PROTESTE: REALITATE ŞI TELEDE(ZIN)FORMARE

biciclisti stiri.tvr.ro 21913

Ştirea comandată a fost că, ieri, „5000 de biciclişti au cerut demisia lui Oprescu”.

Acum, nu că Oprescu n-ar merita să i se ceară demisia, după mizeria criminală contra căţeilor şi pentru mafia hingherească. Dar nu, nu de-asta au protestat bicicliştii.

Au ieşit pentru pistă pe carosabil. Au ieşit în coloană, pe biciclete, erau şi câţiva copii mititei, pe bicicluri sau trotinete. Pe alocuri, lunecau şi câţiva adulţi tineri pe trotinete mari, foarte haioşi. Sau pe role.

Simpatici, decenţi. Câte unii, cu steaguri şi steguleţe tricolore, câţiva, cu steguleţe ca să apere Roşia Montană. Câteva pancarte pe roţi, pentru pistă.

S-a auzit câte un răzleţ Jos Oprescu. Ce te faci că de mai multe ori s-a auzit Jos Băsescu! 😉

Oricum, erau tineri şi foarte tineri, pedalau neobosit.

Deci, vă spun nu din auzite, ci din văzute.

Unu: au fost maximum 2500. Dar oricum, e remarcabil că s-au strâns şi au reuşit un spectacol frumos.

Doi: telespectatorii care n-au văzut evenimentul pe viu au rămas cu impresia că s-a întâmplat altceva decât s-a întâmplat.

Trei: marşul bicicliştilor a evidenţiat tinereţe decentă şi o categorie a cărei unică apartenenţă afişată e tricolorul naţional. De-aia e(ra) şi cam greu să-i anexezi politic şi propagandistic. Sunt o categorie de tineri neafiliaţi pe care dacă e cineva capabil să-i câştige politic şi electoral ar fi o performanţă. Una benefică, binevenită pe fondul unei tendinţe anarhice. Numai că ar trebui o foarte mare putere de convingere şi una care nu minte, fiindcă puştii ăştia nu prea par uşor de păcălit. Îi interesează în mod cert viaţa lor, o viaţă normală. Şi la fel de cert arată că refuză să fie încă o generaţie de sacrificiu.

Patru: în ciuda manipulărilor instrumentate prin televiziuni, bicicliştii au făcut joncţiunea cu protestatarii contra atentatului de la Roşia Montană, care reuşit un lanţ uman în jurul zidurilor Parlamentului – dacă ar fi făcut-o şi după referendumul furat, azi nu mai aveau motive să iasă decât la plimbare.

catei copii cotid

Foto: cotidianul.ro

Cinci: a fost şi un marş pentru salvarea căţeilor străzii, iar iubitorii de animale susţin la rândul lor şi salvarea Roşiei Montane.

Şase: toate trei demonstraţiile au devenit una în Piaţa Universităţii.

Strada pare că înţelege să nu se mai lase folosită. Ceea ce nu înseamnă că unii nu încearcă manevre în continuare. Sistemul caută cu atât mai tare să discrediteze protestele şi să le izoleze prin dezinformare.

Dacă a fost cineva care a vrut să-i dezbine şi să-i manipuleze pe manifestanţii de la cele trei demonstraţii simultane a eşuat. Sigur, cine a aflat doar de la televizor nu ştie ce s-a întâmplat în realitate. Crede că au fost 5000 de biciclişti care au cerut demisia lui Oprescu. Şi că evenimentul a fost incidentul cu şoferul care a intrat în nişte biciclişti pe Tineretului, iar tinerii au sărit să-l linşeze. Sigur, se mai reţine că a pedalat şi Nicuşor Dan, de unde rezultă că trebuie să suspectăm protestul de interese ascunse. Despre protestul pentru salvarea căţeilor nu se reţine nimic.

Deci, care mai e rolul presei? Şi de ce se mai miră unii jurnalişti că presa a ajuns să fie contestată la fel ca şi clasa politică?

P.S. Apropo, la câte proteste se anunţă pentru azi simultan în capitală şi în ţară, s-ar putea atinge 200 de mii. 😉

40 răspunsuri to “PROTESTE: REALITATE ŞI TELEDE(ZIN)FORMARE”

 1. PROTESTE: REALITATE ŞI TELEDE(ZIN)FORMARE » Bloogle Says:

  […] Original Blog » […]

 2. ALM Says:

  Sigur că, de pe trotuar, coloana de biciclişti a reprezentat un spectacol înălţător. Din spatele parbrizului, un plătitor de impozite şi taxe de tot felul, a văzut un coşmar. Mai ales în intersecţii. Dacă faceţi puţină „artimetică”, o bicicletă traversează o intersecţie în minimum 2 secunde şi, dacă luăm drept bună cifra de 2500 de biciclişti care merg ordonat în tandem (ce haos era!), o intersecţie este blocată cel puţin 2500 de secunde. Trebuie să vă amintesc că ora are numai 3600 de secunde!!! Te cam lasă nervii să stai peste 40 de minute pe timpul şi banii tăi, lucru care s-a întâmplat cu şoferul care a forţat trecerea spre casă. Drăguţă a fost reacţia haitei de biciclişti, care mi-a adus aminte de venirea minerilor în Bucureşti (dovada este „biata” maşină, „pedepsită” de tinerii frumoşi şi inimoşi – probabil şi nefumători, că n-au avut chibrituri la ei).

  Pe Ştefan cel Mare este un coşmar să fi pieton, să încerci să plimbi un copil în cărucior sau să mergi cu perechea la braţ. Trotuarele au fost ciuntite de nişte „chestii” care ar trebui să reprezinte locuri de parcare. Acolo unde nu sunt locuri de parcare, au fost amplasate chioşcuri pentru presă, extinse cu marfa etalată în faţă. Pe partea opusă sunt magazine de tot felul, care au fost obligate să construiască rampe pentru oameni cu dizabilităţi. Pe „flinticul” de trotuar care a mai rămas, şerpuieşte maiestos pista de biciclete, model Onţanu! Din când în când apare şi câte un bicilist care-şi cere „drepturile”, zburătăcind pietonii care refuză să meargă ca Nadia Comăneci pe bârnă.

  Oprescu a promis că va rezolva problema pistelor. S-o văd şi p-asta! O soluţie ar fi desfiinţarea liniilor de tramvai sau, de ce nu, interdicţia ca trotuarele să fie utilizate de pietoni …

  În Bucureşti sunt înmatriculate peste 1.500.000 de autoturisme. Să-i ferească Dumnezeu pe bucureşteni ca şoferii să pună de-o demonstraţie împotriva spolierii lor, a lipsei crunte a locurilor de parcare şi a nenumăratelor interdicţii de oprire.

  Vă doresc o duminică plăcută, plină de manifestaţii pentru nimic …

 3. johnson1312 Says:

  Culoare pentru biciclisti ? Woooou !!! E bine ! Prin alte parti bipezii se gandesc cum sa obtina un culoar pietonal chiar pentru ei pe trotuar…visul cel mai indraznet ar fi ca acesta sa aiba macar un metru….Ce sa zic !?! Cam multe pretentii mai !

 4. Matei Florin Says:

  Fel şi fel de ifose, de alinturi, de chestii presupus-drăguţe (dar care promovează la modul cinic egoismul). Înţeleg că pistele pentru biciclişti au devenit – într-o ţară haotică, precum România – priorităţi. Atunci, lasă-aşa!

  Eu am o recomandare pentru diriguitorii ţării: măi conducători iubiţi, uitaţi-vă, cu atenţie,la piramida lui Abraham Maslow şi încercaţi să o descifraţi la modul cel mai logic. Şi abia după ce conştientizaţi care este ierarhia nevoilor umane faceţi politici publice.

  Altfel, nicht gewinnen Angela Merkel (nu că Peer Steinbrück mi-ar fi simpatic…)

 5. Mihai Hristea Says:

  Eu cred c-avem de-a face mai intai cu o exprimare nefericita, daca nu cumva chiar asa e gandita actiunea: pistele pentru biciclisti n-au de ce sa fie create pe carosabil, ci prin taierea trotuarului – acolo unde se poate asta, normal! – cam cu vreun metru sau doi pana-n linia de arbori. Asa am vazut ca s-a-ntamplat cam peste tot in lumea civilizata.
  Insa, pana acolo, avem nevoie, mai ales in Bucuresti, de o infrastructura foarte bine pusa la punct, de transport public decent, cu benzi dedicate, locuri de parcare destule in conditii civilizate etc.
  Eu sunt unul dintre sustinatorii deplasarii cu bicicleta in oras, plus a oricarui alt mod in afara de cel cu masina personala aproape abuziv, adica pe distante foarte scurte si cand nu e musai, dar nu pot sa nu-i inteleg si pe soferii sau pietonii care ajung sa fie enervati de unii biciclisti iresponsabili si/sau tupeisti.
  E-adevarat, ce-a facut dementul ala ieri tine de balamuc, iar sofatul aiurea intr-un oras ca asta tine de un meltenism specific romanului, in general – si bucuresteanului (mai ales venetic) in special – dar nici biciclistii nu pun problema corect prin acea solicitare de a muta pistele pe carosabil. Repet, solutia strict pentru problema asta e aia cu taierea trotuarelor indeajuns de late.

 6. blogideologic Says:

  Antena 3 ne asigură că „Parlamentul va dezbate corect punând cap la cap toate argumentele pro şi contra” exploatării de la Roşia Montană. Problema este aceea că nu au fost prezentate sau reflectate în presă absolut toate argumentele. De exemplu, câteva zile în urmă, doamna Dana Grecu împreună cu o doamnă „expert” în cianuri au făcut tot posibilul să nu amintească principalul motiv de îngrijorare, nu doar al ecologiştilor, dar chiar şi al oamenilor politici cognoscenti. Deci, sunt realmente protejate aquiferele de la poluarea cu cianuri ? S-a discutat exclusiv, şi în mod repetat, cu elogii chiar, studiul de risc focalizat numai pe rezistenţa barajului la cutremure. Tare ! Dar nu aceasta era teama reală, ci timpul în care cianurile din iaz ajung la aquifere prin porozitatea materialului geofizic subiacent. Faptul că tema n-a fost antamată public arată că pericolul acesta este foarte mare ! În această privinţă, se poate spune că redactorii de la Aneta 3 care discută despre Roşia Montană au renunţat la necesara deontologie profesională.

 7. Mihai Hristea Says:

  @blogideologic
  Eu am mai spus-o de nenumarate ori, chiar cu riscul de-a fi injurat inclusiv de ecologistii de buna credinta, nu doar de trompetele remegeciste: discutia pleaca de la raportul de forte dintre GR si Romania, de la redeventa aia de pork – problema este in primul rand una de natura economica, abia apoi una ecologica! Restul e can-can pe bani garla primiti (inclusiv de) presa pentru a crea diversiuni.

 8. Radu Humor Says:

  N-am să înţeleg niciodată de ce linkul pus de @mihai a fost taxat de tine drept neserios şi neavenit 🙄
  Ce, dacă Băsescu spune de exemplu că aurul de la Roşia Montana trebuie să rămână în ţarî, noi trebuie să susţinem că trebuie dat la străini şi cărat afară ?!
  Doar pentru că Băsescu susţine asta ?

  „Putin: Ţările europene au renunţat la valorile creştine, iar calea pe care au ales-o nu duce decât la ”degradare şi primitivizare”

  Preşedintele rus, Vladimir Putin, a adus joi critici serioase la adresa ţărilor euroatlantice, afirmând că renunţarea de către acestea la valorile creştine şi politicile lor de a impune în toată lumea norme contrare principiilor spirituale şi morale tradiţionale nu duc decât la ”degradare şi primitivizare”.

  ”Vedem cum multe ţări euroatlantice au ales calea renunţării la rădăcinile lor, inclusiv la valorile creştine, care au constituit fundamentul civilizaţiei occidentale. Sunt negate principiile morale şi orice identitate tradiţională – naţională, culturală, religioasă şi chiar sexuală. Se duce o politică care pune semnul egalităţii între familia cu mulţi copii şi parteneriatul între persoane de acelaşi sex, între credinţa în Dumnezeu şi credinţa în satana’, a afirmat şeful statului rus, cu ocazia participării sale la Clubul internaţional de discuţii Valdai /regiunea Novgorod, estul Rusiei/, potrivit pravoslavie.ru.

  Preşedintele rus a vorbit în continuare de excesele ‘corectitudinii politice’ şi consecinţele acestora. ”Excesele corectitudinii politice merg până acolo încât se vorbeşte insistent despre înregistrarea partidelor care au ca scop promovarea pedofiliei… Oamenii din multe ţări europene se tem să vorbească de apartenenţa lor religioasă. Sărbătorile sunt anulate sau sunt numite cumva altfel, pierzându-se adevărata esenţă a sărbătorii. Şi acest model se încearcă agresiv să fie impus tuturor, întregii lumi. Sunt convins că toate acestea sunt o cale directă către degradare şi primitivizare, către o profundă criză demografică şi morală”, a afirmat preşedintele Putin.

  În acelaşi cadru, liderul de la Kremlin a ţinut să precizeze că încercările din afară de a ‘civiliza’ Rusia nu au fost bine primate de populaţia rusă. ”Practica a arătat că o nouă idee naţională nu se naşte şi nu se dezvoltă după regulile de piaţă. Organizarea unui stat, a unei societăţi nu se poate face copiind mecanic experienţe străine. Astfel de încercări de a civiliza Rusia au fost respinse de majoritatea absolută a poporului nostru, întrucât dorinţa de independenţă, de suveranitate în materie de spiritualitate, ideologie şi politică externă constituie parte integrantă a caracterului nostru naţional”, a ţinut să sublinieze Vladimir Putin în faţa participanţilor prezenţi la discuţiile din cadrul Clubului Valdai, care reuneşte în principal experţi şi jurnalişti specializaţi pe tematica rusă.AGERPRES /(editor: Flori Tiulea)”
  Vorba lui Mihai :
  În afară de pe bloguri, câţi oameni politici ai auzit tu să vorbească atât de franc despre problemele tratate în discursul său !
  Ne-am învăţat să respingem apriori tot ce vine de la Răsărit, uitând că atunci când de acolo veneau toate crimele şi urgiile inimaginabile, la conducerea Rusiei erau aceiaşi alogeni care conduc acum UE, sau SUA !

 9. Ghita Bizonu' Says:

  imi „place” mult poza a 2a .. aia cu eutanasierea sufletrului copiilor…
  Si asta mai ales ca este o foarte veche discutie cu ce este sufletu – doar „constiinta” asa cum zic ateii (atunci cand nu il contesta) sau este si latceva ? Poa de natura divina ? Poa o caracteristica stroct umana ? (Creatorul a suflat asupra lui Adam inca lut dandu-i viata).
  Toti teologii si destu dintre marii filozofi au speculat despre ce este sufletu uman …

  Insa acu intelepciunea damboviteana a stabilit adevarul : sufletu uman este o potaie maidaneza!!!!

 10. Radu Humor Says:

  „…problema (Roşia Montana s.m.) este in primul rand una de natura economica, abia apoi una ecologica! Restul e can-can pe bani garla primiti (inclusiv de) presa pentru a crea diversiuni.”
  De acord cu tine Mihai (Hristea, de data asta) !
  Dar mai lipseşte un termen, aş zice cel mai important :
  Este o problemă „naţională” în primul rând !
  Şi nu se pot apuca nişte neica nimeni să vândă pe daiboj bogăţiile ţării, scoţând la mezat viitorul copiilor, nepoţilor noştri ş.a.m.d.
  Că ăştia azi sunt şi mâine nu mai sunt ( sau sunt prin puşcării sau străinătăţuri) , dar urmaşii noştri vor fi de veci aici 🙄
  Stăpâni, nu slugi la toţi pretutindenarii ăştia mizerabili ce se visează stăpâni ai lumii !

 11. Ghita Bizonu' Says:

  Radu Humor

  de tot hazul ca un ex polcovnic CEKA sa ia azi apararea credintei crestine , sa vorbeasca despre prezervarea moralei crestine (chit ca pedofilia risca sa fie „sanctionata” prompt de CEKA!! ).
  Mai urmeaza ca Satana sa dea o circulara prin care sa interzica adeptilor sai pedofila, necrofilia, incestu si heroina!!
  Halal societate …

 12. Radu Humor Says:

  @ ALM
  îţi respect ( ca de fiecare dată!) pdv, dar mă raliez celor criticaţi de tine !
  Deoarece cum toţi deodată nu ne putem îmbogăţi ( cum zicea Janoş Kadar când a fost criticat pentru că a permis în Ungaria acele mici intreprinderi private), tot aşa toţi deodată nu ne putem mântui, sau salva de la nenorocire naţională !
  Dacă am înţelege asta şi atunci când o categorie socială îşi cere drepturile de care a fost privată de nişte imbecili politici aflaţi vremelnic la putere, ne-am alătura şi ceilalţi protestelor lor( indiferent că protesteză bicicliştii, dar noi avem maşini, şi invers şi bicicliştii să se alăture când protestează cei cu maşini), pe rând s-ar rezolva, sau mă rog, îmbunătăţi toate problemele !
  P.S.
  Pentru că am folosit aici de vreo două ori cuvântul privată mi-am adus aminte de bădărănia unui domn Nimeni, care de dragul unui umor, e drept, reuşit, duce în derâdere o declaraţie a lui Crin Antonescu, vizavi de o interpelare în legătură cu cadoul pe care i-l va face de ziua lui premierului Victor Ponta:
  – O să-i iau cadou, ceva intim, privat, aşa ca între prieteni..
  La care domnul (Nimeni) îşi transformă urgent numele în renume:
  „probabil o să-i ia nişte chiloţi, nişte prezervative şi un vas de wc”
  Vezi, de asta sunt câteodată necesare (şi) prezervativele 😳
  Măcar dacă ar fi spus „chiloţei” aşa cum, şi atunci, tot nu bine inspirat, Crin zicea că lui nu-i tremură chiloţeii de frica PSD şi a lui Ponta 😉 )

 13. Radu Humor Says:

  „..de tot hazul ca un ex polcovnic CEKA sa ia azi apararea credintei crestine , sa vorbeasca despre prezervarea moralei crestine..”
  Bine, Bizoane, atunci lasă că o rezolvăm noi asta !
  Pe bloguri 😆
  Halal gândire, fără răsuflători :mrgreen:

 14. ALM Says:

  @Radu Humor
  Cândva şi eu am fost biciclist. N-aveam piste speciale şi nici pe trotuar nu aveam voie. Când mă întorceam acasă arătam ca un fochist, cenuşiu din cauza prafului şi fumului camioanelor şi autobuzelor. Nu mi-a (ne-a) trecut vreodată prin cap că putem fi privilegiaţi şi să ne însuşim drepturile pietonilor, drepturile unor familii să se plimbe liniştite cu copii de mână sau în cărucior.

  Cred că am descris destul de bine cum arată trotuarele pe Ştefan cel Mare, dar este valabil şi pentru Dorobanţi şi peste tot unde există magazine şi parcări încropite. Pista aia minune, păcat că nu pot pune poze, este segmentată cu scări şi rampe ale magazinelor, cu chişcuri de ziare şi flori, ba, în apropiere de Lizeanu se termină într-un … zid! Asta când nu este desenată ca micţiunea boului!

  Mă credeţi sau nu, maşina mea zace în parcarea Bucur-Obor, unde taxa este de 360 de Ron pe lună, şi o folosesc numai pentru excursii sau aprovizionare de la hipermarketuri. Până la sfârşitul lui noiembrie, când ne vom despărţi fără lacrimi. Voi rămâne pieton prin spatele blocurilor, fiindcă nu pot folosi nici bicicletă şi nici trotinetă …

 15. Radu Humor Says:

  O postare excepţională ! Şi la subiect (on topic 😉 )

  Fragmentarium Politic
  septembrie 21, 2013 la 5:04 pm
  Protestele anti-sistem: Ce pot face si de ce au nevoie?
  Pot aduce schimbarea niste proteste anti-sistem? Poate ca da, poate ca nu. Depinde de amploare, de forta motrice, de calea aleasa, de program. Nu in ultimul rand, de parametrii externi. Nu numai masa, ci si momentul trebuie sa fie critic.
  Dupa aproape doua saptamani de consumare aparent inutila, s-au spus multe lucruri contradictorii despre protestele din Piata Universitatii. Ca ar avea nevoie de muschi, ca ar trebui sa devina furioase, poate chiar sa se inspire din leninism sau, dimpotriva, ca ar trebui ignorate, minimalizate, interzise, cu trimiteri spre zone care sa scoata din cauza sistemul (hipsterism, votism etc.). Nu mi-a fost greu sa recunosc in dilatarea stangista o incercare de aprindere, nici in contractia dreptista o tentativa de stingere.
  Protestatarii nu sunt insa o mamaliga explodanta, care sa fie sau nu initializata, nu alcatuiesc o miscare vandala. De o miscare retro-comunista nu poate fi vorba, cine nu vede vanatoarea legii, expresia imi displace, dar e singura care descrie realitatea, impotriva fostilor tortionari securisti si penitenciaristi, cat si oprobriul societal care-i inconjoara, nu are nicio treaba cu realitatea romaneasca. Nu e formata nici din caldiceii si paturicii status-quo-isti, care stau pe pernele sus-puse ale sistemului si se invelesc cu plapuma de uzufruct a acestuia.
  Miscarea tinerilor nu este indreptata impotriva parintilor si bunicilor, pentru iesirea de sub influenta lor educationala sau de orientare profesionala, asa cum alunecos si eludant s-a sugerat, ci este una pro-inclusiva, si pentru parinti si bunici, pentru a-i scoate si pe ei din saracia, umilinta si nesiguranta in care i-a adus un sistem impus, la fel ca si cel comunist. Nu este un protest de tip segment sau secventa, in favoarea unei clase, categorii sau paturi sociale or socio-profesionale sau a unei revendicari inguste, nu este o moda independentista, in genul celor lansate spre a fragmenta, macina si abate atentia tineretului de la problemele si viciile de sistem. Mesajul Pietei Universitatii, pentru cine vrea sa-l priceapa, este de re-suveranizare a Romaniei si resurselor romanesti, pentru ca romanii sa redevina stapanii lor si bogatiilor lor, ca indivizi, ca popor si ca tara, in care statul roman, ca organizatie si organizare a tuturor locuitorilor acestui pamant strabun, sa le asigure protectia si sustinerea intereselor.
  Avutia natiunilor, de care vorbea Adam Smith, nu poate exista fara proprietatea natiunilor. Vom intelege mai bine acest lucru daca ne reamintim de istoria coloniala sau daca luam seama la tentativele actuale de reinstapanire coloniala, unele chiar reusite, o simtim si pe pielea noastra, prin patrunderile, mai mult sau mai putin insidioase, prin aceleasi deschideri ale popoarelor si natiunilor catre globalizare.
  Intr-o lume a proprietatii, nicio natiune nu poate supravietui fara suprematia proprietatii nationale si nu se poate propasi fara nationalizare si industrializare. Intr-o economie de piata mondiala, nicio natiune nu-si poate satisface nevoile de consum vitale in afara unei economii de piata nationale, in care piata producatorilor sa fie in echilibru cu piata consumatorilor, incluzand, aici, si excedentul absorbabil de catre piata externa, ca sursa de dezvoltare, ceea ce inseamna sa bagam bani, cum spune Puia intr-un cantec, in investitii si iar in investitii, inalt productive si competitive.
  Cred cu tarie, impreuna cu protestatarii, ca pentru a ne ridica ar trebui sa urmam calea inversa celei care ne-a dus la cadere, sa punem capat instrainarii romanilor si bogatiilor tarii, sa nu le mai dam tinerilor motive sa plece unde vad cu ochii, sa le regeneram tuturor sentimentul de a fi si a se simti acasa, unde pot avea un lacas al lor, un loc de munca, un salariu sau o pensie decenta, unde isi pot implini aspiratiile si visurile. Dez-instrainarea, o stim cu totii, o stiu si alte popoare, este punctul de pornire al oricarei creatii sau cresteri nationale, este inceputul drumului catre mult-jinduita dezvoltare durabila si echitabila. Stiu, ca si entuziastii din Piata, care nu sunt foarte numerosi, dar carora, intr-un maine generic, li se vor adauga cei mai multi dintre neincrezatorii de astazi, pentru ca niciodata nu este prea tarziu si intotdeauna exista un nou inceput, ca o ora astrala a Romaniei se apropie. Poate ca in apropierea de un astfel de viitor, profetit de multi, nu neaparat edenic ci necesarmente mai omenos, actualizarea unui vechi slogan national cu o conotatie sociala, „Prin noi insine, pentru noi insine”, s-ar putea dovedi un accelerator.
  Multi se intreaba care este acest sistem, daca este ceva identificabil si palpabil, pentru a fi siguri ca nu se confunda un detaliu politic sau altul cu esentialul, un regim politic sau altul cu sistemul insusi, cat si pentru a sti daca tintele propuse sau atinse sunt sau au fost anti-sistem. Daca vom analiza orice tara vestica sau, de ce nu, chiar pe a noastra, in care s-au produs alternante la putere de ideologii dihotomice, fara insa a critica stanga sau dreapta, pentru ca nu acesta este scopul, daca am face-o am intra, fara ca macar sa ne dam seama, in cea mai comuna capcana pe care ne-o intinde sistemul, vom constata ca acestea nu au adus dupa ele schimbari notabile (este ceea ce am numit votism, votul fara o schimbare reala, promisa de ideologii). De ce? Pentru ca nu le-a permis sistemul! Altfel spus, alternantele respective pot personaliza sau ideologiza, intr-o plaja foarte restransa, unele regimuri politice in cadrul aceluiasi sistem, inteles ca mod de organizare si functionare a structurilor de putere si de proprietate, in functie de care se face acumularea, distribuirea si redistribuirea avutiei nationale. Care este acest sistem? Fara nicio indoiala, cel capitalist!
  Revenind la prima intrebare din titlu, trebuie sa spun, clar si direct, ca protestele anti-sistem „Rosia Montana” nu pot schimba sistemul. Si nu este aici vorba despre absenta muschilor si furiei, un primitivism care oricum nu ar avea cum sa fie propriu unor protestatari cultivati, ci de ceva primordial, de lipsa oricarei legaturi a acestor proteste cu politica, implicit cu rolul si posibilitatile transformatoare ale politicii. Aceasta vacuitate politica a miscarii se constituie in principala sa limita. Ce pot face protestele acestor tineri, studiosi si conectati la circulatia de idei si de miscari alternative din lume, este sa sensibilizeze si sa constientizeze, prin semnale trimise catre planurile politic si social, starea de deriva a societatii romanesti si necesitatea alegerii unei directii, printr-o schimbare de sistem. Credibilitatea acestor protestatari, care reprezinta constiinta tanara si viitorul natiunii, este in afara de orice indoiala, fiind de presupus ca, mai devreme sau mai tarziu, personalitati incercate din politica, animate de patriotism, le vor receptiona si credita semnalele, dandu-le perspectiva politica pe care o merita.
  De ce au nevoie protestele anti-sistem? Categoric, nu de muschi si de furie, desi nu este exclus ca hormonii tineretii sa faca, sporadic, si astfel de valuri, care pot izvori din unele minti marginale ce nutresc falsa idee ca astfel de evenimente le pot impune mai usor miscarea in constiinta publica. Nu, miscarea are nevoie de ceva cu adevarat superior, de inteligenta, fara violenta si de fermitate, fara duritate! Capitalul de proiect al Binelui social, de inteligenta creatoare in slujba Renasterii nationale si de fermitate in sustinerea Dez-instrainarii economice ii poate atrage in mod convingator pe romani, pentru ca le este la indemana, fara dobanzi si clauze inrobitoare, si pentru ca poate inalta Romania, asa cum nimeni nu a putut si nu o va putea face in locul lor.
  Dar ceva inca lipseste, i se simte lipsa in mediul ideatic, pentru a deveni cu adevarat o miscare pentru vremuri noi. Marturisesc ca intotdeauna am privit cu admiratie spre alte miscari est-europene, care au zdruncinat din temelii vechi moduri de gandire si de organizare social-politica, de ale caror nazuinte lumea a luat cunostinta prin intermediul unor Charte. Probabil ca o astfel de referinta istorica pentru cautarile si innoirile din planul sistemelor politice, care confrunta in prezent Europa de Est si nu numai, ar deveni si miscarea romaneasca Rosia Montana, daca ar deveni o miscare chartistă.

 16. Radu Humor Says:

  (Şi) Papii spun lucruri trăsnite 😉 :

  Papa Francisc, declaratie istorica:
  Biserica se poate prăbuşi dacă nu renunţă la obsesia pentru avorturi, homosexualitate şi contracepţie
  in Externe | 21 Septembrie 2013, 13:15 |
  Trimite unui prietenrssFacebookTwitterDeliciousDiggStumble UponYahoo Messenger

  Biserica Catolică se poate prăbuşi „ca o casă de cărţi de joc” dacă nu renunţă la obsesia sa pentru avorturi, homosexualitate şi contracepţie, a avertizat Papa Francisc, într-un interviu-eveniment acordat unui număr de 16 publicaţii iezuite din lumea întreagă. Suveranul pontif şi-a reafirmat dorinţa de a reforma Biserica, transmite Daily Mail.

  Papa a a făcut aceste declaraţii în timpul unui interviu de 12.000 de cuvinte acordat după şase luni de activitate în fruntea Bisericii Catolice. „Nu este necesar să vorbim despre aceste probleme de fiecare dată. Nu putem insista pe problemele legate de avort, homosexualitate şi metodele contraceptive”, a declarat Papa, avertizând că Biserica pe care o păstoreşte are nevoie să găsească un nou echilibru.

  La fel ca în numeroase alte ocazii din ultimele luni, Francisc a demonstrat încă o dată că se abate de la tradiţia comportamentului şi limbajului pontifical, atingând o serie de teme considerate tabu de predecesorii săi. Mai mult, pontiful s-a declarat un păcătos, subliniind că „aceasta este cea mai bună definiţie” a tipului de om care este el. „Nu este o figură de stil. Sunt un păcătos”, a mai spus Francisc.

 17. ioprotestatarul Says:

  Vineri m-am ales cu inca o amenda datorita „iubirii” Chircu – Duicu.
  Care Chircu? Fosta presedinta PDL Mehedinti si parlamentara.

  http://romani-in-lanturi.blogspot.ro/2013/09/chircu-plecat-din-nou-cu-circu.html

 18. Roxana Iordache Says:

  Da, dragilor, hai să-i lapidăm fiindcă fac o manifestaţie pentru un drept al lor. :mrgreen: Adică, nu vor să fie larve.

 19. ALM Says:

  Stimată Roxana, despre ce drepturi vorbiţi? Au pierdut bicicliştii vreun drept, de pe vremea Coanei Miţa până astăzi? La căţei şi cianuri nu mă bag că sunt destule „oengeuri” care mustesc de profesionalism.
  Sunt de acord că trebuie piste pentru biciclete (este singurul lucru care ne mai desparte de occident), dar nu cred că acest „drept” trebuie obţinut prin transfer de la pietoni …

 20. Roxana Iordache Says:

  Tocmai, că ei nu vor pe trotuar, vor pe carosabil. Acum e un pic mai clar?

 21. ALM Says:

  Păi, acolo nu se poate! Întâi trebuie rezolvate parcările promise de două decenii. Umflatul ăla de Onţanu a promis de „n” legislaturi că face o parcare subterană sub alea Circului. A troznit un ceas de flori, fără ceas şi fără flori, un fel de mormânt circular. A făcut nişte chestii în zig-zag, ciuntind din trotuare, chipurile parcări, atunci când n-au rămas pomii în alveole. Altfel, prin „parohia” lui, maşinile stau parcate pe două rânduri pe lângă trotuare. Că n-a avut grijă Ceauşescu să lase grea moştenire mai mult de zece locuri de parcare la blocuri cu câte 100 de apartamente.
  Bănuiesc ce o să facă oamenii lu’ Oprescu. O să tragă piste lângă trotuare şi o să amendeze la greu proprietarii de autoturisme care refuză să-şi urce maşinile în apartamente. V-ar mira? Pe mine nu, că trăiesc de mult pe aceste meleaguri …

 22. Donkeypapuas Says:

  Concluzia comentariilor: babalâcii (sufleteşti) au rămâs înţepeniţi în îmbâcsitul lor mod de a vedea lucrurile, graţie căruia România a ajuns în această înfundătură oribilă. Nenea Iancu a avut dreptate în „Conu’ Leonida”. Nu poţi să ceri unor indivizi împietriţi în imensul lor egoism să vădă dincolo de interesul lor imediat, deşi ar fi trebuit să ştie că se apropie data scadenţei când vor da colţu’. Regimul ceauşescu i-a făcut să nutrească o foame imensă de A ACUMULA, ei cred că tot universul se învârte numai în jurul egolatricei lor persoane şi nimic altceva nu mai există. Mai lăsaţi şi pe alţii să trăiască aşa cum se simt ei bine, domnilor. Şi învăţaţi lecţia cumpătării şi smereniei măcar în ultima clipă. Putregaiul care veţi deveni – ca oricare dintre noi – nu va avea nici un folos din ifosele pe care le afişaţi.

 23. johnson1312 Says:

  Cam multa aglomeratie pe trotuarele patriei…Masini parcate de-a curmezisul cat cuprinde,piste pt. biciclisti,daca mai ramane o jumatate de metru eventual sa-l dam trecatorilor.Cateii si pisicile se strecoara ei(ele) cumva,ce facem cu eventualele carucioare pentru bebelusi…Nu stiu,cred ca ” trecatorii obisnuiti ” ar trebui sa le cedeze culoarul, mama voastra de egoisti,mai stati si pe-acasa bai bosorogi ciufuți sau poate ca va cauta moartea pe carosabil !!! 🙄

 24. ALM Says:

  Constat că este câte unul care cade din pat şi se repede la tastatură ca să înjure soarta. Părinţii (babalâcii) sunt de vină că n-au fost în stare să-i transmită un minim de bun simţ atunci când se bagă într-o discuţie. Sau, poate, a fost o săptămână proastă, fără nunţi şi botezuri … 😆

 25. Matei Florin Says:

  @Radu Humor,

  În antiteză cu ce a spus (foarte corect, de-altfel) Putin, papa Francisc este dispus – în numele a ce? a pierderii ,,credincioşilor” catolici? vai, vai! – să accepte mizeria morală în care se scaldă lumea asta.

 26. plano Says:

  Chiar asa!!!!
  Ce treaba au bucurestenii cu mineritul de la Rosia Montana? De ce nu protesteaza ei ca se exploateaza zacamintele de petrol la Baicoi sau carbunele din Oltenia si din Valea Jiului? Dezastrul ecologic este mult mai mare in exploatarile la suprafata a carbunelui in Oltenia.
  Au vreo valoare aurul, petrolul sau carbunele cat timp nu sunt extrase din pamant?

  Ca biciclistii sunt scosi in strada de apropiati ai regimului Basescu, am vazut aseara la tv omul lui Blejnar care sufla in megafoane… cum se umfla rotile la biciclete.
  Sunt cunoscuti manipulatorii pentru exploatarea zacamantului.
  Cine ii manipuleaza pe cei care ies la protest? Nu cumva cei care au pierdut contractele?

 27. Roxana Iordache Says:

  @plano. Stai liniştit, nu-i nevoie să cauţi pretexte pentru neparticipare. Mereu sunt alţii care se bat pentru drepturile tale. Inclusiv pentru dreptul de a-i înjura. Chiar nu te-ai plictisit să tot reciţi propaganda cu care te setează gaşca celor conduceau minerii la casa lui Coposu? :mrgreen: Atâta doar că din cauza-asta a murit sora lui mai mare. 😦

  @johnson1314. Ştiu, dar ideea e faptul că au ieşit frumos la marş pentru drepturile lor. Asta cu pista a fost mai mult un pretext pentru Roşia Montană.

  Referitor la maşini, vorba ta, nici nu mai ai pe unde să treci. Şi partea haioasă e că legea se calcă sub nasul poliţiei, care, pe alocuri, are şi ea maşini parcate de mănâncă tot trotuarul. Ce metru? Nimic!

  Iar cu pistele, să le vezi pe-alea trase de Livache în 3, ocupă trei sferturi din trotuarele respective. Noroc că trece câte un biciclist pe zi, dus-întors. 😛

  @Donkeypapuas. Eşi sigur că nu te-au clonat? 😐 Sau poate ai uitat că „babalâcii” au ieşit în stradă – şi încă mulţi – pe vremea în care toţi protestau din casă? Au fost primii care l-au luat pe Băsescu la pilă, vorba bunică-mii. Deci, de la tine chiar nu mă aşteptam la asemenea reacţie. 😳

  @ALM. Parcările sunt o mare problemă. Şi dacă locuiţi în acea zonă, vă înţeleg cu atât mai bine, e mare înghesuială de toate felurile. Am făcut eu un marş din Piaţa Victoriei până în sectorul 3 şi înapoi, şi am constatat că, pe Ştefan cel Mare şi nu numai, parcă te afli într-o fostă gubernie sovietică şi care pare că nici în 50 de ani nu se va schimba la faţă. Sinistru!

 28. Roxana Iordache Says:

  @ALM. Uitasem: sunteţi simpatic, aţi zis „căţei”. Se vede sufletul omului. 🙂

 29. Roxana Iordache Says:

  @blogideologic. Bun revenit! Biata deontologie profesională a fost invocată pentru a fi discreditată. Ceea ce fac televiziunile e propagandă.

 30. Roxana Iordache Says:

  @Mihai Hristea. Da, dar cele spuse de ceilalţi cu privire la aglomeraţie sunt realităţi pe care, de altfel, le cunoşti. Referitor la Roşia Montană, problema nu-i doar economică şi nu doar de mediu. E de-a binelea comercială. 😀

  @Matei Florin. Păi dacă ar fi să aşteptăm de la stat să ierarhizeze şi mai ales, să rezolve priorităţile, atunci bieţii biciclişti n-ar mai apuca piste în viaţa asta. 🙂

  @ioprotestatarul. E o ruşine ce vi se întâmplă! 👿

 31. johnson1312 Says:

  1.Un metru de trotuar ar fi un ideal aproape imposibil de atins…Nici daca ar iesi 1 milion in strada….Iti dai tu seama in 1990-93 daca ieseam aia multi care mitingeam la greu sa-i fi cerut lui Iliescu in loc de democratie si demisia(sau viceversa) ii ceream piste de biciclete pe trotuare ?!? Nu era cea mai tare faza posibila ? Cred ca se cerea singur afara de la Cotroceni !
  2.Cat priveste pistele lui Livache iti dai seama ca fiind un trafic intens de biciclete in zona necesita doua benzi pe doua sensuri …Trecea Turul Frantei prin sectorul 3 si era cazul… 😉

 32. plano Says:

  @Roxana
  Nu ti s-a urat sa tot plangi la morminte straine?
  Copiii iubesc cainii si pisicile de pe langa casa, acolo unde isi au rostul, nu maidanezii care au ocupat strazile.
  Mai iesi si tu din barlogul mental in care te-ai rertras si n-ai sa mai gasesti o capitala europeana cu caini vagabonzi.
  Moartea copilului Ionut a produs vii emotii in intreaga lume…numai cei cu inima de caine au ramas insensibili.

 33. Mihai Hristea Says:

  Meanwhile, in Romania…
  http://www.hotnews.ro/stiri-esential-15635735-revista-intelligence-sri-anunta-intentia-crea-rubrica-literara-una-critica-film.htm#.UkAiF64yh0w.twitter

 34. Roxana Iordache Says:

  @johnson1312. 😆

  @plano. Îmi sunt foarte dragi şi boii, şi papagalii. Nu vreau să-i jignesc. 😉

  1. Am scris de un milion de ori că bieţii căţei n-au ce căuta pe străzile pe care au ajuns datorită minunatelor condiţii de muncă şi viaţă edificate de regimul pe care cu zel l-ai slujit, aşa cum faci acum sluj la continuatorii lui.

  2. Emoţii la faza-asta au doar idioţii furajaţi. Te-ai gândit că a fost un copil ucis cu sânge rece pentru o afacere abominabilă? De unde atâta gândire! Dacă te lăsa pe tine mă-ta mare ca să bea o berică vreo două ore pe bancă şi te călca tramvaiul, eutanasiam vatmanii?

  3. Testele ADN au demonstrat că NU căţeii aceia l-au muşcat. Medicul autopsier, de altfel, ar trebui să-şi dea demisia şi să se care-n Palestina, poate-l nimereşte vreun lunetist israelian, pentru halul în care şi-a călcat în picioare profesia de medic şi a recunoscut-o public.

  4. Îţi aminteşti cu cât patos apărai orice imbecilitate din timpul alianţei căcănii? Pe tine nu te interesează datele realităţii şi procesarea lor personală, tu doar propagi ceea ce eşti setat să faci. Şi ţi-am mai spus, e păcat, fiindcă ai, totuşi, momente de luciditate.

  5. Mulţumesc pentru delicateţe, la frecvenţa cu care – după cum singur ai spus – vizitezi blogul meu, era imposibil să nu ştii la ce morminte plâng: şi cât sunt de recente. Şi ar mai fi cele mai vechi, numai că unii mi s-au dus în gropi comune sau pe la Cotul Donului. Pentru ei, într-adevăr, plâng la morminte străine. Cum ar fi cel al Eroului Necunoscut. Ceea ce-ţi doresc şi ţie.

  6. Îţi urez să ai inimă de câine.

  7. E o vietate din carne şi sânge, cu sistem nervos foarte dezvoltat şi cu senzori infinit mai sensibili decât cei ai omului. Deci, spre deosebire de om, câinele are fidelitate. Căţeii au salvat mulţi idioţi ca tine aflaţi în situaţii fără salvare omenească, în ciuda faptului că frica lor le-a mirosit insuportabil.

  P.S. Bonus: nu ţi s-a urât să fii securist tablagiu? 🙂

  @Mihai Hristea. Mulţam pentru vestea grozavă! Păi nu trebuie şi SRI să-şi justifice bănetul aruncat pe poliţie politică? Trage o revistă literară şi s-a scos. :mrgreen:

 35. plano Says:

  @Roxana
  Esti un alter ego al blogerului KK, Katrina, cel pe care „democratic” l-ai banat.
  Nici eu nu vreau sa jignesc vițelele. :mrgreen:
  Mai stii sa reactionezi si cu alte argumente decat cu comunistule, securistule?
  Pe vremea lor, daca te-as fi contrazis imi strigai ca sunt sluga de ciocoi.
  Aceeasi mentalitate de a scorni acuzatii pentru niste nevinovate opinii.
  Filoloago, este cazul sa-ti traduc expresiile „a plange la morminte straine” si „a avea inima de caine”?

 36. Roxana Iordache Says:

  @plano. Mulţumesc. În orice caz, n-am să renunţ la naivitatea de-a căuta, fie şi cu lumânarea, fondul bun al omului.

  Mi-e milă rău de tine.

  P.S. Chestia-aia din final e servită. Aia cu tablagiul. Ca să ai şi tu ce răspunde.

  Chiar nu înţelegi, absolut deloc.

 37. Donkeypapuas Says:

  „Babalâci (sufleteşti)”, la aceia am făcut trimitere. Citaţi-mă deci corect. Genul acela care de zeci de ani infestează spiritele numai cu îndemnul emigrării; genul acela care este gata să se vândă pe 100 de lei la salariu, pensie; care clamează că „trebuie să-ţi vezi doar de interesul propriu”; pentru care toţi ceilalţi sunt „nişte viermi”.
  Ce este ciudat e că adulează atât de mult străinătatea” (se extaziază când vorbesc despre ea) dar nu-i vezi niciodată să înţeleagă resorturile sau să dea o explicaţie pentru ce acolo, în locurile despre care se face referire, oamenii se comportă altfel.
  Nu o să înţeleagă niciodată că civilitatea pe care o laudă acolo (şi pe care o calcă în picioare aici) vine din respectul faţă de CONcetăţean – dintr-un factor intern – şi nu atât dintr-o constrângere (factor extern).
  Şi deciziile, de la nivel foarte local la cel naţional, se discută. După aceea se impun!

 38. Roxana Iordache Says:

  Ştiu, Mariane, dar omul s-a simţit vizat.

 39. ALM Says:

  @Roxana
  Nu vizat, direct ochit! Eu îngropasem „securea războiului” dar, e adevărat, am renunţat la pipă (de orice fel). Rămân la părerea că nu este bine să emită cineva „judecăţi de valoare”, fără să ştie despre cine este vorba …

 40. Roxana Iordache Says:

  @ALM. Corect, deci, nici dv. nu ştiţi despre el, dar aţi putea afla, citindu-i celelalte comentarii de aici şi vizitându-i blogul.

  Chestia-asta cu războiul e o prostie tipic masculină. Pornită, e drept, de regulă, din pricina femeilor. 😛

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: