Foto via http://www.radio-resita.ro
1 ianuarie este sărbătoarea Sfântului Vasile cel Mare, întemeietorul Vasiliadei – filantropie creştină, călugărie familială.
Ar fi atât de multe de scris şi de trăit despre marele sfânt al zilei, dar nu mă învrednicesc.
Era pâinea lui Dumnezeu, sfânt din bunătatea lui nemărginită, continuu dăruitoare. Şi apărătoare a umanităţii.
Sfântul Vasile cel Mare e cel mai puternic sfânt împotriva răului. El ne învaţă că blestemele sunt exclusiv la adresa diavolului şi că e un păcat să-ţi blestemi aproapele. E un blestem de sine.
Apropo, molitvele Sfântului Vasile nu pot fi oficiate decât în condiţii speciale – post, pregătire duhovnicească. Deci, bine a făcut Sf. Sinod că a sistat citirea lor la slujba de Anul Nou. Mă mir cum de antecesorii Patriarhului Daniel nu şi-au dat seama că e păcat înfricoşat să oficiezi asemenea rugăciune grea după petrecerea de Revelion. Aşa încât căinelile unor extremişti că Patriarhul Daniel „a stricat tradiţia” sunt fariseice. Şi stupide. Dacă e să-i reproşăm ceva Întâistătătorului, altele sunt. Dar nu-i nici locul, nici momentul.
La mulţi ani onomasticilor! Şi tuturor!
Miercuri 1 ianuarie 2014 la 3:04:38 pm
La mulţi ani tuturor celor care poartă numele Sfântului Vasile!
Miercuri 1 ianuarie 2014 la 3:51:01 pm
[…] Original Blog » […]
Miercuri 1 ianuarie 2014 la 4:04:19 pm
Aici nu vă dau dreptate! Şi vă aflaţi pe domeniul meu de pregătire. Molitfele Sfântului Vasile (de la slavonescul „molitva” – „rugăciune”) sunt incluse în „Molitfelnic”, carte cu rugăciuni rostite de preot la toată trebuinţa. În ediţia apărută în 1992, la pagina 334 se spune la începutul lor: „pentru cei care pătimesc de la diavol şi pentru toată neputinţa, CARE SE CITESC ŞI ÎN ZIUA SFÂNTULUI VASILE”. Cartea aceasta („Molitfelnicul”) nu este invenţia lui Teoctist sau a altui patriarh antecesor al BOR, ci face parte din tezaurul de credinţă şi practici al întregii Ortodoxii. A existat o îngrădire în vremea regimului drăcesc comunist şi se poate înţelege lesne de ce. Apoi, după afacerea Tanacu, s-a găsit pretext pentru îngrădirea oricăror forme de exorcizare a VIEŢII PUBLICE. Puneţi cap la cap:
– oprirea „bătăii” de la Ruginoasa, un act laic tradiţional prin care se realizează o „exorcizare” a violenţei latente
– interdicţia din ce în ce mai mare de comercializare a petardelor, mijloc prin oraşe de creare a zgomotelor care alungă răutatea (oare la italieni s-ar încumeta cineva să le interzică spargerea veselei?)
– îngrădirea citirii Molitfelor după o perioadă de petreceri (mai ales cea dintre ani) care incită psihicul uman spre excese. Pretextele au fost hilare iar popa Stoica s-a mai făcut o dată de râs după afirmaţia penibilă legată de cazul Tanacu („În Biserica ortodoxă nu există exorcisme”)
Noi nu suntem papistaşi sau sectanţi, care să credem în infaibilitatea unor anumite persoane. Nu există aşa ceva în Ortodoxie, iar cei aflaţi pe înaltele tronuri arhiereşti pot greşi şi ei. Aşa cum stă cazul şi în cele de faţă.
În cuprinsul tedeumului ce s-a citit astăzi există o cerere (ectenie, în limbaj bisericesc) prin care se invocă ajutor dumnezeiesc în înfruntarea cu puterile întunericului. Ei bine, şi aceasta este tot un soi de exorcism prescurtat. ce facem? O să eliminăm şi respectiva cerere pentru că nu le place anumitor persoane ca dracii la care se închină să fie alungaţi?
Oori, care cercuri oculte se închină Satanei în vremurile de azi? Vă las să căutaţi.
Miercuri 1 ianuarie 2014 la 7:13:48 pm
Un an cu liniste sufleteasca si bunastare materiala! La multi ani!
Miercuri 1 ianuarie 2014 la 7:17:51 pm
Laa multi ani !
Miercuri 1 ianuarie 2014 la 7:18:40 pm
A postat Sorin Serb un anunt azi, Spune ca a murit TT Cosovei…
Miercuri 1 ianuarie 2014 la 9:44:00 pm
http://www.dailymail.co.uk/news/article-2532094/Welcome-Britain-2014-Shameful-scenes-alcohol-fuelled-New-Years-chaos-spills-towns-cities-Britain.html
Miercuri 1 ianuarie 2014 la 10:48:05 pm
postare de 1 ianuarie: http://mariusghilezan.ro/neagu-djuvara-despre-hipsterism-reaua-credinta-a-propagandei-marxiste-altoita-pe-prostie.html ii fac trafic jigodiei de Ghilezan, insa n-am ce face 😦 luata de la Doru Braia (facebook).gunoaiele se aduna.ce sa mai zic despre batranu Djuvara,ca e demult senil?
Miercuri 1 ianuarie 2014 la 11:09:25 pm
http://www1.agerpres.ro/externe/2014/01/01/starea-fostului-premier-israelian-ariel-sharon-s-a-inrautatit-presa–20-26-01
Miercuri 1 ianuarie 2014 la 11:20:01 pm
http://activenews.ro/oana-pellea-decat-sa-ma-uit-la-televizor-mai-bine-ma-injur-singura_1812819.html?fb_action_ids=10152055170073796&fb_action_types=og.likes&fb_source=feed_opengraph&action_object_map=%7B%2210152055170073796%22%3A570719526344454%7D&action_type_map=%7B%2210152055170073796%22%3A%22og.likes%22%7D&action_ref_map=%5B%5D
Joi 2 ianuarie 2014 la 11:07:06 am
Mihai
În primul rând, La mulţi ani !
Ţie şi tuturor celor de pe aici !
Asta cu Ariel ( „familia spune că uneori deschide ochii şi mişcă din degete”) m-a făcut să-mi amintesc de un banc celebru :
Care-i diferenţa dintre un evreu viu şi unul mort ?
Din care, de tot hazul este mişcarea degetelor într-un anumit fel, ce sugerează numărarea banilor sau cererea bacşişului 😆
Joi 2 ianuarie 2014 la 4:36:09 pm
I-am scris lui Nigel Farage pe Facebook:
Simp Stejarul posted to Nigel Farage
2 seconds ago
Ha, ha, ha! Mr. Farage, where is your Romanian locusts’ invasion?
You’ve predicted a large number of Romanians coming to your lovely Britain on the 1st of January, turning your predictions into a big national scare. Just the frenzy your voters needed for the holidays.
You’re not man enough to apologize so no Romanian expect you to do so.
Unfortunately for you, you’ll need to find another scarecrow to use in order to satisfy your desperate need for votes!
Low, very low, but hey, what is politics at the extremes? It’s the mental status a notch down from madness.
Signed: A proud Romanian.
Nu ne ia decat 60 de secunde sa ii scriem cateva randuri, sa nu ne lasam umiliti de demagogi.
Daca fiecare din voi i-ati transmite gandurile voastre pe Facebook, nu ne-ar mai terfeli individul asta in Parlamentul European. Curajul lui tine pana la primul “pumn in mufa” si ca orice “bully” si-ar cauta alta victima mai usoara.
Fratilor, scrieti-i lui Farage pe Facebook!
Joi 2 ianuarie 2014 la 6:50:26 pm
@Donkeypapuas. Tu te-ai citit ce-ai scris? Îmi fac cruce.
Vineri 3 ianuarie 2014 la 7:10:40 pm
Papuas
Te poti inchina diavolului fara ca acesta sa nu fugă de semnul crucii?
Sâmbătă 4 ianuarie 2014 la 1:35:41 am
@plano
„A te închina” nu este sinonim cu „a face semnul sfintei cruci”, altfel ar fi redundanţă inclusiv în cărţile de cult („ne închinăm cu semnul sfintei cruci”), ci semnifică mai mult „a te supune”, „a cinsti”, „a venera”.
Duminică 5 ianuarie 2014 la 12:04:33 am
si ce sa mai zicem ca era si iubitor de animale. dar ce stie cre(s)tinul de azi care este mai presus chiar si decat Dumnezeu. tot imi aduc aminte ce a zis patriarhul posedat daniel si mi se face o scarba fara margini. cu cat te indepartezi mai mult de biserica ortodoxa, cu atat te apropii mai mult de Dumnezeu. e un paradox, stiu, dar asa cum spunea si Parintele Arsenie Boca vor veni vremuri in care diavolul va purta haina de preot si va propovadui raul. Din pacate acele vremuri sunt aievea.
http://orlandobalas.wordpress.com/2011/07/31/rugaciunea-pentru-oameni-si-animale-a-lui-vasile-cel-mare/
Duminică 5 ianuarie 2014 la 12:07:59 am
La multi ani si un 2014 binecuvantat iti doresc draga mea cu suflet mare! Poate vor veni vremuri mai bune in care politicienii nu vor mai avea mainile patate de sangele atator fiinte nevinovate si nu vor mai sadi atata rau in jurul lor. Am facut un pariu cu o colega. Ea imi spunea ca anul acesta se va produce o mare schimbare in bine in Romania si eu cu pesimismul meu marcat de noile maceluri initiate, i-am spus ca va fi mai rau. Din ce in ce mai rau. Doamne, cat imi doresc sa pierd acest pariu!
Duminică 5 ianuarie 2014 la 9:22:51 pm
@xnici
Cine se îndepărtează de Ortodoxie, se face duşman al lui Dumnezeu. Nu mai lua numele lui Arsenie Boca în deşert că el nu s-a lepădat de Biserica Ortodoxă. Patriarhul are păcatele lui – de care va da socoteală în faţa lui Dumnezeu – aşa cum le avem şi noi pe ale noastre. Dar sarcina lui (şi a întregului Sinod) este înmiit mai grea pentru că răspund de viaţa spirituală a unui între neam. Noi, ăştia de pe net, doar frecăm ţambalul virtual şi ne plângem la orice pietricică întâlnită în cale.