O ÎNTREBARE ŞI DOUĂ GÂNDURI, ÎN LOC DE MENIUL ZILEI

Trebuie şi noi, creştinii binecredincioşi, să postim întotdeauna, mai ales miercurea, pentru că atunci a fost vândut Hristos Domnul şi vinerea, pentru că a fost răstignit.

De asemenea, avem datoria să postim şi în toate celelalte posturi, precum i-a luminat Sfântul Duh pe Sfinţii Părinţi ai Bisericii şi ne-au scris ca să postim, să omorâm patimile, să smerim trupul care este ca un lup…

Când trăim cu puţin, trăim cu uşurinţă şi când mâncăm multe avem nevoie de cheltuieli mari. Acum eu pot trăi cu 100 g pâine. Pe acestea le binecuvântează Dumnezeu pentru că sunt necesare, dar nu voi putea mânca 110 g pentru că pe cele 10 g le condamnă, ele aparţinând celui flămând„.
                                                                            – Sfântul Cosma Etolos

Scriam acum o săptămână că azi nu s-ar cuveni să dau nici o reţetă, fiindcă e miercuri din Postul Maicii Domnului, iar miercurea a fost vândut Iisus. Am mai spus-o, nu mâncarea contează în primul rând, ci modul în care ne asumăm postul. Ca dovadă că preoţii dau dezlegări pentru cei neputincioşi trupeşte – bolnavi, etc.

Postul e o formă de respect de sine, adică de capacitate de autoguvernare şi mai ales, o formă de respect pentru sacrificiul sau martiriul altora, respectiv, al sfinţilor care sunt cinstiţi prin post. Recunoştinţa e un dar, iar darul e bucurie. Postul e, deci, bucurie, nu silnicie. Dacă e perceput ca silnicie, nu e post, e mai mult păcat. Dacă nu-i înţelegeţi rostul, mai bine nu-l ţineţi, decât să-l ţineţi de formă ca regim alimentar şi/sau abstinenţă de la dragoste fizică, şi asta să vă genereze resentimente, adică mătănii făcute diavolului, vorba bunică-mii.

Dar eu cred că există mai multe forme de post, indiferent de ce mâncăm şi chiar dacă uneori „mai greşim trupeşte” în post. În principiu, n-ar fi păcat, pentru că el şi ea în iubire sunt una, cum spune Domnul şi atâta vreme cât dragostea, inclusiv cea trupească, e un act de comuniune,  adică de dăruire-dobândire, nu e păcat. Dar dacă o facem doar ca patimă egoistă, atunci e tristă figura. Ceva derizoriu, fie că-i în perioadă de post, fie că nu. În acest caz, animalele sunt superioare, pentru că o fac pentru pui.

Şi acum, întrebarea: dacă aţi avea pe pervazul ferestrei deschise o porumbiţă şi n-aţi avea în casă decât o felie de pâine, şi dacă asta ar fi chiar hrana zilei voastre, ce-aţi face? Sincer.

Tare aş vrea să-mi răspundeţi, în mod sigur urmează şi postări politice, tot azi. Deşi pe bune, postul de la politică ar fi indicat pentru sănătate. :mrgreen:

P.S. Chiar este pe pervaz şi chiar ea mi-a inspirat postarea, o cheamă Puica şi e perechea lui Tati. Ea e mică şi roşcovană, el e mare şi negru corb, îi lipseşte un degeţel de la piciorul stâng, dar asta nu-l împiedică. Am văzut porumbei pe care nu-i împiedică să trăiască ani buni nici când au un picior beteguţ definitiv sau chiar pe amândouă. Ferească, însă, Dumnezeu să le ia cineva vreo aripă! Probabil, unul din cele mai mari păcate.

30 răspunsuri to “O ÎNTREBARE ŞI DOUĂ GÂNDURI, ÎN LOC DE MENIUL ZILEI”

 1. Roxana Iordache Says:

  Dar dacă nu comentaţi aici, s-ar putea chiar să n-am chef de postări politice. Nu, nu vă şantajez, nu obişnuiesc. Dimpotrivă, faceţi ce credeţi! Şi eu la fel.

 2. O ÎNTREBARE ŞI DOUĂ GÂNDURI, ÎN LOC DE MENIUL ZILEI » Bloogle Says:

  […] Original Blog » 10 August 2011 – Blog « August – cea mai buna luna pentru inchirieri […]

 3. Motraux Says:

  N-am prins niciodata un porumbel….Sint simpatici si zau ca-mi bag picioarele in teoria aia cu instinctele pisicesti…In orice caz nu-mi plac acoperisurile cu tabla si panta mare….ma incing si-asa cu blana asta neagra ma ucide soarele 😦 …Prefer toamna tarzie cand incep sa se umple balcoanele cu mancare(nu de post,asta e ideea) 🙂

 4. Adrian Says:

  Daca ar fi aceeasi porumbita care-mi distruge vopseaua de la masina cu ceea ce produce dupa ce mananca, sigur n-as posti. Si pana la urma de ce ar fi mai cu mot porumbita decat puiul pe care-l vedem gata ambalat la magazin !?? Porumbeii sunt printre pasarile urbane cele mai poluante si raspanditoare de boli (zic unii) … In fond, pentru ei s-au inventat tepii, dispozitivele electrice sau plasele de protectie ale ornamentele cladirilor.

 5. Aliosa Says:

  @ Roxana,
  Bună ziua !
  Bine spus : „ postul de la politică ar fi indicat pentru sănătate ” !
  Când eram copil, nu se făcea politică că , te „ sălata ” imediat omul cu raglanul negru si pistolul prins la brâu . POSTUL insă se RESPECTA asa cum era orânduit si precizat in CALENDARUL ORTODOX iar buna mea MAMĂ prin BUCATELE ce le pregătea, POSTUL obligatoriu ni-l impunea !
  Intrebarea pusă de tine scoate la iveală nobletea sufletului tău bun si milos. Stii, la ferestrele celor trei dormitoare si la baconul inchis de lângă unul din ele, am pervaze din aluminiu , albe si late unde câte o pereche de porumbei si uneori si gugustiuci, se-asează din când in când,uitându-se parcă intentionat spre interior să vadă dacă sunt văzuti. Nu s-a intâmplat niciodată să am doar o felie de pâine in casă dar dacă s-ar fi intâmplat asa si-o PORUMBIȚĂ ar fi aterizat pe unul din pervaze, certamente i-as fi dat miezul feliei făcut firmiturele ca să se ospăteze. Imi plac PORUMBEII si deseori le dau de mâncare .Dar cel mai mult imi place sunetul lor inconfundabil de „ glu-glu-glu ” si felul cum porumbelul ii dă târcoale porumbitei ca să se remarce si să fie băgat in seamă.Frumoasă postare , mi-a incălzit inima ! Multumesc !
  Dacă n-ai fost pe 6 aug.a.c. să vezi „ NATIONAL ARENA ” , intră pe :http://aliosapopovici.wordpress.com/2011/08/08/STADIONUL-ARENA-NAȚIONALĂ si ,vei vedea ce-ai fi văzut de te duceai atunci la ZIUA PORTILOR DESCHISE !
  O zi bună !
  Alioșa.

 6. Roxana Iordache Says:

  @Motraux. Păi e şi ţiglă. În privinţa pantelor, n-am ce-ţi face, sunt case vechi, e stilul din România regală. 😳

  @Adrian. Îţi distruge pe naiba, mai bine recunoaşte că-ţi e lene să ştergi, deşi nu-ţi ia nici 5 secunde!Referitor la întrebarea ta, din partea mea, nici o diferenţă, nu mănânc carne. Revenind la porumbei şi la bolile de care te temi, cum ţi s-ar părea viaţa numai cu oameni pe lume? N-aş fi crezut că eşti aşa de insensibil.

 7. Roxana Iordache Says:

  @Aliosa. Multumesc pentru aprecierea porumbeilor. Şi a guguştiucilor, care sunt chiar mai înduioşători! Mulţumesc şi pentru link, n-am ajuns acolo, deşi mi-ar fi plăcut.

 8. motraucs Says:

  Motraux e toata ziua pe acoperisuri cand vrea sa dea cate o lovitura la poduri dar se face ca nu-i plac sa nu-i aflam noi strategiile de acces la haleala 😆 Stai sa vezi ca iar se supara ca l-am parat 😳

 9. Motraux Says:

  Ce prostie la oameni sa se gandeasca sa manance porumbei sau turturele…au atatea magazine de unde sa se hraneasca la ce oare sa se bucure la o biata pasare…prietenoasa pe deasupra…sa-si puna ceva pe masina daca asta e marea lor problema in viata 😡

  @ motraucs nu-ti mai spun nimic de acum incolo …. Hrrr 😡

 10. iulia Says:

  Ca veni vorba de pasarele. In jurul curtii sunt multi pomi. Zilnic, painea in exces o punem pe o tabla mare de aluminiu pentru pasarele. De cand locuim aici n-am avut tantari, muste si orice ce fel de insecte.E adevarat, cam de doua ori pe an trebuie curatate gardurile si mobilierul din curte; la urma urmei o activitate placuta de cand ne-am cumparat o pompa de apa sub presiune. De dragul pasarelelor socrul meu ia si painea utila si le-o da lor. Noroc ca avem peste drum un magazin deschis in intervalul 0.600-24.00.

 11. mihai4 Says:

  http://www.paginademedia.ro/2011/08/reporterul-tvr-carmen-vasile-a-incetat-din-viata/

 12. Roxana Iordache Says:

  @Motani. 😆

  @iulia. Ce frumos!

  @mihai4. 😯

 13. O ÎNTREBARE ŞI DOUĂ GÂNDURI, ÎN LOC DE MENIUL ZILEI (via Welcome to Roxania) « Popateapa's Blog Says:

  […] "Trebuie şi noi, creştinii binecredincioşi, să postim întotdeauna, mai ales miercurea, pentru că atunci a fost vândut Hristos Domnul şi vinerea, pentru că a fost răstignit. De asemenea, avem datoria să postim şi în toate celelalte posturi, precum i-a luminat Sfântul Duh pe Sfinţii Părinţi ai Bisericii şi ne-au scris ca să postim, să omorâm patimile, să smerim trupul care este ca un lup… Când trăim cu puţin, trăim cu uşurinţă şi când mâncăm mult … Read More […]

 14. Adrian Says:

  @Roxana: imi pare rau, nu de sensibilitate este vorba aici pana la urma. Intrebarea e de asa natura incat pare ca nu asteapta decat raspunsul „vai ce draguta pasare, cum as putea s-o mananc?” Cand esti vegetarian probabil ca raspunsul e natural. Pe de alta parte eu doream sa arat ca gaina si porumbelul sunt pana la urma pe acelasi taler, un pui de gaina si un porumbel sunt la fel de dragute si de inocente desi satarul cade mult mai des pe gatul puiului … Adica nu mananc porumbelul din ratiuni estetice? Religioase? Conceptie de viata? Daca eu n-as manca in viata mea un caine asta inseamna ca trebuie sa spun despre chinezi ca sunt insensibili? Nu sunt vegetarian deci mananc carne de vaca. Cum ma pune asta in relatie cu un hindus? Cred ca e o chestiune de reper indivdual. De exemplu mie imi plac cainii insa cred ca tarcul cu cei circa 25 de caini comunitari din fata blocului ar fi bun sa fie dat in administrare unui chinez! E adevarat ca la asta ma gandesc numai atunci cand se intampla pe la 3 dimineata sa fiu trezit de harmalaia pe care o fac acestia si sa nu mai pot adormi. Tot atat de adevarat este ca ala ar fi momentul potrivit sa cobor sa-mi sterg masina in urma porumbelului (de fapt nu stiu cand e momentul optim sa fac asta). Acum eu nu sunt sigur ca porumbelul face ce face caci de multe ori ma bate gandul ca in pomul de deasupra masinii mele ar putea sa salasluiasca un condor avand in vedere ce am de sters in urma sa :))
  Asadar e o problema de reper. Fiecare are sensibilitatile si ideile lui preconcepute. Nici eu nu mi-as pune vreodata problema sa mananc o randunica de exmplu. Care randunica e cu siguranta mai induiosatoare decat o turturica (trebuie sa facem un clasament) si mananca sigur mai multe insecte nesuferite. Dar poate ca intre a salva un porumbel si o cucuvea as alege sa salvez cucuveaua desi pare mai malefica sau mai putin „induiosatoare” 🙂
  Dar revenind la intrebare, sigur ca am lasat si eu de multe ori firmituri pentru perechea de gugustiuci care se mai harjoneste pe la balcon cateodata. Asta nu inlatura insa ce am spus mai inainte, cu oarecare cinism pe care mi-l asum. Coincidnta face ca am un tiz perfect (nume prenume) care este un mare columbofil :))

 15. Motraux Says:

  @ Adrian…esti dus cu pluta fratioare …Meaowwwaooowww ! 😐

 16. iulia Says:

  Vad ca s-au incins discutiile pe marginea pasarilor si animalelor din punctul de vedere al utilitatii lor.
  In 2001 am dobandit o casa la tara, fost sediu CAP.Neingrijita, pomi batrani si sute de porumbei;romantic. Un vecin imi spune cat toti porumbeii vietuiesc in podul casei. Dau sa intru in pod. Nu reusesc sa deschid capacul. Vin doi vecini, pun umarul ,reusesc. Podul era plin de cuiburi de prumbei dar era si plin de excrementele lor. Gasesc cativa pusti entuziasti, fac rost de la arendas de o remorca, incep sa golesc podul. S-au umplut 11 remorci, timp de 5 zile. Ulterior observ ca toata casa era inclinata bine spre nord(zona in care erau depozitate excrementele). Am ichis podul. Dupa 2 luni am observat ca in saceac erau gauri facute de porumbei care isi reocupasera domiciliul. Am fost nevoita sa-l refac din scandura. Intre timp, casa si-a revenit la starea initiala. Dupa renovare am primit drept vizitatori 5 pisici(normal, venind in vacanta, erau resturi foarte deliciase pentru niste pisici de la tara-cred ca stiti ca taranii nu irosesc mancarea pe caini si pisici). Cand sa plec se ascundeau prin toate cotloanele casei. Barbatului meu i-a venit ideea sa taie un ochi de geam la bucatarie si sa lase deschise toate usile interioare. De cate ori ajung acolo ma intampina sleahta de pisici.Pot lasa resturi cerealiere fara grija. Orice rozator are interdictie in casa.Fac precizarea ca nu mai sunt aceleasi pisici din 2001.

 17. Adrian Says:

  @Motraux : se poate, nu neg 🙂 In ultimii 25 de ani la noi in curte (acum doar la ai mei) n-au fost niciodata mai putin de 10 pisici ca s-au tot adunat si nu s-au mai dat plecate. Daca ai sti cate pene de porumbei am gasit in curte in acest interval de timp …. Da’ pisicile care faceau mizeria asta erau tare dragute (motanii nu au avut niciodata performantele respective). Cum spuneam, mie imi plac mult cainii asa ca ma amuza cand il vad pe tata ca se fereste (desi am avut tot timpul caine in curte) de caini straini 🙂 Pe de alta parte, un frate al lui a murit la 6 ani muscat de un caine turbat asa ca dincolo de amuzamentul meu,ii pot intelege teama. Bunicul meu a urat cainii toata viata. Depinde cum ne raportam la animal ca sa fim sau nu „dusi cu pluta”.
  Recunosc ca sunt atat de cinic ca o enervez si pe consoarta mea din cand in cand. Mai vede cate un copilas in parc si zice: „vai ce copilas dragut!” (nu atat de dragut pe cat e al nostru 🙂 ) Iar eu in cinismul meu de dus cu pluta ii zic: „de unde stii ca peste 20 de ani asta n-o fi un criminal in serie?”. Asta cu dragalasenia poate fi foarte relativa, probabil ca si Breivik ala din Norvegia era induiosator in urma cu 25 de ani. Asa pot sa intreb si eu: daca acum 25 de ani erai fata in fata cu dragalasul copil Breivik stiind ce-o sa faca in 2011, i-ai fi dat ultima bomboana din buzunar?

 18. Motraux Says:

  @ Adrian…degeaba ai fost inconjurat de animalute daca n-ai incercat niciodata sa le intelegi si sa te aproprii de ele. 😦

 19. Roxana Iordache Says:

  @Adrian. N-ai prea înţeles întrebarea mea, dar asta chiar că e problema ta. Oricum, poţi să te iei de mână cu Cristian Preda, aveţi aceeaşi logică. 🙂

  P.S. Ţi-aş putea demonstra că pot fi mai cinică decât tine, prin întrebarea: dacă ar gândi cineva ipotetic despre copilul tău, cum ţi-ar fi? Sau şi mai şi: poate anticipezi chiar tu infractorul din el şi îl dai în stradă, ca să fii sigur că se adevereşte anticipaţia. :mrgreen:

  Să-ţi trăiască şi să nu-l înveţi să se raporteze aşa! 🙂

 20. Roxana Iordache Says:

  @iulia. Mare noroc aţi avut, să recuperaţi o casă care a fost sediu CAP! Mă bucur pentru voi. În privinţa porumbeilor, ei pot speria hoţii noaptea, pentru că podurile zici că sunt bântuite când îi apucă plimbarea. 😆

 21. Adrian Says:

  @Roxana: intrebarea am inteles-o eu dar am mai deviat un pic. Era vorba daca ti-ai da ultima bucatica de paine unei fiinte dragalase precum porumbita. De aceea am zis si eu de ultima bomboana.
  Nu e un concurs de cinism aici si nici nu trebuie sa fiu eu cinic cu tot dinadinsul (desi imi iese). Dar pe undeva se distorsioneaza mesajul. De exemplu, nu stiu de unde a inteles Motraux ca nu sunt apropiat de animale si nu le inteleg ?! Tocmai ca incerc sa le inteleg si de aceea mi se pare aiurea indreptarea atentiei doar catre animalele „dragalase” precum porumbita din poveste. Orice animal are partea lui de dragalasenie si-ti poate starni compasiunea. Am copilarit la curte si am avut de-a lungul timpului o multime de animale de care m-am atasat atat in copilarie cat si in adolescenta. Deci concluzia lui Motraux e de hodoronc-tronc …
  Referirea la presupusa actiune de evacuare prventiva a copilului este totusi exagerata … ca si aia cu Cristian Preda 🙂 Nu stiu la ce se refera 🙂
  Pe de alta parte, in urma cu aproape 6 ani eu m-am aflat in biroul primarului de la Cluj. De multe ori ma intreb totusi daca as fi stiut atunci ca acest personaj va ajunge sa nenoroceasca o tara din palatul Victoria, daca as fi avut ce sa-i fac … o situatie similara cu bomboana de care spuneam.

 22. motraucs Says:

  @ Adrian,nu-l bagati in seama pe @Motraux…e un motan batran si sacaitor 🙂

 23. Roxana Iordache Says:

  @Adrian. Toate animalele sunt drăgălaşe, spre deosebire de oameni. Asta nu înţelegi tu. Ele sunt nevinovate. Absolut toate.

  @motraucs. Iar eşti de naşpa, puiule! 🙂 Fraier e unchi-tu că te-a învăţat tot ce ştii ca să i-o tragi acum live. 😳

 24. motraucs Says:

  😳 sorry ! 😳 mai glumim si noi,nu se supara din asta pe el sa nu-l ataci la capitolul haleala.atunci face urat ! 🙂 😳

 25. adrian Says:

  @Roxana: asta am spus si eu. Pentru ca nu-mi plac cliseele cu turturele, am spus ca si cucuveaua merita salvata fiindca altfel toti s-ar inghesui sa scape turturica. Am spus eu altceva („si de aceea mi se pare aiurea indreptarea atentiei doar catre animalele “dragalase” ) !?
  … sunt un vesnic neinteles care pare ca nu intelege nimic 🙂

 26. serban g Says:

  Si mie imi plac Bufnitele cu atat mai mult cucuveaua care este mai mica la fel de mult ca oricare alta pasare…Nu,cel mai mult imi plac pescarusii pentru ca sint frumosi,inteligenti si oricand se gestioneaza singuri neavand nevoie de asistenta sociala 😀

 27. Roxana Iordache Says:

  @adrian. Eu te înţeleg că nu înţelegi. Simpatică, oricum, sofistica ta. Dacă ai fi pornit de la premisa că toate animalele sunt „drăgălaşe”, adică, nevinovate, n-ai mai fi făcut departajarea. 🙂 Altfel, absolut deloc nu era vorba în propoziţia mea de vreo departajare. Şi nici de vreun clişeu. Aşa (mi) se întâmplă. Cucuvele nu vin pe pervaz noaptea, că le-aş da. Le-am auzit la Cotroceni, sunt cu sutele. Foarte simpatice. 🙂 Am scris altădată de un pescăruş care a venit şi a stat pe pervazul camerei mele o oră, contemplat fascinant de motanul meu imperial, care avea să se ducă. Era o uluitoare comuniune între ei, în privirile lor. Probabil că a fost imaginea unei frânturi de rai. Acolo animalele nu se vânează şi nu se mănâncă. Nici între ele, nici de către oameni. Şi aşa era la începutul lumii. Până a făcut Dumnezeu omul. Care a tras după el pajiştea raiului cu vietăţii, în cădere.

  P.S. Mie nu-mi displac şerpii. Detest doar faptul că înghit vietăţi. Dacă eram Eva, îi băgam mărul ăla pe gât. Atunci ar fi rămas pe veci vegetarian. 😆 :mrgreen: Ceea ce eu nu sunt. Nu mănânc carne, atât. Nu mănânc nimic ce ar presupune un sacrificiu prealabil. Acum cred că e clar. 🙄

  @serban g. Uau! Nici nu citisem răspunsul tău când am scris mica istorie cu pescăruşul şi Goguţu meu. Superb e că ei toţi ciocăne pe oricine le-ar ataca un pui din comunitate, mi-a povestit un amic. Aşa e?

 28. Motraux Says:

  @ Roxana…Eu stateam odata linistit la umbra unui boschet si deodata ma trezesc langa mine cu un pui de pescarus cazut de pe vreun acoperis ma privea prietenos probabil n-avea inca instincte…era cat un adult de mare doar ca mai avea puf pe spate si alta culoare mai porumbac desigur si privirea inocenta de pui,cam ca @motraucs…Ce sa fac ? Ma gandeam…Am ignorat instinctele si pentru faptul ca eram satul tocmai vizitasem pivnita unui vecin… Pana sa-mi dau un raspuns m-am trezit ca din cer vin in picaj spre blana mea neagra si lucioasa doi pescarusi de data asta adulti foarte nervosi,m-iam lipit burta de pamant si am mers taras pana am gasit refugiu in spatele casei…cat pe-aci sa primesc un cioc pe coada…Uffff ! Periculosi parintii astia pescarusi,nici nu stiu ce s-a mai intamplat,am stat o ora in ascunzatoare si cand am iesit nici urma de ei,nici puiul nu mai era…Woaaaau ! …adica Meaowwww ! 😯

 29. iulia Says:

  Tot despre vietati semidomestice: nu omorati serpii de casa si cucuvelele. Va apara de rozatoare. Daca va plac porumbeii nu-i tineti in pod, faceti-le niste voliere in curte, respectiv cuiburi personalizate.O pereche de porumbei dau nastere la 6 generatii timp de 18 luni. Si dupa aceasta perioada ei raman impreuna. Cand vedeti ca se ingrasa suficient sacrificati-i pentru o masa delicioasa frantuzeasca. Daca nu-i sacrificati voi ii mananca pisica pentru ca sunt greoi la zbor. Pofta buna! Si serpii de casa sunt buni de mancat. Cand imbatranesc misuna prin curte. Daca sunt prea lenti sacrificati-i. Veti obtine o masa delicioasa a la Marine Corps.

 30. Prilejuri « Daurel’s Blog Says:

  […] Tare aş vrea să-mi răspundeţi, în mod sigur urmează şi postări politice, tot azi. Deşi pe bune, postul de la politică ar fi indicat pentru sănătate. (o-intrebare-si-doua-ganduri-in-loc-de-meniul-zilei) […]

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: