MUZEUL SATULUI, 77 DE ANI DE LA INAUGURARE

Photo by www.roxanadanisusca.ro

Ieri s-au împlinit 77 de ani de la inaugurarea Muzeului Naţional al Satului, de lângă Palatul Elisabeta. Inaugurarea publică a avut loc în prezenţa fondatorului, Dimitrie Gusti, al cărui nume îl poartă actualmente muzeul şi a Regelui Carol al II-lea, un mare ctitor cultural al României. Inaugurarea iniţială, doar pentru iniţiatori, avusese loc pe 10 mai 1936, cu participarea regelui.

Muzeul Naţional al Satului este o ctitorie monarhică. Cercetarea sociologică şi toate demersurile clăditoare au fost susţinute de Fundaţiile Regale Române.

Muzee ale Satului există în toată ţara, dar Muzeul Naţional al Satului este rezervaţia României rurale, care cuprinde toate provinciile şi satele din ţară, cu exponate, unele, ale unor habitate dispărute.

Muzeul e viu, el fiind un laborator perpetuu al creativităţii româneşti – prin meşterii populari, prin atelierele pentru copii, mai precis, pentru dezmărginirea imaginaţiei naţionale a copiiilor şi prin evenimentele organizate aniversar, tematic, spectacole, concerte, ateliere interactive, happening-uri, etc. Relicvariul este, astfel, onorat prin continuitate actuală. Inclusiv a vietăţilor. Animăluţele sunt la ele acasă.

Muzeul Satului Românesc e o sărbătoare continuă. Dacă n-aţi fost, mergeţi! Dacă aţi fost, revedeţi! Oricând. Şi în toate anotimpurile. Eu am fost prima dată pe vremea lui Ceauşescu, ultimii ani, eram elevă şi după o duminică petrecută acolo, de dimineaţă până seara, cu un băiat îndrăgostit, am venit acasă şi am plâns. De fericire şi de frustrare. Era România mea. Ascunsă în icoane şi în pozele regale ţinute în bibliotecă. Şi în bunicii mei. Şi în părinţi. Şi în unchi, mătuşi, tot neamul. Fără el eşti nimic.

Muzeul Satului era să fie desfiinţat, după exilarea Regelui, mai ales că şi Dimitrie Gusti fusese trimis la puşcărie. Ca duşman al poporului, evident. Inspiraţia genială a lui Gheorghe Focşa a salvat muzeul, anume, transformarea lui din muzeu sociologic, în muzeu etnografic. Damage control, fără asta, nu s-ar fi salvat mai nimic din România. România eternă.

Directoarea Muzeului Naţional al Satului, doamna Paula Popoiu, spune că regalitatea şi statalitatea României sunt inseparabile. Iar vecinătatea cu Palatul Elisabeta nu-i doar simbolică. Ea este. Pur şi simplu.

Trei zile de program aniversar, printre care, aseară, un concert extraordinar Harry Tavitian. Dar dacă nu sunt manele şi grătare, cui îi pasă? Nici o televiziune, în afară de TRINITAS TV, n-a marcat evenimentul aniversar. Cine crede că dacă doboară Biserica în sondaje o coboară din fiinţa naţională se înşeală. Amarnic. Ele sunt una.

Este anul Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, iar Muzeul Naţional al Satului are expoziţii de icoane pe lemn şi sticlă dedicate evenimentului.

România eternă e raiul pe pământ, unul simpatic, ca în „Take, Ianke şi Cadâr”. România eternă e monarhie. Ea pur şi simplu este.

Reclame

7 răspunsuri to “MUZEUL SATULUI, 77 DE ANI DE LA INAUGURARE”

 1. MUZEUL SATULUI, 77 DE ANI DE LA INAUGURARE » Bloogle Says:

  […] Original Blog » […]

 2. blogideologic Says:

  Decuplarea diplomaţiei americane actuale de la civilizaţia universalistă pe acest Pământ în problema Organismelor Modificate Genetic http://www.lemonde.fr/planete/article/2013/05/16/le-lobbying-agressif-du-departement-d-etat-americain-pour-les-ogm_3239450_3244.html

 3. Ghita Bizonu' Says:

  Citind printre randuri :

  Un studiu IRES, realizat în perioada februarie-mai, pe 1.072 subiecți, prin interviuri telefonice, arată că 56% din cei intervievați au o părere bună despre coabitarea dintre președinte și premier.[….]
  Lună de lună, procentul celor care au apreciat colaborarea dintre Băsescu și Ponta a crescut, susține IRES, astfel încât în luna mai 56% erau favorabili, iar 37% aveau o opinie negativă.

  Coabitarea Băsescu-Ponta, privită tot mai favorabil, arată un sondaj IRES – Guvern > EVZ.ro http://www.evz.ro/detalii/stiri/coabitarea-basescu-ponta-privita-tot-mai-favorabil-arata-un-sondaj-ires-1037991.html#ixzz2TeNgR8kK

  Sa imi fie rusine !! Si io care nu sunt de acid! Gica contra!! Mars la colt!!
  Da ia sa mai vedem carele este pulsul poporului votac ala care puse stamplila pe USL si care acum in proportie de 56% se bucura?!

  Din februarie în mai, a crescut de la 66% la 77% procentul celor care spun că Băsescu a făcut bine desemnându-l premier pe Ponta, în timp ce proporția celor care dezaprobă decizia a scăzut de la 27% la 15%.

  Hopa! Hopa hopa ma non tropa da ce este cu asta ? a crescut de la 66% la 77% procentul celor care spun că Băsescu a Făcut Bine Desemnându-l premier pe Ponta, Adica turma de bizoni uslesiti care s-a dus sa puna stamipa la vot ca prostii insa nea Traian este bun si inte;egator si de mila dobitocilor USListi a catadixit sa inghita porcu (ca el e muslman d’aia bea cu gheata).
  Insa sa vezi minune proporția celor care dezaprobă decizia a scăzut de la 27% la 15%.
  Deci conform IRES rezulatele alegerilor parlamentare sunt cam indicative nu obligatorii.
  Si IRES mi se pare ca este Dancu. Vasile Dancu bastan PSD. Care pune intrebarea capcana : În opinia dumneavoastra, Traian Basescu a facut bine sau rau numindu-l pe Victor Ponta pentru functia de Premier al României dupa alegeri?
  Deci coabitarea nu este decat recunoasterea preminemtei Presdintelui asupra parlamentului .. Asta dupa Dancu membru marcant al PSD …Care a condus un sondaj ce trebuia sa dea o anume imagine dorita … aia ca de fapt PSD nu a castigat alegerile ci Ponta increderea lui Basescu,

  Si ca sa termin iata si o “reactie” la acest sondaj.

  Lumea care are incredere in coabitarea Basescu-Ponta a realizat ca este mai bine asa, Este alternativa la „coabitare” paguboasa cu Antonescu, care nu a facut decat rau pana in prezent. Daca-i priviti comportamentul, daca-i analizati discursul mai atent, veti constata ca este un om labil carauia nu putem sa-i acordam incredere, mai ales dupa ce a distrus PNL-ul asociindu-l cu Voiculescu!
  Trebuie sa alegem varianta cea mai matura, serioasa, puternica adica Basescu-Ponta pentru echilibru si consecventa pe viitor. Evident Basescu este garantia noastra, nu Ponta. Dar, este de pareciat c-a inceput si Ponta sa se maturizeze cat de cat si sa invete cum se face politica, de la Maestrul Basescu

  Psemene ca aceasta este si parerea lu Tontelu …

  http://vremea.forumgratuit.ro/t474-citind-printre-randuri#1004

 4. Radu Humor Says:

  Cine mai crede în sondaje îşi merită soarta !
  Dar ce vină avem noi să tot trebuiască să le demantelăm ?!
  O altă problemă care ni se bagă tot timpul sub nas este cea a securităţii 🙄
  Numai că nu mai este vorba de securitatea cea bine ştiută, mai ales de unii dintre noi !
  Ăia aveau sarcina şi misiunea de a ne supraveghea pe noi, dar şi pe duşmanii poporului .
  Da, da !
  Care, iată, s-a dovedit că nu era o vorbă în vânt, ci iadul pe pământ.
  Toate lepădăturile şi cozile de topor din partid şi securitate, mai întâi alogenii, ca şi prin 44-48, au trădat pe bani grei şi funcţii grase, mai ales politice şi au contribuit cu toate puterile şi toată nemernicia lor la distrugerea României.
  Dacă se distruge capul principal al acestei hidre antinaţionale, restul pică în panică şi disperare, mai ales că acum le sunt contabilizate la zi, toate actele antinaţionale şi criminale împotriva propriului popor !
  Trebuie reintrodusă pedeapsa cu moartea, dar până atunci trebuie ca vreo câţiva mafioţi politici să facă cunoştinţă cu ea în alt mod !
  Să zicem ca în Italia, Rusia, China etc.

 5. mgabim2009 Says:

  Este doar o opinie. Fara reclama (eu zic nemeritata), cred ca in locul lui Cezar (voce interesanta, dar melodie de tot jegul) s-ar fi calificat Luminita Anghel pentru eurovision. Ne-am dus cu Cezar si sintem sub ce am fost anul trecut! Spania ne-a dat 0 (ZERO!!!!), tarile balcanice (in care presa Romana si-a pus toata speranta!!!) ne-a tratat cu tot dispretul…
  Dar Antena3 a vrut un experiment indedit, si l-a avut! Sau faptul ca Luminita Anghel este membru PSD sa fi contribuit? NOOOOOOOOOOOOOOOo in Romania se judeca valoarea 🙂

 6. mgabim2009 Says:

  PS. si daca era dupa mine merita sa cistige Azerbaigean! Hold Me one of the best!!! Dar deh el musulman ea catolica….

 7. mgabim2009 Says:

  daca mergeam cu asta:
  [http://www.youtube.com/watch?v=hx8ytb10peI]

  Romania sigur era in primi 4! Dar Gadea si Antena 3 au vrut altfel, adica locul 13…

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: