PONTA A ALES CALEA DESPĂRŢIRII DE PNL

E normal ca preşedintele unui partid, la congres, să-şi mobilizeze efectivele. Dar atunci când eşti într-o alianţă de guvernare – şi încă, una cu acte, şi votată ca atare în procent uriaş – ai, totuşi, grijă să nu-ţi lezezi partenerii şi să nu contrariezi alegătorii, cu avansarea unui program accentuat-separat pentru partidul tău, căruia îi fixezi obiective în dispreţul partenerului. O faci numai când vizezi ruptura.

Nu candidatura separată la europarlamentare o anunţă. Ea e normală, ar fi fost nedrept ca PNL să preia electoral balastul atitudinii nonamicale pe care Partidul Socialiştilor Europeni a manifestat-o faţă de România după suspendarea lui Băsescu.

Şi evident că nu poate fi blamabil nici faptul că ai în vedere o strategie pentru partidul tău în eventualitatea unei ruperi a alianţei de guvernare. Dimpotrivă, ar fi o eroare impardonabilă politic şi electoral să n-ai o strategie de rezervă.

Numai că programul lui Ponta premeditează, ostentativ, despărţirea de PNL, una accelerată. Adică, îi provoacă pe liberali – tot mai insuportabil – să plece de la guvernare, să rupă USL.

Un partid ia rezoluţii de ordin programatic, organizatoric, doctrinar, politic în ceea ce-l priveşte. Şi numai atunci când guvernează singur ia şi rezoluţii cu privire la programul şi obiectivele guvernării. Dar unele de principiu. Fără ca însă partidul să-şi subordoneze guvernarea şi fără ca guvernarea să subordoneze activitatea de partid. Când partidul şi guvernarea se confundă este sindromul partidului unic.

Or, ce-a făcut Ponta? A vorbit în exclusivitate de guvernarea PSD, a proiectat-o până în 2020 cel puţin. S-a referit la România PSD, la „România puternică, România social-democrată” – concept totalitar. Inacceptabil în sine, nu doar când e în cauză o guvernare de coaliţie. De fapt, Ponta l-a plagiat pe Băsescu, care a câştigat preşedinţia PD cu moţiunea intitulată chiar aşa: „România puternică, România social-democrată”.

Mai mult, Ponta a avut impertinenţa de a-şi aroga victoria din alegerile de anul trecut, atribuind-o PSD. Ce PNL şi PC? Ce USL? Probabil, în acest fel a vrut să dirijeze subliminal dezangajarea din proiectul pentru care, de fapt, alegătorii au votat zdrobitor USL: despărţirea de regimul Băsescu, demontarea şi înlocuirea lui cu statul de drept şi democraţia funcţională. Nici vorbă de aşa ceva în programul PSD: doar o sete nemăsurată de putere, în timp şi spaţiu, de acaparare a întregii ţări.

Ponta a supus congresului spre adoptare rezoluţii privind Constituţia şi regionalizarea. A făcut-o abuziv, unilateral. A făcut-o grosolan. În chip de partid-stat. Exact ca şi PD-L, diferenţa fiind că preşedintele lor era Băsescu. La PSD e clona lui.

Pe lângă faptul că trimite un semnal mai mult decât inamical faţă de parteneri – chiar o sfidare grosieră, Ponta tranferă decizia guvernamentală şi pe cea parlamentară în plan de partid exclusivist. Sunt obiective de importanţă capitală, care nu se cuvin confiscate. Ele necesită dezbatere publică şi decizie parlamentară.

Reprezentanţii Guvernului în Parlament nu sunt doar ai PSD. Ci şi ai PNL, şi ai PC. Comisia pentru modificarea Constituţiei e condusă de Crin Antonescu, care probabil trebuie să priceapă că a primit indicaţii preţioase de la (congresul) PSD. În ce priveşte regionalizarea, PSD recidivează, după ce liberalii le-au pus în vedere că nu sunt de acord cu proiectul Dragnea şi că viziunile partenerilor trebuie puse de acord. Klaus Johannis a arătat că regionalizarea ori se face pentru dezvoltare armonioasă a întregii ţări, deci, tocmai pentru atenuarea decalajelor, ori n-are sens ca proiect de putere partizană şi/sau personală.

La congresul PNL s-au luat decizii de partid şi în acelaşi timp, s-au reiterat angajamentele USL. Preşedintele Antonescu a reafirmat susţinerea loială a premierului Ponta, atât la recentul congres al PNL, cât şi la congresul PSD. PSD şi premierul Ponta n-au manifestat reciprocitate şi din această atitudine transpar planurile maloneste. Ale căror semne le-am subliniat.

Şi cel mai agresiv semnal de ofensivă a pesediştilor împotriva liberalilor – cu efecte care pot fi devastatoare în teritoriu, devastatoare chiar pentru guvernare – a fost sloganul electoral lansat de Ponta, anume: PSD, în campanie electorală, de luni! Pentru alegerile europarlamentare la care se participă separat. Şi care au loc peste mai bine de un an. Ordinul de front al lui Ponta e iresponsabil. Pentru că, în loc de colaborare guvernamentală, el incită la dezbinare, la luptă electorală între PSD şi PNL vreme de un an!  E o decizie iresponsabilă din partea unui premier care conduce un guvern de coaliţie, în vremuri de criză.

Şi interesant e că Ponta tocmai se prezentase ca omul care aduce pacea. Cu adversarii. Dar instigă la luptă cu partenerii. Iar polarizarea electorală anticipată denotă faptul că pentru PSD condus de Ponta miza europarlamentarelor nu e proiectul România puternică,  ci subordonarea în faţa directivelor familiei politice de la Bruxelles, chiar dacă ele ar fi în detrimentul României (aşa făcea şi PD-L aflat la guvernare, vota cu PPE şi împotriva intereselor ţării).

Ponta să nu se mire dacă nu va avea linişte la guvernare din pricina conflictelor, previzibile mai ales în teritoriu, între PSD şi PNL, pentru că el le-a provocat, la scenă deschisă. Şi le-a provocat ca să provoace plecarea PNL, moment pentru care a anunţat la congres că „nimeni nu merită refuzul dialogului”, în iluzia că poate încropi o guvernare alternativă – exact ca Boc şi MRU, mai precis, ca Băsescu. Care Băsescu n-a reuşit sub nici o formă ca măcar să clintească USL, iar acum e pe cale să distrugă uniunea cu mâna lui Ponta. Care Ponta, însă, îşi face iluzii că PNL îi va face jocul lipsit de onoare.

Şi lipsa de caracter a fost vădită sub mai multe aspecte la acest congres, în afară de cele semnalate mai sus. E o meschinărie tipică unui regim personal invalidarea candidaturii lui Andrei Alexandru la preşedinţia partidului. De fapt, o reprimare a dreptului la liberă exprimare, un refuz al poziţiei critice. Lamentabil pentru un partid atât de mare – numeric, evident. De asemenea, incalificabil tratamentul la care au fost supuşi senatorul Valer Marian – cel care pune degetul pe rană în raport cu Ponta, până tâşneşte puroiul – şi Nicuşor Constantinescu. Primul a fost împiedicat de băieţi securistici să voteze, iar constănţeanul, obstrucţionat în competiţia electorală prin manevre la cartele. Votul electronic, de altfel şi-a dovedit din plin eficienţa, în sensul că rezultatele s-au lăsat aşteptate, deşi ar fi trebuit centralizate în câteva minute, iar numărul de voturi obţinute de cei aleşi n-a mai fost anunţat.

Încununarea succesului acestui congres a fost readucerea lui Ioan Rus în prim-plan, ca ilustrare a proverbului cu sensul perseverării în ciuda precedentului. A fost ca o trimitere la origini a votanţilor la referendum. Şi un moment de o grosolănie rară a fost repunerea la vot a statutului de preşedinte de onoare, care se dobândeşte pe viaţă.

Ponta s-a referit de mai multe ori la Adrian Năstase, ca să i se asocieze publicitar. N-a învăţat, însă, nimic de la el. Dimpotrivă, face exact invers decât sfaturile celui care ar trebui să-i fie un mentor.

Anunțuri

24 răspunsuri to “PONTA A ALES CALEA DESPĂRŢIRII DE PNL”

 1. PONTA A ALES CALEA DESPĂRŢIRII DE PNL » Bloogle Says:

  […] Original Blog » […]

 2. mariusnyc Says:

  Lucrarile congresului SRI au luat sfarsit. Nu s-au inregistrat victime colaterale . Misiunea a fost indeplinita cu succes. Micutul Che a fost reales cu unanimitate de voturi electronice si electrostatice . Un sobor de preoti sub acoperire au oficiat sfanta liturghie conform noului statut . Masa , dansul si felicitarile la cantina Grivita Rosie

  Dupa ce si-a vazut congresul botezat , ginerele preafericitului Sarbu trage semnalul de alarma in plina viteza a rapidului USL. Carlanul a transmis un mesaj „cifrat” pentru organizatiile PSD din tara ” PSD şi PNL merg SEPARAT la europarlamentare. ” .
  In organizatiile teritoriale mesajul a fost transmis de ceva timp. : „Fiti pregatiti in orice moment sa preluati tot ” . Tensiunea intre liberali si pesedisti e in continua crestere la nivel local. Se asteptau semnalele clare pentru ” fractura. „

 3. Sandi Says:

  Crin trebuie sa iasa presedinte !!! Asa ca trebuie sa tina aproape ! Altfel slabe sperante fara sprijinul masiv al PSD.
  Dupa ce va iesi presedinte , Crin
  va alege calea de actiune potrivita .
  Te faci frate cu scaraotchi pana il omori pe tac-su !

 4. Sandi Says:

  mariusnyc spune:
  duminică 21 aprilie 2013 la 11:45:58 am
  Carlanul a transmis un mesaj “cifrat” pentru organizatiile PSD din tara ” PSD şi PNL merg SEPARAT la europarlamentare. ” .
  Se asteptau semnalele clare pentru ” fractura. “
  ****

  Sa nu ne panicam.

  Participare separate la europarlamentare a anuntat si PNL. Chiar prin Crin ! Ca doar la Bruxelles n-au vreun fel de grup uselist unde se intra la gramada !

 5. mariusnyc Says:

  ok, descifrezi mai tarziu 😉

 6. Matei Florin Says:

  Repet, până la o eventuală înţelegere: Ponta şi Băsescu nu dau doi bani pe Crin şi pe PNL. Ei au deja asigurată (nu încropită, Roxana!) o majoritate parlamentară cu care Ponta să guverneze nestingherit. Chestia cu ,,Ponta care îşi face iluzii că PNL îi va face jocul lipsit de onoare” e chiar puerilă. Cum adică, PNL, pur element de decor şi – nu peste mult timp – periferic sac de box, să asiste fără reacţie la toate nemerniciile? În numele a ce? A candidaturii la preşedinţie a lui Crin? Eu zic că dă-o-ncolo, nu merită! Pentru că – deja – demnitatea PNL este lezată. Grav! PNL nu are decât o variantă onestă: să se ridice în picioare – atât cât e, vorba lui Crin – şi să lupte pentru naţiunea asta de pe poziţiile intransigenţei faţă de interveneţionismul străin şi faţă de sistemul patronat de tandemul Băsescu – Ponta. Altfel, liberalii vor constata, nu peste multă vreme, că au săpat un tunel la capătul căruia nu au găsit nicio luminiţă. Prin urmare, că au săpat degeaba. Ştii, Roxana, nu poţi purta papion la vestă anti-glonţ…

 7. stejarul Says:

  @mariusnyc

  LOL 🙂

  O tras semnalu’ !

  Trenul Apahida-Cluj Napoca nu mai soseste in gara la nicio linie c-o tras carlanu semnalu’ prea repide… la iesire din Apahida!

  Se vede c-o crescut langa gara!
  Baiu-i ca se crede peste cand el de fapt e doar un marfar.

  Traiasca sfanta nebunie mioritica! Pe toti i-apuca cand dau cu cur de un scaun mai moale…

 8. Anca Says:

  (Off-topic-u’ de serviciu, Rox: Ti-a satisfacut pofta Larisa – aur la barna, cu Bulinush aproape, cu argint. 😀 Flavius Koczi argint la sarituri. 🙂 )

 9. mariusnyc Says:

  Victor Ponta a incercat sa-si sfideze partenerii – si a si reusit in buna masura -, anuntand, fara ceilalti doi copresedinti USL, decizia de a merge separat la europarlamentare. Rezultatul din primavara, in mod cert, nu are cum sa se suprapuna cercetarilor de piata din acest moment. Din simplul motiv ca, in primavara anului viitor, guvernarea USL va incepe sa se erodeze. Si la fel cum astazi Ponta culege laurii, maine, acelasi Ponta va incasa si loviturile. http://www.corectnews.com/politics/impreuna-separat

 10. Sandi Says:

  Spargerea USL in acest moment ( prin plecare PNL) o doresc cu ardoare basistii si cripto-basistii !

 11. olimpiu65 Says:

  nimic nou sub soare! liberalii sunt pregatiti, nimeni dintre liberali nu e idiot sa creada in pishadsti chiar daca unii se prefac inca!!
  tin minte in 2009 cum liberalii nici nu mai existau le era cantat prohodul pe la televiizuni chiar de gusati ca Bogdan Chirieac si nici intr-un an dupa era constituit USL
  muulti pishadisti chiar cred in idioteniile de sondaje facute pe genunchi marca Dancu, chiar cred si trambitzeaza veseli procentul de 40%, dar ala nu l-au obtinut in 2000 dar mai acum…si nu mai facem analiza acelor vremuri cu cele de azi. eu chiar imi doresc ca Ponta sa rupa USL si sa fie impins sa candideze la presedntie, vor avea o mare surpriza in frunte cu nesimtitul de Rus care abureste boborul pishadist cu rezultate imaginare
  in concluzie guys go ahead futu-va mamicutzele care nu au avut de lucru decat sa va fete pe lume asta!!!

 12. Sandi Says:

  Ca sa nu mai fie niciun dubiu :

  24 martie 2013
  Antonescu: PSD şi PNL merg SEPARAT la europarlamentare

  Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, la emisiunea „După 20 de ani” de la ProTV, că cel mai probabil formaţiunile din USL vor participa pe liste separate la europarlamentarele de anul viitor, dar acest lucru nu este „vreun semn de dihonie”.

  http://www.realitatea.net/antonescu-psd-si-pnl-merg-separat-la-europarlamentare_1142134.html

 13. mariusnyc Says:

  Sandi, n-ai inteles esenta .Ponta si-a bagat pirciorul in acceleratie din pozitia de copilot si a ramas blocat . De rupt se rupe conteaza cine face pasul la offsaid ;-))

 14. Ileana Andersson Says:

  Ar trebui sa fii tampit sau orbit de orgolii sa respingi un aliat neconditionat cum este PNL-ul lui Crin si sa te arunci intr-o alianta cu UDMR-ul chiar cand ai pe teava proiectul cu regionalizarea.

  Dar mai stii? Poate de aceea la intrebarea lui Radu Tudor cate regiuni vor fi, Dragnea a evitat raspunsul si a spus ca depinde ce vor da simularile. Rahat cu perje, a amanat un raspuns pentru ca ei PSD-istii merg la doua capete.

  Daca vor face greseala sa-i alunge pe liberali de la guvernare pentru UDMR si ce se va mai nimeri ca umplutura, ei bine fala si puterea PSD-ului va scadea foarte mult, caci vor fi santajati si prin dosarele instrumentate de Kovesi si de catre UDMR, dar vor primi si un picior in bot de la alegatori anul viitor la alegerile pentru parlamentul european.

  Ponta a primit prea repede puterea, ii lipseste intelepciunea unui adevarat om de stat.

 15. pozedecat Says:

  Ce natie de rahat trebuie sa fim ca din 33 de europarlamentari ce-i avem sa se distinga: Tokes, Vadim, Becali, EBA, TRU si nu in ultimul rand Adrian Severin (prins cu nadragii in vine de presa occidentala si ramas rusinos in functie)? Iar doza de incredere cea mai mare ni se spune ca o are o mincinoasa nerusinata precum Macovei? Aceasta cincime ne reprezinta cu adevarat. Astept cu nerabdare „campania electorala” pentru europarlamentare in tara in care nu stim nimic din ce se intampla sau cum se intampla in EU pentru ca asa e croita la noi media si dezbaterea publica a subiectelor care ne influenteaza pe toti. O crima de la stirile orei 5 va fi intotdeauna mai prizata de public si mai lesne de livrat de „jurnalisti”.

 16. Sandi Says:

  mariusnyc spune:
  duminică 21 aprilie 2013 la 1:00:01 pm
  Sandi, n-ai inteles esenta .Ponta si-a bagat pirciorul in acceleratie din pozitia de copilot si a ramas blocat . De rupt se rupe conteaza cine face pasul la offsaid 😉 )
  *****
  @MM
  Ia citeste tu stirea asta bomba si ai sa vezi cum e cu ” esenta” aia !

  ” Băsescu, secretar-general NATO. Decizia finală, în aprilie 2014 ” !!!

  http://www.dcnews.ro/2013/04/basescu-secretar-general-nato-decizia-finala-in-aprilie-2014/

 17. olimpiu65 Says:

  Ponta la congresul PSD:”eu vreau să fiu peștele cel mare și rapid” !
  intrebare: pe cine trimite carlanul la produs?????

 18. johnson1312 Says:

  PNL ar trebui sa mearga in campanie,de marti,cu sigla USL,sa nu cada in capcana lui Ponta !

 19. razvancoltea Says:

  Readucerea in prim plan a lui Ioan Rus este o consecinta fireasca a pactului de colaborare.Omul si-a facut datoria in vara si a fost ascuns o perioada pentru ca mentinerea lui intr-o functie ministeriala ar fi iritat pe cei 7,4 milioane.Dupa alegeri , odata vazut cu sacii-n caruta, Ponta il readuce intr-o functie mare la PSD si-l pregateste pentru momentul ruperii usl pentru a-i da o noua functie in guvern, posibil tot la interne.

 20. Matei Florin Says:

  @johnson1312,

  Dar nu-i nicio capcană, e o demonstraţie de forţă cât se poate de evidentă. Ponta numai că nu-i spune lui Crin, în direct la toate televiziunile şi la oră de maximă audienţă, că a bătut palma cu Băsescu pentru preluarea sistemului creat de marinar. Mie mi se pare ruşinos să te agăţi de cineva care, după ce l-ai sprijinit la modul cel mai onest să aburce la putere, te scuipă în faţă.

  Cât despre ce-i vor face lui Ponta, oamenii lui Băsescu – gen Kovesi – n-am nici o temere @Ileana Andersson: Ponta şi PSD nu vor păţi absolut nimic, pentru că de aşa manieră s-a făcut trocul. Tu mă laşi pe mine şi pe-ai mei în pace, eu îţi fac cadou o structură de putere inexpugnabilă.

  Eu zic că nu-i greu de înţeles…

 21. stejarul Says:

  @olimpiu65

  pe tata socru. 😉

  Pai nu l-au atras pe Nastase in mrejele lui tata socru de a ajuns sireacu sa infunde brutaria?

 22. Ovidiu Says:


  https://www.facebook.com/MiscareaAntiBasescu

 23. Sandi Says:

  Crin Antonescu a declarat, luni, că este normal ca PSD şi PNL să meargă pe liste separate la europarlamentare şi că ar fi fost de preferat un anunţ făcut de către USL, nu unilateral, doar de PSD.

  http://www.cotidianul.ro/antonescu-despre-candidaturile-separate-la-europarlamentare-211881/

 24. Radu Humor Says:

  Ponta şi ai lui trebuie lăsaţi să se facă bine de tot rahatu, să vadă toată lumea de ce-s în stare şi abia apoi, dacă nu le vine mintea la cap, trebuie să li se arate pisica 😉

  După valul de proteste care vor urma, e greu să ştii ce va mai rămâne în picioare !
  Nici Băsescu nu-i atât de naiv să nu ştie ce-l aşteaptă 🙄
  Iar Ponta ar face bine să nu uite că are după el o mulţime de tinichele ce vor începe să zdrăngănească asurzitor la prima adiere de vânt a demnităţii rănite a românilor !
  Sunt curios cât vor mai întârzia cu rezultatele de la INS, care vor confirma cu siguranţă îndeplinirea, chiar depăşirea cvorumului pentru suspendare !
  Aztunci se joacă o carte mare, a cărei miză este uriaşă pentru evenimentele ce vot urma.
  Zvonul cu Băsescu la NATO ( poate doar să-l ducă la Guantanamo, unde-i e locul :mrgreen: ), face parte din scenariu !

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: