DESPRE CONGRESUL PNL

Congresul PNL ar trebui să fie despre dezvoltarea României, deci despre rolul pe care PNL trebuie să-l joace la superlativ în acest sens. Şi în direcţia dezvoltării durabile. Una – în sfârşit – ireversibilă.

Din păcate, sunt factori parazitari care vizează deturnarea congresului. Manevrele băsiste erau previzibile, ele nu surprind din exterior, nici măcar din partea lui Ponta. Dar sunt lamentabile când se comit cu mâna unor liberali (până nu demult) respectabili. Andrei Chiliman! Călin Tăriceanu? Unde sunt domnii de altădată?

Crin Antonescu, în loc să aibă toate condiţiile şi toţi partenerii ca să gândească strategii, e şicanat din interiorul USL – pe de o parte, Ponta şi pe de alta, contestatarii din PNL.

Ponta îl provoacă la maximum pe Antonescu, castrând atribuţiile liberalilor din guvern. Ca să nu aibă resursele de a-şi onora promisiunile. După care, când se rupe USL, să dea vina pe PNL. Ponta mizează pe faptul că privilegiindu-şi, în detrimentul liberalilor, clientela din PSD, le închide gura şi le motivează o reacţie adversă în raport cu PNL. Fapt de natură să genereze, totodată, resentimente ale unor liberali faţă de preşedintele Antonescu, fiindcă nu ia atitudine. E un băsism infam din partea lui Ponta.

Şi nivelul băsecurităţii e lamentabil de infantil. Televiziunea lui Ghiţă inventează ştiri, iar Ponta ripostează provocator, cu aluzie la ministrul Vosganian:

“Dacă cineva e nemulţumit de structura Guvernului, nu-l ţine nimeni cu forţa. Poate să plece. Dacă e vreun ministru nemulţumit de ceea ce face, am spus că nu-l ţine nimeni cu forţa. Sugerez oricărui ministru care este nemulţumit de activitatea sa în Guvern că nu este de neînlocuit, ba, dimpotrivă, fac imediat propuneri pentru altcineva. Dacă cineva nu e mulţumit de ce face la Guvern, pleacă şi vine altcineva care e mulţumit. Amatori de funcţii de miniştri sunt întotdeauna”.

Liberalismul este o idee de meritocraţie, nu de clientelism obedient, ca acela cu care premierul Ponta ameninţă jenant.

Niciodată n-ar fi ajuns Victor Ponta prim-ministru fără alianţa PSD cu PNL, pe care iniţial a contestat-o la scenă deschisă. Niciodată n-ar fi ajuns Ponta premier, fără Crin Antonescu. Crin Antonescu, da, putea ajunge preşedinte – chiar mai sigur – cu alt lider al PSD. A arătat, de altfel, că poate renunţa la candidatură, pentru o idee, cum era primul proiect Johannis. Oricum, dacă unii îşi închipuie că totul în relaţia USL se reduce la reciprocitate – cinic teoretică, dată fiind funcţia prezidenţială preconizat-castrată -, dispreţuiesc alegătorii şi interesele României.

USL înseamnă cu totul altceva decât un troc carierist între două persoane. USL înseamnă viziune strategică, proiect naţional pe termen lung.

Am scris de nenumărate ori opinia mea, USL e un proiect generos, chiar neverosimil pentru România, un proiect naţional, de dezvoltare durabilă, proiectul construcţiei, despre care chiar credeam că are şanse de succes, după ce alt proiect strategic al preşedintelui Antonescu, „proiectul Johannis”, a fost distrus de Băsescu în complicitate cu băsiştii din PSD.

Vocaţia lui Băsescu e distrugerea construcţiei. Pentru că o construcţie durabilă înseamnă eliberarea României de sistemul postcomunist care înseamnă perpetuarea capitalistă a mafiei comuniste. Sigur, furajaţii cu propagandă reziduală uită că erau o masă de vite subnutrite, în timp ce o mână de privilegiaţi se lăfăiau pe spatele lor, în numele „maselor largi, populare”. Printre cei 2000 de privilegiaţi – adică nomenclatura – se număra şi Băsescu.

Să faci pact cu Băsescu înseamnă atentat sinucigaş.

Preşedintele Antonescu nu poate ignora discriminarea ostentativă a PNL la guvernare. Adică poate, dar nu trebuie. Nu are dreptul să-l lase pe Ponta să-şi bată joc de liberali şi să impună măsuri antiliberale la guvernare, manevre prin care, de altfel, urmăreşte să genereze resentimente în rândurile PNL, la adresa preşedintelui Antonescu.

Crin Antonescu e un strateg, un vizionar cu vocaţie de om de stat – a dovedit-o prin mai multe mutări pe care nu ezit să le numesc geniale – ultima fiind cooptarea lui Klaus Johannis -, aşa cum nu am ezitat să-l critic extrem de dur când am considerat că a meritat.

Dar – sau chiar prin prisma vocaţiei lui de a vedea ansamblul în perspectivă naţională – n-are voie să lase să-i fie discriminat partidul, la a cărui creştere a contribuit atât de iscusit, augmentând vizionar creşterea iniţiată de Călin Tăriceanu. Care, din păcate, nu se comportă acum ca un bărbat de stat. Sau pur şi simplu, ca un bărbat. Bărbaţii nu se lamentează.  😳

OK, deci, după părerea mea, Crin ar trebui să le dea satisfacţie contestatarilor care fac la B1 triste declaraţii. Adică, să ceară votul congresului pentru alegerea lui Klaus Iohannis în funcţia de prim-vicepreşedinte. Iar dacă unii au alte propuneri pentru funcţia de vicelider, să le facă, dar condiţionat de propria candidatură la funcţia de preşedinte. Fiindcă e absurd să-i ceri unui preşedinte de partid să facă echipă cu un adjunct pe care nu şi-l alege. Sigur, condiţia fiind votul Congresului.

Bref, Crin să-şi invite contestatarii să-l contracandideze şi deci, să-şi propună proiectul lor politic alternativ.

De asemenea, să invite Congresul să facă propuneri pentru candidatul la preşedinţia ţării, după care propunerile să fie votate. 🙂

De primă importanţă este rezoluţia PNL privind Constituţia.

Cred că soluţia raţională e ca PNL să propună USL să propună Parlamentului convocarea Adunării Constituante, cu propunerea revenirii statului naţional, unitar, independent, suveran şi indivizibil la monarhie constituţională.

Şi în rezoluţie să se prevadă că în cazul în care partenerii nu vor fi convinşi, atunci să se propună republică prezidenţială. Orice formă de dualism executiv trebuie exclusă, pentru că e reţeta sigură a eşecului naţional.

În nici un caz instituţia prezidenţială nu trebuie castrată de atribuţii. Singura raţiune pentru care Crin Antonescu trebuie să ajungă la Cotroceni – fie ca interimar până la restaurarea monarhiei, fie ca preşedinte ales – este pentru că nefiind din sistem, el are interesul să dezmembreze sistemul. Ireversibil. Şi asta nu poate un preşedinte figurant.

PNL trebuie să aibă curajul de a-şi propune, cu subiect şi predicat, desfiinţarea unor instituţii nocive, anticonstituţionale, care parazitează instituţiile statului şi sabotează funcţionalitatea puterilor în separaţia lor sau aduc atingere drepturilor şi libertăţilor omului: ANI, DNA în forma actuală, CCR, CNA. Motivele, cu altă ocazie.

De asemenea, despre regionalizarea inteligentă şi în interes naţional ar trebui să fie vorbire serioasă la Congresul PNL. Despre structura şi atribuţiile celor două Camere parlamentare – şi PNL trebuie să-şi facă un titlu de onoare din reparaţia istorică pe care ar aduce-o reintroducerea categoriei senatorilor de drept.

Principalele propuneri pentru comisia constituţională condusă de Crin Antonescu ar trebui să vină chiar de la liberali.

Congresul ar trebui să ceară parlamentarilor PNL să fie cei mai activi în reprezentarea alegătorilor, să dea glas sesizărilor lor şi mai ales, să vină cu iniţiative legislative.

Legislaţia se impune modificată în multe aspecte. E nevoie de reglementarea clară a statutului procurorului, care în sistemul judiciar este la nivelul poliţistului, de funcţionar, nu de magistrat. Magistrat e doar judecătorul, el face justiţia. Statutul de magistrat acordat procurorului e la fel de aberant ca şi cum i-ar fi conferit avocatului.

O mulţime de legi care ţin de viaţa omului, de viaţa cotidiană, trebuie cu necesitate modificate. Radical în favoarea omului. Printre ele, obligatoriu legea adopţiilor. Codurile înseşi sunt tributare mentalităţii totalitare. Demiliţianizarea poliţiei. Depolţienizarea statului. Reglementarea statutului serviciilor de informaţii. Incriminarea penală a poliţiei politice.

Aş vrea să aud congresul că mandatează PNL să facă din nou istorie pentru România.

10 Mai, sărbătoare naţională. Stema regală înapoi pe drapel. Şi câte altele au de iniţiat şi de dus la bun sfârşit liberalii.

Poate fi un congres istoric.

Vreau să cred că acest congres va fi la nivel de înaltă dezbatere. Derizoriul nu-şi are locul.

Reclame

18 răspunsuri to “DESPRE CONGRESUL PNL”

 1. pozedecat Says:

  Eu am spus si mentin. Adica am o idee si sunt de acord cu ea. Ce se dezbate pana la urma la congresul asta? Fireste, oate e doar treaba lor interna, strict a lor. Ma duc la sursa sursei:
  http://www.pnl.ro/stiri/crin-antonescu-ceea-ce-voi-propune-la-congres-este-viziunea-mea-despre-cum-e-mai-bine-pentru-organizarea-i-conducerea-partidului-in-urmatorii-ani&page=1
  Nu se gaseste nimic acolo. Strategii? Alea ar trebui sa apara pe undeva prin comisiile de specialitate. Or alea sunt cam moarte. Inteleg ca toate chestiunile sunt decise de mai putin de 200 de oameni care par ca n-ar avea nicio legatura cu talpa partidului. Fireste, e si talpa buna la ceva ca doar n-o lipi dl. senator, deputat sau ce-o fi el seful respectiv, n-o lipi zic afise pe stalpi la campaniile electorale. Iata strategii: http://www.comisiipnl.ro/category/comisii/justitie
  E mult de schimbat, vrem constitutie, vrem legi mai bune, vrem regionalizare mai rationala. Secret total. Eu nu sunt linistit ca „strategii” lucreaza pentru mine ca sa fiu foarte sincer. Ca sa fiu linistit ar trebui sa fi aflat pana acum ca exista deja o strategie pentru fondurile europene din 2014 incolo. Stie cineva vreo discutie despre asta? Poate aflam de la comisia de specialitate a PNL: http://www.comisiipnl.ro/category/comisii/buget-finante
  Eu zic ca e cam liniste, nu e nimic de un an de zile acolo. Poate ca e vina mea, eu as vrea sa fiu senin dar cinismul din pulpa nu ma lasa …
  Asadar, ca sa inchei, nimic, 0 barat despre ce se va dezbate DE MAINE! la congresul PNL. In afara de faptul ca ma bucur ca a venit Klaus Iohannis si stiu astfel ca unul dintre arzatoarele subiecte va fi derogarea pentru ca sa ocupe o functie in partid.

 2. DESPRE CONGRESUL PNL » Bloogle Says:

  […] Original Blog » […]

 3. virgilvirgil Says:

  Miscarea lui Antonescu este desteapta , ii securizeaza fotelul din fruntea PNL , chiar daca nu avea nevoie de asa ceva , si ii vira sula in coaste lui Ponta .
  Ramine de vazut care va fi reactia premierului .
  Evident , reactia reala , nu aceea declarativa de astazi .
  Cit de ostila va fi receptata de catre Ponta aceasta miscare ?…
  In mod cert nemtul va ocupa scaunul de primvicepresedinte al PNL .
  Una peste alta cei care doresc diminuarea infuentei amerlocilor in Romania isi intaresc pozitiile .
  Sa vedem si reactia lui Basescu . DNA cred ca deja sterge de praf dosarele mai vechi care au atingere cu primarul nemtesc .
  Nu lipsita de importanta este vizita lui Ponta la frantuji . Chiar daca jocul lui e pe mina amerlocilor , Franta poate fi pivotul care sa-l faca sa se rasuceasca .
  He-he-heeeee … Vom avea o vara al dracului de fierbinte .

 4. Roxana Iordache Says:

  @pozedecat.Decât te flatezi. 🙂

  Într-adevăr, a fost un an lejer, cu toată libertatea şi liniştea pentru elaborare de strategii. 😛

 5. Roxana Iordache Says:

  Virgile, ar fi prea frumos să intervină DNA în cauza Johannis, îl face Băsescu erou naţional. 😛

  Şi să vezi cum sună coana-mare. 😆

 6. Roxana Iordache Says:

  Arhitectul cu pozele. Sper că ţi-ai dat seama cât apreciez seriozitatea – şi sensibilitatea – ta. De-aia ţi-am zis că te flatezi. Când te dai cinic. 😛

 7. virgilvirgil Says:

  Va interveni . Nu e nevoie sa-l vire la beci , e nevoie sa-l faca de ris .

 8. virgilvirgil Says:

  Ti-am trimis o poza de la Parlament , ai primit-o ?

 9. Roxana Iordache Says:

  Virgile, nu e nevoie să-l bage la beci ca să-l facă erou naţional. 🙂

  Chiar crezi că un tip ca Johannis poate fi făcut de râs? 😛

 10. virgilvirgil Says:

  Hai sa fim seriosi ! Care-s alea ispravile acestui Johannis de iti faci chip cioplit din el ?!…
  Ia fa o vizita la Sibiu o leaca mai incolo de centru …
  Gata, inteleg , e bun …, ca e d’al ‘nost , dar sa nu exageram .

 11. Anca Says:

  Rox, de la mine se vede mult mai haios congresu’ asta. =))
  http://ex-blank-page.blogspot.ro/2013/02/singur-impotriva-nimanui.html

 12. Gabi Mihalcea Says:

  @ Rox: „Chiar crezi că un tip ca Johannis poate fi făcut de râs? ” EVIDENT NU! Din nefericire s-a facut singur, in 2009 a doua zi (luni cred ca 10 decembrie), cind PSD & PNL strigau frauda si adunau dovezi, el a iesit „suav” si a recunoscut victoria jigiodiei basiste (a celui ce l-a decorat in 2008!)

  Pritena draga (eu cel putin cred in aceasta afirmatie indiferent de pozitii opuse), sa descri dezideratele congresului PNL in directive anti Ponta si in aceeasi propozitie sa spui ca USL este ceva mai presus… e ca si cind te violeaza unul dar tu simulezi orgasmul!

  Si pentru ca inca cred in prietenia noastra CE VREI DE FAPT? (de la PONTA de exemplu). In loc sa dai cu laturi de ce nu vi cu o lista : asta vreau..

 13. ALM Says:

  Nu cred că mi-a simţit cineva lipsa, dar simt nevoia să „motivez” absenţa. In filmul „Dacii” este o replică dragă mie: „Dacule, armele au vorbit, acum este vremea să construim”! Nu-mi place să fiu Gerula! Prefer să construiesc! Fiindcă armele au vorbit şi USL-ul a ieşit învingător. Restul este drob de sare …

 14. pozedecat Says:

  @Roxana: ce sa fac daca simtz enorm si vaz monstruos? Nici eu nu ma bucur ca nu pot sa ma bucur din cauza asta. Daca as fi om politic sau „stirist” as spune ca nu ma pot bucura „datorita” … 🙂
  Si nu, nu ma flatez. Mai curand ma flatulez caci daca as fi fost asa serios si sensibil eram si eu cineva pana acum :))

 15. Savescu Maria Says:

  Aseara o judecatoare a spus la final de emisiune, ca judecatorii din justitia reala a Romaniei nu vor ca justitia sa devina o alta curte constitutionala.
  Yes !
  Despre articolul tau mai pe dupa-masa.
  Cu scuze.

 16. Sandi Says:

  „Vocea Rusiei” loveste din nou !!!

  http://www.cotidianul.ro/se-pregateste-o-revolutie-anti-ponta-207334/

 17. Ileana Andersson Says:

  Cititi interviul cu Benjamin Fulford si atunci o sa intelegeti ce se intampla intr-un context mai larg. In prezent se duce o lupta acerba pentru eliminarea elitei mondiale. https://sites.google.com/site/povestealuicorey/genocidul-planetar-si-cabala

 18. ciuhuhu Says:

  I. Anderson, am cunoscut marea ticalosie a lui G. Bivolaru de cind era in Bucuresti, 9 ani, am trait in mijocul retardatilor lui discipoli, astfel am avut ocazia sa cunosc ticalosia lui.
  FUGI DE EL SI DE SPALAREA DE CREIERE CARE O PRACTICA, ASA CUM FUGI DE MOARTE!

  Cabala exista, dar asa zisul interviu din linkul tau si tot restul din link sint creatii ale mintii lui monstruoase.

  PS. Nu-s evreu, si eu dezaprob straduinta evreilor, pina acum reusita de a controla SUA, Europa, Rusia, America de Sud, Africa, financiar, bancar, economic, politic.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: