CE-AU REŢINUT DINTR-O EMISIUNE DEOSEBITĂ. CRIN ANTONESCU ÎN DIALOG CU RAREŞ BOGDAN

N-am prins emisiunea („Jocuri de putere”) decât spre final, era trecut de ora 23, dar am auzit suficient cât să constat că e o emisiune-unicat, în sensul că Rareş Bogdan a purtat un dialog cum nu s-a mai făcut cu preşedintele Crin Antonescu. Mă uitam şi mă gândeam anticipat că nu se va reţine nimic din tot ceea ce a spus Crin Antonescu deosebit, din recursul la istorie, unul parabolic, analogic sau doar (p)referenţial, însă profund şi delectabil. Nu cu aere de superioritate intelectuală, nici cu acea condescendenţă antipatică a cărturarului care face din cunoştinţele lui chimval sunător. Şi în nici un caz ex cathedra. Ci cu naturaleţea partenerului de dialog care vrea să împărtăşească idei, gânduri, sentimente sincere şi esenţiale. Despre natura umană. Despre paradigme istorice. E clar că are cărţi nescrise şi îi urez să aibă acel timp rodnic pe care şi-l doreşte ca să le scrie. După experienţa de preşedinte al României. Pe care i-o doresc istorică. Pentru că are dimensiunea.

Revin în prezent. Pentru cei care n-au văzut emisiunea, era previzibil că tot ce se va reţine ca să fie propagat în chip divagat – deci, scos din context, pentru a fi interpretat distorsionat – a fost fragmenţelul politic despre ipoteza ca preşedintele Antonescu să-l desemneze prim-ministru pe Băsescu. Chiar şi o fată deşteaptă ca Sabina Iosub s-a repezit (cum n-ar face vreodată maică-sa) să tragă concluzia superficială că „e koabitare şi cu PNL”. Era o declaraţie de principiu despre ceea ce trebuie să însemne raportul constituţional între preşedintele ţării şi voinţa majorităţii electorale. Şi era previzibil că declaraţia de principiu avea să fie tăvălită senzaţionalist. Nici o vorbă despre efectul de biliard al declaraţiei, nici o pricepere cu privire la subtilitatea unei asemenea execuţii. Cu fragmentaţie.

A fost aşa:

„- În ce condiţii l-aţi numi pe Băsescu premier, în calitate de preşedinte?

Nu e deloc exclus, teoretic. Un partid care câştigă alegerile parlamentare sau coaliţie să vină la mine şi să-mi spună: Noi am câştigat alegerile parlamentare, Băsescu e candidatul nostru oficial pentru premier. În acel moment ar fi desemnat premierul României. Nu cred că s-ar putea intampla asta, dar nu din dorinţa de a refuza asta”.

Îmi pare rău că n-am găsit nicăieri transcrierea emisiunii, iar site-ul Realităţii TV n-a postat decât fragmente strict politice. Păcat, fiindcă reţinem anecdoticul şi pierdem esenţialul. Despre omul Crin Antonescu.

Deci, urmăriţi înregistrarea video, chiar merită. Până atunci, câteva declaraţii (cu precizarea că sublinierile îmi aparţin):

„În România coabitările sunt întotdeauna grele. E primul caz de coabitare inacceptabilă”.

„Există reevaluări adevărate, perceptia asupra lucrurilor se poate schimba. Poate azi privesc lucrurile intr-un fel fără să am o anumită experienţă, cred şi spun azi nişte lucruri. S-ar putea ca maine, din alt unghi, cu alte informatii să spun că gândeam greşit. Dar în nici un caz impostura, abuzul, minciuna, dispreţul enorm din exerciţiul politic al lui Băsescu nu vor putea fi reevaluate de către mine„.

„Atunci când S.R.Stănescu, cu oarecare imprudenţă poate, mărturiseşte bucuria pentru episodul in care un proiect legislativ al său a construit o altă majoritate, acest lucru a fost perceput de premierul Ponta ca alarmant, în sensul că ar fi fost inacceptabil ca cineva să salute formarea unei alte majorităţi. De fapt, SRS saluta micul triumf al Legislativului împotriva unui punct de vedere al Guvernului. Nu avem o situaţie dramatică, proiectul este pe fond din programul de guvernare, dar care nu a fost avizat de Guvern din raţiuni bugetare. Nu e un precedent. Nu e semnalul şubrezirii majorităţii actuale şi exersarea unei alte formule. Lucrurile s-au inflamat, subiectul e închis dacă ne e clar că afirmaţia sau declinarea raporturilor corecte între Guvern si Legislativ sunt precum spune SRS„.

„Există, atunci când faci parte dintr-o alianţă, când susţii un guvern, nişte reguli ale comunicării, o anumită disciplină asumată, perfect compatibilă cu libertatea. SRS e un om care toată viaţa a fost jurnalist, analist, adaptarea sa la un discurs specific politicianului necesită un oarecare timp, eu cred că SRS il parcurge foarte repede, mai repede decât alţii”.

„Mulţi analişti au tentaţia de a deveni politicieni. Şi pentru noi cei care facem politică bate la uşă în fiecare seară tentaţia de a fi analişti. Nu am să spun dacă au fost sau nu exagerate reacţiile PSD la declaraţiile SRS. Construcţia USL e o şansă pe care România nu o poate rata, o obligaţie de la care nu putem demisiona cu una cu două. Raspunsul e: orice reacţie pentru aproape orice subiect de natură punctuală e exagerată când pune la indoiala existenţa acestei coaliţii. Când am avut o divergenţă majoră am spus-o limpede, dar în aceeaşi comunicare am avut grijă să spun „dar, cu toată nemulţumirea, mergem mai departe. Probabil că da, reactia a fost exagerată (a mea, a lui Ponta, a lui SRS).

Nu avem voie să ratăm această şansă, să tratăm o problemă de interes naţional în termeni frivoli„.

„A fost foarte bine că a venit Victor Ponta la şedinţa TNL. Ţin la Ponta la fel cum ţin la mine. Sigur, sunt liberal, există această legătură de sânge, dar Victor Ponta a fost adoptat de ei, de liberali , e şi premierul lor, cum şi eu m-am simţit adoptat de către PSD. A fost un gest inteligent, inspirat politic să vină la TNL”.

„Am vorbit aproape in fiecare zi cu Ponta. Aproape la fel de des ca înainte de criză. N-a fost nici o clipă sub semnul îndoielii USL. Protocolul există şi e în vigoare. Nu insistaţi pe faptul că ne contrazicem. Protocolul nu e suspendat. Sensul e al intăririi USL şi nu al schimbării a ceva fundamental din alianţă. Eu nu vreau – si cred că nici Ponta – să schimbăm ceva la temelia alianţei”.

Reclame

15 răspunsuri to “CE-AU REŢINUT DINTR-O EMISIUNE DEOSEBITĂ. CRIN ANTONESCU ÎN DIALOG CU RAREŞ BOGDAN”

 1. olimpiu65 Says:

  a fost o emisiune reusita, iar Rares l-a lasat pe Crin sa-si arate calitatile umane!
  una peste alta Crin sa se pregateasca temeinic pt batalia mediatica viitoare si sa nu fie naiv cu privire al Ponta.sistemul il va impinge pe carlan pe drumul ruperii USL…eu nu cred ca vom avea o Constitutie revizuita si nici reorganizare sua alt proiect major. va incepe batalia politica in stil dambovitean!!
  voi spune ceva si pt amicii pishadisti: nu cred ca vreun liberal de bun simt condamna coabitarea ca principiu, ci modul nerusinat si in dispretul i electoratului votant USL in care PSD cu Ponta &Sarbu& gasca de la Cluj preia sistemul ticalos securist si justitia asta infundata in promiscuitate si perpetueaza aceleasi practici basiste!!! si vom trai sa ii vedem cum vor explica guvernul Ponta 3 sustinut de Udrea&comp!!!

 2. CE-AU REŢINUT DINTR-O EMISIUNE DEOSEBITĂ. CRIN ANTONESCU ÎN DIALOG CU RAREŞ BOGDAN » Bloogle Says:

  […] Original Blog » […]

 3. Un simpatizant poate neautentic Says:

  Da, am vazut cum s-au denaturat spusele lui Crin in presa. Mai aveau putin si spuneau ca Antonescu VREA sa-l numeasca pe Basescu premier. Ca asta este scopul lui in viata 🙂

  Sunt pur si simplu penibili in tentativele lor jalnice de a ataca un om atunci cand de fapt chiar nu au motive logice. Mediafaxul spre exemplu a facut din aceasta prostioara…stirea politica a zilei 🙂 .

 4. Roxana Iordache Says:

  Olimpiu, uau pentru Crin, dacă spui tu asta! 😀 Din nou 100% de acord.

  Simpaticule, aşa mai vii de-acasă. 😛

 5. Un simpatizant poate neautentic Says:

  „Simpaticule, aşa mai vii de-acasă.”
  ______________________________
  @Roxana

  Da,bine! Hai ca sunt dragut si ma abtin sa comentez chestia asta.

 6. Mihai Hristea Says:

  Rox, cand ai timp sa urmaresti si acest concert:
  http://hristea.wordpress.com/2013/05/22/veteranul-celentano/
  😉

 7. olimpiu65 Says:

  http://www.pesurse.ro/2013/05/22/exploatarea-gazelor-de-sist-polonia-aloca-zeci-de-/
  carlanul se lauda ca-l simpatizeaza pe prim ministrul Tusk si politica economica poloneza…poate invata ceva si nu distruge totul vanzand tara ca amicul lui coabit Basescu care presteaza din genunchi la licurici!!

 8. Roxana Iordache Says:

  Simp, da, azi e miercuri. 🙂

 9. ada1957 Says:

  Le da CRIN clasa cand vrea el.Toti prostii Nu pot sa intelega fineturile si ironiile lui CRIN.Boul de Tonta va platii scumpkoabitarea cu Basescu.
  JEG mai mare ca astia 2 coabitaci , NU va avea Romania curand.

 10. Matei Florin Says:

  Repet a mia oară: Antonescu este un om de o rară onestitate, dar în PSD asta nu înseamnă absolut nimic, pentru că acolo onestitatea n-are nici cea mai mică trecere. Mai mult, înclin să cred că, la o eventuală rupere a USL, PC îşi va băga piciorul urgent în ACD şi – ghici ce va face? Exact, va trece în tabăra Coabitantului Nr. 2. Despre deliciul TV de aseară, de la Realitatea, pe lângă expozeul de excepţie al lui Crin, mă simt obligat să spun ,,bravo, Rareş Bogdan!”

 11. Mihai Hristea Says:

  Hihi, Rox, pe-asta o vazusi?
  http://hristea.wordpress.com/2013/05/22/balaurul-verde/

 12. johnson1312 Says:

  Putin Becali…e voie ? 🙄

  http://www.dcnews.ro/2013/05/bomba-in-cazul-becali-putea-scapa-cu-suspendare-au-vrut-sa-l-trimita-la-puscarie/

  Foarte Tare !!!

 13. plano Says:

  Cata diferenta intre eleganta discursului politic al liderului liberal si radicalismul primitiv al unor comentatori de pe acest blog!
  Sa nu aiba pretentia sa fie numiti liberali.

 14. Ghita Bizonu' Says:

  Mde la noi nrmalitatea eurorpeana trezeeste nedumeriri .. As zice ca tortusi este nornal daca ala .. Pleologu dupa ce asta ataia ani in Sfrentia si vazu ce e aia coabitare nu qa intels nimic sau mai rau a uita cum a venit la Bucale…(si mai sunt iste dobitoci care zic ca Amtonescu e cica repetent. Da uite c aun rpetent mioritic stie mai bine ca un „mandarin” de pe cheiul Senei ce vei sa ne fericeasca cu chipu lui de oaie creata …)

 15. Un simpatizant poate neautentic Says:

  „Simp, da, azi e miercuri. ”
  __________________________
  @Roxana,

  Este joi ! 🙂 .Unele lucruri pur si simplu se schimba si nu raman cum le spui tu 🙂

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: