PE NOI, CEI 7,4 MILIOANE, CÂND NE PUBLICAŢI ÎN MONITORUL OFICIAL? ŞI O DEPARAZITARE LA CCR

„OPINIE SEPARATĂ,

Dezacordul exprimat în raport cu hotărâre de invalidare a rezultatelor referendumului naţional din data de 29 iulie 2012, are la bază faptul că aceasta a fost adoptată prin raportare la prevederile art. 2 alin. 1 lit. c) din Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României, soluţie prefigurată prin ‘erata’ din data de 6 august 2012, referitoare la Hotărârea Curţii Constituţionale nr. 3 din 2 august 2012, ‘erată’ la adoptarea căreia nu am fost consultaţi, procedeu fără precedent în jurisprudenţa constituţională.

În acest sens, evidenţiem faptul că, pe de o parte, prin Hotărârea nr. 3 din 2 august 2012, Curtea Constituţională a statuat în sensul că cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate ‘au dreptul de a vota în mod liber în străinătate pe listele electorale suplimentare’, iar ‘raţiunea pentru care aceşti cetăţeni nu sunt înscrişi în listele electorale permanente rezidă în faptul că nu au domiciliul în ţară, astfel încât numărul acestora nu poate influenţa cvorumul legal de participare la referendum, respectiv majoritatea persoanelor înscrise pe listele electorale permanente’, iar pe de altă parte, erata completatoare face referire la ‘listele electorale cuprinzând cetăţenii români cu drept de vot care au împlinit vârsta de 18 ani până în ziua alegerilor inclusiv’, aşadar indiferent de domiciliu.

Soluţia adoptată este contrară şi celor statuate prin pct. 2 din Hotărârea nr. 4 din 14 august 2012, hotărâre prin care, cu majoritate de voturi, Curtea a statuat următoarele – ‘completarea operată de către judecătorul raportor nu influenţează şi nu poate influenţa hotărârea pe care Curtea Constituţională o va adopta conform art. 47 alin. 1 din Legea nr. 47/1992′.

Pe de altă parte, în jurisprudenţa sa referitoare la organizarea şi desfăşurarea referendumului, ‘Curtea reţine că cetăţenii români care îşi exercită dreptul de vot în secţiile de votare aflate în străinătate sunt înscrişi pe liste electorale suplimentare’.

Potrivit art.25 alin.(22) din Legea nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului ,,pentru corecta desfăşurare a referendumului, Biroul Electoral Central emite hotărâri în interpretarea legii, hotărâri care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I’.

În baza acestui text, Biroul Electoral Central a adoptat Hotărârea nr.34H din 28 iulie 2012, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.531 din 31 iulie 2012, prin care a stabilit că ,,în cazul referendumului naţional pentru demiterea Preşedintelui României sunt aplicabile prevederile titlului I al Legii nr.35/2008 pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului şi pentru modificarea şi completarea Legii nr.67/2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, a Legii administraţiei publice locale nr.215/2001 şi a Legii nr.393/2004 privind Statutul aleşilor locali, cu modificările şi completările ulterioare, în măsura în care Legea nr.3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, cu modificările şi completările ulterioare, nu dispune altfel’.

Articolul 26 alin.(2) din Legea nr. 35/2008 prevede că listele electorale permanente ,,se întocmesc pe localităţi şi cuprind pe toţi cetăţenii cu drept de vot care domiciliază în localitatea pentru care ele au fost întocmite’.

Potrivit art.27 alin.(2) din aceeaşi lege, în listele electorale suplimentare vor fi trecuţi cetăţenii români din străinătate care fac dovada cu paşaportul cu menţiunea privind stabilirea domiciliului în străinătate, cetăţenii români care arată că au reşedinţa prin prezentarea paşaportului simplu sau a cărţii de identitate, însoţite de documentul emis de autorităţile străine care dovedeşte reşedinţa în străinătate.

Listele electorale permanente sunt definite prin prevederile art. 7 alin. 1) din Legea nr. 370/2004, pentru alegerea Preşedintelui României, în care se statuează că acestea ‘se întocmesc pe comune, oraşe şi municipii, după caz, şi cuprind toţi alegătorii care domiciliază în comuna, oraşul sau municipiul pentru care ele au fost întocmite’.

În sensul legii, starea de fapt (domiciliază) se suprapune peste starea de drept (au domiciliul), motiv pentru care cetăţenii români cu domiciliul ori reşedinţa în străinătate nu pot fi incluşi în listele electorale permanente, însă îşi pot exercita dreptul de vot fiind cuprinşi în listele electorale suplimentare. Prin urmare includerea în listele electorale permanente a celor 1101809 cetăţeni români cu domiciliul ori reşedinţa în străinătate, la care se adaugă o parte dintre ceilalţi 1468369 cetăţeni aflaţi în aceeaşi situaţie, dintre care unii sunt minori este de natură să afecteze rezultatul referendumului.

Soluţia este promovată şi prin Liniile directoare privind alegerile, adoptate de către Comisia de la Veneţia în cadrul celei de-a 51-a sesiuni plenare de la Veneţia, din 5-6 iulie 2002, prin care la art. I 1.2. se prevede că o listă electorală suplimentară poate permite să voteze persoanelor care şi-au schimbat domiciliul.

Considerăm că listele electorale permanente nu pot cuprinde nici pe cei 512379 cetăţeni români cu drept de vot ale căror acte de identitate au expirat, fără a fi reînnoite până în ziua votului. Aceasta deoarece, în sensul art. 2 lit. d) din Legea nr. 370/2004, pentru alegerea Preşedintelui României, actele de identitate trebuie să fie valabile în ziua votării. În caz contrar, menţinerea acestei categorii de persoane pe listele electorale permanente, este de natură să consacre o nouă categorie, a celor care nu îşi pot exercita dreptul de vot, persoane care în mod obiectiv vor fi absente. În ipoteza în care dreptul de vot este exercitat pe baza unei cărţi de identitate provizorie, respectivele persoane sunt trecute şi pe liste electorale suplimentare.

Faţă de cele expuse, cifra de 18292464 de persoane înscrise în listele electorale permanente, cifră luată în considerare la adoptarea hotărârii, nu reflectă structura şi dimensiunea corpului electoral actual.

Pornind de la continua scădere a populaţiei României, de la datele statistice furnizate în mod oficial, de la necesitatea eliminării din liste a celor decedaţi, a persoanelor care au pierdut cetăţenia ori drepturile electorale considerând că în listele electorale permanente nu pot fi incluşi cetăţenii români cu domiciliul ori reşedinţa în străinătate şi nici cei ale căror acte de identitate nu sunt valabile, constatăm că datele finale sunt de natură să conducă la validarea rezultatelor referendumului.”

Judecător Judecător Judecător

Ion Predescu Acsinte Gaspar Tudorel Toader

32 răspunsuri to “PE NOI, CEI 7,4 MILIOANE, CÂND NE PUBLICAŢI ÎN MONITORUL OFICIAL? ŞI O DEPARAZITARE LA CCR”

 1. Ghita Bizonu' Says:

  In cinstea Reintoarcerii , sa ne amintim de marile sale victorii pe calea Reformei :

 2. ada157 Says:

  Rox

  Suntem in prostia omeneasca sau USL NU a vrut cu adevarat sa-l demita pe Betiv.
  Cum NU au fost in stare sa stabileasca cati romania suntem , numeric ?????
  Cand stii ca ai soarta legata de qvorum ?????
  Daca nici lucruri elementare Nu poti sa le faci ??

  De ce trebuie sa imbolnavesti de nervi 7,4 milioane de oameni???

  DIN IMPOTENTA…

  Strangeai 500000 semnaturi faceai o lege in Parlament… dar ceva sigura .

  Basescu ii spulbera pina de Decebrie.. Le doresc sanatate..
  Au fost europeni , au avut stil , au vrut totul facut LEGAL….si Aspazia si Sefl ei si-au bagat picioarele cu cinism ….La m ai mare…

 3. Last Says:

  http://www.cotidianul.ro/antonescu-nu-a-vrut-sa-lase-impresia-ca-se-agata-de-functia-de-presedinte-interimar-192628/

  santaj urat Gordon, lipsa de sange in instalatie, revolta in partide …

 4. PE NOI, CEI 7,4 MILIOANE, CÂND NE PUBLICAŢI ÎN MONITORUL OFICIAL? ŞI O DEPARAZITARE LA CCR » Bloogle Says:

  […] Original Blog » 28 August 2012 – Blog « Un paradox posibil: stai la vila in Pipera si platesti cu 60% mai putin la intretinere […]

 5. Last Says:

  rahatul cu amenintarile: daca chiar ne taia ceva fonduri (care ? ca de abia ciuguleam cate ceva din alea ioropene; cu FMI aveam acord de ala precautionar, le dadeam banii inapoi deja), le puneam la loc jupuind grasii din PDL si aveam si de pensii si de toate …

  Din nou tre sa ne uitam la Orban care nationalizeaza in draci, ii f.te pe alde colosi din energie francezi, germani, le ia suprataxa bancara la vestici etc etc. si uita sa se inflameze careva.

 6. mariusnyc Says:

  As paria ca listele vor ramane aceleasi pina la alegerile generale , n-avem cu cine …daca nu se iau masuri urgente si schimbarea garniturii de guvernare cu oameni care stiu cu ce se mananca , va fi dezastru in decembrie. Daca vor sa aiba macar 25% prezenta la vot

 7. Last Says:

  in paranteza fie zis, daca functionaru ala Gordon s-ar fi dedat la amenintari (cum scrie in cotidianul) atunci ai nostri ca brazii trebuiau pur si simplu sa publice rapid ABSOLUT TOT in presa, sa dea stenograme, inregistrari si sa il invite imediat sa paraseasca tara.

 8. Roxana Iordache Says:

  @Ghita, n-am sonor. 🙂

  @ada157. Până când o să tot repetăm aceleaşi erori? Am spus de un milion de ori şi e foarte clar că manevra Rus a fost deliberată, ca să-l scoată din joc pe Crin şi să lovească în USL – nu doar în PNL.

  @Last. Da, dar Orban e la ei în stabiliment, i se permite orice, iar subalternii de socialişti nu sunt în stare de nimic, fiindcă sunt îmbârligaţi transpartinic în afaceri şi interese oneroase.

  @mariusnyc. Stai liniştit, o să schimbe Securitatea garnitura. :mrgreen:

 9. Last Says:

  Romania nu a avut o replica OFICIALA CLARA. S-au ingalbenit, s-au dus la bruxelles si au adus alte porunci. Putea sa guitze alde martens cat voia, a lipsit o pozitie clara guvernamentala / prezidentiala.

 10. Roxana Iordache Says:

  @Last. Gordon a fost laş, nici n-a avut curajul să-i spună lui Crin de faptul că Dept. de Stat avea să-i acuze de fraudă în eventualitatea în care CCR n-ar fi fraudat referendumul.

  Pe Ponta e posibil ca Gordon să-l fi ameninţat, deşi nu cred că era nevoie, pentru că Victoraş ia poziţia de drepţi anticipat.

 11. Radu Humor Says:

  Trebuie ca motivarea celor trei judecători , împreună cu motivarea/raportul celor șase să fie înaintate în paralel Înaltei Curți de Casație și Justiție din România și din UE (cum s-o chema ea), dar și la Comisia de la Veneția spre a se pronunța pe acest controversat subiect. Dacă USL n-are curajul sau îndrăzneala să o facă, atunci Societatea Civilă este obligată să meargă, la fel ca altădată, cu jalba-n băț pe la Curțile europene .
  Dar înainte de toate trebuie sesizate toate ambasadele străine din România al căror punct de vedere legat de Referendumuri îl așteptăm !
  Este ceva strigător la cer, să fim înjosiți și batjocoriți cu dreptatea în mână de către o șleahtă de nemernici, susținuți de alții de teapa lor de pe aiurea ! :mrgreen:
  Vorba aia :
  Faceți loc ! Faceți loc !!
  Nu ne-mpiedicăm de-un floc !

 12. Roxana Iordache Says:

  Radu Humor. Ai umor. De data asta, involuntar. 🙂

 13. Last Says:

  Stiu ca scriam niste comentarii pe alt blog (inainte de referendum), zicand ca basescu e terminat. Motivul ? S-ar fi aplicat ordonanta de urgenta pentru ca ceea ce a cerut (ilegal) CCR oricum putea sa astepte promulgarea prezidentiala.

  Si brusc ne-a izbit in plin: acceptarea unor conditii abuzive de la bruxelles, acceptarea modificarii legii pt acceptare cvorum.
  Nici o impotrivire. Nici o iesire PUBLICA. Inghitit totul. Pe spatele nostru.
  Ne-ar fi salvat existenta unui ministru de interne care sa faca rapid evaluarea corecta a cetatenilor cu drept de vot.
  Nimic, nimic, nimic. Profesionalism zero.

 14. mert245 Says:

  Stiti cine
  1) a vrut suspendarea lui basel in septembrie?
  2) a vrut suspendarea lui basel in iulie?
  3)cine a fost primul care a cerut sa se asigure cvorum ieri in parlament?
  4)cine a tradat?

 15. mariusnyc Says:

  sunt pline ministerele si deconcentratele de pedelei cu renume penal. dezgustator. gata cu prosteala, toleranta zero incepand de astazi

 16. mariusnyc Says:

  #sunt pline ministerele si deconcentratele de pedelei cu renume penal. dezgustator. gata cu prosteala, toleranta zero incepand de astazi

 17. De ce accepta liderii europeni si americani incalcarea democratiei in Romania? Alianta Basescu – Merkel – Barroso – Mark Gitenstein – Philip Gordon impotriva poporului roman « Hai ca se poate! Says:

  […] PE NOI, CEI 7,4 MILIOANE, CÂND NE PUBLICAŢI ÎN MONITORUL OFICIAL? ŞI O DEPARAZITARE LA CCR […]

 18. Roxana Iordache Says:

  @mert245. Ia luminează-ne! Că Rus în mod sigur n-are nici o vină. :mrgreen: Nici în cazul Grăjdan. :mrgreen:

 19. Abdulah Catli Says:

  O sa ne publice si pe noi astia 7,4 mil.,numai ca nu in M.Of. ci in comunicatele PICCJ, DIICOT, DNA sau pe site-ul IGPR la urmariti general. Si crede-ma ca nu exagerez as vrea dar ……ultimele evenimente ma fac sa cred ca jihadul va incepe.Si ma ref.aici la urm.evenimente:
  1)noul dos.penal a lui AN
  2)cei 3 sefi ai sectiilor de votare la care s-a inceput u.p.
  3)trimiterea in judecata a lui Vasile Lata ex-primar PNL de Sacele http://www.dailymotion.com/video/xmzh5x_vasile-laya-un-primar-iubit_news
  Acesta a mai fost trimis odata, tinut 8 luni in arest si achitat de ICCJ, acum a mobilizat lumea la vot si anterior solicitase si daune in instanta pentru vechiul dos., DNA-ul cu „Stapanul manevrelor” reinstalat a demarat actiunea de razbunare.

 20. Un simpatizant poate neautentic Says:

  Stiti cine
  1) a vrut suspendarea lui basel in septembrie?
  2) a vrut suspendarea lui basel in iulie?
  3)cine a fost primul care a cerut sa se asigure cvorum ieri in parlament?
  4)cine a tradat?
  __________________________________________

  Ahaaaaa! Elementar draga Watson 😎 🙄

 21. Un simpatizant poate neautentic Says:

  Stiti cine
  1) a vrut suspendarea lui basel in septembrie?
  2) a vrut suspendarea lui basel in iulie?
  3)cine a fost primul care a cerut sa se asigure cvorum ieri in parlament?
  4)cine a tradat?
  ________________________________________
  @Mert

  Auzi Mert ,intrebarea de la punctul 4, are legatura cu celalalte ?… 😎

 22. Roxana Iordache Says:

  @Abdulah Catli. Tu eşti departe, dar evaluezi de parcă ai fi încă aici. Într-un fel, ai să rămâi mereu aici.

  @Simpaticule. Victima e de vină. 😛

 23. mert245 Says:

  Rus e cap de lista (urasc grupul de la Cluj)

 24. Un simpatizant poate neautentic Says:

  @Simpaticule. Victima e de vină.
  ______________________________________
  @Roxana

  Posibil,depinde in ce roman politist suntem . 🙂

  Eu insa cred varianta clasica ,cea cu „cherchez la femme” 😎 .Mi-ar mai trebui insa un mic indiciu,macar culoarea bluzei , lungimea tocului impartita la 3 sau primele trei cifre din anul nasterii adunate intre ele … 😎

 25. Un simpatizant poate neautentic Says:

  Rus e cap de lista (urasc grupul de la Cluj)
  __________________________________
  @Mert245

  Rus a cerut ieri sa se asigura cvorum in Parlament ?…. Incerci sa imi induci o pista falsa ca sa imi verifici vigilenta ? 😎 .

 26. mert245 Says:

  @simpatizant
  Ii raspunsesem Roaxanei

 27. mert245 Says:

  oops.Sorry

  Roxanei

 28. Un simpatizant poate neautentic Says:

  @simpatizant
  Ii raspunsesem Roaxanei
  ______________________________
  @mert245

  Nu mi-am dat seama Mert ,nu ai pus „destinatarul ” 🙂

  Acum poti sa imi rezolvi enigma politista, sau iti place sa fierbi oamenii ? 😎

 29. mert245 Says:

  @simpatizant
  Nu iti rezolv enigma.Nu vreau sa zici ca mint
  Cerceteaza singur si vei afla.

 30. Un simpatizant poate neautentic Says:

  „Nu iti rezolv enigma.Nu vreau sa zici ca mint
  Cerceteaza singur si vei afla.”
  _______________________________________
  @Mert245

  Mert,asa de tare iti pasa de ce spun eu ? 🙂 Sa stii ca nu-i frumos sa spui ca vezi o tradare ,iar apoi sa nu dai amanunte atunci cand ele iti sunt cerute .Unii (eu nuuuu!!!!) ar putea sa creada ca ai vorbit aiurea ! De ce cred aia, nu iti pasa ? 😎

 31. Roxana Iordache Says:

  @mert245. Bănuiam eu. 🙂 Trebuie să scăpaţi de nemernicii-ăia şi ştii asta, pentru că altfel vor fi tot timpul un factor de tensiune în PSD şi implicit – sau explicit! – în USL.

  @Simpaticule. S-a făcut la telefon. :mrgreen: Superficialitatea cu care tratezi un eveniment deosebit de grav nu e chiar OK. Sigur că-i nevoie de umor, dar uneori e ca nuca-n perete. 😛

 32. Un simpatizant poate neautentic Says:

  S-a făcut la telefon. Superficialitatea cu care tratezi un eveniment deosebit de grav nu e chiar OK. Sigur că-i nevoie de umor, dar uneori e ca nuca-n perete.
  ______________________________
  @Roxana

  Ei,acuma nu a fost deloc ca nuca-n perete, iar umorul nu inseamna obligatoriu superificialitate … 🙄 .Esti tu rea ,dificila si nu iti place nimic din ce fac 🙂

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: