DURERE ŞI REVOLTĂ LA MOARTEA UNUI PILOT DE ÎNCERCARE

Foto: exclusivnews.ro

De câte ori moare un pilot – cu atât mai mult un pilot de încercare – inima omului plânge.

Cu o zi înainte, murise un preot, asasinat în biserică, părintele-paroh Tudor Marin, considerat un părinte sufletesc al Focşaniului.

Ieri a murit – revoltător de stupid – un pilot de încercare, unul dintre cei mai buni din toate timpurile şi din toate locurile, Petru Lazăr, de la Aerostar Bacău.

Nu doar Moldova e în doliu. În doliu e întreaga Românie. Pentru că astfel de oameni şi asemenea profesii fac parte din paradigma eroică a unei naţiuni: în particular şi a umanităţii, în general.

Asemenea profesii nu se practică, nu se prestează: ele se oficiază. Au caracter misionar.

Când un erou în viaţă moare înainte de vreme, el devine martir. Moartea e în misiune e sublimă – a trăit-o şi artistul Emil Hossu.

Părintele Tudor este martirul unui psihopat, agent satanic (despre care în continuare nu am certitudinea că nu a fost montat de o mână lungă). A fost martirizat chiar în pragul hramului bisericii-monument istoric pe care a renăscut-o din praful abandonului comunist, după ce a venit din Mirceştiul veselului Alecsandri, unde oficiase ca preot de ţară (ascultaţi rezonanţa expresiei!). Hramul este Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul – 24 iunie.

Pilotul Petru Lazăr poate fi considerat martirul cauzei de a-şi delecta semenii – aţi constatat că, pe timp de pace, imensa majoritate a piloţilor care mor în legătură cu aparatul de zbor îşi găsesc sfârşitul în cadrul unor spectacole aviatice.

N-are importanţă vârsta în această cauză. Pilotul era experimentat, avea sub 60 de ani, era comandor în rezervă, un as.

De fapt, pilotul de elită este victima unei mari nesimţiri iresponsabile. Ce vreau să spun? Aceea că Petru Lazăr nici măcar n-a avut şansa de a muri în aer, aşa cum până la urmă îşi visează zborul la Dumnezeu orice pasăre de om. A murit fiindcă roţile avionului s-au împriponit în nişte cabluri lăsate de izbelişte pe pista de aterizare. La Băneşti.

Chiar credeţi că (doar) „Dorel” e de vină pentru asta? El e doar un biet efect, cauza sunt şefii sau patronii doreilor, nesimţiţi iresponsabili bolnavi după avere şi putere.

Deci, nu doreii care au lăsta cablurile pe pistă trebuie să răspundă. Sau nu doar ei – fiindcă responsabilitatea e, totuşi, personală, nu poţi da vina pe celălalt care te-a instigat la crimă, fără să-ţi asumi partea ta de vină: executarea.

Ar trebui să răspundă exemplar – pentru ca AŞA CEVA să nu se mai poată întâmpla NICIODATĂ în România – cei care au organizat mitingul aviatic. Nişte privaţi, n-am avut timp să aflu care – şi n-are importanţă, chiar de-ar fi prietenii mei, tot i-aş blama, deşi cred că prietenii mei n-ar fi în stare de asemenea indolenţă criminală.

Nu Aerostar Bacău şi nici Asociaţia Sportivă aferentă sunt, deci, organizatorii. Asta, conform declaraţiei directorului Aerostar, Grigore Filip, pentru site-ul bacau.adevarul.ro: “L-am cunoscut bine pe Petru Lazăr. Era un pilot de excepție care a zburat pe multe tipuri de avioane. Nu știu când trupul neînsuflețit va fi adus acasă, la Bacău. Acțiunea la care a participat pilotul nu era organizată nici de Aerostar, nici de Asociația Sportivă. Era ceva privat. Dumnezeu să-l ierte!”

Tristeţea sobră a directorului de la Aerostar spune multe: despre tăcere. Cine a organizat reuniunea fără să fie capabil să asigure condiţii e ca un mire manelist care îl angajează pe Caramitru să-i cânte la nuntă. Sigur, o să spuneţi că artistul ar fi de vină dacă ar participa. Nu veţi putea spune, însă, că pilotul de încercare – adică mortul – e de vină că a acceptat participarea, pentru că visul lui e ca în timpul liber să delecteze oamenii sau să-i ajute în diferite misiuni, inclusiv sau mai ales de salvare.

Ce vreau să spun e că în ţara asta cel mai tare lipseşte responsabilitatea. Avem nevoie ca de aer să învăţăm să fim responsabili. Fiecare, de la mic la mare. Şi să creştem copiii de aşa natură încât să înţeleagă de la primele clipiri de conştiinţă că e o creatură socială.

Nu doar inima plânge. Ci şi mintea se revoltă. 👿

Dumnezeu să-i odihnească pe părintele Tudor şi pe încercatul pilot Petru! 😥

P.S. Despre ce înseamnă pilot de încercare, întrebaţi-l pe M.S. Regele Mihai: şi-a câştigat pâinea pentru Familia Regală în exil din această profesie, de risc cotidian pentru ceilalţi. După care a crescut găini. Şi nu s-a ruşinat că munceşte. Munca e nobilă şi ea trebuie respectată ca atare. Cu condiţia să fie şi asigurată în consecinţă.

Aş putea divaga, aş putea scrie că visez zile cu industriile aeronautică, aviatică şi de apărare româneşti redevenite înfloritoare, şi cu multe altele…

Oricum, avem multe de povestit azi, am timp pentru câteva alte postări.

20 răspunsuri to “DURERE ŞI REVOLTĂ LA MOARTEA UNUI PILOT DE ÎNCERCARE”

 1. Franklin Says:

  Daca nu era tara plina de dorei si gigei nu mai ajungea Traian Basescu presedinte peste ea, cu ale sale 14 vizite de lucru la podul de la Maracineni. Responsabil si grijuliu presedinte, desi, de la o vreme nu prea vrea sa mai vorbeste cu noi :))

 2. msegapower Says:

  ce retardo nu mai e mana cuiva si la pilot? nu ai gasit nimic 🙂

  cat de cretina poti fi

 3. Radu Humor Says:

  Dumnezeu să-i ierte !
  Amândoi au murit dorind să ajute în felul lor niște semeni pe care-i vedeau și simțeau în cruntă și nemeritată suferință, să-i facă să uite de necazuri și să-i ajute să înțeleagă mai bine lumea nebună în care trăim 🙄
  Și asta mai ales de când s-a deschis robinetul democrației prost înțelese, zic unii, în realitate un plan monstruos de distrugere a ceea ce a ținut până acum de liant al societăților :
  Națiunile/statele libere și suverane 🙄
  Au dreptate cei care susțin că făcătura UE n-are sorți de izbândă și cât de curând va primi un M în față !
  Numai niște tembeli își puteau imagina că germanii, francezii, spaniolii, portughezii, polonezii, ca să nu vorbesc decât de cele mai mari și renumite națiuni, vor fi atât de dobitoci încât să intre, ademeniți cu zăhărelul într-o super entitate statală condusă, atenție !, de niște pretutindenari, cei care n-au o țară a lor( dar vroiau să-și tragă una pe măsura tupeului, nesimțirii și perfidiei lor) ajutați în experimentul perfid clocit, de niște trădători de neam și țară cumpărați la bucată și impuși prin manevre oculte, în funcții de decizie în majoritatea statelor !.
  O renunțare de bună voie la suveranitate, cum ne sugera cel mai nașparliu dintre șefii de stat, că așa-i place lui să se intituleze ( vorba bancului) de parcă ar fi suveran, cu coroana dată în lucru !

 4. DURERE ŞI REVOLTĂ LA MOARTEA UNUI PILOT DE ÎNCERCARE » Bloogle Says:

  […] Original Blog » 18 June 2012 – Blog « Astazi plec in Austria. Merg sa descopar regiunile Zell am See / Kaprun si Abtenau […]

 5. Mâţa Says:

  Lighioană, mizaţi prea mult pe mila Roxanei. O să am grijă ca după ce se alege praful şi pulberea de (regimul) Băsescu, să nu vă dea de pomană. Muriţi! Sau puneţi mâna şi munciţi cinstit, că e pe ultimele picături robinetul stăpânilor voştri penali 😀

 6. Roxana Iordache Says:

  @Franklin. Da, dar nu sunt ei principalii vinovaţi. Şi nici doar cei din spatele lor. Gândeşte-te la intelectualii care s-au pretat să presteze la Băsescu. 😐

  @msegapower. Atâta ai înţeles? Trişti mai sunteţi …

  @Radu Humor. Uniunea Europeană a fost un proiect generos, creştin-democrat şi tocmai de aceea, deturnat cu violenţă în contrariu. Eu cred că pariul nostru e să refacem UE aşa cum a fost preconizată de părinţii-fondatori şi să le lăsăm ticăloşilor majuscula. Cu M. 😆

  @Mâţa. Lasă-i, pisi, n-are sens! Mai e un pic, mai e un pic. 😉

 7. Mâţa Says:

  @Rox, realitatea e că m-am îndrăgostit de @Motraux, iar ăla mic, nepotu-său, s-a îndrăgostit de mine. Deci, ce fac?! 😳

 8. Roxana Iordache Says:

  @Mâţa. Fii atentă, că dacă mai dai o dată legătura la mine, s-ar putea ca fraierii chiar să creadă. 😆

 9. Bogdan Xenopol - CEO Cutezatorii Says:

  „Moartea e în misiune e sublimă ” – pentru ceilalti poate. Pentru subiect e tot pe acolo. Altfel… povesti si povesti

 10. Roxana Iordache Says:

  Bogdane, eşti simpatic, nu vreau să te contrazic. Undeva în copilăria ta e problema, pentru care, evident, nu eşti de vină. 😐

  Tu ce crezi că eşti ca om? Şi care crezi că sunt criteriile morale? Sau nu sunt? Sau cum? 😐

  Sincer îmi eşti foarte drag, altfel, nu mi-aş pierde timpul. 🙂

 11. cineva2 Says:

  Chiar nu suporti nici o critica? Se pare ca numai Mata e pe placul tau. Rezulta asa cum am mai zis, ca Mata e tot una cu Roxana. No doubt at all. qed

 12. Roxana Iordache Says:

  @cineva 2. Superb! Asta şi vrem. Acum, dacă te-am băgat în seamă, poate nu te mai sinucizi. 😆

 13. cineva2 Says:

  Patetic! Suferi rau…de scenarita! 🙂

 14. Roxana Iordache Says:

  Nimeni, nu eşti în stare nici măcar de un nick orginal. 😛 Să nu-ţi închipui că am să-mi mai pierd timpul cu tine, deci n-ai decât să postezi ce aberaţii vrei. De banat, nu te banez, fiindcă sincer am evitat până acum să se sinucidă cineva din cauza mea. 😛

 15. stejarul Says:

  @msegapower
  Te zbati gandac, te zbati dar tot la Targoviste veti ajunge! Fratii „rosii” is pe drumul „bun”! Se zbat si ei sa demonstreze ca alta alternativa decat „Targoviste” nu mai avem.

  @All

  Seful arhivelor Nationale (PNL) demis de ioan rus sa-i faca loc lui Dragan de la Cluj. Sub nasul lui Dragan famiglia „clujenilor” au „terminat” arhivele de la Cluj si s-au improprietarit cot la cot cu udrea si basescu cu sute de hectare de paduri si conacul de la Iclod care gazduia munca de zeci de ani unui adevarat roman (muzeul de arheologie de la Iclod). Sub aparenta „reparatiei”, caracatita rosie castiga teren. Noroc ca Crin e fericit! Se bucura de procentele obtinute in alegeri in ciuda faptului ca statistica arata ca daca ar fi candidat separat cele trei partide din usl ar fi castigat mai multe voturi.
  Gratie uninominalului pur, procentele apar ca sunt mai bune. Uninominalul cuantifica procentul primariilor castigate nu numarul de voturi. Deci e greu sa compari rezultatele de acum cu cele de la alegerile anterioare unde nu s-a aplicat uninominalul pur. Faptul ca procentele voturilor de acum e sub procentele voturilor din alegerile anterioare spune ca si procentele primariilor ar fi putut fi mai mare daca se candida separat.

 16. stejarul Says:

  @msegapower

  Cu cat te plateste guvernul milli-vanilli?

  @All

  Seful arhivelor Nationale(PNL) demis sa-i faca loc lui Dragan de la Cluj. Interese mari la mijloc! Caracatita rosie se intinde…

 17. stejarul Says:

  test

 18. stejarul Says:

  @msegapower

  Cu cat te plateste guvernul milli-vanilli?

 19. stejarul Says:

  spam

 20. cristi Says:

  Eu intelesesem ca ar fi lovit niste cabluri de inalta tensiune cu trenul de aterizare.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: