REMEMBER, „BAROANE!”

Ce semeţ erai odinioară, dragul meu, de n-ai mai fi fost. Şi ce mojic! ce mitocan! Ce bădăran! Nu te mai recunosc. Parcă în hainele tale a intrat alt om şi parcă celălalt a plecat în pielea goală, pe undeva, prin ceruri ori iad.

Botul nu-ţi mai e aşa gros, fălcile ţi-s mai puţin dolofane şi ai început, Doamne!, să şi surâzi cu buzele alea groase, şterse de unsoare. Ceafa ţi s-a mai tras, guşa s-a mai moderat, burta caută un relief mai aproape de spinare. Nici părţile de dindărăt nu mai sunt atât de expresiv dominante, dedesuptul croielii scurte.

Cred că nu mai iei dimineaţa patru cafele cu lapte, o halcă de şuncă şi opt prăjituri, cu care ţi-ai pus din nou în funcţiune intestinul gros, anemiat de răbdări prăjite. Te umpluseşi bine, până la râgâială. Ţi-aduci aminte ce sfrijit erai pe când erai sărac şi cum ne pălmuia căutătura ta aţâţată după ce te-ai procopsit. Îndopat cu bunurile mele, nu-ţi mai dam de nas şi ţi s-a părut că eram pus pe lume ca să slujesc mădularele tale, burţii, guşii, sacului şi dăsagilor tăi: ăsta era rostul meu, a trebuit să-l aflu de la tine, flămândule, roşcovanule, boboşatule, umflatule.

Mi-ai împuţit salteaua pe care te-am culcat, mi-ai murdărit apa din care ai băut şi cu care te-ai spălat. Picioarele tale se scăldau în Olt, şi mirosea pănă la Calafat, nobilă spurcăciune!

I-auzi! Vrea să-mi fie stăpân şi să slugăresc la maţele lui, eu care nu m-am băgat rândaş nici la boierul meu. Vrea trei părţi şi din văzduhul meu, ca să răsufle în răcoarea mea numai el. Lasă-mă să-mi aleg stăpânul care-l vreau eu, dacă trebuie să mă robesc, nu să mă ia la jug şi bici, înfăşcat de ceafă, cine pofteşte.

Uită-te, mă, la mine! Baroane! Să ne desfacem hârtiile amândoi, eu zapisul şi hrisoavele mele, scrise pe cojoc, şi tu zdrenţele tale. Scrie pe ale tale Radu? Nu scrie!… Scrie Ştefan? ? Nu scrie!… Scrie Mihai, scrie Vlad, scrie Matei? Nu! Păi ce scrie pe cârpele tale? Degete sterse de sânge?

Mi-a ieşit o floare-n grădină, ca o pasăre roşie rotată, cu miezul de aur. Ai prihănit-o. Ţi-ai pus labele pe ea şi s-a uscat. Mi-a dat spicul în ţarină cât hulubul şi mi l-ai rupt. Mi-ai luat poamele din livadă cu carul şi te-ai dus cu el. Ţi-ai pus pliscul cu zece mii de nări pe stânca izvoarelor mele, şi le-ai sorbit din adânc şi le-ai secat. Mocirlă şi bale rămân după tine în munţi şi secetă galbenă pustie în şes. Şi din toate păsările cu graiuri cântătoare, îmi laşi cârdurile de ciori.

Începi să tremuri acum, căzătură. Aşa s-a întâmplat cu toţi câţi au umblat să-mi fure binele ce mi l-a dat Dumnezeu. Te-ai cam subţiat şi învineţit. Obrazul ţi-a intrat în gură, gulerul ţi-a căzut pe gât ca un cerc de putină uscată. Dacă te mai usuci niţel, o să-ţi adune doagele de pe jos. Ce floacă plouată-n capul tău! Ce mustaţă pleoştită! Ce ochi fleşcăiţi! Parcă eşti un şoarece, scos din apă, fiartă, de coadă, Baroane…

PAMFLET DE TUDOR ARGHEZI

Publicat în Informaţia zilei, 30 septembrie 1943,
face parte din volumul Pamflete, Editura Minerva, 1979

Preluat de pe site-ul http://100ro.blogspot.ro

15 răspunsuri to “REMEMBER, „BAROANE!””

 1. REMEMBER, “BAROANE!” » Bloogle Says:

  […] Original Blog » 04 August 2012 – Blog « A fugi, a supraviețui […]

 2. Dawson Says:

  Remember si asta: Crin vine diseara la Sandra:
  http://hristea.wordpress.com/2012/08/04/antonescu-la-sandra/

 3. Roxana Iordache Says:

  Da.

 4. elenaen Says:

  Observam ca Basescu este in cotinuare in campanie electorala. Stiam ca s- a terminat pe 29 iulie. In acest moment posturile tv de stiri transmit in direct de la fostul sau sediu de campanie electorala. Este inadmisbil ca i se permite sa apara zilnic sa critice, sa insulte, sa dea lectii etc. Ce face USL – ul?

 5. Dawson Says:

  Fetele Power Praf au luat-o pe coaja in sferturi la spada. Baga-mi-as!!! Aici eram convins ca Romania are acontat un aur…

 6. Releniki Says:

  Faptul ca apare ca nebunu sa dea indicatii cum sa se actualizeze listele creaza efect invers de ceea ce se asteapta el si bashishtii: DISCREDITAREA totala si alunecarea un CARICATURA.

  Confirma la punct imaginea pe care i-a facut-o Mircea Badea: un nebun intr-un tricou intr-o curticica ce se crede Napoleon.

 7. Sandi Says:

  Ghitzanstein o sa vina sa ne spuna ca in America nu exista titlul asta nobiliar !

 8. Kinjiru Says:

  Nu se autosesizeaza autoritatile, ca e un diliu undeva in Bucuresti care zbiara de pe un podium indicatii, aduna presa in zona, face urat. Nimeni, nimic? Daca facea asta , sa zicem Sova in martie, era totul in regula?

 9. Sandi Says:

  Dawson spune:
  sâmbătă 4 august 2012 la 12:27:03 pm
  Fetele Power Praf au luat-o pe coaja in sferturi la spada. Baga-mi-as!!! Aici eram convins ca Romania are acontat un aur…

  ****

  Asa cum am mai spus , Cel mai mare dezastru al RO la o Olimpiada !

 10. Kinjiru Says:

  Recomand un serial: „The Newsroom” pentru televiziuni, si altul: „Political animals”, pentru politicieni. Si chiar mi-ar place ca pe viitor sa apara o lege prin care cei care vor sa isi exprime votul sa se autoanunte la primarii.

 11. Diana Says:

  cotidianul.ro: Ponta infirmă că a discutat cu Antonescu despre o posibilă remaniere guvernamentală http://www.cotidianul.ro/ponta-infirma-ca-a-discutat-cu-antonescu-despre-o-posibila-remaniere-guvernamentala-190513/
  Prin urmare, avem urmatoarele variante: si-a bagat rus mintile in cap, rus va fi eludat, ponta minte sau guvernul ne lucreaza pe toti.

 12. Roxana Iordache Says:

  Vă mulţumesc pentru comentarii!

  NEW POST!

 13. Franklin Says:

  Extraordinar, recitind asa ceva iti vine sa te lasi de scris, Din pacate, se potriveste astazi altor ambasadori, adica ambasadorilor altor state.

 14. gigi_praf Says:

  „Andrisantul” acestui pamflet, baronul Manfred von Killinger, ministru plenipotentiar al Germaniei naziste la Bucuresti, a sfirsit prost: si-a tras un glont in scafirlie imediat dupa 23 august ’44. Baronu’ zilelor noastre nici sa-si dea demisia nu are curaj. Secatura…

 15. Ghita Bizonu' Says:

  „Din vremea cavernelor, cand daca aveau ceva de impartit se luau la tranta dreapta, oamenii s-au civilizat si au ajuns sa nu se mai bata decat foarte rar de la egal la egal, practica timpului nostru fiind ca un ins sa stea smirna, iar altul sa-i care palme peste obraji si pumni perpendiculari pe maxilare. Aceasta operatie care, cu un termen militar, se cheama „mutarea falcilor“ e introdusa pe scara larga in cele mai felurite medii unde s-a stabilit o ierarhie. Viata nu ne-a iertat si am vazut in repetate randuri cum un om, de multe ori nici mai puternic, nici mai inteligent si nici mai frumos, bate pe un altul, iar victima nu poate riposta in nici un fel, ci sta cu mainile in jos si inghite. […]
  Pana acum, popoarele, daca aveau ceva intre ele, se luau la o tranta mai mult sau mai putin dreapta. Au fost state puternice care au cotropit tari mici, dar acestea s-au aparat si ele cum au putut, lovind unde au nimerit. Niciodata pana azi natiunea agresoare n-a pretins natiunii atacate sa stea in fata ei in pozitie de drepti.
  Cursul evenimentelor din ultimii ani tinde sa stabileasca in Europa un fel de ierarhie de pe urma careia vom avea state-comisari, care isi vor lua sarcina sa aplice corectii popoarelor inferioare, fara ca acestea sa poata macar cracni. Cu alte cuvinte, istoria a ajuns in faza mutarii falcilor la natiuni.”
  din Geo Bogza – “Mutarea falcilor la natiuni” (1933)

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: