UN OM, DOI OAMENI. CARE MERITĂ VOTAŢI. RADU ZLATI, PREŞEDINTE, MAGOR CSIBI, PRIM MINISTRU

Magor Csibi

Radu Zlati www.maramedia.ro

RADU ZLATI, DECLARAŢIE POLITICĂ PARLAMENTARĂ: USL TREBUIE SĂ RESPINGĂ PROIECTUL DE LEGE PRIVITOR LA ROŞIA MONTANĂ

Domnule Președinte de ședință. Doamnelor și domnilor colegi

Obținerea, în urma unor alegeri democratice, a unui scor electoral în jur de 70% permite USL să legifereze fără a se teme de Opoziția parlamentară. Totuși chiar și o astfel de majoritate nu poate permite partidului sau partidelor care au obținut-o să uite de propriul lor trecut în ceea ce privește o anume tematică.

De aceea fac apel la memoria hârtiilor, pentru a revedea în timp poziția USL față de problematica Roșiei montane.

Astfel în Viziunea sa despre Mediu, USL preciza, în legătură cu Roșia Montană:

” (2) Realizarea unei evaluări independente cu privire la beneficiile şi costurile implicate pentru statul român, în ce priveşte crearea locurilor de munca, rolul şi poziţia părţii române, precum şi beneficiile financiare reale. Reindustrializarea și crearea de locuri de muncă reprezintă o prioritate pentru USL dar cu o analiză corectă și transparentă a costurilor și beneficiilor pe termen mediu si lung. (3) Realizarea unei analize independente cu privire la interesele reale ale persoanelor si companiilor care vor să investească la Roşia Montană. Trebuie clarificat acţionariatul şi conducerea executivă a acestor companii, destinaţia fondurilor de promovare ale acestui proiect, atât în zona societăţii civile cât şi in zona politică. Această analiză trebuie să cuprindă şi o evaluare a modului în care s-au tranzacţionat acţiunile privind acest proiect la bursele externe şi în ce măsură persoane care au influenţat deciziile oficiale au luat parte şi la speculațiile bursiere. (4) Considerarea în luarea deciziilor a rezoluţiei Parlamentului European cu privire la interzicerea exploatărilor cu cianuri pe teritoriul UE. (5) Considerarea în luarea a lecţiilor grave ale trecutului recent precum catastrofa ecologică generată de exploatarea similară de la Baia Mare, din anul 2000. Astfel de cazuri nu este permis a se mai repeta. (6) Respectarea dreptului de proprietate, prin susţinerea de către USL a amendamentelor la proiectul “legii minelor” în aşa fel încât acestea să nu se aplice în cazul exploatării de la Roşia Montană. USL nu susţine demararea exploatării aurului la Roşia Montană fără îndeplinirea acestor condiţii şi răspunsul la întrebările ridicate. USL consideră obligatorie o dezbatere serioasă asupra proiectului în Parlamentul României. USL sprijină demersurile societăţii civile privind consultarea populaţiei asupra proiectului, în ansamblu sau prin referendum conform articolului74 din Constituţie.”

De asemenea, Programul de guvernare al USL din 2012 cuprindea următorul paragraf: ”Având în vedere preocuparea publică privind cazul Roșia Montană, Guvernul va reanaliza în mod transparent și pe bază de dialog deschis și democratic, situația existentă astfel încât deciziile să fie în acord cu interesul național, protecția mediului și legislația europeană.”

În contextul generat de asemenea poziții politice, nu pot decât să salut decizia Guvernului USL de a trimite în fața Parlamentului proiectul privitor la exploatarea Roșia Montană.

Dar între momentul declarațiilor și momentul înaintării proiectului de lege către Parlament, nu s-a realizat evaluarea independentă solicitată de către USL în 2012; nu s-au analizat de către o organizație independentă destinaţia fondurilor de promovare ale acestui proiect, atât în zona societăţii civile cât şi in zona politică; nu s-au luat în considerare accidentele care au implicat exploatări de tip similar, așa cum demonstrez mai jos luând în discuție prevederile legii în privința măsurilor de ecologizare.

Totodată, nu pot să nu observ că proiectul, în forma sa actuală, prezintă o serie de prevederi care, în parte sau privite global, fac din lege, odată aprobată, un monstru juridic prin care statul creează o stare de excepționalitate în favoarea unei corporații. Dintre multele exemple care îmi întăresc spusele, citez doar câteva, din presa românească:

 • RMGC poate deveni proprietarul sau concesionarul oricărui imobil necesar exploatării miniere din perimetrul minier Roşia Montană asupra cărora statul român şi/sau unităţile administrativ teritoriale deţin un drept de proprietate publică sau privată. Totul in numai 45 de zile de la solicitare si fără nicio licitație publica (Art. 4, pct. 7)
 • Actele premergătoare (procedurile, avizele etc.) obținute de RMGC în vederea emiterii autorizațiilor finale nu au termen de valabilitate. Ele produc efecte ad infinitum et ultra, putând fi folosite oricând pentru legitimarea autorizației finale. Art. 4, pct. 9, lit.b si pct. 10)
 • In timp ce in condițiile Legii Minelor, Art. 22, oricărei companii miniere i se autorizează începerea activităților miniere prevăzute in licența in termen de 180 de zile de la depunerea documentației si pe baza depunerii garanției financiare integrale pentru refacerea mediului, RMGC obține aceasta autorizare in maxim 30 de zile si pe baza depunerii garanției financiare pe numai un an din întreaga durata a exploatării (Art. 4, pct. 12).
 • Perimetrul licenței RMGC nu are limite fixe. Agenția Națională de Resurse Minerale are obligația de a-l reconfigura oricând la cererea RMGC, in afara oricărei proceduri de reglementare (Art. 4, pct. 13)
 • RMGC va obține direct de la Ministerul Economiei dreptul de concesiune asupra imobilelor expropriate din perimetrul exploatării miniere, pentru o durată de 49 ani, fără a fi necesară înscrierea în Cartea Funciară (Art. 5, pct. II.2).
 • Daca in condițiile Legii minelor 85/2003, licența de exploatare se acorda pentru maximum 20 de ani, cu drept de prelungire pe perioade succesive de cate 5 ani, licența RMGC se poate prelungi pe perioade de pana la 20 de ani, la nesfârșit. (Art. 5, pct. II.2)
 • În timp ce potrivit Hotărârii de Guvern 1076/2004, Legii 350/2001 și Ordinului Ministrului Mediului 117/2 februarie 2006, acordul de mediu pentru autorizația de construire se poate elibera numai după deținerea avizului de mediu pentru planul de urbanism aferent, RMGC îl poate obține și concomitent și înaintea avizului de mediu pentru planul de urbanism.
 • În timp ce orice autorizație de construire are o perioadă de valabilitate de cel mult 12 luni de la data emiterii, interval in care solicitantul este obligat să înceapă lucrările (potrivit Legii 50/1991, Art. 7, pct. 5), RMGC poate începe lucrările in termen de 36 de luni de la data emiterii autorizației de construire, autorizația sa fiind valabila oricât.
 • RMGC poate include in intravilanul localității terenurile forestiere aflate in perimetrul minier si poate dobândi proprietatea unor terenuri aflate în perimetrul minier fără respectarea dreptului de preempțiune al Statului la cumpărarea de păduri care constituie enclave in fondul forestier proprietate publica a statului sau sunt limitrofe acestuia, la preț și în condiții egale.
 • RMGC poate desfășura lucrări miniere pe acele terenuri pe care Legea Minelor, Art. 11, interzice strict desfășurarea oricărei activitatea miniere – terenurile pe care sunt amplasate monumente istorice, culturale, religioase, situri arheologice de interes deosebit, rezervații naturale, zonele de protecție sanitara și perimetrele de protecție hidrogeologica ale surselor de alimentare cu apa.
 • RMGC nu are obligația sa obțină certificate de descărcare de sarcina arheologică pentru zonele cu patrimoniu arheologic reperat.

Stimați colegi. Multe dintre prevederile legii pe care le consider aberante ar putea fi corectate prin munca colegilor noștri în comisii sau plen. Rămâne faptul că prin exploatarea de la Roșia Montană:

 • Apare o exploatare întinsă pe (cel puţin) 2000 ha
 • Apare un lac de decantare de 600 de hectare, care va reprezenta un risc permanent pentru viaţa a peste 6000 de persoane
 • dispar 4 masive muntoase, 2064 de proprietăţi, 975 case (dintre care 41 de patrimoniu), 7 biserici, 11 cimitire strămutate, 2 monumente ale naturii, 27 de arii naturale
 • vor fi folosite în 16 ani de exploatare circa 240.000 tone de cianură, în contextul în care RMGC alocă doar puțin peste 100 milioane euro pentru lucrări de ecologizare  (comparativ, pentru o mină de aceeași mărime și structură se cheltuiesc în SUA miliarde de euro). Și aceasta în condițiile în care legea specială pentru exploatarea Roșiei Montane statul român renunță la garanţiile cerute în mod normal pentru o astfel de exploatare – riscăm ca în cazul unui ”accident” întâmplat firmei constructoare (de tipul falimentului, de pildă) statul român să fie obligat să efectueze pe spezele proprii lucrările de ecologizare, în valoare de miliarde euro – adică întreg câștigul rezultat în urma exploatării.

Din toate aceste considerente, consider că deputații USL ar trebui să respingă proiectul la care această declarație politică face referire.

Radu Zlati, deputat USL, colegiul nr. 5 – Gherla

text via http://raduzlati.com/

25 răspunsuri to “UN OM, DOI OAMENI. CARE MERITĂ VOTAŢI. RADU ZLATI, PREŞEDINTE, MAGOR CSIBI, PRIM MINISTRU”

 1. johnson1312 Says:

  Da,acesti domni judeca la rece situatia si au mare dreptate. Proiectul trebuie respins.

 2. olimpiu65 Says:

  proiectul nu va fi repins!! are sustinatori grei plus o populime inerta care se uita ca vita la poarta noua cum altii lupta pt drepturi…le fel ca in decembrie 1989!!

 3. UN OM, DOI OAMENI. CARE MERITĂ VOTAŢI. RADU ZLATI, PREŞEDINTE, MAGOR CSIBI, PRIM MINISTRU » Bloogle Says:

  […] Original Blog » […]

 4. Roxana Iordache Says:

  Dragilor, să vină minerii! :mrgreen: Degeaba vă râdeţi, că pentru janghine ar fi ideal, având în vedere şi faptul că l-ar pune pe Radu Stroe în situaţia să se solidarizeze cu demonstranţii şi să demisioneze. Sau poate nu? La demisie mă refer. 😆

 5. Marius Mina Says:

  Labagiul ala de la RMGC ameninta voalat aseara , la celalalt labagiu in emisiune, ca poate aduce si el minerii si somerii de la RM in Bucuresti sa se confrunte cu protestatarii 😉 Nu l-ati auzit ?

 6. Roxana Iordache Says:

  Nu l-am auzit, că n-am urmărit emisiunea. 3 minute mi-au fost de ajuns. Deja am alergie la Gâdea.

 7. Roxana Iordache Says:

  Voiam să vă spun că urmează alte postări, despre diversiunea Vişinescu, perversiunea VV şi altele.

  P.S. Nu e W E VV. Vă spun eu mai încolo, dacă nu v-aţi prins deja.
  Dar nu postez nimic încă o vreme, pentru că declaraţia politică a deputatului Radu Zlati TREBUIE citită.

 8. Haur | Mihai Hristea Says:

  […] articol la Rox, ca de […]

 9. Radu Humor Says:

  Părerea mea e că s-au luat bani frumoşi de la căcatul ăla de firmă străină, care peste tot pe unde a ajuns a avut probleme de acest gen, dar cu bani au cumpărat totul !
  Inclusiv conştiinţe !
  Se pare că Ponta o face pe Pilat şi vrea să paseze rahatul în poala Parlamentului !
  Ori sunt nevoiţi ăştia de la RMG să scoată la greu pentru a plăti pe cap de parlamentar fiecare vot pentru exploatarea, nu numai a aurului, ci şi a poporului român şi până la urmă se vor lăsa păgubaşi, deşi după cât de mult au aruncat cu lovele până acuma, nu cred să renunţe, ori Ponta vrea şi el cotă parte, la fel ca cei care au luat până acum , dar vrea şi împărţirea răspunderii ( de aceea ar trebui ca votul să fie la vedere ! ).
  Sau, în caz de eşec, are o scuză beton !
  Urmărind mai atent evoluţiile tv ale unora îţi dai seama imediat care a fost cumpărat ( ultimul Ciuvică) şi care urmează ( probabil Chireac) !
  Singura noastră şansă este şi rămâne strada, căreia ar trebui să i se ralieze urgent şi Crin Antonescu dacă vrea să mai ajungă la Cotroceni !

 10. Radu Humor Says:

  Văd că acum nimeni nu face apel la CCR, dată fiind neconstituţionalitatea acestei legi mizerabile, dată cu dedicaţie unei singure companii :mrgreen:
  Ceea ce nu-i doar strigător la cer, ci şi profund ilegal !

 11. Radu Humor Says:

  N-am înţeles ce-i cu Magor Csibi…..

 12. tiberiu2009 Says:

  „”Voiam să vă spun că urmează alte postări, despre diversiunea Vişinescu, perversiunea VV şi altele.””

  Nimic despre cainele ucigas si despre ONG-urile care apara maidanezi?
  Asa o (mare ) aparatoare a maidanezilor nu gaseste cuvinte in aceasta problema?

 13. George Cazan Says:

  http://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/copilul-muscat-de-caini-in-parcul-tei-avea-sute-de-plagi-si-a-murit-din-cauza-hemoragiei-externe.html

  uite cucoana aici! pe tine insa te intereseaza altceva, linsul lui cccrin si alte prostii! nu prea te tine, este? procedezi exact ca aia pe care ii blamezi, distragi atentia,uneori dezinformezi, poate nu cu buna stiinta fiindca nu este nimeni absolut obiectiv, si asa mai departe! nu ma tine nimic pe blogul tau, dar mi-a dat senzatia la un moment dat ca anumite din opiniile si ideile tale le impartasesc,de convingerile monarhiste nu mai are rost sa vorbesc si, in consecinta, am urmarit acest blog de mai bine de cinci ani! a venit momentul sa ma opresc deoarece ma cuprinde o mare sila! Sa fii fericita si iubita, cum spune Marcus!

 14. tiberiu2009 Says:

  http://www.hotnews.ro/stiri-politic-15503001-pdl-bucuresti-usl-blocat-legea-care-permitea-eutanasierea-cainilor-fara-stapan-atacand-curtea-constitutionala.htm

 15. Mihai Hristea Says:

  @tiberiu2009
  Desteptule, tu stii cati oameni au murit de pe urma regimului Basescu? Si inca exista in viata si in libertate vreun milion de maidanezi care-l sustin.
  Da, e grav ce s-a-ntamplat, e o tragedie cand un copil nesupravegheat este ucis de niste maidanezi in plina zi in plin oras. Dar e infinit mai grav cand mii sau poate zeci de mii de oameni mor din cauza unui scelelrat si-a sustinatorilor lui!

 16. tiberiu2009 Says:

  @Mihai Hristea

  „”Desteptule, tu stii cati oameni au murit de pe urma regimului Basescu?””

  Eu cred ca regimul Basescu a fost mai bun decat regimurile anterioare si decat regimurile ulterioare.

  PS. Ce interpretare sa dau cuvantului „Desteptule” ? Sau-mai exact- ce parere sa am despre cineva care se adreseaza asa cuiva ?

 17. johnson1312 Says:

  Tiber_becule daca crezi in regimul cel mai mizerabil si anume al lui Basescu ce cauti aici ? E blog interzis prostilor si pentru ca acel caine nu s-a nascut ieri,daca primarul cu acelasi nume de cur steriliza pe bune cainii vagabonzi atunci cand era el la butoane poate acest caine nici nu s-ar fi nascut ! Pentru ca ma-sa si cu taxu erau sterilizati ! Ca banii s-au incasat…(scuza-ma,ai ajuns cu cititul pana aici ? ) Nu ? Bine,revin mai tarziu…reține ideea ! 😐

 18. Mihai Hristea Says:

  @tiberiu2009
  Eu vreau sa mori tu si astia ca tine, care considera ca au dreptul sa se traga de sireturi cu noi, mormantii ma-tii de jeg!

 19. Roxana Iordache Says:

  Domnule Cazan, e atât de clar că urmăriţi blogul meu, toată lumea ştie cât de mult îl laud pe Crin când nu merită. Mai ales de vreo jumătate de an încoace îl tot laud. La fel cum îi laud şi pe Ponta, şi pe Băsescu, şi în general, şi în particular, pe cine merită. Oricum, scuzaţi-mă că nu v-am cerut voie cu privire la ceea ce trebuie să scriu.

  În privinţa căţeilor, trebuie să fie cineva ori fără minte, ori fără inimă, ori fără amândouă ca să nu priceapă că eutanasierea e doar soluţia de îmbogăţire a ticăloşilor – şi nici nu e eutanasiere, ci măcel. Am mai scris şi s-a tot explicat, de ar fi priceput şi unineuronalii, că uciderea nu rezolvă nimic, pentru că femelele nasc în serie. Pui pe care să-i ucidă în serie jigodiile care cîştigă de pe urma acestei meserii abominabile. Soluţia e sterilizarea şi abia în acest fel – cinstit, creştinesc – se rezolvă problema. Căţeii n-au ce căuta pe străzi, ei trebuie să fie cu oamenii. S-au alocat sume mari pentru adăposturi şi bineînţeles că s-au furat. Dar cei care sunt cinstiţi chiar au ridicat adăposturi, chiar eficiente şi cu multe adopţii – aici trebuie să-l laud pe Chiliman, administrativ, chiar dacă s-a prostit politic.

  În rest, câinii în cauză nu erau pe străzi, ci într-o incintă pe care o păzeau. De vină sunt idioţii de părinţi care au lăsat de izbelişte un copil de patru ani şi l-au crescut şi prost, cu frică de căţei. Ei atacă extrem-extrem de rar copiii, absolut prin excepţie. Mereu sunt de vină oamenii. Animalele n-au nici o vină.

  Mihai Hristea, un creştin nu vrea să moară nimeni şi nici nu înjură de cele sfinte. Îmi eşti foarte drag şi sunt cu atât mai întristată că poţi avea uneori o asemenea reacţie. 😦

 20. Roxana Iordache Says:

  Radu Humor. Caută (ca) să înţelegi. Dacă vrei, te lămureşti la faţa locului, îl găseşti la demonstraţiile pentru Roşia Montană. Şi dacă ai să vrei să cauţi mai bine, afli despre el suficient de multe ca să-ţi dai seama că e rara avis în politică. Şi nu numai.

 21. Roxana Iordache Says:

  @tiberiu2009. Nici un regim nu e bun. Un regim e o anomalie. Guvernarea normală se defineşte în termeni de administraţie. Iar reprezentarea statului cu atât mai puţin are voie să personalizeze un regim. Iartă-mă că te-am obosit.

 22. johnson1312 Says:

  Regimul de slabit e bun din cand in cand 😉

 23. Mihai Hristea Says:

  Imi cer iertare, Rox, dar efectiv individul m-a enervat. Scuze! 😦

 24. Radu Zlati Says:

  he he he… Mulțumesc pentru propunere dar sunt nevoit să o declin 🙂
  În rest, numai bine și arată că, în lipsa unei prese libere, blogerii (o parte a lor cel puțin) au rămas câinii de pază a democrației.
  Orice asemănare cu evenimente strict contemporane este întâmplătoare – apropos de câini, evident. 🙂

 25. Roxana Iordache Says:

  @Radu Zlati. Mulţumesc pentru mesaj, sunt onorată. E normal să declinaţi propunerea, v-am mai spus, ar fi păcat să aveţi soarta lui S.R.S. 🙂 Inspirat finalul privind căţeii. 😆

  Oricum, nu puteţi face minuni, dar puteţi să încercaţi. Poate reinventaţi presa liberă. Promit să păstrez şi blogul. 😳

  @Mihai Hristea. Vezi, de-asta ziceam că îmi eşti drag. Printre altele. 🙂

  @johnson1312. 😆

  @Tuturor. Postare nouă!

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: