13 IUNIE 1990. PUTEREA A VRUT VIOLENŢĂ

13 iun 90 Ziua

Foto: Ziua

Toţi cei acuzaţi au fost scoşi de sub urmărire penală, în martie anul acesta, fie pentru că faptele s-au prescris, fie pentru că au fost greşit încadrate, fie pentru că procurorii le-au interpretat contrar evidenţei, alcătuind un rechizitoriu distorsionat.

N-am să reiau argumentele în favoarea afirmaţiei din titlu, pentru că, în 19 ani, le-am scris de atâtea ori, alături de atâţia alţii care au fost martori, încât, într-o ţară normală, mărturiile şi strigătele după dreptate ar fi mişcat un munte.

Dar poate că nici noi n-am avut destulă credinţă, ca dovadă şi noncombatul meu de-acum. N-am mai avut, azi, nici chef şi nici putere să scriu despre 13 iunie, după ce l-am auzit pe Marius Oprea la Stelian Tănase povestind despre rămăşiţele pământeşti a trei luptători din munţi, recent descoperite. Fără consecinţe.

Asasinii supravieţuitori sunt liberi şi cu pensii de zece ori mai mari decât biata indemnizaţie a a acelor victime supravieţuitoare.

Am obosit. Un pic. Ştiu că n-am dreptul s-o spun. Dar asta e situaţia.

Mergeţi la Romulus Cristea de vedeţi poze relevante şi citiţi fragmente din cartea pe care a scris-o despre Piaţa Universităţii 1990.

Romulus Cristea mi-a salvat viaţa, acum 19 ani. De cel puţin două ori. Când puteam să fiu împuşcată din sediul SRI, la 19:20, în locul acelui tânăr care a murit sub ochii noştri, primul mort al acelei zile şi când puteam să fiu linşată de hoardele de la „Ţevi Republica”, în jurul orei 20:00, care veniseră „să apere” Televiziunea şi de fapt au devastat-o, ca să justifice oprirea emisiei, apelul la război civil al lui Ion Iliescu şi represiunea.

Cel mai grav, alături de faptul că au fost morţi, şi atâţia oameni bătuţi şi arestaţi, rămâne faptul că România, vreme de cel puţin trei zile, a fost guvernată paramilitar. Iar Parchetul General zice că nu se justifică acuza de subminare a puterii de stat, fiindcă acuzaţii reprezentau chiar statul. Cu alte cuvinte, şi-au înscenat-o.

109 răspunsuri to “13 IUNIE 1990. PUTEREA A VRUT VIOLENŢĂ”

  1. buddy Says:

    Intr-o lume cu avedarat democratica faptele criminale nu se prescriu niciodata.
    Nu am fost in tara in vremea aceea, asa ca nu pot discuta in cunostiinta de cauza, dar ma frapeaza faptul ca toti marii oameni politici ai vremii sunt absolviti pe rind de vina… si atunci cine e vinovat ? poporul ?
    Personal nu asi nabsolvi de vina nici familia care a profitat din plin de pozitia sa zicem, a lui Nastase 4 case….
    Se vor mai schimba lucrurile in Ro…
    De Iliescu nu mai vorbesc, dc. noi nu suntem in stare sa-l judecam, la Haga cu el….

  2. Gheorghe Says:

    @Roxana „Am obosit. Un pic.”

    Cu doua subiecte mai inainte spuneai ca „Energia noastră e inepuizabilă.”.

  3. Franklin Says:

    De la unii care l-au asasinat fara judecata pe seful statului, un stat european la sfarsit de mileniu contemporan, ba chiar si pe nevasta-sa (bazandu-se pe barfe, probabil) la ce altceva va puteati astepta? Pana si pakistanezii l-au tinut la fezandat pe Zulficar Ali Butho, numai noi ne-am grabit, ca se dezghetase frigiderul!
    Deci ce atatea lamentari, e putin a cote!

  4. daurel Says:

    Zilnic eram in piata: cunoscuti, familisti, oameni cu dor de dreptate, iar seara televiziunea prezenta drogati, legionari razbunatori si tigani ciorditori. Am vazut si minerii in actiune… Sansa mea a fost ca aveam o tinuta proletara, cea adecvata cozilor la alimente. Nu trecusera sase luni de la Revolutie…

  5. Ovidiu Says:

    pai daca l-a judecat CFSN-ul pe ceausescu pentru genocid de peste 60,000 de oameni, de ce oare fostul presedinte nu-si ia asupra lui responsabilitatea. sa numai vorbesc de dupa 22 decembrie 1989.

  6. Motan Says:

    scuza-ma, ma repet, ce parere ai despre publicarea lui Pacepa la Humanitas si interventia lui Liiceanu? urmeaza sa faci jonctiunea, atacînd pe celalalt flanc?

  7. Plano Says:

    Piata Universitatii nu a fost nimic mai mult decat una din multiplele batalii pentru cucerirea puterii post comuniste.
    Protestatarii si minerii au fost doar ostile trimise pe campul de lupta. In septembrie 1991 ostile adverse au fraternizat si au trantit Guvernul Roman!

  8. Roxana Iordache Says:

    @Gheorghe. Da. Dar mă refeream la actualitate. Am zis că am obosit, un pic, cu privire la trecut. 🙂 😐

    @Franklin. O revoluţie presupune chestii din astea. Dacă ei doi ar fi fost singurele victime prin împuşcare din decembrie 1989, să fim serioşi!

    @daurel. Ştiu. 😐

    @Ovidiu. Din partea mea, n-aş vrea să facă nici măcar o zi de puşcărie, e şi în vârstă şi noi nu trebuie să fim cum au fost comuniştii. Dar drept ar fi să fie judecat şi condamnat, cu suspendare. Atât.

    @Plano. Tu şi după 20 de ani tot chestiile-astea ai să le spui. Exact acelaşi lucru l-ai spus şi anul trecut. Pe Roman l-a dat jos Iliescu, împreună cu Miron Cozma, care o încurcase cu ortacii, fiindcă ei voiau şi jos Iliescu. :mrgreen:

  9. Naşu Says:

    Nu mergeam foarte des in Piata dar era un simtamant deosebit cand ajungeam acolo, nu-l pot descrie exact bucurie amestecata cu libertate si speranta, multa speranta cu toate ca nu trecuse nici-o luna de la alegeri. A fost o perioada extraordinara pacat ca unii au simtit nevoia, datorita intereselor lor sa ne porneasca unii impotriva altora.

    Imi aduc aminte ca atunci am simtit o URA fara margini impotriva celor care ne conduceau si a celor care vanau oameni pe strada, chiar am simtit nevoia unei arme, probabil nu am fost singurul. Eram proletar pe atunci, dar eram proletarii aceia, putini la numar care aveam mintea deschisa, lucram undeva pe Mendeleev aproape de sediul PNT si imi aduc aminte de o gasca de vreo 10-15 mineri care au trecut pe sub geamurile noastre, cativa dintre ei erau imbracati stoc si erau curati ii stie toata lumea cine erau. Imi aduc aminte ca am iesit pe geam si am inceput sa-i injuram, eram si noi vreo sapte-opt, la cele trei etaje ale fabricii, am folosit tot ce aveam in dotare mame, morti, neamuri sau intors spre noi si ei injurand si amenintand ca intra peste noi, le-am spus veniti, intrati in fabrica, nu au avut curaj s-au intors si au disparut dupa colt in huiduielile noastre. Nu aveau ordin sa atace decat intelectualii si studentii, stiau ca aia sunt dusmanii cand au vazut ca proletarii in salopete ii injura de mame probabil s-au blocat, peste ani am inceput sa ma intreb de ce nu s-au intors, Piata Roseti era plina de ei, alt raspuns in afara de ordin nu am gasit.

    Dumnezeu sa-i odihneasca pe cei care au murit atunci.

  10. Roxana Iordache Says:

    @buddy. În schimb pe Băsescu îl absolvi de orice. Şi dacă ţi-ar scoate un ochi cu praştia. Aşa, de distracţie.

    @Motan. Nu sunt medic, deci nu sunt în măsură să-ţi recomand tratamentul adecvat.

    @Naşu. Foarte frumos! Mulţumesc mult. Îmi aminteşti de un om extraordinar, îi spuneam CFR-istul şi ieri am aflat că s-a dus anul trecut. 😐 Îl cunoşti?

  11. mihai 4 Says:

    Intrati si aici:http://mariusghilezan.blogspot.com/2009/06/13-15-iunie-1990-istoria-unor-zile-de.html

  12. mihai 4 Says:

    [Din nou] Intrati si aici: http://mariusghilezan.blogspot.com/2009/06/13-15-iunie-1990-istoria-unor-zile-de.html

  13. mihai 4 Says:

    George Constantin Păunescu: fost ofiţer de securitate, în 1990, a aruncat un milion de lei la veceu, de frică. A pus mâna pe Lido, Intercontinental, fără să plătească nimic, garantând cu muşcata din fereastră.
    Nicolae Badea: Căsătorit cu fiica lui Ion Dincă, zis „Teleagă”, apropiat a lui Ceauşescu.
    George Copos: Cunoscut activist UTC şi membru al unor comisii ale UASCR. Apropiat a lui Nicu Ceauşescu, fiul dictatorului. Este în topul oamenilor de afaceri, fiind cunoscut ca unul dintre cei mai zgârciţi români. Ion Columbeanu: fiul lui Gheorghe Columbeanu, director aproape 50 de ani în aparatul guvernului. Acesta gestiona toată arhiva guvernului şi cunoştea mecanismul elaborării actelor normative.
    Sorin Ovidiu Vântu: fost comerciant la Focşani, închis pe timpul lui Ceauşescu pentru evaziune fiscală.
    Nicu Gheară: valutist şi organizator de paranghelii pentru copiii miniştrilor comunişti.
    George Becali: plasator de curve pentru Hagi şi clanurile domnitoare.
    Dumitru Dragomir: preşedintele clubului Victoria Bucureşti, echipă a fostei securităţi. El a inventat cooperativa în fotbal.
    Dan Bucşaru: închis pe timpul lui Ceauşescu pentru afaceri ilicite.
    Dan Voiculescu: şef al companiei Dunărea de comerţ exterior. A fost dovedit colaborator al Securităţii, având numele de cod: Felix.

  14. mihai 4 Says:

    Ha ha,l-a uitat pe Popoviciu.Pacat Roxi.

  15. Florian Says:

    @Plano
    Ca mercenar in Oastea Domnului….. (Ratiu, Coposu, Campeanu, cine vrei tu), platit in dolari, droguri si blugi, recunosc acum, cand faptele-s prescrise, ca vorbele tale sunt adevaruri mai adevarate decat Adevarul de Azi Dimineata, cand vecinul m-a facut bou pentru ca ii urinasem pe pres.
    Da, ca o haita de caini turbati, sub flamura verde a Capitanului… (aici se repeta numele de mai sus), am muscat mana celui care ne-a hranit cu visul de aur al unei dictaturi luminate, a celui care a sters tina cu care Ceausescu manjise comunismul.

    @Roxana Iordache
    N-ai ce sa le faci, din ale lor nu ii poti scoate oricat te-ai da de ceasul mortii, oricat le-ai spune ca ai fost acolo si ai vazut. Decat sa te enervezi fara rost, mai bine le iei convingerile in balon.

  16. Roxana Iordache Says:

    @mihai. Alea sunt de la Marius Ghilezan.

    @Florian. A căpitanului Mahomed. 😆 Nu m-am enervat, că @Plano chiar e de treabă. E recuperabil. 🙂

  17. mihai 4 Says:

    Da draga, ca doar am pus si link deasupra.

  18. mihai 4 Says:

    ”E recuperabil”-frumoasa exprimare pitico!

  19. Naşu Says:

    Nu l-am cunoscut pe CFR-ist Roxana…si pentru ca legat de articolul acesta este si subiectul Securitate, va recomand un film foarte bun nemtesc, „Vietile altora” ( Lives Of The Others ) un film despre STASI si modul in care urmareau intelectualitatea, cum intra in viata lor si o distrugeau.

    Nu am inteles nici pana cum de ce in Romania nici un regizor din noul val sau din cel vechi nu a simtit nevoia sa faca un film despre Securitate, despre metodele lor de tortura si urmarire sau despre martirii morti in gulagul romanesc. De ce? Ii este frica cuiva de ceva?

    Cu Memorialul m-am dumirit ca trebuia dat dupa miezul noptii atunci cand basca mergea la nani, dar acum televiziunile ce fac? Ne dau numai Becali, Eba, Basescu si programe de tampit, acum e mai actuala lozinca ” cu televizorul ati mintit poporul”.

  20. Plano Says:

    @Roxana
    Pai… ma gandisem sa te mai inviorez pe subiectul asta. Chiar ma ingrijorasem. Luasem de buna declaratia ca erai cam epuizata!
    Sa fim sanatosi si sa ne mai incontram si peste 20 de ani.

    @Florian
    Tu esti un idealist, n-ai luptat pe bani. Te-ai angajat voluntar in ostirea lui „Jos Iliescu”.
    Consoleaza-te, in orice batalie unii mai si pierd!
    Infrangerile nu se sarbatoresc!

    Avea Dreptatea vecinul! Poate observase ca presul este ud din cauza ca tu tineai in mana un ou! 😐

  21. Alexandru Marin Says:

    Roxana,
    Iti multumesc ! Datorita tie si romanilor ca tine am dreptul la o urma de democratie,am puterea sa sper la mai bine,am speranta ca se poate si mai ales :sunt nascut liber. Sper ca generatiile nascute dupa ’89 nu va vor dezamagii pe voi,eroii nostri .

  22. marius Says:

    mihai4: daca ar fi fost sa-i cuprind pe toti profitorii zilei de 13-15 iunie, cand nu doar a fost ucisa speranta, ci s-a instituit comandamentul national al hotiei nationale, ar fi trebuit sa scriu un cearsaf. Mai bine deschzi televizorul si vezi tot TOPul 300, la ore de varf si de maxima audienta, vb lui Bacanu, cum se lafaie in dispretul normalitatii care si-a luat lumea in cap si a fugit unde a vazut cu ochii.
    Ce facea IRI daca nu era 13-15 iunie? Mai avea el Monicuta lui, fata de la tara, virgina la scris, dar prostituata de notorietate, prin satul ei de vacari?
    Unde ar fi fost Popovici daca un rectorat onest nu i-ar fi dat mosiile pe nimic?
    Ar mai existat un SOV, mare magnat, daca Romania cobora atunci in normalitate?
    Erau oare familiile Auschnitz, Malaxa, Mociornitza sau evreii deposedati de bunuri mai slabi capitalisti?
    Daca se deschideau cu adevarat arhivele fostei Securitati, nu am fi aflat cum si-a facut Tiriac averile …un pic de trafic de arme, de droguri si mai sunt multe….
    Daca reveneau mosierii, adica noi :), cu ce eram mai slabi decat prastile de ogor:Nicolae, Porumboiu sau Mitza Fanita?
    Ce era Vacaroiu daca nu veneau minerii?
    Cum ar fi aratat Romania daca se taia coada cainelui din ’90?
    Si acum regret ca domnul Coposu nu a dat CUVENITA lovitura de stat in 28 ianuarie 1990. Contra revolutia se omoara doar cu contrarevolutie. Dar atunci eram prea beti de democratie. Acum suntem liberi sa lucram la moguli. faina libertate. Eu n-o doresc, asa

  23. Roxana Iordache Says:

    @Plano. Nu-ţi face iluzii, nu mă epuizează nimeni pe mine. :mrgreen: Răspunsul pe care i l-ai dat lui @Florian te-a întristat. 🙄 Ţi-am mai spus, persoana lui Iliescu n-avea importanţă, se putea face o excepţie. Important era că reprezenta şi reprezintă trecutul comunist. Sistem de care s-a cramponat feroce, de-aia nici nu a acceptat nici un dialog. A ascultat de nişte trepăduşi interesaţi să se perpetueze la putere şi să fure în spatele lui. E simplu. În schimb, pentru libertate nu-i nevoie să te plătească cineva ca să ieşi. Dacă ieşi, ieşi chiar şi cu preţul vieţii. Unii l-au plătit. Ca să zicem noi azi că au fost plătiţi. Poate răsplătiţi. De Dumnezeu, Până la urmă, pentru fiecare vine decontul final.

    @Alexandru Marin. 😳 Te bat! N-am făcut nimic ca să mă incluzi în rândurile celor care merită. Romulus Cristea, da. Şi Marius Ghilezan. Ultimul, printre primii, la Timişoara. Primul, tot printre primii, la Bucureşti.

    @marius, Parcă eşti alter ego. 🙂 Şi eu l-am certat că nu le-a tras-o în 28 ianuarie. Cred că asta ţi-ai propus, să mă dai gata, după 20 de ani. 🙂 OK, deci punem parul pe ei. :mrgreen: Nu râdeţi, că vorbesc serios. 🙂

  24. Roxana Iordache Says:

    @Naşu. Poate că aţi trecut unul pe lângă celălalt şi n-aţi ştiut. Referitor la film, da, ai dreptate. Câte ceva s-a făcut, însă mult prea alegoric ca să nu fie şi eufemistic.

    @mihai. Ţi-am mai spus că nu-s chiar aşa pitică. 🙂

  25. mihai 4 Says:

  26. mihai 4 Says:

    Marius-cu un singur lucru nu sunt de acord.Il bagasi printre si pe Porumboiu.Eu spun ca e un om curat si care a crescut un baiat deosebit[Corneliu Porumboiu,regizorul].

  27. Plano Says:

    @marius
    Cuvenita lovitura de stat a incercat-o Corneliu Coposu pe 28 ian 1990.
    A avut si oameni, e drept ca nu prea erau instruiti! S-au speriat la prima raita a microbistilor deranjati de la vizionarea meciului la televizor.
    Munitia… i-a lipsit cu desavarsire. Pe vremea aceea la Ciorogarla era paza serioasa.

  28. Marius Mina Says:

    Au trecut 20 de ani de istorie calcata in picioare de aparatul fesenisto-securist al lui Ion Iliescu tranzitat prin Emil Constantiescu si recuperat cu lacrimi in ochi de Traian Basescu care declara la inaugurarea guvernului FSN2008 :”Mi-am vazut visul implinit”.
    Dupa doar cateva luni, se declara la Paris, dezamagit de propriul guvern.Astazi asistam la indobitocirea sistematica a unei tari in care prostitutia a fost ridicata la rang de politica de stat.
    Proxenetul natiunii ,Traian Basescu si trupa de amazoane cu care ne delecteaza ecranele televizoarelor de dimineata pina seara, Udrea, Eba , Anastase sau fosta dansatoare (la bara), Monica Jacob Rizzi. Si totul devine incet dar sigur istorie chiar daca de-formatorii de opinie cu drepturi in numerar, contribuie sistematic la jocul pervers al puterii cu trandafir la butoniera. Inclusiv prin mesajele antivot pe care le-au lansat in eter intr-o zeflemea ascunsa sub interesul vital al absenteismului. Indraznesc sa ma pronunt acum dupa ce in prealabil am studiat caracterele celor care incearca sa-si vanda castravetii unor gradinari mai experimentati. Le recomand sa-si schimbe pozitia de la 90 de grade la 180, am avut indeajuns timp la dispozitie pentru a ne experimenta si deveni intre timp, vanzatori din cumparatori .
    Ma opresc deocamdata aici, incepand cu saptamana viitoare voi trece la alcatuirea unui poll al pacatosilor , din care nu voi nominaliza un numar restrans din sutele de vopsitori de opinie la kilogram care injecteaza engros toxine in constiinta colectivista a unei natiuni in contradictie cu ea insasi.

  29. marius Says:

    Mihai4: nu uita ca am copilarit in lumea fotbalului. Nu doresc sa spun cate blaturi de-ale Porumboiului stiu doar eu

  30. Florian Says:

    Taratataaaa… Scularea, somnorosilor, incepe o noua zi din putinele pe care le mai avem de trait… sub conducerea inteleapta a intaiului machitor al tarii.
    @Plano
    Am pierdut o batalie, dar razboiul l-a pierdut ostirea lui „Sus Iliescu”. Iar oul de care zici nu era singur ci cu fra’su, nu era al meu ci al lui Nastase si nu-l tineam eu in mana, ci unu’ care avea in Plano sa faca o numaratoare.
    PS Ai fost haios si pe faza cu Dreptatea.

  31. Mihnea Georgescu Says:

    Hai mă Roxana că şi voi eraţi exageraţi!

    Iliescu nu are nici o vină, şi nici Neulander!

    Ce? Voiai să se dea la o parte şi să-l lase pe Coposu să ne conducă? Aşa erau vremurile, instabile!

  32. Marcus Says:

    @Roxana: don’t be sad and don’t cry for me Argentina!. V-a scos asimetricu, acest anticomunist convins, a pus-o de-o mineriada super acusilea la alegerile europarlamentare. Nufaru’ si Marea Neagra, da’ ce Marea Neagra, Oceanul Planetar, nu mai scoate la curat ce-a facut chiombuletu’ asta al nost’ cu partidul si independenta lui de cacat la actualele alegeri. Asa ca ar trebui sa va simtiti razbunati pana in varful unghiilor, omu’ pe care l-ati adus cu tam-tam in 2004, ne-o trage acum mai vartos decat toti minerii lui Iliescu la un loc.
    sa fii iubita
    marcus
    PS uite un „dulce” sa-ti mai taie amaraciunea:

    El o Pleasca, Ea Plescoi !

    Un Pleasca si o Plescoi, demnitari de rang inalt
    Se pornira in periplu, ea turista, el savant.
    Din buric de capitala, cu un aer pretios
    Lipoveni vrura sa vada, cand cu lotca, cand pe jos.

    Idei multe au in teasta, cum din criza sa iesim
    Si din Delta cea mareata, balene sa pescuim.
    Unde Dunarea albastra intalneste neagra mare
    Pestisori, acum de’o schioapa, vor veni la reciclare.

    Si dupa metod’aleasa, practicata de’nvatati,
    Pestisorii sa devina saramura la “titrati”.
    Caci ministereasa noastra, acum mare “diplomata”,
    Pesti giganti vrea sa manance, nu plevusca de prin balta.

  33. gabimihaela Says:

    Roxana, cred ca ce voi spune eu nu o sa-ti placa, dar totusi am sa spun cu ORICE fel de risc. Ce s-a intimplat pe 13 iunie nu are nici o legatura cu Piata Universitatii. Mi-a trebuit ceva timp sa inteleg, dar Piata Universitatii a reprezentat ceva curat, o idee pentru cei ce participau. Ce a fost pe 13 a reprezentat rebeliunea. O rebeliune murdara, murdara in primul lind pentru ca doreau sa distruga tot ce procamau participantii Pietei Universitatii. Nu am fost acolo, dar asta nu inseamna ca nu am respect. Poti sa consideri cum vrei raspunsul meu, dar opinia mea este ca ce -a intimplat atunci a vut 2 obiective: 1. compromitererea celor alesi oficiali (Iliescu cistigase enorm deci si daca ar fi agusat de furt tot era ales), 2 compromiterea si IMIEDICAREA unei opozitii consistente pe termen lung. Cineva a vrut Romania instabila. Cineva a vrut Romania decimata. Si daca ma uit la ce este acum, a reusit!

  34. gabimihaela Says:

    Erata:
    IMIEDICAREA =IMPIEDICAREA
    Si daca ma uit la ce este acum, a reusit!Si daca ma uit la ce este acum, au reusit!

  35. marius Says:

    @gabimihaela: aici ai prins esenţa. Cineva a avut interesul sa compromita ideea de democratie. Şi aceia nu sunt decât cadrele active ale serviciilor. In Piata Universitatii erau o suta de mii de oameni, idealisti si naivi, iar in spate agenti bine instruiti care au convins tara ca acolo sunt droguri si valuta.
    Piata Universitatii a fost ceva romantic, dar din pdv al comunicarii politice a fost un dezastru pentru partidele istorice.
    Si, eu, de abia in 1993 am invatat in America rolul dezinformarii. De geaba stiu mecanismele daca nu le-am folosit.
    Cazul Remes e doar un scurt exemplu. Şi Rodica Culcer, agentul din TVR, inca isi mai da liber cu opinia.
    Ne-au invins pentru ca idealismul nu-i totuna cu apartenenta la o structura.
    Prostul de Radu Vasile nu a facut Consiliu Monetar….acum eram sub influenta Germaniei. Sigur, veti spune ca nu aveam independenta….halal independenta, cu cocosi si matriosti in post de oameni de stat.

  36. Radu Humor Says:

    Ceea ce a stat la baza Pietei Universitatii este spiritul de dreptate si libertate al romanilor adevarati, pe care nu-l vor putea niciodata distruge niste tradatori de tara si de neam.
    Acest spirit , bucurati-va ! exista, in ciuda eforturilor disperate de a nu-l baga in seama sau de a insinua in mintile romanilor, dar si a celor din afara , ideea ca asa ceva ( girafa !) nu exista !
    Sentimentul mandriei de a fi om liber si demn nu poate fi inlaturat nici prin forta, nici prin minciuna, nici din mintea , si nici din sufletul unor fiinte patrunse de harul crestin.
    Toate, la timpul lor….
    Si timpul ne bate la usa !
    Istoria nu mai are rabdare sa fie pusa de altii la locul ei, si ne trimite pe cel care ne poate ajuta sa ajungem mai repede la conditia de natiune libera si demna !
    Cu, sau fara voia noastra am fost din nou condamnati, de data aceasta sa mai fim si fericiti !
    Se aude, pana in primele randuri ??

  37. Radu Humor Says:

    @ Roxana
    In cartea sa ” Cine suntem „, Dan Puric are o bijuterie de comparatie la obiect :
    La intrarea in metroul din Viena, un barbat reusea sa inmoaie inimile acestor impatimiti de muzica, cu ajutorul unei viori, pe care, culmea nu canta vreo partitura, ci o acorda intr-una, suficient ca trecatorii, mai cu seama vienezi, cei care consuma muzica, cu orice prilej, pe care-l asteapta si il provoaca ( desi par mai potriviti pentru lupte), ii lasau obolul fara sa mai astepte „concertul” propriuzis.
    Dan Puric , a avut rabdarea sa astepte si sa-l observe mai indelunga vreme si barbatul a recunoscut ca nu stie sa cante -deloc- la vioara !
    Cam cum sunt si cei care ne guverneaza, mai ales in ultima vreme :
    se tot screm sa mimeze ca pot si stiu ce au de facut, cand in realitate (ca si pe celelalte posturi !) , nu ne fericesc decat cu zdranganeala lor mizerabila si asurzitoare :mrgreen:
    Pana cand 💡 ????

  38. Marcus Says:

    @Roxana: sincer eu n-as fi pus poza respectiva, prea aduce a tweens si nine/eleven, ori stim cu totii ca Universitarii au fost doar ciomagiti de mineri fara niciun motiv, ei au fost ingerasii care vroiau „democratie” pe cale pasnica cu orice pret (sic!), chit ca tocmai avusesera loc alegeri libere in Romania postceausista.
    Fotografia cred ca face parte din alt scenariu/film.
    sa fii iubita
    marcus

  39. viermelebolsevic Says:

    ete ca mai sunt si oameni care sa puna botu’ la fantasmagoriile lu’ puric .. 🙂

  40. Dinu Says:

    Roxana,

    este o eroare majora sa la ceri celor ce au distrus zeci de mii de vieti, de destine, care au ordonat asasinate, fara sa clipeasca, in numele „luptei de clasa”, a „noii oranduiri de democratie populara”, sa accepte azi regula, norma juridica. Este o UTOPIE!
    Au facut tot ce au putut sa scape de „mana legii” si au reusit, insa nu este singura „mana” ce i-ar putea pedepsi. Este o promisiune!

    Iti amintesti: „Cu un comunist sa nu te asezi niciodata la masa negocierilor, vei sfarsi impuscat in spate.” ?

  41. Florian Says:

    @gabimihaela
    Ceea ce s-a intamplat pe 13 iunie nu are intr-adevar nici o legatura cu Piata Universitatii. Fenomenul Piata Universitatii s-a incheiat pe 24 mai, cand Liga Studentilor, Asociatia 21 Decembrie, Grupul Independent pentru Democratie (GID, cel care a avut initiativa taberei de corturi si din care ma mandresc ca faceam parte) si Asociatia Studentilor Arhitecti au dat un comunicat oficial privind retragerea din Piata si au parasit-o in aceeasi zi, pentru ca ramanerea in Piata, dupa ce alegerile avusesera loc, nu se mai justifica si chiar ar fi reprezentat o contestare a vointei electoratului.
    Singurii care au continuat sa ocupe Piata au fost grevistii foamei (numai ei stiu de ce mai faceau greva) si Alianta Poporului, organizatie cu inclinatii anarhice. AP era condusa de Dumitru Dinca, un om de joasa conditie dar bun orator si capabil sa-si manipuleze admiratorii (el a declansat greva foamei, prin propriul exemplu, dar in timp ce altii i-au urmat exemplul si chiar au intrat in greva foamei, el a fost vazut iesind dintr-o toaleta a Universitatii, mestecand cu gura plina). E drept ca DD a fost in PU si pe 21 Decembrie, dar actiunile lui ulterioare ma fac sa cred ca era folosit de catre Securitate / SRI ca provocator.
    Asadar, 13 iunie nu a avut legatura cu fenomenul PU, dar nici nu „a insemnat rebeliunea”, cum afirmi tu. Pe 13 iunie s-a pus in aplicare diversiunea clocita dinainte de Iliescu si gasca lui. Primul act, snopirea si arestarea grevistilor foamei, la primele ore ale diminetii, fara nicio somatie prealabila. Actul 2, lesne de prevazut, adunarea multimii in PU. Actul 3, prapadul facut de nu se stie cine, pentru ca nimeni nu a fost condamnat: incendierea autobuzelor, a ultimelor doua etaje (de ce numai ele?) ale sediului Politiei Capitalei (dinainte parasit de tot personalul) dar si a garajului de alaturi (golit, tot dinainte, de masinile politiei), a unei cladiri in care SRI avea depozitata o parte din arhiva (ce sa te mai cari cu hartoagele la Berevoiesti, le arzi loco), atacarea sediului MI, a TVR(L, sa nu uitam L!). Actul 4: intreruperea transmisiei TV, ceea ce nici la revolutie nu s-a intamplat (o televiziune altfel intesata de trupe de parasutisti, care puteau sa-i faca terci pe cei 30 – 40 de „manifestanti din PU” care au patruns pana la etajul XI, amenintandu-l cu defenestrarea pe Rhazvan Thedorhescu. Actul IV: venirea minerilor cu uniforme mai vechi, mai noi sau nou noutze si plantarea panselutelor.
    Scuze pentru plictiseala inutila produsa celor care si-au pierdut timpul sa citeasca toate amanuntele astea; inutila si pentru cei care stiu ce s-a intamplat, deci nu au aflat nicio noutate, dar si pentru cei care stiu ceea ce vor sa stie, adevarul din Adevarul.

  42. balbeck Says:

    Ce sa pateasca Ilici ce apropie 80 ani?S-a plimbat cu Vanghelie la Roma de curand,cik sa-l lucreze pe Geoana si sa-l puna in lupta pentru prezidentiale pe Oprescu.
    Iliescu a fost la Marele Zid Chinezesc de 6 ori.E foarte sarac.
    Restul nu conteaza,e istorie,o istorie neagra.

  43. neinfectat de comunism Says:

    Cum va explicati ca dupa 19 ani acest criminal care s-a dorit revolutionar pe numele lui Ion Iliescu , sa nu fie judecat de catre brava noastra justitie romana ? Inseamna ca avem o justitie la fel ca si el. Criminala. Iliescu ca si Ceausescu , se bazeaza pe faptul ca noi poporul roman suntem – vorba lui Petre Tutea – ,, o pajiste linistita cu oi ”. Credeti ca daca aceste evenimente se petreceau la sarbi sau croati poporul il lasa nepedepsit pe criminal , indiferent ca el era presedinte , ministru sau sfint ? Iliescu si in ceasul al 12-lea al vietii lui , nu va recunoaste nimic. El este elevul sarguincios al unui sistem criminal care timp de 50 ani a ,, blagoslovit ” si tara noastra.Priviti-l atent cind apare la TV si cind ne ,, zimbeste ” tovaraseste. Acel zimbet al lui Iuda. Comparativ cu Ceausescu , Iliescu a fost si va fi filorus. In aceasta tara singura justitie care-l va condamna va fi natura umana. Nu suntem in stare de lucruri mari. Timpul cind romanii isi dadeau viata pentru o idee a trecut.Acum , este vremea mitocanilor , a incultilor cu diplome de licente si masterate , a manelelor si a patronilor de carton. Si partea proasta este ca nu stiu daca ne vom mai trezi. Si din aceste cauze , Iliescu este pt ei un erou si un revolutionar neosocialist…

  44. Roxana Iordache Says:

    @Plano, @marcus, @Mihnea Georgescu. Sunteţi dezinformaţi, dar păreţi că nici nu vreţi să aflaţi. Şi uite-aşa, după 19 ani, suntem în continuare învrăjbiţi pentru că nu putem accepta dialogul sincer. Voi nu ştiţi cum a fost, n-aţi fost acolo şi nici nu v-aţi documentat. Mai vorbim pe tema-asta. Vă recomand cartea lui Romulus Cristea, am dat link. Am avut acces, atunci, în interior, în calitate de jurnalist şi ştiu ceva mai multe decât voi. Ţin foarte mult la voi şi aş vrea să treceţi peste prejudecăţi şi să încercaţi să înţelegeţi că principala cauză a situaţiei incredibile în care suntem acum ca popor – degradat la nivel de populaţie – este propaganda mincinoasa care a dus la dezbinare fratricida. E o stare de fratricid moral in cei ca voi – cel mai mult la Marcel, evaluand dupa raspunsuri. Si asta pentru ca va cramponati – atunci si acum – de Iliescu, tot asa cum fanaticii portocalii se cramponeaza de Basescu. Nu-i gasesc nici o vina, in nimic. Mai mult, il justifica in toate. Chiar il glorifica. Incercati sa va puneti in pielea celuilalt cand emiteti o evaluare sau o judecata. Eu va inteleg ca sunteti victimele propagandei si ale propriei iluzii izvorate din dorinta de a adula pe cineva. Faptul ca v-a placut si va place un personaj impregnat de marxism-leninism nu-l discut, tine de gust si de formatie. Dar e incorect sa incercati sa ne impuneti noua, celorlalti, viziunea voastra deformata cu privire la realitate. Oricum, expediind ironic o tema atat de serioasa si de dureroasa nu faceti decat sa demonstrati ca vreti sa perpetuati o mentalitate de transee.

    @Plano. E jenant ce scrii. Dacă ar fi vrut să preia puterea, Coposu putea s-o faca atunci. Armata era gata, iar fortele de ordine, complexate de experimentul decembrie 1989. Aşa că las-o baltă! N-ai avut onoarea să cunoşti persoana. Era un om de stat, cu o enormă responsabilitate. Şi prea (creştin)democrat. Voi cel mult aţi renunţat trei zile să-l înjuraţi, când era pe catafalc şi toţi cei care-l înjuraseră se întreceau în a-i aduce elogii postume.

    N-aţi ştiut cine era Corneliu Coposu, ce fel de om şi ce a pierdut România, pentru că majoritatea oamenilor orbiţi de ura provocată de propagandă nu l-au ascultat la timp. Era o splendoare de om, nu ştia ce-i ura sau ranchiuna. Un tip de-o inteligenţă sclipitoare, cu farmec puternic, deopotrivă elegant şi cald, distins şi apropiat. Un excelent diplomat. Ştia ce înseamnă adevăratul compromis politic, rezultat din negociere reală, compromisul care nu compromite. Dar bolşevicii n-au avut curaj şi erau şi prea proşti pentru un dialog cu el. Nu tranzacţiona principiile şi tocmai de aceea ştia să facă compromisuri care nu compromit. Sunt, însă, oameni din aparat care l-au cunoscut la justa lui valoare şi l-au respectat. Din păcate, nu aveau ei puterea de decizie. Şi totuşi, cât a putut, Virgil Măgureanu a susţinut schimbarea din noiembrie-decembrie 1996. Iar Bârlădeanu a avut tăria senină să recunoască adevărul că dintre ei doi, Coposu a avut dreptate şi principiile lui şi-au dovedit valoarea şi valabilitatea peste timp. Voi de ce nu puteţi?

    @Marius Mina. Încearcă să nu mai fii oglinda fanaticilor portocalii. Gândeşte calm şi degajat de prejudecăţi sau premise false. 1. Generalizezi ca să-ţi iasă teoria vechiculată de cei care trebuie să dea vina pe cineva, ca să nu-şi recunoască neputinţa şi eşecul. Adică, singurii care au spus că nu merg la vot dintre formatorii de opinie au fost Mircea Badea (la A3) şi Alex.Cumpănaşu (la RTV). Dar amândoi au precizat că este o opţiune personală, pe care au motivat-o prin faptul că nu au cui să le acorde încrederea şi că absenteismul e o formă de sancţionare a clasei politice. Dar nici unul nu a îndemnat la absenteism, amândoi au spus că fiecare e liber să meargă sau să nu meargă la vot şi să voteze cu cine crede că merită. După vot, Ciutacu a spus că nici el nu s-a deranjat. Dar toţi au arătat că este un dezinteres la adresa alegătorilor din partea clasei politice, ca să nu spunem o sfidare.

    2. Iar dacă noi mergem să punem ştampila pe unii – indiferent că sunt tâmpiţi, dar sunt tâmpiţii noştri – doar ca să nu iasă alţii, atunci nu facem decât să încurajăm obiceiul unora de a face ce vor din noi, de a miza pe votul nostru necondiţionat, indiferent ce ofertă umană şi politică ne-ar prezenta. Mentalitatea de servitori ai partidelor contribuie la degradarea partidelor. Partidele sunt ca să reprezinte alegătorii, care se recunosc în grupuri legitime de interese şi viziuni doctrinare, economice, etc. Iar dacă un partid, după ce că nu mă reprezintă decât relativ doctrinar, îmi mai trimite şi mahalaua cap de listă, iar pe cel mai bun îl scoate de pe listă şi pe alţii îi retrogradează pe locuri neeligibile, asta echivalează cu un dispreţ profund faţă de alegători, în iluzia că „oricum ne votează proştii-ăştia, împotriva PSD şi a PD-L”.

    No, sir! Dacă tu vrei să fii bătaia de joc a unui om şi/sau a unui partid, n-ai decât. Dar nu-mi veni cu teoria conspiraţiei împotriva celor care au altă atitudine. Una sănătoasă. Dacă tu o consideri greşită e dreptul tău, dar n-ai dreptul să condamni formatorii de opinie şi alegătorii pentru vina celor care nu merită votaţi. Faptul că ai dreptate când spui că absenteismul favorizează nucleele dure ale partidelor puterii nu justifică atitudinea votului necondiţionat pentru o opoziţie. Ştii de ce? Pentru că te pomeneşti cu loaze alese ŞI DE TINE ca să compromită partidul pe care tu îl votezi indiferent ce lighioane îţi pune pe listă.

    @marius. Păi nu l-ai susţinut tu pe Radu Vasile, după ce Băsescu şi grupul animat de Norica l-au dat jos pe Ciorbea? :mrgreen: Oricum, depăşisem de mult faza directoratului financiar. Chiar n-avea sens. Se putea guverna cu cap. Dar de unde, când Băsescu era lăsat să-şi facă de cap, în complicitate cu Valeriu Stoica? Uite unde e PNŢCD din cauza-asta.

    @Radu Humor. Îţi aminteşti naivitatea de atunci? Credeam că oamenii se vor convinge singuri de ceea ce ni se părea la fel de evident ca aerul curat faţă de cel poluat. Referitor la scena relatată de Puric, da, e foarte mişto. Relevantă comparaţie. El însă ar trebui să gândească bine de tot înainte de a face judecăţi generalizatoare.

  45. Roxana Iordache Says:

    @gabimihaela. Apreciez în mod deosebit comentariul dv. Poate meditează la ceea ce aţi scris şi alţii, din cei care s-au lăsat orbiţi şi prostiţi de propagandă. Mulţumesc! Şi vă rog să citiţi şi celelalte răspunsuri ale mele şi ale colegilor comentatori, mai ales pe al lui @Florian către dv. Şi nu este doar raţionamentul lui subiectiv, ci e vorba de realitatea obiectivă că, pe 11 iunie, CFSN a pregătit represiunea care să genereze „rebeliunea” şi reprimarea ei. Sunt documente.

    @Florian. Numai unul i-ai numărat lui Năstase şi ăla spart? 😯

    @Dinu. Nici nu ştii, coane şi nici n-am apucat să-ţi spun ce dor mi-a fost de tine. Dar e clar că eşti telepatic, ai venit cam a doua zi după ce m-am gândit că ar fi cazul să cam termini cu teutonii-ăia, aşa cum ai promis şi să te întorci p-acilea. 🙂

  46. neinfectat de comunism Says:

    La 19 ani de la zilele sângeroase din Piaţa Universităţii, Mineriada a ajuns mai degrabă un interval de trei zile de comemorări televizate. Fără vinovaţi, dar cu sute de victime, marcând pe viaţă destinele celor aflaţi atunci sub lumina reflectoarelor şi transformată într-un eveniment istoric confuz şi nerelevant pentru tinerii care se năşteau în 1990. Acesta este „portretul“ suitei de evenimente ce aruncau România în preistorie. Astăzi, pretext pentru amintiri dureroase şi câte un miting modest.

    13 iunie: luptele de stradă

    Ora 4 dimineaţa. Forţele de ordine distrug corturile celor aflaţi în Piaţa Universităţii. Încep arestările. În jurul orei 9, în zonă apar grupuri de muncitori de la IMGB. Se aud pentru prima oară lozinci îmbibate în limbajul vremurilor comuniste: „Moarte intelectualilor!“ sau „Noi muncim, nu gândim!“. Izbucneşte primul conflict: forţele de ordine şarjează mulţimea. Autobuzele Poliţiei iau foc, eveniment după care TVR lansează versiunea “oficială” că au fost incendiate.

    La televiziune se citeşte un comunicat al preşedintelui Ion Ilici Iliescu: „Chemăm toate forţele conştiente şi responsabile (…) pentru a curma încercările acestor grupuri extremiste”. Seara, trei garnituri de tren pline cu mineri pleacă din Petroşani spre Bucureşti.

    14 iunie:„florile plantate“

    Ajunşi în Gara de Nord la ora 4 dimineaţa, minerii, conduşi de Miron Cozma, ocupă Piaţa Universităţii, unde pretind că refac rondurile de flori distruse de corturile manifestanţilor. Minerii devastează Facultatea de Geologie, Facultatea de Litere, cea de Matematică, dar şi Institutul de Arhitectură Ion Mincu, iar numeroşi profesori sunt bătuţi. Urmează sediile PNŢCD şi ale PNL, unde minerii sub sfatuirea lui Iliescu pretind că au descoperit valută falsă şi arme şi de unde fură inclusiv aparate de birotică. Liderul studenţilor, Marian Munteanu, este bătut şi aruncat în fântâna de la Universitate. Toate persoanele „cu figură de intelectuali“, persoanele cu barbă sau cele îmbrăcate cu haine verzi sunt bătute, arestate, urcate în dubele Poliţiei şi interogate la o unitate militară din Măgurele.

    15 iunie: discursul şi uralele

    În jurul prânzului, minerii sunt urcaţi în autobuze şi transportaţi la Romexpo. Aici, preşedintele recent ales Ion Ilici Iliescu le mulţumeşte tovaraseste pentru că au salvat democraţia originala din România. Discursul său este întâmpinat cu urale. Imediat după aceasta, minerii sunt conduşi la trenurile care îi aşteptau în Gara de Nord şi transportaţi în Valea Jiului.

    Nu se ştie câţi au murit. Oficial, conform evidenţei de la comisiile parlamentare de anchetă, numărul răniţilor din zilele de 13-15 iunie 1990 este de 746, iar numărul morţilor este de 6. Alte surse afirmă însă că numărul real al morţilor ar depăşi 100.

    “ Exemplul dumneavoastră a fost plin de îmbărbătare pentru toţi cei care doresc progresul (…) Vreau să vă mulţumesc pentru acest act de înaltă solidaritate pe care l-aţi demonstrat.” Iliescu: discurs către mineri, 15 iunie ’90

  47. Roxana Iordache Says:

    @Marcus. Am uitat să-ţi spui, aproposito de Pleaşcă şi Pleşcoi: Mircea Badea te-a plagiat! 😆

    @neinfectat. Am dat link la documentul DIICOT de S(uspendare a) U(rmăririi) P(enale). Am mai zis-o, Ion Iliescu e în vârstă, nu aş vrea decât o judecată dreaptă şi o condamnare cu suspendare. Noi nu vrem răzbunare, că nu suntem ca ei. Vrem dreptate, nu procese înscenate. Aşa se scanda în Piaţa Universităţii. Şi încă o chestie: Băsescu era atunci subsecretar de stat la Transporturi, a confirmat doamna Maria Băsescu. Subordonatul lui, Dobre (de la PD, azi, PD-L), pe care avea să-l facă ministru în decembrie 2004, l-a demis pe ing.Mănucu de la Craiova, care oprise trenurile cu mineri. Încearcă să fii obiectiv şi nu te lăsa orbit de Băsescu, exact cum se lăsau orbiţi de Iliescu cei care au aplaudat minerii.

  48. Florin Says:

    Eu îmi amintesc despre perioada asta desi eram foarte mic. La varsta aceea frageda nu intelegeam multe insa eram in Petrosani si vedeam pe geam cum se adunau minerii si se pregateau de mineriada. Ceva inspaimantator, cel putin pentru mine ..

  49. octavpelin Says:

    Toata aceasta contralovitura de stat,din data de 13015 iunie 1990 ,o fost pusa bine la punct de cei ce sunt liberi sa ne conduca in asa zisa „Democratie”din Romania.In filmul postat de mine despre evenimentele din 13-15 iunie 1990,apare si George Serban,Dumnezeu sa-i odihneasca pe cei ucisi de „mineri”,o zi frumoasa 😦

  50. Alexandru Marin Says:

    De la oamenii care au crezut ca trebuie sa apere podul ce anunta intrarea in satul in care stau,prostiti fiind de zvonuri,pana la cei ca tine care au stau in Piata Universitatii,fiecare a pus caramida lui la redobandirea libertatii tarii noastre.

  51. echoofsilence Says:

    Dupa atatia ani nu prea stiu ce sa mai cred despre acei mineri. Nu cumva printre ei se aflau si securisti din vechea garda ceausista care au avut misiunea de a raspandi teroarea in randul populatiei? Nu vreau sa neg implicarea „fortelor muncitoresti” in acele represalii dar este totusi destul de ciudat ca o masa atat de mare de oameni, ma refer la mineri, a putut fi manipulata atat de usor de noua conducere a statului. Iliescu cred ca e cel mai mare criminal in viata din istoria postbelica a Romaniei si el ar trebui sa fie judecat si condamnat sa-si petreaca tot restul zilelor pe care le mai are de trait in puscarie.

  52. Dinu Says:

    Roxana,

    esti, cel putin, generoasa si, probabil, un bun „telepat-emitator”. 🙂

    Cat despre teutoni, …buna ziua ti-am dat …. 🙂 …desigur, glumesc.

    „Lupu` de unde alearga de-acolo mananca!” 🙂

  53. Plano Says:

    @Florian
    Ori un ou… ori doua, indiferent cate a numarat vecinul, drept e ca s-a dumirit de ce era ud presul. Izvorul ramasese ascuns pe un crac al pantalonilor. 😦

    @octavpelin si tuturor dezinformatilor.

    Minerii n-au omorat niciun protestatar.Cele 4-5 victime din noaptea de 13-14 iunie au cazut impuscate de fortele de ordine, inainte de venirea minerilor, in timp ce, in legitima aparare, respingeau atacurile cu sticle incendiare asupra sediului MAI.
    Ce treaba aveau anarhistii ( voi ziceti ca nu erau demonstrantii din Piata Universitatii) in plina noapte cu sediile centrale ale unor institutii de stat?
    Auuud?

  54. viermelebolsevic Says:

    iunie 1990 … o nimica toata pe langa zecile de morti si sutele de raniti din februarie 1933 … sau alea nu conteaza pentru ca sunt faptele argatilor mariei sale, cel care huzurea prin „vointa divina”? … 🙂

  55. spiritul_lui_vasile_roaita Says:

    sau o s’o negati si p’asta? … tot ce se poate … poate carol doua bete a facut pierdute documentele care’l incriminau cum le facuse carol un bat pe cele referitoare la cei 20000 de morti din 1907 … 🙂

  56. Bombo Says:

    Atat timp cat cei care vor sa obtina presedintia României, Geoana sau Crin, se adreseaza, public, actualului Presedinte al României cu formule de gen „gunoi radioactiv” respectiv „codoasa batrâna” nu o sa aiba nicio sansa in fata lui Basescu.
    Cat despre anumiti indivizi care folosesc expresii gen „proxenetul natiunii” la adresa presedintelui României, nu avem ce comenta. Românii vor stii sa aleaga de-acum inainte. Iar „pipitzele, târfele, proastele, jigodiile” din România, care-or fi si cate-or fi acelea , mai mult ca sigur ca s-au distantat deja de Crin si de Geoana. Rezultatul alegerilor din 7 iunie a demonstrat, cu prisosinta, acest lucru.
    In Europa, socialisti au pierdut alegerile urât de tot. In România, PNL a ajuns la cea mai mica cota de incredere, in rândul populatiei, datorita conducerii dezastruoase a partidului de catre trio-ul Crin, Orban, Norica.
    Tariceanu, oricat de mult a gresit, macar a mentinut PNL la o cota de incredere rezonabila. Se pare ca prin desemnarea lui Crin, Patriciu si-a dovedit incompetenta politica, cu vârf si indesat.
    Avem, la ora actuala, un PSD condus de semianalfabetul Vanghelie si un PNL condus de incompetentul, chiulangiul si repetentul Crin.
    Cu asemenea premise, ma mir ca unii isi imagineaza ca Basescu va fi invins la toamna.

  57. spiritul_lui_vasile_roaita Says:

    bombo,

    „Cat despre anumiti indivizi care folosesc expresii gen “proxenetul natiunii” la adresa presedintelui României, nu avem ce comenta.”

    cand spui „nu avem ce comenta” la cine te referi? … sa inteleg ca sunteti mai multi? … faci parte din vreun comitet al celor care au dreptul sa comenteze si care in acest caz au hotarat ca nu vor uza de dreptul lor? … 🙂

  58. ALM Says:

    @ Bombo (duminică 14 iunie 2009 la 4:36:05 pm)

    Daca Seful dvs s-ar prezenta la alegeri in aceleasi conditii ca si contracandidatii lui, sunt convins ca ar fi invins si de „viermelebolsevic”! Dar cu o masinarie ce cuprinde mogulii PDL, Guvernul, Justitia, Serviciile si lingaii, este posibil sa aveti dreptate. Si ar fi mare pacat …

  59. Dinu Says:

    @
    spiritul_lui_vasile_roaita.

    gura pacatosului …, or este doar o dorinta? 🙂

  60. Dinu Says:

    @
    viermelebolsevic,

    puteti estima cate victime vor fi -de-o parte si de alta, desigur- in toamna-iarna acestui an? …credeti ca ar fi posibil sa va regasiti pe o lista a martirilor cazuti pentru „instaurarea regimului de democratia populara”, or sunteti unul dintre „sefii de la centru”? 🙂

  61. mariusmioc Says:

    Începutul violenţei a fost dimineaţă, cînd s-a încălcat una din revendicările revoluţiei din 1989 – „dreptul de a manifesta liber”.
    Este nerelevant că anumite organizaţii se retrăseseră din piaţă anterior, cei care rămăseseră aveau dreptul să-şi continue demonstraţia.
    Încălcarea dreptului de a manifesta liber a dus la justificata reacţie violentă a cetăţenilor, care au dorit să-i elibereze pe cei arestaţi. Cine cunoaşte atmosfera anului 1990 – cînd oamenilor încă le păsa de idealurile revoluţiei şi nu se instalase apatia, îşi dă seama că arestarea (puţinilor) demonstranţi rămaşi în Piaţa Universităţii nu putea rămîne fără replică.
    Apoi violenţele s-au escaladat, culminînd cu aducerea minerilor. Mineri care în 1999 au simţit şi ei ce înseamnă să ţi se interzică dreptul de a manifesta liber.

  62. Florian Says:

    Despre ce ii asteapta pe romani, Bombo ne spune ca „cei care vor sa obtina presedintia Romaniei… nu o sa aiba nicio sansa …” si ca „romanii vor stii sa aleaga”.
    Bombo este la curent si cu situatia internationala, de la el aflam ca „in Europa socialisti au pierdut alegerile”.
    Ce se intampla in tara este insa mult mai important, asa ca Bombo revine si constata ca „PNL a ajuns la cea mai mica cota”.
    Dupa aceasta inalta proba de cunoastere a fenomenelor politice si a limbii romane, Bombo ne vorbeste cu justificat dispret despre semianalfabetul Vanghelie.
    Bombo, esti cel mai bun. Daca candidezi pe tine o sa te votam cu toti ca ca tine altu nu-i, vor stii ce-nseamna infrangerea alde Geoana, Crin si cei care-o mai fii pe liste, iar liberalii si socialisti o sa ajunga la cea mai mica cota. Iar pe semianalfabeti ca caricatura aia de Vanghelie n-o sa-i mai bage nimeni in seama, poate in alta parte.

  63. octavpelin Says:

    @Plano.Cred ca glumesti?!,Ai vorbit cu Marian Munteanu si cu altii care au fost in Piata Universitatii,stii de Grupurile de Veghe din orasele mari ale tarii care se solidarizasera cu manifestentii din Piata Universitatii,stii de Raportul APADOR-CH si GDS cu privire la derularea evenimentelor din 13-15 iunie 1990,impotriva manifestantilor din Piata Universitatii si impotriva Partidelor istorice si a personalitatilor acestor partide care erau vizate,ai fost in acele zile in Bucuresti?! Auuuuuuuuuud?

  64. dadatroll Says:

    Si mineri vroiau niste munca la suprafata. Potrivirea ideala.

  65. julia Says:

    Sint foarte impresionata de scrutul rezumat facut de Florian. Foarte clar, la obiect si adevarat. Multumesc Florian.

    Rox, pe Plano (Baiat bun! Rau pamintul! ;)….o gluma, Plano, nu te imbirtzosha!) nu il vei convinge NICODATA. Este irecuperabil. Cind ti-ai format deja o parere FARA sa fi fost de fata, NU AI CUM sa ti-o schimbi, pentru ca nu ai date noi, NICIODATA …….acum si-n vecii vecilor!
    Eu cred ca Plano are si un mare regret: ca nu a fost acolo, ca sa isi poata sustine parerile anti cu ceva arguemnte, nu numai cu o parere subiectiva formata pe „am auzit eu”, „mi-a spus mie cienva important”, „am vazut la televizor”, etc………ce zici Plano? Poti sa fii obiectiv macar pt o clipa?

    Sint 19 ani de atunci si evenimentele cu minerii ma dor inca, ca si cum de abia s-au intimplat. Camioanele cu „mineri” care treceau pe bulevardul „eliberat” scandind lozinci si rinjind la oamenii de pe strada care ii priveau cu fete impietrite, dezaprobatoare, fara sa scandeze si fara sa ii incurajeze in nici-un fel………agresiunea unui bun prieten care m-a impins pe scari in jos la metrou si a primit el toate imbrincelile…..
    Destul! Ma uit in jur unde sint acum si pina la urma ar trebuik sa le multumesc…….si lui Iliescu-criminalul……..orice sut in coor e un pas inainte! Si pasul meu a fost urias!

  66. mariusmioc Says:

    @Roxana, acum am citit treaba cu „cît a putut, Virgil Măgureanu a susţinut schimbarea din noiembrie-decembrie 1996”. Ce vrei să zici cu asta, că în 1996 CDR n-a cîştigat pe bune, ci au fost falsificate alegerile cu ajutorul lui Virgil Măgureanu? Sau te referi la una bucată vot din partea lui Măgureanu (care fiind secret, nu se ştie cum a fost, indiferent de declaraţii ulterioare)? Sau e vorba de una din axiomele tale?
    Ai ajuns şi tu la teoria „securiştii noştri sînt mai buni decît ai lor”?

  67. Roxana Iordache Says:

    @Florin. Bun venit! Mă bucur că gândeşti aşa. Am vorbit cu mulţi mineri, în septembrie 1991 şi regretau. Unii chiar au plâns. Şi am constatat că sunt blânzi când vorbeşti cu fiecare în parte şi devin agresivi când se adună sub o comandă. I-am înţeles încă din 1990, nu i-am condamnat. Condamnabili sunt cei care i-au incitat şi i-au manipulat.

    @Alexandru Marin. Pentru mine, voi cei care v-aţi aniversat, de curând, majoratul, sunteţi un miracol. Cred că sunteţi revanşa noastră, în sensul cel mai bun. 🙂

    @balbeck. Vezi răspunsul către @neinfectat.

    @Bombo. Fă şi tu un efort să citeşti o carte, Moromeţii, măcar volumul I şi vezi replica lui Cocoşilă. Ţi se potriveşte. 🙂

    @Florian. În Congo! 🙂

    @octavpelin. Ana Birchall face trimitere la filmul tău pe blogul ei.

    @ALM. Mare păcat. Că atunci ne-a îngropat. :mrgreen:

    @Dinu. Mai are să pomenească şi de canibalii americani, împotriva eroicului popor nord-coreean, cum scria Ilici în „Fericirea de a studia în Uniunea Sovietică” 🙂

    @Plano. De ce eşti aşa de sigur?

    @octavpelin. E plin Străuleştiul.

    @dadatroll. Păi da, de-aia i-a trimis să planteze flori.

    @julia. Şi Marius Mina tot de-aia a plecat. Şi mai mulţi prieteni ai mei. Şi atâţia alţii. 😐

  68. Florian Says:

    @Roxana Iordache
    Ce ai cu bietii congolezi?

  69. Florian Says:

    @Julia
    Esti fata buna (rau pamantul… si la mine-i tot in gluma), daca ti-a trecut asa de repede supararea. Acu’mi pare rau ca m-am luat de tine mai deunazi; ti-as desena aici o floare dar nu ma pricep, asa ca-mi raman doar scuzele.

  70. Plano Says:

    @octavpelin
    Am mai povestit si anul trecut ca am trait evenimentele in Bucuresti si stiu ce spun.
    Am „beneficiat” de interdictia campionilor intr-ale democratiei de a trece doua luni de zile prin Piata Universitatii, i-am convins pe turbati sa nu incendieze un camion al jandarmilor parcat aproape de Intercontinental, in fata Ambasadei SUA, era sa iau cateva ciomege de la minerii care se deranjau ca sunt fotografiati de corespondentii straini de presa si a trebuit sa-mi reconstitui documentele de identitate pentru intreaga familie pentru ca anarhistii au incendiat cartoteca cu cateva litere de la Evidenta Populatiei a Capitalei.

    Si cei cu acele organizatii? Eu am spus ca dezinformezi ca minerii au omorat protestatari!

    @Julia, traiesti din amintiri precum ilegalistii! Tu nu ai fost doar o protestatara. Ai fost si ai ramas o micuta anarhista.
    Hispanicii din Texas vor avea in tine un aliat! Vezi ca nu te joci ci FBI!

    Da-mi si mie adresa de la Calimanesti…poate reusim un restitutio in integrum!

  71. Roxana Iordache Says:

    @Florian. Poate se găsesc nişte canibali. :mrgreen: Le trimitem şuviţa lui Băsea. :mrgreen:

    Cât priveşte răspunsul către @Julia, acum îţi mărturisesc că am exagerat un pic altădată, de fapt, am mai cunoscut vreo doi care sunt pe cât de domni perfecţi, pe atât de mârlani. Există. 🙂

    @Plano. Tu ai văzut o mică părticică şi acum eşti ca adulatorii lui Voronin. Nu te supăra, dar MINŢI! Cei din Piaţa Universităţii mereu îi invitau pe cei ostili să vină să se convingă. De regulă, însă, ostilii doar veneau să înjure.

    Anarhiştii? Sediul Poliţiei a luat foc instantaneu. În rest, nişte ţigănuşi au sărit gardul. Până s-au convins că nu era cazul. Poarta şi uşa de la intrare erau deschise. NIMENI nu era acolo să se opună. Doar v-au învăţat la şcoala-aia cum se face. :mrgreen: Au aplicat-o şi la Chişinău.

    Las-o pe Julia, că are dreptate. Tu trăieşti în trecut. În epoca de aur. :mrgreen:

    Gluma finală e atât de proastă încât ai merita să nu mai poţi vorbi o zi din cauza ei. Şi să fii conştient de ce. Pentru ca pe urmă să fii foarte atent când te joci cu vorbele.

  72. Plano Says:

    Erata: Si ce-i cu acele organizatii? Te pomenesti ca-i litera de Evanghelie ce scriu ele!

  73. Roxana Iordache Says:

    @Plano. E mai multe. 🙂

  74. tony Says:

    Roxana,
    Cei doi au orgasm multiplu doar cand iau bani multi de la stat ! 🙂

  75. Plano Says:

    Corectez: ele scrie(sc)…. :mrgreen:

  76. Dinu Says:

    Roxana,

    unele fetele, unii baietii, te …tachineaza. …si qui c`est taquine …. 🙂
    …altii …asa e iei, consecventi, or cu cei consecventi nu te pui, ii admirezi. 🙂

  77. Florian Says:

    @Roxana Iordache
    Scotianul ala de Stevenson a fost mic copil dar are circumstante, s-a nascut prea devreme si nu m-a cunoscut pe mine.

  78. Plano Says:

    @Roxana
    Nu te grabi sa-mi pui fermoar ! Chestia de la Calimanesti nu e o gluma!
    Julia stie de ce….eee!

  79. Dinu Says:

    All,

    pe B1 secvente din 13 Iunie `90.

  80. Roxana Iordache Says:

    @tony. :mrgreen:

    @Plano. N-ai făcut nici o greşeală. Am răspuns eu la mişto. 🙂

    @Dinu. 🙂

    @Florian. Ehei! 🙂 Filologii ăştia! Nu-mi spune că nu eşti, fiindcă nu te crez. Ţi-am mai zis anul trecut că trebuie să fii scriitor.

    @Plano. Oricum e glumă proastă.

    @Dinu. Am văzut târziu anunţul tău.

  81. Florian Says:

    @Roxana Iordache
    Filobasescian deghizat. Mamaaa, ce bine-mi iese!

  82. Florian Says:

    @Roxana Iordache
    Pentru a de-o trantii mai sus sapai atat de adanc in putul gandirii (nu te baga @Plano, lasa-mi putul in pace), ca scosei doar scheletul si dreaq de pricepe ceva. S-o reconstitui cat de cat, poanta s-a pleostit dar macar sa pricepi ce-am vrut sa zic. Asadar, reformulez:
    Nu filolog, ci filobasescian deghizat.
    Acu’ sunt sigur ca ceva tot ai priceput, ca-n Finlandia sufla vantul.

  83. julia Says:

    Florian, ciondaneala e ciondaneala, si ce-i al tau e pus de-o parte! Multumesc de floarea virtuala. 🙂 Nu e nevoie sa iti para rau de o dicutie in cotnradictoriu…..eu am si uitat-o. Contradictiile sint bune, ca ne tin alerti si nu ne lasa sa ne molesim. Si poate vom mai incrucisa „sabiile” pe aici…….Dar ce ai spus mi-a mers la suflet, si am zis-o, ca asa e corect.

    Rox, asa e. Ca mine multi sint. Pina la urma a fost si asta o lasitate….nu am in mine spiritul de Don Quijote……

    Plano, Calimanestiul e o gura de rai! Dar casa care se mai poate vedea ca a fost inundata de baraj, a ramas acolo marturie a felului in care comunisitii intelegeau sa trateze oamenii. In orice tara civilizata iti cumpara mai intii casa si pe urma ti-o inunda cu lacul de acumulare. Etajul unu si parterul erau ale rudelor mele. Etajul doi poate mai e si astazi locuit de familia careia ii apartinea…….nu mai stiu……dar despagubiri nu se vor mai vedea vreodata! La fel ca si casa din Bateriilor, demolata de Ceausescu…..

    Noapte buna. Azi am avut o frumusete de zi!

  84. sictireli Says:

    Am urmarit fenomenul Piata Universitatii de la debut. Eu nu sunt bucurestean. Dar am fost, cand timpul mi-a permis, de cateva ori golan. Simpatizam cu oamenii de acolo.
    Pe data de 13 iunie am ajuns in Bucuresti in jurul orei 17. Pe tot parcursul zilei am fost prezent la sediul Politiei Capitalei, la Ministerul de Interne, la Televiziune. As minti daca as spune ca am fost participant activ. Am fost observator. Curios sa inteleg ce se intampla.
    Dupa ce am vazut ce se intampla la sediul Politiei Capitalei am plecat impreuna cu un prieten spre Televiziune. Institutia era aparata de scutieri. Curtea plina cu demonstranti. Prietenul imi propune sa mergem la o ruda a lui, care locuia foarte aproape de Televiziune, sa vedem ce se transmite. Am ajuns la respectiva doamna. Dupa numai cateva minute emisiunea se intrerupe. Am plecat precipitati spre Televiziune. Inca nu se patrunsese in institutie. Scutierii isi vedeau de rostul lor, protestantii de asemenea.
    ATENTIE!!!
    La un moment dat, din senin, ca la o comanda, scutierii se dau la o parte, fac un culoar pe care patrund protestatarii in Televiziune. Asa a inceput nebunia.
    Am fost martorul acestui eveniment, nu sunt povesti. Scutierii de la intrarea in Televiziune se aflau in fata mea la 2 metri. I-am vazut cum, sincron, s-au dat la o parte si au facut un culoar.
    Am intuit ca este ceva in neregula si am refuzat sa intru in Televiziune, in ciuda insistentelor prietenului meu. Am fost inspirat, altfel as fi patit ca ceilalti prinsi inauntru ca intr-o cusca.
    In fine, nu mai lungesc povestea, spun doar ca am fost spre ora 23 la sediul Ministerului de Interne, unde, sub ochii mei, un protestatar a fost impuscat.
    Pe la ora 24 eu am plecat spre casa mea, spre orasul meu. Prietenul a ramas in Bucuresti, la sediul Ministerului de Interne pana pe la ora 3 spre dimineata. Ne-am intalnit a doua zi. Mi-a povestit ravasit ce clipe de cosmar a trait.
    Si astazi imi pare rau ca nu am parasit Romania imediat dupa evenimentele din 13-15 iunie. Am tot sperat ca intr-o zi vom trai intr-o societate normala. Iata, au trecut 20 de ani si visul meu nu este implinit.

  85. Florian Says:

    @sictireli
    Ceea ce ai omis sa spui este ca „protestatarii” care au intrat in sediul Televiziunii ca la ei acasa au venit cu vreo doua camioane. Am auzit ca ar fi fost adusi din Ploiesti, dar nu bag mana in foc, nu am vazut numerele de inmatriculare.
    Eram si eu in curtea Televiziunii, pe peluza de iarba de langa gardul dinspre Calea Dorobanti, cam in dreptul pasarelei care leaga cladirea principala de o alta situata in partea stanga, privind din locul in care ma aflam. Ma uitam contrariat cum o mana de descreierati (asa credeam atunci) se avantau spre caladirea principala si aruncau cu pietre, dinauntru erau intampinati cu jeturi de apa, se retrageau, iar dupa cateva minute circul reincepea. Putin mai tarziu am plecat sa vad ce se intampla la sediul MI. Imi pare rau sa ti-o spun, dar povestea prietenului tau, ca ar fi fost si el acolo pana la 3 dimineata, nu poate fi adevarata. Circul aproape identic cu cel de la Televiziune, cu diferenta ca aici „descreieratii” foloseau cocktailuri Molotov in loc de pietre, iar celor din MI li se terminase apa si au inlocuit-o cu gloante (s-a tras insa in cei de pe margine, nu in „descreierati”), deci circul de care vorbeam s-a terminat pe la miezul noptii, cand dinspre Splai a urcat mai intai un uruit amenintator, urmat de coloana de TAB-uri (tancuri? nu ma pricep) care il producea. Asta, in timp ce stateam pe margine si tocmai asistam la o discutie, in care cineva spunea ca tocaria de la ferestrele MI este ignifugata, deci nu are cum sa se aprinda de la sticlele incendiare. La auzul uruitului care se apropia m-am refugiat intr-o curte interioara impreuna cu alti cativa privitori, dar exact in dreptul usii pe care intrasem s-a oprit un TAB si n-am mai putut iesi. Putin mai tarziu ne-a descoperit un locatar de la etaj, care a coborat pe o scara interioara (probabil ca ferestrele lui nu dadeau spre strada si era curios ce se intampla). Cand ne-a vazut pe cei care ne ascunsesem acolo si stateam in spatele usii, asteptand in zadar sa plece TAB-ul, s-a intors in casa, iar dupa putin timp un grup de militari a intrat, ne-a saltat pe toti si ne-a dus in sediul MI, iar de acolo la Magurele.
    Am omis un amanunt interesant. Atata timp cat provocatorii s-au multumit doar sa arunce cu sticle incendiare (si sa dea paine unor soldati dintr-o camera aflata la parter, unde cica erau inchisi de superiorii lor, ce circ melodramatic si penibil), cei dinauntru nu s-au sinchisit. Cand insa atacatorii au adus o duba pe care au incercat sa o foloseasca pe post de berbece, pentru a sparge portile de la intrarea din spate, s-a raspuns cu gloante (dar trase in cei de pe margine, cum am mai spus), iar nu dupa mult timp au venit TAB-urile.
    Ti-am povestit toate aceste amanunte in incercarea de a te convinge ca eram acolo si ca dupa miezul noptii, cand a venit Armata, nu mai avea cum sa ramana cineva in strada, pana la 3 dimineata.

  86. Florian Says:

    @sictireli
    PS Chestia cu terminarea apei la sediul MI si inlocuirea ei cu gloante a fost o gluma, n-o lua de buna decat ca si confirmare a faptului ca s-a tras.

  87. Sictireli Says:

    Florian.
    Este adevarat ce spui. Am fost acolo, la MI, si am vazut. In duba despre care faci vorbire, unii au pus, daca imi amintesc bine, doua tuburi cu oxigen. Au incercat de cateva ori sa sparga usa, folosind masina pe post de berbec. Apoi au arunca asupra ei cu sticle incendiare. Cam acela a fost momentul in care m-am decis sa plec.
    Nu vreau sa te contrazic, dar eu imi amintesc ca s-au tras rafale de arma automata si inainte de atacul cu dubita. Doar ca s-a tras in aer, ca sa-i sperie pe cei ce se apropiau de cladire. Cei care atacau erau, in opinia mea, vreo 20, restul, priveam ca la un show de sunet si lumina
    Eu insa spuneam ca am vazut cum a fost impuscat cineva. La un moment dat m-am apropiat de cladire, tupilat pe langa zidurile cladirilor vecine, din partea stanga. Am vazut un tanar care incerca sa arunce la demisol, pe o fereastra cu zabrele, o sticla incendiara. In acel moment, de la demisol am auzit o impuscatura. Tanarul a cazut lat pe spate si a ramas nemiscat. Nu am indraznit sa ne apropiem de el. Dupa circa 2 minute s-au apropiat vreo 3 insi si l-au tarat de acolo. Parerea mea este ca tipul a fost impuscat, nu vad de ce s-ar fi prefacut. De altfel, la cateva minute a venit o masina a Salvarii.
    Povestea cu TAB-urile… da, asa este. Mi-a spus si mie prietenul ca la cateva minute dupa ce am plecat au venit TAB-urile.
    Mi-a mai spus o chestie si te rog sa-mi spui daca stii ceva. Din pacate pe prieten nu-l mai pot intreba, a decedat acum 4 ani. El spunea ca au venit si niste elicoptere din care s-au aruncat fiole cu gaze lacrimogene. Stii ceva de asta?
    Prietenul mi-a spus ca a ramas in strada pana spre 3 dimineata, dar nu in zona M.I. De acolo mi-a povestit ca au fost fugariti de armata. A fugit pe niste strazi laterale. Pe la ce ora a intervenit armata, nu stiu, ca nu am mai stat acolo, dupa cum spuneam.
    Eu am avut ocazia sa il ascult un tanar pvestindu-ne ca a reusit sa scape din infernul din Televiziune. Din nefericire pentru el, si-a pierdut buletinul de identitate in Televiziune. Ne-a aratat spatele, era plin de vanatai. Se gandea sa se predea a doua zi.
    Un alt tanar ne povestea cum a scapat din arestul Politiei Capitalei impreuna cu alti cativa, cum li s-au blocat usile de la celule si li s-au „livrat” gaze pe sub usă. Nu stiu cat adevar contin aceste relatari. Spun ce am auzit in noaptea aceea.
    Din fericire pentru mine, a doua zi, cand au venit minerii eu nu am fost in Bucuresti. Sigur ar fi incasat-o.
    Am un unchi in Bucuresti, care, in zilele respectve, a fost de acord cu invazia minerilor. Ne-am certat asa de tare pe chestia asta ca vreo 2 ani, pana nu si-a revizuit atitudinea, nu ne-am mai vorbit.

  88. Florian Says:

    Sediul MI nu a fost survolat de niciun elicopter, nici inainte de a veni TAB-urile (asta o stii si tu), nici dupa (nici nu mai aveau de ce, pentru ca toti cei din strada au fugit care incotro, doar nu era sa arunce fiole cu gaze lacrimogene ca sa-i parfumeze pe militarii ramasi langa TAB-uri sa le pazeasca). Chiar daca elicopterele ar fi venit in timp ce stateam ascuns si nu le-as fi vazut, cu siguranta le-as fi auzit. Sa fi venit odata cu TAB-urile, in timp ce fugeam sa ma ascund, si sa nu le fi auzit din cauza motoarelor respectivelor TAB-uri? Posibil dar greu de crezut, pentru ca civilii care fugeau au fost urmariti de militari (nu stiu daca ai armatei, coborati din TAB-uri sau ai Politiei, iesiti din sediul MI), deci gazele i-ar fi afectat si pe urmariti, si pe urmaritori.
    Focuri de avertisment au fost, dar in plin nu stiu sa se fi tras inainte de incercarea de spargere a portii; poate s-a tras in timp ce ma aflam in partea opusa a cladirii, pentru ca m-am tot plimbat de colo-colo, curios sa vad ce se intampla, dar daca cineva ar fi fost impuscat inainte de atacul asupra intrarii din spate, cred ca as fi auzit de la ceilalti privitori. Oricum, cand s-a tras in plin nu s-a tras foc automat, se tragea cate un glont din cand in cand. Iar ce-mi povestesti tu, cu cel impuscat in fata geamului de la demisol, imi aminteste ca soldatii carora li se dadea paine, de catre cei din strada, erau la geamul unei incaperi de la demisol si nu de la parter, asa cum am scris in precedentul comentariu. Probabil ca era vorba de doua ferestre diferite, dar eu nu am vazut faza pe care o povestesti tu. Ce mi-a ramas in minte este o balta de sange, langa bordura scuarului din spatele cladirii, iar alaturi de balta, infipta in pamantul scuarului, o cruce incropita din doua crengi.
    Amicul tau de la Televiziune probabil ca a reusit sa intre in cladire fie impreuna, fie dupa trupa de soc in civil care trebuia ca, prin atacul ei, sa justifice oprirea emisiunii. Cel de care-mi povestesti o fi crezut ca respectivii chiar cuceresc Televiziunea si s-o fi lasat dus de val, probabil ca nu a fost singurul. Asta-mi aduce aminte de o faza de pe 18 februarie ’90, cand am intrat in cladirea Guvernului, dupa ce fusese atacata de nu se stie cine. Cand am ajuns eu fusese „cucerita” si putea fi vizitata de oricine avea chef, nu mai exista nicio paza. Am stat inauntru cam vreun sfert de ora, curios sa vad cine organizase atacul si ce avea de gand sa faca dupa repurtarea maretei victorii, dar nici urma de trupa de comando, numai curiosi ca mine. La un moment dat a venit Mircea Diaconu (sa-i dea Dumnezeu sanatate!) si ne-a sfatuit sa iesim, ca precis treaba se va termina urat si atunci am plecat. Celor care au mai ramas si au fost arestati cred ca le-a fost tot atat de placut, pe cat mi-a fost si mie la Magurele, cateva luni mai tarziu.
    Despre arestatii de la Politia Capitalei nu stiu nimic. Cand am ajuns eu in Piata Universitatii, unde autobuzele deja ardeau, un grup de oameni instiga lumea adunata sa se duca la Politia Capitalei ca sa-i elibereze pe grevistii foamei, iar Marian Munteanu facea apel la cei din Piata sa nu raspunda provocarilor si sa ramana pe loc. Eu am ramas, dar un grup destul de mare a plecat spre Politia Capitalei. Dupa vreo ora si jumatate, manat de curiozitate, m-am dus totusi si eu sa vad ce se intampla. Atacul se ispravise de mult, cateva ferestre de la ultimele doua etaje erau sparte si afumate, iar pompierii stingeau in strada cu furtunurile cateva Dacii albastre care ardeau pe carosabil. Intr-un comentariu anterior am gresit cand am scris ca s-a dat foc la garaj dupa ce au fost scoase masinile. Treaba s-a petrecut exact pe dos, masinile au fost incendiate dupa ce au fost scoase din garaj, ca m-am si intrebat de ce dracu’ sa te chinui sa scoti niste masini din garaj si abia pe urma sa le dai foc, in loc sa arunci in garaj niste cocktailuri Molotov. Revenind la arestatii de care ai pomenit, cand am ajuns eu am aflat, de la cei care priveau pompierii stingand masinile, ca fusesera eliberati de cei care atacasera sediul Politiei. De unde stiau cum se ajunge la arest, cum de nu au intampinat aceeasi rezistenta ca cei care au incercat zadarnic sa „cucereasca” sediul MI, nici pana azi n-am aflat.
    Unchiului tau, multa sanatate. Ca si lui @Marcus si tuturor celor care cred ca in Piata Universitatii se adunau oameni platiti de partide cu dolari, blugi si droguri (ce fonduri babane aveau partidele astea abia infiintate, de si-au permis sa cumpere prezenta in PU a peste 40.000 de oameni, zi de zi, pret de aproape doua luni). Ce daca in PU nu erau lasati nici macar sa vina, necum sa vorbeasca de la balcon reprezentanti ai partidelor, ei plateau. Ce daca vorbitorii nu se refereau niciodata la cat de bun e X din PNL sau Y din PNT, criticand doar actele nedemocratice ale FSN, partidele plateau. Daca asa au scris ziarele albastre, asa s-a intamplat.
    Iar m-am intins la povesti, imi cer scuze gazdei si celor pe care i-am exasperat din nou.

  89. Florian Says:

    @sictireli
    Ti-am raspuns printr-un comentariu nesimtit de lung, dar am uitat sa precizez ca iti este adresat, care comentariu vad ca a intrat la moderare si asteapta sa fie aprobat.
    Roxanooooooooo, da-i liber ca p’orma ma victimizez de nu te vezi!

  90. Zexe Says:

    Chiar in timpul cand scriu acest comentariu, Cristian Tudor Popescu si Razvan Teodorescu si-au dat mana si iau partea minerilor, si, in mod implicit, a lui Iliescu. Din nefericire, nici dupa atata amar de vreme, nu s-au dezis de actele criminale comise impotriva societatii civile. Dimpotriva, acum vor sa legitimeze teoria ca victimele mineriadelor sunt agresorii, iar minerii, oameni simpli si cu simtul justitiei, nu au facut nimic altceva decat sa raspunda agresiunii acestora.
    Mi-e imposibil sa cred ca CTP a decazut intr-un asemnea hal. Inteleg ca este criza, inteleg ca poate nu are ce manca, dar sa stea in maini si sa dea din coada ca o corcitura de circ… e prea mult.
    Cati jurnalisti din ziua de azi mai au coloana vertebrala?

  91. Zexe Says:

    Realitatea TV.

  92. tony Says:

    Florian
    Cei din Ploiesti au fost adusi mai tarziu si au fost goniti imediat ce au inceput sa scandeze pro-Iliescu !

  93. Florian Says:

    @Tony
    Posibil sa ai dreptate, cand au venit ploiestenii eu nu mai eram acolo, ma plictisise circul celor 10-15 ciudati care se tot avantau si apoi se retrageau uzi ciuciulete, pusi probabil sa intretina atmosfera ca sa nu plece publicul spectator, pana veneau cei programati sa patrunda in cladire. Ceea ce stiu absolut sigur este ca interiorul era intesat de aceleasi trupe de parasutisti care fusesera in Televiziune si in decembrie 1989. Un prieten de-al meu, ofiter de parasutism cu nu stiu ce functie de comanda, a participat la ambele actiuni si mi-a povestit multe. Iar faptul ca asa zisa cucerire din 13 iunie a unei Televiziuni aparata de trupele de parasutisti a fost un scenariu este intarit de cele relatate ieri de Doru Maries la Realitatea TV, anume ca interiorul Televiziunii era deja devastat la orele 15,00, cand nu intrase picior de om nici macar in curtea institutiei. Nu este o inventie de-a nu stiu cui, ci declaratia scrisa a unui om din interior depusa dosarul mineriadei.

  94. Florian Says:

    @Tony
    Rectific, nu tot interiorul Televiziunii era devastat la orele 15,00, ci anumite locuri.

  95. Florian Says:

    @Toni
    Si o erata: inainte de utimele doua cuvinte din raspuns („dosarul mineriadei”) adaug cuvantul „la”.

  96. Sictireli Says:

    Florian, Toni, Zexe
    L-am ascultat si vazut si eu pe CTP la Realitatea. Trista si jenanta interventie. Theodorescu si acum sustine ca a facut bine ca a intrerupt emisiunea. Acela a fost semnalul pentru cei ce muncesc si nu gandesc. A fost momentul cand Valea Jiului a luat foc. Eu am povestit incidentul cu tipul impuscat la MI pentru ca s-a acreditat ideea ca nu au fost victime in 13-15 iunie 1990. Or, asta nu stie CTP, desi spune ca a fost peste tot, ca jurnalist. Adica, vezi Doamne, impartial. Cu urechile mele am ascultat o convorbire intre sefii politiei capitalei si trupele de interventie carora le trasa indicatia sa incendieze autobuzele si sa intervina in forta sa evacueze PU. Convorbirea a fost redata, daca imi amintesc bine, de un post de radio din afara Romaniei. Cred ca Europa Libera, pentru ca atunci inca mai emitea, dar nu sunt foarte sigur. Ce rau imi pare ca nu mai am caseta respectiva, pe care am pastrat-o cativa ani prin sertare. I-aş fi facut-o cadou lui CTP, cu respectele mele.
    Mai fac o precizare, care se leaga de decizia academicianului Th de a opri emisiunea tv. Cand s-au declansat incidentele din PU eu ma aflam la prietenul cu care ulterior am ajuns la Bucuresti. Acultam Radio Romania si ne miram de ce dracu se difuzeaza numai muzica populara si muzica de camera… Asta, ne-am zis noi, ne aminteste de ziua Revolutiei. Am schimbat canalul pe bulgari si asa am aflat ca se intampla ceva la Bucuresti. Imediat ne-am decis sa luam o masina de ocazie si sa ajungem la Bucuresti. Iata cum poti manipula masele cu undele radio sau tv. Asa ca Th sa ne scuteasca de prezenta la tv cand se vorbeste despre mineriada 1990. Sa se duca dupa gratii ca a fost unul dintre cei ce au pus foc fitilului.

  97. Florian Says:

    @Sictireli
    Convorbirea cu autobuzele a fost interceptata si raspandita de Andrei, un coleg din GID. Dupa putin timp a fost umflat de acasa sub acuzatia de acte cu caracter legionar. Idiotii nu stiau un amanunt, Andrei e evreu.

  98. Florian Says:

    @Sictireli
    Ce povestesti tu despre emisiunile difuzate atunci de Radio Romania seamana ca doua picaturi de apa cu ce s-a intamplat de curand in Basarabia, cand in strada era prapad, iar la televiziunea lui Voronin erau emisiuni pentru copii si ansambluri folclorice. Aceeasi scoala, aceleasi metode.

  99. julia Says:

    Florian, Plano sau MARCUS NU CRED ca la PU nu s-au strigat sloganuri pt un partid sau altul! Si ca ei sint multi. De ce sa ceri logica? Desi e doar cea mai simpla, pina la urma………..

    Urarile mele de bine tuturor colegilor de PU, unde probabil ca am stat la povesti impreuna…….

  100. Florian Says:

    @Julia
    Tare as vrea ca un astfel de om sa fie pus intr-o situatie similara, sa traiasca pe viu un eveniment pe care o presa aservita sa-l prezinte complet distorsionat, el sa strige in gura mare ca altul este adevarul, iar cei de pe margine, care habar n-au cum s-au intamplat lucrurile, sa ii spuna „lasa – lasa ca stim noi ce s-a petrecut acolo, am citit in ziare si ne-au spus la televizor cei de la putere”.
    Apropo de PU, semeni in poza, oarecum si la nume (pe ea o chema Lucia, daca nu ma inseala memoria) cu o doamna blonda care ne vorbea des la portavoce, in opririle pe care le faceam pe traseul marsurilor noastre zilnice dinaintea ocuparii PU si deschiderii balconului. Era o tipa haioasa, nu se infierbanta ci ii lua peste picior pe Ilici si pe fesenistii lui.

  101. julia Says:

    Multumesc. Nu eram eu. Numele meu original este Iulia, pe care l-am schimbat in americanescul Julia.
    Nu m-am remarcat asa de mult la Revolutie. M-am straduit doar sa ramin in viata. Am fost si eu una ditnre miile de oameni anonimi, ramasi insa cu sentimentul unei impliniri fara margini! Eliberarea de otrava educatiei si manipularii Ceausiste.
    Eu eram fericita in PU. Eram atit de fericita si de multumita ca traiesc intr-o Zona curata, ca nu aveam veleitati de conducator… 🙂 ……si apoi mi s-ar fi parut o impietate sa incerc sa vorbesc unde Doamna Cornea vorbea, de la acelasi microfon.

  102. Florian Says:

    @Julia
    Nu ne poate rapi nimeni bucuria de a fi trait acele clipe unice daruite de Dumnezeu, iar celor care incearca sa le terfeleasca, nefiind capabili sa creada in altceva decat in blugi, droguri si dolari, sa incercam sa le intelegem limitele morale si sa ne amintim ruga lui Isus: iarta-i Doamne, ca nu stiu ce fac.
    Numai cine a fost in Piata Universitatii poate intelege ce a insemnat ea cu adevarat, numai cine a vibrat cantand impreuna cu Vali Sterian, fie-i tarana usoara, „Doamne, vino Doamne…”, numai cine si-a purificat sufletul aplaudandu-i pe cei de pe margine care ne huleau, numai ei pot intelege ca noi niciodata nu am fi putut nici sa aruncam cu pietre, sa incendiem sau sa devastam, nici sa acceptam umilinta unei plati. O stare de spirit nu are pret, pentru ea nu s-a inventat moneda de schimb.

  103. julia Says:

    Florian, AMIN la tot ce spui! Mare dreptate ai! Mi-ai amintit amanunte care le uitasem…..aplaudatul celor care ne huleau, tiganii care faceau curat, sau tiganul care umbla numai cu miinile in buzunar, ca sa nu poata nimeni sa spuna ca e acolo la furat……..Luarea gunoiului de dimineata si spalatul asfaltului (facut clar pe gratis, din patriotism curat al soferului) ……….Sint foarte bucuroasa ca am trait clipele acelea…..Cei care le-au pierdut sint probabil amari in suflet si ar fi vrut sa intoarca timpul, dar nu se mai poate…..asa ca ne hulesc…….Florian, simt ca-mi esti ca un frate! :)………….

    Am avut un frison la amintirea cintecului „Doamne, vino Doamne!” Vali Sterian nu mai este? Dumnezeu sa-l ierte! Am sa caut citnecul pe youtube……..

  104. Florian Says:

    @Julia

  105. Florian Says:

    Iulia,
    Apropo de „Florian, simt ca-mi esti ca un frate!”, la care mi s-a pus un nod in gat (doar emoticonul ce m-a mai salvat), mi-ai amintit de Cristi Paturca („Mi-e greu titlul de erou / Caci frati noi suntem). N-am gasit videoclip, doar melodia inregistrata:
    http://www.trilulilu.ro/voievodul/565ef13b5d7fe1

  106. julia Says:

    Multumesc frate Golan. Am plins cu gindul la parintii care si-au pierdut copiii atunci……ce viata groaznica trebuie ca au!!! Sincer? NU as suporta-o! Si cred ca TOTI body-guard-zii nu mi-ar fi putut desprinde mina facuta cleste in gitul lui Iliescu. Trec anii si NIMENI nu raspunde pentru mortii Revolutiei si ai Mineriadei. Si Iliescu doarme linistit, in fiecare noapte, cu gindul ca si-a implinit soarta. yuck!

  107. Florian Says:

    @Julia
    Ar merita fuck, nu yuck, dar din pacate la noi asa se termina lucrurile. Ticalosul a scapat de fuck si, in loc sa sa-i multumeasca Domnului ca-l lasa sa umble-n libertate cu mainile patate de sange, arunca in spinarea victimelor vinovatia uciderii lor („daca nu era 13 iunie, nu ar fi existat nici 14-15 iunie”), desi toate dovezile arata limpede ca si diversiunea 13 iunie tot sub bagheta lui a fost orchestrata.
    Asta insa nu ar fi nimic, e in legea firii ca pana si un criminal sa-si apere pielea. Mai dezgustator este faptul ca cei care au urat Piata Universitatii (un @Marcus, un @Plano, atatia si atatia altii ca ei) refuza adevarul, neaga evidenta dovezilor, structural le este imposibil sa recunoasca faptul ca au gresit. Ei continua sa sustina indarjiti teoriile preluate din arsenalul lui Ilici, nu numai pentru a-i da acestuia dreptate, dar si pentru ca astfel isi justifica propria ura impotriva unui fenomen pe care nu vor reusi niciodata sa-l inteleaga, isi cautioneaza propria lor micime, neputinta de a recunoaste ca au gresit. Frica lor de atunci fata de un fenomen pe care nu reuseau sa-l inteleaga, ura nascuta din spaima de necunoscut si alaturarea lor celui care le intruchipa propria ura sunt de inteles. Sa ramai insa incremenit in ura doar pentru ca nu vrei sa-ti recunosti greseala de atunci, sa contesti evidenta dovezilor doar pentru confortul moral de a-ti da in continuare dreptate, este mai mult decat imoral, este dezgustator. Yuck!

  108. julia Says:

    Florian, CORECT! 🙂

  109. mariusnyc Says:

    Roxana, n-am inteles exact aluzia cu „umbrela propagandei portocalii”

Lasă un comentariu