POSTUL SFINTEI MĂRII. TREI REŢETE PENTRU MENIUL ZILEI

                                 Motto: „… când postiţi, nu fiţi trişti ca făţarnicii!”

                                                                   Matei 6, 16-18

Postul Adormirii Maicii Domnului e în principiu sever, nu atât de aspru ca ca Păresimile, dar nici atât de relativ lejer ca Postul Naşterii Domnului. Doar că e scurt, are două săptămâni.

Pentru lumea monahală, lunea, miercurea şi vinerea se ajunează până seara, când se mănâncă legume fierte fără ulei, pe când marţea şi joia, untdelemnul e permis, iar sâmbăta şi duminica e dezlegare la peşte şi vin.

Pentru mireni, însă, postul e mult mai permisiv, mai ales că, vorba Mamei Rada, străbunica mea (mama bunicii materne), contează mai ales ce scoţi din gură şi mai puţin ce mâncare bagi, atâta vreme cât postul e asumat sufleteşte. (Ea era pâinea lui Dumnezeu, o bunătate de femeie şi ţinea posturile, cu bucurie – mâţili lor şi cuţeii nu simţeau diferenţa, că ea făcea papa bun 🙂 ).

O întrebare pentru voi, răspunsul e, fireşte, facultativ: ţineţi postul? Şi mă refer nu la regimul alimentar. Ar fi totuşi frumos să răspundeţi cum vă raportaţi la post, la ideea de post şi la posturile propriu-zise.

Ca să-mi răspundeţi, fac ca Nastratin Hogea cu cititul, câte o plăcintă pe fiecare foaie. 😛 Deci, vă promit meniul zilei, în fiecare zi din acest post, pe care îl alcătuiesc propunându-vă combinaţii din cartea savuroasă a presbiterei GAROAFA COMAN, „Mâncăruri şi Dulciuri de Post”, apărută şi reeditată la Editura Bizantină (eu am ediţia princeps, tivită cu galben 🙂 ).

Precizez că am să aleg reţetele cele mai dietetice, deci le exclud pe cele care implică prăjeli, căliri, etc. – şi autoarea cărţii are destule grele, cam toate. 🙂

Mai precizez că personal am să mânânc în post  supe uşoare şi în rest, legume şi fructe ca atare (e bine ca fructele să fie mâncate pe stomacul gol şi/sau oricum să păstrăm un interval de cel puţin 20 de minute până ce mâncăm altceva). 😛 Şi pâine sănătoasă, simplă, iar la supe, crutoane tot fără aditivi, preparate la cuptor, cu multe seminţe, alune, măsline. Buni şi fulgii de porumb, cu ceai, suc de roşii sau supe.

Ocazional, câte-o ciocolată de post (musai mare şi musai toată deodată, savurată bucată cu bucată  🙂 ), ceva cornuleţe cu mere (feriţi-vă de cele de la Boromir, că dau dependenţă 😛 ), oareşce napolitane de post (Alfers, foarte bune şi uşoare sau Joe) şi posibil, covrigei criminali de la Alina şi Cristi – de fapt, toate „ocazionalele”-astea le ronţăi la ei.   😳 

Nu se depune nimic dacă aveţi arderi puternice prin mişcare şi consum nervos pozitiv, ca să zic aşa. 😀

Postul e reculegere şi totodată, voie bună, adică, inimă uşoară – că altfel nu-i decât regim alimentar fără sens.

Deci, vă propun pentru astăzi:

Felul întâi:  Borş de legume

Ingrediente: 2 cartofi, o ţelină, o ceapă, 2 morcovi, o legătură de pătrunjel şi una de leuştean, 1 păstârnac, un sfert de varză, o mână de fasole verde, un dovlecel, 3-4 roşii, 2 ardei graşi, 1 litru de borş.

Preparare: Într-o oală mare, se pun la fiert în 3 litri de apă, moovul, pătrunjelul şi păstârnacul date pe răzătoarea mare, varza tăiată fideluţă, ardeii şi ţelina tăiate cubuleţe. Se acoperă şi se lasă să fiarbă. Când sunt aproape fierte se pun cartofii, dovleceii tăiaţi cubuleţe şi roşiile date pe răzătoare, decojite în prealabil şi fără seminţe. Când sunt bine fierte se adaugă borşul şi sarea. Se lasă să dea câteva clocote şi se adaugă verdeaţa fin tocată. După preferinţă, se adaugă şi câteva linguri de ulei (dacă puteţi, de măsline, dacă nu, mai bine lipsă, n.Rox.).

Felul doi: Orez cu roşii la cuptor

Ingrediente: 1 kg de roşii bine coapte, o căpăţână de usturoi, o ceaşcă de ulei, 500 g de orez, 3 ardei tăiaţi solzişori, o legătură de pătrunjel fin tocat, o jumătate de cănuţă cu măsline negre tăiate felii (facultativ).

Preparare: Roşiile fără coajă şi seminţe se taie mărunt şi o jumătate din cantitate se pune într-o tavă tapetată cu ulei. Se presară deasupra sare, piper, pătrunjel, usturoi tăiat felioare şi zolzişorii de ardei. Se amenstecă orezul nefiert cu măslinele şi pătrunjelul. Jumătate din amestecul de orez se aşează în tavă peste stratul de roşii, iar deasupra se toarnă jumătate din cantitatea rămasă de roşii, apoi se presară ulei, sare, piper, pătrunjel, usturoi, ardei. Cealaltă jumătate din orez şi restul de roşii se adaugă tot în straturi. Se lasă la cuptor, să fiarbă încet la foc potrivit, cel puţin o jumătate de oră. Se mănâncă rece.

Desert: Prăjitură rapidă

Ingrediente: 1kg de mere, 200 g de făină,200 g de gris de grâu, 200 g de zahăr, 50 g de margarină (Becel sau Mega cu omega 3 🙂  – pe bune!, dar în cazul ăsta, fiindcă e doar pentru uns tava, merge orice margarină, vegetală, evident).

Preparare: Se unge o tavă cu toată margarina. Se amestecă făina, grisul şi zahărul (fără apă) şi se toarnă în tavă. Deasupra se întind în strat uniform merele curăţate şi rase pe răzătoarea mare. Compoziţia se dă la cuptor potrivit, 30 de minute.

Poftă bună şi post uşor! La inimă.

11 răspunsuri to “POSTUL SFINTEI MĂRII. TREI REŢETE PENTRU MENIUL ZILEI”

  1. Roxana Iordache Says:

    Dragilor, v-aş ruga să nu vă referiţi la I.P.S. Andrei(cuţ) şi boc(c)cirea Înaltpreasfinţieisale, vă promit că urmează o postare în acest (non)sens. 👿

  2. motraucs Says:

    Si pisicile tale ce mananca in post ? 🙄 😦 L-am avut musafir pe @Motraux sambata la masa,ne-a facut @stapana chiftelute din peste erau asa de bune ca la un moment dat ne-am incaierat pe ele dar pana la urma ne-a despartit si ne-a dublat potia… Mama ce bune au fost 🙂 😳

  3. POSTUL SFINTEI MĂRII. TREI REŢETE PENTRU MENIUL ZILEI » Bloogle Says:

    […] Original Blog » 01 August 2011 – Blog « Se asteapta noi deprecieri ale valorii si chiriilor cladirilor comerciale in T3 […]

  4. Roxana Iordache Says:

    @motraucs. Boabe. Peştele nu e bun pentru voi, motanii. Doar somonul, dar pregătit special ca să vă menajeze tractul uro-genital. L-am avertizat pe unchi-tu să fiţi atenţi la ce păpaţi, ca să nu faceţi pietre mai devreme sau mai târziu. 😯

  5. motraucs Says:

    😳

  6. Motraux Says:

    l-ati speriat pe @motraucs 😆

  7. Roxana Iordache Says:

    Motocei, chiar trebuie să fiţi precauţi, că altfel vă bagă seringă cu ac bont în puţică şi pe urmă, dacă nu iese tişu, vă bagă şi sondă. 😯 😯 😯

    Aşa că aveţi grijă ce le daţi de mâncare motanilor!

  8. Huhu Says:

    Roxanico, chiar nu ti-e rusine, fara gluma, sa scri de mincaruri si retete culinare in fata poporului flamind, muritor de foame, e ca si cum ai vorbi de funie in casa spinzuratului!

  9. Subtilitatile parandãrãtului… « Daurel’s Blog Says:

    […] Cei  interesati de postul actual, tot pe blogul doamnei Iordache, vor gasi retete de […]

  10. Maria S.(Timisoara) Says:

    Roxana stii ce faci cu noi ?
    Ne incanti ca o zana.
    Ne iei de manuta si ne porti intr-o lume magica din care nu am vrea sa iesim.
    Sa raspund la intrebare:
    Post alimentar tinem tot anul, ne-a fost impus si n-avem incotro.
    Citindu-te, n-am incotro si spun ca mi-e rusine cat de putine lucruri stiu despre cele sfinte, obiceiuri crestinesti ortodoxie, religie s.a.m.d.
    Mi-e rusine si sunt neputincioasa in jena mea.

    Multumesc pentru ca ne luminezi.

    Retetele, hm sau mai degraba mmmmmmmmmmmm.
    Borsul l-as face ca ciorbita dulce, eu nu le am cu borsurile. Si evit in general acriturile. Despre ulei ce sa spun ? Imi bat capul cu ce ar putea fi inlocuit uleiul de masline si nu gasesc nimic deocamdata.
    Nu prea folosim alte tipuri de ulei, desi sunt o multime.
    Nu le stiu gustul, asta e ideea.

    Prajitura am s-o incerc, in mod sigur, m-ai imboldit la asta.

    Esti sigura ca la orez nu se pune apa, nici o o picatura ? Orezul fierbe in sucul de rosii si atat ? Ajunge sa se inmoaie doar in el ?

    Continua cu retetele, le astept cu nerabdare si multumesc.
    De fapt noi zicem, multam fain.

  11. Roxana Iordache Says:

    @Huhu, tu gândeşti vreodată?

    @Daurel. Mă onorează din nou faptul că sunt citată pe un blog deosebit. 😳

    @Maria S.(Timisoara). Eu mulţam fain! Şi eu tot aşa zic, am verişoară ardeleancă după taxu – arădeni, rivalii ai bănăţenilor în ţoalili voastre. 😛 Asta o ştiu de la Ghilezan, cică, mi-s bănăţan în ţoalili mele. 😆 Sunteţi nişte dulci, cei ca voi. Alţii sunt ofticoşi. :mrgreen:

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: