TRIPLĂ LOVITURĂ LA SIRET ŞI MORALA EI CU DOUĂ TĂIŞURI

Foto: Răzvan Chiriţă, Mediafax

Foarte multe se pot spune despre „operaţiunea Siret”, adică reţinerea a zeci de vameşi şi poliţişti în cauza contrabandei cu ţigări.

De fapt, asta se şi urmăreşte. Este sau se intenţionează să fie, în primul rând, o lovitură de imagine. Cu dublă ţintă: internă şi externă. Pe plan intern, impresionarea naivilor şi prostirea lor într-o acţiune cu imagine de forţă şi decizie anticorupţie, prin amploarea ei. În aşa fel încât să se piardă din vedere miza relativ minoră, fiindcă, din categoria crimei organizate, contrabanda cu ţigări e problema cea mai mică. Pe plan extern, însă – şi aici se arată celălalt tăiş al acţiunii – oficialii UE în materie nu sunt atât de uşor de păcălit ca populaţia din România. Dimpotrivă, operaţiunea e târzie şi nu face decât să confirme o parte din acuzaţiile Franţei şi Germaniei privind lipsa de securitate anticorupţie a frontierei de est. Iar partea dură a acestor acuzaţii vizează favorizarea traficului de armament, droguri, carne vie în spaţiul Schengen via România, unul din motivele invocate pentru neadmiterea ţării noastre. E, deci, probabil, ca pentru Bruxelles, acţiunea să nu reprezinte altceva decât o ostentaţie mai mult sau mai puţin stângace.

Pe plan intern, a doua componentă a loviturii de imagine vizează, tipic regimului Băsescu, dezbinarea socială. În acest caz, prin accentuarea ostilităţii faţă de poliţişti. Adică, prin consolidarea subliminală a impresiei induse populaţiei, aceea că, de fapt, forţele de ordine protestatare au scandat sloganul cu „javra ordinară” nu ca să-şi revendice drepturile grav afectate – la fel ca şi în cazul celorlalte categorii profesionale -, ci ca să-şi apere privilegiile de corupţi şi coruptibili. La fel cum propagandiştii puterii actuale pun opoziţia împotriva politizării sistemului judiciar pe seama apărării corupţilor din cadrul opoziţiei. Corupţi care nu sunt niciodată dovediţi în justiţie, dimpotrivă, ci doar reţinuţi şi arestaţi, nu o dată, nevinovaţi. Pentru imagine. La fel ca zecile de vameşi şi poliţişti de la Siret, vinovaţi sau nu. Se mizează pe faptul că partea tăişului nefavorabilă regimului actual nu va fi sesizată la nivelul populaţiei, şi anume însuşi faptul că reducerile de personal şi tăierea masivă a salariilor forţelor de ordine constituie un factor de coruptibilitate şi un risc de corupţie – aşa cum au semnalat şi oficiali europeni.

Sărăcia favorizează corupţia. Evident că nu-i o atenuantă tocmai pentru cei chemaţi să apere legea. Numai că se va marşa, grosier, pe mânjirea imaginii poliţiei – ceea ce în loc să reabiliteze, va compromite şi mai grav credibilitatea subminată a „oamenilor legii”. Liderii sindicali au salutat, la unison – încă de când s-a făcut publică vestea privind operaţiunea Siret – ceea ce ei ar vrea să acrediteze în mentalul colectiv ca limpezire a apelor, separare a părţii corupte, de majoritatea cinstită a forţelor de ordine. Dimpotrivă, cred că propaganda puterii este cea care va prinde, adică, generalizarea imaginii de corupţie, demolarea credibilităţii poliţiei, ceea ce face parte din campania de subminare a instituţiilor statului. E elementar că trebuie izolată şi pedepsită corupţia, oriunde s-ar înfăptui ea. Numai că asta nu se întâmplă la noi. Se întâmplă doar mascarade cu substrat politic imediat. Dacă e adevărat că sărăcia favorizează corupţia – iar puterea a adus populaţia la sapă de lemn, la fel de adevărat e şi că însăşi corupţia generează şi accentuează sărăcia. Corupţia puterii este cauza sărăciei populaţiei. Aspect ignorat judiciar. Mai precis, redirecţionat asupra ţintelor false (din rândurile opoziţiei) sau a pionilor de sacrificiu (ţapii ispăşitor din rândurile puterii – care, însă, la fel ca şi cei ai opoziţiei, mai mult sunt terfeliţi în imagine publică, decât să fie judecaţi judiciar). De la justiţia stalinistă încoace, nu s-a inventat un instrument mai grosolan decât DNA. Încă de pe când era PNA, dar acum, fără număr.

Fotomontaj: atitudini

A treia componentă a loviturii de la Siret vizează propaganda puterii prin intermediul adversarilor. Atenţia publică să fie abătută asupra circului reţinerii şi arestării unor vameşi şi poliţişti – mama lor de hoţi, nu-i aşa? N-are importanţă că e vorba de corupţie minoră în raport cu tunurile Udrei şi ale celorlalţi criminali organizaţi (mulţi, în jurul ei) de la putere. Intenţia este să se vorbească, şi să se vorbească, şi să se palavragească zile în şir pe această temă, în aşa fel încât presa şi opoziţia să fie ocupate cu tema trasată de regimul Băsescu. Corupţia minoră în loc de marea corupţie – mascarada Păsat e pregătită ca să demonstreze contrariul, dar despre acest caz, mai încolo. Mai ales că e tot cu două tăişuri pentru (regimul) Băsescu.

Probabil, însă, că motivul principal pentru care s-a operat, acum, acţiunea Siret este ca să acopere noile discuţii cu FMI. Mai precis, noile angajamente criminale la adresa României pe care regimul Băsescu le ia în faţa feudalilor Fondului, în timp ce populaţia stă cu gura căscată la televizor. Unde macină în gol presa „mogulită” şi opoziţia păpuşărită.

Şi partea proastă e că până demontează Crin mecanismele (propagandei) puterii, trec prea multe volute retorice pentru ca mesajul să mai ajungă la ficaţi. Unde (regimul Băsescu ştie că) trebuie. Şi revenim la o problemă veche: opoziţia nu are comunicare. Deci, n-are.

P.S. Şi dacă tot se face „opoziţia unită”, propun ca liderii politici să tacă. Şi să îşi acrediteze un purtător de cuvânt, cel mai informat, iscusit şi percutant. Mugur Ciuvică.

UPDATE. Vasile Lincu, preşedintele PROLEX, a făcut o dezvăluire grăitoare la Antena 3: după ce liderul lor sindical a avut o dublă captură de ţigări, 24000 de baxuri în aceeaşi zi, în loc să fie avansat profesional şi recompensat material, a fost trecut pe linie moartă. După care şi-a revendicat drepturile în justiţie şi a câştigat. Astfel încât vama Siret are o dublă conducere: una profesionistă şi cealaltă, politicianistă. Ghici care are de suferit în urma operaţiunii de azi şi care, de câştigat?

22 răspunsuri to “TRIPLĂ LOVITURĂ LA SIRET ŞI MORALA EI CU DOUĂ TĂIŞURI”

  1. J o h n s o n Says:

    Un film prost regizat la Bucuresti pentru a-i impresiona pe cei care trebuie…
    Cam tarziu,si-a cam dat toata lumea civilizata seama ce poama de presedinte are Romania.Spatele ne este deja intors.

  2. Costi Says:

    Roxana, mai este un element „surpriza” : Astfel se demonstreaza faptul ca vama, in atare structura, este nefunctionala si corupta. Ca atare, cf proiectului de OUG ce priveste comasarea ei (in fapt, desfiintarea) cu Garda financiara sa aiba un motiv cat se poate de plauzibil…. intern, dar mai ales …. extern ( ce tara europeana si-a desfiintat structura vamala definitiv? ) Asta e! Asta-i viata, nu-i asa? 😀

  3. TRIPLĂ LOVITURĂ LA SIRET ŞI MORALA EI CU DOUĂ TĂIŞURI » Bloogle Says:

    […] Original Blog » 03 February 2011 – Blog « CB Richard Ellis Romania ar putea intra in acest an pe piata de property si project management […]

  4. Marcus Says:

    Dapto, Romane, Mui!

    Aorde, mo, romanasii, haideti toti la Bulibasa,
    Ce-ati votat in capu’ tarii si azi judeca ca pasa.
    Desfiintat-a -n graba mare ditai si vechi tribunalu’
    Si da el sentinte-n locu-i, pe model Bercea Mondialu’.

    De ai pricina cu statu’, sau ciordit-at ciripelu’,
    Stai la rand, la voda-n tinda, ca te judeca Baselu’.
    In complet si-a tras piranda ce-l slujeste in alcov,
    Sfat la toate-i da Manolea, dupa ce-l imbraca-n mov.

    Legi nu-i trebuie lu’ chiombu’, judeca dupa ureche,
    Pofta lui e lege-n tara, jucatoru’ nepereche.
    Pana si Strasburgu’ stie cine e jupan in tara
    Cine taie-n carne vie cu comportament de fiara.

    Asa ca, draga romane, ia-ti gandul de la dreptate,
    Ai votat un bulibasa, de stabor astazi ai parte.
    Iar de vrei democratie poti a-ti pune pofta-n cui
    De nu chiombu’ si-a sa satra, tiganeste iti trag mui.

    Cu jandarmeria garda, inarmata de razboi,
    Chiombu’ isi ranjeste-n barba si isi bate joc de noi.
    N-avem vlaga de-o revolta sa scapam de derbedeu
    El, la schimb, se ingrijeste de al nostru coparseu.

  5. J o h n s o n Says:

    Ce vrajeala ieftina…Cica au filat 6 luni zona cu politisti sub acoperire…Numai acest anunt reprezinta semnalul catre UE ca a fost o actiune de tip Catuşe TV menita sa-i pacaleasca.Adica mafiile functioneaza acolo de zeci de ani iar ei spun ca „fileaza” de 6 luni ?

  6. ionb52 Says:

    1. De acord cu lipsa comunicarii la opozitie. Nu inteleg de ce si atunci cind vor sa spuna ceva sunt mereu in defensiva..le lipseste, pe linga comunicare si spiritul ofensiv. Sunt mereu cei care raspund la atacuri, declaratii etc.
    2/Mugur Ciuvica o fi el informat dar nu are ceeace trebuie unui purtatpr de cuvint..adica un discurs fara poticneli, iiieli si altele de acest fel. Nu are nici minimum de charisma, nu are simtul umorului, nu stie sa rida ( sau macar sa zimbeasca)..asa ca ar trebui sa se orienteze spre altcineva..R.I.? de ex.

  7. Radu Humor Says:

    Da, Ioane !
    In ce priveste Schengen trebuie sa vedem cui foloseste si pe cine nu intereseaza !
    Orice stat din lume n-ar fi bucuros sa fie ultima granita in infruntarea dintre doua lumi, atat de diferitece presupune un grad maxim de dificultate si o exemplara corectitudine, pe care noi cu siguranta nu le avem.. Dar nemernicii nostri simt ca si de acolo ar putea scoate ceva foloase necuvenite si se dau de ceasul mortii (n-ar intarzia prea mult 😉 ), sa mai castige ceva si pe ultima suta de metri 😉

  8. Radu Humor Says:

    Si-apoi sa nu uitam ca se elibereaza dintr-un foc vreo 80 de posturi ( de fapt mai putine , ca cei care dau spaga raman !), si nu de ici colea ( se spune ca un vames are cota de 2-5.000 euro pe luna de dat cui trebuie) asa ca operatiunea se impunea, din mai toate pdv !

  9. balbeck Says:

    Bv,felicitari pentru articol.E foarte bun.

  10. J o h n s o n Says:

    Cine s-a dat mai ieri cocos in faţa lui Basescu ? Blaga…De cine-s pusi vamesii in acest moment in aproape toata Romania ? Blaga
    Mai este ceva de adaugat ?

  11. Maria S.(Timisoara) Says:

  12. balbeck Says:

    Nu inseamna ca vamesii sunt si vinovati,se pot bucura inca mult timp de prezumtia de nevinovatie.

  13. virusverbalis Says:

    Scrisoarea unui terorist arab catre seful sau :_____ Zalutam rezbekt vechi, Jefu. Aderizat România cu bomba la valiza ascuns, tregut fara broblem control la aerobort. Pastrat dolar american blestemat, bentru construit aigea bomba, dat jumadate la taxi, jumate furat tigan din buzunar. Indalnit frate Ahmed, batron magazin, ajudat la mine..Discutat cu el la cafenea plan bomba, consumat egler broaspat, intoxicat cu zalmonel,noi ajuns la sbital, doctor roman durut la popou, noi luat popou fok.. Jefu, gu bomba praf antrax nu putut facut la România ,cineva furat antrax, deci ingercat plan bomba cu bum-bum…! Mutat apartament frate Ahmed, adus mult frumos aminde de tara mia, fara apa la robinet, geam sparte ca Beirut , tigle kazut la cap cind vind bate. Urmarit PROTV emiziune explozia camion azotat, facut frica la mine! Astia romani are tupeu nu gluma ! Urgent trebuie recrutat, jefu ! Bomba cu azotat mare efect aveam.. Inderesat pilotat avion bentru lovit gladire la roman.Vazut delevizor, aparat zbor MIG brabusit singur in ogor la taran, plus taran roman stricat singur gladire, adormit beat , tigara abrinsa, murit soacra, facut chef mare la ei… Draga Jefu, gineva furat la mine gas pastrat bentru bus la bomba, iar azeara, gind iesit cumbarat baclava, exblodat budelie la barter. Aicia la România , mult cretin! Zbierat, zguibat la sin, cakat be mine de frica! Jefu, ma indorg acasa! Asta romani nu are nevoie de terorism, face singur treaba!

  14. Ghita Bizonu' Says:

    Ar mai putea fi inca o urmare – INCA 50 de ani pe pachetu de contrabanda !!

  15. n-ati avut cutremur de mult asa ca o sa aveti unul saptamana viitoare Says:

    planeta maimutelor.traim pe planeta maimutelor.

  16. n-ati avut cutremur de mult asa ca o sa aveti unul saptamana viitoare Says:

    esti mort traiane. esti pe lista lui jack spintecatorul.

  17. balbeck Says:

    Pana acum au fost retinuti vreo 3…
    Nu se mai termina,m-am saturat.Suntem prea mici,nu putem face nimic.Iar daca ne bagam putem fi acuzati ca incercam sa influentam justitia…

  18. Blogosfera alături de Paul Ispas | Blogul lui Nea Costache Says:

    […] Nelinistitu’ Adrian Voicu, Oana,  Primadona, Pucca , Qadratus , Ramania lui Ionel – Tzuky, Roxana Iordache, Sibilla, , Simona Ionescu, Stropii de suflet ai Aurei Georgescu , Strumfita cu esarfa ,  […]

  19. Un paradis natural mai putin cunoscut | Blogul lui Nea Costache Says:

    […] Nelinistitu’ Adrian Voicu, Oana,  Primadona, Pucca , Qadratus , Ramania lui Ionel – Tzuky, Roxana Iordache, Sibilla, , Simona Ionescu, Stropii de suflet ai Aurei Georgescu , Strumfita cu esarfa ,  […]

  20. Dan Ovidiu Ilcus Says:

    Este vorba de aceeasi Roxana Iordache care scrie La confusion “Gètes-Goths” dans la “Getica” de Jordanes ?

  21. ileana Says:

    Eu sunt Ileana, nu stiu daca La confusion getes-goths dans la Getica de Jordanes e aceeasi cu aceasta, dar am foarte mare nevoie de acest text. Stii unde poate fi gasit?

  22. Dan Ovidiu Ilcus Says:

    scriemi pe mail sau facebook ca nu mai stiu contextul si am si foarte mult de lucru… pe facebook sint mai multe info, tel etc

Lasă un comentariu