CHAT NOIR A PLECAT, DISCRET, ÎN LUMINĂ. TESTAMENTUL LUI PENTRU ROMÂNIA

Un OM adevărat a plecat dintre noi, EUGEN NADRAG, bloggerul CHAT NOIR.

Vestea m-a îndurerat indicibil şi m-a lăsat interzisă. Pisicile mele, motanii şi mâţa, sunt siderate. E clar că au senzori necunoscuţi pentru om. Simt absolut tot ce se întâmplă, mai ales cu mine. Şi stau acum, tustrei, cu ochii deschişi ca antenele de satelit: în mod sigur aceste vietăţi îngereşti au acces la vedenia de dincolo de vederea omenească.

Dragul nostru pierdut le iubea. De fapt, era iubire el însuşi, prin felul de a fi. Una dintre persoanele rare faţă de care am simţit o afinitate spontană. Şi parcă ancestrală. Parcă deja îl ştiam de mult.

Regele Mihai are o vorbă – veche, românească, pe care o folosea şi bunica mea maternă: te unge pe suflet. Era Chat Noir. Eugen Nădrag.

De regulă, din păcate – mai ales noi, românii – spunem lucruri frumoase doar despre cei care nu mai sunt pe pământ sau mai cu seamă atunci când pleacă fără întoarcere pentru percepţia noastră senzorială. Eu aşa gândeam şi simţeam despre el şi când era în viaţă – şi de fapt acum e cu mult mai viaţă decât noi. Aşa cum era şi când trăia. Şi suferea discret. De boala cea rea. N-a vrut să ştim că e pe ducă. Delicateţe şi tărie de caracter. Bărbat adevărat – o cruce de bărbat, ca un izvor de bunătate şi nobleţe sufletească.

Inteligenţă caldă şi umor. Ironie fină. Şi din prea-plinul inteligenţei lui, autoironie. Minte brici şi generozitate sufletească. Îşi zicea „rebusache”. Mergeţi pe blogu-i şi (re)vedeţi. Păcat pentru noi că n-am mers mai des sau mai ales, că nu i-am lăsat mai multe mesaje. Dar el ştia, e imposibil la sensibilitatea lui să nu fi ştiut că îl iubim. Şi îl preţuim la valoarea lui, din păcate, nevalorificată pentru ţara asta care pierde caractere şi profesionişti, fără ca măcar să poarte doliu. A fost într-adevăr minunat. Nu-i doar un fel de-a spune. Dimpotrivă, nici nu putem spune cum a fost cu adevărat, fiindcă ne-ar ajuta doar cuvintele tăcute ca animăluţele sau cuvintele ca muzicile, care merg direct la inimă, suflet şi minte, într-o revelaţie simfonică.

De câte ori moare câte un om de asemenea calibru moral şi intelectual ca Eugen Nădrag, România ar trebui să fie în doliu naţional. Dar în mod sigur, inima de mamă a României profunde plânge, acum. Împreună cu noi.

M-am rugat pentru el să-i fie calea lină în lumină, să-l însoţească îngerii buni şi să-l călăuzească în braţele fericirii fără sfârşit.

Era pentru mine dintre cei rari, la care pur şi simplu e o bucurie şi o garanţie de bine în sine simplul fapt să te gândeşti că există. Acum mă gândesc că sigur va avea are acces la aleşi, iar de acolo se va ruga pentru noi şi ne va ocroti.

Vă daţi seama ce minunăţie de om putea fi, din moment ce el a lăsat testamentar urarea să facem România frumoasă?! Şi să avem grijă de noi. Şi Doamne ajută România!

Şi toate valorile în care credea, pe care le afirma, pentru care se lupta, ferm şi senin. Elegant şi cald. Necruţător şi bun ca pâinea caldă. Le-a lăsat pe marginea blogului lui. Monarhia, Regele Mihai, Crin Antonescu, Stop unui nou împrumut de la F.M.I., Pune punct regimului Băsescu, Susţin Rugby-ul din Romania, Să păstrăm România curată, Susţine campania „Spune nu drogurilor”, Eu păstrez România curată.

Lilick, autoarea frumosului mesaj-necrolog scris în numele bloggerilor liberali, spune că speră ca blogul Chat Noir să se păstreze. Are dreptate.

Cred că trebuie să acţionăm ca să-i păstrăm blogul. Din câte am aflat, dacă un blog aministrat pe o patformă gratuită nu e actualizat un an, intervine riscul să se şteargă. Noi îl putem menţine actual dacă ne angajăm că vom posta în fiecare zi pe blogul Chat Noir, pe forumul urării pentru Regele Mihai, un mesaj al zilei. Să-i povestim ce se mai întâmplă pe aici, să facem o cronică. În memoria lui Eugen şi pentru ai lui.

Cealaltă modalitate de a-i păstra blogul pentru totdeauna ar fi la îndemâna Clubului Bloggerilor Liberali, care poate cumpăra un domeniu.ro pe care să transfere blogul Chat Noir de pe WordPress. Nu trebuie să lăsăm să se piardă.

Marius Mina mi-a trimis următorul mesaj:

…ultima convorbire pe FB a lui Eugen:
ultimul chat cu chat noir :
Mircea Nicolae Dindeal
n-am vb din iunie 2011, cam rar te mai vad pe fb, sper ca esti bine…sanatate !

23 februarie
Eugen Nadrag
Sunt pe moarte Mircea ! Adio ! Sa faceti o Romanie frumoasa !

23 februarie
Mircea Nicolae Dindeal
n-am …cuvinte….nu mai putem face… nimic?

23 februarie
Eugen Nadrag
Nici spitalele nu ma mai primesc. Aveti grija de voi ! Doamne ajuta Romania!

23 februarieMircea Nicolae Dindeal
pot sa…spun lumii ?

23 februarieEugen Nadrag
Nu. Te rog, inca nu. Multumesc. Stie sora-mea Marinela Vladescu. De la ea, dupa ce mor poti scrie. Adio !

23 februarie
Mircea Nicolae Dindeal

nu vreau/pot sa cred…..chat noir….
plang….

Era reconfortant şi consolator pur şi simplu gândul că există. Acum avem o obligaţie în plus. Să facem România frumoasă. Să avem grijă de noi ca să nu rătăcim de pe acest drum. Drumul drept, al adevărului, credinţei şi dragostei. Că fără iubire nimic nu e – ne-a spus-o testamentar şi Emil Hossu.

Crin ştie ce cruce poartă. El e radical pentru că e conştient de obligaţia copleşitoare în care s-a angajat nu doar ca reprezentant al aspiraţiilor de bine şi frumos naţional ale supravieţuitorilor (post)comunismului, ci şi – sau mai ales – ca legatar testamentar al celor care nu mai sunt printre noi şi au plecat având încredere în el. După o lungă suferinţă asumată. Printre care mama, unchii mei, Emil Hossu şi acum Eugen Nădrag.

Chat Noir, dragul nostru Eugen Nădrag, a plecat la Dumnezeu cu încrederea în noi ca luptători şi în Crin ca învingător.

Aşa să ne ajute Dumnezeu!

Şi din vinul victoriei să plângem câte o lacrimă în memoria lui Eugen. Şi a tuturor celor care nu mai sunt cu noi să se bucure.

Dumnezeu să-l odihnească pe Eugen Nădrag, iar pe noi să ne neodihnească până când reuşim să eliberăm ţara noastră!

40 răspunsuri to “CHAT NOIR A PLECAT, DISCRET, ÎN LUMINĂ. TESTAMENTUL LUI PENTRU ROMÂNIA”

  1. CHAT NOIR A PLECAT, DISCRET, ÎN LUMINĂ. TESTAMENTUL LUI PENTRU ROMÂNIA » Bloogle Says:

    […] Original Blog » 10 March 2012 – Blog « LA MULŢI ANI, PINO CARAMITRU! […]

  2. Marius Mina Says:

    D-zeu sa-l odihneasca !

  3. motraucs Says:

    Miaouuu 😦 😦

  4. Arogantu' Says:

    Dumnezeu sa-l odihneasca !

  5. serban g Says:

    Regret nespus ca un Om bun ca el ne-a parasit atat de devreme…. Sincere condoleante familiei indoliate …

    Dumnezeu sa-l Odihneasca !

  6. bmarinescu41 Says:

    Dumnezeu să-l odihnească!

  7. mihai4 Says:

    mai Roxi,tot zilele trecute ne-a parasit si Felix Gabriel Lefter 😦 incredibil! asta era tinar. vad asta pe facebook, unde il aveam in lista.nasol! era protestant.mi-a zis in urma cu vreo 2 luni.am vrut sa-l iau cu mine la Athos vara trecuta.sper sa-l mantuiasca,Doamne http://amalgammax.com/

  8. J o h n s o n Says:

    Regret sincer disparitia lui Chat Noir …Aud acum de Felix Gabriel Lefter….Ce naiba se intampla in lumea asta ?

    Roxana sa-ti trimit si eu o poza s-o ai acolo cine stie !?! 😕

  9. mihai4 Says:

  10. Roxana Iordache Says:

    Ce-a făcut?! 😯 Voi nu sunteţi normali? Cum să se fi dus şi Felix Gabriel Lefter? 😯 Înseamnă, frate, că e şi din cauza mea – le-au făcut ceva celor care ţin la mine. Nu se poate, nu se mai poate, voi pricepeţi că trebuie să terminăm ACUM cu asasinii ăştia? Voi ştiţi ce uşor se poate induce moartea?

  11. Roxana Iordache Says:

    Johnsoane, poate pun mâţele pe tine! 😡

  12. J o h n s o n Says:

    Eh…de la o varsta incolo ne gandim si la cele vesnice…. 😉

  13. Marcus Says:

    @Dumnezeu Sa-l Odihneasca !
    marcus

  14. julia Says:

    Reblogged this on Julia's Blog.

  15. Roxana Iordache Says:

    Vă întreb încă o dată, sper că aţi glumit în legătură cu Felix-Gabriel Lefter. O glumă sinistră. 😡

  16. Huhu Says:

    Felix Gabriel Lefter e tinar si sanatos, are doar frica sa se uite in jos cind e la inaltime de peste 10 m., sotia lui e psiholog, au fost chiriasii mei aproape 2 ani, aveau doua pisici care urinau pe balcon si putea groaznic, pisicile au sfisiat perdeaua in fisii lungi si subtiri, am fost fericit cind s-au mutat de acolo cu toate ca-i simpatzam ca oameni pe amindoi, nu au fost chiriasi buni.

    Am pierdut contactul cu ei, eu cred ca e bine cu sanatatea, cu banii stau rau.

  17. Marius Mina Says:

    Oltea Clara
    Yesterday:

    Prietenii vechi îi spuneau Gabi, de la numele curajosului arhanghel Gabriel. Prietenilor pe care şi-i făcuse în ultimii ani se prezenta Felix. Poate că era setea lui de fericire, de o anume fericire pe
    care era greu s-o atingă în lumea asta.

    Dar fie că-i suntem prieteni vechi, fie că-i suntem prieteni mai noi, ştim cu toţii că Felix-Gabriel are suflet de floare. De aceea l-a şi chemat Dumnezeu la El odată cu primii muguri – ca să înflorească în lumina cea dulce a Paradisului, să prindă sezonul întreg acolo, în tovărăşia îngerilor.

    Ştim cu toţii ce delicateţe dovedeau gesturile lui şi ce adânci îi erau sentimentele pe care le ţinea ascunse din timiditate şi pudoare. Felix-Gabriel nu avea efuziuni, dar în discreţia lui iubea cu devoţiune, odată ce îi ajungea cineva la inimă.

    Avea nobleţea omului incapabil de răutate şi de ranchiună. Dacă îi greşeai te ierta instantaneu, cu naturaleţea bunătăţii şi a blândeţii. Dacă îţi greşea se aştepta să-l ierţi şi tu la fel de firesc. L-aţi văzut iarna asta purtând fericit o căciulă roşie cu clape, de şcolar năstruşnic? O adora. În fond Felix a fost toată viaţa un copil mare. De aici şi farmecul lui, şi faptul că nu-şi prea găsea locul în lumea asta.

    El nu cunoştea invidia. Nu putea gândi rău despre oameni. Avea vocaţia prieteniei. Îţi era alături când aveai mai multă nevoie şi nu făcea niciodată caz de asta. Avea simţul dreptăţii şi o adâncă dragoste de ţară care l-au făcut să scrie cu fervoare pe blogul lui. Unde sunt şi câteva povestiri nemaipomenite, unele abia în crochiu. Merită să le citiţi. Veţi descoperi sau o să vă reamintiţi talentul lui extraordinar pentru scris. Un talent care ar fi putut conta în literatură.

    Ştim cu toţii inteligenţa lui sclipitoare. Şi umorul lui, şi râsul şi felul nostim, un pic stângaci, în care îi plăcea să joace rolurile personajelor când spunea bancuri.

    Ştim şi puterea pe care a avut-o astă-vară să-şi schimbe viaţa în bine, să înceapă să-şi folosească mai mult darurile bogate pe care le-a primit când a venit pe lume.

    Drumul lui Gabi Felix aici s-a încheiat, dar prietenia noastră cu el o să dureze. Îi mulţumim pentru tot ce a adus unic şi minunat în vieţile noastre. Şi îl îmbrăţişăm cu toţii în inimă, încredinţându-l acum lui Dumnezeu pe care L-a iubit atât de mult, atât de întotdeauna.

    Gabi se întoarce acasă, acolo unde poate găsi fericirea pe care i-a promis-o toată viaţa numele lui.

  18. J o h n s o n Says:

    Ultimul rand scris de Felix Gabriel Lefter la ultimul post pe blogul sau datat 02.03.2012 :

    „Nu comentez. Am obosit. E zi de odihnă fără tihnă, ca pe româneşte „

  19. J o h n s o n Says:

    Astea sint datele…sa fie o farsa sinistra asa cum se intreaba si Roxana ?

  20. Roxana Iordache Says:

    @Marius Mina. Dă-ne şi sursa, please.

  21. Marius Mina Says:

    Contul lui de Facebook , ti-am spus sa-ti faci si tu …

    https://www.facebook.com/profile.php?id=1322684109

  22. Huhu Says:

    Probabil l-am confundat pe raposatul F G Lefter cu altul cu acelasi nume, sa-i fie tarina usoara!

  23. Roxana Iordache Says:

    Niciodată nu mi-aş pierde timpul pe Facebook.

    Oricum, confirmi că a murit? Nu pot crede!

  24. motanii Says:

    @Roxana…asta e adevarat ca nu trebuie sa-ti pierzi timpul pe FB asa cum spuneti dar ca sa va faceti un cont si sa puteti vedea din cand in cand ce va fac prietenii asta este cu totul altceva si chiar merita…Unii discuta politica,altii pun poze cu peisaje,catei,pisici toate frumoase de nu crezi ca-s adevarate…Miaouuuu ! 🙂

  25. Roxana Iordache Says:

    Motănei, rău a ajuns omenirea dacă trebuie să ne facem cont pe un perete ca să vedem ce ne fac prietenii. 🙂

    Facebook mi se pare o chestie, cum să vă spun – ceva cu faţa la perete. 😳

  26. motraucs Says:

    Nici eu nu am cont a zis @Motraux ca-mi face si mie,el se da smecher ca are 😳

  27. julia Says:

    RIP Om bun!

    …….cu toate aceste vesti de perderi direroase si irecuperabile pentru noi, ajungi sa te gindesti la propriul ‘ultim drum’ si la ce inseamna in zilele noastre „rude si prieteni”; internetul, blogul si forumurile ne-au largit enorm sfera celor dragi si apropiati noua. Un nick indragit, o persoana din cine stie ce colt de lume care ti-a atins sufletul, o inima mare pe care o simti aproape, un om care se face respectat pe sticla fara efort si iubit fara macar sa incerce……pierderea lor e grea pentru mult mai multi decit cunoscutii lor…..

    Only the good die on! 

  28. stejarul Says:

    Ma doare fiecare fiinta nevinovata care dispare ! Dumnezeu sa-i odihneasca pe cei doi oameni care ne-au fost alaturi si e greu de crezut ca au plecat!
    Mor prea multi in Romania! Nu stim motivele celor doi dar motivele multora pe care eu le stiu m-au facut sa revin (online pana acum) la viata din tara. Jurasem ca nu ma mai uit inapoi dar a venit „inapoi-ul” dupa mine. Am vazut si descoperit lucruri greu de crezut. Am trecut prin momente grele sa le accept de aia nu ma supar cand altii nu accepta adevarurile mele. Un lucru e clar ca lumina zilei : SUNT 4 MILIOANE DE ROMANI LIPSA OFICIAL (REAL SUNT 6). UNDE AU PLECAT? Raspunsul se ascunde in spatele unui adevar sinistru. Am avut ani de lupta cu bolile clujenilor dragi mie (boli pe care le credeam naturale). Erau deja prea multi. Iesirea lor din „sistem” depasea procentele „naturalului”. Poveste lunga! Finalul, partial fericit. O parte din clujenii mei sunt bine, sanatosi. Va fi complet fericit, cand Romania va scapa definitiv de autorii genocidului chimic: grupul de la Cluj si virgil magureanu (soros). Vom invinge, pentru ca nu este alta cale!

  29. Huhu Says:

    Sa le fie tarina usoara, la amindoi!

  30. transildania Says:

    Dumnezeu sa-l odihneasca in pace. Propun sa postam mesaje, comentarii si pe blogul sau

  31. transildania Says:

    Ne-a parasit Chat Noir – „Sa faceti o Romanie frumoasa”

  32. Anitra Puia Says:

    Dumnezeu să-i odihnească.

  33. harlau625 Says:

    Dumnezeul sa-l ierte pe bunul meu coleg, col.ing.Eugen Nadrag. http://promotia1970.wordpress.com/2012/03/11/a-mai-parasit-aceasta-lume-un-coleg-drag-si-special/

  34. daurel Says:

    Dumnezeu sa-l odihneasca!

  35. Ultima dorinta: Să faceți o Românie frumoasă! Aveți grijă de voi ! Doamne ajută România! « Hai ca se poate! Says:

    […] Chat Noir  este unul dintre bloggerii care, in decembrie 2009, au incercat sa produca schimbarea. […]

  36. Maria S.(Timisoara) Says:

    Intr-adevar contul lui Gabriel Felix Lefer pe fb este plin de condoleante.
    Martisorul asta chiar nu glumeste !

    Atunci, daca asa a vrut Dumnezeu,
    Dumnezeu sa ii odihneasca pe amandoi. In pace si la dreapta sa.
    Au murit doi patrioti si doi mari romani.
    Pacat mare pacat.
    Sunt in mod sigur victime ale acestui regim inept.
    Abia mi-am revenit dupa stirea cu Eugen Nadrag si acum alta lovitura in plex.

    Roxana, ti-am sugerat, de fapt aproape te-am implorat, sa intri pe contul unui prieten sa vezi cum este fb si dupa aceea vorbim.
    Vei avea cel putin ocazia sa constati ca difidenza (nu-mi vine echivalentul in romaneste, imi pare rau) ta, e nejustificata.

    Si erau amandoi in putere, mai puteau sa o duca, dar n-a fost sa fie.
    Asta este.
    Si nu se poate schimba o virgula.
    Ei vor trai si se vor bucura de aci inainte prin noi.

  37. Maria S.(Timisoara) Says:

  38. Ică Şt. O. Victor Says:

    Dumnezeu să-l odihnească în pace! Dragul de Eugen, am avut onoarea să-i fiu şef un timp. Să tot ai asemenea subalterni, colegi şi prieteni. Aşa îl percepeam. M-am despărţit de el chiar dacă nu-mi convenea, dar merita o funcţie superioară. Toată lumea îl iubea.
    Am plâns când am citit ce ai scris despre el, Lilik. Chiar aşa era.
    N-avea nici 58 de ani, Ce durere trebuie să fie în sufletele familiei şi prietenilor. Sincere condoleanţe!

  39. Dacă ai privilegiul de a şti, … « Daurel's Blog Says:

    […] al lui Zamfir; desigur, auzisem de acest imperativ, dar gãsesc mereu justificari ca sa nu-l pun in pagina; la inceputul lui ianuarie am omis sa scriu despre o alta mare trecere: Mircea […]

  40. Vania Says:

    Dumnezeu să-l odihnească!

Lasă un comentariu