ZIUA DREPTURILOR OMULUI

E o zi care trebuie să existe. Ar trebui să fie în fiecare zi.

Şi cred că principalul drept al omului e ca oamenii să-i respecte drepturile. Şi principala lui datorie e să respecte drepturile celorlalţi. Iar statul să fie garantul drepturilor omului, nu opresorul lor.

Nici statul, nici societatea şi nici alte considerente nu sunt mai presus de om, aşa cum cred totalitarii. Doar Dumnezeu e mai presus.  Pentru însăşi consacrarea omului.

Nici o lume nu e perfectă, nicăieri nu-i raiul pe pământ. Dar o lume normală are mereu în centru respectul faţă de om, preţuirea pentru viaţă.

Unde ele lipsesc, începe iadul.

Şi deşi ONU a stabilit, încă din 1950, 10 decembrie ca zi a drepturilor omului, ele se tot încalcă, inclusiv în democraţii. Tiraniile persistă. Considerentele comerciale în relaţie cu state totalitare primează. Unele sunt chiar membre ale Consiliului de Securitate al ONU, cu drept de veto, am numit China şi Rusia. Drepturile omului sunt, din păcate, mai mult o lozincă fariseică în relaţiile internaţionale.

Dubla măsură se aplică, de altfel, pe faţă. Dau numai un exemplu, că deja masacrele cotidiene contra deţinuţilor politici din China sunt trecute cu vederea sistematic în favoarea considerentelor materiale, aşa încât am să mă refer la Rusia şi la satelitu-i ucrainean.

Nimeni n-a condiţionat relaţiile cu Rusia de elucidarea şi încetarea asasinatelor care au drept ţintă incomozii, de la jurnalişti la opozanţi, mai ales disidenţi din servicii. Nimeni n-a îngheţat relaţia cu Moscova pe motiv de Politkovskaia, jurnalista ucisă pentru că denunţa masacrele din Cecenia. De fapt, Washingtonul susţine Moscova în „lupta contra terorismului cecen”, deşi e în cauză un stat care trebuia să fie independent încă de la căderea URSS, parţial teoretică. Nici mărimile UE n-au răcit relaţiile cu Rusia pe motivul drepturilor omului, mârâielile se produc doar când sunt în joc călcături pe bătături economice.

În schimb, UE a avut faţă de Kiev o atitudine de genul „Cât îmi dai ca să te-mpuşc”, adică, a condiţionat acordul de asociere cu Ucraina, de eliberarea Iuliei Timoşenko, acord pe care puterea filorusă care a băgat-o la puşcărie oricum nu-l voia. Deţinuta cu pricina nu e, de altfel, decât o politiciană versatilă, care s-a plimbat între SUA şi Moscova, şi până la urmă, a picat în gol. Condamnată cu un cap de acuzare la fel de idiot ca şi cele ale DNA, de pe la noi, abuz în serviciu, abuz de putere. Numai că UE bagă la MCV fără număr elogii privind DNA, la fel de admirativă fiind şi Administraţia SUA.

Până la urmă, drepturile omului le apără oamenii. Adesea, de unii singuri sau alături de familiile lor. Cum sunt la noi Ion şi Adriana Olteanu, protestatarii de la Drobeta. Stigmatizaţi precum evreii cu steaua galbenă. Doar că ei nu sunt evrei. Dacă ar fi, nimeni n-ar îndrăzni să-i trateze atât de represiv precum au făcut-o guvernele Boc şi MRU, şi cum continuă să o facă guvernul Ponta.

Ion Olteanu a fost dintre puţinii protestatari de pe vremea lui Ceauşescu, iar justiţia postcomunistă refuză să-i recunoască statutul de deţinut politic. În contrast, Silviu Brucan, un propagandist kominternist criminal şi cinic, a murit elogiat. Că de! A fost „visiting professor” în SUA. Deşi nici nu terminase liceul.

Chiar credeţi că am divagat?

5 răspunsuri to “ZIUA DREPTURILOR OMULUI”

 1. ZIUA DREPTURILOR OMULUI » Bloogle Says:

  […] Original Blog » […]

 2. Ghita Bizonu' Says:

  Draga Roxi un adevarat proestatar este unu cu acte in regula (a se vedea sfaturile lu Ilf si Petrov despre cum se face un maraton de la Mosocva la Vladivostoc sau asa ceva. ) Daca sa ia acte trebeuie sa cunosti pe cine trebe. (ca daca io as cunoaste pe cine trebe as putea sa ma pretind mare rezistent otr bancurile politice pe care le ziceam) Daca nu consti si nu ai acte … ete na „rezistent” cine te crezi ba?!

  Asa si cu drepturile omului. Uite de exemplu ai auzit de asta : http://en.wikipedia.org/wiki/Guatemalan_Civil_War ?! Adica pe vremea ca cand plangeau toti de ce persecutam noi pe Domokos Geza si Sile Troaca .. avea loc un genocid „democratic” pa sestache.

  Cam la fel stam si cu frumoasa Iulicika. Ptr ca s-a lipit de cine trebe este „democrata” (da sponsor al UNSO!) si „anticomunista” (provenind din protipendada) si „victima” nevinovata (cunsocuta si ca „Printesa gazelor” a facut o avere impresionanta. Se zicea miliarde $$$ din contarctele cu Gazprom!!!). Insa s-a lipit de cine trebe (Soros, CDU ) … si eru as zice ca a aplicat tabla impartirii si acu germanii aplica legea lu Om .

  in incheiere imi aduc aminte de Mark Twain care a zis ceva in sensul „Dumnezu ne-a dat dreptu la libera exprimare, liberatea presei si mintea de a nu ne servi de ele!!!”

 3. Cocobinozaurul Biguminizat Says:

  „Nici statul, nici societatea şi nici alte considerente nu sunt mai presus de om, aşa cum cred totalitarii. Doar Dumnezeu e mai presus.”

  @Roxana

  Cum n-as putea niciodata explica lucrurile la fel de clar ca Steinhardt, ma multumesc doar sa-l citez. Ma rog, sa-l citez si sa ma minunez asa cum fac mereu, de claritatea gandirii acestui MARE OM !
  ____________________________________________________

  ” “Dati deci Cezarului cele ce sunt ale Cezarului si lui Dumnezeu cele ce sunt ale lui Dumnezeu” (Mat. 22, 21; Marcu 12, 17; Luca 20, 25).

  Fraza e clara si regimurile totalitare, adaugandu-i si Rom. 13, cer credinciosilor sa le dea ascultare si respect. Iar multi crestini, care-si confunda religia cu prostia, sar si ei sa le aprobe: “e text!”.

  Numai ca nu citesc atent. Dam Cezarului – se talmaceste: Statului – ce este al sau, daca e in adevar stat si se poarta in consecinta. Cand statul (Cezar) se indeletniceste cu ale lui, cu intretinerea drumurilor, mentinerea ordinei, canalizari, transporturi, apararea tarii, administratie si impartirea dreptatii, i se cuvine respectul si tot ce este al sau: impozitul, serviciul militar, civismul. Atunci insa cand Statul nu mai e Cezar ci Mamona, cand regele se preface in medicine-man si puterea civila in ideologie, cand cere adeziunea sufleteasca, recunoasterea suprematiei sale spirituale, aservirea constiintei si procedeaza la “spalarea creierului”, cand fericirea statala devine model unic si obligatoriu, nu se mai aplica regula stabilita de Mantuitor, deoarece nu mai este indeplinita una din conditiile obligativitatii contractului: identitatea partilor (lui Cezar i s-a substituit Mamona). Mantuitorul nu numai ca n-a spus sa dam lui Dumnezeu ce este a lui Dumnezeu si lui Mamona ce este a lui Mamona, ci dimpotriva (Mat. 6, 24; Luca 16, 13) a stabilit ca nu poti sluji si lui Mamona si lui Dumnezeu. Cand pe scaunul de domnie lumeasca sta un Cezar, indemanarea nu este interzisa si Biserica, de-a lungul veacurilor, si-a avut politica ei. Dar cand politica incape pe mainile Celuilalt, se aplica regula vaselor engleze care faceau piraterie sub pavilion strain: deindata ce bastimentul inamic deschidea focul, era inaltat steagul national. Cezarului, cele cuvenite. Cu Mamona nici o legatura, oricat de mica – nici asupra punctelor comune. Lui Mamona numai blestemele din moliftele Sfantului Vasile cel Mare.”

 4. pozedecat Says:

  In Romania trebuie stipulat foarte clar despre drepturile carui om este vorba 🙂

 5. ioprotestatarul Says:

  Antena3:
  „Ponta a afirmat la începutul şedinţei de Guvern că executivul apără proprietatea privată, cu trimitere directă la incidentul în care protestatarii au dărâmat gardul care împrejmuia şantierul Chevron.

  În cursul zilei de sâmbătă au avut loc incidente violente între opozanţii exploatării de la Pungeşti şi jandarmi, în urma cărora mai multe persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale. 72 de dosare penala s-au întocmit până acum după incidente.”
  http://www.antena3.ro/romania/ponta-si-a-exprimat-sustinerea-fata-de-jandarmi-in-aplicarea-legii-237549.html

  „E o zi care trebuie să existe. Ar trebui să fie în fiecare zi.”

  Adevarat! Din pacate romanii nu se prea „dau in vant” cand este vorba despre drepturile omului. Ba dimpotriva, multi asteapta sa le pice din cer, iar altii cred ca toti cei ce activeaza in acest domeniu trebuie sa fie platiti de cineva ori au ceva interese ascunse…
  Aceasta stare e confirmata si de lipsa aproape totala de interes a romanilor atunci cand sunt tratate subiecte legate de implicarea civica sau incalcarea drepturilor si libertatilor fundamentale.
  Asadar nu e de mirare de ce situatia din Romania e asa cum o stim si de ce parvenitii la putere isi permit sa minta si umileasca poporul si sa jefuie tara nonstop de 24 de ani.

  Decat sa se aleaga cu amenzi, dosare penale sau bataie, romanii prefera pacanelele si berea, iar asta ii convine de minune tradatorului Ponta si adunaturii de impostori parveniti la putere.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: