DOUĂ CARACTERE. AVEVĂRUL DUR DESPRE IMBECILI

florin-chirculescu-dr

CITIŢI mai întâi SCRISOAREA DOCTORULUI FLORIN CHIRCULESCU. Fără ea, prea puţin ar fi contat ceea ce intenţionam de vreo câteva săptămâni să scriu şi eu, la adresa imbeciliadei contra medicilor, instrumentată de bizoni ca ministrul – ?! – Bazac. Şi de distruşii din mass-media. Am să scriu altădată cele câteva rânduri pe care vreau de multă vreme să le întorc în faţa imbecililor. Importantă este ATITUDINEA dr. Chirculescu, profesionist şi om vertical. Şi această atitudine a putut fi propagată datorită unui frumos nebun ca Turambar şi a caracterului care este Victor Ciutacu.

Deci, citiţi scrisoarea doctorului şi pe urmă transcrierea Vorbelor grele de aseară. Iar dacă le-aţi urmărit, aţi văzut o emisiune de antologie. Caractere!

florin-chirculescu

Victor Ciutacu: Bună seara, doamnelor şi domnilor! Bine aţi revenit la „Vorbe grele”! O nouă săptămână de „Vorbe grele”, care începe cu o ediţie specială, o ediţie cu totul şi cu totul specială, a cărei poveste o să vi-o spun într-un minut, sper. În acest week-end am avut ocazia să văd pe un blog o scrisoare deschisă a unui medic către ministrul Sănătăţii, domnul Ion Bazac. O scrisoare deschisă de o sinceritate şi de o duritate care pe mine iniţial m-a blocat şi ulterior m-a provocat. Am postat la rândul meu pe blogu-mi un link către acea scrisoare deschisă şi am adresat îndemnul public doctorului care scria pe acel blog să îmi acorde onoarea de a veni la mine în emisiune. La foarte puţină vreme după, domnul doctor mi-a răspuns, iniţial pe blog, iar a doua zi, printr-un prieten comun, care nu ştiam că ne este prieten comun, a luat legătura cu mine, motiv pentru care astăzi doctorul Florin Chirculescu, şeful compartimentului de Chirurgie Toracică a Spitalului Universitar Bucureşti, fostul Municipal, a venit să îşi strige revolta în studioul emisiunii „Vorbe grele”. O poveste adevărată despre viaţă şi moarte, din păcate, pentru că sistemul de sănătate din România, ne place sau nu, salvează vieţi, pe unele nu le poate salva şi din nefericire pe unele le curmă mai repede decât ar fi cazul. Bună seara, domnule doctor, bine aţi venit la „Vorbe grele”.

Florin Chirculescu: Bună seara!

Victor Ciutacu: Vă mulţumesc în primul rând pentru încrederea pe care mi-aţi acordat-o.

Florin Chirculescu: Eu vă mulţumesc pentru sprijinul pe care… nu mi l-aţi acordat mie, l-aţi acordat colegilor mei. Şi nu colegilor mei, pacienţilor care trebuie să beneficieze de pe urma serviciilor noastre.

Victor Ciutacu: Am pornit acest demers cu declaraţia de intenţii şi cu angajamentul că nu voi participa niciodată la execuţia publică a unei bresle. Sunt conştient că există gunoaie în toate breslele, dar nu voi fi de acord absolut niciodată cu demonizarea unei întregi categorii socio-profesionale, la fel cum nu am fost de acord cu demonizarea magistraţilor. La fel nu o să fiu de acord în vecii vecilor amin nici cu demonizarea medicilor. Domnule doctor, vă rog să luăm un scurt material, să vedem intenţiile, sau dacă vreţi scrisoarea de intenţie a actualului ministru al Sănătăţii şi promisiunile domniei sale către sistem. Şi după aia o să intrăm cât se poate de brusc în sistem… sistem, lua-l-ar dracu’ de sistem, în subiect. Sistemul acesta care e de vină la toate. 1313 numărul de SMS la care aştept mesajele dumneavoastră. Până atunci hai să vedem tonomatul şi revenim imediat.

Ion Bazac: Având în vedere că au apărut o mulţime de cazuri legate de faptul că doctorii fac gărzi peste cele programate, sau fac un număr prea mare de ore de gardă, mă voi consulta cu toţi directorii de spitale judeţene şi vom decide două lucruri: vom limita garda medicului la unitatea de primiri urgenţe la 12 ore, astfel încât în cele 12 ore el să poată acţiona coerent şi să nu mai poată să fie obosit. Numărul unu. Iar numărul doi, miercuri în Guvern voi solicita ministrului de Finanţe să fie de acord ca toate posturile de medic specialist şi medic rezident de ultimul an, în momentul acesta vacante, să fie deblocate şi scoase imediat la concurs, astfel încât să putem depăşi această problemă a limitării personalului.

Victor Ciutacu: Din nou în direct la „Vorbe grele”. 1313 numărul de SMS. Florin Chirculescu, chirurg de chirurgie toracică, şef de compartiment la Spitalul Universitar. Domnule doctor, o să încep pe materialul clientului, din scrisoarea dumneavoastră deschisă. „Dintr-o naivitate de care acum îmi pare rău, am fost de acord ca împreună cu colegii mei să asigurăm urgenţele în timpul nostru liber, neplătiţi, ba chiar dând bani din buzunar.”

Florin Chirculescu: E o realitate.

Victor Ciutacu: Este halucinant ceea ce citesc eu aici.

Florin Chirculescu: Nu, e o realitate. În momentul în care am început să lucrăm la Spitalul Universitar, am făcut acest lucru, împreună cu colegii mei, vreme de trei ani. Vreme de trei ani, situaţia era de aşa natură şi ajungem la bani, din nefericire. Nu s-a putut organiza un serviciu de gardă plătit în chirurgia toracică, drept pentru care timp de trei ani primeam telefon şi plecam de acasă. Sâmbătă, duminică, Crăciun, Paşte, Anul Nou.

Victor Ciutacu: Domnule doctor, am citit, în acea scrisoare deschisă, de gărzi de 48 de ore. Am văzut un medic ginecolog, undeva din Moldova, unde a murit o pacientă în eternul scandal al morţilor din spitalele româneşti, şi l-am auzit pe omul acela spunând că ieşise dintr-o gardă de 36 de ore şi plecase acasă.

Florin Chirculescu: Garda nu dura 48 de ore, garda durează 24 de ore, 19 ore, mă rog, nu asta contează. Problema este că fiind puţini, după ce se termina tura de gardă, trebuia să continui serviciul, că nu puteai să îi laşi pe pacienţi…

Victor Ciutacu: Domnule doctor, dar fizic, explicaţi-mi şi mie cum poate rezista un om 48 de ore? Că nu e maşină.

Florin Chirculescu: Nu ai ce să faci. Doamne iartă-mă, nu ai ce să faci. Deci, cum să vă spun, în ultima vreme… acesta este şi motivul pentru care am amânat să scriu această scrisoare deschisă.

Victor Ciutacu: Aţi spus că o scrieţi cu toate riscurile.

Florin Chirculescu: Da. Şi acum vreau să vorbesc cu toate riscurile, pentru că nu înţeleg de ce se umblă la ceea ce am denumit eu la parteneriatul dintre pacient şi medic? Între medic şi pacient trebuie să existe încredere. Din momentul în care este culpabilizată întreaga tagmă medicală, întreaga breaslă medicală…

Victor Ciutacu: De acord cu dumneavoastră.

Florin Chirculescu: Din momentul acela este inerent faptul că un pacient când va veni la mine, va veni lipsit de încredere. Bun, problema este că indiferent ce spune politicianul, indiferent care este situaţia cu banii, indiferent că nu îţi sunt plătiţi banii, nu poţi să abandonezi un om pe patul de spital. Poate că pare patetic ce spun acum.

Victor Ciutacu: Nu pare deloc patetic.

Florin Chirculescu: Nu ştiu, poate că unii consideră că nu există asemenea medici. Din păcate, am văzut nişte reacţii care pe mine m-au făcut să mă simt foarte, foarte rău.

Victor Ciutacu: Eu sunt uluit de virulenţa reacţiilor şi acesta este unul din lucrurile care m-au îndemnat să fac această emisiune. La fel cum acum mai bine de o săptămână am oferit cuvântul reprezentantei celei mai înalte a magistraţilor din România, preşedintele Asociaţiei Magistraţilor, doamna Pivniceru. La fel am amânat şi să încerc să vă contactez, m-aţi contactat dumneavoastră pe mine până la urmă. Pentru că eu sunt înspăimântat de modul în care se face categorisirea generală. Toţi medicii sunt bandiţi şi corupţi, toţi judecătorii sunt şpăgari şi aşa mai departe. Cum este să lucrezi, domnule doctor, fizic vorbind, practic vorbind, într-un asemenea climat? Explicaţi-mi şi mie.

Florin Chirculescu: Ştiţi ce se întâmplă? De vreo 4-5 luni în spital foarte des vorbim între noi, medicii, de faptul că consultul pacienţilor nu mai are loc de pe nişte baze normale. Pacientul vine cu această suspiciune întreţinută, izvorâtă… Iar noi, principala problemă, am ajuns să ne-o punem destul de frecvent, nu să îl tratezi imediat pe individ, nu să te gândeşti neapărat la tratament, ci cum să faci în aşa fel, încât cel pe care îl vezi că vine la tine şi în loc să fie încrezător are un grad de suspiciune, ce fac în aşa fel încât să mă protejez împotriva invitaţilor? Ei spun foarte frecvent: o să chem ziariştii dacă voi nu faceţi cutare lucru. Din nefericire…

Victor Ciutacu: A devenit media un mijloc de ameninţare, o unealtă de ameninţare?

Florin Chirculescu: Extrem de frecventă. O să vă relatez un caz care mi-a fost şi mie relatat, dar vi-l spun tocmai pe acesta pentru…

Victor Ciutacu: Vă rog.

Florin Chirculescu: Un pacient, care nu era o urgenţă, dorea să îşi facă un RMN, un examen de rezonanţă magnetică nucleară. I s-a explicat că mai devreme de 3 zile nu poate fi programat. S-a înfuriat în asemenea măsură şi a făcut un asemenea tărăboi, încât până la urmă a fost automat primit, în clipa aceea să i se facă examenul, pentru că ameninţa în acest fel. Nefericirea ştiţi care este? Că cei care fac scandal, mă refer la pacienţi acum, sunt cei care suferă cel mai puţin. Amărâţii care vin în situaţii cu adevărat grave nu pot să facă scandal, iar la aceia nici tu nu mai stai nici o clipă. Te duci la ei, eşti ocupat cu ei să îi rezolvi, iar cei care aşteaptă în momentul acela se înfurie că aşteaptă prea mult.

Victor Ciutacu: Domnule doctor… Fetelor, daţi-mi şi mie citatul numărul 5, pentru că v-am zis că o să îmbinăm scrisoarea dumneavoastră deschisă cu… „cum să fac, domnule ministru? Să-mi asum riscuri intraoperatorii sau să-mi asum întârzierea în ce priveşte primirea unei urgenţe la camera de gardă? Să risc viaţa pacientului de pe masă, sau să las secţia descoperită?”

Florin Chirculescu: Suntem prea puţini în serviciu.

Victor Ciutacu: În halul acesta de descoperiţi suntem la personal?

Florin Chirculescu: Dumnezeule! Şi sunt într-un spital bogat, domnule Ciutacu. Eu lucrez într-un spital, cu ghilimelele de rigoare, într-un spital bogat.

Victor Ciutacu: Este eternul spital râvnit. Toate lumea doreşte Municipalul, că aşa îi zice după…

Florin Chirculescu: Da. În serviciul de chirurgie toracică suntem puţini. În… unde s-au întâmplat toate aceste probleme sunt puţini. Suntem cu 30% mai puţini decât ar trebui să fim, ca medici. Suntem cu 30% mai puţini. Iar acum, după această scrisoare deschisă, care a stârnit nişte reacţii mult mai mari, nu mă aşteptam să stârnească nişte reacţii atât de voluminoase, cel mai trist a fost că nenumăraţi medici tineri care, exact cum am spus, erau plătiţi cu 10-12 milioane şi ei se urcau în maşini, colegii mei, să vină să asigure urgenţele. Plăteau benzina, sau luau taxiul. Iar aceştia care sunt în zilele noastre rezidenţi îmi scriu aşa: suntem o grupă de şapte rezidenţi, patru deja avem actele depuse, cinci avem actele depuse. Ca să plece afară.

Victor Ciutacu: Este aşa mare foame de medici pe piaţa internaţională a medicinei?

Florin Chirculescu: Este.

Victor Ciutacu: Şi suntem atât de bine pregătiţi? Sau medicina românească pregăteşte atât de bine, încât…

Florin Chirculescu: Pot să vă dau un exemplu?

Victor Ciutacu: Vă rog frumos!

Florin Chirculescu: Un primar, în Franţa, a câştigat alegerile…

Victor Ciutacu: Am văzut faimosul scandal cu medicul român care ulterior a plecat.

Florin Chirculescu: A plecat de acolo… a plecat, fiind plâns de comunitatea care l-a…

Victor Ciutacu: L-a adoptat pe mai mulţi bani altă comunitate.

Florin Chirculescu: Sigur că da. Altă comunitate care tot nu avea medic a spus…, pentru că afară lucrurile sunt destul de clar înţelese, comunitatea investeşte în medic. Vă mai dau un exemplu şi cu asta închei. Când ne uităm la westernuri, Vestul Sălbatic, ce făceau când făceau un orăşel? Ridicau o biserică unde făceau şcoală, ridicau o judecătorie şi aduceau un medic. Cine făcea asta? Nişte cowboy, nişte mineri. De ce nişte cowboy şi nişte mineri erau în stare să se gândească la faptul că generaţiile următoare au nevoie de şcoală, au nevoie de stabilitatea oferită de un sistem juridic şi puneau un judecător acolo, şi de ce mai chemau şi un medic? Oare nu e o diferenţă de optică între noi şi ei? De ce comunitatea de acolo se implică în aşa ceva?

Victor Ciutacu: În actualul context, dacă vreţi… voiam să vă spun mai târziu asta. Vorbiţi de comunitate şi despre spitale. Este o întreagă dezbatere la nivel public. Fostul dumneavoastră director, deşi e foarte personalizată chestia asta, de la Municipal, domnul Sorin Oprescu, să preia sau să nu preia toate spitalele de la Ministerul Sănătăţii către Primăria Capitalei. Vedeţi firească o subordonare a sistemului sanitar şi o finanţare, de asemenea, din partea Primăriei?

Florin Chirculescu: Să nu credeţi că vreau să evit răspunsul. Sunt convins că sunt oameni mai capabili decât mine să vă dea un răspuns argumentat pentru această problemă. Există şi în ţara noastră foarte mulţi medici care se ocupă de management sanitar. Pe mulţi dintre ei i-am cunoscut, că am făcut şi eu un curs de management sanitar. Sunt oameni care au în cap nativ ceva, care sunt şcoliţi pentru aşa ceva. Eu nu i-am văzut pe ei chemaţi prin ministere, prin direcţii sanitare. Nu i-am văzut ca luând nişte hotărâri serioase în ceea ce priveşte organizarea sistemului sanitar.

Victor Ciutacu: De şcolit cine i-a şcolit? Nu i-a şcolit tot statul?

Florin Chirculescu: Ba da.

Victor Ciutacu: Şi de ce păcatele mele i-am mai şcolit?

Florin Chirculescu: Nu ştiu. Să întrebăm statul de ce face toate lucrurile astea.

Victor Ciutacu: Ştiţi cum e asta cu statul? E ca şi aia cu sistemul. Sistemul nu merge şi statul nu merge. Eu nu ştiu cine e statul la ora asta în România.

Florin Chirculescu: Nici eu nu ştiu cine e. Tocmai, nu ştiu cine este statul şi nu ştiu nici cine este societatea civilă.

Victor Ciutacu: Suntem doi, domnule doctor, să ştiţi, care nu ştim chestiile astea. Cel puţin doi. Uite, trei şi cu Jenica, cu producătoarea mea. Deci se pare că nu…

Florin Chirculescu: Mi se pare absolut anormal ca văzând cât de rău merg lucrurile, şi nu numai în medicină, Doamne iartă-mă, în atâtea sfere de activitate. Populaţia este inertă. Populaţia la un moment dat, mai mult sau mai puţin justificat să spunem, găseşte vina unei anumite bresle şi aşa mai departe. Eu înţeleg că pacienţii sunt supăraţi pe noi.

Victor Ciutacu: Inertă, inertă, dar aţi văzut când îi apuca amocurile, cum sunt cazuri, sigur că alea sunt mai mult decât discutabile, unele dintre ele de-a dreptul blamabile, de oameni care mor cu zile. Care pot să moară cu zile din motive obiective sau din motive subiective. Dar aţi văzut că simţiţi şi dumneavoastră pe pielea dumneavoastră că încep să iasă din inerţie la chestii din astea.

Florin Chirculescu: Este firesc să iasă. Deci vă rog să mă credeţi că consider că este firesc să iasă. Vă mai dau un exemplu şi e un exemplu foarte trist. Nu mai ştiu în care gardă, acum o săptămână, 10 zile, nu îmi mai amintesc, a venit un pacient zdrobit la mine la spital. Nu am avut ce să facem pentru el, deşi chiar a fost echipă completă, a fost un caz care a fost bine administrat din punct de vedere medical, totul a curs şnur. Din nefericire, bilanţul lezionar era atât de mare, încât pacientul a decedat. Şi fiţi atent ce se întâmplă: medicul are datoria să comunice rudelor pacientului ce s-a întâmplat cu pacientul. Şi era noapte şi ies pe… nu ştiu dacă ştiţi la Spitalul Universitar, ies pe culoarul de la blocul operator, unde atmosfera era ca într-o gară din aceasta de provincie, cu tot soiul de rude care îşi aşteptau… ce s-a întâmplat cu ruda mea? Cu cafele pe jos şi aşa mai departe. Şi în contextul acela a trebuit să dau unei mame împietrite de durere, nu am mai văzut aşa, cât de împietrită de durere era acea femeie, era ca o statuie şi a trebuit să îi explic cum a murit fiul ei. Deci mi s-a părut o asemenea decădere de la demnitatea umană, să trebuiască să comunic în public unei mame cum a murit fiul ei, pentru că nu există, nimeni nu s-a gândit că într-un spital, la un moment dat, medicul are nevoie de un loc, nu pentru el, ci pentru rudele pacienţilor cărora trebuie să le dea nişte veşti foarte triste. Şi de asta spun că înţeleg de ce oamenii se ambalează. Este cumplit să îţi moară o rudă.

Victor Ciutacu: Domnul doctor, staţi un pic. La chestia asta chiar îmi vine sângele în cap. Pe Municipalul acela s-au băgat, după ştiinţa mea, câteva catralioane de bani, de-a lungul istoriei. Unuia nu i-a trecut prin cap să facă o cămăruţă de asta mai intimă?

Florin Chirculescu: Nu! Eu am vrut să îi chem la mine în cabinet, dar mi s-a părut lipsit de cel mai elementar bun-simţ să pun pe rudele unui… îi murise copilul, domnule, şi eu, ca să le asigur intimitatea, să îi urc 9 etaje, să îi pun în lift? Am coborât…

Victor Ciutacu: Cu lifturile alea care nu merg, de la Municipal?

Florin Chirculescu: Nu merg, asta e situaţia. Ele nu merg.

Victor Ciutacu: Incredibil! Domnule doctor…

Florin Chirculescu: Scuzaţi-mă că şi eu m-am ambalat acum.

Victor Ciutacu: Iertaţi-mă, dar trebuie să fiu mercantil. În toată revărsarea asta trebuie să iau publicitate. 1313 numărul de SMS, aştept mesajele dumneavoastră în continuare. Revenim după o scurtă pauză. Din nou în direct la „Vorbe grele”. 1313 numărul de SMS. Continuăm de unde ne-am oprit, o poveste adevărată despre viaţă şi moarte. Rămăsesem la moarte şi la strigătul de revoltă al unui doctor, medicul Florin Chirculescu, şeful compartimentului de chirurgie toracică al Spitalului Universitar Bucureşti. Medicul Florin Chirculescu, care este şi scriitor de „Sfârşit din România” şi care publică. Cinci volume văd aici, domnule doctor.

Florin Chirculescu: Sunt insomniac şi atunci…

Victor Ciutacu: Mai aveţi putere să mai şi scrieţi?

Florin Chirculescu: Acum nu.

Victor Ciutacu: Dar aţi scris pe blog. Pentru cei care au intrat mai târziu, emisiunea noastră de astăzi e prilejuită de o scrisoare deschisă, de un urlet de revoltă, i-am spus eu, al domnului doctor împotriva inechităţilor din sistemul sanitar şi nu numai, a subfinanţării şi a batjocurii la care suntem supuşi toţi, medici şi pacienţi. Aţi scris acolo de nu vă mai opreaţi, domnule doctor.

Florin Chirculescu: Nu puteai să nu scrii, ştiind ce se întâmplă. E ca şi cum treci pe lângă cineva prăbuşit pe stradă şi… nu eşti medic, dar îi dai un pahar cu apă, îl ridici, îi faci ceva.

Victor Ciutacu: Vreţi să vă dau un exemplu de rezolvare din sistemul sanitar românesc? De astăzi?

Florin Chirculescu: Da.

Victor Ciutacu: Jenica, dă-mi şi mie ştirea aia cu maternitatea şi cu tragedia… şi o să spun eu cum a rezolvat Ministerul Sănătăţii.

Aurel Nechita, secretar de stat: …erau specialişti, secţii în care oamenii mor cu zile, sunt suspendaţi. Aţi văzut domnule primar cu ce se face garda? Cu un fel de mozaic, doi chirurgi şi un ginecolog.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Aurel Nechita, susţine că în urma anchetei desfăşurate la spitalul din Comăneşti au fost descoperite mai multe probleme: lipsă de finanţare, lipsă de medici, lipsă de cadre medicale.

Aurel Nechita, secretar de stat: În momentul în care am un singur ginecolog şi nu fac o operaţie cezariană de ani de zile, nimeni nu garantează nimănui că o femeie poate să aibă o sarcină normală.

În tot acest timp medicul ginecolog anchetat că şi-a neglijat pacienta îşi susţine în continuare nevinovăţia. Pentru prima oară de la moartea mamei şi a fătului s-a vorbit despre necesitatea unei operaţii cezariene. Numai că medicul de la Comăneşti nu mai făcuse aşa ceva de multă vreme.

Aurel Nechita, secretar de stat: Acest caz necesita cezariană, altfel nu murea.

Vestea că maternitatea din Comăneşti va fi închisă a ajuns repede la urechile localnicilor din satele din zonă. Aceştia s-au adunat în faţa spitalului pentru a protesta.

Intervievat: Că se mai întâmplă câte un caz, asta se întâmplă oriunde, doamnă, nu numai aici.

Intervievat: Aici am stat mereu, dacă am vreo doi bani poate atâţia bani am când vin aici, mai am bani de dus la Moineşti?

Viorel Miron, primar Comăneşti: Consiliul Local este împotriva schimbării organizării structurale şi organizatorice a Spitalului Comăneşti.

Aurel Nechita: Dacă domnul primar mâine aduce trei specialişti ginecologi şi un anestezist…

În urmă cu patru zile, o femeie a venit să nască la maternitatea din Comăneşti. Era perfect sănătoasă. Medicul ginecolog, singurul din spital, a consultat-o, iar apoi a plecat acasă. Pacientei i s-a făcut rău şi a murit în doar câteva minute.

Victor Ciutacu: Din nou în direct la „Vorbe grele”. 1313 numărul de SMS. Domnul doctor, ce drac de rezolvare e asta? Nu avem personal şi închidem spitalul? Nu e mai simplu să găsim personal? Citesc aici şi sunt consternat. Mai ştiu şi eu nişte cazuri. Cineva îmi spune că face de trei ani de zile voluntariat la Fundeni.

Florin Chirculescu: Sunt convins.

Victor Ciutacu: Am o prietenă de familie care face voluntariat. Nu mai suntem pe vremea Ecaterinei Teodoroiu, domnule! Nu există bani să ducă doi… Trebuie să facă primarul de la Comăneşti concurs de forţă de muncă?

Florin Chirculescu: Domnule Ciutacu, daţi-mi voie să fac un recurs la un discurs faimos din istorie. Când Winston Churchill a intrat pentru prima dată în Camera Comunelor, când a început războiul, a avut curajul să spună public: nu vă pot oferi decât lacrimi, sânge şi sudoare. Aţi văzut vreun politician care să îşi asume o asemenea afirmaţie în România? De aici trebuie să plecăm.

Victor Ciutacu: Nu, domnule doctor, noi mergem la „ar fi bine să fie bine şi ne vom strădui să”.

Florin Chirculescu: Nu poţi să ceri, cum am şi spus acolo, dacă tu ai bani să îţi cumperi o pereche de gumari, nu poţi să te îmbraci de la Prada, da? Eu nu propun să… dintr-o dată să ne trezim cu o grămadă de bani în sistem. Nu, pe mine mă interesează să spună: acestea sunt resursele, acestea sunt serviciile pe care noi le putem oferi. Noi, sistemul medical. Vi se pare normal ca după 19 ani de medicină liberă să spun aşa…

Victor Ciutacu: Se fac vreo 20, domn doctor.

Florin Chirculescu: 20. Să nu existe protocoale de tratament, de diagnostic şi tratament? Dar, Doamne iartă-mă, medicina…

Victor Ciutacu: Dar domnul doctor, dar au fost miniştri până acum, cu excepţia domnului Nicolăescu, numai medici.

Florin Chirculescu: Au avut funcţie politică.

Victor Ciutacu: Dar vin din spital şi se întorc în spital.

Florin Chirculescu: Nu ştiu. Nu pot să vorbesc pentru dumnealor. Deci această problemă… regulile după care se desfăşoară jocul. Iertaţi-mi această comparaţie.

Victor Ciutacu: Spuneţi-i joc.

Florin Chirculescu: Dintre medic şi pacient…

Victor Ciutacu: E un joc de-a viaţa şi de-a moartea.

Florin Chirculescu: Este un joc de-a viaţa şi de-a moartea care trebuie să se bazeze pe nişte reguli. Aceste reguli sunt protocoalele de diagnostic şi tratament care trebuie adoptate. Orice sistem medical matur le-a adoptat. Noi nu le-am adoptat după atâţia ani. Un protocol e legea după care se desfăşoară jocul. Acest joc trebuie să aibă şi un arbitru, dacă are nişte reguli. Acest arbitru trebuie să fie casa de asigurări sau casele de asigurări. Casa de asigurări nu trebuie să fie…

Victor Ciutacu: La noi casa de asigurări face parte din Guvern, domnul doctor. Şeful casei de asigurări e secretar de stat.

Florin Chirculescu: Scuzaţi-mi expresia, pentru mine casa de asigurări este amanta Ministerului Sănătăţii. Casa de asigurări este ruda de sânge a pacientului, ea trebuie să îl reprezinte pe pacient.

Victor Ciutacu: Dar pacientul finanţează casele de asigurări.

Florin Chirculescu: Tocmai.

Victor Ciutacu: Că de aia plătim în fiecare lună de ne spetim.

Florin Chirculescu: Şi casa de asigurări ea trebuie să fie cea care să conducă anchete, să vadă ce se întâmplă cu banii. Ministrul şi ministerul, peste tot pe pământul acesta, se ocupă de programe. De programe de sănătate, de organizare. Şi la un moment dat se duce la casă şi poate să o tragă de mânecă: ce ai făcut cu banii ăştia? Uite că noi ne-am gândit aşa şi pe dincolo. Dar pacientul este reprezentat, casa este avocatul.

Victor Ciutacu: Ar trebui să fie.

Florin Chirculescu: Ar trebui să fie reprezentat, da.

Victor Ciutacu: O să ajung aici la un citat, tot din scrisoarea dumneavoastră deschisă şi ştiu că e un aspect sensibil, dar nu mă puteţi… „Mai sunt supărat şi pentru că, nu ştiu de unde şi până unde, s-a încetăţenit ideea că în spitale nu se mai moare. Aş vrea să fiu clar: nu pledez, n-aş avea cum, pentru exonerarea celor care se fac vinovaţi, într-adevăr, de culpă medicală.” Domnule doctor, un lucru care inflamează oamenii cu care aveţi de-a face dumneavoastră… este faptul că în România şi nu numai în medicină, în principiu nimeni nu plăteşte pentru nimic.

Florin Chirculescu: Aşa este.

Victor Ciutacu: Cu regret trebuie să o spun, Colegiul Medicilor, care vă reprezintă sau nu vă reprezintă, habar nu am, nu se comportă decât… cu toată stima pentru domnul doctor Astărăstoaie, dar eu mă refer la organismul în sine, decât ca un sindicat spălătorie al cadrelor. Eu nu spun că medicii şi în general nu trebuie reprezentaţi. Trebuie reprezentaţi. Orice breaslă în principiu e bine să fie reprezentată. Dar vreau şi eu să văd că din când în când, şi nu cu titlul de exemplu, vreau să văd că există conştiinţă şi că şi între noi sunt… că şi la noi e aceeaşi problemă, că suntem o breaslă în care nimeni nu are nici o vină, în care mulţi fac o grămadă de ticăloşii şi în care mulţi se comportă ca nişte ordinari şi aţi scris şi dumneavoastră în scrisoarea dumneavoastră deschisă că nu vreţi să extrapolaţi comportamentul unor ziarişti la adresa întregii bresle.

Florin Chirculescu: Ar fi absurd.

Victor Ciutacu: Dar eu refuz să cred că toţi medicii din România sunt lună, sunt curaţi, sunt sticlă şi numai nouă ni se pare că mai moare lumea şi din culpe medicale, sau din nesimţire.

Florin Chirculescu: Bineînţeles că nu mor toţi din… bineînţeles că trebuie judecat. Problema este că… Nici nu ştiu cum să vă răspund, pentru că de foarte multe ori…

Victor Ciutacu: Sunteţi într-o poziţie neplăcută, sunteţi în partea unei bresle pe care evident că vreţi să o apăraţi.

Florin Chirculescu: Nu e vorba numai de asta. Pentru mine e foarte important, că ceea ce reprezintă onoarea profesiei de medic trebuie să treacă şi prin nişte judecăţi de care tocmai aţi vorbit dumneavoastră. Aş dori însă ca aceste judecăţi, şi o să vă spun că aceste judecăţi să se facă cu un tipic şi încă o dată revin, să nu credeţi că sunt pisălog cu aceste protocoale de tratament, în absenţa unor protocoale de tratament nu ai cum să judeci.

Victor Ciutacu: Corect! Că nu ai probe.

Florin Chirculescu: Un protocol este o chestie destul de clară. Dacă este A, atunci faci B. Dacă se ajunge… Este un algoritm.

Victor Ciutacu: De acord cu dumneavoastră.

Florin Chirculescu: Până nu o să existe acest algoritm, o să fie loc liber la interpretare… nu e suficient de mare studioul acesta pentru aşa ceva.

Victor Ciutacu: Iar o să trec la un alt… şi îmi pare rău că trebuie să vorbesc şi despre aspectele astea, dar nu pot să le evit. Există zona de condiţionare, zona de şpagă indusă, care pe mine mă revoltă.

Florin Chirculescu: Şi pe mine mă revoltă. Şi am colegi de vârsta mea şi nu numai de vârsta mea, Doamne iartă-mă! Cei care mi-au pus bisturiul în mână, cei de la care am învăţat meserie, vă spun, majoritatea nu condiţionau. Este un act absolut blamabil să condiţionezi.

Victor Ciutacu: Dar există şi astfel de cazuri. Şi asta vreau să vă spun. Pentru că atâta timp cât există, nu ştiu, sunt 1%, 1‰, 1 la milion, habar nu am, dar nu am văzut unul penalizat pentru asta.

Florin Chirculescu: Şi asta este foarte rău. Pe mine mă deranjează lucrul acesta. Dacă unul…

Victor Ciutacu: Adică nu văd de ce dumneavoastră trebuie să fiţi pus în aceeaşi oală cu un şpăgar ordinar, indiferent cât e el de medic.

Florin Chirculescu: Nu, eu văd altfel lucrurile. Eu sunt puţin mai patetic. Nu ştiu, poate am un alt sistem de referinţă, nu asta este semnificativ. Eu ţin foarte mult la onoarea profesiei mele.

Victor Ciutacu: Ştiu.

Florin Chirculescu: Şi tocmai că ţin la onoarea profesiei mele mi se pare absolut natural ca cineva care condiţionează un act medical să fie pedepsit, să fie sancţionat. Trebuie făcut aşa ceva. Într-adevăr, nu câştigăm pe cât am dori să câştigăm.

Victor Ciutacu: Sunt total de acord cu dumneavoastră.

Florin Chirculescu: Pe de altă parte, nici nu am dori să câştigăm ca să ne îmbogăţim, dar indiferent cât de mult sau cât de puţin câştigi, a condiţiona un act mi se pare… nu se poate face aşa ceva. Adică eu nu aş putea să mă uit în ochii unui pacient cu aerul că, domnule, ştii, dacă nu faci ceva, eu… Deci acela moare. Cum să îi condiţionez? Eu nici nu pot să pricep o situaţie de genul acesta. E contra firii umane.

Victor Ciutacu: Vorbeaţi de onoarea breslei şi vreau să vă mai citesc ceva. Dumneavoastră ştiţi, telespectatorii noştri mai puţin, sau marea majoritate a lor. Sunteţi spre final şi aveţi mare dreptate. „La fel de sincer vă spun că sunt momente când nu mai am chef să stau nici o clipă peste program (lucru de la sine înţeles în orice altă ţară), după ce văd cum profesia îmi este terfelită. Nu-i înţeleg nici pe colegii mei care, în loc de explicaţii coerente, răspund cu aroganţă – dar le găsesc circumstanţe atenuante: mi se pare cel puţin bizar ca specia denumită ziarişti să generalizeze, ricanând, o problemă tragică, azvârlind oprobiul asupra unei întregi categorii profesionale.”

Florin Chirculescu: Eu am avut o relaţie bună cu presa, inclusiv colaborând, ca să spun aşa.

Victor Ciutacu: Aveţi perfectă dreptate. Mi se pare un lucru foarte rău, pentru că noi trăim acum într-o societate… Nu aş fi crezut acum 19 ani că o să ajung să spun ce spun acum. Dominată de accesorii şi de consumerism, care consumerism din nefericire, la nivelul presei se manifestă sub formă de rating. Domnul doctor, eu continui să spun şi o să se supere iar colegii mei pe mine şi conducerea trustului, atâta timp cât… sau o să mai fac emisiuni atâta timp cât mi se va permite, chiar dacă voi fi singurul să fac emisiune cu oamenii îmbrăcaţi. Apropo de rating.

Florin Chirculescu: Da.

Victor Ciutacu: Şi care ştiu să lege măcar 40 de cuvinte fără să se oprească. Am şi eu nişte minime standarde.

Florin Chirculescu: Nu sunt minime. Oamenii sunt făcuţi să comunice, oamenii sunt făcuţi să vorbească, oamenii sunt altfel decât ceea ce îi face să fie societatea din zilele noastre.

Victor Ciutacu: Vorbeaţi de rating, domnul doctor. Vreţi să mă credeţi că în fiecare dimineaţă… mă scol mai târziu că ajung foarte târziu acasă şi mă culc foarte târziu şi îmi permit să ajung la 12 la serviciu, că de aia stau până la miezul nopţii. Primul lucru pe care îl fac este să dau drumul la televizor. E o deformaţie profesională. Vă rog să mă credeţi că am cel puţin două luni de zile de când îmi este groază să dau drumul la televizor, ştiind că mă aşteaptă o nouă isterie. Ori e un om mort în spital, ori o nouă crimă care îngrozeşte nu ştiu ce comunitate, ori o… Dar se întâmplă, domnule doctor. Sigur că din nefericire se generalizează, sigur că din nefericire se aruncă oprobriu, aşa cum spuneţi dumneavoastră, asupra unei bresle întregi, în cazul dumneavoastră doctori, în alte cazuri judecători şi aşa mai departe.

Florin Chirculescu: De ce se întâmplă, domnule Ciutacu? De ce se întâmplă toate lucrurile astea?

Victor Ciutacu: E foame de sânge şi de scandal.

Florin Chirculescu: Unde am ajuns noi? De ce în ţara asta lucrurile au ajuns să se degradeze într-o măsură inimaginabilă? De ce atunci când ieşi cu maşina din ţară prin graniţa de vest, de îndată ce ai ajuns la Szeged lucrurile se schimbă?

Victor Ciutacu: Cunosc din proprie experienţă. Am prieteni care stau în Timişoara şi mergem câteodată la Timişoara şi plecăm în week-end să mâncăm o ciorbă la Szeged, că ne simţim bine.

Florin Chirculescu: De ce? O spun cu mare tristeţe. Nu credeam vreodată că o să am un discurs din acesta care sună patriotism, cumva exagerat, dar să ştiţi că pe mine mă întristează toate lucrurile astea. Nu mi se pare firesc să începi să te simţi bine de la graniţa de vest a ţării. Nu mi se pare firesc ca pacienţi din Ardeal să se ducă să se opereze în Ungaria, unde ştiţi cine operează? Nişte medici români. Nu mi se pare normal…

Victor Ciutacu: Am citit ce spuneaţi despre colega dumneavoastră care a plecat în Bosnia, nu?

Florin Chirculescu: Da.

Victor Ciutacu: Pe 6000 mii pe lună.

Florin Chirculescu: Da.

Victor Ciutacu: De euro.

Florin Chirculescu: Da.

Victor Ciutacu: În Bosnia aia…

Florin Chirculescu: Da, la… Acolo lucrează ea.

Victor Ciutacu: …distrusă de ororile războiului. Deci oamenii ăia pot să plătească un chirurg, că bănuiesc că are aceeaşi specializare ca şi dumneavoastră, cu 6000 pe lună.

Florin Chirculescu: Da.

Victor Ciutacu: Sunt excesiv de indiscret dacă vă întreb cât are medicul Florin Chirculescu leafă? Aşa, la modul general. Staţi un pic, nu e obligatoriu răspunsul.

Florin Chirculescu: E ca şi cum mi-aş afişa… Nu îmi place să afişez pauperitatea mea şi a colegilor mei.

Victor Ciutacu: De nişte ori mai mică decât… Măcar atât putem să spunem.

Florin Chirculescu: Da. Nu de nişte ori, de nişte multe ori.

Victor Ciutacu: Şi Bosnia de unde îşi poate permite?

Florin Chirculescu: Ea are o situaţie specială, este o clinică acolo care se construieşte cu finanţare europeană, cum trebuiau să se construiască şi la noi 8 spitale.

Victor Ciutacu: Câte? 24. Ştiţi dumneavoastră vreo clinică construită cu finanţare europeană în România neafectată de război, în care un chirurg cu specializarea dumneavoastră să aibă 6000 pe lună?

Florin Chirculescu: Domnule Ciutacu, eu am senzaţia că România este într-o situaţie de război perpetuu. Eu aşa văd lucrurile. Nu cunosc, bineînţeles că nu cunosc.

Victor Ciutacu: Vreo clinică privată în care un medic să aibă atâţia bani în România?

Florin Chirculescu: Nu cred.

Victor Ciutacu: Bănuiesc că ştiţi piaţa.

Florin Chirculescu: Din nefericire specialitatea mea nu este privată, nu poţi să o practici în privat. Nu am auzit. S-ar putea să fie, eu unul nu am auzit.

Victor Ciutacu: Domnul doctor, am mai citit o chestie care pe mine mă înspăimântă. Am constatat că plafonul de medicamente pe pacient internat nu trebuie să depăşească 70 de euro, deci atenţie cum vă îmbolnăviţi. Alt lucru bizar din scrisoarea domnului doctor. „Alt lucru bizar: în aceeaşi adresă cu plafonul de medicamente se aflau două paragrafe în care mi se atrăgea atenţia că mi se vor retrage sporurile de conducere dacă îndrăzneam să depăşesc respectivul plafon. M-a umflat râsul, domnule ministru! De cinci ani de când lucrez în actualul spital, n-am încasat niciodată sporurile de conducere…”.

Florin Chirculescu: Eu personal nu le-am încasat şi sunt şi alţi colegi de-ai mei în aceeaşi poziţie, care nu le-au încasat.

Victor Ciutacu: Deci se… poate condiţiona în ţara românească plafonul de venit al unui medic, şi aşa mic, de o economie în bani la tratamentul unui om bolnav? Eu asta citesc…

Florin Chirculescu: Păi asta scrie şi pe adresă. Iată că se poate.

Victor Ciutacu: Şi dacă eu mă îmbolnăvesc, Doamne fereşte, de mai mult de 70 de euro?

Florin Chirculescu: Deci eu am dat un răspuns respectivei adrese, am dat un răspuns în care am spus: ce fac în situaţia dată? Eu nu am ajuns să scriu această scrisoare deschisă înainte de a fi dus o corespondenţă oarecare cu decidenţii locali. Eu îi înţeleg şi pe ei.

Victor Ciutacu: Ce răspuns aţi primit?

Florin Chirculescu: Nu am primit încă, nu au trecut cele 30 de zile.

Victor Ciutacu: Aveţi o corespondenţă unilaterală, dumneavoastră le scrieţi şi ei nu răspund, nu?

Florin Chirculescu: Voila!

Victor Ciutacu: Domnul doctor, nu am văzut nici un ministru şi din păcate nici pe dumneavoastră nu v-am auzit vorbind despre politica de personal din sănătate. Toate sculele alea frumoase, toate sculele alea care au costat o sumedenie de bani, trebuie operate cu personal calificat.

Florin Chirculescu: Da.

Victor Ciutacu: Dumneavoastră şi tot în scrisoarea dumneavoastră spuneţi că nu există încadrat personal calificat pentru frumuseţile alea de scule.

Florin Chirculescu: Nu în spitalul meu, care este un spital bine dotat şi în care circuitele sunt mult deasupra… Medicina nu se practică doar la Bucureşti.

Victor Ciutacu: Sunt convins.

Florin Chirculescu: Medicina se practică şi la Curtea de Argeş, şi la… Dacă cei de la Curtea de Argeş… Ei au primit nişte dotări. Dacă respectivele dotări ar fi urmate după aceea de angajarea unui personal calificat ca să le şi utilizeze, poate ne-ar mai degreva şi pe noi de oraşele mari, de oraşele universitare. Că ne degrevează pe noi e una, problema este că scutesc pacientul de un drum pe care nici un pacient nu pleacă la drum de la Curtea de Argeş la Bucureşti de bucurie, niciodată nu pleacă aşa. Pleacă pentru că îl doare ceva, pleacă pentru că nu mai suportă o situaţie. De ce e el oare obligat să facă acest drum, când dacă ar exista o conducere coerentă şi care să distribuie aşa cum se distribuie în orice alt sistem de sănătate resursele, în mod uniform pe teritoriu, ar putea să se facă şi la Curtea de Argeş. Tot vorbesc de Curtea de Argeş pentru că există o colegă mai tânără de-a noastră care lucrează acolo şi care nu poate să facă tot ce ştie, neavând un backup tehnologic şi de personal care să îi permită să facă acest lucru.

Victor Ciutacu: Îmi scrie cineva. „Vă spun eu domnul Ciutacu ce salarii avem. Un medic rezident începe cu un salariu de 8 milioane, iar un medic specialist de la 13 milioane.” E ruşinos.

Florin Chirculescu: Ăştia sunt banii, domnule Ciutacu. Ăştia sunt banii pe care ei ni-i dau nouă. Nu aş vrea să insist neapărat asupra banilor şi asupra salariilor pe care… cum suntem noi salarizaţi, medicii. Gândiţi-vă că din aceiaşi bani…

Victor Ciutacu: Nu îi meritaţi, domnul doctor?

Florin Chirculescu: Ba da, îi meritam. Nu asta e problema. Problema este că sub această… nu ştiu, sper să nu fiu paranoic când spun că este o situaţie care este avantajoasă pentru orice fel de guvern, să plăteşti prost un doctor. Este avantajos.

Victor Ciutacu: Al dracu’ de avantajos pentru ţara aia condusă de guvernul care face economii la doctori.

Florin Chirculescu: Este avantajos să nu îl plăteşti bine, pentru că nu ştiu acum care e cifra totală a medicilor din România, dar dacă îl plăteşti, foarte… fireşte că scad cheltuielile cu salarizarea, scad cheltuielile cu pensia. Dacă tu termini după nu ştiu câţi ani de serviciu cu 35 de milioane de lei, cam asta este un şef de clinică, 35 de milioane de lei salariu la 65 de ani, fireşte că şi pensia va fi corespunzătoare. Dacă plăteşti un şef de clinică cu 35 de milioane de lei va dori acel şef de clinică să stea dincolo de pensionarea la care ar avea dreptul? Va dori să stea.

Victor Ciutacu: Să înţeleg că Oprescu s-a dus la leafă mai mare la Primăria Capitalei?

Florin Chirculescu: Cred că da, cred că o leafă substanţial mai…

Victor Ciutacu: Să revenim mercantili. Mai daţi-mi o pauză de publicitate. 1313 numărul de SMS. Revenim imediat în direct. Din nou în direct la „Vorbe grele”. 1313 numărul de SMS. Ultima parte a emisiunii, foarte scurtă din păcate. Vorbeam despre strigătul de revoltă al domnului Florin Chirculescu, chirurg de excepţie, care a ales calea strigătului disperat.

Florin Chirculescu: Sunt mulţi chirurgi de excepţie în oraşul acesta.

Victor Ciutacu: Sunt mulţi chirurgi de excepţie, unul singur are curajul, cel puţin după ştiinţa mea, să scrie şi să îşi asume ceea ce scrie şi să iasă la televizor. Îi aştept şi pe ceilalţi colegi ai dumneavoastră cu cea mai mare plăcere. Şi o să închei această emisiune, o să rog şi colegele mele să îmi pună „Jurnalul Naţional” de mâine, timp în care eu o să citesc un pasaj. „Vreţi să vă spun unde o să capotăm, domnule ministru? Azi sunt într-o umoare infectă şi nu mă interesează consecinţele unei scrisori deschise, aşa că o să vă spun care sunt punctele slabe ale serviciului meu – de altfel, sunt punctele slabe ale întregului sistem pe care, cu onor, îl manageriaţi. Dacă aveţi dificultăţi în a pricepe succesiunea raţionamentelor, rugaţi-l pe domnul doctor Raed Arafat să citească materialul – fiind practician, dânsul îmi va înţelege argumentele la justa lor valoare.” Domnule doctor, scrisoarea dumneavoastră deschisă, dincolo de curaj, de multe altele, dar nu am eu cuvintele necesare în seara asta, vă face să vă riscaţi o poziţie într-o ţară unde orice cap ridicat se taie. Sunteţi conştient de riscul demersului dumneavoastră?

Florin Chirculescu: Sunt conştient, fără discuţie. Şi ce voiaţi să fac? Să tac? Când ne uităm în… când avem exemple în alte ţări şi spunem „vai ce bine e acolo” şi… toţi oamenii aceia au curajul să spună ce se întâmplă. Dacă noi nu vom avea niciodată curajul să spunem ce se întâmplă, indiferent de consecinţe, sunt oameni care… Domnul Ciutacu, sunt oameni care au fost arşi pe rug pentru ideile lor, sunt oameni care au acceptat să trăiască în condiţii foarte proaste pentru ideilor lor, sunt oameni care au… Doamne iartă-mă! Şi ce să fac, să tac? Păi devin complice, domnul Ciutacu. Mie îmi este frică. Eu am un copil mic, de patru ani.

Victor Ciutacu: Să vă trăiască!

Florin Chirculescu: Eu am fost un tip foarte critic cu tatăl meu, de ce nu a făcut aia, de ce nu a făcut aia. Nu aş vrea ca copilul meu când o să fie de 18 ani să mă judece pentru faptul că am tăcut. Mi-ar fi foarte ruşine pentru chestia asta.

Victor Ciutacu: Domnul doctor, vă mulţumesc mult pentru demersul dumneavoastră, pentru faptul că aţi ales emisiunea asta în care să vă expuneţi punctul de vedere, pentru curajul de care daţi dovadă. Domnul ministru Bazac, dacă dumneavoastră aveţi curaj, vă aştept şi pe dumneavoastră, fix pe scaunul pe care stă domnul doctor, tot face to face, fără batalioane de execuţie, fără nimic, să vorbim ca doi oameni, de la om la om, în spiritul sănătăţii poporului acesta pe care ar trebui să îl manageriaţi. Domnule doctor, încă o dată vă mulţumesc pentru prezenţa în emisiune. Vă mulţumesc şi dumneavoastră stimaţi telespectatori pentru reacţiile dumneavoastră, pentru numărul record de SMS-uri. Nu am mai primit atâtea SMS-uri de când era acuzat Sorin Oprescu că şi-a falsificat dosarul de doctor, de profesor universitar doctor. Vă invit în 10 minute să schimbaţi pe Antena 3, unde mă duc să mă isterizez la Mihai Gâdea, conform obiceiului tradiţional. Şi vă anunţ că această emisiune poate fi găsită ca de obicei în fiecare dimineaţă pe site-ul companiei Monitoring Media, www.monitoring.ro, unde veţi găsi atât scriptul, cât şi înregistrarea video integrală a acestei emisiuni. Încă o dată vă mulţumesc, domnule doctor, şi sunt onorat.

Florin Chirculescu: Vă mulţumesc că mi-aţi permis să îmi fac auzit glasul meu şi al colegilor mei.

Victor Ciutacu: O seară bună!

Florin Chirculescu: Mulţumesc foarte mult, la fel.

(Prin Monitoring Media: Antena 2 – Vorbe Grele , Ora 21:10)

46 răspunsuri to “DOUĂ CARACTERE. AVEVĂRUL DUR DESPRE IMBECILI”

 1. marcus Says:

  @all:im i cer scuze pentru off topic, dar parca mai mult doare bugetul:

  Biciul care face Boc

  Un butoi umplu guvernul cu procente rasfirate,
  Prezentand apoi produsul, drept buget de’austeritate.
  Si pentru ca sa nu puta, sau sa aiba gust de fiere
  Ii tranti la suprafata un strat gros, dulce de miere.

  Stratul nu’i pentru pulime sau votantii cei naivi
  Ci e pentru clientela si ministrii sai parsivi.
  Dar si’aici e cu masura, impartit in largi proportii
  Psd-istii au momeala, iar boccii au mari portii.

  Ca urmare Adroneasca sau ministrul de interne,
  Linguri au ca sa se’nfrupte si n’au sita pentru’a cerne.
  Iar Lenuta cu turismul, ba chiar domnu’ prezidel
  Polonice au tacamuri, bavetele servetel.

  In ast timp sarman boboru’ dus cu presu’ s’inselat,
  Lung priveste si inghite din butoiul cu cacat.
  Morala:
  De’ai votat precum bovina cu un gand la trai mai bun
  Taci si manca azi rahatul, ce ti-e dat ca un magiun.

 2. *** Says:

  asteptam articolul promis pe aceasta tema.
  am citit si eu scrisoarea doctorului, excelenta! ideea lui ciutacu de a-l aduce la tv, a fost foarte buna.
  sa speram ca astfel de doctori vor putea misca lucrurile in sistemul medical romanesc.

  ps
  inca o data cele bune mamei tale. prietena mea buna este tot doctor anestezist si stiu ce meserie grea e asta, ce raspundere de viata si de moarte apasa pe tine cand ii dai anestezia pacientului.

 3. Roxana Iordache Says:

  @marcus. Citeşte, te rog, ce am postat mai sus! Crede-mă că restul este derizoriu. Îţi doresc sănătate, ţie şi familiei tale! Dacă, Doamne fereşte, un din fetele tale ar avea o urgenţă medicală, n-ai mai face offtopic. 😦

  @***Articolul meu urmează, nu ştiu exact când. Important este acest strigăt – nu de disperare, cum i-a zis Victor, ci de luptă, aşa cum trebuie. Mulţumesc din tot sufletul pentru urările adresate mamei. Şi dv. la fel, împreună cu cei dragi!

 4. marcus Says:

  @Roxana, crede-ma ca nu e nevoie sa citesc ditai transcript de emisiune pentru a sti cum merge sistemul medical la noi. Mai crede-ma ca nu este nevoie sa-mi amintesti de copii, pentru a ma trage de atentie, atat eu cat si sotia cunoastem chiar mai bine decat a inventat Ciutacu (pe care il respect), problemele sistemului medical. Off topic-ul l-am facut cu scuzele de rigoare si in ideea ca de cateva zile s-a pornit o campanie impotriva intreg sistemului sanitar, care ca atatea alte campanii duse de 20 de ani de zile, se va termina asa cum a inceput, fara niciun rezultat. Asta-i tot !
  Sa fii iubita si sanatoasa
  marcus

 5. Marius Mina Says:

  P e D e alta parta , Victor mai taie din cand in cand cartile pentru Basescu:

  eu am fost cel care a publicat, sub semnatura proprie (impreuna cu Oana Stancu), pe prima pagina a JN, desfasuratorul tranzactiilor cu actiuni Rompetrol care i-au adus retinerea pentru 24 h lui Dinu Patriciu si raportul de control al CNVM necenzurat. inclusiv cele ale familiei Voiculescu, pentru a fi mai exact. sper ca e un raspuns multumitor.”

  De Victor Ciutacu pe 10 February 2009 la 3:50 pm

  Could you give me a brake please?

 6. Roxana Iordache Says:

  @marcus. Mă tem că n-ai înţeles.

  @Marius Mina. Ai citit scrisoarea doctorului şi transcriptul emisiunii? Despre asta-i vorba.

 7. Marius Mina Says:

  Scrisoarea partial, transcriptul in niciun caz.

 8. gabimihaela Says:

  OT. Daca sinteti interesati, am postat conferinta de presa de aseara a lui Obama.

 9. Marius Mina Says:

  Gabimihaela, de ce nue injuri direct?Te-ai pus pe capul nostru cu O’bama?

  Cine dracu se uita la porcariile astea?Cu asa ceva vrei sa-ti faci traffic? Mai bine pui porno si faci un ban cinstit.
  Am auzit in schimb ca dadea raspunsuri de 10 minute la fiecare intrebare de 2 secunde>Asa stiu facturile marxiste sa-si mentina atentia pe ei .
  Obama si tot programul de 0.25 dcenti va falimenta ce-a mai ramas din America.
  O sa va iasa pe nas toata prostitutia asta, mai curand decat va asteptati.

 10. Julia Says:

  Roxana, sa itneleg ca mama ta are probleme de sanatate? Iti doresc sincer sa se faca bine si sa nu treaca prin sistemul medical roman prea mult timp.

  Parerea mea despre sistemul medical romanesc este execrabila. Amindoi parintii mei au fost tratati cu indiferenta, cruzime si lipsa de omenie. Am trait cu amindoi cosmaruri greu de descris datorita medicilor si restului de staff medical din Romania. Si am prieteni doctori si asistente. Mentalitatea lor trebuie sa se schimbe radical inainte de a schimba ORICE altceva. Am vazut cu durere in suflet pe viu diferenta intre un mare medic american si un mare medic roman, cind femeia cu tumoarea de 100 de kile a fost tratata. Medicul roman traducea intentionat gresit ce spunea medicul american. Aceste ii raspundea femeii „do not worry about ANYTHING; just concentrate to get well;” Iar medicul roman traducea (parafrazez): „18 doctori au lucrat in jurul tau; ne-am spetit; totul a fost ingrozitor de greu; nici macar nu ai cum sa ne fii recunoscatore la un asemenea efort” ……adica ii ingreuna femeii constiinta, in loc sa o imbarbateze si sa o faca sa se simta bine o facea sa se simta vinovata ca a fost bolnava si le-a necesitat atita timp si efort…….

  Vreau sa fiu foarte clara in exprimare, ca nu cumva cineva sa creada ca vorbesc despre sistemul medical romanesc ca fiind UNICUL sistem in lume care schioapata rau. Dar subiectulde discutie este acesta, si nu altul.

  Deci, cind medicii care NU se considera in afara oricaror legi, si care nu se inconjoara cu o armata de staff medical care sa ii protejeze, si care NU conditioneaza viata pacientilor de spaga primita, vor fi majoritati ATUNCI veti avea o sansa sa imbunatatiti sitemul.

  Parerea mea este ca atunci cind pacientul NU va mai trebui sa interactioneze direct cu medicii in privitna platii, ci companiile de asigurari o vor face, va exista speranta. Pina atunci, mentalitatea romanului este ca daca nu scoate nimic din buzunar, va fi lasat sa moara. Si chiar daca doctorul va refuza spaga, romanul i-o va forta speriat ca nu va fi ingrijit. Deci mentalitatie TREBUIE sa se schimbe primele.

  Multa sanatate.

 11. echoofsilence Says:

  Educatia si Sanatatea au fost lovite mai rau ca niciodata dupa Revolutie. Criza aceasta din Sanatate are radacini mult mai profunde. Nu sunt eu sociolog de profesie, dar este imposibil sa nu realizezi ca intr-o tara in care exista discrepante atat de mari intre cei foarte bogati si cei saraci sau din clasa medie e normal ca sistemul medical de stat sa fie tot mai saracit. O solutie ar fi cumpararea unor spitale municipale de catre firme private, investirea unor bani in aceste spitale, atat in echipamente dar si in oameni, construirea unor centre de cercetare pe langa fiecare spital judetean din tara, investitii tot private si eventual scutirea acelor firme de plata unor dari catre stat si directionarea acelor bani tot catre sistemul medical. Poate ca asta ar fi o solutie.

 12. Julia Says:

  Marius, un adevarat specialist a facut o comparatie excelenta ca sa intelega pina si Gabi ce inseamna pachetul lui Hussein: daca Isus ar fi cheltuit un milion de dolari in fi-e-ca-re zi de cind s-a nascut si pina astazi tot nu as fi cheltuit 829 bilioane de dolari. Dar asta este, cind vezi atitea zerouri fluturind in fata ochilor zimbesti si uiti ce este in spatele lor! Eu nu. 😦

 13. Marius Mina Says:

  @Julia- Tax cheat Treasury Secretary Tim Geithner is set to announce TARP II in the aptly-named Cash Room of the Treasury Department.

  The cost could top $1.5 trillion. But, hey, who’s counting anymore?

 14. gabimihaela Says:

  @MM, uite ce vrea sa faca Tim Geithner (spre deosebire de ce s-a facut asta toamna, adica dind bani cu toptanul pentru bonusuri):
  Testing the health of big banks to weather an even deeper economic downturn. Geithner said the Treasury will „stress-test” the biggest banks and provide capital to those that need it, as the nation sinks deeper into its worst recession in decades.
  Making credit more available to consumers and businesses. The Treasury will provide $100 billion in seed money to expand the Federal Reserve’s Term Asset-Backed Securities Loan Facility, in which investors in bonds backed by credit card and other loans can swap those bonds for Treasury securities, enabling them to get additional financing.

  Creating a private-public partnership to take toxic assets off banks’ balance sheets. Policymakers believe clearing bank balance sheets of badly deteriorated loans and securities is a prerequisite for restoring the normal flow of credit into the economy. Geithner said the plan will aim initially to use public financing to create as much as $500 billion in private sector buying capacity, with the prospect of an expansion to $1 trillion down the road.

  Addressing the housing crisis. The Fed and Treasury will commit $50 billion to reduce mortgage payments and establish loan modification guidelines. Firms that receive federal aid will have to commit to participate in foreclosure mitigation plans, the Treasury Department said.

  @Julia, poate imi dai si mie numele acelui „adevarat specialist ” sa-mi largesc orizontul.

 15. Turambar Says:

  „Frumos nebun”?? Hmmm…. Lemme think. Frumos, ultima data cand m’am uitat in oglinda, cu sigurantza eram. Unii spun altminteri, dar sunt doar nishte rautacioshi platitzi de concurentza. Dar nebun? Si frumos, si nebun? Hmmmm… Lemme think. Stai sa mai ma uit o data in oglinda, ca nu’mi aduc aminte prea bine…

  :rofl:

 16. Julia Says:

  Gabi, tu stii sa inmultesti? De ce nu calculezi singura? E vreo greseala in ce ti-am spus?….a! scuze!….pe romaneste se spune miliard nu bilion (ca bilion inseamna doua milioane)……asta ti-a dat peste cap matematica?…….

  Am spus un adevarat specialist pentru ca a stiut sa faca o comparatie care sa faca pe orice novice sa vizualizeze aceasta suma…….iti dai seama ce isneamna un milion pe zi timp de 2008 ani?

 17. Dinu Says:

  Prostia, imbecilitatea, nu doare, dar are efecte devastatoare. ..cel putin asa cred eu.

 18. Julia Says:

  Nu e deloc amuzant faptul ca Gabi refuza sa accepte ca toate aceste „ajutoare” nu fac decit sa recompenseze pe rau-platnici si implicit, sa creeze si mai multi rau-platnici…….Adica eu care nu am datorii la nici-o banca in afara de mortgage pe care o platesc MEREU la timp si chiar peste suma ceruta in bill, nu voi profita in nici-un fel de acest „ajutor”…..sotul meu si cu mine ne gindeam sa incetam sa platim, ca sa acceptam si noi „ajutorul” de la stat……dar noi avem o etica mai presus de maruntisurile astea: noi credem in a-ti platit singur datoriile pe care tot singur le-ai facut……si nu pretindem legi de la Fed care sa ne protejeze, odata ajunsi in datorii……..Cine a facut datorii sa si le plateasca…..asta cred eu.

  Gabi, tu nu poti pricepe mai mult decit se extinde mitnea ta: adica mai mult decit socialismul pe care il afisezi peste tot. Ce ma amuza este ca te straduiesti sa ne convingi pe toti de „adevarul” ideilor tale. Eu te sfatuiesc sa incerci cu novicii, tinerii si lenesii lumii. Cu ei o sa-ti mearga. Dar cu oamenii care respecta mucna si pe sine, nu vei avea nici-o sansa. Pentru ca noi am trecut deja „dincolo” de granita RSR….si odata trecuta, nu te mai poit intoarce inapoi…..ar fi impotriva firii………

  Iar pt cei care invidiaza CEO-ul unei banci sau pe altii care iau bonusuri grase, ii intreb: de ce nu s-ati facut si ei CEO la banca ca sa aiba banii astia? Ce i-a oprit cineva?

 19. Marius Mina Says:

  @Gabimihaela & Julia, urmariti bursa incepand cu ora 12 .am eastern time- a trecut „stimulusul” lui Obama si de senat dar cu taieturi masive din partea cerebralilor republicani.Bursa a luat-o la vale cu toate viteza.
  NEW YORK – Investors are turning skeptical about the government’s latest bank bailout plan.

  Financial stocks led the market lower Tuesday, reflecting Wall Street’s growing concerns about the government’s ability to restore the health of the banking industry. All the major stock indexes fell more than 2 percent, including the Dow Jones industrial average, which tumbled more than 300 points.

 20. Marius Mina Says:

  @gabimihaela , ramasesem dator cu un compliment: Fcuk Tim Geithner.
  Numai infractorul asta ramasese …
  Vad ca te incapanezi in gayfest stuff.

 21. Marius Mina Says:

  DJI 7,929.50 -341.37 (-4.13%) and falling…YESSSSSSSSSSSS 😉

 22. Roxana Iordache Says:

  @Marius Mina. Bine, atunci pronunţă-te fără să ştii.

  @Gabi, Julia, Marius – vi se cam rupe de ce e pe aici şi vă înţeleg.

  @Turambar. :mrgreen:

  @Dinu. Da. 😦

 23. luciancomunistu Says:

  @George: Eu…stie!
  Bine ca nu reusim sa vorbim la fel de bine romaneste !
  Un defect ca matale ar trebui sa se caute … de oua la creier daca nu poate la oualele lu nastase…

 24. Marius Mina Says:

  Poll MSNBC(pro O’Bahama tv station))

  Will Geithner’s financial rescue plan work? *
  Yes
  19%
  No
  64%
  Undecided
  17%

 25. Marius Mina Says:

  @Roxana , nou nu ni se rupe, li s-a rupt tuturor celor care au fost si sunt la putere pina acum.Si-atunci de ce m-as re-enerva eu ca prostu’?

 26. Marius Mina Says:

  Acelasi sistem si acelasi conditii au fost mereu, inclusiv pe vremea aluia care exploda de arogana, omul cu cap de pod, Eugen nicolaescu…acum o sa fie mai fancy, a promis filfizonistul ca baga Ferrari la statiile de Salvare.

 27. Marius Mina Says:

  Acum sa fiu sincer, nu stiu cine are timp sa stea sa citeasca un km de transcript, si pentru ce….? Era de-ajuns un link ptr interesati.

 28. Julia Says:

  Roxana, scuze de off topic……Dar despre parerea mea cu medicii de la 6:27 PM ce spui? ………………

  Marius, exact. Ieri dimienata am imprumutat cit am putut din 401 K-ul meu…..e singurul mod in care m-am gindit sa imi pastrez banii cit de cit………O sa ma mut la tine pe blog sa discut despre asta……..

  Roxana, imi pare rau ca nu pot comenta situatia din tara din motive de necunostinta personajelor…..la general imi mai pot da cu parerea dar asa de in amanunt nici pe departe……..

 29. *** Says:

  @roxana
  imi cer scuze, dar abia acum am observat. in titlu e o greseala de tastare. un „v” in loc de „d”.
  ps
  chiar daca asta nu schimba cu nimic problema. din pacate.

 30. Roxana Iordache Says:

  @luciancomunistu. Amice, să-ţi spun un secret, dacă îmi place mie de el, e mare. :mrgreen:

  @Marius Mina. Nu-mi spune mie nimeni ce să fac. Dacă n-ai citit transcrierea de-a gata, cu atât mai puţin mergeai după link. Dar îţi dădeai cu presupusul. :mrgreen:

  @Julia. Nu la asta m-am referit, ci la faptul că aţi vorbit de ale voastre. E normal. Deci vi se rupe de ce e pe-aici. Şi mie mi se rupe de ce e prin America. Mă va interesa doar când va guverna un conservator cum îmi place mie. Deci, suntem even. 🙂

 31. luciancomunistu Says:

  @Roxana;
  daca adevarul supara pe unii care au buzunarele pline cu banii poporului (George si altii) e datorita altora care de fapt (ca tine) au grija sa primeasca resturile cele mai mari de la masa si incurajeaza sa fucka mai departe boboru’
  Sa nu ne mai plingem de mila ca nu are rost ! O meritam dupa cit de prosti sint cei pe care votam (pardon, mai bine vomam )!
  Si acu trebuie pentru ca sa plec ca deja e tirziu, copii prosti si analfabeti dorm mai devreme decit cei ce scriu pe blogutz !

 32. i.o.flavius Says:

  Servus Roxana
  Ar trebui ca astfel de voci, tot mai multe, sa fie ajutate sa fie auzite… Poate fi un inceput…
  Cele bune!

 33. Dinu Says:

  @
  luciancomunistu

  Daca tii drumul corect, cel cu marcajul „rosu cu o stea in cinci colturi”, sigur nu te mai ratacesti si vei putea ajunge la un refugiu, construit de oameni cumsecade, pentru cei ce noaptea …ignorantei, or vreo furtuna ….ideologica, i-a prins nepregatiti pe potecile …vietii.
  Drum drept si, poate, ceva lumina!

 34. gabimihaela Says:

  Imi pare rau pentru offtopic.
  Cit priveste despre spitale, incerc sa nu ma intind mult: pe 29 iunie tata a intrat in spital pentru o operatie minora (urmand sa fie externat la 2 zile). face febra, si timp de 2 saptamini ii schimba tratamentul de la zii la zii. Ii fac tomografie (la cerera lui si pe banii lui!) si doctorul ii spunei mamei ca „totul este ca o nebuloasa”. il externeaza dupa 2 zile. Se duce la Fundeni, acolo i se spune „e bine ca nu ai cancer”. La o spatamina moare, diagnostic: cancer metastazat cu punct ce plecare neconoscut – nu au vrut sa-i faca autopsie!. Intr-o luna mama a cheltuit 12K euro! (bine ca i-a avut!).
  Asa ca eu despre ce se intimpla in spitalele romanesti prefer sa nu discut.

 35. Roxana Iordache Says:

  @luciancomunistu. Prostia nu doare.

  @Dinu. Mă repet, dar mă repet frumos: boierul, tot boier. 🙂

  @gabimihaela. Unde s-a întâmplat asta?

 36. gabimihaela Says:

  In Romania lui 2007. Ironia (daca ii pot spune asa) mare, doctorul unde s-a internat tata era/este un celebru profesor, prieten bun tata de altfel….
  Momentan increderea mea in doctori, spitale Romanesti este extrem de joasa. Doar in familiia mea avem cred ca peste 4 exemple legate de competenta:
  1. socrul meu face multiple accidente cerebrale. Eram in romania, merg sa vorbesc cu sefa de clinica cam ce sanse ar avea. Raspuns: dar ce sint mafalda? -by the way, spitalul cu pricina era in carantina si am intrat in spital pe baza legitimatiei de la mine de la Universitate (de aici).
  2. soacra mea se opereaza si-si pune un pacemaker; Dupa 2 ani se descopera ca ii trebuia unul monocameral si ii pusesera unul bicameral (!?).
  3. o matusa se interneaza de ocluzie intestinala, si 3 zile de la operatie moare de pneumonie (operatia reusise).

  Toate astea s-au intimplat in perioada 2004-2007, la spitale de elita in Bucuresti, in conditiile in care nu ne-am uitat la bani. Ma intreb ce se intimpla cu cei ce nu au bani? Stiu, aia sint plimbati de la un spital la altul si mor in salvari sau pe culoare asteptind un medic. Ai mei au murit in pat dupa ce fusesera „tratati”.

  Rog sa fiu iertata pentru ton, dar toleranta mea este zero cind vine vorba despre un astfel de subiect.

 37. Julia Says:

  Roxana draga, eu cred ca si tu ai trecut dincolo de granita RSR……vezi tu? Si ca tine toti cei care numai accepta iadul comunist poleit pe dinafara sa arate ca un rai……..iar socialismul este o nenorocire petnru orice om care traieste in el……..socialismul distruge omenia si spiritul…….cum? Simplu…….fortind oamenii sa nu mai fie indivizi, ci turma.

  Otrava strecurata in ani de socialism in constiinte, a distrus mai ales in cei care sunt prin meseria lor dedicati altora, cum sint medicii…….Plata mult sub serviciile prestate si desconsiderarea valorilor lor i-a facut sa ajunga unde sint……adica la nepasare crunta. Un medic este prin definitie dur, caci nu poti fi ‘moale’ cnd taie in carne vie…….dar una e sa ai un suflet mare si realist si alta e sa fii insensibil la durere si spaima de suferinta si moarte…….filmul The Doctor arata clar ce vreau sa spun……

  seara buna.

 38. Dinu Says:

  Roxana

  Ma intreb de ce naiba copiii astia se aventureaza, de-a dreptul sinicigas, sa traverseze strada cand ei inca nu stiu sa mearga nici de-a busilea.

  O „fatuca” de la iRealitatea, cea cu maxilarele inclestate non stop, ma uimeste prin seninatatea cu care se produce, fara urma de jena, in spatiul public, pe sticla lu` iRTV : „…domnul ala cu parpalac” …si repeta, fara inhibitii, de cateva ori „mitocania lingvistica”. 😦

 39. CP_away Says:

  @Roxana Iordache:

  -din ce am vazut eu pe bloguri, PE NIMENI NU INTERESEAZA de fapt situatia medicilor, expusa in scrisoarea aceea deschisa(indiferent de coloratura politica). Tre’ sa fii multumit daca nu te injura sau daca nu-si povestesc „intamplarile cu medicii criminali”.
  Si pe tine te-a interesat(ca si pe mine) subiectul, pt ca intr-un fel sau altul, exista o legatura cu medicina sau cu cei care profeseaza medicina(spuneai pe un blog de o persoana la ATI)..

  Din pacate, exista si multe uscaturi in sistemul medical romanesc. Isteria generata de actuala campanie te face nevoit sa fii solidar si cu acestia, din pacate.

  Oricum, voi, cei care ati propagat „in eter” scrisorea dr-lui Chirculescu, meritati felicitari.

 40. Roxana Iordache Says:

  @ecoofsilence. Iartă-mă pentru omisiune. Da, e o soluţie foarte bună şi după părerea mea.

  @gabimihaela. Am impresia că dv. n-aţi citit ce scrie omu-ăla acolo.

  @Julia. Dacă vorbeşti din avion, poţi generaliza. Ziceai că nu generalizezi, dar asta faci. Dacă tu vorbeşti de „nepăsare cruntă”, habar n-ai ce e un medic, vorbesc de un medic din România. Nu ştiu despre ce film vorbeşti.

  @Dinu. Nivelul e scăzut, sunt f.puţini care nu poartă fraudulos numele de moderator sau prezentator de ştiri. Fete de ambe sexe. :mrgreen:

 41. Sorin Says:

  Buna ziua,
  deosebita scrisoarea domnului doctor din punct de vedere artistic.
  Impresioneaza.
  Este prima lui scrisoare deschisa si iesire in public de pina acum ?
  NU l-a mai scos Ciutacu meseriasul pe ecran pina acum ?
  NU l-a scos ca pe vremea lui Nicolaescu sistemul mergea struna.
  Ce a facut ultimul ministru al sanatatii cu acest sistem a fost o bataie de joc .
  Acum vine domnul doctor si ne spune cum este afara. Stim cum este afara.
  Problema este simpla si spunea si CP_away : avem uscaturi peste tot in Romania si ele conduc Romania.
  Din cind in cind iese cite unul si da impresia ca scrisoarea artistica ajuta mai mult. Era in sistemul lui Oprescu mare preten cu Ciutacu si doar acum s-a prins omul ca nu merge sistemul si ca este pe duca de cind este el si ca nici Oprescu si nici alti asa zisi meseriasi nu au facut nimic.

  Mai uita domnul doctor ca sistemul sanitar costa pentru ca in pretul medicamentelor este inclusa si sponsorizarea la conferinte.
  mai uita domnul medic ca unii mai scriu anumite medicamente pentru ca daca le prescriu primesc alte iesiri la congrese si conferinte.

  In rest scrisoarea este frumoasa.
  Mai uita domnul doctor ca atunci cind intri in sistemul de orice fel ai intrat si trebuie sa joci cum ai semnat in contract sau pleci .
  Este normal sa stii dupa ce faci niste ani de practica ca student prin clinici si dupa aceea ca rezident ce este cu sistemul si daca nu a fost o masa critica de medici care sa incerce sa schimbe ceva cu adevarat, atunci sistemul condus tot de oameni de ai lor va merge tot in buda.
  Ce astepta ca sanitasul asistentelor sa faca ordine ?
  Frumoase vorbe fara fond. sa mai scrie si saptamina viitoare.
  Mizeria umana caracterizeaza toata Romania.
  Nu o sa se schimbe decit peste ceva zeci de ani cind urmasii comunistilor o sa fie dusi de Dumnezeu in locurile de vecie.

 42. Julia Says:

  Roxana, nu stiuc e vrei sa spui cu „vorbitul din avion” si cu „habar n-ai ce e un medic in RO”………nu ma insulta degeaba. NU vorbesc din avion…..n-am sa stau aici sa-ti povestesc prin ce am trecut cu ai mei, pentru ca nu este nimic neobisnuit fara de parintii lui Gabi, sau oricui alcuiva care povesteste ororile prin care au trecut daca au avut un parinte bolnav.

  Bati cimpii cind imi spui ca generalizez sau ca ‘nu stiu ce e un medic in Romania’. Dar marog, e blogul tau si faci ce vrei pe el.

  Cum poti sa spui asa ceva cind am trait cu sistemul asta ani de zile pina cind am plecat si apoi in ani de zile dupa ce am plecat cind s-au imbolnavit ai mei. Am rude, prieteni apropiati si toti imi spun acelasi lucru pe care l-am trait si eu pe viu in spital cu mama: doctorii din Romania NU au ceea ce se cheama etica profesionala. Si daca unul sau doi sau o suta au, astia sint exceptia, NU REGULA. Cind am vezit sa ii ingrijesc ep ai mei si am vorbit cu doctorii, le puteam dedea semnele de $ in ochi si dezamagirea ca nu mi-au vazut verzisorii…….am dat spaga eptnru ca mama ma ruga………dar am dat cit au dat si altii……….cind un doctor STIE ca mama e pe moarte, ar fi trebuit sa-mi spuna si mai ales sa nu ia bani ca opereaza o muribunda…….NU VREAU SA POVESTESC! ………taci julia!

  Vreau sa-mi arati o majoritate de medici care dau mai multa importanta bolnavilor si rudelor lor ingrijorate decit intereselor lor personale (ca sint banesti sau de cerccetare-facut un nume in tara sau in lume, cum spune Sorin)……Doctori ca Ulmeanu, sau sau alti citiva pe care i-am cunoscut personal pe timpul impuscatilor care erau strezati de „indicatiile” venite de la Palat si erau opriti in a-si face meseria sint putini. Si generatia lor se cam duce…..

  De fapt ce rost are discutia asta? TU dai un exemplu de a fi OM al unui doctor car epaote vorbeste despre cei citiva pe care ii cunoaste a fi diferiti de „normalul in RO” …..dar chiar tu dovedesti ca discuti despre exceptii……….

  Din nou: iti doresc din tot sufletul sa nu treci printr-o experienta similara cu a mea cind mama era bolnava………

  PS The Doctor…….un film in care un doctor tinar si sanatos excelent profesionist dar cu zero compasiune fata de bolnavi si rudele lor, face un cancer la coardele vocale……devine pacient si este tratat de o doctorita exact cum obisnuia el sa trateze bolnavii…..isi invata lectia imediat, si dupa ce se face bine, face lectii cu studentii despre ce insemana sa fii in pielea unui bolnav: o zi pe luna se vor imbraca cu umilitoarele halate, vor trece prin asteptari pe la usi, analize incomfortabile si raceala personalului medical care in loc sa-i ‘numere’ ca oameni ii ‘numara’ ca boala……cum faceau si ei pina atunci…………

 43. gabimihaela Says:

  In primul aici sint de acord cu ce spune Julia. Doar cind treci printr-o experienta reala intelegi care este ADEVARATA realitate din spitalele romanesti.

  Tipul spune: „Un pacient, care nu era o urgenţă, dorea să îşi facă un RMN, un examen de rezonanţă magnetică nucleară. I s-a explicat că mai devreme de 3 zile nu poate fi programat. S-a înfuriat în asemenea măsură şi a făcut un asemenea tărăboi, încât până la urmă a fost automat primit, în clipa aceea să i se facă examenul, pentru că ameninţa în acest fel. Nefericirea ştiţi care este? Că cei care fac scandal, mă refer la pacienţi acum, sunt cei care suferă cel mai puţin. Amărâţii care vin în situaţii cu adevărat grave nu pot să facă scandal, iar la aceia nici tu nu mai stai nici o clipă. ”

  Pai tatalui meu i-au spus acelasi lucru in spital cind a cerut sa faca tomografia! ca nu este NEVOIE! sa mai repet ca a platit din buzunarul lui si a facut analiza la o policlinica privata? NICI SALVARE SA_L TRANSPORTE NU I_AU DAT! Si pe aia a platit-o. Poti sa crezi ce vrei, dar tata nu a fost singurul in situatia asta. Si sa repet ca a murit la nici doua saptamini dupa ce a cerut sa i se faca? Cine decide in Romania cine are si nu are nevoie de o analiza? Un doctor care spune ca nu este MAFALDA (Exprimare de profesor universitar, doctor sef de sectie!) sau care spune ca ce vede este o NEBULOASA? Aici li s-ar lua pina si dreptul de a mai calca prin fata spitalului, darmite de a mai profesa!
  Ti-as da cu placere si nume si date dar sintem in proces de dat in judecata si firma care am angajat-o (aici evident!) nu-mi permite sa discut detalii.

  Eu pur si simplu nu-l cred pe tip! Chestia cu „heirupul” fara bani? Experienta mi-a dovedit ca intr-un spital incepi sa dai bani de la portar! Tot el zice sa nu GENERALIZAM, cum sa nu o faci, cin ai mei au fost in 4 spitale din buricul Capitalei si au patit ce au patit? Bani dati cu toptanul si rezultate ZERO + INCOMPETENTA CRASA!

  Iti doresc din TOT SUFLETUL sa nu treci printr-o astfel de experienta; sa-ti moara un parinte cind medicii se jura ca este sanatos, dar declara ca a murit de cancer (cu punct de plecare NECUNOSCUT!) – citat din certificatul de deces! Om sanatos pe 29 iunie si decedat pe 8 august.

  PS. Sti ce regret? Ca pe multi din „marii” doctori actuali, i-am meditat la fizica pentru admitere la medicina intre anii 85-90! Stiam ce „inteligenti” sint, dupa cit m-am chinuit cu ei. Asa ca recunosc am pus si eu umarul la aceasta generatie de „minunati” doctori!

 44. Dinu Says:

  gabimihaela

  stiu ca fiecare are propria experienta si ca ea este tabu. Medicina, ca multe alte profesii, sa le zic alese de Dumnezeu, este una, prin excelenta, VOCATIONALA.
  De acea selectia, celor ce vor deveni „meseriasii” acestei profesii, se face in timp, cu multa „cheltuiala” si multe renuntari in viata privata.

  In `82, un medic de 35 de ani, de garda la „primiri urgente”, a facut o punctie abdominala in 5 minute si a trimis-o pe sotia mea direct in blocul operator unde un alt medic, chirurg de mare isparva, mi-a salvat sotia, la 15 minute distanta de o moarte sigura, NUMAI datorita vocatiei lui pentru aceasta profesie. Am avut noroc sa-i intalnim, in acea zi neagra pentru noi, la slujba pe cei doi medici.
  Chirurgul, profesor dr. Blidaru, venise de cateva ore de la un congres la Paris si si-a zis sa treaca pe la locul lui de „osanda” sa vada daca nu se gaseste ceva de „taiat”. Asa mi-a relatat domnia sa, ulterior, cauza pentru care ii multumesc lui si nu altui coleg de-al sau.
  Am incercat sa-l omenesc, dupa obiceiul locului. A luat plicul, m-a dus in biroul asistentei sefe, la un soi de tabla improvizata, si mi-a explicat-desenat, pe intelesul meu, ce tehnica operatorie a utilizat pentru ca vindecatea sa fie completa si fara a mutila pacienta, iar cicatricea sa fie estetica, „sa poata purta firesc bikini la strand”. M-a intrebat cati copii avem si, fara a astepta un raspuns, mi-a inapoiat plicul spunandu-mi: „dvs. aveti mai multa nevoi de acesti bani decat mine”.
  Un alt medic chirurg pediatru, Dr. Puiu, a conditionat cu cel mai fireasc ton o banala apendictomie -nu in urgenta- de …”imi dati 500 de lei in avans si-l operez.”
  Eram doar la un banal consult pentru o presupusa durere in zona abdominala reclamata de fiul meu.
  Va respect punctul de vedere, dar mai ales traumele pricinuite de sistemul medical romanesc.

 45. gabimihaela Says:

  @Dinu. Am avut deosebita onoare sa-i cunosc pe doctorii Blidaru (tata si fiu). Sint oameni deosebiti. Din nefericire numarul celor ca domniile sale ii numeri pe degete, sint o specie din ce in ce mai rara: a celor care au imbratisat meseria de doctor din pasiune. Multi din generatia actuala (cei care acum iau 35-45 ani) provin din banada celor ce au facut medicina pentru ca e „meserie” buna si cu cinism spun banoasa.

  Acelasi respect pentru opinia exprimata.

 46. Dinu Says:

  gabimihaela

  …cum spuneam, este o meserie prin excelenta vocationala, cere har si educatie …umanista. Restul este „zgura”.

  Va doresc tot binele din lume.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: