SFÂNTUL MARE MUCENIC GHEORGHE

Sf Gh debanat.ro

Tânăr militar, ofiţer strălucit, învingător al idolilor. Martir îndrăzneţ, unul care nu doar a luat cununa patimilor, ci a şi revendicat-o, sfidând domnia răului.

A făcut mişto de tiranul Diocleţian, i-a spus că puterea lui e deşertăciune.

Urări de mulţi ani tuturor purtătorilor numelui sfânt!

Anunțuri

8 răspunsuri to “SFÂNTUL MARE MUCENIC GHEORGHE”

 1. Mihai Hristea Says:

  La multi ani, George, Georgeta etc.!

 2. SFÂNTUL MARE MUCENIC GHEORGHE » Bloogle Says:

  […] Original Blog » […]

 3. Ghita Bizonu' Says:

  N-a facut misto . Poate cel mult i-a zis ca peste imparatu roman este un imparat al Cerurilor. Atottitor si ca imparautul roman este pulbere in comparatie cu impartul cerurilor .

  Si sub alte aspecte sf Gherghe este cel mai „elaborat” sfant crestin. A adunat in cursul vremii o serie de atribute de la vechile divinitati – este Saurocton precum Apolo si Heracles , cavaler precum Calaretul Trac , patron al soldatilor,, are atribute solare (inceputul primaverii precum Mitthra), al inverzirii (precum Mars Silvaticus), atribute soterologice precum Dyonissos, patron al muncilor agrare precum Demetra. Sub multe aspecte a devenit cel mai “puternic” sfant atragand devotiunea aristocratiei si a taranilor si impreuna cu apostolul Ioan dand numele cele mai raspandite nume ale onomasticii crestine ….(Ironia istoriei – ucis ca nu a vrut sa sacrifice lui Mars .. a inlocuit pe Marte !)
  A da Sfant patron al Angliei, Georgiei si .. al Maltei .
  Si figureaza pe monnedele au aur englezesti. Si prima statuie ecvestra dupa caderea Romei l-a reprezentat pe Sfantul Gheorghe
  A era sa uit. Rivala Venetiei , Genova mai este cunoscuta si ca orasul sfantului Gheorghe – patron al rabzoinicilor , al taranilor al agriculturii adica al vietii si dedicat apararii vietii.

  In rest multumesc, Si eu Gheorghe (cf bancului asa de tanar si Gheorghe? Mersoa nu mai sunt .Tanar. As vrea)

 4. Mihai Hristea Says:

  @Ghita Bizonu’
  La multi ani! 🙂

 5. Radu Humor Says:

  La mulţi ani, Ghiţă B. !

 6. Roxana Iordache Says:

  Ghiţă, sănătate şi voie bună! Dar a făcut mişto. Şi cine-i atribuie proprietăţi idoleşti îi aduce o mare insultă, chiar o blasfemie, fiindcă Sf.Gheorghe a fost un mare demolator de idoli.

  Faci o mare confuzie, între sfinţi şi divinităţi inventate pentru idolatrizare. Sfinţii au fost/sunt oameni îndumnezeiţi prin faptele lor. Imitatio Christi. Idolilor li se jertfeşte. Sfinţii se jertfesc. Idolii sunt plăsmuiri. Sfinţii sunt vii.

 7. stejarul Says:

  La multi ani si sanatate, Ghitaaa!

 8. Ghita Bizonu' Says:

  Roxana Iordache

  Un sfant vechi (asa cum este Gheorghe) are si niste „functii” culturale. Protector al unor ocupatii , aparator si salvator un astfel de sfant este un simbol a ce cere societatea de la membrii sai si in viata de zi cu zi (sa isi faca meseria) si asigura un cadru al unei culturi sa zic asa „de breasla” . Si in veacurile trecute aceste aspecte chiar contau!!!

  Apropos dimensiunea sauroctonala este de multe ori interpretata ca o imagine eroizata (lupta cu un monstru) a unor activitati mai terre a terre – desecare de mlastini(cazul Hidrei din Lerna cea cu rasuflare puturoasa) , regularizare de rauri (posibil Pyton cel ucis de Apollo). In cazul lui Gheorghe se poate presupune ca ar putea fi vorba despre idealizarea eroica a muncii agrare prin invingerea „monstrului” Pamant . Adica „domesticirea” pamantului „salbatec” )
  Sub acest aspect selectul club al Sauroctonilor (caci select este el!) este de fapt clubul civilizatorilor, al celor ca imblanzesc natura si astfel se explica devotiunea larga catigata de acestia.

  Si sfinti sau zei ei au avut aceiasi functie culturala (nu cultica) intr-o epoca in care natura parea ostila omului si salbaticia teren virgin) era mai mare decat ogoarele.
  Si de aici devotiunea larga a sfantului Gheorghe – nu doar in cadrul miliatrilor ci si al taranilor…

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: