CEA MAI GREA PORUNCĂ: SĂ-I IUBIM PE VRĂJMAŞII NOŞTRI

31. Şi precum voiţi să vă facă vouă oamenii, faceţi-le şi voi asemenea;
32. Şi dacă iubiţi pe cei ce vă iubesc, ce răsplată puteţi avea? Căci şi păcătoşii iubesc pe cei ce îi iubesc pe ei.
33. Şi dacă faceţi bine celor ce vă fac vouă bine, ce mulţumire puteţi avea? Că şi păcătoşii acelaşi lucru fac.
34. Şi dacă daţi împrumut celor de la care nădăjduiţi să luaţi înapoi, ce mulţumire puteţi avea? Că şi păcătoşii dau cu împrumut păcătoşilor, ca să primească înapoi întocmai.
35. Ci iubiţi pe vrăjmaşii voştri şi faceţi bine şi daţi cu împrumut, fără să nădăjduiţi nimic în schimb, şi răsplata voastră va fi multă şi veţi fi fiii Celui Preaînalt, că El este bun cu cei nemulţumitori şi răi.
36. Fiţi milostivi, precum şi Tatăl vostru este milostiv.

Luca 6, 31-36

23 răspunsuri to “CEA MAI GREA PORUNCĂ: SĂ-I IUBIM PE VRĂJMAŞII NOŞTRI”

 1. ALM Says:

  Nu merge! Vrăjmaşii mei sunt cei mai bogaţi oameni din România, se împrumută la FMI şi eu voi plăti datoriile lor, ba îmi iau şi bani din buzunar fară să mă întrebe. Acum chiar că nu mai nădăjduiesc nimic …

 2. CEA MAI GREA PORUNCĂ: SĂ-I IUBIM PE VRĂJMAŞII NOŞTRI » Bloogle Says:

  […] Original Blog » 02 October 2011 – Blog « Concurs: Începem coborârea, de James Meek […]

 3. Rodica Botan Says:

  Nu e usoara porunca dar ne-ar face mult bine daca am tine cont de ea…Ura este o otrava care ataca mai mult pe cel care o are. Rar ajunge ura sa ucida sau sa faca sa sufere pe cel pe care il urim…De cele mai multe ori vrajmasilor nostrii nici nu le pasa ca existam- darmite ce fel de simtaminte avem fata de ei…
  Si banii nu sint totul, si nici starile inalte in societate…sau prestigiul…cei bogati pun de multe ori un show dar in realitate sint vesnic nemultumiti si ingrijorati sau plictisiti. Omul care se multumeste cu putin, care nu uraste pe nimeni are pace si bucurie. Daca mai si iubeste pe vrajmasii lui chiar ca e fericit, ca altfel n-ar putea sa faca asa ceva. Daca ne aducem aminte de vre-o clipa fericita din viata noastra…acela a fost momentul cind am fi imbratisat pe toata lumea…Poate ca si inversul face sens…sa iubim pe toata lumea ca sa putem fi fericiti…

  D

 4. julia Says:

  Rodica, gresesti. Nu e intotdeauna adevarat ca urim pe cei care ne fac rau. Destule ori le intoarcem spatele si nu mai vorbim cu ei. Fara URA, doar indiferenta, dezinteres, respingere, cel rau caz dispret sau negarea dreptului la replica. Dar URA ca sentiment e rar totusi.

  Roxana se refera aici la „IUBIREA celor care ne fac rau” nu indiferenta sau ignorarea lor.
  Roxana, ai dreptate ca este cea mai grea porunca, iar eu sint incapabila sa o urmez, desi ii admir pe cei care pot. Cind am auzit de o femeie care s-a dus in celula celui care i-a ucis fata si l-a iertat inainte ca el sa fie executat pt crima lui,, am zis ca a luat prea multa medicatie si e inconstienta. Dar poate ca femeia a fost sincera si o buna crestina. Daca da, bravo ei.

 5. Marcus Says:

  Vivat Bocu’ Cel Cu Goluri!

  In cotete scroafa-i moarta
  Boc cel mic trage la poarta
  Pleaca Nokia din tara
  Boc suteaza mingea-n bara.

  N-avem bani de mamaliga
  Boc se vrea inscris in liga
  Cu Elena pe arena
  Boc se da mare balena.

  Suntem campioni la foame,
  Boc e ctitor de stadioane.
  Fiind croit doar pe gheseft,
  Boc da goluri in buget.

  De rateaza nu e bai,
  Boc da gol de strigam: vai!
  Lasa visteria goala
  Noi n-avem ce pune-n oala.

  Si-uite asa din gol in gol
  Boc ne lasa fara tol
  Si far’de izmana-n cur
  De-i vom mai vota un tur.

 6. Radu Humor Says:

  Poruncile sunt valabile pentru o lume in care pacatele nu erau atat de multe si grele ca acum.
  Si mai ales cei pacatosi erau tot credinciosi care-si pierdeau cumpatul sau dreapta credinta si greseau, mai grav, dar de cele mai multe ori mai putin grav.
  Pana la urma nu poti ierta decat pe cel care greseste fara voie sau cel a carui greseala nu duce la pieirea neamului tau.
  Pentru ceilalti exista si alte porunci si pilde de care ar trebui sa tinem seama.
  Pana si asta cu a accepta orice ocarmuire, ca-i data/venita de la Dumnezeu poate fi combatuta cu invataturi din Sfintele Sfintelor!
  Ce se intampla acum in lume, cu incercarea fatisa de a distruge credinta in general si Ortodoxia in special, chiar cu pretul distrugerii vietii pe pamant nu poate intra si beneficia de aceleasi precepte biblice.

 7. Un simpatizant poate neutentic ... Says:

  Ufff,da ,chiar este greu.Oricum,dragostea ,mai ales fata de dusmani ,nu inseamna ,lipsa de actiune ,tolerarea unor puncte de vedere care nu coincid cu opiniile tale, compromisuri , telenovele false si lacrimogene,sau prostie absurd-toleranta.Dragostea fata de dusman o vad cumva ca pe un un soi de cavalerism …Cred ca Steinhardt avea un text excelent legat de dragostea fata de dusmani dar….imi este lene sa il caut .Huh 🙂

 8. Ovidiu Says:

  Generalul Nicolae Stan: “Nicoae Ceauşescu a fost un mare patriot şi un om bun, care merită o statuie în faţa Casei Poporului”. Aveam mii de dolari din fondul ăla al Securităţii. Iliescu mi-a promis că, pe 1 ianuarie 1990, urma să fiu numit oficial şeful Departamentului pentru a controla şi dirija Securitatea Statului. Practic, am fost şeful Securităţii.

 9. ela Says:

  35. Ci iubiti pe vrajmasii vostri si faceti bine si dati cu imprumut, fara sa nadajduiti nimic in schimb, si rasplata voastra va fi multa si veti fi fiii Celui Preainalt, ca El este bun cu cei nemultumitori si rai.

  Dilema:

  „El este bun cu cei nemultuitori si rai”

  Parol, as fi crezut ca El – Domnul Dumnezeu este bun cu cei multumitori si buni.

 10. Ion Olteanu, protestatarul de la Drobeta Says:

  I don’t know about that……….
  Ca liber cugetator ce sunt cred cu tarie ca toti cei care fac rau in mod premeditat trebuiesc rasplatiti dupa faptele si inima lor si cu dobanda daca se poate, asa cum se platesc toate datoriile.

 11. SimP/stejarul Says:

  Roxana,

  ai dreptate in ce priveste porunca asta, este cea mai dificila. Cand vine momentul sa o aplic ma gandesc: energia si puterile mele sunt limitate ce sa fac cu ele? Sa ajut/iubesc un ticalos sau un om „nacajit” cu un suflet bun? Intotdeauna optez pentru a da sanse celor care pot duce mai departe fapta mea buna. Celor care vor face la randul lor alte fapte bune…
  Ma intreb, ajutand un ticalos aflat la ananghie oare nu sunt partas la faptele lui ticaloase viitoare?

 12. “Miscarea Noua Republica”, emanatia high-tech a PDL si a simpatizantilor acestuia « Rinder Razvan Catalin Says:

  […] la o schimbare a felului in care functioneaza statul roman in acest moment sunt pana la un punct bine intentionate si realiste. Romania a esuat […]

 13. balbeck Says:

  Prea multa bunatate strica.

 14. Marcus Says:

  Daca Numai Cinci La Suta

  Daca numai cinci la suta din situatia din Energie dezvaluita de reprezentantii Opozitiei in media este adevarat, pe langa modul cum curvetu’ de Anastase fura in continuare voturi in nesimtire in Parlamentul Romaniei, fara sa i se intample nimic, situatia a ajuns in faza terminala de metastaza basit mafiota si nici nu mai sunt necesare masurile de exterminare in masa luate de chiombila& gasca pentru a ne lua dracul.
  Daca numai cinci la suta din dezvaluirile media referitoare la mafia cerealelor si evaziunea fiscala grosolana practicata de “toti oamenii presedintelui” este conform cu realitatea, coroborat cu modul in care mascariciu de Boc inaugureaza stadioane tragand la poarta pana o nimereste, atunci este clar ca romanilor li se poate striga fara niciun fel de retinere “scapa cine poate, cine nu, fuguta la procurat coparseie si ocupat urgent locul de veci pana nu il “reformeaza” Boc si p-asta”.
  Daca numai cinci la suta despre impactul pe care il are retragerea firmei Nokia din Romania este prezentat corect de presa, simultan cu viziunea curvetului de Anastase asupra unui Parlament golit de reprezentantii demisionari ai Opozitiei si cu opinia Basescului referitoare la acest impact si concretizata intr-o reclama sulfuros-putoroasa facuta fara jena pentru cianurizarea Rosiei Montane este cazul ca, ce a mai ramas din forta de munca valida din Romania, s-o taie urgent (pana nu ne dau astia afara din UE) in strainatate si sa-si scape astfel pielea, iar cei ramasi sa incerce singuri cu cianura sau cu ciuperci otravite ca-s mai ieftine.
  Daca numai cinci la suta din dezvaluirile unui fost ministru liberal al transporturilor referitoare la spagile vehiculate in cazul licitatiilor trucate “castigate” de asfaltagii si drumarii basescului sunt adevarate concomitent cu nesimtirea crasa in care partidul generalului Izamana cumpara angro votanti la pretul de numai trei franzele bucata, atunci chiar ca trebuie sa ne punem streangul de gat si sa ne ducem tutuca la loc de odihna cu verdeata si multa lumina.
  Daca numai cinci la suta din amenintarea cu demisia in bloc a Opozitiei din Parlament s-ar indeplini si as vedea macar un parlamentar cu coloana vertebrala care sa ne spuna cu subiect si predicat ca demisioneaza pentru a nu mai legitima jaful ordinar de voturi practicat de Basescu cu mana curvetului de Anastase, coroborat cu dorinta mea arzatoare de a-i vedea pe acesti nenorociti de portocalii dusi pe urmele taranistilor in frunte cu tatucu’ lor mai urat ca dracu’ si mai imbecil ca sapte magari (sac!), atunci poate ca ar mai fi o speranta pentru o Romanie aflata deja in moarte clinica.
  Daca nu, nu!

 15. Radu Humor Says:

  @Marcus
  Daca numai 5 % dintre romani ar iesi hotarati in strada , ca-n Grecia sau Bulgaria (unde nu ies nici atatia, dar obtin rezultate mult peste ale noastre) si i-am pune pe fuga pe hotii astia parsivi, care fac pe din doua cu strainii si nu se vor lasa pana nu pun Romania cu totul pe chituci, alta ar fi situatia.
  Chiar nu-si da nimeni seama ca o mana de raufacatori au pus mana pe bogatiile tarii si distrug la ordin tara aceasta ?!
  Singura speranta ramane asa cum recunoaste pana si Nicolae Breban o Miscare legionara, dar nu in ultima ei varianta Sima, ci in prima ei varianta a lui Corneliu Zelea Codreanu.

  P.S.
  UIn Anglia cu 100.000 de semnaturi s-a reusit propunerea unui Referendul pentru iesirea din UE aceasta plaga iudeo-masonica ce se intinde ca o pecingine asupra Europei !
  Stisti ca intr-un calendar al Sarbatorilor religioase ale statelor UE nu sunt trecute nici macar Pastele sau Craciunul Ortodox ?! :mrgreen:
  Ce mai asteptam si mai ales cat ?!

 16. Marcus Says:

  @Radule: nici nu stii cata dreptate ai, dar cu cine?
  sa fii iubit
  marcus

 17. Radu Humor Says:

  Luati si gustati :

  MARŞ DE ADIO

  MARŞ DE ADIO (COLEGILOR MEI , MÂRLAMENTARI)
  AdrianPăunescu

  La muncă , derbedei , că trece anul
  şi vin ăilalţi şi-o să vă ia ciolanul.
  Făceaţi pe democraţii cei cucernici,
  P…. mamii voastre de nemernici.
  Scuipaţi-vă-ntre voi cum se cuvine
  şi-apoi convingeţi-vă că e bine.
  C-aţi luat o ţară de mai mare dragul
  şi i-aţi distrus averile şi steagul.
  S-ajungem colonia de ocară
  care-şi va cere scuze în maghiară.
  Şi , prin complicităţi cu demoni aprigi,
  aţi desfiinţat uzine, câmpuri, fabrici.
  Şi, prin vânzări de ţară infernale,
  aţi omorât cu voia animale.
  La greul greu care mereu ne-ncearcă,
  răspundeţi cu un greu de moarte, parcă.
  Şi i-aţi găsit şi bolii un remediu
  întoarceţi România-n Evul Mediu.
  Ce căzături, ce târfe, ce mizerii,
  v-aş desena cu acul, să vă sperii.
  Dar voi nici sânge nu aveţi în vine,
  ci credite din călimări străine.
  Le ştiţi lui Hitler şi lui Stalin taina
  şi-mpingeţi Bucovina în Ucraina.
  Aşa cum ceilalţi, limpezească-i valul
  s-au compromis negustorind Ardealul.
  De unde sunteţi, mă, din ce găoace,
  cum v-au putut părinţii voştri face?
  Ce condimente le-au picat în spermă
  de e trădarea voastră-atât de fermă?
  Aţi pus nenorocita voastră labă
  pe-această tristă ţară Basarabă.
  Şi vreţi cu-ameninţare şi cu biciul
  s-o faceţi curva voastră de serviciu.
  Mimaţi respectul pentru cele sfinte,
  dar vindeţi şi pământuri şi morminte.
  Aţi inventat examene severe,
  supunere poporului spre-a-i cere.
  Şi toată zbaterea a fost degeaba
  că-n nas mai marii v-au închis taraba.
  Minciuna voastră v-a adus pe scenă,
  actori într-o politică obscenă.
  Şi-acum, că-i un prăpăd întreaga ţară,
  ia cereţi-vă puţintel, afară.
  Decât să vă trimită ţara noastră,
  mai bine mergeţi voi în mama voastră.
  Plecaţi de-aici, cu-o grabă funerară,
  şi nu albanizaţi această ţară.
  Băgaţi viteză, că vă trece anul
  şi s-a scurtat şi s-a-nvechit ciolanul.
  Şi ce vă pot eu spune la plecare
  decât lozinca lui Fănuş cel mare:
  Nenorociţilor, se rupe şnurul,
  “La muncă, la bătut ţăruşi cu curul !”

  Despre morti numai de bine,
  dar sa recunoastem ca le si zice bine !

 18. ela Says:

  imi place

  „Ufff,da ,chiar este greu.

  Oricum,dragostea ,
  mai ales fata de dusmani ,
  nu inseamna ,lipsa de actiune ,tolerarea unor puncte de vedere care nu coincid cu opiniile tale, compromisuri , telenovele false si lacrimogene,sau prostie absurd-toleranta.
  Dragostea fata de dusman o vad cumva ca pe un un soi de cavalerism …Cred ca Steinhardt avea un text excelent legat de dragostea fata de dusmani dar…”

 19. Huhu Says:

  Cum dracu’ sa iubesti pe hotii, jefuitorii tarii portotocalii ai lui Basescu, care au ruinat tara si poporul roman!

 20. Argusdre Says:

  In viata reala asta este cea mai mare nerozie…Toti cei care si-au iubit vrajmasii au ajuns cuceriti, distrusi, subjugati, slugi si alte nimicuri.
  In schimb cei care si-au distrus dusmanul au trait bine merci….paaaana-n zilel noastre.
  Tocmai fiindca romanii au marsat de-a lungul veacurilor pe aceasta idee (la fel ca-n Miorita), au ajuns acum in situatia de a fi alungati din propria tara ba de unguri, ba de tigani, ba de evrei, etc…

 21. Marcus Says:

  Jurnalistii Lu’ Peste, Nu Mai Puneti Botu’ La Scenariile Basiste !

  Este cunoscut faptul ca lui Hitler i s-a oferit pretextul atacarii Poloniei, respectiv declanasarii Celui De-al Doilea Razboi Mondial, sub forma scenariului conceput de seful SS, Himmler, constand in „atacul” asupra statiei de radio de la Gleiwitz, de catre trupe poloneze, in fapt militari germani imbracati in uniforme poloneze.
  Ei bine, la o scara mult mai mica, intr-o profunda nota bulevardier-damboviteana si cu un la fel de profund iz de naftalina , Serviciile ii coc dictatorului nostru in embrion, in laboratoarele fostei Securitati, fel si fel de scenarii cu care acesta tine agenda zilei oferind graunte mucegaite unei media infometata de audienta si lipsita de cea mai elementara dorinta de a vedea dincolo de ceea ce i se ofera pe tava de la Cotroceni.
  Exact acest lucru s-a intamplat si in cursul zilei de ieri, cand toata presa a dat navala pe singurul pensionar prezent la ora inceperii unui presupus miting de protest al pensionarilor din judetul Arges in fata Prefecturii din Pitesti.
  Reteta scenariului a fost extrem de simpla si a constat in cateva ingrediente dupa cum urmeaza: se ia una bucata pensionar care pute de la distanta a propagandist pedeleu sub acoperire, se inarmeaza cu una bucata autorizatie pentru desfasurare miting protest in fata la Prefectura si, la ora stabilita, insotit de importante forte de ordine cum ar fi alde jandarmi si politisti, este deplasat in fata obiectivului. Simultan se anunta media despre desfasurarea unui miting organizat si autorizat. Presa, cu mic cu mare, se prezinta in viteza la fata locului, unde constata cu uimire ca in afara de agitatoru’ pedeleu sub acoperire, nema alti demonstaranti. Pentru ca circul sa fie complet se iau interviuri peste interviuri protestatarului in misiune portocalie in care acesta sustine ca pensionarii n-au venit deoarece chipurile n-au timp, ei, datorita conditiilor de viata extraordinare oferite de guvernul basit, avand cu totul si cu totul alte preocupari caracteristice unei varste a treia lipsite de griji, cum ar fi plimbatul nepoteilor prin parcurile orasului, sau petrecerea timpului la cluburile special amenajate de autoritatile portocalii pentru cei care au muncit o viata si acum beneficiaza de grija pe care le-o poarta statul chiombului.
  Toate bune si frumoase, presa a facut audienta, propagandistul pedeleu si-a scos franzela pe ziua respectiva, janadarmii au scapat nebatuti de pensionari, iar romanii au tras concluziile pe care avrut chiombul sa fie trase.
  Si anume ca in Romania anului 2011, lumea este extraordinar de multumita si face cereri pentru mitinguri de protest la mistocareala si hoha, asa pe post de arogante ca sa ne mai radem si sa ne mai simtem si noi bine din cand in cand, nici vorba de lipsuri sau alte celea la varsta a treia, care fericita se ocupa de cresterea nepotilor prin plimbari dese ale acestora in aerul liber al parcurilor patriei noastre capitaliste.
  La nivel subliminal: stai in casa romane, n-are rost sa iesi in strada (nu ca mamaligile care consttuie populatia acestei tari s-ar ingramadi sa-si ceara drepturile in strada), deoarece chiombu’ cu un ochi vegheaza pentru tine pe model FNI, iar cu celalalt sta pe Elena Udrea ca pe butelie!
  Ma gandesc totusi ca atunci cand s-a cerut autorizatia s-a facut in numele unei organizatii, ceva acolo, organizatie din care macar conducerea ar fi putut fi prezenta, nu doar agitatoru’ pedeleului sub acoperire.
  Dar ce stiu eu cu ce se mananca actiunile de protest in aceasta tara? Asa ca mai bine tac si inghit gogorita trambitata de media romaneasca iute punatoare de botic la scenariile chiombalaului.

 22. Radu Humor Says:

  @ Marcus
  Le-ai intors-o frumos si drept intre ochi acestor nemernici 😉

 23. Marcus Says:

  Uite Mortu’, Nu E Mortu’ !

  Bula, ca sa pacaleasca statul, mortu-n geam a asezat,
  Si crezandu-l viu postasul pensia i-a achitat.
  Tot asa si maoistii, pentru-a fraieri poporu’,
  Dupa ce murit-a Mao, la mumie au dat onoru’.

  Pe modele patentate derbedeii lui chiombila
  Pentru a pastra intacta mult hulita camarila
  Chit c-a le-a murit alesu si s-ar cuveni schimbat
  Trag de timp, neaga decesul si prefigureaza-un blat.

  Nedorind sa piarda locul mortului in parlament
  Inventeaza noi tertipuri si le dau drept argument
  Cum ca locul in disputa si ramas astfel vacant
  Li s-ar cuveni de facto si cu japca trebuie luat.

  Numai ca de vor baietii sa stea-n jilt de decedat
  Noi i-om aseza cu forta in pamant proaspat sapat.
  Si le-om da de amintire cand i-om duce-n loc de veci
  Cate-un tucal drept scaun pentru niste cururi reci.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: