SÂNGELE DOMNULUI

struguri gradinamea.ro

Foto: http://www.gradinamea.ro

Moto: „Vai de cei ce se îmbată, însă nu cu vin” (Is. 29, 9)

Încă nu mă interesează la loc politica. E Săptămâna Luminată. Ea ar trebui să fie cea liberă legal, nu prostia cu săptămâna de 1 mai, cu chefuri în Săptămâna Mare. Dar, să lăsăm! De altfel, nu sunt acasă şi sunt ca acasă, diferenţa fiind că mă lupt cu un mouse fără fir. O să-i administrez Coada Şoricelului. 😛

Deci, e a treia zi de Paşti. https://roxanaiordache.wordpress.com/2011/04/26/a-treia-zi-de-pasti-iisus-cu-luca-si-cleopa-la-emaus/.

Ce voiam să vă spun azi este despre vin. Că e vreme de bucurie şi veselie. Iar vinul se bea cu sfinţenie. Şi se ascultă. Ca pe Evanghelii. Fiecare vin are povestea lui, e plin de pilde şi parabole. Şi mai ales, de viaţă. Sângele Domnului, jertfa pentru bucuria omului. Din moment ce Iisus a gustat vin, vinul e sfinţit. Şi din moment ce la Cina cea de Taină a zis: acesta este sângele meu, el trebuie băut cu veneraţie.

Sunt vinuri grave, dense, sunt vinuri senine, vesele, sunt vinuri uşoare, sunt vinuri grele, sunt vinuri care cântă, sunt vinuri care plâng, sunt vinuri care şoptesc precum izvoarele şi sunt vinuri care leagănă ca marea, sunt vinuri furtunoase şi vinuri liniştite, sunt musturi şi gusturi – vorba Părintelui Arsenie despre spovedanie. Şi toate sunt acelaşi Vin, aceeaşi Viaţă, aceeaşi Istorie fără sfârşit, pentru că şi când se va sfârşi Istoria, ea tot va rămâne scrisă în Marea Carte.

Norocul meu e că e sărbătoare sfântă, fiindcă altfel nu mi-aş putea justifica lenea de a povesti despre câte referinţe la vie şi vin există în Biblie, mai ales în Noul Testament – care în cel vechi se anunţă. Dacă m-aş apuca, n-aş mai termina şi aş face păcat, fiindcă ar însemna să nu sărbătoresc ziua. Sau poate nu. Pentru că scrisul îl consider sărbătoare. Continuă.

Şi la-nceput era Cuvântul. Şi Cuvântul s-a întrupat, adică a devenit trup şi a suferit cumplit. Pentru noi. De-aia trebuie să fim conştienţi când vorbim şi scriem, fiindcă altfel luăm numele Domnului în deşert. Zice Domnul că vom răspunde pentru toate deşertăciunile cu care ne-am pierdut timpul, pentru toate palavrele scoase pe gură sau pe tastatură în loc de cuvinte. Specialitatea fariseilor. Vai vouă fariseilor şi cărturarilor făţarnici! – aveam nevoie să se şi mânie Iisus, o sfântă mânie, rarissimă la Mielul lui Dumnezeu şi frecventă la Tatăl paleotestamentar: că neascultător popor şi-a mai ales! 😆

Deci, totuşi, câteva frânturi despre vie şi vin, că ele ţin de Cuvânt – cele mai adânci parabole sunt despre vie, vin, muştar, câine şi măslin. Şi totuşi, vă las pe voi să spuneţi despre ele, dacă sunteţi dispuşi să lăsaţi naibii, încă un pic, politica. De fapt, nici nu merită cine se apucă de politică şi uită că Nimic fără Dumnezeu.

Oricum, vinul contrafăcut e ca vorba deşartă. Vinul măsluit e mărturie mincinoasă.

Beţi frumos, bucuraţi-vă cu graţie! Fetele. Iar băieţii, cu har. Beţi vinul ca pe un dar. Fără preţ.

Eu îl prefer pe cel roşu, dar azi voi bea alb. Că a izvorât sânge şi apă.

Fetească Regală.

Hristos a înviat!

3 răspunsuri to “SÂNGELE DOMNULUI”

 1. SÂNGELE DOMNULUI » Bloogle Says:

  […] Original Blog » […]

 2. Ghita Bizonu' Says:

  Moto: “Vai de cei ce se îmbată, însă nu cu vin” (Is. 29, 9)
  Inre timp ne-am mai rafinat (la propriu) si multumita mahomedanilor avem al ambicul : rachiu, tuica, coniac, rom, votca , wiziki samd samd samd.

  Partea proasta este insa ca la noi e moda un fel de beţie deosebită între toate prin mijlocul cel extraordinar al producerii ei, care se arată a fi privilegiul exclusiv al omului, în ciuda celorlalte animale: este beţia de cuvinte.
  http://www.tititudorancea.ro/z/titu_maiorescu_betia_de_cuvinte_revista_contimporana.htm

  Cat despre vinu contrafacut e din cauza ca oameni lipsiti de .. har incearca sa il imite pe Cristos si sa faca din apa .. vin cf bancului:

  – Nesfasit izvor de bogatie este apa! zice un client ce a baut juma de pahar de .. vin
  – Domnul este marinar? Navigator?
  – Nu ! Tot carciumar …

  De junghi să aivă parte şi de lance.
  De bată noduroasă şi de spată,
  De paloş zdravăn, de carlig de cange,
  De ghiont cu ghioagă-n ghinturi fericată,
  De suliţă călită, de săgeată,
  De furcă, de ţapină, de baltag,
  De furi pandind la coturi de drumeag
  Să-i hăcuie, să-i jefuie de pungă,
  Să-i spintece, in inimi să-i impungă.
  La beregăţi să-i sangere puţin;
  In beciuri de Ghehenă să ajungă,
  Craşmarii care toarnă apă-n vin !

  La care aduag sa nu-i mai tie curele!!!!(ca nici io nu mai pot ca acu .. numa 5 ani)

 3. Roxana Iordache Says:

  Ghiţă, tu eşti sigur că eşti ateu? 😛

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: