O DATĂ UITATĂ. CÂMPIA LIBERTĂŢII. ŞI ALTE AMNEZII. CA SĂ UITĂM DESPRE ROMÂNIA TARE

Blaj romania.infoturism.ro

Adunarea de la Blaj din 1848 – cheia fiind unitatea episcopilor Şaguna şi Lemeni, ortodox şi greco-catolic – cel ortodox a fost, de curând, canonizat, adică, recunoscut ca sfânt. Al românilor. Guvernul unguresc de la Cluj făcuse totul ca să-i dezbine. Pe români, începând cu cei doi înalţi ierarhi.

Protestul contra dualismului austro-ungar a fost reiterat 20 de ani mai târziu, prin Pronunciamentul de la Blaj.

În 15 mai 1948, foarte mulţi tineri – mai ales ţărănişti, liberali, dar şi socialişti nevânduţi, pur şi simplu, români – au ieşit în stradă ca să marcheze 100 de ani de la Câmpia Libertăţii şi să revendice libertatea pentru România, transformând evenimentul în protest la adresa ocupantului sovietic. Evident că tinerii – printre care şi Costel Ciacu, naţional-ţărănist care mi-a şi povestit – au fost arestaţi. La 8 noiembrie 1945 scăpase. Avea să facă vreo 16 ani de închisoare. Îmi povestea cu veneraţie, era numai piele şi os, foarte bolnav şi aproape muritor de foame, dar mai mare era foamea lui de dreptate. De libertate. De adevăr pentru România.

Dar cine îşi mai aminteşte de tripla semnificaţie a acestei date de 15 mai ? Şi mai ales, cui îi mai pasă? Că tot suntem în mai şi nu ne-a mai păsat nici de 10. 10 Mai, Ziua Independenţei României – singura dată legitimă pentru a fi sărbătorită ca Zi naţională: 1 Decembrie, Alba Iulia, e doar o consecinţă, una sublimă, ultima, care avea să fie încoronarea ei, sub guvernarea unui prim-ministru colosal, Ionel Brătianu – oare ce se mai învaţă despre el la şcoală? Şi despre părintele lui („republican convins” care şi-a depăşit convingerea personală pentru interesul naţional)? Şi despre o familie care se identifică inseparabil cu istoria ţării?  În general şi în particular, nu ne mai pasă. De nimic. Şi de aceea se şi poate face orice cu noi ca popor. De către orice conducător şi mai ales, aservit ocupantului. În vremea noastră, unul subtil, care pretinde că nici nu ne ocupă. Totul. Şi tot timpul. Cu tot felul de minciuni, diversiuni şi alte forme de ocupaţie.

Şi-atunci, cum să celebrezi o dată care marchează libertatea? Sigur, unii s-ar putea să scoată din contextul istoric şi să spună că românii din Transilvania voiau autonomia, sub sceptrul şi coroana Vienei. Lor li se poate replica irefutabil: în 1918, Iuliu Maniu, tânăr locotenent, a revanşat fabulos eşecul sublim al Crăişorului Avram Iancu, ocupând Viena, de fapt, eliberând-o, aflat la comanda regimentelor româneşti. Care regimente româneşti subordonau armata imperială. Tot aşa cum în 1877, Principele Carol, viitor prim Rege al României recunoscute ca atare, deci, ca stat, comandase Armata Imperială a Rusiei, la solicitarea Ţarului Nicolae. Şi tot aşa cum în 1921, Regele Ferdinand, în fruntea Armatei Române, avea să ocupe, de fapt, să elibereze Budapesta. De regimul bolşevic. Mereu am să regret că nu am revendicat Ungaria, cu acea ocazie. 🙂 Aveam tot dreptul. 😛

Am evocat momente sublime ale istoriei naţionale, gloria ţării noastre. Copiii de lapte ar trebui să afle despre ele aşa cum plozii Americii capătă conştiinţa naţională din cordonul ombilical. Sunt date care marchează măreţia României. Momente pe care toată suflarea românească ar trebui să le ştie ca pe Tatăl Nostru. Dar se face totul ca să fim spălaţi pe creier, ca să putem fi dominaţi ca popor complexat, resemnat şi de aceea, exploatat cu uşurinţă.

Poate că numai o adunare organizată de Prea Fericitul Daniel, împreună cu Eminenţa Sa, Lucian Mureşan şi patronată de unsul cu Mirul Sfânt, Regele Mihai al tuturor românilor – indiferent de apartenenţa lor, etnică, politică, socială, confesională, etc. – ne mai poate verticaliza.

Oricum, România nu va fi îngenunchiată. Niciodată. Chiar dacă poporul român e nemernic. Adică nu mai merită. Nu 10, nu 15 mai. Nu, nimic. Ba da, 1 mai. Dar nu Armindeni cum era, nu bătaie cu flori – la ţară, la şosea. Ci bătaie pe burtă. Şi pe de-ale gurii.

Chiar crede cineva că dacă România rămânea monarhie sau măcar redevenea, în decembrie 1989, îşi mai putea bate joc cineva de ea? Am fi între primele ţări. Nu doar europene.

NIHIL SINE DEO.

Trăiască Regele!

33 răspunsuri to “O DATĂ UITATĂ. CÂMPIA LIBERTĂŢII. ŞI ALTE AMNEZII. CA SĂ UITĂM DESPRE ROMÂNIA TARE”

 1. ioprotestatarul Says:

  Adevărat! Trăiască Regele!

 2. Un simpatizant poate neautentic Says:

  „Oricum, România nu va fi îngenunchiată. Niciodată. Chiar dacă poporul român e nemernic. Adică nu mai merită.”
  __________________________________________
  Stiu si eu?!…Dupa mine este deja ingenuncheata Romania, problema este daca se mai poate ridica. Oricum, daca este sa se mai ridice cred ca ai dreptate si alta varianta in afara de Monarhie, eu unul nu vad.

 3. ioprotestatarul Says:

  … Si tot „La 15 mai 1948, armata israeliană a evacuat în forţă peste 700.000 de palestinieni, aceştia fiind nevoiţi să devină refugiaţi în ţările învecinate.
  În aceeaşi perioadă, soldaţii israelieni au şters de pe hartă 500 de sate şi oraşe, lăsând în urmă un total de 4,7 milioane de refugiaţi.
  La 65 de atunci, bătrânii palestinieni şi descendenţii acestora încă mai visează la ziua în care se vor întoarce pe meleagurile natale.”
  http://www.antena3.ro/externe/palestinienii-din-intreaga-lume-comemoreaza-ziua-catastrofei-yawm-an-nakba-214238.html

 4. raduprajan Says:

  @ Roxi

  IngenunchEata. 😉

 5. Dan Ghenea Says:

  Nihil sine Deo!

 6. raduprajan Says:

  @ Dan Ghenea

  Si „Traiasca Basescu!”, idolul tau, fostul membru PCR si turnator la Secu’, pe care-l asimilezi cu „lupta impotriva comunismului” (care-o fi ala?), desi l-a facut pe rege „tradator” si „sluga la rusi”, iar tu te pretinzi monarhist.

 7. O DATĂ UITATĂ. CÂMPIA LIBERTĂŢII. ŞI ALTE AMNEZII. CA SĂ UITĂM DESPRE ROMÂNIA TARE » Bloogle Says:

  […] Original Blog » […]

 8. mariusnyc Says:

  Un „jucator” cheie al noii generatii este Constantijn van Oranje-Nassau, fiul fostei regine a Olandei, Beatrix, nepotul fondatorului Bilderberg. Acesta este seful cabinetului comisarului UE Neelie Kroes, responabil cu „agenda digitala”, care vrea sa impuna un ID electronic pentru toti cetatenii UE! In 2009, website-ul regal oficial il numea pe Constantijn „asociat de programe al grupului Bilderberg”. Kroes, si ea participanta la reuniunile grupului ocult, a fost insarcinata de Henry Kissinger si David Rockefeller sa fie mentor „noii generatii de tehnocrati”. Cu o asemenea „mostenire” si asemenea profesori, nu e de mirare ca printul vrea o conducere de elita a intregului Internet

 9. Un simpatizant poate neautentic Says:

  „Un „jucator” cheie al noii generatii este Constantijn van Oranje-Nassau, fiul fostei regine a Olandei, Beatrix, nepotul fondatorului Bilderberg. Acesta este seful cabinetului comisarului UE Neelie Kroes, responabil cu „agenda digitala”, care vrea sa impuna un ID electronic pentru toti cetatenii UE! In 2009, website-ul regal oficial il numea pe Constantijn „asociat de programe al grupului Bilderberg”. Kroes, si ea participanta la reuniunile grupului ocult, a fost insarcinata de Henry Kissinger si David Rockefeller sa fie mentor „noii generatii de tehnocrati”. Cu o asemenea „mostenire” si asemenea profesori, nu e de mirare ca printul vrea o conducere de elita a intregului Internet”
  _________________________________________
  @Americane,

  Nimic nu-ti scapa si pe toate le stii cu extrem de multa siguranta si autoritate jurnalistica (ma rog, cred ca jurnalistica ) 😎 🙂 . Trebuie sa fie o senzatie excelenta sa cunosti si sa comunici cu nonsalanta asa de bine toate tainele oculte care le scapa muritorilor de rand. Cred ca este un dar … 🙂

 10. Ovidiu Says:

 11. Radu Humor Says:

  „IngenunchEata.”

  Îngenuncheată poate fi vreo iepuroaică 😉
  Genunchi nu genunche, care-i o formă mai mult populară, sau măcelărească !
  Doar dacă a corectat Roxana, că n-am intrat decât acum…..

 12. raduprajan Says:

  @ Radu Humor

  Radule, de ce sa nu recunosc, ai un anumit farmec. Frust, dar incontestabil. Imi plac obsesiile tale, desprinse direct din cartile lui van Helsing (conspiratiile, serviciile secrete, iudeo-masoneria), ador umorul tau porcos, dar lectiile de gramatica, din partea agramatului patentat care esti, sunt cireasa de pe tort. Ai un sarm nebun!

  http://dexonline.ro/definitie/ingenunchea

 13. Roxana Iordache Says:

  @raduprajan. Se vede că eşti inginer. 😛

  @Simpaticule, suntem în România şi totul se ia la mişto. Numai că să iei în uşurătate guvernanţa mondială flagrantă nu te ajută mai mult decât nisipul pe struţ. 😀

  Referitor la România, deviza spune totul.

 14. WhiteWolf Says:

  Daca tot sunteti de acord ca nu sunteti de acord, zau, e chiar asa greu sa „coabitati” fara sa va tot cautati pe la glezne, oameni buni ? 😛
  @Roxana, cum spuneam si dincolo, cred cu tarie ca pana nu scapam de circoteca asta numita „republica” de la momentul in care Majestatea Sa a fost obligat sa abdice, Romania nu exista. Indiferent, in picioare sau genunchi, piticii zilei interesati doar de interesul propriu vor face acelasi zid comun in a-si pastra privilegiile si pozitiile care le permit micile sau marile furaciuni zilnice
  Daca Regele Mihai ar fi fost un biet mediocru, probabil, nu era asa complicat. Nefiind cazul, de ce sa te mire suceala lui Crin ?
  Cu un Rege intors pe tron, trecatoarea lui marire unde ar mai fi ?
  Si-apoi, una-i sa te prefaci ca lupti sa-l indepartezi pe Basescu si alta sa cutezi a ridica privirea (macar) spre istoria adevarata si vie a Regelui sau Reginei.
  Prin tot ceea ce am spus nu am vrut si nu vreau sa te contrazic cu absolut nimic. Insa cu Regele la locul sau, stiu cat se poate de clar cu totii, ar ramane pur si simplu cu „rusinea” la vedere 😉

 15. Radu Humor Says:

  Tizule,
  Probabil ţi-o fi spus vreuna, îndrăgostită lulea de gramatica ta ( că de ce altceva 😉 ) :
  – În genunche mă întorc la tine 🙄
  Şi s-a întors pe partea cealaltă, punându-şi genunchele în poala ta şi genunchiul altundeva 😛

 16. raduprajan Says:

  @ Radu Humor

  Ma bucur ca stii tu mai bine ca DEX-ul. Cum spuneam, esti mortal. Bine, involuntar, da’ nu-i nimic. Esti prototipul rromanasului din topor: tare-n gura (ca in ce altceva? :wink:), sigur pe (h)umorul lui, nitel agramat si care le stie pe TOATE. Esti un brand de tara, chiar daca n-ai aflat inca. Udrea trebuia sa aleaga faţa ta, in loc de frunza aia. 😆 😆 😆 Plus ca, pe undeva, activitatile voastre s-au si intersectat (macar ca domeniu, daca nu in timp si spatiu): ea cu turismul, tu cu taberele… 😉

 17. mariusnyc Says:

  Are dreptate. Pralong nu numai ca este băsista, dar a fost președinta fundației Soros în Romania vreme îndelungată. Casa Regala a încăput pe cele mai proaste mâini cu putință. Si mi se pare ca se acționează la amputarea morala a monarhiei, exact când se discuta cel mai fervent pe temă în ultimii ani. Securistoidul Oprescu decorat și această arivistă patentă, sunt exemplele teribile ale confuziei de valori pe care Casa Regala le propagă, aducându-și prejudicii de imagine incalculabile.
  See Translation

  Hossu Longin, mirată că Pralong, fan Băsescu, a primit o medalie de la Regele Mihai | Stiri | DC New
  http://www.dcnews.ro
  Lucia Hossu Longin și Sandra Pralong s-au numărat printre personalitățile distinse cu medalii, de către Regele Mihai, în cadrul unei ceremon DC News va aduce cele mai noi stiri din politica, monden, sport, international. Cititi stirea zilei si fiti informati. Realitatea din Romania prezentata de cei…

 18. Un simpatizant poate neautentic Says:

  „@Simpaticule, suntem în România şi totul se ia la mişto. Numai că să iei în uşurătate guvernanţa mondială flagrantă nu te ajută mai mult decât nisipul pe struţ.”
  _______________________________________________
  @Roxana

  Eu mi-am dat seama ca Cimitirul din Praga este doar un roman. Nu vad cum propagarea tuturor fanteziilor si teoriilor conspiratiei ne-ar putea ajuta cu ceva, ci din contra, ne va zapaci si vom „alerga” ca bezmeticii in toate directiile fara a mai discerne ce este adevarat si ce nu, ce este SF jurnalistic si ce este informatie, cand este diversiune si cand intr-adevar ar trebui sa actionam intr-o directie.

  PS: Sa stii ca Marius Mina imi este simpatic ca om…

 19. Roxana Iordache Says:

  @Simpaticule, păi parcă ăştia simpatici ca oameni aveaţi discernământ. Poate chiar şi antipaticii: ca mine. 🙂

  Sigur că fantasmagoriile sau ciucurii teoriei conspiraţiei sunt petarda cea mai diversionistă, care acoperă silozul sforarilor atotputernici doar atât cât le permit puţin credincioşii. 🙂 Doi bani nu dau pe ei, fiindcă puterea acestei lumi e zero, din moment ce ea nu poate să-mi ia ce nu tranzacţionez. Partea proastă e că mulţi tranzacţionează, fiindcă pun mare preţ pe posesie, ceea ce e ca nebunu-ăla îngropat în propria bogăţie surpată peste el.

  Deci, să nu te muncească grija pentru Marius Mina pe care zici că, (de) altfel, îl simpatizezi. 🙂 Oricum, e de naşpa când un tip inteligent ca tine vine cu sofisme, ca să nu se refere la afirmaţii indenegabile, de exemplu, despre decorarea Sandrei Pralong. Sigur, Casa Regală e imparţială, numai că dacă nu iei partea victimei în detrimentul asasinului/infractorului rişti să devii complice. Adică, măcar nu-i decora, a fost prea destul – şi într-un fel, justificat – faptul că a fost decorat Toader Paleologu.

  Dar acum, sincer, să decorezi o Sandra Pralong mi se pare jenant. Din partea lui Băsescu e normal.

  P.S. Care cimitir din Praga?

  @WhiteWolf. Mă poţi contrazice cât vrei, cu sau fără argumente. Am mai spus-o, singura condiţie fiind civilizaţia, că uneori se intră aici cu cizmele şi sunt tratată la persoană pentru delict de opinie. 🙂 Ceea ce constat şi între comentatori, un obicei stupid, prin care îşi pierd timp şi energie. Ai observat şi tu că în loc să polemizeze, adică, să facă schimb de idei şi impresii, să încerce o dezbatere sau o ironie cordială – sau fie şi aseptică -, se degradează atacându-se suburban.

  Oricum, într-adevăr, nu mă contrazici, pentru că pledoaria mea a fost tot pentru monarhie. Cu accent, însă, pe deviza Coroanei României.

  În rest, mă mir ce „suceală” vezi tu la Crin. Faptul că e monarhist nu-i permite să schimbe forma de stat. Sau ce-ar trebui să facă? A spus deja că va propune includerea prevederii privind posibilitatea revizuirii formei de guvernământ. Mai mult de-atât spune tu ce să facă. Mai ales că Art.1 a fost izvodit atât de pervers de sofistic încât să fie un perpetuu drob de sare, că adică nu ne atingem de el, ca să nu revendice alţii modificarea caracterului naţional,unitar etc. al statului român. Oricum, am să (mai) scriu despre asta, cum am promis.

  @raduprajan. Te simţi bine când tratezi oamenii aşa? Singurul motiv care mă reţine în a-ţi comunica opinia autorizată 🙂 că între tine şi @Radu Humor nu el e agramatul constă în faptul că n-aş vrea să te lezez. Tu n-ai griji de acest gen, ţi se pare normal să tratezi oamenii cu dispreţ, arogându-ţi superiorităţi care, iartă-mă, dovedesc mai degrabă contrariul. Şi nu mă refer acum la obsesia de a te erija în cenzor gramatical, ci la împietrirea în opinii eronate pe care ţii să le impui celorlalţi, într-un mod la antipodul eleganţei.

  Referitor la gramatică şi alte categorii similare, poate merită să te gândeşti la faptul că forma ultimă de agramatism e excesul de zel. Sau hipercorectitudinea. Din ea derivă, de altfel, toate erorile gramaticale care ajung să substituie, cu timpul, forma corectă şi în cel mai fericit caz să coabiteze cu ea :mrgreen: , dacă nu chiar să o anuleze în formele revizuite de forul academic resemnat. 🙂

  Filologul îşi (poate) permite să opteze pentru forma corectă originară, în detrimentul celei hipercorecte. Are cel puţin acelaşi drept cu al „maselor” care au impus adoptarea unei erori prin uz repetat până la generalizare. 😛

  Tu faci cum consideri – singura condiţie fiind să-ţi controlezi impusurile de a jigni partenerii de forum -, dar observaţia mea ar fi să te gândeşti de două ori înainte de a face referiri la DEX, fiindcă asemenea recurs – mai ales unul repetat – e apanajul complexaţilor. Observaţia e strict profesională.

 20. WhiteWolf Says:

  „Suceala” incercasa priveasca strict spre acel „mai mult de atat, ce ar putea face”? Care, in fapt, inseamna doar ca mai mult nu vor decat ca nu pot sau nu stiu. Indiferent ce nume sau prenume ar purta.
  Multi au fost, multi sunt inca. Ca se pretind a fi presedinti de partid, formatori de opinie, oameni politici, parlamentari sau trend setteri, mi-e o sila de-a dreptul imprastiata de (vorba CTP-ului) .. coimaneala lor.
  Si inca si mai sila de faptul ca nici macar unul nu indrazneste sa fie, sa creada pana la capat ! Ca tot cauta sprijinul „coledzilor”,aprobarea si sustinerea lor; ca si cum nimeni , nici unul din toata mizeria numita „clasa politica” nu ar mai fi capabil sa creada singur si de capul lui. Indiferent, corect si coerent sau nebunesc; nu conteaza. Simplu; asta sunt, asta cred, cu asta ma duc pana in panzele albe.
  Isi tot cauta tabere castigatoare, barci in care sa sara; indiferent ca sunt sau nu constienti ca nu reusesc mai mult decat a ramane luzzerii perfectului simplu, perdanti la timpul trecut, prezent si viitor. Si nici unul nu risca pana la capat, ca un adevarat om de stat cu gandul la ce va sa fie tara asta (si) maine.
  Pana la urma nu e nevoie de 500 de parlamentari sau de conses politic perfect pentru a intreba direct, fara capcane si la modul simplu : „ba, popor idiot si imbecil de care oricum nu ne pasa, vrei au ba monarhie „? Si-apoi, functie de rezultat, sa actioneze in consecinta. E suficient unul singur care sa-si asume asta pana la capat
  Sigur, e mai mult decat joaca de-a jos marinaru’. Dar mai este si ceva ce nimeni nu ar uita vreodata. Ca ala, atunci, in anul…..
  Ei, ma cam oftic ca acel 1 nu exista. Sau, la fel de bine, daca vrei, ca nici macar Crin nu este 😦

 21. raduprajan Says:

  Roxanico, ai dreptate cand scrii ca „[…] Din ea [hipercorectitudinea] derivă, de altfel, toate [nu toate – nota mea] erorile gramaticale care ajung să substituie, cu timpul, forma corectă şi în cel mai fericit caz să coabiteze cu ea, dacă nu chiar să o anuleze în formele revizuite de forul academic resemnat.

  Filologul îşi (poate) permite să opteze pentru forma corectă originară, în detrimentul celei hipercorecte”.

  Bravo, bravo, bravo!

  Numai ca „ingenunchea” nu e o forma hipercorecta, ci chiar corecta. Mai curand „ingenunchia” e forma hipercorecta (cand nu e, pur si simplu, ignara, ca si „ghiata” in loc de „gheata”), prin analogia (humorista) cu genunchi. De fapt, tu STII 😉 toate astea. Ma intreb ce te-a apucat sa scrii o pseudoargumentatie kilometrica, doar ca sa nu recunosti o eroare minora.

 22. Un simpatizant poate neautentic Says:

  „Deci, să nu te muncească grija pentru Marius Mina pe care zici că, (de) altfel, îl simpatizezi.”
  ________________________________________
  @Roxana,

  Chiar nu ma munceste deloc grija pentru Marius Mina deoarece sunt ferm convins ca, direct si onest spus, se caca pe ce am scris eu si isi vede de treaba inainte. 🙂 .Ca si tine de altfel si ca si mine, cand citesc la voi ceva care se opune flagrant convingerilor mele.

  In celelalte privinte, consider ca poate avea Casa Regala simpatii si antipatii deosebite de ale mele si ca nu intodeauna lucrurile sunt exact cum le vad eu. Nu incerc sa evit raspunsul, desi este al dracului de tentatnt sa fac asta, asa ca spun clar ca eu unul nu dau doi bani pe Sanda Pralong sau pe Oprescu si ca ma bucur ca nu i-am decorat eu! Pe de alta parte sunt ferm convins ca genul de actiuni care pot conduce la restaurarea Monarhiei nu sunt agitatul de stegulete sau „compunerile” frumoase, ci sunt mult mai complexe, iar Casa Regala le poate analiza mult mai corect.

  Cred ca in fond problema este una de etica, daca poti decora un om pentru o actiune buna intr-o anumita directie, ignorand aspectele negative din alte directii ?… Nu stiu raspunsul exact in cazul decoratiilor , dar sa stii ca daca un criminal sau un hot de buzunare mi-ar salva viata sau ar face ceva extrem de util pentru mine, mi-as manifesta recunostinta fata de acel om fara sa ii judec aspectele condamnabile. Nu cred ca doar Sfintii merita recunostinta si nici ca doar oamenii perfecti pot primi o decoratie.

 23. raduprajan Says:

  @ Roxi

  Acum, ca de la un filolog la altul: stim cu totii ca exista patru conjugari si numai patru, fiecare cu o terminatie specifica la infinitiv: a, ea, e si i. „Ingenunchea” (cu participiul derivat „ingenuncheat”) e la conjugarea a II-a. Inventaserati voi, Radu Humor si tu, o a V-a conjugare, terminata in „ia”, nu? 😆

  http://www.referat.ro/referate_despre/cele_patru_conjugari.html

 24. raduprajan Says:

  Ce faci, Roxi, ma banasi? Daca da, vezi in spam mesajul despre conjugari. 😆

 25. raduprajan Says:

  Nu, vad ca nu m-ai banat.

  Deci, spuneam, ca de la un filolog la altul, ca, asa cum stii si tu, exista patru conjugari si numai patru, fiecare cu cate o terminatie specifica, la infinitiv: „a”, „ea”, „e” si „i”. „Ingenunchea” (cu participiul derivat din el „ingenuncheat”, dupa modelul „mânca”, „mâncat”) e la conjugarea a II-a. Inventaserati voi, tu si Radu Humor, a V-a conjugare, terminata in „ia”, nu? 😆

 26. raduprajan Says:

  http://www.referat.ro/referate_despre/cele_patru_conjugari.html

 27. raduprajan Says:

  http://ro.wikipedia.org/wiki/Verb#Flexiune_.C3.AEn_limba_rom.C3.A2n.C4.83

 28. Roxana Iordache Says:

  @raduprajan. Q.E.D. Eşti tu filolog, cum sunt eu inginer. 🙂 Ca dovadă şi sursele chicioase. Sula cu prefectura. 😛

  @Simpaticule, te-am supraestimat. 🙂

 29. raduprajan Says:

  @ Roxana

  Vaaai, Roxi, ce subterfugiu jenant! 😳 Auzi la ea, „sursele chicioase”! 😆 Halal argument! Pai, draga, sursele alea spun adevarul. Un adevar care se invata in scoala generala si care, tocmai din acest motiv, se gaseste pretutindeni pe net, ca doar nu-i secret de stat; asta nu face sursele alea „chicioase”.

  Stii, ma surprinzi. Ma asteptam fie sa ignori mica mea remarca de natura gramaticala, fie sa spui „Am corectat, multumesc!” si cu asta, basta. Dar modul in care persisti cu buna stiinta in greseala (o greseala absolut minora, de altfel), desi ti-am explicat ca la scolari cum sta treaba si tu stii bine ca am perfecta dreptate, doar dintr-un orgoliu supradimensionat, care te face incapabila d.p.d.v. psihic sa accepti ca ai gresit, cat de putin, ma face sa ma indoiesc de capacitatile tale, nu atat intelectuale, cat umane.

  In concluzie, n-are rost sa insist. Prefer sa recunosc faptul ca, in colaborare cu marele lingvist Radu Humor, ai descoperit a V-a conjugare si astept cu interes comunicarea pe care o vei sustine in fata Academiei Romane in acest sens. 😎

  Succes!

 30. WhiteWolf Says:

  In Internet slang, a troll (pron.: /ˈtroʊl/, /ˈtrɒl/) is someone who posts inflammatory, extraneous, or off-topic messages in an online community, such as a forum, chat room, or blog, with the primary intent of provoking readers into an emotional response or of otherwise disrupting normal on-topic discussion.
  Last appeared troll subspecies is called the „errorists”.

  This is why every time you make a * typo *, the errorists win

  *TYPO means „Typing mistake”*

  Instrumente si modalitati sa isi aleaga fiecare traducerea dorita sunt , on line, cu gramada. 😉

 31. raduprajan Says:

  @ WhiteWolf

  Cata dreptate aveti! Fara indoiala, fara observatia mea de natura ortografica, care sa deturneze discutiile on-topic, s-ar fi inregistrat aici comori de spirit, inabusite pentru totdeauna de diversiunea mea ticaloasa. 😆 Mai ales ca Roxi posteaza topic nou dupa topic nou, ceea ce, de regula, reduce drastic numarul de comentarii la fiecare post. 😉

 32. WhiteWolf Says:

  De regula, cuvintele pe care le rostim sau pe care le scriem au o incarcatura energetica negativa sau pozitiva, in functie de gandul, starea si actiunile noastre, motiv pentru (ele) care se pot intoarce ca un bumerang asupra noastra.
  In opinia mea,cuvantul ar trebui sa fie si sa ramana medicament, in soi de hrana pentru suflet. Nu bici pe spinare, nu bocanc in gura sau instrument de raspandire a leprei raului. Si chiar nu cred ca vreo unul dintre cei care se numara printre obisnuitii acestui blog au citit de-a lungul vietii (din copilarie si pana in prezent) dictionare, romane, beletristica ori tratate de specialitate pentru a se perfectiona in arta aruncatului cu rahat in ventilator. Insa, nefiind decat un simplu om, imperfect, e posibil sa ma insel.
  Citatul in engleza nu se referea la cineva anume. Pur si simplu am simtit nevoia sa punctez o impresie din ce in ce mai prezenta; si anume ca spatiul virtual romanesc se transforma din ce in ce mai mult intr-un spital de nebuni in interiorul caruia pana si personalul calificat nu mai pare sa fie atras de ideea ca, in timp, s-au inventat tratamente si ca nu chiar orice … afectiune este si trebuie sa ramana cronica sau incurabila.
  Forumurile, blogurile, publicatiile on line si din ce in ce mai des blogurile baltesc intr-o lupta continua fara cap sau coada. Parca ne-am inscris cu totii intr-un fel de olimpiada a handicapatilor in care putin conteaza cine castiga de vreme ce suntem toti infirmi, oricum. Dar luptam pe viata si pe moarte, neicushorule….
  Chiar sa fi disparut dialogul nedemolator ? Deschiderea, comunicarea de bunacredinta ?
  Asadar, @raduprajan, pentru ca v-ati simtit vizat – chiar daca nu am dorit asta in mod expres – e mult mai simplu decat pare. Roxana are blogul ei; eu pe al meu. Dumneavoastra, un oricare altul, deasemenea. La oricare dintre noi se poate aplica la fel de bine ceva de genul „blogul meu (casa mea) = regulile mele. Nu obliga nimeni pe nimeni sa calce pragul nici unei case, fiecare deschide (cate o) usa dupa propria vointa. Eu doar mi-as dori sa nu o faca doar pentru a demonstra cat de incruntat poate privi pe sub sprancene in timp ce se ambaleaza singur cautand mizerie „sub pat” ori galceava cu proprietarul ori alt musafir.
  Inchei in aceeasi idee.
  Daca tot am citit si citim, daca tot stim sa alaturam cuvinte, nu-i stupid sa ne cramponam intr-un etern „ba pe-a ma-tii”? Nu-i prea simplu, prea lipsit de fantezie ?

  p(e) si s(e); nu am dorit sa apar pe nimeni, nu am dorit sa acuz pe nimeni; pur si simplu m-am saturat de romani incruntati si incordati care se tot intreaba de ce naiba nu-i viata asta mai frumoasa sau mai vesela

 33. Un simpatizant poate neautentic Says:

  @Simpaticule, te-am supraestimat.
  __________________________________
  @Roxana

  Se pare ca si eu te-am supraestimat, din moment ce nu poti intelege sau admite cateva lucruri asa de simple si clare.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: