MESAJUL PREZIDENŢIAL DE DUPĂ DECIZIA CCR

”Bună seara! Bine aţi venit!

Am luat cu toţii act de decizia Curţii Constituţionale şi, chiar dacă ea înseamnă practic o amânare neaşteptată a verdictului şi a punctului final al acestui referendum, cred că dincolo de respectarea acestei decizii, pe care cu toţii am angajat-o, trebuie să mai constatăm un lucru pe care se cuvine să-l salutăm şi în orice caz eu o fac. Această amânare are în fond, la originea ei, convingerea Curţii că în procesul democratic contează fiecare vot şi contează voturile oamenilor reali. Este, cred, în acest fundament, încă o dată de salutat, al deciziei Curţii, încă o dovadă că democraţia are sens numai atunci când înseamnă însumarea exprimării libere a fiecărui cetăţean.

Cred că un merit la această evoluţie a lucrurilor, evoluţie benefică, îl are presa, îl aveţi dumneavoastră – vă mulţumesc pentru acest lucru, îl are opinia publică din România, care în toate aceste zile a discutat în termeni responsabili, chiar dacă uneori pasionali, despre lucruri care într-adevăr ne privesc ca societate, ca indivizi, ca destin. Şi iată de ce, încă o dată o spun, merită mereu şi mereu să facem în democraţie elogiul libertăţii de exprimare.

Sigur, vom avea o decizie definitivă a Curţii şi vom ştii dacă vom avea alegeri prezidenţiale anticipate sau nu, în data de 12 septembrie. Asta nu înseamnă însă, nici că va continua o campanie electorală, care s-a încheiat înaintea referendumului, şi nu înseamnă în niciun caz că România traversează până atunci o perioadă de instabilitate. În România există un Guvern pe deplin legitim şi care lucrează cu toate instituţiile sale. În România există un Parlament, chiar dacă acum în vacanţa curentă, dar un Parlament pe deplin legitim. În România există instituţia Prezidenţială, chiar sub titlul de interimat, care va funcţiona şi ea în parametri normali.

Toate instituţiile financiare, politice, de altă natură, internaţionale au în România pentru toată această perioadă interlocutori oficiali, pe deplin calificaţi şi pe deplin legitimi. Nu înainte de toate, cred că Guvernul are misiunea în toată această perioadă să revină cu maximum de preocupare şi cu maximum de eficienţă la treburile sale curente, la problemele foarte serioase cu care România se confruntă şi mă bucur să văd că o face, a făcut-o încă din cursul acestei campanii, în paralel cu campania electorală pentru referendum, şi cred că din punct de vedere al bătăliei politice referendumul a trecut. Sigur, sunt nişte lucruri pe care Curtea le-a cerut instituţiilor şi unor instituţii guvernamentale sau în subordine guvernamentală. Şi, în sensul acesta, categoric Ministerul Administraţiei şi Internelor va trebui să-şi facă cu mai multă eficienţă, cu toată eficienţa, datoria până la data stabilită de Curtea Constituţională şi, desigur, de atunci încolo.

Dar, cum spuneam, bătălia politică, în acest moment, s-a încheiat. Ea va reîncepe spre sfârşitul acestei toamne, când vom avea cu siguranţă alegeri parlamentare şi, în opinia mea, destul de probabil şi alegeri prezidenţiale. Deocamdată, pentru Guvern, pentru toate instituţiile statului, există problemele curente, de natură economică, de natură socială ale acestei ţări, şi prima obligaţie a acestor instituţii în frunte cu Guvernul este să le abordeze şi să le rezolve.

Aş vrea, încă o dată, să mulţumesc tuturor cetăţenilor României care s-au manifestat, care s-au exprimat. Mă bucur că pot să le spun acum: iată, este adevărat ceea ce trebuie să credem cu toţii mereu – votul nostru şi manifestarea noastră politică democratică întotdeauna contează. De asemenea, vreau să mulţumesc încă o dată instituţiilor care şi-au făcut şi îşi fac datoria arătând, în frunte, iată, cu Curtea Constituţională, că România este o ţară cu adevărat democratică, că România este o ţară în care echilibrul puterilor este respectat şi este funcţional, că România este un stat de drept şi că România este o ţară care poate, din toate aceste puncte de vedere, să se gândească cu optimism şi cu încredere la viitor.

Vă mulţumesc şi, pe toată perioada care urmează, vom avea întâlniri, cu voia dumneavoastră, atunci când lucruri de natură instituţională vor trebui comunicate opiniei publice. O voi face totdeauna atunci când va fi nevoie. Vă mulţumesc! O seară bună!”

Foto şi transcriere via presidency.ro (2 august). Sublinierile îmi aparţin.

Reclame

8 răspunsuri to “MESAJUL PREZIDENŢIAL DE DUPĂ DECIZIA CCR”

 1. Sandi Says:

  Cuvantarile astea ale lui Crin sunt binevenite . Pentru gloata nehotarata inca !

 2. cineva Says:

  Cum adica Luluta i-a prelungit mandatul lui Danel la dna? Poate asa pur si simplu? Si Corlatean ce pula calului face? Doarme in papuci? Scularea nerozilor ca nu va mai votez in vecii vecilor amin! Demiterea lui Patru de la AEP! Treziti-va idiotilor! Ponta, trezirea! ROXANA, pe firul scurt poti transmite mesaje de acest gen unde trebuie? Ca m-am saturat de suficienta imbecililor astora!

 3. Sandi Says:

  @ cineva…

  ” P.S. pentru cine nu stie, Corlatean nu-si leaga nici sireturile de la pantofi fara sa ceara voie la Ponta, daramite sa aiba vreo initiativa la minister. daca cineva a decis in guvernul Ponta ca ministrul justitiei sa dea verde pentru prelungirea mandatului lui Morar, acela este Victor Ponta ”

  http://www.realitateamea.ro/2012/08/de-ce-prelungeste-titus-corlatean-mandatul-lui-daniel-morar.html

  Ce sa fie, ce sa fie ?!?

 4. cineva Says:

  Am citit si aia dar atunci poa’ sa plece acasa, zic, eventual la grupa mica ca acolo se invata legatul sireturilor.

 5. Sandi Says:

  Sa fie vreun aranjament Ponta – Morar in legatura cu soarta lui Nastase ?!? Ar fi extrem de nasol asa ceva pentru USL ( liberali adica !)

 6. Xen Says:

  Presupun ca e intotdeauna bine de stiut (in avans pe cat posibil) care sunt urmatorii pasi ai inamicului/adversarilor, ziceti-le cum vreti. Unul din „consilierii” basisti/pdl de la distanta a fost dintotdeauna Dragos Aligica, „strategul” si propagandistul cu inalte scoli. Dupa amanarea CCR – stranie, dupa mine, datorita acestui interval de timp atat de lung – bashitii vor marsa si pe ideea fraudei electorale. Dar e mai bine s-o auziti chiar de la sursa, din gura bouleanului. Practic li se traseaza punctual strategia urmatoarei etape, fapt pentru care va recomand sa cititi tot articolul. USL a fost prinsa de prea multe ori deja cu izmenele-n vine, ambuscata, derutata, incapabila sa anticipeze, cu cateva miscari in avans, posibilele mutari ale adversarilor.

  „2. Tema fraudei trebuia sa fie tema saptamanii. Tema estimarii dimensiunilor fraudei. Tema numarului real al DA-urilor fata de cel fictiv si fraudulos. Tema pedepsirii faptuitorilor. Tema identificarii punctuale a celor ce distrug esenta procesului democratic: procesul de votare.(…) Din estimarile mele, numarul de DA-uri ar trebui sa fie cu 10% mai mic decat cel formal inregistrat. (…) Este normal si firesc sa verificam care este numarul real al DA-urilor? E el sau nu mai mic cu cel putin 10%, asa cum sugereaza evaluari statistice elementare. Cate voturi voturi multiple sunt? Cate masluiri? Cati detinuti fara drept de vot au votat? Etc.

  E important sa avem pe masa aceasta tema din mai multe motive:
  E legitim si firesc sa clarificam asta.
E o contra-reactie strategica la presiunea relativ la numar si tensiunea dintre real si formal pusa de USL si teoretizata si raspanita in lume de simpatizantii lor de la Moscova.
E o metoda de a stavili elenul USL pentru renumarari si reevaluari. Daca e sa o facem lata cu renumararea, atunci sa fie clar ca ptr USL-isti chestiunea are implicatii penale.
  Cel mai important motiv este insa altul:
  Daca in urma deciziei Curtii Constituionale, Doamne fereste, se ajunge ca problema numerelor sa devina o problema majora, va exista o supapa prin care se va putea administra tensiunea creata pe amble parti. Conflictul nu va degenera si exploda. Atat timp cat vor fi in discutie si disputa numere si interpretarea lor, ramanem inca intr-un spatiu controlabil si administrabil, chiar daca este unul conflictual. Castigam timp.
  Acestea fiind spuse, sa notam ca ele se refera la un scenariu extrem. Convingerea mea este ca la Curtea Constitutionala se gandeste in termenii regulilor si formelor statului de drept si domniei legii, nu in termenii realismului Moscovit.”
  http://www.blogary.ro/2012/08/sa-facem-pe-desteptii-vorbind-despre-boicot-frauda-si-dragos-paul-aligica/

  Blogary a adunat tot ce putea avea mai stricat, mai otravit Romania – din tara si dinafara ei. Pentru mine acolo e un fel de Cloaca Maxima a groparilor Romaniei. Dar sunt printre ei unii sociologi, statisticieni si politruci de profesie care se pricep la manipulare

 7. Roxana Iordache Says:

  E bună treaba cu Daniel Morar. Trust me! 😉

 8. MESAJUL PREZIDENŢIAL DE DUPĂ DECIZIA CCR » Bloogle Says:

  […] Original Blog » 03 August 2012 – Blog « Cum arata cel mai scump apartament din New York […]

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: