă. Dar n-a rezistat. Salvatorii mizau pe faptul că o vor scoate în viaţă. Veniseră şi salvatori voluntari de la ISU, din timpul lor liber, să-şi ajute colegii. Eforturile au durat opt ore.

După ce au scos fetiţa fără semne vitale, iar manevrele de resuscitare s-au dovedit inutile, chipurile salvatorilor erau demolate. Parcă le căzuse acoperişul lumii în cap, cu toată tristeţea. Pompierii, echipa de descarcerare, excavatoriştii erau devastaţi. La fel, medicii şi paramedicii.

Nu, în fotografie nu-i vorba de cazul acesta trist. Ci de cazul fericit  din 12 iunie 2001, de la Voluntari-Ilfov, în care adolescenta de 18 ani, Oana Furnică, a salvat-o dintr-un puţ pe fetiţa Alina Pascaru, de aceeaşi vârstă cu fetiţa moartă acum trei zile, doi ani şi jumătate. Invitată la Antena 3, Oana – care între timp a devenit mamă, are o fetiţă şi acum e din nou însărcinată – a povestit că o lună de zile a avut coşmaruri nopţile, se trezea cu groaza că ar fi putut-o scăpa fatal pe fetiţa salvată.

Oana nu-i salvatoare profesionistă. Dar şi profesioniştii tot aşa trăiesc cazurile. Nu în momentul intervenţiilor, când nu trebuie să se lase impresionaţi de emoţii, ci să se concentreze asupra operaţiunii. Ci după. Ceea ce fac ei cum poate fi recompensat? Ce salarii or fi având? Cine ştie, or fi şi ei pe lista tăierii de sporuri?

Oricum, salvatorilor, care se consumă în câteva ore cât alţii într-o viaţă, în mod sigur nu li se dau bani nici pe departe la nivelul aportului lor. Nici medicilor. Nici profesorilor. Nici judecătorilor (care nici n-au voie să aibă altă activitate lucrativă paralelă şi nici n-ar avea vreme). Nici ceferiştilor nu li s-au dat banii. E criză şi criza-i pretextul perfect pentru un guvern incompetent.

Bani pentru categorii vitale nu se găsesc, s-a tăiat chiar şi de la sănătate. În schimb, s-au înfiinţat ministere pentru risipirea banilor publici pe acţiuni publicitare ale unor sinistre şi clientelei partidului lor. Cel mai nesimţit. Ce salariu de mizerie o avea un salvator, în vreme ce pentru curismul electoral se aruncă milioane de euro din banii publici?

Între România reală şi România guvernamentală e o prăpastie. Cine cade în ea?

28 răspunsuri to “SALVATORI TRIŞTI, FETIŢĂ MOARTĂ, NESIMŢIRE LA PUTERE”

  1. octavpelin Says:

    Un sufletel de ingeras pe care Domnul l-a chemat la el,Dumnezeu sa o odihneasca! Aceasta este Romania reala,unde oamenii mor in timp ce imbuibatii ,parvenitii,oportunistii,beizadelele nomenclaturiste ale vechii si noii nomenclaturi a burgheziei socialiste,care nu au nimic comun cu principiile Statului de Drept sau cu Democratia,traiesc regeste in timp ce milioane de romani o duc din ce in ce mai greu,iar asa zisele VIP-uri din diferite catune si zona gri a umanitatii o duc si ele bine pe langa stapanii lor,intr-un cuvant Romania,a devenit Ferma Animalelor,care ne aminteste de Orwell si de porcii sai,trist dar adevarat ,o seara placuta 😦

  2. cenushares Says:

    daca dumnezeu ar fi existat nu i’ar fi lasat pe tampiti sa faca copii

  3. Filip G Says:

    Si pentru a fi nesimtirea la culme spun doar atat:
    In momentul cand se spera ca fetita era inca in viata,toate ORGANELE declarau ca si-au facut datoria.Fam este saraca si decenta,munceste sa-si creasca copii,etc,
    In momentul cand sa aflat ca fetita e moarta,sa facut o intorsatura la 180 de grade fata de ce declarasera.
    Merg pana intracolo incat sa ia celalalt copil ,ce sa faca cu el?
    Si uite asa fam respectiva se trezeste pe cap cu doua nenorociri deodata.
    Unde era salvatorul natiuni?
    Sa traiti bine!
    Exista vre-o deosebire intre ROMANIA REALA si ROMANIA IMAGINARA?

  4. Filip G Says:

    Intrarea in EUROPA era trambitata cu surle si trambite.Toate satele romaniei vor fi racordate la retele de apa,gaze,canalizare,etc.
    Daca in Valcelele era apa la retea,probabil ca se renunta la putul respectiv.
    Iar orice om normal nu face scenariul urmator:cum reuseste un copil sa intre intrun tub de 18cm ?
    Noi romani ocrotim natura,caini,pisicile,in general animalele.Dar uitam ca orice om are dreptul la o viata decenta.

  5. ela Says:

    „Dupa 20 de ani!” nu de Alexadre Dumas, ci prezisi de Brucan pentru intelegerea cat de cat a democratiei?
    Oare asta e democratia?!, sau
    Asta e capitalismul salbatic in care cei care au acumulat „capital”/ averi colosale FIIND LA PUTERE SAU APROPIATZI ai acestora, nu mai au treaba cu ROMANIA REALA?!
    Ce sa faca cei din Romania Reala? nimic nu pot sa faca, pentru ca nu au mijloacele banesti, acestea fiind trimise….. inainte se trimeteau la turci, la imperiul otoman, acum la cine se trimit? stie cineva?
    Celor din Romania reala cica le-a ramas dreptul de vot, da, este foarte bine, nu este bine ca partidele actuale din fosti comunisti mai vechi sau mai noi, nu se dezbara de vechile apucaturi, aici e buba!
    Comunistii astia noi, gen cei PD sunt mai disperati dupa putere ca aia din’ainte.

  6. Naşu Says:

    Din pacate cadem noi Roxana, numai noi, dar nu cadem pentru ca ne impinge cineva,nu, ne aruncam noi precum oile. Ma intristat postarea ta si asa eram sub influenta atacului miselesc a acelor animale impotriva tanarului de la Comanesti, injunghiat si el in inima, dupa ce a fost incoltit de o gasca de nemernici lasi. Dar el fiind anonim doar azi se va vorbi despre el, apoi se va lasa linistea.

    http://videonews.ro/action/viewvideo/18986/Socant-Filmul-mortii-fostului-sportiv-din-Bacau/

    Dumnezeu sa-i odihneasca pe Georgiana si Daniel si sa le dea sanatate si fericire celor care nu cred in El.

  7. Sibilla Says:

    Roxana,
    Trist de adevărat !
    Măcar de-ar pica-n prăpastie năpârcile şi şobolanii… dar…
    De ne-am trezi şi noi toţi la realitate să vedem limpede, să învăţăm să fim uniţi, să luptăm, să renunţăm la renunţare, căci trist şi deloc promiţător e că ei sunt uniţi, uniţi prin ticăloşii, năpârcile de toate coloraturile politichiei iar amărât popor pare să fie din ce în ce mai resemnat..
    Zic că nu avem voie să ne pierdem speranţele definitiv cât mai există şi OAMENI în ţara aceasta, oameni ce spun lucrurilor pe nume, cum uite, tocmai ai făcut prin acest articol.
    Dacă-mi permiţi , cu scuze că nu de fiecare dată reuşesc să nu ocup mult spaţiu.. :
    ” Acest bătrân, Don Quijote, care pare bun de dus la azil, rezolvă, dacă ne gândim bine, cea mai încâlcită problemă a filozofiei: rostul vieţii. Acest bătrân caraghios ne învaţă, dacă nu ne repezim să ne amuzăm de forma în care o face, că esenţialul în viaţă este să ai o convingere. ”
    respecte,
    Sibilla

  8. cenushares Says:

    fprobabil ca nici eu, dac’as fi avut putu’ ala in curte, n’as fi gandit ca poate cadea copilu’ acolo … da’ oricum l’as fi acoperit pentru ca m’as fi temut ca se caca sau cade vreun caine sau o pisica in el si nu as mai fi putut bea vreodata apa d’acolo … am vazut in zeci, daca nu sute, de case cabluri electrice carpite … pentru cativa zeci de lei oamenii aia stateau cu moartea’n casa … de fiecare data le’am atras atentia ca nu e’n regula mai ales pentru copii … credeti ca vreunul a fost bucuros? .. ash, cred ca toti m’ai injurat in gand ca ma amestec in viata lor convinsi ca lor nu li se poate intampla .. si dupa aia ii vezi pe la televizor jelindu’si copilasii

  9. toader Says:

    judecatorii, procurorii, militarii si politistii castiga foarte bine.

  10. Franklin Says:

    Am simtit inca de la inceput ca avea sa se sfarseasca rau. Chiar nu inteleg de ce media de la noi trebuie sa copieze abordarea americana de acum vreo 20 de ani. Un esec dureros. Stati dracului acasa, mama voastra de curve si nenorociti, sunteti chiar atat de prosti incat nu mai recunoasteti care e, de fapt, reperul?

  11. balbeck Says:

    Cica nu a murit din cauza cazaturii,s-a inecat cu propriul lichid gastric.A avut mare ghinion fetitza.Daca o scoteau cu 3 ore mai devreme,scapa.Au prins-o de mana,dar era intepenita si s-au temut sa traga,sa nu-i rupa mana.Mai bine ii rupeau mana.In asemenea situatii trebuie duritate.
    Un cal era pe un lac inghetat,s-a topit gheata si nu putea sa mai iasa.Cum l-au salvat?Au inceput sa-i dea palme si picioare si in final calul s-a speriat si a iesit singur.Uneori trebuie duritate cand trebuie sa salvam pe cineva.
    In cazul fetei ii rupeau mana,dar o scoteau in viata.

  12. Plano Says:

    Pompierii si ISU nu au proceduri standard pentru interventii in asemenea situatii.
    Nici nu se intereseaza ce instrumte de salvare au organele de interventie din tari care folosesc de mai mult timp asemenea fantani.
    Daca putul este de 40 m , ce fac, sapa o asemenea gaura?

    Primele masuri care se impun:
    -secarea de urgenta a fantanii cu motopompe;
    -oxigenarea si incalzirea aerului la adancime.
    -luminarea fantanii , dar nu cu lanterna de la gura fantanii ci cu o sursa de lumina introdusa cat mai aproape de copil. Are rolul si de a scoate copilul din frica si sperietura groaznice
    -chiar este atat de dificil sa se construiasca niste roboti care sa agate si sa traga copiii din adancul puturilor, asa cum a procedat Oana Furnica?

  13. julia Says:

    Pe Jessica au scos-o printr-ul putz lateral, paralel cu gaura in care a cazut, sapat mai adinc, lateral si de dedesuptul locului in care se gasea copilul. Cum Jesica a cazut cu un picior inainte si celalalt paralel cu corpusorul ei (practic in pozitia „sfoara”) piciorul care a fost intepenit linga ea nu a mai putut fi salvat din lipsa de circulatie de singe.

    Cind pompierul care a intrat in gaura facuta ca sa o scoata, si a dat cu mina pe intuneric de piciorul fetitei a tras, puternic chiar cu riscul sa i-l disloce, dar determinat sa o scoata de acolo. Si Jessica a fost salvata!

    O asemenea salvare cum s-a facut in Romania cu legarea de picioare a altui copil, nu s-ar fi facut in US NICIODATA! Sa pui un alt copil in pericol sa se surpe malurile si sa ii omoare pe amindoi, nu e risc permisibil aici.
    Dar Dumnezeu a fost cu ea si totul a mers bine.

    Ca vorbim de copii in dezastre…..am fost impresionata de o poza, acum ani buni din almanahul Flacara: era o fetita in apa, care a murit pina la urma caci nu a putut fi salvata. Si cu intenetul la dispozitie, am gasit-o: Omayra Sanchez, un copil curajos, o fetita plina de inima. Suflet de copil ajuns la dreapta Domnului, unde ajung toti ingerasii, suflete nevinovate plecate prea devreme din lumea asta. Ma rog pentru ea mereu. Pentru cine vrea sa-i citeasca povestea (cu avertismentul ca este foarte dureroasa): http://en.wikipedia.org/wiki/Omayra_Sanchez

    Dumnezeu sa-i ierte si sa-i tina pe toti copiii plecati prematur din viata asta.

  14. Plano Says:

    Ce pozitie „sfoara” si-a tras @Julia!

  15. Şi totuşi, există Speranţă… « Sfinxul Says:

    […] Hădean, George, Roxana, Apocriphus, Gazeta de Maramureş, Sorin Platon, Ghimpele de […]

  16. julia Says:

    Plano este stiut ca de obicei esti de partea gresita a unei contradictii….dar aici chiar nu te pricep……nu stii ce inseamna „sfoara”? Sau ai vrut sa faci o gluma??????……………oricum ar fi, mesajul asta al tau e deplasat! 😦

  17. Roxana Iordache Says:

    @octavpelin. Da. 😦

    @cenushares. O căcărează de diavol ca tine n-are cum să priceapă că valoarea supremă a lui Dumnezeu pentru oameni e libertatea. Ca dovadă şi faptul că familia ta a fătat de 4x. Sper să nu-ţi semene.

    @Filip G. Chiar ai urmărit live? Dacă urmăreai aflai că acolo e canalizare, dar oamenii n-au acoperit puţurile dezafectate. Cât priveşte românii care ocrotesc animalele, să fim serioşi! Oricum logica ta e defectuoasă. Cine ocroteşte animalele, ocroteşte sigur şi copiii, oamenii, în general, pentru că are preţuirea vieţii. Cine ignoră animalele sau manifestă cruzime, sub pretextul priorităţii faţă de om, n-are respect pentru viaţă.

    @ela. Blestematul de Brucan – sper să putrezească în iad – a fost şef cu propaganda, în slujba Moscovei, a ştiut ce-a distrus. Nu urăsc pe nimeni, dar m-aş bucura să ştiu că slugi de diavoli ca el ard la infinit.

    @Sibilla. Don quijote e un personaj frumos, dar un model nefast. Exemplu tipic de confuzie între ideal şi iluzie. Cred că la el s-a gândit Havel când a scris textul pe tema acestei confuzii,

    @toader. Asta-i tot ce-ai priceput, din confortul tău parizian? Scuză-mă, dar e o vreme de când mă întreb dacă eşti cu adevărat sociolog.

    @Franklin. Nu ai avut o inspiraţie bună când ai scris asta. Senzorii îmi spun că ţi-a şoptit chestiile-astea cine nu trebuie ascultat.

    @balbeck. N-ai înţeles, dintr-un asemenea traumatism, pe fondul stresului extrem, se poate face infarct.

    @Plano. Scuză-mă, dar habar n-ai despre ce vorbeşti. E o mostră de a face pe deşteptul.

    @Julia. Voi chiar n-aţi înţeles că puţul ăla avea un diametru de 18 cm?!

  18. Plano Says:

    @Roxana
    Macar daca ar citi aci si cei de la ISU … ca tare rudimentar mai lucreaza in cazuri atipice de interventie.
    * *
    *
    Cum sa mai putrezeasca Brucan ca l-au ars la crematoriu! Iadul… pentru cei ca el, poate fi si pe Pamant.

  19. julia Says:

    Rox, care „voi”?

    Eu in mesajul meu nu m-am referit la copilul care a murit acum, decit in ultima fraza. Si eu credeam ca am fost clara. 😦

  20. blogideologic Says:

    „Salvatorii au făcut tot posibilul.”
    Dar cauza iniţială se pare că a fost comportarea părinţilor. Ce mai puteau face „Salvatorii”?

  21. blogideologic Says:

    De ce nu au fost trataţi Ceauşeştii precum Sfântul Pavel de Romani ?
    Bine, şi Sfântul Pavel a fost ucis . Dar mai întâi avu parte de judecată dreaptă. Aceasta pentru că tatăl său primise cetăţenia romană, acordată printr-un act individual. Cine a dat ordinul pentru împuşcarea soţilor Ceauşescu în “ziua de Crăciun”? Un vechi bolşevic lucrător la serviciul agitprop, Silviu Brucan, El a fost comandantul suprem al Terorii din Decembrie 1989. El cerea un număr de 60 000 de morţi. El a contribuit la începerea altui ciclu al răului în România. Ca noi toţi, Ceauşeştii se aflau sub Constituţia Anului Domnului 212 pentru Romania. Era Constituţia lui Aurelius Antoninus Caracalla prin care cetăţenia romană nu se mai acorda în ordine dispersată, ci întregii populaţii noi de pe teritoriul Imperiului Roman. Astfel, nu vor mai exista meteci. Era o legiferare a statului de drept. Prin Constituţia Antoniniană, se instituie romanitas pentru toţi. Imperiul Roman se transformă în Romania. În virtutea acelei naţionalităţi române, Ceauşeştii aveau drept istoric la judecată dreaptă.

  22. Florian Says:

    In ţările africane, mai mor copii căzând din copaci. La noi, căzând în puţuri. Suntem mult mai aproape de Africa decât arată hărţile.
    România a rămas în secolul fântânilor, al caselor ridicate în albia râurilor sau pe versanţi nesiguri, al oamenilor mutilaţi sau ucişi în stradă de câinii vagabonzi, al nespălării, al nevoii de tătuc.
    Oare mai reuşim să surprindem cu ceva lumea civilizată? Nu cred, li s-ar părea probabil normal şi dacă am umbla pe străzi în pielea goală şi ne-am face nevoile în mijlocul drumului.

    @blogideologic
    Ce păţişi frăţioare, căzuşi din pat taman când suspinai după Pingelică şi ţi-au deraiat piticii?

  23. Plano Says:

    @Julia
    Chiar apreciasem noul tau avatar, de ce ai revenit la pozitia… capul inclinat spre…stanga?

  24. blogideologic Says:

    @ Florian
    Era vorba despre Silviu Brucan care îşi bătea joc de Romania în marea Teroare din decembrie 1989. „Frăţioare”, tu ştii istoria din Romania, sau eşti al doilea Silviu Brucan ? Tu habar n-ai cine a băgat comunismul în România ! A, da, l-am uitat pe Vasile Paraschiv, fostul mardeiaş comunist la alegerile din 1946, acum proclamat „erou anti-comunist” !

  25. Florian Says:

    @blogideologic
    Mi se pare o nesimţire fără margini să intri în casa în care se vorbeşte de moartea unui copil şi să începi să perorezi aiurea-n tramvai. Când pe ceilalţi îi doare sufletul, tu începi să trânteşti comparaţii cretine între Sfântul Pavel şi Ceuşescu şi baţi câmpii despre Brucan, Imperiul roman şi constituţia lui peşte, doar ca să te bagi singur în seamă. Despre asta este vorba. Iar dacă n-ai înţeles, înseamnă că ori eşti dus cu pluta, ori sufletul tău este plãmãdit din căcat.
    Iţi urez ca, atunci când ţi-o muri cineva drag, în cortegiul funerar să se vorbească despre fotbal şi curve.

  26. provincialu' Says:

    Daca e sa judecam la rece aceasta intamplare vina apartine in exclusivitate parintilor. Nu stiu daca ati observat dar casa lor era de fapt o cocioaba din chirpici fara un gard de jur imprejur iar copilul se juca nesupravegheat pe afara. Este destul de posibil ca parintii micutei sa nu fie tocmai foarte grijulii cu odraslele lor si sa fie poate mai apropiati de sticla de vodca si de tuica. Pe cei doi i-as lua la intrebari sau cred ca i-as trimite si in fata unui judecator pentru neglijenta lor care s-a dovedit a fi fatala micutei.

  27. blogideologic Says:

    @ Florian spune: luni 13 iulie 2009 la 12:26:00 pm
    Nu cunoşti relatările din presă despre vina părinţilor. Cred că numai tu ai spus cuvinte urâte în această casă de blog.

  28. Prisecaru Viorica Nicoleta Says:

    Buna chenushares.
    Esti chiar la culmea nesimtirii.
    Imi pare rau ca iti spun asta (defapt nu imi pare).
    Dumnezeu nu are nici-o legatura ca asta.
    Tu ai spus : „Daca Dumnezeu ar fi existat nu i-ar lasa pe tampiti sa faca copii”
    Dar ma tem ca gresesti amarnic!
    Dumnezeu nu poate face nimic daca fetita a murit deja.
    Daca i-ar fi „Redat” iar viata fetitei…atunci tu sau toata lumea ar spune ca e nedrept. ” Ca doar pe fetita o salveaza si pe noi nu”?
    Pai asa ar spune toata lumea…..
    Asta este viata , accepta!!!!
    Daca Dumnezeu nu ar fi existat…tu n-ai mai fi aici si n-ai mai scrie comentarii ridicole ;)…..

Lasă un comentariu