TĂIEREA CAPULUI SF. IOAN BOTEZĂTORUL. SAU DESPRE PROMISIUNEA CARE NU TREBUIE ŢINUTĂ. ŞI MAI ALES, DESPRE CONDUCĂTORII DEPENDENŢI

Sf. Ioan Botezătorul l-a înfruntat pe tetrarhul Irod, semn că există sfântă mânie, care nu greşeşte. Atunci când conducătorii încalcă legea, ei trebuie înfruntaţi. E pilda pe care a dat-o cel mai sfânt dintre sfinţi, aşa cum l-a numit însuşi Iisus şi de aceea e singurul sfânt care apare în icoane ca îngerii.

Irod era un om slab, n-avea tăria convingerilor. Nu se putea impune în faţa ţiitoarei. Dar nici nu era în stare să-i satisfacă dorinţa cea mai mare. Pentru că  îl respecta pe sfânt, chiar dacă sfântul îl înfiera în faţa tuturor pentru nelegiuirea de a trăi cu Irodiada, care îi era cumnată, în timp ce fostul ei soţ şi fratele lui, Filip, trăia şi aveau o fată, Salomeea. De la care i s-a şi tras.

Irodiada îl boscorodea ca să-l omoare pe Ioan, ceea ce Irod n-ar fi făcut, nu doar din respect şi din afecţiune faţă de Botezător, ci şi din frică de popor, pentru că poporul îl venera pe sfânt. Partea proastă e că Irod era dependent rău pentru un conducător.

Aşadar, era ziua lui şi atunci Irodiada s-a făcut codoaşa propriei fiice pentru a obţine moartea lui Ioan. Irod se aprinsese pentru Salomeea şi mama ei ştia, fapt pentru care i-a speculat slăbiciunea. Fecioara a dansat superb şi Irod i-a promis orice, chiar jumătate din împărăţie.

Fata a cerut ce o învăţase mumă-sa,  adică i-a dat regelui patruped – un mod pe care mi-l asum de a traduce tetrarh 😳 – o tipsie şi i-a zis că pofteşte capul lui Ioan Botezătorul.

Dependentul s-a conformat fiindcă promisese. La beţie. La patimă. Sunt promisiuni care nu trebuie ţinute. Şi mai ales, nu trebuie făcute.

Reclame

7 răspunsuri to “TĂIEREA CAPULUI SF. IOAN BOTEZĂTORUL. SAU DESPRE PROMISIUNEA CARE NU TREBUIE ŢINUTĂ. ŞI MAI ALES, DESPRE CONDUCĂTORII DEPENDENŢI”

 1. TĂIEREA CAPULUI SF. IOAN BOTEZĂTORUL. SAU DESPRE PROMISIUNEA CARE NU TREBUIE ŢINUTĂ. ŞI MAI ALES, DESPRE CONDUCĂTORII DEPENDENŢI » Bloogle Says:

  […] Original Blog » […]

 2. Radu Humor Says:

  Nici un conducător cu ţiitoare n-a sfârşit bine !
  Credeţi că al nostru va face excepţie ?!

 3. mihai444 Says:

  nici gand.nu-l vad executat,vreau sa traiasca. si nu numai el,ci toti. DAR cu ochii scosi si limba taiata.ar fi ceva de vis,crede-ma:) nu merita o moarte rapida, ci una lenta,agonizanta

 4. Roxana Iordache Says:

  Mihai, ai grijă, că nu toţi înţeleg umorul tău.

 5. viktorkatrina Says:

  @mihai444
  esti un adevarat „crestin” ortodox, pentru care blestemul este mai important decat rugaciunea…

 6. Roxana Iordache Says:

  KK, n-are rost să te chinui ca să aduci noi dovezi de ignoranţă. 🙂

 7. Donkeypapuas Says:

  Toate contractele de până la venirea muscalilor pe capul nostru aveau cuprinse în ele blesteme. Între altele, biserica Enei avea unul care s-a împlinit pe 25 decembrie 1989.
  De asta vă e frică vouă, borâturi sectante şi apatride?

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: