MIHAI CREANGĂ A PLĂTIT DEMNITATEA CU LIBERTATEA

Azi e ziua domnului Mihai Creangă. Majoritatea ziariştilor de azi, juniori şi chiar mai bătrâiori, habar n-au cine este. Fiindcă şcoala lor e fie după ureche, fie n-o făcut-o deloc, fie n-au nici o vină dacă au făcut-o şi la facultăţile mamei lor de impostori nu s-a predat lecţia puşcăriei pentru libertatea presei.

Petre Mihai Băcanu, Mihai Creangă, Anton Uncu, Ştefan Niculescu-Maier şi Alexandru Chivoiu. Ei au pus la cale în clandestinitate în penultimul an al lui Ceauşescu editarea şi difuzarea unui ziar liber. Numit „R”. De la România.

Ce fac ei azi? Simptomatic.

După ce „România liberă” – cândva, o legendă postdecembristă de ziar la care am contribuit, nu sunt ipocrită – a fost confiscată de imbecili ca Turturică şi compania, Băcanu a preluat patentul „Timpul” şi a încercat o revistă bună, cu o parte din trupa de la fostul ziar. Până când a făcut o anchetă dură rău, care l-a incriminat pe însuşi Cocoş, bărbatul teoretic al Udrei. După care sponsorul a fost chemat la ordin şi s-a retras.

Domnul Creangă e la pensie. Toni Uncu are rămăşiţele în pământ. Ştefan Maier e în SUA. Nea Sandu Chivoiu s-a sinucis, în faţa metroului.

Bine că avem Antenele, Realitatea şi alte surogate de presă liberă. Premianţii APTR din acest an n-au nici o vină, ei sunt trofeele din vitrină.

22 răspunsuri to “MIHAI CREANGĂ A PLĂTIT DEMNITATEA CU LIBERTATEA”

 1. Argusdre Says:

  Roxana,
  Nu contest deloc ca lucrurile asa au stat, ca a fost o actiune curajoasa, utila si care a lovit in ceausism, dar eu am o neclaritate foarte mare :
  Inainte de crearea ziarului „R”, Petre Mihai Bacanu a intrat in contact cu KGB, agentul rus acoperit Volodin, s-a confesat acestuia, s-a sfatuit cu el, au pus la punct un sistem de legatura ocult, etc, -existand documente in acest sens.
  Intrebarea pe care mi-o pun : A fost o miscare patriotica romaneasca, sau o actiune ruseasca, care avea ca scop daramarea lui Ceausescu dar conservarea comunismului? Spun asta pentru ca unde intra rusii, isi urmaresc doar interesele lor si nu pe ale noastre.

 2. Mâţa Says:

  Tot ce e FSN e spălat pe creier.

 3. Horatiu Buzatu Says:

  Apropos de România Liberă, să mai adăugăm că acum 21 de ani, Securitatea îl trimisese în misiune pe Nicolae (sau Ion ?) Cămărășescu, ofițer activ, cu misiunea de a întrerupe apariția ziarului România Liberă. Pe atunci se mai foloseau metode brutale. Acum, lucrurile sunt mai simple, exemplul de la „Timpul” fiind cât se poate de elocvent …

 4. Motraux Says:

  Degeaba zici mie-mi place Antena 3 😐

 5. Motraux Says:

  @ Argus_bre : Ca americanii le urmaresc pe ale noastre sau pe ale altora…

 6. Argusdre Says:

  Si mai e o treaba.Daca la timpul respectiv , „R” a avut poate rolul lui in lupta pentru libertatea presei, iar unii au avut anumite merite incontestabile, nu cred ca-i cazul sa minimalizam rolul altora in alte perioade…

  Ca atare, dand cezarului ce-i al cezarului, daca vrem sa fim obiectivi, e musai sa recunoastem meritele incontestabile in lupta pentru libertatea presei si adevar ale Antenei 3 si Realitatii TV, singurele care au mai ramas fara sa-l pupe-n cur pe matroz.

 7. Argusdre Says:

  @Motraux,
  Ai dreptate, toti strainii isi urmaresc, cum e firesc, doar interesele lor.Insa americanii sunt altfel, ca nu degeaba de vreo noua ani basescu „o suge pe-a licuriciului al mare”….Ei sunt mai besisti, adica azi te pupa si maine te impusca.

 8. MIHAI CREANGĂ A PLĂTIT DEMNITATEA CU LIBERTATEA » Bloogle Says:

  […] Original Blog » 13 June 2011 – Blog « Cum arata o casa de 123 de milioane de dolari? (VIDEO) […]

 9. Marian din...Berceni Says:

  Roxana…mi-am regasit pisica! A fugit de la ala ce o furase si s-a intors singura acasa!

 10. sandman Says:

  La multi ani Mihai Creanga!

 11. Romulus Cristea Says:

  Roxana, transmite-i „La multi ani !” si din partea mea cand il vezi.
  Romulus Cristea

 12. PLANO10 Says:

  Mai stie cineva ce mai fac Gherghinele lui Bacanu?

  Aia a fost cea mai tare lovitura de presa a lui Bacanu! Atunci nu cred ca era sfatuit de oculta sovietica. 🙄

 13. “Să nu uitaţi niciodată că există şi după Băsescu viaţă, lege, răspundere!” – Crin Anonescu « Hai ca se poate! Says:

  […] MIHAI CREANGĂ A PLĂTIT DEMNITATEA CU LIBERTATEA – Roxana Iordache […]

 14. Romulus Cristea Says:

  Roxana,
  Uite-l pe Silviu Popescu, de la CADA:
  http://popescusilviucada.wordpress.com/mineriada-1991/

 15. iulia Says:

  Roxana, ai dreptate! Romania Libera era un reper si in perioda dura al lui Gheorghiu-Dej. Imi amintesc ca bunicii mei erau abonati atat la Scanteia cat si la RL. Intrebandu-i de ce imi spuneau ca daca in Scanteia erau doar dogme (de altfel necesare omului de rand, ca sa stie ce sa spuna cand era intrebat) RL era plina de viata si de exemple practice de urmat( parca era organul de presa a Consiliilor Populare?).Eu am mentinut abonamentul pana acum
  un an si jumatate doar pentru obisnuintele diurne ale bunicului. I-am explicat in ce hal a ajuns si a inteles. Pentru a-i satisface curiozitatea citirii presei ii mai cumpar cate o colorata!

 16. Antoniu Poienaru Says:

  Stefan Maier nu este cel care are revista Acum si site-urile http://www.romanialibera.com si http://www.acum.tv?

 17. Maria S.(Timisoara) Says:

  La multi ani, Mihai Creanga !

 18. popescusilviucada Says:

  De data aceasta îi dau dreptate Doamnei jurnaliste Roxana Iordache în legătură cu renumitul jurnalist al României Libere, domnul P.M.Băcanu.
  De ce patriotism și de jurnalism este vorba?
  Atît timp cît domnul Băcanu era un sărăntoc jurnalist, i-a criticat de mama focului pe securiști și comuniștii de vază, după care ca la o rachetă a stins motoarele, căci inerția fusese invinsă și lucrurilr mergeu mai departe de la sine bine, în sensul pecuniar.
  Nu patriotismul, dragostea de țară, democrația l-a îndemnat să scrie aricole sau să fructifice scrierile altora, pe care nu i-a plătit, și a căror bani și-a însușit, ci dragostea de bani, setea de înavuțire.

 19. popescusilviucada Says:

  I-am cunoscut personal pe toți acești jurnaliști de la România liberă și personal pe Dvs. Doamnă Roxana Jordache.
  Din păcate majoritatea covărșitoare a jurnaliștilor României Libere de la acea dată nu a reușit să facă distincție, să descifreze profilul moral al luptătorilor organizației militare CADA, sprijinind aripa demagogă, profitoare, necistită a acesteia, blamînd, sabotînd acțiunile curajoase, cinstite ale unor cadre militare animate de idei nobile, pentru o reală democrație în țară și o armată fără comuniști și securiști.

 20. Elena Florescu Says:

  Roxana te rog ca-i multumesc pentru tot ceace m-a invatat sa fac, a fost idolul meu, ca dansul mi-am dorit sa ajung. A dumneavoastra devotata eleva.

 21. Elena Florescu Says:

  Am recuperat trifoiul cu patru foi?

 22. Gh Iosif Says:

  Doamne, ce destine! I-am cunoscut in primii ani de dupa Revolutie. Nu pe toti. Pe domnii Toni Uncu, Dumnezeu sa-l ierte, Bacana si Maier, toti, impreuna, in sediul Romaniei libere. Dumnezeu sa-l ierte si pe cel care a fost Sandu Chivoiu (poate postati o fotografie a sa, sa pot verifica daca nu cumva l-am intalnit si pe dansul). Parca ar fi fost ieri, parca ar fi trecut o mie de ani.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: