BĂSESCU ANGAJEAZĂ ROMÂNIA FĂRĂ MANDAT PARLAMENTAR

Scriu imediat despre ce e vorba.

Băsescu l-a primit la Cotroceni pe ambasadorul Gitenstein, ca să discute, printre altele, interne, despre ceva ce v-am semnalat, dar a fost tratat cu superficialitate. Sau ignorat. Anume, litigiul Turciei cu Siria, după doborârea unui avion turcesc de către armata siriană, agresiune pentru care Turcia a sesizat NATO, conform art. 5. Spuneam zilele trecute că pe ordinea de zi a CSAT prioritară e această temă. Nu ni s-a comunicat nimic, absolut nimic după CSAT-ul cu pricina.

Azi, după ce s-a întors de la reuniunea OCEMN, Băsescu a declarat, citat de realitatea.net: ”Eu am discutat cu președintele turc și Turcia are toată susținerea noastră politică, susținere pe care, de altfel, a și comunicat-o MAE încă de ieri seară și suntem parte a comunicatului NATO în care spunem fără rezerve că suntem solidari cu Turcia și amintim că securitatea statelor membre NATO e indivizibilă”.

Întrebat dacă solidaritatea României cu Turcia merge până la intervenţie militară, Băsescu a răspuns în doi peri şi cu hăhăială: ”Hai doamnă, suntem între oameni maturi. Cum credeți că aș face astfel de afirmații?”

Răspuns prostesc şi iresponsabil, pentru cine nu ştie că art.5 exact asta înseamnă: intervenţie solidară a aliaţilor NATO, în cazul în care un stat membru este atacat şi sesizează Consiliul de Securitate.

Ce i-a spus Băsescu ambasadorului Gitenstein, mai mult decât a spus naţiunii române (mai precis, nimic)? Cu ce a angajat România, fără mandat parlamentar?

Reamintesc că preşedintele Constantinescu a respectat legea, solicitând şi obţinând acordul Parlamentului României pentru a permite forţelor NATO survolul asupra teritoriului României, în atacul asupra fostei Iugoslavii.

Băsescu n-a cerut niciodată acordul Parlamentului. Pentru nimic. S-a considerat mereu mandatat din oficiu, aşa cum a şi declarat, arogându-şi nu doar reprezentativitatea protocolară a statului român, ci însuşi statutul de stat. Discreţionar.

UPDATE. Ce altceva a discutat Băsescu cu ambasadorul SUA? În numele României.

15 răspunsuri to “BĂSESCU ANGAJEAZĂ ROMÂNIA FĂRĂ MANDAT PARLAMENTAR”

  1. BĂSESCU ANGAJEAZĂ ROMÂNIA FĂRĂ MANDAT PARLAMENTAR » Bloogle Says:

    […] Original Blog » 27 June 2012 – Blog « Cercetarea stiintifica: cum sta Romania in comparatie cu alte tari? […]

  2. vahleeb Says:

    Eu auzisem ca Basescu si-a asigurat retragerea din politica cu sprijinul americanilor intr-o pozitie de NATO envoy care ii asigura imunitate inca vreo 10 ani. Poate l-a chemat pe Gitenstein sa-l avertizeze ca se poate sa fie cazul sa devina envoy mai devreme de 2014.
    Sper si eu de bine, ce sa fac?

  3. Virgil Ilie Says:

    Io nu cred ca Basescu se va duce la iuropenii ceia …
    El va cauta ca prin orice mijloace sa evite suspendarea sperind in erodarea gobernului Ponta .
    Sigur o sa mearga pina in pinzele albe cu tot felul de scandaluri , dar o sa se opreasca totdeauna la limita prileazului fara sa-l si sara .

  4. Roxana Iordache Says:

    @vahleeb. Chestia/asta i-ar acorda imunitate diplomatică, nu şi judiciară. :mrgreen: Să fim serioşi, cu trimisul special, toată lumea îl ştie dezaxat. Pentru asemenea misiuni, îţi trebuie oameni echilibraţi.

    @Virgil Ilie. L-a sărit de mult. Şi de multe ori. Cine stă să-şi facă agenda în funcţie de el pierde. Cine îl dă jos câştigă. E simplu. 🙂

  5. Marius Mina Says:

    alt motiv de suspendare pe masa de lucru

  6. Dante Says:

    „ambasadorul” o sa iasa cat de curand cu o declaratie pro Macovei ?

  7. Xen Says:

    Daca-mi permiteti, as adauga cateva observatii.
    In acest moment, temerea mea cea mai mare este ca basescu, vazandu-se incoltit, sa caute o gaselnita – ca intotdeauna – si, considerand circumstantele internationale amintite aici, sa declare stare de razboi ori ceva similar, conditii in care ii este constitutional permis sa ia intreaga putere. Faptele/evenimentele, privite si din acest unghi, se leaga intucatva – intai consiliul cu militarii prin care ne angajam sa platim tributul nostu, urmat de intrevederea cu ambasadorul, declarat sustinator al grupului Morar-Macovei-Kovesi. In orice caz, mie nu-mi prevesteste nimic bun … Vreau sa sper ca, in varianta cea mai buna, dl G il va sfatui sa se mai potoleasca, sa-l lase pe premier sa mearga la summit, tocmai spre a impiedica o explozie sociala si inevitabila actiune de suspendare.

    Citind comentariile romanilor diasporeni la articolul din Huffington Post, ma ia regretul ca USL nu s-a gandit din timp sa-si mobilizeze si ei suporterii din diaspora. Asa pare ca majoritatea diasporei este suportera virulenta base-pdl, ceea nu stiu daca azi chiar corespunde realitatii. Oricum, pana aici, „ai lor” sunt cei mai articulati si infipti in pozitii … Offf, ce vremuri …

  8. Huhu Says:

    Cum s-ar spune Basescu s-a comportat ca un veritabil dictator, reprezentind Romania intotdeauna fara mandat de la Parlament si-a batut joc intotdeauna de Parlament, Constitutie si Democratie, in stil golanesc, mirlanesc, de derbedeu!

    De fapt toti dictatorii au fost derbedei, golani, mirlani, criminali, hoti mari…

  9. Huhu Says:

    Corectura: angajind Romania, nu reprezentind Romania

  10. Virgil Ilie Says:

    Roxi , si eu cred ca , capitolul Basescu in istoria Romaniei este la final . Din pacate va fi un final de capitol urit .
    Pe de o parte zbaterile fostilor neispraviti vor mai produce inca traume .
    Regimul va incerca sa se agate de orice . Din fericire i-au ramas mai deloc pirghi economice , mai mult administrative , cantonate in sfera serviciilor si a parchetului .
    Pe de alta parte ma ingrijoreaza noii veniti .
    Avind in vedere ce stim despre ei din trecut , dar si modul in care au inceput guvernarea , este clar pentru mine ca nu vom face mare lucru … Vom schimba pe Tanda cu Manda .
    Mai mult , regimul Basescu a accentuat practica unor proceduri care sunt departe de standardele unei minime democratii a mileniului trei , a nascut precedente care trebuie sa spunem ca din pacate fac deliciul noilor veniti , care nu au nici cea mai mica retinere in a se inspira din ele si a le repeta .
    Fireste ne spun noua prostimii , ca o fac doar pentru ca e necesar sa lupte cu hidra basista , iar nataraii de noi inghitim galusca fierbinte precum pelicanii .
    Sa ne amintim de basei , de Macavei la inceputurile ei …
    Multi dintre nataraii care acuma o injura , ma injurau pe mine cind spuneam in anii 2004-2006 ca o sa ne iasa pe nas practicile doamnei precuror .
    Eram cu totii capabili sa acceptam orice numai sa ne vedem cit mai repede scapati de regimul instituit de Nastase .
    Acum situatia se repeta trasa la shapirograf .
    Acceptam orice in numele unei himere pe care culmea , nastaseii de care ne vroiam in 2004 scapati , ne-o plimba acum pe la nas .
    O sa ne iasa pe nas .
    O sa ne iasa pe nas rau de tot , dar va fi , ca de obicei , mult prea tirziu .
    Din toata aceasta tevatura vor cistiga si mai mult interesele straine.
    Statul roman este deja in disolutie …
    Natiunea …
    Natiunea este si ea amorfa , daca nu moarta .
    Nu vad un viitor prea fericit bietei Romanii .
    Iata de ce Roxi eu unul nu mai imi fac niciun fel de agenda .
    Orice speranta pe linia asta e moarta de mult la mine .
    Am depasit jumatate de secol si am intrat in ultima parte a vietii .
    Ma rezum la bucurii mai mici , din cele domestice si nu mai visez deloc …
    A fost o perioada cind aveam cosmaruri vis a vis de ce se intimpla in Romania . Acum nu . Dorm bustean . Imi sunt sufisante 5-6 ore pe zi .
    In ultimii 20 de ani m-am si obisnuit cu rutina …
    Dimineata ma trezeam cu speranta ca ziua de astazi nu poate fi mai rea decit cea de ieri . Seara la culcare , constatam ca totusi se poate .
    Acum nici macar speranta zilnica nu o mai am .
    STIU SIGUR CA O SA FIE MAI RAU .

    PS

    Asta se vrea si un raspuns la mailul tau .
    Poate ai sa intelegi ca nu sunt vindut nimanui .
    Nu sunt vindut nu numai pentru ca NU SUNT DE VINZARE , dar nici nu se inghesuie nimeni sa ma cumpere .
    Ce dracu sa faca cu mine ?!…

  11. Zorina Raducu Says:

    DEOCAMDATA, uzurpatorul NU a plecat.
    e un semn bun ?
    e un semn rau ?

    Tusa ani a hotarat cu viteza sunetului, venit de la Cotroceni: blonda din CC si copia uzurpatorului de la CC NU sunt incompatibili.
    Sunt ultra-necesari si imbatabili.
    Era de asteptat, asa-i ?

    Adrian Nastase este vizitat de familie.

    Ponta e la Bruxelles, iar maine intram in weeck-end.
    Primul din iulie.

    Totul este ok.
    Alte proteste, mitinguri sufocate ?
    Cine stie ?

    Doamne ajutata-ne !.
    maria.s.

  12. Roxana Iordache Says:

    Virgile, cine naiba te-a acuzat de aşa ceva sau tu ai luat-o prin bălării? 👿 Am spus doar că eşti folosit în orb şi după cum te ştiu, ai prea mult orgoliu ca să permiţi asta. Faci ce vrei, dar fie şi involuntar faci servicii propagandistice regimului Băsescu, exact partitura asta e a lor – toţi sunt la fel, etc. Şi eşti prea inteligent ca să nu ştii asta. Pe de altă parte, e un păcat împotriva lui Dumnezeu să anticipezi răul la infinit. Îl atragi. 😐

  13. Zorina Raducu Says:

    cand sa corectez ajuta, mi-a zburat postarea, scuze.

    Anexez Splendoare in iarba, pe care l-am revazut acum cateva luni, dupa foarte multi ani, cu alti ochi, desigur. Pe site se gasesc foarte multe filme, pentru cei interesati.
    http://filmehd.net/splendor-in-the-grass-1961-online-subtitrat.html

  14. Radu Humor Says:

    Virgile !
    Ajungând să te cunosc puțin de pe acest blog mărturisesc că sunt unul dintre cei care împărtășesc aproape toate convingerile tale.
    Dar mai ales apreciez sinceritatea ta, iar faptul că nu menajezi pe nimeni (și bine faci !) îi poate șoca sau chiar speria pe unii, dar eu zic că-i mai bine să se spună adevărul cu orice risc, decât minciuna cu orice preț 😉
    Parcă îmi este și frică să spun pentru a nu-i crea neplăceri, că toate speranțele noastre , ale românilor patrioți sunt legate acum de un singur om mai reprezentativ- Crin Antonescu, care se pare că nu face pactul cu diavolul (cât o mai putea și el, că dacă o să se trezească din ce în ce mai singur…).
    Dacă va fi trădat de actualii colegi de echipă, nu văd altă șansă decât haiducia.
    Să aibă curaj să spună adevărul și masele îl vor urma la fel ca și pe alți bravi români deveniți eroi ai neamului.
    Nu-i nominalizez aici pentru că tu și alții îi știți, dar mai ales pentru a nu-i produce neplăceri Roxanei, care se încăpățânează să creadă că odată intrată în lista lor de persona non grata, ar mai putea convinge pe cineva de contrariul simpatiilor sale, ce odată susținute și aflate de hienele cp nu vor mai putea fi uitate sau altfel judecate, oricâte încercări de retractare sau abandonare a lor s-ar face.

  15. Roxana Iordache Says:

    Radu Humor, tu chiar nu mă cunoşti, cel mai tare pentru mine contează demnitatea. Nu cred că e o valoare mai importantă în faţa lui Dumnezeu. Şi numai de El îmi e frică – în sensul de tremendus, uimire în faţa măreţiei de necuprins, despre care mintea omenească poate avea doar cunoştinţă, nu şi reprezentare.

    Deci, de nimeni şi de nimic nu-mi e frică, nici măcar de diavol: părintele meu mi-a spus că sunt mai tare decât tot Iadul dacă îmi păstrez credinţa în Dumnezeu.

    Deci, consider că tu şi cei defensivi ca tine greşiţi: atitudinea voastră face mare „oculta”. Dacă aţi fi liberi şi senini, răul n-ar avea putere. Rectific: îmi asum pluralul. Dacă am fi liberi şi senini. Preţul libertăţii e mare, iar seninătatea nu poate veni decât din liniştea conştiinţei că nimeni şi nimic – în afară de propria-ţi frică – nu-ţi poate lua apartenenţa la dumnezeire.

    Tot ceea ce face fiecare ţine de perspectivă. Ţi-am mai spus, THE BIG PICTURE (revin la titlul unui articol superb de pe blogul lui AN – iar atunci când l-au transferat la Rahova avea pe chip acea linişte amuzată, complice cu o taină la care micuţii care vor cu orice preţ să-i accentueze penitenţa n-au acces: şi nu fac decât să-l ajute, deşi ei cred că-i fac rău – dar pentru asta, repet, îţi trebuie cu totul altă perspectivă decât are plevuşca represivă).

Lasă un comentariu