FETIŢA CU BENTIŢA. SAU JOCUL CU FOCUL

Eleva tricolor Covasna jurnalul.ro

Foto via http://www.jurnalul.ro

Imaginaţi-vă că sunteţi elevi români într-o clasă în care învaţă şi câţiva etnici maghiari. E 1 Decembrie şi o puştoaică unguroaică apare cu o bentiţă în culorile drapelului naţional al Ungariei. Cum vă simţiţi? Nu vi se pare o sfidare?

Atunci, eu zic să judecăm raţional, adică să ne folosim capacitatea de judecată, deci mintea, nu instinctele primare justiţiare în sens tribal.

Eleva de 15 ani care, în 15 martie, de ziua tuturor maghiarilor, a apărut într-un liceu din Covasna cu bentiţă tricoloră românească, pusă pe frunte ostentativ, a comis un teribilism poate explicabil pentru vârsta ei, dar în nici un caz justificabil. Aşa cum văd că s-a pornit un val mediatic, mai ales pe net. Eu cred că diriginta a procedat corect, nu ştiu dacă şi cu tact. Adică, trebuia s-o facă să înţeleagă de ce greşeşte şi s-o determine să-şi scoată singură bentiţa, în acea zi.

Gestul fetei poate denota lipsă de educaţie, un semn de neam prost. Pentru că neamul prost înseamnă lipsă de sensibilitate faţă de ceilalţi, mai ales, faţă de cei diferiţi. Şi incapacitate de empatie, adică, incapacitate de a te pune în locul lor. Nesimţirea de a nu-ţi pune nici măcar problema că lezezi, aşa cum tu n-ai vrea să fii lezat: chiar în ceea ce ai mai scump, adică sângele (familia) şi neamul (etnia).

Faptul că unii tribali maghiari ne-au putut deja leza nu justifică o replică similară. Nu face decât să ne degradeze la nivelul lor.

Bentiţa pe care şi-a pus-o fetiţa e ca şi cum ai intra la tine în casă şi ţi-ai scrie pe frunte: proprietar. Ceea ce denotă fie patologie, fie nesiguranţă. Asupra proprietăţii. Nu prin ostentaţie teribilistă convingem, dimpotrivă. Iar copiii ar trebui educaţi de mici în spiritul convieţuirii elegante.

S-ar putea ca atitudinea fetiţei să fie, însă, mai mult decât atât: o provocare instrumentată din culise oneroase, ale serviciilor care n-au scrupule să manipuleze copii şi sentimente naţionale.

Zilele trecute am avut o postare în care am semnalat faptul că Băsescu vrea să provoace un nou Tg. Mureş, din mai multe motive, anume, să creeze o problemă din nimic şi pe urmă să o internaţionalizeze, ca să poată institui stare de necesitate, iar „Ţinutul Secuiesc” să obţină autonomie.

Dintr-un fleac din ăsta cum s-a întâmplat la Covasna se pot inflama spiritele primare (contradicţie în termeni). Chiar şi oameni cu glagorie se pot aprinde stupid, când e vorba de chestiuni delicate.

Nu s-a întâmplat absolut nimic la şi după mitingurile maghiarilor. Nimic absolut. Nici o contramanifestaţie, nimic provocator. Totul a decurs normal.

Trebuie inventată o poveste cu un copil persecutat, ca să ne pomenim că jocul dezaxat al celui care instrumentează iresponsabil şi/sau antinaţional un conflict artificial se transformă în evenimente cu consecinţe catastrofale.

Un conflict interetnic ar fi devastator pentru interesele naţionale ale României, oricum vulnerabilizată la maximum ca entitate statală naţională, independentă, unitară şi suverană.

Poliţia locală s-a autosexizat şi a deschis dosar penal în cauza anonimului care a ameninţat-o cu moartea pe fetiţă, pe Facebook, într-o înşiruire de propoziţii pline de ură etnică atât de stupidă încât pare cusută cu aţă albă. Sau poate fi autentică, fiindcă e plin de tâmpiţi manipulabili cum respiră.

N-ar fi de mirare să fie prins un Attila mâncător de carne crudă de fecioară româncă. Un colaborator al SRI, evident. Sau un acoperit. La fel cum n-ar fi de mirare ca o vreme să nu fie prins nimeni, ca să planeze suspiciunea asupra oricărui maghiar şi să se învenineze progresiv relaţiile interetnice de zi cu zi. Şi să se inflameze un dezastru.

La halul de degradare în care au fost aduse serviciile de (dez)informaţii din România, ne putem aştepta la orice poate fi mai rău. Din moment ce în vară atât SRI, cât şi SIE au lucrat împotriva intereselor României.

Vă amintiţi blazarea lui Dâncu de după referendum? Când explica el că ardelenii au stat acasă pentru că s-au simţit neglijaţi. Bine că-i băgase-n seamă Orban Viktor! Un fel de băgat pista, la care grupusculul de la Cluj juisează cu masochismul vechii slugi care lustruieşte cizmele grofului.

Mai răsfiraţi, tovarăşi, mai răsfiraţi! Şi lăsaţi copiii în pace! 👿

P.S. Dezolant modul în care un jurnalist inteligent ca Rareş Bogdan, din naţionalism visceral, face exact jocul celor pe care îi detestă. Şi care la rândul lor îl detestă. Atât de tare încât îl trag de sfori.

27 răspunsuri to “FETIŢA CU BENTIŢA. SAU JOCUL CU FOCUL”

 1. mariusnyc Says:

  Sa la dam autonomuia , sa terminam odata conflictele artificiale 😉

 2. Roxana Iordache Says:

  Păi de UE e vorba. 🙂

 3. FETIŢA CU BENTIŢA. SAU JOCUL CU FOCUL » Bloogle Says:

  […] Original Blog » […]

 4. mariusnyc Says:

  mai importante decat fetita cu bentita ..

  Care e explicația acestui tratament preferențial pentru Smithfield? O să citez din același document amintit mai sus, care face trimitere la stategia de lobby a Gabriel Resources, și în care se recomandă asocierea cu Smithfield în eforturile de constituire a unei ”coaliții a industriilor” ale cărei interese să fie promovate de guvernul american:

  ”Un membru potenţial al coaliţiei noastre ar putea fi Smithfield Ferme, cu baza în Virginia, şi condusă de Dennis Treacy, pe care l-am cunoscut personal şi cu care am lucrat mai bine de zece ani. La cererea lui Dennis, l-am prezentat ambasadorului Gitenstein în septembrie 2009, când am discutat ideea unei coaliţii a industriei. Ne-am putea întâlni din nou cu Smithfield Ferme pentru a discuta potenţialul de a avansa cu coaliţia pe care o avem în vedere”.

  Cine va falimenta și cine va primi subvenții consistente după scandalul aflatoxinei vorm afla în anii următori. S-ar putea să fie însă prea târziu.

  http://voxpublica.realitatea.net/politica-societate/fostul-ambasador-al-americii-s-a-reintors-la-lobby-oficial-laptele-romanesc-varsat-pe-camp-asasinat-economic-sau-imbecilitate-maxima-91435.html

 5. plano Says:

  Ti-a luat D-zeu mintile, Roxana, daca in halul asta pui problema.
  De cand purtarea insemnelor nationale in tara ta este etichetata provocare?
  Daca sunt roman pot purta insemnele tricolore si la Budapesta.
  Iti inchipui ca la Liceul German din Bucuresti, de ziua Germaniei, daca un elev român si-ar pune insemnele cu tricolor ar fi huiduit sau alergat de elevii nemți sau de catre diriginte pe motiv ca provoaca?
  Incurajezi antiromânismul! Nu gandesti româneste nici cit un copil de clasa IX-a.

 6. Ghita Bizonu' Says:

  mariusnyc

  Pai ca „sa terminam odata conflictele artificiale” am putea sa „retrocedam” macar Ardeealul de Nord ca-n timpu lu Horthy (ha! oare degeaba s-au zbataut unii ca sa imparta mitropolia Ardealului? Stiti aia care avea scaunu la Sibiu de pe la 1800) si ingbl sa facem limba ungara limba oficiala obligatorie. A roma sa ramana .. facultaiva intre romani!!

  A anunt la Radio ROmnia Actualitai. Cica Inspectoratu Scolar a hotara sa nu .. sanctioneze.. eleva!!!

 7. johnson1312 Says:

  Una e sa fii patriot si alta sa ai rautati specifice varstei,hai sa le zicem teribilisme.De 1 Decembrie a intrat Sabina cu aceeasi bentita in clasa ?

 8. Radu Humor Says:

  Uite un comentariu care confirmă cele spuse de mine la o postare anterioară:

  „Iar incepi cu “politia politica” ?
  eu nu va mai inteleg,oameni buni.In mai faceti anu’de cand sunteti la putere si voi ii tot dati inainte cu textele astea ?
  Cine nu v-a lasat,fratilor,sa stopati “politia politica” ? Ati esuat lamentabil in incercarea de a numi sefii procurorilor,dupa ce ati venit cu 2 patzachine penibile,care v-au trezit sila pana si voua.De 5 luni de zile nu propuneti pe nimeni altcineva,pur si simplu stati ca mortu-n papusoi.Liniste si pace.In schimb, va lamentati ca procurorii asculta telefoanele.Pai schimbati-i,fratilor,puneti ordine in tara asta odata,sunteti la putere,nu in opozitie.
  Ati promis poporului suveran ca-l scapati de Basescu.Foarte bine,nobili cetateni,dar cine-i de vina ca ati esuat ca tiganu’la mal? Schimbati-l odata,nu va mai vaicariti peste tot ca ce rau e Basescu.Sau nu sunteti in stare s-o faceti in conditii de legalitate?
  Va aud zilnic vorbind despre “servicii”…Cin’sa va mai inteleaga,fratilor,daca chiar sunt asa rele cum spuneti,atunci cum mama naibii chiar Ponta cu gurita lui a spus imediat dupa investire ca “nu se schima nici un director de serviciu secret” ? Pana si maleficul ala de Opris,la STS,pe care l-ati facut troaca de porci in vara,e acum bine-merci,desi puteati sa-l schimbati dintr-un oftat.Aveti majoritate zdrobitoare in Parlament,puteti face ce vrea muschiul vostru in materie de servicii,mecanism de numire a procurorilor,lege de securitate nationala,respectiv capitolul de interceptari.Cine va opreste sa stopati abuzurile basiste ?Sau e mai convenabil politic sa dati din gura ca o moara stricata ca sa va mascati incompetenta,neputinta si lipsa de continut?
  Treaba-i simpla,mandri uselisti.Ori faceti gargara de dimineata pana seara,ori nu sunteti in stare de nimic.Ne-am pus,70% dintre noi, ( ),sperantele in voi,ce naiba faceti ? Hai,ca maine poimaine va trece mandatul,mai lasati vaicareala pe bloguri si la TV.
  Ma uitam distrat la premierul Romaniei,proaspat reconfirmat doctor in drept,cum facea glumite de calitatea binecunoscta,despre continutul unei convorbiri telefonice cu Nastase,despre care “veti afla din stenograme”.Halucinant ! Ori este o glumita iresponsabila prin stupizenia ei,cu ecou extern catastrofal,ori te-a luat gura pe dinainte si admiti ca,in calitate de premier al unei tari europene,nu esti in stare sa asiguri cetatenilor siguranta,statul de drept si restul drepturilor fundamentale.Caz in care pleci si lasi pe altul mai bun…eventual Vadim sau DD.”
  Este inadmisibil să-l tot auzim pe Ponta văicărindu-se atâta pe toate posturile !
  Când ai asemenea majoritate, dacă tot ce ai descoperit se încearcă a fi muşamalizat ( la Parchete sau DNA), dai cu ei de pământ de nu se văd :mrgreen:
  Cu condiţie însă, să nu fii şi tu şantajabil şi ţinut în lesă !

  P.S. Comentariul de mai sus este al unui băsist înfocat, dar de data asta îi dau dreptate.
  Până şi ei au ajuns la concluzia că suntem băgaţi la mijloc, iar noi, poporul ăsta, câţi am mai rămas din el, stăm ca vitele duse la abatoarele UE :mrgreen:
  La fel de inconştienţi !

 9. Radu Humor Says:

  Cât despre ” fetiţa cu bentiţa, dacă se dovedeşte că a făcut acest gest din propria convingere, trebuie să aibă toată susţinerea şi înţelegerea noastră.
  Altfel, intervin alte două variante:
  Cei care au îndemnat-o să facă acest lucru au făcut-o din convingere de buni români şi atunci jos pălăria, fie au făcut-o ca buni români maghiari şi atunci trebuie judecat totul în altă cheie.
  Dar eu unul nu pot decât să condamn laşitatea celorlalţi şi nu curajul
  fetiţei lui Roxana, ce se joacă din nou cu chibrituri tricolore !
  Bravo ei !
  Numai cine este prins de tăvălugul istoric în asemenea încolăceli naţionale are voie să decidă cum reacţionează la un moment dat !
  Că spre deosebire de evrei, care au venit peste noi conform unui plan bine conceput şi studiat, şi la zi actualizat, maghiarii simpli pot avea din partea noastră acea prezumţie de nevinovăţie, Ardealul fiind un teritoriu greu încercat şi pentru ei şi pentru noi !
  Iar oamenii simpli ( şi dintr-o parte şi din alta) ştiu şi simt asta, împăcându-se cu soarta şi şăsând ranchiunile în seama celor ce-i conduc !
  Dar iar ajungem la servicii, şi nu din alea reciproce, ci dimpotrivă 🙂

 10. Ghita Bizonu' Says:

  Ce?! un teribilism poate explicabil pentru vârsta ei, dar în nici un caz justificabil.
  Da astia au scuza varstei fragede?
  http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/1/186/3928/10657549/1/autonomie-mediafax-foto-vargyasi-levente.jpg?width=630
  Dar astia ?
  http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/1/186/3928/10657549/1/autonomie-mediafax-foto-vargyasi-levente.jpg?width=630
  Stii cine sunt cei dina dopua fotografie ? Garda Maghiara !! Rongyos Grada v2.

  Si astia nu sunt atinsi de”Şi incapacitate de empatie, adică, incapacitate de a te pune în locul lor. Nesimţirea de a nu-ţi pune nici măcar problema că lezezi, aşa cum tu n-ai vrea să fii lezat: chiar în ceea ce ai mai scump, adică sângele (familia) şi neamul (etnia).”? In frunte cu Vioctor Orban si sa nu uyietam popa Sile Toaca favoritu „seniorului” ?
  Ati fost intotddeauna suspecti de tradare dragi taranisti. Si mai doreati voturi …
  Apropos tu esti colaboratoare MVD sau a GRU?
  Si u ma lua ca nu consc istoria .. tocami ca o cunosc!! Inclusiv pe aia cu crampita lu Toaca!! Si de la ceampita ajungem la asta :”La ora actuală peste trei milioane de cetăţeni români trăiesc şi lucrează în Spania, Italia şi alte ţări din Europa occidentală, iar întoarcerea acestora în România este sub semnul întrebării. Ei nu au fugit de aici din cauza autonomiei sau din cauza secuilor, ci din cauza mizeriei generate de sistemul ultracentralizat din România”, a replicat Consiliului Naţional Secuiesc. Iar m izeria genralizata a inceput idata cu guvernul Ciorbea si distrigerea locurilor de munca din Romania! DFince partid feacea parete asta?!

 11. n4nid Says:

  Se pare ca totusi Roxana are dreptate.
  Ceva e in neregula cu fetita asta!

  http://mako.casajurnalistului.ro/cel-mai-prost-din-curtea-scolii/?fb_source=pubv1

 12. Florea Martin Says:

  Sunt total dezamagit de comentariul Roxanei Iordache. E revoltator sa tragi de urechi un copil amenintat cu moartea, un copil care valoreaza mai mult decat toti politicienii postdecembristi, si sa inventezi explicatii abracadabrante pentru gestul superb al purtarii pe frunte a culorilor nationale. Ma retrag scarbit de pe acest blog antinational.

 13. johnson1312 Says:

  Au dat „patriotii in clocot”…Ferea,sar stropi !

 14. Todorescu Aurelian Says:

  @johnson1312 ;n4nid
  Nu fiindca la 1 DECEMBRIE a avut nevoie de aprobare sa cante IMNUL NATIONAL al ROMANIEI.De cand este nevoie de asa ceva in tara ta?Adica daca noi le raspundem cu aceeasi monedan suntem primitivi?In acest caz eu ma declar PRIMITIV!!!!Ati scandat moarte romanilor si eu strig moarte ungurilor!

 15. pozedecat Says:

  N-am fost la curent cu episodul asta. Dar nu ma indoiesc ca ar putea sa apara taica-sau sa spuna „doar e fata mea” cum a spus junghiul ala de consilier local udemerist (sau ce era el) cand odrasla-i n-a vrut sa-si faca poza pentru buletin din cauza tricolorului din sectia de politie. Daca in tara asta ar merge lucrurile bine, ai avea sentimentul ca exista dreptate, sansa la bunastare, civilizatie si alte chestii d’astea „minore” nu cred ca ar mai aparea manifestari d’astea exaltate, bune in epoci coloniale si feudale. Altfel ajungem sa ne spargem noi capul pe aici din cauza unor frustrati, fie ca sunt dintr-o etnie sau alta. In timpul asta tiganii au cumparat tot centrul istoric din Timisoara si au inceput sa se confunde cu Romania in capitalele europene …

 16. Donkeypapuas Says:

  Cum îşi sărbătoresc diversele minorităţi ziua naţională în SUA? Afişând drapelul naţiunii proprii ŞI cel al statului în care trăiesc. În România cam toate minorităţile fac la fel. Cu excepţia uneia! A ăleia care este infiltrată (ca sp nu zic colaborează) masiv de servicul de securitate al ţării „vecine”.

 17. balbeck Says:

  Totusi Covasna e in Romania….sau ma rog…ungurii au impresia ca e tara lor.Profesorii din scoala aia nu sunt oare unguri?Aproape toti sunt unguri in zona aia.
  Si-au pus si indicatoare in limba lor,desi e zona romaneasca.Daca nu cunosti bozgoreasca intr-un magazin din Romania,nu poti sa cumperi nimic,desi culmea,te gasesti tot in Romania.Si autoritatile din zona sunt unguri.

 18. balbeck Says:

  Prin 1990 aveam blugi,adidasi de firma,etc.Ghiozdanul era ca un rucsac,cum e in straintate.Profesorii mi-au spus sa nu ma mai imbrac asa,sa nu mai vin cu rucsacul ala,ca nu ma duc la munte…….am fost persecutat.Iar cand m-am suparat si m-am dus in bermude,slapi si tricou cu maneca scurta,am fost pocnit de diriginta.Ce sa mai zic?Nenorocita, daca pot sa ii zic asa, a murit de cancer.

 19. ciuhuhu Says:

  Ai dreptate Florea Martin.

 20. Radu Humor Says:

  Chiar aşa, de ce să pleci tu, Florea Martin ?!
  Ducă-se ei !

 21. ALM Says:

  Stimată Roxana, demonstraţia dvs pleacă de la o ipoteză greşită! Dacă în Ungaria, de Ziua Naţională, o fetiţă s-ar fi prezentat la şcoală cu o bentiţă în culorile Tricolorului Românesc, atunci ar fi fost un gest regretabil. Şi, în spritul maghiar, poate merita pedeapsa aplicată la Ip şi Trăznea! Că aşa scrie şi pe „feisbuc”! Moarte!
  Spre deosebire de dvs, care deţineţi adevărul absolut, eu nu ştiu dacă fetiţa a fost manipulată. Cea ce ştiu este faptul că orice pahar în care se toarnă apă în continuu, are un moment în care se revarsă! Că este apă, că este sfidare, că este împilare, tot un drac! Dacă fetiţa a făcut gestul de capul ei, atunci CINSTE EI! Mai rar aşa curaj în colcăiala otrăvită numită şi HarCov. Oricum, gestul a fost folositor. A devoalat pentru a mia oară situaţia din „ţinutul” celor 500 de secui …

 22. Ghita Bizonu' Says:

  n4nid

  Ala Ştefan Mako este barbat matur, Tanar dar matur. Ziarist cica. A intrat in coversatie particulara cu o adolescenta – 15 ani. Si ca orice barbat matur, responsabil, educat , eeureopan afce publica o discutie privata cu un adolescent. Asta este deja josnic. Si ar fi o josnicie si daca el ar fi roman si copila ar fi o unguroiaca -Agnes ori Enike . Nu nu e cel mai prpst din curtea scoli. E doar cel mai nesimtit.

  Daca e ceva in nergula atunci sunt criteriile voastre .

 23. ciuhuhu Says:

  Culmea, in tara ta sa nu ai voie sa porti o banderola in culorile nationale, ungurii de ce au voie sa poarte culorile nationale ale Ungariei, IN ROMANIA?!

  Sint sigur ca extremistul ungur nu ar fi amenintat fetita cu moartea daca purta o bentita, banderola cu culorile Frantei, Germaniei, Rusiei…

 24. Ghita Bizonu' Says:

  Roxana,n4nid, mariusnyc , johnson1312

  de acord cu voi ca aici nu este Sparta. Da nici voi spartani …

 25. johnson1312 Says:

  Da,vad peste tot pe net compatrioti indignati,revoltati,ofuscati gata sa puna mana pe topor sa-i crape capul unuia care a amenintat-o pe pustoaik….Pana aici de acord.Vin si intreb,oare asta vara cand Victor Orban si Basescu au indemnat la boicot de ce nu i-am vazut macar la fel de ofticati ? Cum au ajuns cei de etnie maghiara sa mictioneze pe romanii din cele 2-3 judete ? Pentru ca li s-a dat nas in guvernarea Boc – Basescu !!!! Pentru ca li s-a creat un orizont de asteptare foarte mare de aici si frustrarea lor mai virulent exprimata.Cati dintre cei care azi fac spume au iesit la vot asta vara ori si-au indemnat rudele si prietenii s-o faca ? Sa i-o traga lui Basescu pentru toata umilinta care-o suporta din partea maghiarimii din Ardeal ? De fapt nu astept raspuns.In Transilvania prezenta a fost de forma,o bataie de joc.Bine pa !

 26. ciuhuhu Says:

  Johnson, in Transilvania sint multi cretini, probasisti care au executat ordinul lui Basescu, de a nu se prezenta la Referendumul de azi vara.

 27. Roxana Iordache Says:

  Spartanul e anormal. Pledez pentru normalitate. E greu în ţara noastră.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: