HAVEL

„Mihai Eminescu credea că doliul este umbra pe care cei plecaţi dintre noi o lasă asupra celor rămaşi. Vaclav Havel ne lasă în conul de lumină al unor idealuri înalte pentru care a luptat neîncetat, fără nici un compromis. Nu e uşor să trăieşti sub cerul curat al acestor idealuri, dar orice încercare de a trăi astfel este adevăratul omagiu pe care îl putem aduce marelui dispărut”.

Cred că nu se poate spune ceva mai adevărat despre minunea de om care a părăsit această lume, la a cărei credinţă în victoria binelui a contribuit cu toată viaţa lui. Spusele de mai sus îi aparţin preşedintelui Emil Constantinescu şi profesorul român este dintre cei mai îndreptăţiţi să vorbească despre Havel. Pentru că erau prieteni apropiaţi şi i-a unit o afecţiune dintre cele care se dovedesc prin fapte.

Am avut privilegiul să-l cunosc pe reprezentantul puterii celor fără de putere – cum obişnuia să se considere şi cum a rămas mereu Vaclav Havel, mai ales când a ajuns la putere, putere pe care nu şi-a dorit-o niciodată pentru el, ci pentru poporul lui, pe care l-a condus la eliberarea paşnică de regimul comunist. Chiar nu vreau acum să fac o comparaţie cu nefericita noastră ţară locuită de pasivitate anesteziată cu iluzii.

Marea eroare e să facem confuzie între idealuri şi iluzii, a spus Havel în discursul de recepţie a titlului de Doctor Honoris Causa al Universităţii din Bucureşti, în Aula Facultăţii de Drept, ceremonie la care am avut onoarea să particip, graţie invitaţiei adresate de profesorul Constantinescu, pe atunci, rector al Universităţii Bucureşti: ştia că liderul ceh e un reper al meu şi a avut delicateţea să-şi amintească. Mai mult, i-a spus şi lui, după ceremonie, în sala de consiliu în care laureatul a dat autografe: Havel şi o floare întoarsă din coada l-ului.

Video de Euronews

A fost una din zilele de graţie ale vieţii mele în care mi s-a îndeplinit visul de a-i strânge mâna unui om care trăieşte pentru ideal şi totodată, iubeşte nespus oamenii aşa cum sunt, inclusiv cu iluziile lor: şi de aceea face istorie vie – împreună cu ei.  Subţire şi perfect educat, Havel a fost cu adevărat un lider politic atipic, poate singurul, în sensul că lideri ca el, care să reprezinte şi totodată, să exercite negreşit puterea celor fără de putere, nu există decât în domeniul religiei. Modelul absolut e însuşi Mântuitorul, iar Havel l-a imitat, pe cât de discret, pe atât de eficient.

Termenul de charismatic s-a depreciat prin vulgarizare, după folosirea lui aberantă. La propriu li se potriveşte doar celor cu totul deosebiţi, în exclusivitate misionarilor binelui, celor care urnesc lumea din inerţii cu forţa blândeţii, cu puterea propriului exemplu de fiinţă fragilă în faţa forţei brute, dar pe care o domină prin credinţa neclintită în bine, în puterea lui ca finalitate ultimă, ca să zic aşa.

Aşa a fost Havel: un aristocrat la propriu şi la figurat. Un spirit vertical şi un suflet delicat. Un om excepţional de frumos, care inspira încredere şi transmitea iubire. Valorile supreme ale vieţii lui au fost libertatea şi demnitatea. Cu alte cuvinte, iubirea de oameni, pe care i-a vrut mereu liberi şi demni, şi i-a condus la libertate. Nu i-a minţit niciodată, i-a încurajat în idealuri şi i-a descurajat în iluzii: total atipic pentru politică.

Lângă Havel nu i-aş aşeza dintre contemporani decât pe Reagan, Coposu şi Regele Mihai. Poate şi pe Walesa. Idealişti pragmatici, incoruptibli.

Foto 1,2: ziarelive.ro

Dincolo de afecţiunea spontană pe care mi-a inspirat-o mereu, ceea ce cred că l-a deosebit esenţial e faptul că n-a făcut nici o secundă de politicianism. Şi-a urmat cu naturaleţe crezul. Mandatul lui a fost reprezentarea alegătorilor. Cu cinste şi graţie. De fapt, atipic fiind, el a reabilitat politica. Şi cei care aspiră să ne reprezinte ar fi cazul să-i urmeze exemplul – mai precis, un tip cu nume de floare. Crinii noştri, care de când s-au pretins uslaşi n-au făcut decât să declare că nu pot să facă nimic, ar trebui să facă nişte duşuri scoţiene după ce-şi dau seama că a fost odată o revoluţie de catifea, când noi pe-aici nu făceam decât să ne complacem în gândul comod că nu se poate face nimic, decât dacă ne pică din cer: fără ca măcar să credem.

Havel nici n-a vrut puterea. A vrut eliberarea poporului din regimul răului. În rest, nu voia decât să scrie, să facă artă. Cu alte cuvinte, avea cu totul altă profesie decât politica. De aceea a şi fost atât de profesionist în reprezentarea oamenilor, a intereselor superioare.

Dumnezeu să-l odihnească!

P.S. Viaţa unui om înseamnă infinite nuanţe. În esenţă, însă, definitorie rămâne situarea între bine şi rău, mai precis, înclinaţia către bine sau rău. Condus de ideal, Havel a condus către bine. Simbolic, în timp ce Havel s-a stins în somn, după o lungă suferinţă (aviz fumătorilor!), a crăpat Kim Jong Il, un exponent al domniei răului, condus de iluzia eternităţii puterii efemere (aviz amatorilor!).

26 răspunsuri to “HAVEL”

 1. olimpiu65 Says:

  „Voiam să realizez o operă, nu să fiu doar un disident anticomunist”. Andrei Plesu
  mi-am permis o mica paralela intre un intelectual din Europa Centrala si unul din Romania ambii trecuti prin dictatura comunista

 2. Nelu Cristea Says:

  Bine ati revenit!
  Va simteam lipsa.

 3. HAVEL » Bloogle Says:

  […] Original Blog » 19 December 2011 – Blog « Arhitect: Pe aproape 15% din suprafata Bucurestiului se pot face constructii noi […]

 4. Arogantu' Says:

  Daca nema putirinta, ce mai chichirez gilceava ?
  Andrei Plesu ?
  O gluma in cartea istoriei …
  Proasta ! 😀

 5. incertitudini Says:

  Minunat scris!

  Fie-i țărâna ușoară!

 6. serban g Says:

  Emil Hurezeanu : ” La nivel intelectual, însă, Andrei Pleşu este un Václav Havel al României ” 😯 😥

  Andrei Plesu si-a orientat intotdeauna discursul in jurul personalitatii unui lider politic in principiu (neo)comunist…Discurs savuros,placut dar cam atat.Havel a luptat cu regimul comunist,a avut discursul intelectualului militant pentru libertate si democratie.A fost intelectualul care s-a dedicat ideii si nu persoanei.Nu a grohait prieteneste tragandu-se de bracinari cu foştii comunisti si securişti ajunşi mari preşedinti…NU ! A avut statura politica,verticalitate iar aceasta comparatie din articol nu putea sa vina decat de la un Umil fie el si Hurezeanu.

 7. despredemnitate Says:

  Chiar așa, la noi, în România de ce nu s-a putut altfel?
  http://despredemnitate.wordpress.com/2011/12/17/de-ce-nu-s-a-putut-altfel/

 8. stejarul Says:

  Roxana,
  ma bucur mult ca „te vad” din nou pe blog. Pentru mine, asta e acum important. 🙂
  Despre Havel, sa-i fie tarana usoara si pacat ca nu a fost de-a nost’!

 9. serban g Says:

  http://www.dcnews.ro/2011/12/havel-%C8%99i-basescu-democra%C8%9Bia-ca-stare-de-spirit-%C8%99i-democra%C8%9Bia-ca-maciuca/

  Bun editorialul…

 10. Ion Olteanu, protestatarul de la Drobeta Says:

  Sărut mâna Doamnă!
  Cât despre TITANUL HAVEL … Odihneasca-se in pace!

 11. Ion Olteanu, protestatarul de la Drobeta Says:

  His longtime friend and translator Paul Wilson remembered him as a „a very shy and gentle man with a will of steel, who was fearless when confronting a regime that tried, relentlessly, to crush his spirit.”

  The trip to Washington as president of his country came less than four months after Havel was last arrested by the communist authorities, leading him to tell Congress dryly: „It is all very extraordinary indeed.”

  „Like millions around the world, I was inspired by his words and leadership. … Vaclav Havel was a friend to America and to all who strive for freedom and dignity, and his words will echo through the ages,” U.S. President Barack Obama said in a statement.

  But in his typically understated way, Havel expressed more modest wishes for how history would remember him.
  „I would be glad if it was felt that I have done something generally useful,” he said. „I don’t care much about personal fame or popularity. I would be satisfied with the feeling that I had a chance to help with something in general, something good. That history gave me that chance.”

 12. Ion Olteanu, protestatarul de la Drobeta Says:

  http://www.antena3.ro/romania/basescu-i-a-adus-un-ultim-omagiu-lui-havel-nu-exista-cineva-care-sa-i-fie-echivalent-in-europa-de-est-148509.html

  6. Ion Olteanu, protestatarul de la Drobeta | 19 Decembrie 2011 17:49

  „Nu există cineva care să-i fie echivalent în Europa de Est, chiar dacă am avut şi un Walesa.”
  Asa este, dar romanii s-au „procopsit” cu un turnator mizerabil ce trebuia sa-si inghita limba cand a pomenit numele TITANULUI HAVEL.

 13. Virgil Ilie Says:

  Dumnezeu sa-l odihneasca !

 14. Argusdre Says:

  “Nu există cineva care să-i fie echivalent în Europa de Est, chiar dacă am avut şi un Walesa.”
  Numai Dumnezeii n-au seaman si nu sufera comparatii…Spre exemplu eu cred ca Alexandr Soljenitin, prin ceea ce a facut si prin faptul ca a trait neanfricat chiar in barlogul fiarei, este mult mai meritouas in domeniu… Asa ca e bine sa nu mai fie fetisizat acest Havel care nici nu prea s-a dat in branci cu simpatiile pentru natia romaneasca…Iarasi picati in cur pentru diversi straini care nu ne-au facut niciun serviciu ?

 15. Branzaru Says:

  Bei Anus.dre ce esti asa de frustrat tovaraşele ? Daca esti inadaptabil macar ţine-o pentru tine mah guşterime nu-ti mai da nadragii jos in tramvai ca şi cum ai avea ce arata ! 😆 Secoristule !!!

 16. Argusdre Says:

  „Branzaru spune:
  marți 20 decembrie 2011 la 8:53:40 am

  Bei Anus.dre ce esti asa de frustrat tovaraşele ? Daca esti inadaptabil macar ţine-o pentru tine mah guşterime nu-ti mai da nadragii jos in tramvai ca şi cum ai avea ce arata ! 😆 Secoristule !!!”
  Bre Branza, Zer, si alte scursuri familiale,
  N-am fost niciodata frustrat, n-am fost niciodata besist, cum aud ca fusera careva si votasera initial cu Talpa Iadului iar acu regreta de pomana, n-am fost niciodata neam de branza, neam de wiliam, neam de placinta ori de blonda vacsuita cu uree marinareasca sdi sa afirm plin de emfaza ca „ma trag din Traian”….Tu insa cu siguranta ca de acolo te tragi, desi nu mi-e clar inca prin care borta ai iesit, desi sigur cu destu ai fost creat…Astea fiind zise ca sa nu crezi ca m-ai pacalit cumva si cred ca esti contra marinei calarete…Nu, esti chiar chestia care atarna sub armasar, numa cu mult maqi bleg…Asa ca sfatul meu , de la gigant la paduche e : abtine-te si fii mai precaut, nu te arunca direct cu scafarlia-n balega…

 17. Branzaru Says:

  Anuse o arzi ca agaricii den Chibrit 😆 Mecloman distrus 😆

  La Multi Anus scarbavnicule ! 😆 😆 😆

 18. Marcus Says:

  Dumnezeu Sa-l Odihneasca1
  sa fiti iubiti
  marcus

 19. Marcus Says:

  V-ati gasit sa-l comparati pe ” dinupaturicu” de Plesu cu havel 🙂 🙂 🙂 🙂

  Sa Ne Traiesti, Traiane !

  Dintre sute de catarge, portdrapel al Romaniei
  Cate oare vandu’ chiombu intr-o culme a hotiei?
  Cate oare pe oceane azi plutesc rebotezate
  Dupa ce voda nebunul le-a considerat casate?

  Dintre sute de catarge puse gaj si amanet
  Cate i-a lasat lui tac-su mostenire-n testament?
  Cine i-a lasat lui nave sa le dea la fufe dota
  Sa ne joace alba-neagra c-uite flota nu e flota?

  Pentru sute de catarge date-aiurea prin straini
  Da-va oare socoteala Nas de clan si ai sai fini?
  Vom trai noi ziua-n care derbedeul de chiombila
  Dupa gratii va sta-n zeghe insotit de camarila?

  Fiind in prag de sarbatoare, cu Craciun batand in geam,
  Le urez acestor monstri blestemati sa fie-n neam
  N-aiba parte de grasimea si de seu facut din jaf
  Din averi astfel croite sa se aleaga doar cu praf.
  sa fiti iubiti
  marcus

 20. Radu Humor Says:

  De abia acum citindu-te mi-a venit inima la loc !
  Pana acum tot ce aparuse pe blogul tau ( de la retragerea ta ) putea sa fie scris conceput si de altcineva .
  Aceasta deosebita postare a ta vine sa rasplateasca prea lunga asteptare !
  Da ! A meritat si poate ca daca n-ar fi intervenit acest tragic eveniment ai fi ramas inca un timp pe care cred ca-l apreciez si-l accept acum cu seninatate, la fel de tacuta si ganditoare. Dar vreau sa cred ca nu si dezgustata de ce ni se intampla !
  Cu siguranta ne meritam soarta si fiecare in parte stim si pentru ce !
  Stim ca am tacut cand nu trebuia si am vorbit in soapta cand trebuia sa strigam, ca am intors si celalalt obraz cand ar fi trebuit sa-i scuipam macar, ca am renuntat la lupta inainte de a incepe ea cu adevarat, si ca ne luptam cu morile de vant, fara sa observam ca dusmanul este mult mai aproape de noi si de vietile celor dragi noua !
  Dar unii dintre noi mai stiu ceva !
  Cat n-ar da si altii sa stie !
  Cu bucurie !

 21. Ovidiu Says:

  INTERVIU SENZATIONAL CU DEZVALUIRI INCREDIBILE CU GENERALUL STANCULESCU DESPRE SOTII CEAUSESCU LA PROCESUL DE LA TARGOVISTE -Victor Stănculescu : Când îţi spune şeful ţării, Comandatul suprem al Armatei, Internelor şi Justiţiei, că nu vă recunosc nu ţi-e deloc uşor. Au fost nişte momente în care vocile, să fie mai puţin ferme, mai tremurate. Regret că n-am finalizat lovitura de stat

 22. Roxana Iordache Says:

  Vă mulţumesc!

 23. Teo Says:

  Sarbatori binecuvantate Roxana!

 24. Radu Humor Says:

  Iti cer prea mult daca te rog sa revii la vechiul gravatar ?!

 25. serban g Says:

  http://www.evz.ro/detalii/stiri/ultima-scrisoare-a-lui-vaclav-havel-pentru-romani-idealurile-au-devenit-o-povara-958347.html

 26. forevergreen Says:

  Un impatimit al muzicii rock, admirator si bun prieten cu Rolling Stones…un om modest care scria eseuri…
  Frumos ai scris Roxana, ca de obicei de altfel!

  Iti doresc Sarbatori frumoase si Craciun fericit!

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: