OLANDA, PRIMUL REGE DUPĂ 123 DE ANI

Coroana Olandei BBC

Foto: BBC

Astăzi a avut loc proclamarea Prinţului Willem-Alexander ca Rege al Olandei şi dominioanelor Coroanei Ţărilor de Jos.

Este primul rege al Olandei după 123 de ani de matriarhat monarhic. Dar succesiunea feminină va fi reluată în momentul în care Willem-Alexander va abdica în favoarea noii principese moştenitoare, fiica lui de 9 ani, Catherine-Amalia. Regele mai are două fiice, Alexia, de 7 ani şi Ariana, de 6 ani, împreună cu Maxima, argentinianca devenită, azi, regină.

Olanda abdicare www.3news.co.nzOlanda Regele si MamaOlanda pisica

Ceremoniile au debutat la 11 dimineaţa, ora locală, când Regina Beatrix – devenită prinţesă – a semnat actul de abdicare în favoarea fiului ei întâi născut (cel de-al doilea, Prinţul Friso, e, din păcate, în comă, după un groaznic accident petrecut anul trecut, când a fost prins sub o avalanşă). Fosta regină, foarte iubită şi foarte populară, a ţinut un discurs cald către naţiune, mulţumindu-i pentru susţinere, neuitând să-l evoce pe cel care i-a fost alături până ce moartea i-a despărţit, Regele Claus. După care Familia Regală a ieşit la balconul Palatului şi au intonat Imnul Naţional, împreună cu mulţimea entuziastă.

Noul Rege nu a vrut ceremonie de încoronare, ci doar de întronare. Majestatea Sa a declarat că nu ţine la acest apelativ, ci vrea ca fiecare cetăţean olandez să-l cheme cum se simte mai confortabil.

Willem-Alexander, care, pe 27 aprilie, a împlinit 46 de ani, a devenit cel mai tânăr monarh al Europei. El a depus jurământul în Nieuwe Kerk, vechea catedrală din proximitatea Palatului Regal, ridicată în secolul al XV-lea.

Regina Beatrix a urmat tradiţia recentă a abdicării în favoarea succesorilor şi a ales 30 aprilie, până acum, Ziua Reginei, pentru că în această dată, în urmă cu 33 de ani, Regina Iuliana abdicase în favoarea fiicei ei, care primise tronul de la Regina Wilhelmina, bunica maternă a viitoarei Regine Beatrix.

Willem-Alexander a depus Jurământul în faţa celor două Camere ale Parlamentului, reunite în biserică (deopotrivă catolicii şi protestanţii), iar parlamentarii, la rândul lor, au jurat fidelitate noului monarh, având libertatea de a alege un jurământ simplu, laic – Promit – sau jurământul integral, cu braţul drept şi două degete ridicate, gest care semnifică angajamentul sacral. Majoritatea, chiar marea majoritate, au jurat religios şi erau foarte mulţi tineri parlamentari care au optat în faţa lui Dumnezeu.

Foarte mulţi tineri, de altfel şi în stradă, oameni de toate vârstele şi stările sociale. O mare portocalie Olanda, azi.

Este primul monarh care are rol reprezentativ, spre deosebire de tradiţia anterioară cu implicare polică importantă, respectiv, formarea Guvernului şi conducerea lui.

Willem-Alexander s-a angajat să aibă un rol unificator, moral şi social, în condiţiile unei societăţi divizate de controverse. Coroana uneşte naţiunea.

Trăiască Regele!

13 răspunsuri to “OLANDA, PRIMUL REGE DUPĂ 123 DE ANI”

 1. OLANDA, PRIMUL REGE DUPĂ 123 DE ANI » Bloogle Says:

  […] Original Blog » […]

 2. olimpiu65 Says:

  Tiasca regele pils!!!!

 3. raduprajan Says:

  „Dar succesiunea feminină va fi reluată în momentul în care Willem-Alexander va abdica în favoarea noii principese moştenitoare, fiica lui de 9 ani, Catherine-Amalia. ”

  Dar de ce sa abdice, draga, il obliga vreo lege? Poate are chef sa domneasca pana moare, asa cum se face, in principiu, in orice monarhie.

 4. Roxana Iordache Says:

  Păi chiar şi aşa, tot succesiune feminină vine. 🙂

  Şi oricum, nu-mi amintesc să fi folosit aceleaşi jucării. Apropo de „dragă”.

 5. raduprajan Says:

  Pai daca-mi esti draga, ce sa fac? Te rog, nu-mi inhiba afectiunea!

 6. Roxana Iordache Says:

  @raduprajan. Nu există dragoste fără respect. 🙂

 7. raduprajan Says:

  Pai te si respect.

 8. WhiteWolf Says:

  Este primul monarh care are rol reprezentativ
  Certitudini sunt foarte putine; e adevarat. Insa sunt aproape sigur ca nu le va fi mai rau ca pana acum nici cu rolul (hai sa zic) modificat la monarhului.
  Nu-i asa ca te-apuca un fel de melancolie ? 😛

 9. Roxana Iordache Says:

  @raduprajan. 🙂

  @WhiteWolf. Neam nu m-apucă melancolia. Neam deloc. 😛 Am acolo rude bune, ei şi copiii lor, nici n-ai zice că nu sunt de-ai casei. 😀 Dacă noi suntem tâmpiţi ca popor modificat genetic, ăsta nu-i un motiv de melancolie. 😆

 10. WhiteWolf Says:

  Nu ma exclud din poporul modificat genetic. Ca deh, ce-i al nostru nu ne ia nimeni 🙂
  Doar ca-i primavara si tare mai erau de invidiat in oceanul acela de portocaliu. Mai sunt si niste asiatici cu niste flori de cires, si .. si.. si..
  Mai bine melancolie decat nervi sau invidie 😛

 11. Ghita Bizonu' Says:

  Cred ca titlul corect al fostei regine va fi regina mama

 12. Savescu Maria Says:

  Dumnezeu sa il binecuvanteze pe Regele Olandei !

 13. ciuhuhu Says:

  Roxana, esti obsedata de regi si regine, caca-m-as pe ei, cu excepia lui Mihai regele care merita sa fie numit rege!

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: