PĂRINTELE COMAN RULES :)))))))))))))))

Pr C-tin Coman elidor.info

Foto: elidor.info

Munca este asociată condiţiei căzute a omului. (…) Eu n-aş agrea o asemenea sărbătoare a muncii„.

Părintele Constantin Coman este profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă Bucureşti şi a zis-o la Trinitas TV

Reclame

26 răspunsuri to “PĂRINTELE COMAN RULES :)))))))))))))))”

 1. Donkeypapuas Says:

  „Muncă” însemna până mai acum vreo şase, şapte decenii, „a chinui”, iar la torţionari se spunea „muncitori”. Termenul potrivit era „a lucra” şi familia de cuvinte derivată. Şi în engleză s-a păstrat conotaţia negativă: „workers party” este partudul comuniştilor, pe când cel al social-democraţilor este „Labour Party”.

  Când vreis ăs spui de cineva că are gânduri negre, că este neliniştit, spui că „este muncit”; în „limba vechilor Cazanii” se spunea despre mucenici că „erau munciţi cu chinuri de către muncitori”. Sisif este muncitorul prin excelenţă pentru că la el efortul nu avea nici un alt rost în afara aceluia de a-i fi povara.

  Pe de altă parte, noi, românii, serbăm de sute de ani pe data de 1 Mai ziua de Armindeni, formă derivată a numelui proorocului Ieremia.

 2. Roxana Iordache Says:

  Mulţumesc mult! Superbă erudiţie, adică, VIE! 🙂

 3. PĂRINTELE COMAN RULES :))))))))))))))) » Bloogle Says:

  […] Original Blog » […]

 4. blogideologic Says:

  Probabil din cauza aceasta părintele profesor Constantin Coman s-a ferit cu mare grijă să continue calea de muncă teologică trasată de Nichifor Crainic prin gândirism.

 5. PĂRINTELE COMAN RULES | Blog ideologic Titus Filipas Says:

  […] Coman este profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă Bucureşti. PĂRINTELE COMAN RULES (https://roxanaiordache.wordpress.com/2013/05/01/parintele-coman-rules/ ): “Munca ţine de condiţia căzută a omului. Eu n-aş agrea o asemenea zi“. Probabil din […]

 6. R.Daniel Says:

  Asa este, pentru ca la inceput omul traia in Rai si avea de toate. Din cauza pacatului a fost alungat din Rai; si pentru ca nimeni sa nu se supere, barbatului i s-au dat greutatile muncii, iar femeia a primit …muncile facerii. Si pentru ca este ziua in care a avut loc Cina cea de taina, la sfarsitul careia fiul omului a fost vandut pentru treizeci de arginti, nu am motive prea mari de satisfactie. Pana la po starea urmatoare voi mentiona totusi ca a ramas scris faptul ca situatia se va …re media, daca ar fi sa citez ultima carte din NT(cine citeste s-o inteleaga…), optiunile fiind de un spectru foarte larg, de la softul cel mai catifelat si pana la modul cel mai …na praznik! cu putinta…

 7. Maria Savescu (@MariaSavescu) Says:

  Iarta-l Doamne ca nu stie ce spune !
  Merge, sau stie de a dat-o in bara.

 8. Ileana Andersson Says:

  Interesant de vazut:

  Sursa:
  http://gandeste.org/

 9. pozedecat Says:

  “Dumnezeu a dat oamenilor libertale. Ca sa le incerce dragostea si ascultarea fata de El, Creatorul a poruncit lui Adam sa nu manance din pomul cunoasterii binelui si raului. Adam si eva nu au ascultat porunca lui Dumnezeu. In loc sa-si recunoasca greseala si sa-si ceara iertare, au dat vina unul pe celalalt. Pentru neascultarea lor, Dumnezeu I-a alungat din Rai. Pe pamant au fost nevoiti sa munceasca din greu”.
  Manual de religie clasa I, cu girul Patriarhiei si al Ministerului Educatiei si Cercetarii, autori Camelia Muna, Maria Orzetic, Elena Mocanu, Editura Sf. Mina (la pagina 22)

  Deci e o chestiune teologica invatata inca din clasa I de viitorii cetateni romani cu drepturi electorale – munca este o pedeapsa divina.

 10. ALM Says:

  Mda, şi eu am aflat din fragedă tinereţe că „munca este pentru tractoare” şi 1 mai este „o sărbătoare comunistă”. Ceva mai târziu am aflat că munca ne deosebeşte de animale şi că 1 mai este o zi de comemorare a victimelor grevei din Chicago, din 1886. Chestie de muncă prin lectură diversificată …

 11. Radu Humor Says:

  Acuma că eşti obligat să munceşti ca să trăieşti, asta e 🙄 !!
  dar să mai faci şi o zi specială a ei, a Muncii ( de ce nu şi a caznei, a impotenţei, sau chiar a gîndirii 😉 ) mi se pare prea mult !
  Cum tot nu se lucrează, puteau să-i spună şi a „odihnei”, că era mult mai adecvat !

  P.S.
  Pe când şi ziua „corupţiei”, sau mai degrabă anul ei ?!
  Că nu se mai termină odată…. 😉

 12. R.Daniel Says:

  Cunosc multi internauti care si-ar dori sa petreaca foarte mult timp in fata calculatorului si ar prefera niste pastile in loc de hrana. Pe principiul ‘atentie la ce-ti doresti, ca s-ar putea sa se indeplineasca’ ma gandesc ca la un moment dat s-ar putea sa avem si hrana artificiala; din belsug… (Si atunci multe animalute, sacrificate acum pentru hrana dupa ce sunt laudate pentru cat sunt de cuminti, ar
  scapa cu viatza…) Nu am luat in calcul perioada in care planeta va traversa centura fotonica a galaxiei; atunci hrana, desi nu va cadea din cer, va putea fi totusi preluata din mediul inconjurator. N-as vedea nici o …blasfemie in chestia asta.

 13. stejarul Says:

  Decizia CCR privitor la caracterul penal al calomniei si insultei a scos complet aceste doua cuvinte din din Lege!

  Daca ACTUALUL Cod Penal nu contine calomnia si insulta ca infractiuni penale, atunci decizia CCR nu poate sa le introduca in Codul Penal. pentru ca CCR NU FACE LEGI!
  CCR poate cel mult sa le scoata din codul civil.

  Sa fie introduse in codul penal trebuie modificata legea (codul penal) in Parlament. Cat timp Parlamentul nu modifica codul penal, calomnia si insulta nu exista nicaieri in circuitul legii, gratie deciziei CCR!

  . Atentie!!!!! Jnapanii astia mizeaza pe faptul ca ne naucesc si le inghitim „galustile” Ma repet :

  CCR nu poate “face” legi! Doar Parlamentul poate “face” legi. CCR se poate doar pronunta pe legile “facute” de parlament daca sunt sau nu constitutionale. Adica CCR s-a pronuntat asupra codului civil ca e neconstitutional sa contina calomnia si insulta , dar CCR nu poate introduce calomnia si insulta in codul penal!!!!

 14. Matei Florin Says:

  E o diferenţă între a munci ce-ţi place şi a fi nevoit să munceşti orice ca să trăieşti. Depinde şi de privilegiul fiecăruia la naştere, şi aici nu mă refer doar la vlăstarele monarhice (deşi monarhia mie, unul, nu mi se pare în regulă), care – dacă nu se inventează din când în când câte o ghilotină – huzuresc în lux şi belşug doar din pura şansă avută la naştere. De pildă, oricât am blama noi sclavagismul, să fim serioşi: era preferabil să ai în stăpânire oameni care să-ţi facă toate treburile, dacă soarta ţi-a hărăzit acest privilegiu (aidoma regilor, împăraţilor şi progeniturilor lor). Cheia abolirii sclaviei e simplă: stăpânii de sclavi au fost mai puţini decât aceia care nu aveau în dotare sclavi, fapt ce a şi făcut ca războiul de secesiune să fie câştigat de nordici (chit că pierderile au fost mari).

  Tot în privinţa muncii, una dintre generoasele coordonate doctrinare ale liberalismului clasic sună cam aşa: să dai – tu, stat – individului posibilitatea să facă ceea ce ştie, ceea ce poate şi ceea ce vrea. Normal, cu condiţia ca individul să nu încalce legea.

 15. Matei Florin Says:

  @stejarul,

  Mie îmi pare că Parlamentul nu mai face nicio mărgică, darămite legi. Cele două camere ale Parlamentului au ajuns nişte biete elemente de decor într-un stat discreţionar, încătuşat de un sistem, nu ticăloşit, ci de-a dreptul diabolic.

 16. stejarul Says:

  @Matei Florin

  „stat discreţionar, încătuşat de un sistem, nu ticăloşit, ci de-a dreptul diabolic” reprezentat de „neptunienii” ce huzuresc pe bugetul in colaps: basescu ponta.

  Deja euro a inceput sa creasca. Sa vedem ce aduce ziua de dupa Pasti? La cat sare euro? Itzarescu nu mai are bani sa tina leul in control.

 17. Ghita Bizonu' Says:

  R.Daniel
  Din cauza pacatului a fost alungat din Rai; si pentru ca nimeni sa nu se supere, barbatului i s-au dat greutatile muncii, iar femeia a primit …muncile facerii Da cu vaca ce-a avut bre?
  Sau fatarea la vaci e dificila ptr ca au pasecut si si ele din”centura fotonica a galaxiei” ?!?

  Si vreti ca in rai ? Simplu : va apucati de pascut! Ca oilee. ECeae nici oile nu muncesc, nu trudesc, nu lucreaza!!!!

 18. einsteinzulu Says:

  Popa a spus-o, trebuie sa me aliniem poalei popii!

  Ma gindesc ce de copii morti de foame si citi batrini debili pe strazi intr-o tara unde nimeni nu munceste!

  Munca este cu adevarat inaltatoare a spiritului uman. Daca Dumnezeu refuza si El sa munceasca in cele sase zile, nimic nu era.

  Ma gindesc ca de fapt articolul asta si comentariile lui sint doar bogus!

 19. Ghita Bizonu' Says:

  stejare

  cestia cu crescut euro .. s-ar putea sa mai fie :
  – a venit iepurasu ptr cei „merituosi”
  – cei meerituosi au mare nevoie de euro ca sa isi faca daruri adecvate meritelor lor ..

 20. stejarul Says:

  @einsteinzulu

  Da, mai, popa stie mai bine! Aia care nu muncesc sunt mai putini decat aia care fura.
  Si nu uita, in cele zece porunci nu spune „SA MUNCESTI! ” dar spune „SA NU FURI!”

 21. R.Daniel Says:

  Dle Bizon, am aflat pe …surse, cred ca de la tv, cu putine zile in urma, ca omul ar fi antrenat intreaga natura in ‘caderea’ sa. S-ar explica astfel si aparentul paradox legat de suferintele animalutelor… De altfel se observa ca in prezenta unor situatii conflictuale intre oameni, acestea au un comportament nefiresc: cainii se bat, pasarile se cearta, insectele zboara in mod haotic, albinele probabil ca nu mai dau miere in cantitatea si de calitatea obisnuita etc. Afirmatia parintelui(care ne duce cu gandul la ideea ca uneori e bine sa nu crezi nu doar ce face ci chiar si ce spune popa) merge intr-un cadru restrans de dezbateri filozofice. Aruncata in spatiul public, intr-o tara pe care numai munca o mai poate ridica, ea poate fi contraproductiva. Si totusi tendinta generala este nu spre a creste de exemplu in mod temporar saptamana de lucru, ci spre cresterea numarului de zile libere.

 22. Ghita Bizonu' Says:

  RDaniel

  cestia cu centura fotonica da masura cunostintelor si intelctului dvoastra.
  va puteti lua de mana cu einsteinzulu cu observatia ca nimeni nu munceste in Romania.

 23. ciuhuhu Says:

  Unii popi sint foarte atractivi sexual, pentru fraiere, la fe sint unele calugarițe frumoase.

 24. R.Daniel Says:

  Si toate acestea se intampla exact in ziua in care voiam sa propun inlocuirea cu un zimbru a frunzei(fluturatice si vaporoase) din brandul de Tzara.

 25. ciuhuhu Says:

  MA INTREB, toate femeile, femelele traiesc cu capul in nori si pulele-n pizde?

 26. ciuhuhu Says:

  Scuzati cinstita mea DIRECTA intrebare.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: