SĂ VĂ POVESTESC CE S-A ÎNTÂMPLAT CU ANIMALELE CONFISCATE DE LA CĂMĂTARI

leu nutu camataru rtv

Foto: RTV

Reporterii au relatat că animalele confiscate de pe domeniul lui Ion Balint au fost sedate. Atâta au putut ei să se informeze.

Sedaţi au fost ursuleţii. Pentru că ei sunt puiuţi şi a fost suficient. Li s-au putut face investigaţiile, recoltările, injecţiile cu vaccinuri şi au putut fi transportaţi până la Bucov pentru a se trezi direct în celulă, era să zic. Direct în cuşcă – mult mai mică decât spaţiul vast pe care îl aveau acasă, numai că ei sunt mici şi infinit mai uşor adaptabili mutării sau mutărilor decât adulţii, mai ales adulţii mari. Aceeaşi procedură le-a fost aplicată şi leuţilor.

Leii, în schimb, sunt adulţi de aproape 10 ani. Pentru ei schimbarea e traumatizantă, iar dacă nu e administrată cu grijă se poate solda cu deces din depresie. Cine poate să râdă nici nu e om. Mila e probabil cea mai definitorie dimensiune umană, cel puţin de la Hristos încoace. Şi să nu-mi spuneţi că poate să-ţi fie milă de om, fără să-ţi fie milă de animal. Păi dacă nu-ţi e milă de o făptură nevinovată, cum să-ţi fie milă de om?

OK, închei divagaţia. Voiam să vă spun că procedura pentru leu şi leoaică a fost diferită. Înainte de a intra în descriere, mai semnalez faptul că sub nici o formă nu ar fi trebuit admisă presa la proceduri, fiindcă era şi aşa prea suficientă prezenţa personalului medical şi a celui de la Zgarda de Mediu ca să streseze leii. Mulţimea i-a terorizat. Presa putea relata, filma şi putea face câte fotografii voia în spaţiul în care erau tratate animalele adormite.

Leii au fost nu doar sedaţi, ci şi anesteziaţi. Anestezia generală a unui animal conduce la paralizia corpului. La propriu e bocnă. Credeţi-mă că ştiu despre ce e vorba, am ţinut animăluţe anesteziate în braţe şi am asistat la tot procesul trezirii şi al revenirii lor la condiţia normală. De mai multe ori. Când l-am dus pe Mişu la înmormântare mi-aş fi dorit să se trezească la fel ca după anestezie. Animalul anesteziat are rigiditate cadaverică.

Deci, anestezia o faci doar atunci când e absolut necesar pentru sănătatea animalului, nu în detrimentul ei.

Leii au suferit traume multiple şi ce-i mai rău abia urmează.

Ei s-au trezit complet derutaţi – şi paralizaţi – într-un mediu străin. Destul timp au putut mişca doar ochii, iar sedarea i-a ajutat să nu facă infarct din cauza şocului schimbării totale. Când un animal îşi revine din anestezie generală, revenirea se întâmplă progresiv şi când se ridică, se împleticeşte. Apropo, dacă vedeţi vreun filmuleţ pe net cu animăluţe care par în stare de ebrietate, să ştiţi că posesorii animalelor sunt nişte imbecili care le-au filmat în procesul post-anestezic şi le-au postat „4 fun”. Ăia nu merită să aibă animale. 👿

Şi după ce că nu ştiau pe ce lume sunt şi ce li se întâmplă, au mai fost şi separaţi – leul, de leoaică şi puii lor. În spaţii foarte mici. Chiar dacă trebuie să stea acolo doar o lună şi jumătate, până la definitivarea „domiciliului” lor, e suficient ca să-i decompenseze. Cine l-a privit pe leu cum privirea în jur după ce s-a trezit şi nici nu se putea mişca înţelege despre ce vorbim. Era efigia însăşi a mirării, a nedumeririi în stare pură. Este expresia pe care o au animalele când mor.

Nu vreau să spun nimic altceva decât am spus. E păcat de animale şi animăluţe atunci când sunt tratate contra naturii lor. Şi dacă Nuţu Cămătaru n-a avut nivelul de înţelegere, tot a fost unul superior celor cărora le-a solicitat să plaseze animalele într-un mediu adecvat, iar autorităţile s-au eschivat. Sunt aproape 10 ani de atunci.

Am încredere în Kuki Bărbuceanu, salut activitatea filialei române a fundaţiei germane. Dar poate că dacă statul român tot n-a fost în stare să rezolve problema atâţia ani, era preferabil să lase animalele în mediul la care s-au adaptat de foarte mici, iar puii acolo au deschis ochii. Fundaţia Vier Photen putea lua puii de leu când mai creşteau, şi ori să sterilizeze leul şi leoaica, ori să fie pregătiţi să preia următorii pui – e remarcabil că s-au putut reproduce în captivitate, se întâmplă foarte rar, ceea ce înseamnă că leii se simţeau în elementul lor.

Evident că situaţia ar fi trebuit în continuare monitorizată. Şi animalele, vaccinate, supravegheate medical, etc. Sigur că legea interzice deţinerea de animale sălbatice. Dar legea e pentru viaţă, nu împotriva ei.

Uneori, mă mir că Dumnezeu nu s-a oprit din creaţie după ce a creat animalele. Era o lume perfectă. 😐

5 răspunsuri to “SĂ VĂ POVESTESC CE S-A ÎNTÂMPLAT CU ANIMALELE CONFISCATE DE LA CĂMĂTARI”

 1. SĂ VĂ POVESTESC CE S-A ÎNTÂMPLAT CU ANIMALELE CONFISCATE DE LA CĂMĂTARI » Bloogle Says:

  […] Original Blog » […]

 2. Radu Humor Says:

  „Uneori, mă mir că Dumnezeu nu s-a oprit din creaţie după ce a creat animalele. Era o lume perfectă. ”
  Tare de tot !
  Eu zic că putea să se oprească şi după aia, dar nu le-ar mai fi convenit unora 😉
  Cică după ce i-a făcut pe Adam şi EVA, după ceva timp, Creatorul a zis că mai are două lucruri de completat şi gata!
  Aflând că unul din astea este ca unul dintre ei să poată face pipi din picioare, amândoi au cerut asta, dar cel mai mult s-a impus Adam, care după minune a început s-o oftice pe Eva cu tot felul de şicane : scria cu pipiul pe copaci, desena pe nisip, vrute şi nevrute, şi câte altele.
  La care Eva întreabă care-i al doilea dar/har care conform promisiunii trebuia să-i revină ei :
  – Creierul Eva, despre asta-i vorba, zise Domnul ! 😉

 3. Radu Humor Says:

  Era pentru postarea cu retragerea lui Băsescu :

  Un iluzionist lucra pe un vapor. De fiecare data spectatorii erau altii, asa ca isi permitea sa facă mereu aceleasi scamatorii.
  Singura problema era papagalul capitanului Băsescu, care incetul cu incetul a inceput sa priceapa care sunt trucurile.
  Si la un moment dat s-a apucat sa dezvaluie secretul in mijlocul fiecarei reprezentatii:
  – Aaaa, uitati, nu e aceeasi palarie!
  – Aaaa, uitati, florile sunt ascunse sub masa!
  – Aaaa, uitati, are ascunse niste carti in maneca! … si asa mai departe.
  Iluzionistul se enerva de fiecare data, dar n-avea ce face.
  La un moment dat vine o furtuna (ultima suspendare 😉 ) iar vaporul se scufunda, supravietuind doar iluzionistul si papagalul de Băsescu.
  Cateva zile, plutind fiecare pe cate o scandura, s-au privit plini de dusmanie, fara sa scoata vreun cuvant.
  Pana la urma, papagalul de Băsescu zice :
  – OK! Mă dau batut ( de fapt băut !).
  Unde p- -a mea ai ascuns vaporul ?

  P.S. Poate că la o întrebare asemănătoare va trebui să răspundă în curând şi Băsescu :
  – Unde ai ascuns mă ….atâtea vapoare ?! :mrgreen:

 4. stejarul Says:

  „Preşedintele Traian Băsescu a vorbit, la întâlnirea cu reprezentanţii comunităţii româneşti de la Viena, și despre relaţia sa cu Dumnezeu.

  ”Este important ca cetăţean să nu spui niciodată că l-ai văzut pe Dumnezeu. Deci eu nu-l văd, dar îl simt. ”

  Nu sunt in masura sa ii contest credinta lui basescu dar vreau sa ii contest/dezbat pacatele. Cu plescoiana cracanata, cum ramane basescule? Cu „VIRGINA” aia din parcare de la Inter ajunsa direct cu cracaneala in guvern! Cu javra aia imputita crescuta si educata in curvarie, cum ramane?

  Vara-sa lui udrea arata putin mai „spalata”. In sensul ca vorbea cam jumate cat vorbeste udrea. Suficient sa convinga diaspora de promiscuitatea ei genetica. Javrele astea au in gene curvaria! si lipsa de jena… de tact…

  Ne explica vara lui udrea. noua romanilor din diaspora (oricui dispus sa o asculte) cum „sotul” ei nu-si mai poate faced datoria de barbat. Fara jena, fara inhibitie si spre dezgustul unora… unele doamne zambeau intelegator… eu am crezut ca glumeste.
  O intreb: dar de cat timp sunteti casatoriti?
  Imi raspunde: De fapt nu suntem casatoriti. E fostul sot al prietenei mele din copilarie. Nu m-a invitat scarba la nunta si i l-am sutit!
  Eu insist: Si parintii tai ce parere au de relatia ta?
  Cu nonsalanta, vara-sa lui udrea imi raspunde: Tata a zis ca daca fute bine, e ok!

  No, ca s-o infundat tzava!
  Oriunde ai fi, fosta nevasta, esti razbunata. Si razbunare mai mare nu poate fi! 🙂

  Cand a venit tarfa de udrea la Bucale, unde credeti ca a locuit? La vara-sa, bineinteles! Daca la Buzau, in familia aia „conservatoare” , udrea a „absolvit” liceul, la Bucuresti in Drumul Taberei a „absolvit facultatea”!

  Deci, basescule, cu plescoiana „culta”, ce relatie ai? Tot „directa”?

 5. xnici Says:

  Ai scris un articol pe sufletul si gandirea mea. Exact la asta m-am gandit si eu. Cine nu stie la Zoo Bucov este nenorocire. Acolo sunt maltratate animalele, nu ingrijite. Sunt convinsa ca unde erau le era mult mai bine decat la gradina zoologica.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: