SFINŢII TREI IERARHI, GRIGORIE TEOLOGUL, VASILE CEL MARE ŞI IOAN GURĂ DE AUR (HRISOSTOM), SFÂNTA TREIME A SFINŢILOR

Sfintii Trei Ierarhi basilica.ro

Foto via basilica.ro

Azi e mare sărbătoare a Bisericii: Sfinţii Trei Ierarhi – Grigorie Teologul, Vasile cel Mare şi Ioan Gură de Aur, consideraţi Sfânta Treime a Sfinţilor, pentru rolul lor epocal în apărarea şi perpetuarea Sfintei Tradiţii Apostolice, în directa succesiune a Domnului nostru Iisus Hristos. Părinţi ai Bisericii neabătute, indiferent câte s-au abătut asupra ei. Şi a lor.

Tustrei, oamenii cei mai învăţaţi ai epocii lor (secolul al IV-lea) şi totodată, cu posibilităţi materiale, proveniţi din familii aristocratice şi creştine, au ales firesc să-L urmeze pe Hristos, trăind întocmai cu învăţăturile lăsate primilor apostoli de către Mântuitorul. Era modul lor de viaţă, râvna apostolică, bucuria de a sluji Calea, Adevărul şi Viaţa. Au scris enorm şi cu har, vieţile şi scrierile lor constituie repere patristice fără de care nu se poate concepe (studiul despre) Biserica adevărată – una, apostolică şi nedespărţită prin nici un compromis lumesc de Sfânta Tradiţie.

Sunt sărbătoriţi împreună pentru că împreună au consolidat temelia Bisericii şi au întemeiat fiinţa ei lucrătoare în veac şi în vecii vecilor. Au fost trei mari ierarhi de referinţă în toată rânduiala bisericească, divino-umană.

Sfântul Grigorie Teologul, fiu de episcop al cărui nume l-a primit la botez, devenit el însuşi episcop al Constantinopolului,  este scriitorul Sfintei Treimi, neegalat. Era prietenul Sfântului Vasile cel Mare, filantropul întemeietor al monahismului şi al spitalelor, a cărui moarte (la nici 50 de ani) l-a îndurerat nespus, pentru că erau ca fraţii, într-o afinitate dumnezeiască şi au dus mai mulţi ani o viaţă monahală pe care au considerat-o cea mai frumoasă din existenţa lor, pentru că se dedicau în exclusivitate rugăciunilor, studiului şi scrisului (primele Filocalii), la mânăstirea din Pont a Sf. Vasile, departe de răutăţile prea omeneşti, mai precis, de intrigile bizantine.

Deşi trăia în asceză asumată ca opţiune timpurie, multă vreme Sfântul Grigorie nu s-a socotit vrednic de preoţie, respectiv, de episcopie. Când şi-a asumat-o, şi-a asumat totodată calvarul invidiei şi intrigilor care în cele din urmă l-au determinat să se retragă din Constantinopol, în Capadocia, pe urmă, în Nazianz şi finalmente, în Arianzul natal, unde s-a retras în ultimii ani , trăind în rugăciune, studiu şi scriere de poezii. El a dus şi povara tristeţii de le fi supravieţuit prietenilor săi, ceilalţi doi ierarhi sărbătoriţi astăzi, fiind singurul care a trăit aproape 60 de ani.

Intrigile şi alte deşertăciuni duseseră, de altfel, şi la detronarea Sfântului Ioan Gură de Aur, tot de pe scaunul de arhiepiscop al Constantinopolului, după ce şi el se ferise mult timp de demnitatea episcopală, întinată din păcate de mai mulţi nechemaţi, dar aleşi pe criterii politicianiste.

Sfântul Ioan Gură de Aur – exegetul fără egal al Sfintelor Scripturi, autor al învăţăturilor „Despre Preoţie” şi predicator atât de hărăzit încât şi-a dobândit renumele de Hrisostomul, a sfârşit prin a fi exilat de către împărăteasa Eudoxia, pe care a supărat-o după modelul Sfântului său patronim, Ioan Botezătorul, care îl mustra pe Irod. Înaltul ierarh o mustra pe împărăteasă în predicile lui atât de influente, pentru boala ei după avere şi obsesia pentru lux, precum şi pentru nedreptăţile ei asupra oamenilor fără putere, asemănând-o, de altfel, cu însăşi Irodiada. Când împăratul l-a surghiunit – după o mulţime de acuzaţii smintite – oamenii s-au răzvrătit şi a avut loc un cutremur tare, considerat semn dumnezeiesc, drept pentru care Hrisostomul e chemat înapoi, iar mulţimea îl întâmpină entuziast. Numai că ierarhul e înlăturat din nou, pentru că o mustră pe Eudoxia pentru fala deşartă de a accepta să i se facă statuie din argint. Şi la scurt timp, se stinge din viaţa pământească, la fel ca şi Sfântul Vasile, la 50 de ani.

Fie ca Sfinţii Trei Ierarhi să se roage pentru noi!

La mulţi ani părintelui Grigore, inegalabilul! 🙂

ACTUALIZARE. Am uitat ceva esenţial, aşa cum uneori uităm că există aerul: Sfinţii Ioan Gură de Aur şi Vasile cel Mare sunt autorii Sfintelor Liturghii.

2 răspunsuri to “SFINŢII TREI IERARHI, GRIGORIE TEOLOGUL, VASILE CEL MARE ŞI IOAN GURĂ DE AUR (HRISOSTOM), SFÂNTA TREIME A SFINŢILOR”

 1. SFINŢII TREI IERARHI, GRIGORIE TEOLOGUL, VASILE CEL MARE ŞI IOAN GURĂ DE AUR (HRISOSTOM), SFÂNTA TREIME A SFINŢILOR » Bloogle Says:

  […] Original Blog » […]

 2. Radu Humor Says:

  E interesant de ştiut de ce sunt sărbătoriţi toţi odată în această zi :
  Pentru că începuseră să se facă „bisericuţe” încă de pe vremea aceea , fiecare grup susţinând că al lor e mai sfânt şi mai mare 🙄
  Şi atunci un înţelept a venit cu ideea să-i sărbătorească pe tşţi odată, deşi au fiecare câte o zi sfântă în calendar .
  Cel puţin aşa am înţeles eu….

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: