TOT CE LIPSEA DIN TEATRUL (INTER)NAŢIONALIST

Gibraltar_tcm5-3906

Foto: www.msccruises.com

Recrudescenţa contenciosului hispano-britanic e tot ce lipsea din peisajul butaforiei internaţionaliste.

Că – forţând un pic (mai mult) – Gibraltarul e pentru britanici şi spanioli comparabil cu Gaza pentru israelieni şi palestinieni.

Activarea bătrânelor resentimente a avut succes chiar dacă premierii celor două ţări imperiale rivale istoric aparţin aceleiaşi familii politice şi – noroc că – amândoi sunt raţionali, iar statele, monarhice. Dar chiar apartenenţa comună de dreapta a celor doi premieri i-a favorizat pe infractorii care au amorsat conflictul în modul cel mai pervers şi mai periculos, la nivelul omului de rând, de unde s-a urcat la stat (încă în surdină şi aşa ar fi bine să rămână, până la aplanare – oricum, regii monarhiilor constituţionale domnesc, nu guvernează, în contextul în care, de exemplu, Juan Carlos e pasional, Elisabeta a II-a, temperată).

Dreapta mereu are orgoliul naţional printre dimensiunile definitorii. Şi evident, interesele ţării-mame primează. Internaţionalismul a fost mereu apanajul stângii.

Asta e realitatea (istorică), fie că vă place, fie că nu.

Anunțuri

8 răspunsuri to “TOT CE LIPSEA DIN TEATRUL (INTER)NAŢIONALIST”

 1. TOT CE LIPSEA DIN TEATRUL (INTER)NAŢIONALIST » Bloogle Says:

  […] Original Blog » […]

 2. Roxana Iordache Says:

  Îmi sunt simpatici Mariano Rajoy şi David Cameron. Dar mai simpatic îmi e Rajoy, UK mai are până să dea un John Major – că Lady Thatcher e unică şi inimitabilă. 🙂

 3. Ghita Bizonu' Says:

  Opinie Cristian Hostiuc, director editorial al ZF
  Ar trebui împuşcaţi cei care au făcut datoria asta externă de 100 de miliarde de euro! Înainte să trageţi, gândiţi-vă dacă nu cumva sunteţi şi voi părtaşi!M/b>

  Am un amic care mă bombardează încontinuu cu sms-uri, ca să-mi semnaleze cum fură politicienii această ţară, cum s-a ales praful de industria lui Ceauşescu, cum indienii de la Sidex au îngropat combinatul, cum ruşii au devalizat combinatele siderurgice şi au luat tehnologia de la Târgovişte şi au dus-o în altă parte, cum austriecii de la Petrom cară profitul din România, cum importăm mâncare când România ar putea să hrănească toată Europa, cum trădătorii de guvernanţi au vândut ţara pe nimic şi tot aşa…

  Printre constatările lui s-a aflat şi datoria externă.
  La un moment dat a citit undeva că datoria externă a ajuns la 100 de miliarde de euro şi nu-i venea să creadă. Ceauşescu a lăsat ţara fără datorii şi cu o rezervă de 2 miliarde de dolari, iar ăştia au făcut 100 de miliarde. Ar trebui împuşcaţi, era concluzia lui. Dar cine sunt ăştia?

  Amicul meu are un business de import, de câteva milioane de euro pe an, cu o marjă de 10-20%. Acum îi merge mai prost, din cauza pieţei pe care activează şi din cauza economiei, unde recuperarea banilor este o corvoadă, iar ţepele sunt la ordinea zilei. Înainte de criză îi mergea mai bine, dar nici acum nu se plânge.

  La un moment dat l-am întrebat: dacă totul merge aşa prost, dacă toţi au furat ţara, de unde are el bani, valută, să facă importuri. Şi nu de azi de ieri, ci de aproape 20 de ani. Cum de unde are valută? De la bancă. Are lei în cont, dă ordine băncii să-i facă schimbul valutar şi să-i plătească factura.
  De import.
  Şi banca de unde are valută?
  Păi nu ştiu. Niciodată nu-şi pusese această problemă.

  El ştia doar că are lei, şi că banca îi dă valuta. Restul nu-i treaba lui şi nu l-a interesat niciodată. Dar banca pentru a avea valută pentru ca el să facă importul trebuia să se împrumute de undeva de euro sau să găsească un exportator care să-i dea valuta sau să fie un investitor străin care a venit cu valută şi a schimbat-o în lei sau să se ducă la BNR şi să ia euro. Cu excepţia exportatorului, undeva pe acest lanţ se creează o datorie. Externă. Fie că o creează banca (băncile au datorii externe de 20 de miliarde de euro), fie că BNR dă din rezerva valutară care s-a constituit, fie prin împrumuturi, cum ar fi de la FMI, fie din rezervele minime ale băncilor pe care trebuie să le depună la BNR, fie din ceea ce împrumută Ministerul Finanţelor în valută, fie din excedentele fluxurilor financiare (cum ar fi remiterile – banii aduşi în ţară de românii care muncesc în străinătate). În esenţă, prin importul pe care îl face amicul meu a creat o datorie undeva. Din cele 98 de miliarde de euro, datoria externă la jumătatea anului, din care 64% este privată, iar restul aparţine statului. Din datoria privată de 63 miliarde de euro, el a creat prin importurile făcute de-a lungul anilor cel puţin 25 milioane de euro.

  Sau pentru el un român a spălat WC-urile în Spania, trimiţând apoi euro acasă, sau o companie românească – cum ar fi producătorul de mobilă Aramis Invest sau cele străine cum ar fi Arcelor Sidex Galaţi sau OMV Petrom sau Dacia sau Continental Timişoara – face un export şi aduce apoi valuta în ţară, sau se face o privatizare pe valută, sau un investitor străin a cumpărat ceva în România, sau a început o afacere sau ne dă FMI-ul bani ca să susţină rezervele valutare, ca să salveze sectorul privat şi să nu explodeze cursul, pentru că i-ar aduce la sapă de lemn pe toţi cei care s-au împrumutat în valută, fie persoane fizice fie companii. Când România a luat 20 de miliarde de euro de la FMI, Isărescu şi Băsescu trebuia împuşcaţi.

  Când creşte cursul cu 5%, iar marja de profit a amicului meu scade, că nu se complică cu hedging valutar, Isărescu este înjurat non stop că nu ţine cursul. Dar din ce să ţină cursul dacă el este importator şi în loc să cumpere marfă de aici, de la Slatina, preferă să ia de la chinezi sau de la nemţi. Când l-am întrebat prima dată dacă România produce mai mult decât pe vremea lui Ceauşescu, răspunsul lui a fost categoric: nu! Produceam mai mult atunci.
  Aveam industrie, aveam exporturi, nu importuri ca acum când suntem o piaţă de desfacere pentru alţii, aveam agricultură. Şi atunci, l-am întrebat, cum îşi explică că are valută, fără probleme la orice oră, ca să facă importuri? Dacă România nu mai are industrie, atunci nu are nici exporturi.

  Dar exporturile au crescut de cinci ori faţă de 1989, de la 10 miliarde de dolari la 45 de miliarde de euro (50 de miliarde de dolari).
  Iar în criză exporturile au dus greul susţinând creşterea economică.
  http://www.zf.ro/zf-24/ar-trebui-impuscati-cei-care-au-facut-datoria-asta-externa-de-100-de-miliarde-de-euro-inainte-sa-trageti-ganditi-va-daca-nu-cumva-sunteti-si-voi-partasi-11258346

  Citesc ca au explodata si importurile la cartofi!!

 4. Ghita Bizonu' Says:

  iar statele, monarhice. Si ce treaba are monarhia cu prefectura?! Este plina istoria de razboie intre state monarhice!! Si asta desi suveranii isi ziceau „vere” si de multe priu erau si veri si cumnati!!!

 5. Roxana Iordache Says:

  Bizoane, tu totuşi ar trebui să ai pretenţii anti-sofistice. 🙂 M-am referit la momentul actual, cu o clară referire la trecutul belicos.

  Dar te-ai legat de asta fiindcă n-ai cum s-o contrezi pe-aia cu internaţionalismul. 😆

 6. stejarul Says:

  Au terminat circul pe bani de cazare si masini acum au timp de dixtractie cocalara.
  Concurs de „mis(s)”cariage in Parlament! Avortoni imbecilizati de betia de putere.

  Veteran de razboi: „nu am cu ce cumpara o paine… am o pensie de mizerie”

  Parlament unicameral incepe sa aiba tot mai multa logica. La ce ne mai trebuie Parlament bicameral? Guvernul conduce prin ordonante de urgenta.
  Eu as vota pentru desfiintarea Parlamentului daca putorile astea organizeaza concurs de miss!

 7. Ghita Bizonu' Says:

  Draga Roxi

  ptr careav ma tot acuza de „furajare” dovedesti cam multa experienta in domeniu.

  in primu rand .. exista niste prosti cu pretentii (cam multi!!) care vorbesc aberatii (ca sa fiu politicos). Ca cica crestinii nu se bat intre ei ,, mersi frumos . Acu s-ar parea ca daca cele 2 tari is monarhice .. vax albina. Mai sunt extrem de multi care inca pun botu la fratietatea sistemului socialist si contesta cu spume la gura ca in lagarul socialist erau si ceva necazuri … citandu-l pe Pacepa si bancurile sale proaste si nevraind sa stie nici de ciocnirile de pe Amur intre sovietici si chinezi, nici de invazia Cambogiei de catre vitenamezi si nici despre razboiul sino-vietnamez. Ma astept ca peste inca vreo 15 ani (sper, sa mai traiesc atat si sa pot sa imi platesc conexiune si curent electric) o noua degenratie de spalati la creieri sa viseze la socialismu in care conflictele nationale, statale nu exista!!! (ar mai fi cestia ca democratiile nu se bat intre ele. timpul nu este pierdut!!! Deocamdat s-au batut cu altii* da sper ca nu o sa dispara atat de iute tarile democratice!!)

  Cat despre internationalism .. apai este mai mare minciuna!!!! Care acopera interesele celor tari si de care minciuna se folosesc cei tari ca sa invinuieasca pe cei slabi ca au si ei niste interese … de pilda sa cosume singuri ce le-a dat Al de Sus in straita!! Ca asa era si internationalismul sovietic … Asa este si „globalizarea” actuala care pe de o parte „globalizeaza” si guita ca nu exista decat indivizi izolati care impartasesc „stiluri de comunicare” si pe de alta parte sunt scandalizati ca China profita prea mult si se tem de ziua in care presiunea chineza ii va sili sa consume mai putin petrol (adica chizeii au deja prea multe masini!!) mai putin staniu (f necesar ptr cutiile de bere si cocacola) mai putina cacao (ca se invata chinezi la ciucalata!) samd. Internationalismu asta este „ce e al tau e si al meu da ce e al meu este numai al meu!!!”

  Si mai despre Gibraltar.. spaniolii au portul Ceuta. Vis a vis de Gibraltar da pe teritoriu marocan, Marocanii nu zic nimic insa .. insa „urmaresc” cu mare atentie toate miscarile spaniole si indosariaza constiincios toate hartiile pe care Spania le emite referitor la Gibraltar !!! Si au zis ca urmaresc cu „simpatie” si ca a doua zi dupa ce Spania va recupera Gibraltaru … Marocu ii va livra intregul dosar de copii , inlclusiv in limba spaniola!!! Sunt curios ce mutre vor face aia de la Madrid ,,,,

  * da era cat pe ce ca Anglia sa se incaiere cu Franta pe motiv de Fachoda , Insa Frnata si-a adus aminte de Alsacia si Lorena iar Anglia s-a apucat sa numere cuiraseteole germane in constrictie si si-au zis ca decat un razboi cinstot mai bine un compromis african cu speranta ca la urma Kaiseru plateste! Ca dupa cate tin minte nemtii cu binecunoscutu lor tact au scos niste sunete de satisfactie…

 8. pozedecat Says:

  Rajoy e ala care are niste probleme de contabilitate nu? Care trebuie contrabalansate cu ceva nu? Ce si-o fi zis Rajoy atunci:
  „”Daca interesul spaniol poate fi atins doar prin asumarea unor conflicte, atunci acestea trebuie asumate” … A, stai asta a spus-o un cretin la Tusnad, deci nu e asta. Da’ ar putea fi si spaniolii mai creativi, sa spanzure si sa calce in picioare efigia lui Avram Iancu intai … am vrut sa spun a unui reprezentant al marinei regale britanice precum Horatio Nelson.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: