S-A STINS GEO SAIZESCU. STEAUA LUI RĂMÂNE

Geo Saizescu metropotam.ro

Foto: metropotam.ro

Ce poţi să spui când afli că se stinge un maestru ca Geo Saizescu? Mai mult decât atât: 😥 ?

Era nu doar un maestru al artei cinematografice, un magician al comediei naţionale inegalabile; era el însuşi un actor de comedie pe care din copilărie l-am asimilat cu Dem Rădulescu.

Şi mai era un mare profesor, adică un om care ştie să dăruie discipolilor arta de a dărui la maximum potenţialul creator, arta de a descoperi darurile de la Dumnezeu din tine şi a le restitui înmulţit, pentru bucuria celorlalţi.

Viaţa ca spectacol de comedie. Şi ce avea el unic, ce avea particular, era umorul senin, arta de a face comedie simpatică, spumoasă, comedie pur şi simplu, comedie pur-sânge.

Mai rar atâta capacitate de a face oamenii să râdă din inimă, cu bunătate, cu simpatie faţă de personaje, în ideea că la urma urmelor, toţi suntem personaje de comedie şi viaţa însăşi ca artă a convieţuirii constă în arta de a-l face pe cel de lângă tine să râdă cu bunătate. Să râdă, pur şi simplu, de comicul situaţiilor vieţii, de el însuşi ca bonom divulgat.

Geo Saizescu ne-a dat complicitatea umorului de calitate, complicitatea râsului ca artă de a te bucura generos. Râsul ca eliberare de tentaţia răului. Râsul ca sinceritate.

Cum să nu iubeşti personajele lui? Cum să nu iubeşti comediile lui – dintre care unora le-a scris el însuşi scenariile? Cei mai colosali artişti ai ţării au dat viaţă personajelor pe care le-a imaginat şi lumii româneşti pe care a regizat-o ca scenă comică. Într-un mod cu totul particular, fără sarcasme, fără umor negru. Umorul lui a fost mereu spumos, chiar şi când comicul etalat era spinos.

Pe vremea neagră a lui Ceauşescu a reuşit să dribleze cenzura dezarmant. Cu zâmbetul pe buze. Acolo unde alţii au forţat parabole – unele, sinistre şi care nu prea mai au valoare estetică dincolo de epoca totalitară – el a evidenţiat povestea vieţii ca succesiune de secvenţe savuroase.

Geo Saizescu face parte din copilăria mea şi dispariţia lui dintre noi – discretă – e o nouă invitaţie de a-i revedea creaţiile, iar pentru noi, cei care am deschis ochii cu filmele lui, un mod de a ne retrăi copilăria.

Parcă văd că dispariţia unui asemenea maestru va trece la fapt divers. Părerea mea e că a fost mai adevărat decât Sergiu Nicolaescu. Vreau să spun, chiar adevărat, fiindcă n-ai să găseşti nimic forţat, nimic teribilist, nimic trucat în filmele lui Geo Saizescu. L-aş pune în balanţă ca valoare cu Lucian Pintilie. Balanţă perfectă, îndrăznesc să spun. Nici unul nu minte arta, nici unul nu minte despre specificul naţional. Sunt complementari.

Geo Saizescu n-a apucat să împlinească 81 de ani. Dumnezeu să-l odihnească!

Dedic acest text cineastului Mihai Hristea, un discipol al maestrului trecut la cele veşnice.

P.S. Când am aflat vestea, tocmai mă pregăteam să scriu despre domnul Arşinel, o rugăminte să ne rugăm pentru el. Sau poate preferăm să-l bocim fariseic? 👿

9 răspunsuri to “S-A STINS GEO SAIZESCU. STEAUA LUI RĂMÂNE”

 1. S-A STINS GEO SAIZESCU. STEAUA LUI RĂMÂNE » Bloogle Says:

  […] Original Blog » […]

 2. Mihai Hristea Says:

  Multumesc, Rox!
  Eu nu prea am multe de zis acum… 😉

 3. Roxana Iordache Says:

  N-ai pt ce să-mi mulţumeşti! Aş fi vrut să fi scris asta peste 20 de ani.

 4. Mihai Hristea Says:

  As fi vrut sa fi scris asta peste vreo suta de ani… 😦

 5. ioprotestatarul Says:

  Odihneasca-se in pace!

  http://www.antena3.ro/romania/grapini-ar-putea-intra-in-cartea-recordurilor-cu-pretul-functiei-sale-schimb-de-replici-acide-intre-ministru-si-premier-228804.html

 6. Radu Raul Says:

  esti o idioata daca consideri ca pintilie e mai mare decat sergiu!sau oricare altul!un regizor are valoare daca are spectatori!toti regizorii romani luati la un loc n-au valoarea lui sergiu!pt tine sunt valorosi cei care cauta in cacat ca mungiu!daca nu era sergiu n-aveam o istorie ,dar voi cosmopolitii si pupincuristii de mericani si jidani sunteti de acord cu cei care denigreaza istoria romanilor!

 7. Roxana Iordache Says:

  @Radu Raul. Mulţumesc! Frumoasă educaţie! Aşa te-a învăţat mama ta, să mergi în vizită şi să insulţi gazda? Istoria României n-a făcut-o un profitor al comunismului, au făcut-o cei masacraţi de regimul antinaţional. Istoria românilor se învaţă din cărţi, din mărturii, nu din filme trucate. Sergiu Nicolaescu şi Mungiu sunt la fel de falşi.

  Ia un calmant şi citeşte codul bunelor maniere! Se citeşte mult mai uşor decât cărţile de istorie.

 8. Mihai Hristea Says:

  Rox, stii faza aia din filmul lui Pintilie dupa Caragiale – deschide ochii, Pumfi, asa, inchide-i la loc, lasa-i sa moara prosti! 😉

 9. Savescu Maria Says:

  Dumnezeu sa il odihneasca !

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: