INTERVIU CU ION DIACONESCU ÎN „ADEVĂRUL”

Foto: Adevărul

Sub titlul „Politicienii sunt subordonaţi banului”, ziarul „Adevărul” publică, azi, un interviu cu domnul Ion Diaconescu, realizat de George Rădulescu. Merită citit integral. Redau câteva fragmente:

–    Adevărul: Ce aţi face acum, dacă aţi avea conducerea executivă a PNȚCD?–    Ion Diaconescu: Sunt adeptul unei colaborări cu alte forţe politice, aşa cum am făcut deja în Convenţia Democrată. La noi, la partid, de când l-am pus pe picioare, porţile erau larg deschise, aproape nu aveai loc să te mişti în sediu de lume, iar acum porţile sunt ferecate şi trebuie aprobare specială ca să poţi intra, mai teribil ca la minister. Adică s-a creat o atmosferă de constrângere, de antidemocraţie.

–    Domnul Marian Petre Miluţ a venit vreodată să se consulte cu dumneavoastră, să vă ceară părerea în chestiunea legată de eventualele candidaturi ale ţărăniştilor pe listele PNȚCD?

–    Nu, nu a venit niciodată. La şedinţe am constatat de multe ori un lucru: când am fost categoric „contra”, a amânat şedinţa. Știind că părerea mea era potrivnică, m-am dus odată la sediu şi tot aşa cu escortă, cu portar, ca să ajung înăuntru că aveam întâlnire cu el. M-a întrebat dacă îmi place cum a reparat sediul. Eu i-am spus că nu-mi place că parcă ar fi o mânăstire părăsită, o pustietate. Mie îmi plăceau uşile toate deschise şi să nu mă pot mişca de lumea. Miluţ merge pe principiul lui Gigi Becali. Becali a spus ceva foarte interesant când a vrut să trateze cu noi şi ai noştri au pus condiţii: „Eu plătesc muzica, eu comand!”. Pe Gigi Becali îl înţeleg, dar tu, dacă te pretinzi preşedinte, dacă vrei să reprezinţi linia lui Maniu şi a lui Coposu, un asemenea comportament e de neacceptat”.

–    Credeţi că, acum, liberalii au procedat corect faţă de PNȚCD?–    Nu. Maniu a reînfiinţat, pentru momentul alegerilor din ’46, alianţa cu liberalii de dinainte de război. În 1989 noi am reînfiinţat PNȚCD, iar ulterior liberalii au reînfiinţat PNL şi noi i-am sprijinit. La un moment dat, Radu Câmpeanu i-a retras din Convenţie pe liberali şi a intrat în guvern cu Iliescu.

Pe chestia asta ei nu au luat nimic la alegeri. Pe urmă, după această înfrângere, i-am reprimit în Convenţie cu toate drepturile. Ca urmare la aceasta, când Convenţia s-a destrămat, între loviturile care ni s-au dat a fost cea a liberalilor.

Întâi ne-a dat o lovitură grozavă Emil Constantinescu, care era candidatul nostru ales preşedinte şi care s-a retras din cursă. Liberalii s-au retras din Convenţie. În condiţiile acestea, pentru noi, alegerile din 2000 au fost un dezastru.

–    Cine credeţi că poartă cea mai mare vină pentru faptul că la alegerile din 2000 PNȚCD s-a rupt de primul eşalon politic românesc?

–    Noi am făcut peste 5 la sută şi normal intram în Parlament. Însă făcusem şi o alianţă care nu ne-a mai folosit la nimic. Dacă Constantinescu nu pleca, atunci alianţa avea valoare. Vinovate sunt toate aceste împrejurări teribile şi faptul că guvernarea dintre anii ’96 şi 2000 nu a fost chiar a noastră. În acea alianţă PNȚCD a avut doar 19 la sută.

–    De ce nu aţi acceptat propunerea domnului Ciorbea în ’97 de a organiza alegeri anticipate, astfel încât PNȚCD să câştige peste 50% din voturi?

–    Pentru că am făcut o şedinţă a Comitetului Central de Conducere şi aproape nimeni nu a vrut. Victor Ciorbea a hotărât să demisioneze. Era atacat îndeosebi de Băsescu. În această şedinţă, eu, în calitate de preşedinte al partidului, am propus să ne retragem şi să se ajungă la  noi alegeri. Am supus la vot. Și la vot, Radu Vasile, Ciumara au fost contra. Din 80 şi ceva de membri, 70 au fost împotriva alegerilor anticipate.

–    Credeţi că ar fi fost mai bine dacă erau anticipate?

–    Era mai bine. Dar ăştia toţi se temeau. Unii ziceau: „Am stat în opoziţie 50 de ani şi prin aceste împrejurări am ajuns şi noi la putere. Acum, după un an şi ceva de guvernare, îi dăm cu piciorul?”. Și toţi aceia erau deputaţi. N-au vrut să piardă şi eu nu puteam să le impun demisia. Atunci s-a pus problema pe cine propunem noi ca prim-ministru în locul lui Ciorbea. Au fost propuşi Radu Vasile, parcă Ciumara şi încă vreo patru, cinci. A ieşit Radu Vasile, care avea o oarecare simpatie.

–    A fost o mişcare inspirată desemnarea lui Radu Vasile?

–    Sigur că nu. După puţin timp de la începerea mandatului său am intrat în conflict cu el. Până la urmă, tot partidul a trebuit să-i retragă sprijinul politic. Și am recurs la al treilea prim-ministru. Deci în acea guvernare a Convenţiei Democrate trebuie înţeles că una e când ai o majoritate şi alta când un cabinet este făcut din nu-ştiu-câte crâmpeie.

–    Credeţi că domnul Ciorbea mai putea fi util PNȚCD?

–    Nici cu el nu ne-am înţeles atunci. I-am spus: „Rămâi primar al Capitalei!”. El, nimic. S-a retras şi din Primăria Capitalei. În scurt timp a demisionat şi din partid. Pe urmă şi-a dea seama că nu merge şi a revenit în partid. L-am făcut în 2002 preşedinte al partidului. A stat un an, doi. Nemulţumit după alegerile din 2004, s-a retras. Trebuie să vă spun că eu, după moartea lui Corneliu Coposu, nu mi-am dorit să fiu preşedintele PNȚCD. Am fost fericit că l-am avut contracandidat pe Ion Raţiu. Am zis că poate iese Raţiu. Nu mă interesa. N-am suferit atât ca să ajung preşedinte de partid.

–    Vasile Lupu, Andrei Marga, Victor Ciorbea, Radu Sârbu sunt nişte nume de care se leagă istoria recentă a partidului. Cum i-aţi aranja, acum, pe tabla de şah a politicii?

–    La ora actuală, singurul care este încă pe linie şi se mai vede cu noi – ne dăm telefoane – este Ciorbea. Vasile Lupu era cu Miluţ şi nu ştiu la ora actuală care mai e poziţia lui. Iar mulţi alţii nu mai sunt activi în politică.

–    Nu credeţi că au o datorie morală să strângă rândurile pentru a ridica partidul?

–    Păi au, dar dacă nu vin, nu pot să-i forţez.

–    Nici soluţia cu Gheorghe Ciuhandu preşedinte nu s-a dovedit prea inspirată…

–    L-am ales pe Ciuhandu pe considerentul că era primar în Timişoara. Practic nu a fost o soluţie pentru că el nu poate fi primar în Timişoara şi preşedinte la Bucureşti. Pe vremea lui Coposu, pe vremea mea, în fiecare zi eram pe la sediul partidului. Acum trebuia să aştepţi câteva săptămâni să vină Ciuhandu de la Timişoara. Și aşa a apărut acest Miluţ.

–    Mai păstraţi legătura cu fostul preşedinte Constantinescu?

–    Constantinescu mi-a spus, la o întrevedere pe care am avut-o, că îi propusese Ciorbea să preia preşedinţia PNȚCD. El a spus că nu-l interesează şi că l-ar interesa preşedinţia unui bloc, cum a fost CDR, format din PNL, PNȚCD şi AP. Și eu
zic: „Dar AP-ul cine sunt?”. „Păi partidul meu”, îmi spune Constantinescu, dezamăgit.

–    De ce credeţi că s-a opus doamna Doina Cornea congresului extraordinar la care a fost ales preşedinte Radu Sârbu în locul lui Marian Petre Miluţ?

–    S-a zis că se va genera o ruptură. Bun, dar ne convine situaţia aceasta, ca partidul să facă această alianţă cu liberalii, de maniera asta? Adică demisionăm din PNȚCD, ne înscriem la liberali şi poate câţiva dintre noi vor ajunge deputaţi… Înainte de toate, am făcut 17 ani de puşcărie ca ţărănist şi acum să schimb partidul?

–    Dar o alianţă cu liberalii în adevăratul sens al cuvântului aţi fi acceptat-o?

–    Am spus-o din capul locului: chiar şi o alianţă cu partidul lui Băsescu. Care dintre partide mi-ar fi oferit condiţii mai bune în alianţă, pe acela l-aş fi ales. Sigur că, într-o vreme era de preferat Băsescu, pentru că era mai tare. Aveam şanse să obţinem locuri mai multe în Parlament.

–    Vorbiţi despre PDL spunând „partidul lui Băsescu”. Credeţi că preşedintele îl controlează?

–    Sigur că da. Nu cunosc eu toată bucătăria, dar aşa se vede. Oricum, e greşită chestia că dacă este preşedinte nu are dreptul să aibă un partid. El a fost ales prin acest partid. De acolo a provenit”.

53 răspunsuri to “INTERVIU CU ION DIACONESCU ÎN „ADEVĂRUL””

  1. marcus Says:

    Citesc si nu pot crede: „-Am spus-o din capul locului: chiar şi o alianţă cu partidul lui Băsescu. Care dintre partide mi-ar fi oferit condiţii mai bune în alianţă, pe acela l-aş fi ales. Sigur că, într-o vreme era de preferat Băsescu, pentru că era mai tare. Aveam şanse să obţinem locuri mai multe în Parlament.”
    Pai sa-mi fie cu iertare, cu asa o viziune politica strategica de pupat mina calaului partidului doar pentru a fi luat la remorca pentru a ajunge la ciolan, n-ar mai trebui sa te mire faptul ca ai doar 1% intentie de vot. Si apoi pe basescu nu l-a dus pd-ul la cotroceni ci alianta DA cu voturile decisive, care au facut diferenta, ale PRM. „-Sigur că da. Nu cunosc eu toată bucătăria, dar aşa se vede. Oricum, e greşită chestia că dacă este preşedinte nu are dreptul să aibă un partid. El a fost ales prin acest partid. De acolo a provenit”.
    Badia Diaconescu, bag sama ca ori nu cunoaste, ori nu stie, altfel nu-mi explic o asemenea pozitie la cei ce se considera urmasii lui Maniu.

  2. Alexandru Says:

    Cu tot respectul pt senectutea domnului Diaconescu deasenenea si din respect pt faptul ca domnia sa este fost detunut politic pot sa afirm cu toata taria caci ideile sale conservatoare au dus partidul acolo unde este.Probabil ca , Corneliu Coposu se rasuceste in mormant!!

  3. Roxana Iordache Says:

    @marcus. Citeşte restul interviului, poate uiţi de partea asta. 🙂

    @Alexandru. Ar fi fost bine să fi avut idei conservatoare. 🙂

  4. marcus Says:

    @roxana te rog sa ma crezi ca l-am citit pe tot si daca nu am fost mai caustic in a-l comenta, s-a intimplat deoarece stiindu-ti orientarea politica, nu am vrut sa intru intr-o disputa interminabila cu tine si pentru faptul ca eu respect batrinii chiar daca unii dintre ei au inceput inevitabil sa se slerozeze. D-l Diaconescu ar trebui sa caute in alta parte starea jalnica in care a ajuns partidul dupa detinerea Puterii timp de 4 ani. Au facut-o lamentabil si electoratul i-a sanctionat crunt. Nu uita procentul obtinut de pd in 2000, motivul de care a profitat basescu pentru a pune mina pe partid.
    sa fii iubita
    marcus

  5. toader Says:

    nu l-am considerat niciodata pe diaconescu un lider natural si nici solutia cea buna pentru sefia pnt. de asemenea nu sunt de acord cu optiunile lui pentru aliante si in multe alte puncte. insa nutresc afectiune si respect pentru omul asta. nu sunt de acord ca trebuie invinuit si pentru unele din greselile seniorului. bunaoara salvarea liberalilor a fost decizia seniorului. la fel decizia de a accepta candidatura lui milica, ca si tolerarea infiltratilor care au fost tinuti cu nasul in pamant fiindca seniorul era suficient de puternic si influent.

    cu bune si rele sunt oameni care beneficiaza de respectul meu neconditionat : coposu, diaconescu, ticu dumitrescu, doina cornea.

  6. Roxana Iordache Says:

    @marcus. Cine te-a minţit că aş avea timp de dispute „interminabile”?! 🙂

    Referitor la orientarea mea politică, n-aş paria cu tine că o cunoşti, pentru că ori pierzi, ori mă acuzi de „snobism” cum ai mai făcut-o, când eu am spus sincer că nu am partid care să mă reprezinte în ţară.

    Cu privire la guvernarea CDR, am scris atâta încât aş putea publica o carte numai pe tema asta. Important e că Guvernul premierului PNŢCD, Ciorbea, a scos ţara din kkt-ul în care o lăsase PDSR.

    Să fii şi tu iubit!

    @toader. Decizia Seniorului de salvare a liberalilor, pe care tu o numeşti „o greşeală”, a fost o decizie de om de stat. Motivaţia pe care o repeta: „În România trebuie să existe un partid liberal puternic”. Parcă îl aud. Şi parcă nici nu-mi mai vine să cred că a existat.

  7. octavpelin Says:

    Un interviu ,al ultimului presedinte taranist care a facut 17 ani de puscarie in temnitele comuniste,un senior al PNT-CD,care lasa sa se inteleaga ca acest partid istoric,a fost si va fi supus la diferite incercari pe viitor,si gustul amar ca liberalii pe care seniorul Corneliu Coposu,i-a adus in parlament,in 1996,prin Valeriu Stoica i-au tradat,dar se poate vedea o speranta ca poate PNL sa faca o alianta cu PNT-CD,in viitorul apropiat si vor repara tradarea lui Valeriu Stoica.

  8. Florian Says:

    Pe la sfarsitul lui ianuarie’90, m-am inscris in PNT, atras de personalitatea Seniorului ca de un magnet. La prima sedinta, nu mi-a venit sa cred urechilor: Nici o vorba despre prezent, despre viitor, doar o insiruire de litanii despre suferintele indurate de cei care luau cuvantul. Un tanar a propus la un moment dat sa se discute despre pregatirea unei strategii de riposta la atacurile FSN, dar a fost aspru mustrat de un cor de voci tremurand de indignare.
    La a doua sedinta nu m-am mai dus, pentru ca intre timp imi dadusem demisia din partid.
    In afara de figura luminoasa a Seniorului, toate celelalte personaje din PNT-Cd imi aduc aminte de prima si ultima mea sedinta, de la sediul din bd. Carol I.

  9. Roxana Iordache Says:

    @octavpelin. Îmi e foarte drag nenea Nelu, dar a făcut greşeli. Avea şi el dreptate, în sensul că n-avea cu cine. De fapt, ăsta a fost şi pretextul lui Emil Constantinescu.

    @Florian. Ce-ai fi vrut de la ei atunci, atât de repede? Se regăsiseră şi ei, la lumina zilei, după atâţia ani. Şi în loc să se bucure de libertate, erau din nou persecutaţi.

    Corneliu Coposu se bătea cu ei, de multe ori, în favoarea tinerilor, Partea proastă e că nici el n-a avut cu cine şi nici n-a avut vreme să se preocupe de resurse umane.

    Oricum, cred că tu constitui un record de vechime într-un partid. :mrgreen:

  10. Marius Mina Says:

    @Octavpelin- Liberalii au reparat greseala lui Stoica, au acceptat targul unui impostor care urma sa topeasca pur si simplu PNTCD in PNL.
    Buni baieti si cu si fara Stoica, n-asa? Si uite-asa m-au convins sa-mi conving fa,ilia, prietenii si cunostiintele sa numai voteze PNL la alegerile viitoare, oricand ar fi ele.
    Intterviul lui Ion Diaconescu ma dezamegeste, insa nu este o surpriza pentru mine.Stiam de mult ca simpatizeaza cu basescu si el si Galbeni, e opinia lor si nu le-o pot contrazice.In niciun caz n-am sa fiu vreodata de acord cu ei insa…

  11. marcus Says:

    @roxana, pai dupa cit kilometraj pui pe bolg re:republicanii americani, incerc timid sa ghicesc faptul ca ei „este” partidul care te reprezinta. Vin si te intreb (nu mi-o lua in nume de rau): tu inca mai astepti americanii, sau poti face rost de viza fara loterie? Nu este nici macar ironie, este un gust amar, lasat de ideea ca nici tu nici eu (eu cel putin ma declar adept al social democratiei-nu al reprezentantilor ei-), nu gasim o afinitate politica in actuala clasa a acestei natiuni. Eu nu votez, tu ce faci:astepti americanii?
    sa fii iubita
    marcus

  12. Roxana Iordache Says:

    @marcus. Nu-i aştept, că au venit, doar că eu n-am plecat la ei. Mi-aş dori mult să existe şi la noi echivalentul Partidului Republican. Cum sunt slabe speranţe, aş vota, ca până acum, PNŢCD şi/sau PNL, numai că aceste partide nu mă ajută să le votez, în lipsă de altceva, şi din dragoste şi respect faţă de încărcătura istorică pe care o au.

    Cum să mai votez PNL, după ce l-a luat pe Petre Roman, care l-a băgat în TAB pe Corneliu Coposu ca pe Ceauşescu şi a zis la sediul PNŢCD, în 29 ianuarie – „S-au demascat, singuri s-au demascat!” şi aşa mai departe. Îmi amintesc ce reticent era domnul Coposu când îi propuneam o apropiere de PD-FSN, după scindarea FSN. Şi avea dreptate.

    Iar PNŢCD n-am cum să mai votez, pentru că justiţia nu le dă şansa. Şi nici nu cred că i-aş vota, oricum, pentru că (nu) îi (mai) cunosc. Şi tu să fii iubit !

    Deci, nici eu nu votez.

  13. marcus Says:

    @roxana, la modul cel mai serios, voi incerca in citeva cuvinte sa explic bull shitul politichiei romanesti:
    -momentul decembrie 89, lumea scapata de „odios”, habar n’avea ce’i aia democratie (vezi rapostaul Brucan), poc la gramada dragoste eterna fsn, adica Ilici +Roman (te rog aici nu ma comntrazice pentru ca amindoi au avut un rol salutar in datul peste cap a planurilor Malta.)
    -iliescu si fesn, anunta pluriparitism, si hop vreo 250 de partride in cpun, dintre care doar vreo doua aveau legitimitate istorica de a deschide ciocu’.
    paranteza:romanu habar nu avea ce-i aia cu pluripartismu’.inchis paranteza.
    – vin din strainataturi Ratiu si Cimpeanu si-l gasesc aici pe Seniorul Coposu (Dumnezeu sa-l odihneasca!) si incep sa explice la romanasi ce-i aia Opozitie si pluripartitim, uitind ca marea majoritate care-i aclama, erau tot fostii activisti de partid, sau tineretul entuziast dar prostit la greu in Piata Universitatii.
    -Alegeri libere, fsn 80 %, mineri Piata Universitatii, scandal in Europa, ca deh aveam si noi Opozitie. 10 ani de stat pe banca, timp in care si psd-ul si cd-ul au furat, fara rusine, i-a durut in cur, s-au imbogatit, iar fraieri ca mine si ca tine, si acum dupa aproape 20 de ani de jaF LA DRUMU’ MARE, ne incrucisam sabiile fara sa ne gindim ca inamicul este acelasi politician roman, indiferent de haina pe care o poarta.
    Sa fii iubita,
    marcus

  14. Felicia Mandrea Says:

    “-Am spus-o din capul locului: chiar şi o alianţă cu partidul lui Băsescu. Care dintre partide mi-ar fi oferit condiţii mai bune în alianţă, pe acela l-aş fi ales. Sigur că, într-o vreme era de preferat Băsescu, pentru că era mai tare. Aveam şanse să obţinem locuri mai multe în Parlament.”
    Si cu aceasta, Diaconescu conirma pentru nu mai stiu a cata oara cat de lingau securist inca a ramas!

  15. Radovan Says:

    Mie mi se pare ca are dreptate dl. Diaconescu, daca scopul este salvarea PNT-ului alegi conditiile cele mai bune.

  16. Roxana Iordache Says:

    @marcus. Faci afirmaţii fără acoperire. În ce fel au fost prostiţi cei din Piaţa Universităţii? Asta-i teza lui Ilici. Nu-s de acord cu concluzia ta finală. Politicianul român este oglinda societăţii româneşti.

    @Felicia Mandrea. Este o neruşinare fără margini să vă exprimaţi aşa la adresa unui om care a suferit peste 17 de ani de puşcărie politică şi asta cu o demnitate pe care toţi colegii de detenţie i-au salutat-o.

    @Radovan. Inclusiv gura lupului, cea mai bună salvare, scapi de-o grijă. Nu mai ai nevoie nici de cheltuieli de înmormântare.

  17. Felicia Mandrea Says:

    @Roxana: Acest slugoi ordinar al kgb si secu care, a doua zi dupa ce a venti de la Moscova l-a dat afara din PNTCD pe Ticu Dumitrescu?!! Tocmai pe asta il aperi duduie Roxana?!!! Securisto!!! Daca nu as fi stiut convingandu-ma eu insumi cat de mult il slujeau securistii din PNTCD, si Diaconescu pe eicu clica lor ordinara cu Ionescu-Galbeni, Remus Oprish si idiotul ala securist Dudu Ionescu care s-a deconspirat singur;cate autogoluri a dat tocmai el insusi ca sa fie taxata CDR si astfel sa favorizeze PDSRil lui Ilici. De data asta ai dat-o in bara; te-ai deconspirat. Nici nu mai imi e de mirare ca nu-ti convine cand va spun sa deconspirati pe securisti ca sa faceti o democratie veritabila fiindca nu vreti asta.

  18. Plano Says:

    Tanty Mandeaaaaa….. sut …gooooool!
    Cand nu-ti dai autogoluri, la poarta adversa o dai numai nin bara! Cati securisti au fost soro… daca si Opris si Dudu si saracu! Diaconescu, ba si Roxana…ha, ha, ha hi mhi, mhi! ….au fost securisti!
    Mai diversifica si d-ta acuzele …ori aia ti-au bagat un cip care, la comanda, te pune sa repeti : Se- Cur-istii ! Se-cu-ris-tii!

  19. marcus Says:

    Vezi tu Roxana, eu nu am in casa oglinzi venetiene precum cele existente la Castelul Peles, ma multumesc cu ceva oferit de igienizarea unui fund de castron. Stiu ca te doare Piata Universitatii, dar te-ai intrebat atunci de ce boborul roman nu a venit sa fraternizeze cu cei care vroiau binele acestui bobor? Sincer sa fiu, in ciuda faptului ca ai spus ca sint un tip cit de cit destupat la minte, nu prea pot acum, dupa douazeci de ani, sa inteleg idealul celor de atunci (nu vorbesc de eminentele cenusii, pe aia i-am inteles de mult)!!? In momentul in care te cantonezi in cochilia unui ideal pe care nici macar tu nu poti sa-l intelegi, asta presupune ca iti ramine eternitatea scoicii fara chirias, dar cu multe arce de cerc adunate pe sidef .
    sa fii iubita
    marcus

  20. marcus Says:

    @radovan, scuza-ma da’ tu vorbesti serios?

  21. Un taranist Says:

    Grupul de aplaudaci din jurul tandemului securistic, Marian Milut-Doru Ioan Taracile (caci au doua firme impreuna, iar nevasta lui Taracila este contabila ambelor), ce s-a sudat de pe timpul sederii lui Milut in Germania in 1986, nu mai pridideste in a arunca cu noroi in PNTCD. Pentru ei opinia figurilor istorice ale partidului, cei ce au facut ani grei de puscarie pentru acest partid, cei ce l-au reinfintat, adica nume ca Ion Diaconescu, Ionescu-Galbeni sau Academicianul Tepelea, nu au nicio relvanta, atata timp cat ei il resping pe Milut si clica din jurul lui. Daca acesti indivizi, latrai securistice, isi inchipuie ca pot confisca sau distruge partidul se inseala.
    Nu au putut sa o faca nici parintii lor, atunci cand acestia au scos partidul inafara legii in 1948, si nu o s-o poata face nici ei.
    Incercarile lor patetice de discreditare a surorilor Copusu, a figurilor emblematice ale partidului, a lui Ciuhandu, imi starnesc mai degraba mila…

    Un taranist

  22. Iovanita Says:

    Ii dau dreptate lui „Un taranist”, insa nenica, cam toata lumea stie de legaturile lui Milut cu Taracila si cu fosta securitate. Asa ca nu te supara. Asta nu-i o noutate.
    Insa ce nu se stie pe acest blog este identitatea acestei madame vitrilolice care se ia de liderii vechi si legitimi ai PNT, ma refer la stimabila Felicia Mandrea.
    Dansa este sotia lui Laurentiu Mandrea, omul prin care tovarasul Milut tine in mana toata Oltenia. Acest domn raspunde nu munai de organizatia PNT Dolj, dar dupa cum mai spus mai este si organizatorul zonal al PNT pe Oltenia (adica a fost pana la congresul din 24 august). Corul de aplaudaci ( imi place expresia asta a lui „un taranist”) care a fost adus la Bucuresti ca sa strige din bosogi: „traisca tovarasii Milut si Pavelescu” a fost manat ca o cireada de catre acest Mandrea care a avut tupeul sa vina si la Valcea pentru a aduna suporteri.
    Iar acum stirea bomba: Mandrea este platit de Milut cu 24 de milioane (lei vechi) pe luna, numai pentru a se ocupa de partid, plus ca Milut ia pus la dispozitie pe gratis si o masina (cred ca e marca Ford) cu numar de Bucuresti. Am vazut-o si eu la Valcea. De fapt individul s-a si laudat cu treaba asta in fata unui grup de PNT-isti valceni!
    Asa ca madam Mandrea este platita de Milut ca sa-i faca campanie pe internet.
    Va spun astea nu ca ma intereaza aeasta doamna, ci numai ca sa vedeti la ce se deda impostorul Milut pentru a denigra PNT.

    Iovanita

  23. Prostanacul Says:

    Tovarasa Roxana Iordache este omul nostru de incredere!

  24. Felicia Mandrea Says:

    @Iovanita, securisto: E pentru ultima oara cand am sa ma mai adresez aici, iar cu nenorociti de securist nemernici nici nu mai doresc sa polemizez fiindca sunteti intr-atat de indobitociti si abrutizati incat de vorbe bune nu intelegeti, ci numai de ciomegi (pe care in curand le veti primi pe cocoase, la propriu cat si la figurat…)
    DE MULT ORI AM ZIS TUTUROR POLITRUCILOR, NU NUMAI CELOR DIN PNTCD SA-SI PUBLICE TOATE DOSARELE DE sceuritate, numai ca ei nu vor. SiASTA NU E VINA MEA!!

    Nu sunt pentru nici un securist din PNTCD, fie Milut, fie Sarbu CARE SUNT AMBII OAMENII SECURITATII, DEOARECE DEMULT securistii i-a alungat pe oamenii buni de la PNTCD ca sa distruga aceast partid dupa ce tot ei i-au eliminat fizic pe Ion Ratiu si Corneliu Coposu, incercand de asemenea ca de trei ori sa-l asasineze si pe Ticu Dumitrescu, (numai ca Dumnezeu le-a aratat ca nu mor oamenii cand vor acesti securisti criminali!) si au ramas numai ei. Asta s-a intamplat inca din anii 1990-1992, iar dupa moartea lui Corneliu Coposu, daca nu te dadeai sa colaborezi cu securistii, , ei te marginalizau sau chiar te si omorau/eliminau fizic ca sa scape de oameni incomozi care nu le promovau interesele. Asa ca cine a ajuns in guvernul CDRist, a trebuit mai intai sa colaboreze cu securistii, altfel nu reuseau sa ajunga nicaieri, daramite ministri sau ca demnitari guvernamentali precum Radu Sarbu.
    O REALA DECONSPIRARE A securitatii SE FACE CAND DOSARELE TUTUROR CANDIDATILOR LA FUNCTII PUBLICE SA SE FACA CU DATA PREZENTA, INCLUSIV CU PERIOADA DUPA 1989, DEOARECE securistii SI-AU RACOLAT MULTI COLABORATORI DIN OPOZITIA ANIT-comunista MAI ALES DUPA REBOLUTIA DIN 1989.
    T

  25. Plano Says:

    Nu te cred Felicia ca parasesti blogul Roxanei! Tu ai devenit dependenta de el. Nu-ti dai seama! Poate-ti schimbi numele! Ca sa nu te deconspiri….

  26. Gheorghe Says:

    @marcus „Citesc si nu pot crede”
    Eu cred ca sunt oameni in pozitii de top in PNTCD care fac compromisuri cu scopul de a compromite PNTCD-ul. Cand s-a dus campanie de schimabre a numelui din PNTCD in PPCD un ziar local al PSD a alocat spatii ample pentru a gazdui articole ale unui venerabil membru PNTCD care pleda pentru abandonarea numelui.
    Am asistat si eu la discutii penibile intre memebri PNTCD, si la fel ca Florian am plecat scarbit de ce am vazurt. In ’96 nu mi-am facut iluzii si nu am fost dezamagit. Stiam la ce sa ma astept.

    @Roxana anii de puscarie nu sunt o garantie a bunelor intentii. Quintus este un fost detinut politic si si-a ascuns trecutul si colaborarea la fel ca M. Musca. Poate Felicia exagereaza, dar grupul de la Brasov condus de R.Vasile nu era un grup de „incenti”, era un grup care a vea misiune asa discrediteze PNTCD-ul sau sa-i acapareze conducerea.
    Nici A.Civica nu a trecut in anonimat in mod natural, cadera ei a fost „ajutata”, de diverse „conserve”.

  27. Roxana Iordache Says:

    @Felicia Mandrea. Cucoană, eşti isterică! Şi lipsită de un minim bun simţ. Cine te crezi? Chiar n-ai nici un pic de ruşine şi singura circumstanţă atenuantă poate fi lipsa de discernământ. Dacă m-aş coborî la mintea dumitale ai avea serioase dificultăţi în America. Tratează-te, până nu e prea târziu!

    @Prostanacul. Şi de când e stăpâna tovarăşă cu ordonanţa?! 😆

    @marcus. Dacă tu nu poţi înţelege, asta nu înseamnă că alţii nu pot înţelege. Înţelegi? Hai să-ţi traduc, un pic. Boborul înseamnă poporul imbecilizat, care nu avea cum să-şi cunoască interesele şi deci acţiona ca o populaţie, împotriva propriilor interese. Capisci? Sau trebuie să-ţi fac şi schema? Hai să-ţi şi schiţez ceva. Grupul Visegrad. Mai departe, descurcă-te sau întreabă-i pe alţii. :mrgreen:

    @Un taranist. Vă mulţumesc pentru că onoraţi blogul meu.

    @Iovanita. Bun venit! Puteţi proba informaţiile?

    @Felicia Mandrea. N-ai negat ce a spus omul! Înseamnă că are dreptate. Vezi că poate te trezeşti cu un proces penal. Şi intentat deopotrivă în SUA şi aici. Ai merita-o, poate te saturi să arunci cu noroi în oameni. Tratează-te, tanti, până nu e prea târziu!

    @Gheorghe. Poate ai uitat, dar din toată presa eram singura care ataca gaşca lui Radu Vasile, restul erau toţi împotriva lui Ciorbea.

    Nu te apuci să arunci cu noroi în oameni! Îşi permit toate nulităţile cu pretenţii să calomnieze oameni cu peste 17 ani de puşcărie. Chiar crezi că ar face cineva atâta puşcărie, ca pe urmă să se compromită? Când ai rezistat acolo ţi se rupe de totul, nu-ţi mai poate fi frică de nimic. Eu n-aş îndrăzni să spun nimic despre un fost deţinut politic, pentru că n-am fost în situaţia lui şi nu ştiu cum aş fi reacţionat în faţa terorii, a violenţei fizice, a ameninţării la adresa familiei mele, mai ales. Aşa că Felicia Mandrea – pe care am mai şi apărat-o, şi din cauza căreia am pierdut vizitatori decenţi – ori îşi prezintă scuze, ori nu mai postează pe blogul meu.

  28. Felicia Mandrea Says:

    @Roxana: Incearca tu sa mai proliferezi amenintari la adresa mea, sa vezi unde ajungi. Demine se stie cine sunt si chiar sunt aparata imootriva unor astfel de amenintari securiste pe care le-ai si pus in scris.Iti spun asta ca prima si ultima avertizare.

  29. Roxana Iordache Says:

    @Felicia Mandrea. Pune mâna pe carte, că eşti agramată! Chiar n-ai nici un strop de decenţă. Şi nu-ţi dai seama cât eşti de lipsită de simţ? Îţi permiţi să postezi pe blogul meu o mulţime de aberaţii, îmi e jenă să te invit afară, te rog, apoi te somez să-ţi controlezi limbajul şi dumneata persişti în a insulta vizitatorii, mă calomniezi, pe urmă ai tupeul să mă ameninţi prosteşte, fără să pricepi mesajul meu anterior. Isteria netratată degenerează. Şi ştii că în America nu se admit la catedră persoane deranjate psihic.

    P.S. N-ai negat nici acum ce a spus @Iovanita. De ce? Pentru că e adevărat sau pentru că ţi-ar plăcea să fie?

  30. Felicia Mandrea Says:

    @Roxana,@Iovanita: NU SUNT SI NU AM FOST SOTIA NIMANUI DEOARERCE EU NICIODATA NU AM FOST CASATORITA CU NIMENI, MINCINOASO SECURISTA, CARE UMBLI CU MINCIUNI SFRUNTATE!!! Eu nici macar nu il cunosc pe acest Laurentiu Mandrea; noi nu suntem olteni, ci sunt din Transilvania. Am mai spus-o de nustiu cata oara ca sunt de la Fagaras, de care sunt mandra ca intr-adevar sunt Anti-comunisti adevarati si nu comunisti-securisti cum sunt imputitii de olteni sau majoritatea miticlarilor de Bucuresti; CA AM LOCUIT NUMAI IN FAGARAS SUNT INRUDITA CU Dna DOINA CORNEA, A CAROR PARINTI SE TRAG DIN FAGARAS!

  31. Felicia Mandrea Says:

    @Roxana: mai bine ai lucra cinstit decat sa accepti sa faci politie politica si sa mai si insulti oamenii care te tin dintaxele lor, securisto nmernica!! Get an honest job si nu mai lincezi pe spinarea celor ce muncesc cinstit!

  32. Florian Says:

    @marcus. Spui ca demonstrantii din Piata Universitatii erau manipulati si ca, de fapt, ei nu stiau ce vor, idealuri kantch, cum ar zice un erudit. Nu stiu cum se face, dar m-am nimerit si eu pe acolo, inca din prima zi (in arhiva Europei Libere s-ar putea sa mai existe interviul pe care mi l-a luat Emil Hurezeanu, chiar in seara respectiva, in care am spus „cine suntem si ce vrem”, dupa modelul raportului dat de Ilici catre Ambasada URSS, in decembrie 1989). Vei intelege de aici ca stiam ce vrem, deci supozitia ta privind lipsa idealurilor cade. Ca nu eram manipulati nu iti pot demonstra, pentru ca imi vei raspunde ca cel ce este subiectul unei manipulari nu o constientizeaza. Iti voi spune doar ca in Piata nu era permisa nici un fel de propaganda a partidelor de opozitie, sau in favoarea vreunuia dintre acestea, iar unul dintre sloganurile noastre cele mai dragi era „Jos Securitatea”. Daca nici partidele si nici SRI nu ne manipulau, ramane sa imi spui tu cine o facea.
    Ca sa intelegi cat de cat fenomenul PU, voi incerca sa ti-l descriu foarte pe scurt.
    Marsurile de protest si demonstratiile in fata TVR(-L!!!) si/sau a sediului Guvernului incepusera cu mult inaintea fenomenului Piata Universitatii (cele mai cunoscute sunt cele din 29 ianuarie si 18 februarie). Ce a declansat aceste proteste? In primul rand, modul de formare a CPUN: 50% membrii FSN si 50% membrii tuturor celorlalte partide (echitabil, nu?). In al doilea rand, faptul ca FSN s-a infiintat cu scopul declarat de a gestiona tzara pana in Duminica Orbului si de a organiza alegerile, la care s-a angajat public sa nu participe, pentru ca apoi sa se stearga cu angajamentul la cur.
    La protestele anti FSN s-au adaugat in timp cele impotriva manipularilor grosolane ale TVR, cica si L („Ati mintit poporul cu televizorul”).
    Pe 22 aprilie, in timp ce coloana de manifestanti se intorcea de la Televiziune (marsurile erau deja zilnice), pe Calea Dorobanti, un imbecil a aruncat de la balcon un ghiveci in capul unei femei din coloana, in timp ce noi scandam „Jos Securitatea”. Femeia a fost dusa imediat la Spitalul de Urgenta, dar nu stiu daca a mai scapat cu viata. Ceea ce stiu insa este ca eram deja cu totii la capatul rabdarii, dupa luni de proteste zilnice nebagate in seama de FSN si ascunse opiniei publice de Razvan Theodorescu, iar gestul criminal al securistului de la balconul din Calea Dorobanti a fost scanteia declansatoare a hotararii noastre de a ocupa Piata (asadar, manipulare cu ghiveciul, metoda trebuie omologata si trecuta in manualul de psihologie a maselor, la capitolul despre sucirea mintii boborului fara idealuri).
    Asadar, „pietarii” demonstrau in principal impotriva FSN, care una spusese si alta facea, impotriva Securitatii, rebotezata SRI si adanc implicata in manevrele FSN de distrugere a oricarei opozitii, impotriva folosirii televiziunii de stat ca mijloc de manipulare, si, in sfarsit, pentru abrogarea Decretului 472, care nu permitea infiintarea de televiziuni private.
    Pe 23 aprilie dimineata, scutierii au intervenit in forta si au golit Piata, dar ea a fost reocupata pe 24 aprilie, tot in mod neorganizat, adica de catre masele de demonstranti, fara sa existe vreun nucleu de coordonare. Ulterior, in modul de organizare a ceea ce se intampla in „Golania” s-au implicat: Liga Studentilor (fara deschiderea balconului Universitatii, probabil ca Piata s-ar fi stins repede); Grupul Independent pentru Democratie (GID), din care faceam si eu parte si care a avut initiativa instalarii taberei de corturi; Alianta Civica (in care s-a inscris si GID); asociatii revolutionare (Asociatia 21 Decembrie a lui Maries si Alianta Poporului a lui Dinca). Iata deci cine erau manipulatorii, vei exclama. OK, manipulare, dar in folosul cui? Cu partidele din opozitie nu aveam nici un fel de contact si nu sustineam pe nici unul, la alegeri nu participam (PAC s-a format mai tarziu), iar o manipulare fara nici un beneficiar e un nonsens.
    Pe 22 mai, organizatiile lucide s-au retras din Piata (LS, AC, GID), pentru ca lupta noastra fusese impotriva intrarii FSN in alegeri si a manipularii electoratului, impotriva partidelor de opozitie, de catre securitate si televiziune. Ori, alegerile avusesera loc, deci continuarea manifestatiei nu mai avea nici un sens. Au mai ramas corturile cu grevistii foamei si cele ale Aliantei Poporului, dar asta era strict problema lor.
    A fost manipulata Alianta Poporului sa ramana in Piata, dupa ce demonstratia ramasese fara obiect? Sau ei insisi erau manipulatorii, incercand sa atraga voluntari, pentru continuarea unei actiuni care nu mai avea nici un rost, in afara de acela de a motiva un 13-15 iunie? Posibil, pentru ca si pana in 22 mai avusesera unele comportamente ciudate, iar in noaptea de 12 iunie s-au retras din Piata, in mod (aparent) inexplicabil, lasandu-i acolo doar pe naivii aflati in greva foamei.
    Daca tot nu esti lamurit cu idealurile Pietei Universitatii, iti recomand cea mai potivita bibliografie: Imnul Golanilor.

  33. Iovanita Says:

    Roxana se intreaba de ce nu neaga madam Mandrea ce am spus eu. Ceea ce este evident si de necontestat nu poate fi negat, oricat de mult tupeu ai avea. Mai mult, ceea ce spun eu despre MERCENARUL de sot al dansei, este de notorietate publica in PNT, zona Oltenia. Ambii soti, in orice intalnire, adunare, sau conferinta a PNT, se lauda in gura mare nu numai cu supusenia lor dragastoasa fata de Milut, dar si cu puterea si influenta ce o au in PNT, datorit legaturilor lor cu Milut. Ceea ce am spus eu despre aceasta pereche, Mandrea, este numai varful aisbergului. Daca va spun mai multe nu voi reusi decat sa le fac jocul: ei, sotului ei, precum si gastii Milut; adica de a face partidul de ras, de al aduce in derizoriu, adica la disparitie. Insa nu doresc de loc de a face asta pentru ca tin prea mult la PNT.
    Care dintre voi insa are ceva cunostiinte in Craiova, se poate interesa si va poate confirma ce va spun eu. Am si eu o prietena acolo, colega in PNT, care mi-a confirmat si ea lucruri ce le stiam de mult si pe care vi le-am spus si voua aici. Vreti dovezi mai clare? Sunati direct la PNT Dolj si intrebati de Mandrea (daca nu cumva va va raspunde chiar el), care nu are alt job, decat sa suprime orice dizidenta in Oltenia impotriva lui Milut. Individul amenita, da afara din functii, pune in functii la nivel de organizatie judeteana numai cei ce il sprijina pe Milut. Ce mai! Terorizeaza toata Oltenia.
    Sau va propun altceva. Sunati la orice organizatie judeteana PNT din Oltenia si Arges si intrebati cine este coordonatorul de zona din partea fostei conduceri centrale (aripa Milut), si datorita carui fapt sau relatii acel coordontor se afla in pozitia pe care o ocupa. Cum stim noi la Valcea ca omul are masina si solda de la Milut, stiu si celelalte organizatii judetene.
    De dragul soldei murdare ce o primeste de la Milut, precum si a masinii ce o are spre folosinta pe gratis, omul (si se pare ca si consoarta lui) e capabil de orice.

    Ati vazut sambata seara, pe Realiatea, interviul lui Turcescu cu Ion Caramitru si cu Nae Caramfil? Caramitru (acum, revenit in noua conducere a PNT, ca Vicepresedinte al partidului) a explicat cum l-a respins in mod elegant pe Milut in incercarea acestuia de a-l racola in tabara ce o conduce. Pariez ca madam Mandrea il gaseste si pe Caramitru ca pe vreun fel de securist, KGB-ist, turnator sau tradator.

    Iar acum un amanunt mai picant.
    Cativa dintre voi (nebunaticilor!) o catalogati pe madam Mandrea, fie „nebuna”, „fie isterica”. Ha! Ha! Ha! Pai din cate suntem si noi informati la Valcea, dansa nu este decat un fel de asistenta medicala pe la un spital de boli psihice din Craiova. Sa fie chestia asta molipsitoare?

  34. Iovanita Says:

    Madam Mandrea, in stilu-i specific securistic, cauta sa dezinformeze in mod grosolan. Daca dansa nu este din Craiova si nu este sotia lui Laurentiu Mandrea, atunci cum se face ca o Felicia Mandrea apare pe listele de la alegerile locale, atat la municipiu Craiova, cat si la judetul Dolj. Este clar ca a fost candidata a PNT, alaturi de sotul ei. Oricine se uita pe site-ul BEC, sau se intereaza la Biroul Electoral Judetean Dolj, poate vedea aceasta, adica Felicia Mandrea alaturi de Laurentiu Mandrea, pe aceleasi liste. Asa dupa cum cei de la Dolj stiu cine a candidat la Valcea sau Gorj, tot la fel si noi stim cine a candidat din parta PNT la Dolj.
    O alta „coincidenta” interesanta: la lansarea canditatilor nostri la alegerile locale, la Bucuresti, la palatul parlamentului, dansa a venit impreuna cu Laurentiu Mandrea, au stat unul lang altul in sala, si au plecat tot impreuna. Chiar fratele meu i-a vazut. Toti taranisti olteni au remarcat perechea nefasta. Mai, mai mai! Ce de coincidente!

  35. Un taranist Says:

    Ceea ce spune doamna Iovanita despre perecha Mandrea este adevarat. Am auzit si eu despre aceasta pereche Mandrea, Laurentiu si Felicia si despre nenorocirile care le-au adus in partid in Oltenia.
    Am si eu cativa fosti camarazi cu care mai tin legatura in partea aia de tara, oameni din generatia a treia ca si mine. Acestia sunt din Dolj, dar mai ales din Gorj.
    Sunt prea in varsta pentru a mai polemiza cu indivizi de soiu asta. Ce este trist, este ca noi am reinviat partidul in 89, pentru ca acesti indivizi sa-l inmormanteze acum.

  36. marcus Says:

    @Roxana in momentul in care cataloghezi, in contextul manifestatiilor din PU, poporul drept restul de imbecili, care nu intelegeau idealurile voastre, deja, scuza-ma, dar te descalifici. Chiar numai cei din PU, relativ o picatura fata de majoritate, erau cei dastepti, iar restul patibulari? Hai sa fim serios Roxana! Atunci cind vrei ca minoritatea sa conduca prin forta majoritatea, in toate cartile serioase, fenomenul este definit ca dictatura nicidecum ca forma plenara de exercitiu democratic. Bag seama ca nici acum, dupa atita timp, nu prea se intelege acest lucru. Ipac uiti faptul ca minerii (printre altele) au venit ca reactie a prelungirii fenomenului, dupa ce in Romania se consumasera alegeri libere, majoritatea optase (bine sau rau) pentru ce vroia, iar Romania era condusa de un guvern legitim.
    Eu nici nu condamn, dar nici nu pot fi de acord cu anarhia (eufemism) in forma agravant continuata, ce se dorea ca negatie a vointei electoratului majoritar si ca surogat de democratie, doar pentru ca asa dorea o mina de oameni. Ca ai fost participanta activa, a fost optiunea ta, dar de la asta pina la a afirma ca tu si inca putini stiati ce vroiam eu si inca multi in acele zile, si pe acest motiv sa ne mai cantonezi si in imbecilitate, mi se pare cam mult. Tie nu?
    sa fii iubita
    marcus

  37. marcus Says:

    @imi cer scuze ultimul comentariu ii este adresat lui Florian si nu Roxanei, din viteza am gresit destinatarul.
    Sa fiti iubiti
    marcus

  38. Florian Says:

    @marcus. Ai uitat sa spui ca m-ai vazut la televizor, cu un steag verde legionar, ca sirul acuzatiilor pe care mi le aduci sa fie complet.
    Unde am scris ca poporul este imbecil, pentru ca nu a inteles idealurile noastre? Sau ca noi eram cei destepti? De unde ai dedus ca minoritatea din PU voia sa conduca prin forta majoritatea? Pe ce iti bazezi afirmatia ca cei din PU doreau sa nege vointa electoratului majoritar (nu ma refer la cei ramasi in Piata si dupa 22 mai, despre care si eu am afirmat ca nu mai avea rost sa continue manifestatia)? Din ce fraza de-a mea ai tras concluzia ca eu stiam ce voiau ceilalti, pe care ii treceam la categoria imbecili?
    Aducandu-mi acuzatii total nefondate, tu esti cel care te descalifici. Iar faptul ca ai reusit sa ingramadesti atatea neadevaruri in numai cateva randuri, mi se pare cam mult. Tie nu?

  39. Un taranist Says:

    Clarificari.
    Tocmai am vorbit la telefon cu un vechi prienten de la Craiova pentru a ma asigura, ca ceea ce am afimat eu este corect.
    Doamna Iovanita s-a inselat partial in ceea ce priveste pe D-na Felicia Mandrea. Dna Felicia nu este sotia lui Laurentiu Mandrea, care intradevar este ce s-a afirmat de catre D-na Iovanita, ci o ruda de-a acestuia, caci si el tot din Fagaras se pare se trage. Insa aceasta nu ii scuza D-nei Felicia in nici un fel limbajul la adresa liderilor vechi si nepatati ai PNT.
    Eu personal imi cer scuze intregului grup, pentru inadvertenta mea, caci a fost o nintelegere. Acelasi lucru banuiesc ca i s-a intamplat si D-nei Iovanita, care probabil ca a confundat numele de botez.

  40. marcus Says:

    @Florian, mi-am cerut scuze pentru confuzie si iata de ce am facut-o „Boborul înseamnă poporul imbecilizat, care nu avea cum să-şi cunoască interesele şi deci acţiona ca o populaţie, împotriva propriilor interese. Capisci? Sau trebuie să-ţi fac şi schema? Hai să-ţi şi schiţez ceva. ” Dar, in felul asta cred ca i-am raspuns si Roxanei. Am si eu niste mici nedumeriri:
    1) cine asigura logistica in PU (corturi, finantare, hrana etc.), daca partidele nu au fost implicate?
    2) de ce nu ar fi trebuit sa se transforme FSN in partid politic, daca asa avea chef, indiferent de faptul ca unele voci spusesera altfel?
    3) de unde au mai avut forta necesara „saracii” grevisti ai foamei sa mai atace atit de violent sediile televiziuniii, m.i. etc., cine le-a coordonat si pus la punct strategia atacului concertat si concentrat si daca nu au fost ei, cine a facut-o? (Nu ma lua cu autobuzele arse din ordinul lui Ilici ca nu tine. Am vazut cu ochii mei ce s-a intimplat in celelalte locuri, cit si imagini panoramice luate din elicopter.)
    4) daca nu doreau sa se opuna noului guvern instaurat ca vointa a majoritatii electoratului, de ce dupa alegeri nu si-au vazut de treaba?
    5) ai fi dorit ca televiziunea publica sa transmita 24 din 24 faptele voastre „de arme”(spre exemplu eu eram deja exasperat de ceea ce se intimpla in PU si ca mine milioane) ?
    6) tu, acum dupa atitia ani, cam ce sustinere de masa crezi ca a avut PU, in afara de cei care doreau sa puna mina pe putere cu orice pret, avind in capatina numai idei revansarde si nimic altceva?
    7) crezi ca la momentul respectiv, in Romania erau intrunite conditiile izbucnirii unui razboi civil, din motive atit etnice, cit si al urii unora dintre cei ce vroiau puterea impotriva celorlalti pe care-i considerau vinovati de deposedarea lor abuziva de averi in anii comunismului si de anii de puscarie facuti din motive politice ?
    8) Floriane, nu-ti cunosc nici pregatirea, nici virsta, dar se pare ca nu stai tocmai bine la capitolul istorie. In simbolistica legionara, nu exista vreun steag anume, eventual de culoare verde precum camasile lor, in manifestatiile lor publice ei defilind cu Tricolorul si cu simboluri religioase ortodoxe.
    Cu speranta ca imi vei da un raspuns la aceste intrebari si din nou cu scuzele de rigoare,
    sa fii iubit
    yours
    marcus

  41. marcus Says:

    @Florian, mi-am cerut scuze pentru confuzie si iata de ce am facut-o „Boborul înseamnă poporul imbecilizat, care nu avea cum să-şi cunoască interesele şi deci acţiona ca o populaţie, împotriva propriilor interese. Capisci? Sau trebuie să-ţi fac şi schema? ” Dar, in felul asta cred ca i-am raspuns si Roxanei. Am si eu niste mici nedumeriri:
    1) cine asigura logistica in PU (corturi, finantare, hrana etc.), daca partidele nu au fost implicate?
    2) de ce nu ar fi trebuit sa se transforme FSN in partid politic, daca asa avea chef, indiferent de faptul ca unele voci spusesera altfel?
    3) de unde au mai avut forta necesara „saracii” grevisti ai foamei sa mai atace atit de violent sediile televiziuniii, m.i. etc., cine le-a coordonat si pus la punct strategia atacului concertat si concentrat si daca nu au fost ei, cine a facut-o? (Nu ma lua cu autobuzele arse din ordinul lui Ilici ca nu tine. Am vazut cu ochii mei ce s-a intimplat in celelalte locuri, cit si imagini panoramice luate din elicopter.)
    4) daca nu doreau sa se opuna noului guvern instaurat ca vointa a majoritatii electoratului, de ce dupa alegeri nu si-au vazut de treaba?
    5) ai fi dorit ca televiziunea publica sa transmita 24 din 24 faptele voastre „de arme”(spre exemplu eu eram deja exasperat de ceea ce se intimpla in PU si ca mine milioane) ?
    6) tu, acum dupa atitia ani, cam ce sustinere de masa crezi ca a avut PU, in afara de cei care doreau sa puna mina pe putere cu orice pret, avind in capatina numai idei revansarde si nimic altceva?
    7) crezi ca la momentul respectiv, in Romania erau intrunite conditiile izbucnirii unui razboi civil, din motive atit etnice, cit si al urii unora dintre cei ce vroiau puterea impotriva celorlalti pe care-i considerau vinovati de deposedarea lor abuziva de averi in anii comunismului si de anii de puscarie facuti din motive politice ?
    8) Floriane, nu-ti cunosc nici pregatirea, nici virsta, dar se pare ca nu stai tocmai bine la capitolul istorie. In simbolistica legionara, nu exista vreun steag anume, eventual de culoare verde precum camasile lor, in manifestatiile lor publice ei defilind cu Tricolorul si cu simboluri religioase ortodoxe.
    Cu speranta ca imi vei da un raspuns la aceste intrebari si din nou cu scuzele de rigoare,
    sa fii iubit
    yours
    marcus

  42. Aurel Teodorescu Says:

    Fiecare dintre opiniile mai sus prezentate este pe jumătate adevărată.
    Cauzele reale ale degradării, fără precedent in istoria partidului nostru,
    nu au fost niciodată aduse la cunoştinţa cetăţenilor,a electoratului, nici
    măcar în timpul congreseler P.N.Ţ.C.D. De ce?! Pentru că ar fi constituit
    o revelaţie şocantă: corupţia politică. Matricea tuturor formelor de corupţie
    este cea politică. Fruntaşilor ţărănişti de după 1990 le-au lipsit capacităţile
    intelectuale de a conduce cu înţelepciune şi fermitate partidul încât să ţină
    sub control implozia şi efectele centifuge materializate prin facţiuni, vaga-
    bondaj politic, coterii şi un du-te vino care au măcinat timp şi bani,foatre
    mulţi bani. Piatra unghiulară a partidului nostru,temelia sa de granit,a fost,
    cândva, MORALITATEA. În acest punct fotre al partidului au lovit cu precizie
    duşmanii noştri, adică ai României, fiindcă eu consider că P.N.Ţ.C.D.este
    singurul partid autentic românesc. Morbul corupţiei politice întruchipat în
    nume pe care le am citit pe aest blog,situate pe diferite trepte ale ierarhie
    în partid , alături de nume ale”formatorilor de opinie” şi de unii tovarăşi, ilustrează ideea pe care eu am considerat că e bine să o exprim
    public şi mulţumesc titularului acestui blog pentru găzduire.

    Aurel Teodorescu,
    din judeţul Argeş

  43. Antoniu Says:

    Interesant interviul cu Diaconescu. Batranul taranist are inca simplitatea alegatorului entuziast al vremurilor mai vechi. Din pacate nimeni nu se mai poate lauda astazi cu astfel de alegatori care voteaza cu partidul in al carui sediu usile sunt larg deschise, se poate umbla descult prin fata tablourilor de pe pereti- precum Crenguta, secretara celebra la PNTCD Cluj, facand istorie la tabla de sah, o septica sau injurind la o cafeluta comunismul cu Doina Cornea sau jucandu-ne pe net de-a penelepenetecede cu Claudiu. Nu vreau sa vorbesc cu rautate despre cei doi D sau despre Arad. Si eu incep sa traiesc din amintiri. Am facut pe scurt, cu tristete, o radiografie a ceea ce a fost. Cum putem iesi din asemenea trairi sau cum putem redeschide portile ferecate de care amintea Diaconescu?

  44. Roxana Iordache Says:

    @Felicia Mandrea. Dacă ţi-ai putea da seama cât eşti de penibilă în isteria dumitale, ţi-ar fi groaznic de ruşine. Dar nu te sinucide, pentru că nu e creştineşte! Nemernică şi securistă e fiica părinţilor dumitale, care îşi face de râs familia. N-am prea pomenit până acum neamuri proaste din Făgăraş. Dar orice pădure are uscături.

    @Florian. N-are rost să iroseşti atâta energie, pentru că @marcus e un securist cu talent, deci unul simpatic. 🙂 Poporul chiar era imbecil, a fost imbecilizat de comunism.

    P.S. Securist cel puţin ca mentalitate. 🙂

    @marcus. Faci pe niznaiul sau chiar nu ştii că Ilici a emanat perla cu steagurile verzi?

    @Iovanita. Ori d-ta minţi, ori Felicia Mandrea. Dacă nu puteţi aduce dovezi, abţineţi-vă.

    @Felicia Mandrea. Nu te-am verificat până acum, nici măcar când ai fost prinsă cu minciuna. Ai susţinut că eşti profesoară la Harvard şi ai fost prinsă că nu eşti. Atunci te-ai justificat că eşti doctorand şi asistent. Te-am crezut pe cuvânt. Te-am lăsat în mitomania dumitale, chiar dacă ştiam că minţi, pentru că singură ai declarat pe forumul României libere că nu predai. Vezi:

    http://www.romanialibera.ro/a115354c163851/hillary-clinton-si-john-mccain-in-fruntea-unui-sondaj-national.html

    De fapt, nu figurezi nicăieri în America, dar mi-a fost milă să te devoalez, pentru că eşti o biată mitomană şi nu aş fi vrut să te decompensezi din cauza mea.

    Eu nu trăiesc din taxele nimănui, imbecilo!

    @Un taranist. Mulţumesc pentru precizări. Dar nu-i o dovadă că sunt rude. Şi chiar dacă n-ar fi, biata Mandrea tot dusă e.

    @Aurel Teodorescu. Dv. aţi mai postat pe blogul meu, dar nu mi-aţi precizat niciodată dacă sunteţi fostul prefect. Indiferent dacă sunteţi sau nu, vă amintesc cauza reală a distrugerii PNŢCD: prostia.

    @Antoniu. Bun venit! Inclusiv în blogroll. PNŢCD nu poate reveni prin nostalgie. Mă tem că nu poate reveni decât dacă face Dumnezeu o minune.

  45. Florian Says:

    @marcus. Nu stiu cui ii apartine citatul cu „Boborul…” si ce legatura are cu mine sau cu Piata Universitatii, dar de multe ori se potriveste. Oare nu „boborul” l-a adus la putere pe Hitler? E doar unul din nenumaratele exemple care desfiinteaza lozinca „poporul are intotdeauna dreptate”, cu care politicienii lingusesc electoratul. Nu inteleg insa ce are sula cu prefectura, citatul se potriveste cu ceea ce s-a intamplat in PU, sau cu cele scrise de mine, ca nuca in perete.
    In ceea ce priveste micile tale nedumeriri, pe care le numesti asa ca sa inteleg de fapt ca sunt mari si intemeiate, iti voi da lamuririle cerute:

    1) Corturile si le-a adus fiecare de acasa. Un cort de 1-2 persoane, cum erau marea majoritate, nu costa o avere, iar eu, ca si multi altii probabil, aveam unul prin debara, pentru drumetii. Nu stiu pe cine vrei sa convingi, folosind termenul „logistica”, ce mormane de banet s-ar fi investit in PU, cert e ca singurul exemplu de logistica pe care l-ai dat, iar altul nici nu aveai de unde sa iei, sunt aceste banale corturi. Celelalte doua exemple, finantarea si hrana, nu intra la categoria logistica (cel mult niste ipotetice mijloace auto de transportat hrana ar fi putut fi considerate logistica, daca ele ar fi existst). E adevarat insa ca niste persoane binevoitoare ne-au ajutat cu o logistica foarte contondenta. Intr-o dimineata, cand ne-am trezit din somn, aproape fiecare dintre noi a gasit in cort o bata nou noutza. Probabil ca era programata o interventie a fortelor de ordine, iar batele trebuia sa fie gasite la noi, ca sa vada poporul armele cu care aveam de gand sa dam jos guvernul.
    Cand vorbesti despre finantare, nu stiu la acoperirea caror nevoi te gandesti ca ar fi fost necesara, in afara de asigurarea hranei, pe care deja ai numit-o. Doar nu pui hrana la socoteala de doua ori, o data ca o cumparam, iar a doua oara ca o consumam, ar fi ridicol, nu-i asa?
    Ai impresia ca in PU se instalase Asociatia Muritorilor de Foame, pentru a trai din ajutoarele taranistilor si ale liberalilor? Chiar ai crezut propaganda pentru retardati mintal, cu blugii si dolarii lui Ratiu? Majoritatea covarsitoare a celor din tabara de corturi erau studenti si salariati, ziua mergeau la facultate/serviciu, treceau pe acasa sa se spele, sa se schimbe, sa manance de pranz si sa isi ia un pachet pentru seara, apoi veneau sa stea in Piata pana dimineata, cand treceau din nou pe acasa, sa se spele, apoi plecau la serviciu/facultate. Unii studenti mai si chiuleau de pe la cursuri, unii salariati isi luasera CO sau CM, dar si acestia treceau pe acasa zilnic.

    2) Nu „unele voci” au spus ca FSN nu se va transforma in partid politic si ca nu va participa la alegeri, ci chiar liderii formatiunii, ca motiv pentru formarea unui guvern propriu si pentru acapararea a 50% din CPUN. Daca numarul de locuri din guvern si din CPUN ar fi fost repartizat in mod egal intre FSN, PNT si PNL, singurele formatiuni care existau la vremea respectiva, ar fi fost de inteles participarea FSN la alegeri. Sa formezi insa de unul singur guvernul, iar din CPUN sa iti adjudeci jumatate din locuri, dandu-te drept formatiune apolitica si sustinand ca doar vei organiza alegerile, iar apoi sa devii partid politic si nu numai sa te inscrii la alegeri, dar sa iti mai si subordonezi televiziunea, folosind-o ca pe o arma mortala de manipulare a electoratului, ti se pare corect? Iar daca locuiesti in Bucuresti, epicentrul evenimentelor din acea perioada, ipostaza care iti ofera avantajul de a fi mai in tema cu manevrele politice reale, nu cu propaganda televizata, nu crezi ca e normal ca magariile celor ce acaparasera puterea sa te revolte? Pe 21 decembrie, imediat dupa intreruperea transmisiei TV, am luat un taxi si m-am dus in Piata Universitatii, unde am intuit bine ca se va intampla ceva. Si s-a intamplat, intr-adevar, s-a intamplat sa moara tineri impuscati, tineri calcati de TAB-uri, iar asta nu pentru ca Iliescu si-al sau FSN sa puna mana pe putere, sa raporteze Ambasadei URSS „cine suntem si ce vrem” si sa incerce aplicarea perestroikai, prin metodele unui „despot luminat”. Majoritatea celor care manifestam in Piata, impotriva lui Iliescu, o facuseram si pe 21 decembrie, impotriva lui Ceausescu. De aici si lozinca pe care o strigam, cand ne intorceam din marsurile zilnice, in perioada premergatoare manifestatiei maraton din aprilie – mai: „Ne-am intors acasa”.
    Apropo, tu ce faceai pe 21 Decembrie? Aveai habar ce se intampla la Timisoara? In zilele dinainte ai ascultat Europa Libera, sau te emotionai tot, la ascultarea discursurilor inflacarate de la televizor, despre huligani, la fel cum te-au impresionat si cele de mai tarziu, despre golani? Alta piesa, alti actori, doar scenaristii au ramas aceiasi. Rebotezati, ce-i drept, din Securitate in SRI.

    3) Ai incurcat putintel borcanele, grevistii foamei nu au furat bicicleta, ci le-a fost luata, ca sa mai si glumesc. „Saracii” (bogatii?) grevisti ai foamei nu au atacat nimic, ei au fost cei atacati, desfigurati in batai, arestati si dusi in beciul Politiei Capitalei, iar pentru asta nu au avut nevoie de prea multa forta, doar cat sa reziste bocancilor in gura si bulanelor pe spinare.
    Ce ai vazut cu ochii tai pe 13 iunie? Ceea ce a vrut Ilici sa vezi la televizor, asa cum si inainte de 13 iunie ai vazut pegra Bucurestiului, aciuata dincolo de cordoanele care delimitau „Golania” si lasata intentionat sa imputa locul cu fumul gratarelor de mititei, cu duhoarea proprie si cu urina raspandita din belsug in Pasajul Universitatii, asta ai vazut, de fapt asta si voiai sa vezi, nu-i asa? Iar pe 13 iunie ai vazut niste autobuze arzand, incercarea de incendiere a sediului MI, atacarea Televiziunii, totul spectaculos, panoramic, apocaliptic si pus pe seama celor din PU, ceea ce ti-a confirmat ce stiai deja despre pregatita lovitura de stat legionara, nu-i asa? Ma intrebi cine a organizat toata mascarada, dar din pacate nu stiu sa-ti raspund. Fiind la serviciu, am aflat ca-n PU iesise balamuc si, dupa terminarea programului, m-am dus sa vad si eu evenimentele pe viu, nu cum iti erau tie prezentate de TVR-L (ce ma mai amuza L-ul din coada, nici n-ai idee!). Desi parasisem Piata de trei saptamani, mai treceam din cand in cand pe acolo, sa vad ce se mai intampla, asa ca eram curios sa asist si la scena de final. Fac o paranteza, stiam de vreo saptamana ca se pregatea evacuarea in forta a Pietei. De unde stiam? De la fratele meu, care m-a sfatuit sa nu mai trec pe acolo in urmatoarele zile. De unde stia el? Pai cum sa nu stie, ca doar era ditamai colonelul in SRI, avansase grad cu grad inca din tinerete, cand, dupa terminarea facultatii, a urmat plin de zel si scoala de securisti de la Baneasa. Nu m-am vazut cu el cu anii, poate altii s-ar fi mandrit pe vremea socialismului glorios cu un frate securist, dar mie imi crapa obrazul de rusine, niciunul dintre colegii mei de serviciu nu imi cunostea acest amanunt biografic. Piata Universitatii ne-a dat insa ocazia sa ne intalnim mai des, eu de o parte a cordonului care delimita Golania, el de cealalta parte, fiecare cu treba lui. Haios, nu? Ti-am povestit despre fratele meu cel cu ochi albastri nu doar ca amuzament, ci ca sa intelegi si „cine a coordonat si pus la punct strategia atacului concentrat si concertat”.
    Intre Piata Rosetti si PU, in fata Spitalului Coltea si in fata Universitatii ardeau autobuze. Cine le-a dat foc? Nu stiu, ceea ce stiu este ca un coleg din GID, Andrei, care lucra in MAPN, intrase pe lungimea de unda a politiei si inregistrase discutia dintre Diamandi si Chitac („Dam foc la autobuze, conform ordinului”), convorbire devenita celebra, a carei inregistrare a fost predata si la fel de celebrei comisii parlamentare de ancheta, care comisie nu a contestat veridicitatea ei (ca activitatea comisiei s-a incheiat cu un mare fasss, asta-i alta poveste). Deci „nu ma lua cu autobuzele arse din ordinul lui Ilici, ca nu tine” este forma ta de a nega o realitate care nu iti convine, de a-ti apara un esafodaj de convingeri, fara care te-ai simti probabil dezradacinat, dezorientat, ratacit intr-o lume straina. Asa s-a simtit si tatal meu, fie-i tarana usoara, comunist din convingere, inca de pe vremea in care PCR era in ilegalitate, iar dupa decembrie 1989 nu mai intelegea nimic, traia parca pe o planeta straina, mai mult de doi ani n-a mai rezistat shocului total pe care i-l aducea viata de zi cu zi. Vezi din ce familie onorabila ma trag? Numai eu mai anormal, ba cu revolutia, ba cu demonstratii anticomuniste si antisecuriste, ba cu Piata Universitatii…
    Revin la 13 iunie 1990. Dupa ce am vazut mizeria din PU m-am dus la sediul Politiei Capitalei si al MI. Politia era parasita, avea geamurile sparte si inceputuri de incendiu, dar numai la ultimele doua etaje (si e inalta, crede-ma!). Asadar, in programul loviturii de stat legionare era inclus si concursul „cine arunca mai sus cu Molotovul”, iar incendierile la mica inaltime erau strict interzise. Sunt tari, frate, legionarii astia!
    Putin mai la vale, un sediu in care SRI isi tinea arhiva era in flacari. Daca la garajul Politiei Capitalei pompierii stingeau vreo 2-3 Dacii scoase in strada si incendiate (vezi ce legionari grijulii, o fi ea rebeliune, dar masinile trebuie scoase in strada, nu le dai foc in garaj ca se aprinde, Doamne fereste, stocul de combustibil), arhiva SRI ardea in voie, luminand cartierul a giorno. De ce nu veneau pompierii si la arhiva SRI? Pai intre timp se inserase si legionarii uitasera sa-si ia cu ei lanternele, iar alaturi, la sediul MI, mai aveau putina treaba. Sigur ca SRI nu avea nici un interes sa-si arda arhiva, era doar un incident nefericit care nu a putut fi evitat, ca si cel de la Berevoiesti, nu-i asa?
    La MI erau lupte grele, acolo nu a mai tinut figura cu lovitura de stat, pe care o mana de tineri descreierati voiau sa o dea, aruncand sticle cu benzina si primind la schimb, ca in orice troc civilizat, gloante.
    Am fost si la Televiziune, ca scenariul incepuse sa devina interesant. Acolo, un alt grup de tineri exaltati facea schimb de produse, dar de data asta era vorba de pietre contra jeturi de apa. Tranzactia ar fi continuat mult si bine, daca la un moment dat nu venea un grup mai masiv, si nu de adolescenti, ci de zdrahoni inarmati cu bate, care au patruns in sediul Televiziunii, dand motiv sa fie intrerupta emisia. Am un prieten, George, care a fost ofiter de parasutism si mi-a povestit multe. Pe 13 iunie, sediul Televiziunii era plin de parasutisti inarmati pana in dinti, care au oprit atacul ciomagarilor. Am si eu o „mica nedumerire”, de ce parasutistii astia nu au retinut nici un ciomagar? Macar unul, de samanta, sa ni-l arate si noua la televizor, sa vedem cum arata un legionar.

    4) Nu ma intreba de ce o mana de oameni a ramas in PU dupa alegeri si ce-i mana pe ei in lupta (sau ce misiune aveau de indeplinit), pentru ca nu cunosc raspunsul. Ceea ce stiu ti-am spus deja, anume ca Alianta Poporului n-a luat-o pe coaja, pentru ca s-a retras in preziua atacului masiv al fortelor de ordine impotriva celor cativa (maxim 10-12) grevisti ai foamei, singurii care mai populau peluza din fata Teatrului National. De ce a fost nevoie de atata bestialitate, te-ai intrebat vreodata? Nu cumva ca sa incite la revolta, iar sub acoperirea revoltei sa se puna in aplicare „strategia atacului concentrat si concertat”?

    5) Nu as fi vrut ca TVR (desigur, si L) sa devina TVR-PU, ci doar sa cheme la un talk-show un reprezentant al LS, GID sau AC, sa-i intrebe ce vor. Sa se afle ce mama dracului cautam noi acolo, nu sa manance cacat cu blugii, dolarii, drogurile, lovitura de stat si cu toate celelalte enormitati, care vad ca au prins al dracului de bine la publicul iubitor de liniste iliesciana.

    6) Ce sustinere a avut PU, s-a vazut in Duminica Orbului. Asta nu are insa nici o legatura cu legitimitatea idealurilor noastre, caci IMGB care face ordine, constantenii fesenisti si alte halci majoritare, cu gandire pozitiva, habar n-aveau care erau mobilurile alea destabilizatoare dezbatute seara de seara in Piata. Iar la cine te referi, vorbind despre cei care voiau sa puna mana pe putere cu orice pret, avand in capatana numai idei revansarde, habar n-am. Legatura dintre „capatana” si „idei revansarde” imi aduce insa aminte ca, in vremea respectiva, iubitii tai fesenisti ii scornisera lui Corneliu Coposu porecla „Caposu”, ceea ce aduce cu capatana la care te referi, si tot amicii tai spuneau ca taranistii vor sa aduca mosierii. Cam pe aici bati, nu-i asa ca m-am prins?

    7) Daca erau intrunite conditiile izbucnirii unui razboi civil, si cine a instigat populatia in directia asta, intreaba-l pe Iliescu, intreaba-l pe Petrica, intreaba-l pe Sarpele cu ochelari, intreaba-l pe Miron Cosma, ei stiu cel mai bine sa-ti dea raspunsurile corecte. De acolo poti afla, direct de la sursa, cine au fost papusarii pe 15 martie la Tg. Mures si pe 13-15 iunie la Bucuresti, nu de la mine. Iar cand vorbesti despre ura partidelor istorice impotriva FSN, gresesti. Vorbind cu atata ura personala despre o ura imaginara a altora, nu faci decat sa incerci un transfer de ura. Si nu numai ca nu iti iese, dar ceea ce se vede arata tare nashpa, crede-ma.
    Cat despre faptul ca taranistii si liberalii voiau sa ajunga la putere, ai dreptate, niste nenorociti. Ce partid serios de pe planeta asta doreste puterea? Si, bestiile dracului, nici macar nu au mancat salam cu soia!
    Despre steagul verde legionar, inventat de Ilici odata cu multe alte enormitati puse pe seama celor din PU, ti-a raspuns si Roxana, inaintea mea. Eu mai adaug doar o nedumerire: Daca nu stii atatea lucruri despre Piata Universitatii (si nu stii), si nici incuiat nu esti (si nu esti, as zice ca dimpotriva), de ce te avanti in larg cu o barca gaurita?

    Cer scuze Roxanei si celorlalti, pentru mult prea lungile raspunsuri, la mult prea multele intrebari ale lui @marcus.

  46. Ilie Cristea Says:

    Roxana,
    Doresc sa te informez ca sunt dezamagit de directia in care se inreapta PNTCD, sub Radu Sarbu. In filiale sunt promovati oameni care au legaturi puternice cu PSD, vezi jud. Arges. Sunt cei care l-au promovat pe Milut si care doreau sa faca alianta cu Becali. Nu au nicio pozitie politica.
    Am fost aruncat afara de pe lista de discutiia pntcd pentru ca am avut un punct de vedere. Nu cred ca schimbarea lui Milut cu Sarbu, in conditiile in care angajatii de la PREFAB Modelu sunt in majoritate in BNC va salva ceva din PNTCD.

  47. marcus Says:

    @Floriane tata tu si Tismaneanu, ce va mai crapa obrazu’ de rusine pe motiv de rubedenii. Pe 21 eram in Bucuresti, iar apoi m-a inarmat intreprinderea si am aparat portu’ Constanta de „teroristi”. Ia zi tu cinstit, la hrana aia care nu facea parte din logistica, nu mergea din cind in cind si cite-o tuiculita sau cite-o doza mai albicioasa? Chestia cu vointa boborului in cazul lui Hitler, taman se potriveste ca nuca in perete, Hitler a avut sustinere, deoarece a scos Germania din criza economica, le-a redat nemtilor onoarea in urma infringerii din primul razboi mondial, le-a umplut buzunarele cu bani magnatilor nemti, pe seama inarmarii etc. De vina nu a fost „boborul” german, care l-a ales, ci „marii” conciliatori europeni, care prin „noncombatul” lor, i-au permis toate fanteziile geo-politice si revansarde pe fondul unei inarmari masive si ilegale. Citatul era din Roxana si ti-am spus asta de doua ori, scuzindu-ma totodata pentru gresala. Vrei sa ma sinucid? Dar cel mai tare esti in faza cu fsn-ul si faptul ca la momentul cpun, erau doar trei partide in Romania.Zau, pune mina pe arhiva ziarelor, daca nu pe Istorie (iti recomand O istorie sincera a poporului roman) si mai stam de vorba. Inca o data, de ce nu ar fi trebuit FSN-ul sa devina partid, ce sau cine-l impiedica si din ce considerente? ca au zis sau promis liderii? haide bre ca nu tine! Te viri iarasi in niste chestii cu papusari cautatri in ograda lui Iliescu pentru evenimentele de la Tirgu Mures. A facut si Iliescu destule nefacute, dar daca Romania este astazi intreaga, nu a avut parte de soarta Iugoslaviei, nu am avut razboi civil, asta se datoreaza si lui in foarte mare masura. Cu steagu’ verde, matale m-ai acuzat ca ti l-as fi pus in brate, ori eu nu am facut altceva decit sa te informez ca in general culoare verde este folosita pentru drapelele tarilor musulmane, ori legionarii numai musulmani nu erau. Deci pnl-istii si pntcd-istii trebuiau sa lupte pentru Putere, dar FSN-ul inregistrat ca partid politic, nu avea dreptul asta, explain? Eu nu am vorbit de nicio ura ci de exasperare, ceea ce este cu totul altceva. In ceea ce priveste imaginile de la televiziune, cred ca respectivii crainici si-au spart singuri capatinile si si-au invinetit ochii, iar fostii militieni si-au dat singuri foc, asa de-ai dracu’ ca sa poata iliescu sa cheme minerii. Si acum inca o treaba, tin bine minte ce a spus Iliescu referitor la ceea ce se intimpla atunci, nu i-a numit pe protestatari legionari, ci a spus ca evenimentele au la baza un scenariu, care aduce cu tentativa de puci legionar inabusita de Antonescu. Si asta deoarece, ca orice lovitura de stat care se respecta, avea puncte cheie care trebuiau ocupate, anihilate si puse la munca pe invers, respectiv, Sediul MI, Politia, Televiziune, Telefoanele etc. Intrebarea cu praful alb ti-am pus-o in totala cunostinta de cauza, deoarece la vremea respectiva aveam un ofiter secund din Bucuresti, care a participat cit a putut la PU si care mi-a relatat atmosfera de Woodstock dimbovitean din arealul respectiv. Blugi nu v-o fi dat, da’ curcani v-a dat? (just jocking). Si ca sa n-o mai lungim, la ce dracu a folosit toata bascalia, in afara de aducerea minerilor si de incetinirea cu ani de zile a inscrierii Romaniei pe traiectoria europeana?
    sa fii iubit
    marcus

  48. Florian Says:

    @marcus. „tata tu si Tismaneanu, ce va mai crapa obrazu’ de rusine pe motiv de rubedenii”. Mai sa fie, mi se pare mie sau suna a autodeconspirare, tovarasu’ gradu’? In rest o las balta, vad ca stii mult mai multe de la distanta, decat stiu eu de la fata locului si, oricum, cred ca i-am exasperat pe vecinii de blog cu balacareala noastra, o sa ne trezim azvarliti in strada.
    Sa traiesti si la mai mare, ca sa-nchei tot cu-o urare.

  49. Florian Says:

    @marcus – PS. Crapa totusi fierea in mine de curiozitate, cate partide existau in momentu in care au luat fiinta guvernul provizoriu si CPUN?

  50. Florian Says:

    @marcus. Azi-noapte am avut un vis, se facea ca incinsesem cu Tismaneanu un cazacioc. Dimineata, cautand explicatia in „Interpretarea viselor” a lui Freud, am ajuns la concluzia ca fraza ta de peste zi mi s-a infipt in creier, care organ noaptea a luat-o razna, sublimand ideea ta in dans rusesc. Ca sa-mi eliberez subconstientul de obsesia asta, trebuie sa imi descarc mai intai constientul de tainele ce ma apasa, asa ca ochii mari la spovedania ce urmeaza.
    Ti-am spus ca tatal meu a fost comunist in cuget si-n simtiri, dar am omis un mic amanunt, ca parintii mi-au divortat cand aveam 5 ani, iar eu am fost incredintat mamei, care m-a educat si ea cum a stiut, cu acul aparatului de radio fixat tot timpul pe Europa Libera (un Siemens de-ala cu lampi, cat o valiza de racan) . Nu si-a revenit nici dupa 1990, fiind o adversara fanatica a comunistilor de rit vechi si nou, cat si a securistilor (intamplare memorabila de familie, la cateva zile dupa lovilutie, cand fratele meu a iesit din vagauna in care statuse ascuns, maica-mea la intrebat cu maxima sinceritate: „Dar pe tine de ce nu te-au arestat?”).
    Iar cand fratele meu a fost cuprins de pasiunea invatarii metodelor de albastrire a ochilor, la scoala de la Baneasa, nu mai imparteam de niste anisori, vreo trei la numar, acelasi acoperis cu el.
    Regret ca te-am dezamagit cu detaliile astea, care-ti vor narui credinta ca, date fiind aplecarile ideologice ale tatalui si fratelui meu, as fi fost crescut intr-un mediu comunisto-securist.
    Vezi bine dar ca a ma pune in aceeasi oala cu Tismaneanu e o reteta total neinspirata.
    Si un ultim cuvant despre Piata Universitatii. Daca ofiterul de care imi spuneai a inteles fenomenul ca pe un Woodstock dambovitean, cu Alexandru Paleologu in rolul lui Jimmi Hendrix si Ana Blandiana pe post de Janis Joplin, iar apoi ti-a povestit totul in aceasta cheie, am priceput de ce n-ai priceput.
    Auf Wiedersehen (poate totusi n-ai glumit cu stalcirea aia haioasa). Sau Tchüs, ca intre amici (pronuntat „ciús”). Si, ca sa-ti tai posibilitatea unui raspuns, stiu ca se scrie au revoir, nu orvoar, eu chiar am glumit ieri. Nu am obiceiul sa ma dau mare, dar m-ai ofticat cu prafurile alea albe, asa ca ma achit si eu de obligatii cum pot.

  51. Felicia Mandrea Says:

    @ Roxana:
    1) Mai degraba, intreaba-l pe Ticu Dumitrescu si el iti va spune cine sunt eu, deoarece el ma cunoaste! By the way, i-am relatat si lui Ticu Dumitrescu mizeriile securiste cu care ma denigrezi tocmai ca am zis despre Ion Diaconesc ca este slugoiul Moscovei, ca Diaconescu l-a dat afara din PNTCD tocmai la ordinele kgbistilor de la Moscova. Si-a dat seama si el ca nu sustii deconspirarea securitatii. I-am zis ca eu am propus ca sa fie verificate dosarele inclusiv pana la timpul prezent; el a observat de asemenea cum ma luai peste picior pe blogul tau cand am propus verificarea pana in prezent –INTR-UN CUVANT, EL A ZIS CA SI TU TE-AI DAT DE GOL DE securista CE ESTI! Totusi, in tot raul va fi si un mare bine, deoarece opinia publica din Romania nu se mai lasa amagita de minciunile falsilor „crestini-democrati;”—fie ca sunt de-ai lui Stroe sau de-ai lui Milut– oamenii realizeaza ca sunteti doar niste lupi securisti in piei de oi care i-ati inlaturat pe oamenii cinstiti si ne-securisti din PNTCD, SI DE ACEEA DUMNEZEU NU O SA VA AJUTE!
    El mi-a zis ca nu este surprins deloc de ceea ce faci tu atata timp cat tu si sleahta lui Radu Stroe sunteti sustinuti de SLUGOIUL kgbist AL RUSILOR, ION DIACONESCU. DAR SI DE MILUT II E SCARBA, PRECUM SI EU DE AMBII NEISPRAVITI, SARBU SI MILUT, CARE AU ADUS PARTIDUL DE RAPA, CAT PEACI SA FIE IRADIAT DIN CATALOGUL PARTIDELOR POLITICE, AMBII FE FAPT FACAND JOCURILE securistilos CONDUSI DE BAsecu!!
    2) Eu niciodata nu am sustinut ca sunt doctoranda la Harvard. Dar vad ca tu ai ordine de la securistii tai sa ma denigrezi pentru ca TU, ROXANA ESTI DE O LASITATE CRASA; TU NU AI CURAJUL SA LOVESTI SAU SA-L DENIGREZI PE TICU DUMITRESCU, DAR IN SCHIMB LOVESTI CU MARSVIE securista IN CE CE II SUSTIN POLITICILE DE DECONSPIRRE A securitatii DEOARECE VA E FRICA LA TOTI POLITRUCII securisti CARE ATIMLUAT CU JAPCA PNTCDul DE DECONSPIRARE. DAR DE CE II E FRICA OMULUI, DE AIA NU SCAPA… IN CURAND, CARANTINA ANTI-CIUMA securista TOT VA FI DEPARAZITATA SI DEZINFECTATA.
    3) Am spus CA NORICA NICOLAI A MINTIT IN CV CA ESTE DOCTORANDA LA HARVARD JFK SCHOOL OF GOVERNMENT, SI NICIDECUM EU!! Am zis ca sunt Teaching Assistant cu toate ca inca sunt studenta la Masters. Dar e cu totul altceva cand tu, din malitiozitate tampita, securista, vrei sa ma denigrezi, mintind ca am spus ca sunt doctoranda, etc, cand eu niciodata nu am sustinut asemenea minciuni!!
    Nu mai fa pe admiratoarea Americii cand de fapt urasti idealurile de democratie le Americii DEOARECE MODUL PENIBIL PE CARE IL ABORDEZI TE FACE CU DEADREPTUL CARAGHIOASA, PENIBILA!
    Am relatat celor de la US State Department si de la Ambasada USA cum ne denigrezi si mai ales cum ne ameninti pe noi cei ce sustinem deconspirarea securitatii in Romania, (ca una din valorile democratice pe care statul American le sustin); au vazut si ei pe loc blogul tau si si-au dat seama imediat de atitudinile tale pro-securiste prin josniciile la care te pretezi in a ne denigra, precum si de falsitatea ta in ceea ce privestc idealurile americane. Cat despre amenintari, ei au ras si mi-au zis sa-ti spun „Kiss my ass!” (Pupa-ma exact in cur!) Ca stiu sa faca mistouri la mod figurativ e una; dar Doamne fereste cand o vor face la figurat…

  52. Florian Says:

    @marcus. Am scris „la intrebat” ca pe „la scaldat”, se vede ca m-ai afectat la intelect mai mult decat credeam.

  53. Felicia Mandrea Says:

    Corectez ultima fraza:

    Ca stiu sa faca mistouri la mod figurativ e una; dar Doamne fereste cand o vor face la propriu…

Lasă un comentariu