DUMINICA TUTUROR SFINŢILOR. DOGMĂ ŞI EREZIE

Duminica tuturor sfintilor basilica

Foto via http://www.basilica.ro

O suită de mari sărbători – Înălţarea Domnului, Pogorârea Duhului Sfânt (Rusaliile), Sfânta Treime, care anul acesta a coincis cu praznicul naşterii Sfântului Ioan Botezătorul, Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel – alternează cu duminici dedicate sfinţilor şi Sfinţilor Părinţi, în general şi în particular, în anonimatul lor comunional, de-o dârzenie dogmatică neclintită şi, totodată, de-o smerenie perfectă în viaţa lor dedicată Sfintei Treimi, urmării lui Hristos.

Duminica de după Înălţare a fost a Sfinţilor Părinţi de la Sinodul Întâi Ecumenic. Sărbătoarea, de altfel, a premers Rusaliilor, Sfintei Treimi şi Sfinţilor Apostoli, ea fiind dedicată celor 318 ierarhi întruniţi în Primul Sinod, cel de la Niceea, din 325, sub patronajul primului împărat creştin, Constantin cel Mare şi al Sfintei lui mame, augusta Elena, cu participarea unei delegaţii din partea Papei Silvestru I, de unde şi denumirea de Sinod Ecumenic, fiindcă Biserica era Una şi nedespărţită, încă.

La acel Sinod s-a consolidat temelia credinţei/teologiei dogmatice, în conformitate cu Învăţăturile Mântuitorului şi în consecinţă, cu Sfânta Tradiţie apostolică. Sinodul a fost convocat de Împărat la solicitarea ierarhilor, deopotrivă răsăriteni şi apuseni, exasperaţi şi îngrijoraţi de erezia lui Arie, un foarte bun orator care, neoprit, risca să smintească lumea creştină aflată în expansiune minunată. Mai precis, ereticul nega dumnezeirea lui Iisus, considerându-L doar „creatură superioară”.

Arie avea un asemenea tupeu încât l-a determinat pe Sfântul Nicolae – pâinea lui Dumnezeu – să-i dea o palmă, pentru că nu mai suporta hula şi blasfemia la adresa Mântuitorului, a Dumnezeului-Cuvântul însuşi. Sfântul Nicolae a apărat Cuvântul întrupat. Arie, primul eretic, fiind un excelent orator, făcea lucrarea cea mai perversă a diavolului, aceea de a perverti învăţătura lui Iisus, tradiţia fundamentată pe mărturie vie.

Primul Sinod Ecumenic a durat toată vara şi s-a soldat cu primele şapte articole din Crez, cele referitoare la Tatăl şi Fiul, ultimele cinci, referitoare la Duhul Sfânt, urmând să fie alcătuite la Al doilea Sinod Ecumenic, cel din 381. Primul Sinod a reafirmat dogmatic dumnezeirea şi de-o-fiinţimea Sfintei Treimi, iar Sfântul Spiridon a făcut o demonstraţie practică, strângând în mâini o cărămidă, din care s-au ridicat limbi de foc, s-a scurs apă şi s-a vădit lut. Părţile componente şi nedespărţite ale cărămizii au exemplificat Persoanele Sfintei Treimi.

Astfel, în istoria dogmatică, din cei 318 participanţi la Întâiul Sinod, s-au reţinut cei doi sfinţi, Nicolae şi Spiridon. Sfântul Nicolae chiar a suportat consecinţele, adică, Împăratul Constantin l-a trimis la puşcărie şi i-a luat omoforul (însemnul de episcop) şi Evanghelia, ca să constate că, peste noapte, ele îi fuseseră restituite Sfântului în celulă de către însuşi Mântuitorul şi Maica Domnului. Drept pentru care Sfântul Nicolae a fost eliberat şi s-a bucurat de cinste mare. Intervenţia Sfintei Treimi, de altfel, s-a vădit şi în demonstraţia Sfântului Spiridon.

Părintele Cleopa arată, într-o predică foarte frumoasă: „Focul închipuia pe Tatăl, lutul, pe Fiul întrupat şi apa, pe Duhul Sfânt, Mangâietorul care a fost trimis în lume”.

Ereticul Arie, primul şi cel mai mare eretic, a fost anatemizat. În aceeaşi predică, Părintele Cleopa spune că erezia ariană a fost prima ruptură în „cămaşa lui Hristos”, una şi fără cusătură, urmând marea schismă sfâşietoare din 1054, între Răsărit şi Apus, soldată cu două Biserici, una având centrul la Constantinopol, cealaltă, la Vatican (Roma).

În continuare, citez din părintele Cleopa – via http://www.crestinortodox.ro/sarbatori/duminica-sfintilor-parinti-la-sinodul-i-ecumenic/predica-duminica-sfintilor-parinti-la-sinodul-i-ecumenic-71560.html :

La rândul ei, Biserica Catolică a mai fost lovită de încă două eresuri şi sciziuni. Este vorba de eresul lui Luther, al doilea Arie şi de Calvin, din secolul al XVI-lea, urmaţi după aproape un secol de schisma anglicană din secolul al XVII-lea.

Primul eres a cuprins aproape integral ţările din nordul Europei, aşa-numitele ţări protestante; iar religia anglicană s-a răspandit în Anglia, America de Nord şi Australia, formând Biserica anglicană.

Vedeţi cum a reuşit satana să rupă camaşa lui Hristos, adică să dezbine şi să sfâşie unitatea Bisericii întemeiate de El? Noi toţi mărturisim „o credinţă, un Domn, un botez”, însa datorită mândriei şi începătorilor de eresuri, care au schimbat învatatura de credinţă ortodoxă, apostolică, cu dogme noi după mintea lor (subl.n.), precum şi din cauza păcatelor noastre ale tuturor, au apărut în ultimele secole mai multe Biserici creştine – două apostolice, cea Ortodoxă şi cea Catolică – şi trei fără succesiune apostolică: protestantă, reformată şi anglicană.

 Dar dezbinările religioase nu s-au oprit aici. Începand din secolele XVIII si mai ales XIX, au apărut în America şi în apusul Europei noi grupări religioase rupte din trupul Bisericii apostolice, numite „secte”.

Astăzi, în lume se află până la o mie de secte şi grupări religioase creştine, unele mai fanatice, mai periculoase decât altele, cum ar fi „martorii lui Iehova”, „templul satanei”, cu aşa-numita „liturghie neagra”, în care se adoră diavolul în locul lui Dumnezeu. Ei caută să-şi facă noi membri în randul credincioşilor interesaţi, a celor certaţi cu disciplina Bisericii lui Hristos, a celor săraci, cărora le promit ajutoare materiale şi mai ales, a tinerilor, pe care îi pot corupe mai usor.

 Să luam, deci, aminte la noi şi la familile noastre ortodoxe. Înmulţirea sectelor este un semn vădit apocaliptic, care prevesteşte sfârşitul veacurilor„.

Peste o săptămână este Duminica Sfinţilor Români, sărbătoare prefaţată de zilele Sfântului Leontie de la Rădăuţi (mâine, 1 iulie) şi a Sfântului Ştefan cel Mare (2 iulie). Mă rog ca Preafericitul, cu ocazia Sfinţilor Români, să pomenească, din nou, de Sfinţii Închisorilor şi poate chiar să-l nominalizeze în vederea constatării sfinţeniei pe Valeriu de la Tg.Ocna (Gafencu).

Iar duminica a treia de după Rusalii este dedicată Sfinţilor Părinţi de la Sinodul al IV-lea Ecumenic, de la Calcedon (convocat în 451), care au luat atitudine dogmatică împotriva ereziei monofizite (care nega ipostaza trupească a Mântuitorului, considerând că are doar natură divină, nu şi umană). E(ra) o erezie cumplită. Măicuţa Domnului, la adormirea ei, a fost ridicată la cer cu trup cu tot. Iar miresmele şi facerile de minuni ale Sfintelor Moaşte, sfinţenia ca împlinire a umanului o atestă. Părintele Dumitru Stăniloae spunea că sfinţenia este împlinirea umanului. Anul acesta este dedicat de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, Sfinţilor Împăraţi întocmai cu Apostolii şi părintelui Stăniloae.

Teologia este, deci, luptătoare sau nu este deloc. Dar ea este. Ca dovadă şi credinţa noastră.

Astăzi, în Duminica Tuturor Sfinţilor, mă/vă rog să observaţi că sfinţii sunt acei oameni atât de buni încât vedem prin ei. Până la inimă. Şi auzim cum le bate inima, ceasornic al veşniciei.

14 răspunsuri to “DUMINICA TUTUROR SFINŢILOR. DOGMĂ ŞI EREZIE”

 1. DUMINICA TUTUROR SFINŢILOR. DOGMĂ ŞI EREZIE » Bloogle Says:

  […] Original Blog » […]

 2. Roxana Iordache Says:

  Johnson, ţi-am răspuns unde mi-ai răspuns. Nu observasem răspunsul tău. 🙂

 3. mihai444 Says:

  http://www.doxologia.ro/video/interviuri/pr-ilie-cleopa/pr-cleopa-ilie-despre-ingerul-pazitor

 4. stejarul Says:

  „Dragnea: Referendumul pentru Constituţie poate să dureze şi trei zile”

  Lucifer totdeauna s-a crezut mai tare ca Domnul! 😉

  Draknea face „Romania moderna” in 3 zile in timp ce Dumnezeu a facut Lumea in 7?

 5. Un simpatizant poate neautentic Says:

  „Arie avea un asemenea tupeu încât l-a determinat pe Sfântul Nicolae – pâinea lui Dumnezeu – să-i dea o palmă, pentru că nu mai suporta hula şi blasfemia la adresa Mântuitorului, a Dumnezeului-Cuvântul însuşi. Sfântul Nicolae a apărat Cuvântul întrupat. Arie, primul eretic, fiind un excelent orator, făcea lucrarea cea mai perversă a diavolului, aceea de a perverti învăţătura lui Iisus, tradiţia fundamentată pe mărturie vie.”
  ________________________________________
  @Roxania

  Tu esti ceva mai …dogmatica decat Papa 🙂 .Lucrurile insa nu stau asa de frumos cum le prezinti tu sau istoria romantata (ca exista si cea reala) a bisericii.

  Nestind sigur daca Sf Nicolae a fost sau nu prezent la primul sinod ecumenic cum doar Teodor Lectorul sustine (altfel el nu apare deloc pe listele oficiale), palma data de el ereticului s-ar inscrie insa perfect in traditia sinoadelor. Probabil mult mai bine s-ar inscrie capul in gura, sutul in cur, flegmele pe fata ,batele in cap sau tot ce mai puteau face acei derbedei care se certau si se injurau in numele Sfantului Duh.

  Tu iti imaginezi acesti oameni ca aparatori ai crestinismului si luptatori in Duhul Sfant, eu ii vad PE MAREA LOR MAJORITATE ca pe niste derbedei care si-au reglat conturile intre ei, care nu urmareau decat scopurile lor meschine, care au scos cele mai mari aberatii si le-au inaltat la rang de dogma. Toate sinoadele au fost convocate de imparati care au dorit ca la muschii lor sa fie si religia, lucru pe care l-au si reusit prin papagalii isterici invitati acolo. De altfel marea majoritate a celor invitati erau de o ignoranta desavarsita, departe de orice traire religioasa si insotiti de gloate de huligani sprijinitori al caror unic scop era sa huiduiasca sau dupa caz sa schilodeasca in bataie oponentii in vederea multelor reglari de conturi ce aveau loc ca in orice grupare mafiota.

  „Ca sa spun adevarul, inclin sa ma feresc de orice adunare a Episcopilor, pentru ca pana acum nu am vazut niciodata vreun Sinod care sa se sfarseasca cu bine, sau care sa alunge relele in loc sa le creasca. Pentru ca la aceste intruniri (si nu cred ca ma exprim prea aspru aici) artzagosenia de nedescris si ambitiile prevaleaza . . . de aceea eu m-am retras si mi-am gasit linistea sufleteasca in singuratate”.- Grigorie din Nazianz

  Exista la modul propriu oameni omorati in bataie la sinoade(Flavian-episcop de Ierusalim), exista sinoade care s-au anulat unul pe altul considerand ca celalalt sinod era un „sinod de nebuni si posedati”, exista armata imparatului care intervenea alungand cate o tabara din sala cand ceva nu mergea cum trebuie, exista ura, nebunie, excomunicari ai anateme reciproce, trimiteri in exil sau puscarii, sete de putere si diavol dezlantuit…

 6. Un simpatizant poate neautentic Says:

  Bun, pusesem un mesaj despre Sinoadele ecumenice insa nu s-a postat. 🙂

  Mai bine, 🙂 nu i-ar fi placut Roxanei alta viziune despre sinoade decat cea romanitica si dogmatico-poetica 🙂 a istoriografiei bisericii. Cea reala este urata rau, plina de flegme, capete in gura, anateme reciproce, anulari reciroce de sinoade declarate talharesti sau „facute de posedati”, gasti de huligani platiti, mita, santaj , pumni in gura, oameni omorati in bataie(!) , puscarii , control al imparatului si exiluri, lucruri care absolut deloc n-au avut de-a face cu Dumnezeu.

 7. Un simpatizant poate neautentic Says:

  Oare este rau sa ne scoti de la spam ?… 🙂

 8. Roxana Iordache Says:

  Simpaticule, uneori o nimereşte spamul. 😀 Ar trebui să ştii că alea nu se potrivesc pentru cei cu dinţii de lapte – majoritatea. Imensa majoritate. Deci, nu-ţi eliberez mesajele. Dacă te crezi mai deştept decât părintele Cleopa, n-ai decât. 🙂

 9. Un simpatizant poate neautentic Says:

  Nu-i nimic, ma asteptam sa te deranjeze ce spun si sa nu-ti placa. 🙂 Cum vrei tu, in fond este blogul tau, insa sa stii ca ce am spus era adevarat, chiar daca nu iti place tie sau altora.

  Pe parintele Cleopa il iubesc si il respect ca TRAITOR, cel mai important aspect de fapt al relatiei intre om si Dumnezeu. Nu il respect ca teolog sau ca istoric. Daca Parintele Cleopa ar fi fost un istoric al bisericii, un profesor de dogmatica sau un teoretician, n-as fi dat doi bani gauriti pe el…

 10. Un simpatizant poate neautentic Says:

  Cred ca spamul tau este in legatura cu istoricii BOR,vechi si noi. 🙂 Cei noi citeaza obsesiv referitor la Sinodul de la Niceea din Eusebiu de Cezareea, care in fond era pentru imparat un jurnalist ,cam de felul in care este Cristoiu pentru Basescu :)…

  Cand citesc cartile de Istorie Bisericeasca scoase cu binecuvantarea BOR, vad exact tehnica cu care din spusele lui Herodot s-a retinut DOAR ca dacii erau „cei mai viteji si mai drepti dintre traci” 🙂 . Celalalte aspecte spuse de el si de altii ,pur si simplu NU MAI SUNT LUATE IN SEAMA :)). Nu mai exista si nu ne mai incarcam memoria cu ele, luam si noi doar ce ne place si ce este usor digerabil. Adevarul ?! Pai ce este adevarul, vorba lui Pilat? 🙂

 11. Roxana Iordache Says:

  Simpaticule, chiar n-ai înţeles. Nu contează deranjul la adresa mea, pentru că eu pot confrunta realitatea – cât priveşte adevărul, mi se pare că trebuie să fii un pic inconştient ca să ţi-l arogi. Confunzi cam des – ca să nu zic, sistematic – realitatea cu adevărul. Ar trebui, oricum, să ştii că nu contează deloc câţi bani ai da sau nu tu pe capacitatea teologică – id est, dogmatică – a părintelui Cleopa. Am o strângere de inimă de fiecare dată când constat ce bună părere despre sine pot avea oamenii – şi nu mă refer la cei precari.

  Era vorba de o predică a părintelui, ce-ai fi vrut, să zică chestiile-alea? :mrgreen:

  E chiar un motiv de tristeţe când un om inteligent, cult şi sensibil ca tine o comite în acest fel, fără să se gândească la consecinţe.

  Îmi eşti foarte drag, dar o babă credincioasă ca un copil e mai valabilă decât tine în faţa lui Dumnezeu.

 12. Roxana Iordache Says:

  Simpa, fac precizarea: şi decât mine. Sau în primul rând decât mine. Pentru că eu ştiu că sunt extrem de păcătoasă. Ceea ce-ţi doresc şi ţie. 🙂

 13. Un simpatizant poate neautentic Says:

  „Îmi eşti foarte drag, dar o babă credincioasă ca un copil e mai valabilă decât tine în faţa lui Dumnezeu.”
  ________________________________________
  @Roxana

  Sunt convins ca da, ii dau dreptate lui Petre Tutea cu babele vs laureatii premiului Nobel.

  Ai dreptate Roxana si cred ca am facut fara sa vreau o greseala. Sau mai multe :))

 14. raduprajan Says:

  Cititi aici fiecare cuvant, merita: MANIFESTUL STANGII DIN ROMANIA: http://ascutirealupteideclasa.wordpress.com/2013/07/02/manifestul-stangii-din-romania/.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: