O MINUNE DE PAŞTI ÎN ROMÂNIA. ŞI O MARE ŞANSĂ RATATĂ

Video de RomNuRrom

„Un fost securist (din ăia răi, da’ răi de tot :mrgreen: ), din cauza căruia am suferit nespus de mult, mi-a transmis astăzi printr-un coleg mai tânăr de-al lui, rugămintea de a-l ierta pentru tot ce a greşit în legatura cu mine ! :roll:

Nu-l mai văzusem de vreo câţiva ani…

Mi s-a spus că nu-l mai recunoşti cât de rău arată, că ştie că nu mai are prea mult de trăit, nu vrea să fie văzut , dar speră să fie iertat !

A fost iertarea pe care am dat-o nu numai cu ochii şi inima pline de lacrimi, dar şi cu speranţa ca Dumnezeu, în mărinimia şi bunătatea lui, să-l ierte !

De mult n-am mai plâns şi nu m-am mai rugat cu atâta putere şi dragoste de aproapele meu !

Şi el mi-a fost ani buni din viaţă, chiar mult prea aproape, prin păcătoasa asta de meserie a lui (tot de Dumnezeu lăsată !) !

Sărbători luminate !”

Este un mesaj pe care l-am primit pe blog de la unul din aleşii mei comentatori, @Radu Humor. Un dar de Paşti pe care la rându-mi îl dărui mai departe, ca să se facă un pic de rai în sufletele noastre.

Culmea e că mesajul fusese reţinut la spam! Mesajul „arestat” mi-a amintit de relatările similare ale unor foşti deţinuţi politici. Am cunoscut foarte mulţi, de fapt, i-am cunoscut de când m-am născut, am avut în familie – bunicul matern, fratele bunicii şi alţii. M-a impresionat seninătatea lor. O înţelepciune blândă, o bunătate de oameni. Bunătate, dârzenie, demnitate – sunt trăsăturile de caracter pe care le-am remarcat la foştii deţinuţi politici, împreună cu amprenta unei educaţii puternice.

Puterea iertării m-a uimit la ei. Nu voiau decât să fie recunoscut adevărul şi să se facă dreptate. Uimitor a fost că marea majoritate a celor cu care am vorbit nu voiau răzbunare. Semn că închisoarea le-a fost o imitare a patimilor lui Hristos. S-a petrecut în închisoare o comuniune între oameni dincolo de orice apartenenţă. Sigur că de fiecare dată s-a aflat pe-acolo şi Iuda. Experienţa lor abisală a fost o repetare a catacombelor primilor creştini. Acolo s-a convertit Nicolae Steinhardt. Devenit părintele Nicolae de la Rohia.

De altfel şi părintele Constantin Voicescu, Dumnezeu să-l odihnească! – părintele meu, al preşedintelui Constantinescu, Anei Blandiana şi lui Romulus Rusan, dragului în amintire Horia Bernea şi multor altora, ştiuţi şi neştiuţi -, tot în închisoare, la Tg.Ocna, a hotărât ca, dacă va da Dumnezeu să fie eliberat, să urmeze Teologia şi să se facă preot. Urmase Geografia. La fel şi părintele Bartolomeu Anania, fost medicinist. Şi câţi alţii! Dar de vorbit, nu se vorbeşte despre asta, doar se înfierează, cu suficienţă, preoţii şi Biserica.

Biserica Greco-Catolică a fost martirizată, ierarhia, arestată – de unde o galerie de sfinţi, ca Iuliu Hossu şi monseniorul Ghika. Se uită, însă, ori mai precis, nici nu se ştie că sunt şi mii de preoţi ortodocşi martirizaţi în închisori. Şi nici nu se vrea ca acest adevăr să fie cunoscut. Nu se vorbeşte nici despre sfinţii închisorilor, ca Valeriu Gafencu, despre care mi-au vorbit cu emoţie şi veneraţie toţi supravieţuitorii temniţei de exterminare de la Tg.Ocna, participanţi, în 1991, la comemorare şi găzduiţi în casa minunatei doamne Leonte.

Camarazii de la Jilava relatează că Mircea Vulcănescu – după ce a murit de pneumonie, fiindcă a stat culcat pe ciment ca să salveze cu căldura trupului lui un alt puşcăriaş politic – a lăsat cu limbă de moarte cutremurătoarele cuvinte: „Să nu ne răzbunaţi!”. Demn ostaş al lui Hristos. Cuvintele lui pot fi un motto al foştilor deţinuţi politici din România.

Nicole Valéry-Grossu a lăsat o mărturie minunată în cartea ei „Binecuvântată fii, închisoare!” – n-am apucat s-o cunosc, am avut, însă, onoarea să-l cunosc pe soţul ei, alt luptător şi fost deţinut politic, Sergiu Grossu.  Nicole Valéry-Grossu mărturiseşte pur şi simplu că pentru ea închisoarea a fost o binecuvântare fiindcă a întâlnit-o cu Dumnezeu! Sublimă ilustrare a zicalei româneşti cu „tot răul spre bine”. Pentru că răul nu are putere asupra binelui, el fiind efemer, pe când binele e etern. „Iartă-i, Doamne, că nu ştiu ce fac!”. Şi El era pe cruce.

Toate acestea şi multe altele mi-a evocat mesajul de căinţă şi iertare citat mai sus. Mi-am amintit entuziasmul naiv al anului 1990 şi păcatul originar al confiscării revoluţiei, pentru care plătim şi acum, şi din păcate va plăti încă o generaţie (este egal 30 de ani).

Foştii deţinuţi politici ar fi trebuit să fie Sfatul Înţelepţilor, din 22 decembrie 1989 încoace. În loc de asta, ei au fost demonizaţi, la fel ca şi partidele istorice. După metoda propagandei staliniste, foştilor deţinuţi politici şi partidelor istorice li s-au atribuit chiar păcatele celor care i-au chinuit toată viaţa şi ai căror exponenţi tocmai „emanaseră” la putere, deturnând revoluţia. Şi aşa s-a instaurat, prin regimul Iliescu, impostura postdecembristă sau fesenistă.

Ideea e că dacă după decembrie 1989, torţionarii s-ar fi căit, personal şi instituţional, în mod sigur ar fi fost iertaţi, şi altul era drumul ţării noastre. Unul lin, senin. Nimeni nu şi-ar mai fi bătut joc de ea. Aşa cum a fost retardată prin mineriade şi cum este, azi ca niciodată, România depreciată în lume şi la ea acasă, de regimul Băsescu, care reprezintă forma cea mai hidoasă a imposturii, triumful omului nou, lucrat în laboratoarele Imperiului Răului.

Impostura nu-i doar de ordin politic, ci şi moral. O confiscare pentru substituţie. Un jalnic nechezol de regim, instalat şi menţinut printr-o propagandă de tip stalinist, care ne-a schimonosit sufletele, mintea şi mentalitatea. Gândirea furajată a devenit cheia succesurilor electorale. Şi tot ei, impostorii, vor răzbunare! Şi o practică până la ultima consecinţă. Ion Iliescu are păcatele sale şi cel mai mare păcat e că n-a simţit vreodată nevoia să-şi ceară iertare. Ce simplu ar fi fost totul ulterior! Totuşi, s-a înţelepţit şi nu a îndrăznit vreodată să practice răzbunarea ca politică de stat. Aşa cum face Băsescu, în mod satanic. De altfel, exponenţii şi slugile regimului nu sunt oameni. Sunt mutanţi.

Îmi amintesc o emisiune la Antena 3,  în care o flaşnetă portocalie, un fariseu îmbuibat şi deputat PD-L, Marius Necula, îl ataca porceşte – şi jignesc bietul porc – pe Marius Oprea, probabil, cel mai tânăr fost deţinut politic din ţară, arestat în ultimii ani ai lui Ceauşescu. La urma urmelor, ce-a făcut Marius Oprea? Întreba cu nesimţire Necula. Şi tot el răspundea: nimic! Ba chiar rău, e rău, rău ce-a făcut! Adăuga flaşneta. Că a început să dezgroape morţii Securităţii, morţii comunismului, în loc să-i lase acolo, în gropi comune. Asta o spun eu, evident, n-a zis-o el. Dar asta e durerea lor. Fapta. Care le dă în fapt impostura. Şi Marius Necula făcea apologia preluării de către Vladimir Tismăneanu a Institutului pentru Studierea Crimelor Comunismului, fondat de premierul Tăriceanu. Bineînţeles, pentru că a scris chestia-aia prin care Băsescu a condamnat degeaba comunismul, ca să-l continue de fapt.

Securistul care şi-a cerut iertare e tâlharul mântuit.

13 răspunsuri to “O MINUNE DE PAŞTI ÎN ROMÂNIA. ŞI O MARE ŞANSĂ RATATĂ”

 1. O MINUNE DE PAŞTI ÎN ROMÂNIA. ŞI O MARE ŞANSĂ RATATĂ » Bloogle Says:

  […] Original Blog » 26 April 2011 – Blog « ANUL ĂSTA TATĂL LUI BOC SĂ FI LUAT DE BIBILICĂ […]

 2. Donkeypapuas Says:

  De fapt Băsescu nici nu a condamnat comunismul ci numai direcţia na-ional-comunistă care ar fi deturnat „nobilele idealuri ale marxismului”. Aşa se spune în cuvântarea sa din Parlament reprodusă în cărămida publicată de Comisia prezidenţială.

 3. Mâţa Says:

  @Donkeypapuas. Din cunoştinţele mele pisiceşti, nu există „naţional-comunism”. Noţiunile sunt incompatibile. Şi ştiu sigur asta, fiindcă mi se electrizează blana. 🙂

 4. Aliosa Says:

  @ Roxana,
  HRISTOA A INVIAT !
  Alioșa.

 5. Aliosa Says:

  @ P.S.
  Grăbit mereu , mai si gresesc
  Si-n loc de „ S ” am tastat „ A ” ,
  Tu stii că nu cersesc,
  Ci vreau doar a mă corecta !
  HRISTOS A INVIAT !
  Alioșa.

 6. Roxana Iordache Says:

  @Donkeypapuas. A condamnat comunismul ca regim ilegitim şi criminal. Textual a făcut-o. Drept pentru care cele mai multe aplauze şi aclamaţii le-a luat din partea liberală a sălii. Dacă Emil Constantinescu o făcea, nu doar la Sighet, ci în Parlament, îi lua obiectul muncii şi nu ar mai fi prostit atâţia.

  @Mâţa. Cam da.

  @Alioşa. Adevărat a înviat!

 7. cristi Says:

  Si pana la urma ce-i rau in faptul ca M.Necula l-a jignit pe Oprea?Ca doar acum Oprea-i pedelist infocat.L-am vazut cum iese prin ziare si rosteste acea aberatie a pedeleilor ,cum ca PNL-ul si-a pierdut identitatea de partid de dreapta cand s-a aliat cu PC si PSD.Ba mai mult ,tipa in gura mare ca Antonescu sa demisioneze din fruntea partidului fiindca s-a aliat cu un securist.In primul rand nicaieri nu s-a dovedit ca Voiculescu-i securist.S-a dovedit doar ca a dat si el cateva note informative.Si nici pana acum nu inteleg ce rau a facut omul acesta de-i atacat intr-un mod atat de absurd de niste persoane cu pretentii de mari intelectuali.Pot spune ca comportamentul lui Oprea din ultimele luni mi-au lasat un gust foarte amar.Inainte eu il respectam foarte mult pentru gandirea sa si pentru faptul ca a contribuit la scrierea multor volume care trateaza perioada comunista.N-as fi crezut ca un asemenea om va pune botul la ce spune propaganda portocalie.Din pacate se pare ca m-am inselat iar acum incep sa am din ce in ce mai mult dispret fata de acest personaj.Din cauza ca a primit si el cateva palme de la vreun securist a ajuns acum sa-i urasca chiar si pe cei ce dadeau cateva note informative la fosta securitate,note care nu facusera rau nimanui.Il ataca fara pic de rusine pe Antonescu din cauza lui Voiculescu,insa uita un lucru important:
  cand Boc l-a schimbat de la conducerea fostului IICCR,TELEVIZIUNILE LUI VOICULESCU AU FOST SINGURELE CARE AU PROTESTAT FATA DE NEDREPTATEA CE I S-A FACUT.Dar se pare ca domnul M.Oprea are memoria scurta si imbibata cu o ura absurda.Pana la urma ce doreste M.Oprea?Cumva doreste ca PNL-ul sa se comporte exact ca taranistii,sa nu se alieze cu nimeni?Ca mai nou vad ca da tarcoale pe la PNTCD.El daca chiar ii uraste pe pedelei pai atunci trebuie sa sustina USL-ul,nu sa umble pe la partide de buzunar ce in veci nu vor mai intra in parlament.El trebuie sa stie faptul ca acum exista doar doua optiuni;ori esti cu USL ori cu PDL si aliatii sai.Oprea zice ca-l uraste pe Base dar in acelasi timp il ataca pe Crin in mod cu totul nejustificat.Pai cu cine vrea domnul Oprea sa scape tara de pedelei,cu taranistii (ca mai nou acestia-s rupti in trei tabere iar unii de acolo vor sa se alieze cu UNPR si PDL)?In astia-si pune el sperantele?Din pacate la ora actuala domnul Oprea-cu toate ca-i inca tanar-a dat in boala senilitatii.L-am mai vazut in niste aparitii la tv si in afara de faptul ca arata complet neingrijit,vorbea extrem de incoerent si fara logica sau sens.Oprea incepe sa devina demn de tot dispretul datorita comportamentului sau,datorita faptului ca ataca fara nici un rost o alianta politica ce ofera atatea sperante oamenilor,sperante la un trai mai bun.Si toate acestea fiindca a primit si el cateva palme,de parca Voiculescu i le-ar fi dat.Daca tot nu mai judeca cum trebuie atunci sa stea in banca lui si sa nu mai spuna tot felul de aberatii prin presa,ca se face de rusine.

 8. SimP Says:

  Roxana,

  „a cere iertare” nu e de ajuns! Mai trebuie si „o confesie”. O confesie ar face mult bine; si lui si altora. El s-ar elibera de apasarea pacatelor lor iar altii ca el care inca se scalda in „crimele” lor ar invata ca este o plata pentru tot ceea ce facem rau. O plata care vine mai devreme sau mai tarziu.
  Razbunarea celui chinuit e doar o mica „piscatura” pe un spate de elefant. Prin razbunare ne asezam „pe tronul lui Dumnezeu” si facem noi dreptate… iar Dumnezeu se uita la noi si zice: „ai vrut sa o faci tu? Bine! As fi facut-o eu…” EL, este acel 96% din Univers care este o forma necunoscuta de energie. Restul de 4% suntem noi, materia : oameni, stele si planete la un loc. Ce caraghios! 4% ia fraiele Universului in mana si face ordine cu „piscaturi”….

  Pacat ca nu vrea sa fie vazut. Sufera in tacere si singuratate. Daca
  toti cei „intoxicati” de secu ar comunica problemele lor, ar vedea cat
  de multi sunt si ar realiza ca nu e normal sa avem cea mai mare
  incidenta de cancer din lume. In Romania cancerul este epidemic. Cati politicieni, securisti, opozanti ai regimului securist actual au murit de cancer? Si toate astea intr-o tara in care cel mai longeviv sef SRI (Imre Asztalos santajistul cu „dosarele” Regionalizarii Romaniei) isi cumpara combinat chimic intru „adormirea” natiei =”linistea” guvernantilor penali.

  Ar fi fost bine sa ii vezi fata pentru ca eu banuiesc ca e o masca tipica de om intoxicat. Sa o vezi si sa o tii minte sa o poti recunoaste la altii din jurul tau. Securitatea omoara cand nu mai are nevoie de pioni. Sa nu se simta liberi si sa se apuce sa vorbeasca. Cei intoxicati au o „masca”tipica. (Talpes si Tismaneanu o au)

  Daca „exterminatorii” securistului de care vorbesti au folosit iperita DILUATA ( care nu cauzeaza clasicele vezicule pe piele) in functie de durata expunerii pielea fetei prezinta,mai mult sau mai putin, urmele iritatiei cronice (aspect „tabacit” cu riduri adanci de o parte si de alta a nasului , pete maronii pe partile laterale ale fetei si fruntii , pungi gigante sub ochi datorita iritatiei conjunctivei ochilor) si depresia imuna de lunga durata care cauzeaza cancer.
  Cancerul asta (artificial) se poate trata: scoaterea din mediu toxic si vitamine care stimuleaza sistemul imun plus o alimentatie care detoxifica organismul. Nu vorbesc tampenii, am vazut cu ochii mei.

 9. Roxana Iordache Says:

  @cristi. E un haos ce spui acolo. Pui problema la fel ca portocaliii: e cu noi, e bun, îi recunoaştem valoarea, nu e cu noi, e rău, n-are nici o valoare. Să ştii şi tu că Marius Oprea are dreptul să spună şi să susţină orice. De ce are dreptul? Pentru că, spre deosebire de noi şi l-a câştigat. E diferit de marea masă. A avut curajul să se opună pe vremea cea mai crâncenă a lui Ceauşescu, în care era foarte tânăr şi toată lumea tăcea, iar reperul curajului în România era o doamnă micuţă, arestată la domiciliu, la Cluj. NU e un merit pentru televiziunea care a sesizat mizeria care i s-a făcut, ci o obligaţie profesională. De altfel, a fost doar o dezbatere fugitivă, nu o campanie, cum ar fi meritat.

  @SimP. Credeam că se subînţelege. Evident că şi confesiunea. Spuneau deţinuţii: nici preotul nu dă iertarea fără mărturisire.

 10. rizoaicad.arges Says:

  Roxana! Ideea, ca nu stiu in ce situatie, drumul tarii noastre ar fi fost altul, unul lin si senin, este ABERANTA! Sa spui acest lucru dupa 20 de ani traiti in jungla romaneasca, inseamna ca ai trecut prin viata ca gasca prin apa! Daca nu inlocuim actuala democratie, care a ruinat Romania, cu cea prezentata mai jos, si peste 50 sau 100 de ani nevom balaci in aceeasi mocirla a ultimilor 21 de ani!

  ///Romania are nevoie de un nou tip de democratie, una purtatoare de RESPONSABILITATE, care poate sa inlature toate neajunsurile, din societate si din Justitie, si care presupune indeplinirea a DOAR doua conditii, ABSOLUT POSIBILE:
  1. Trecerea printr-un filtru “IMUNIZATOR” a tuturor celor ce fac politica, astfel incat acestia sa nu se mai poata “imbolnavi” de minciuna, de lacomie, de hotie, de nesimtire, de iresponsabilitate, etc.
  2. Informatia MINIMA, necesara si suficienta, de care au nevoie alegatorii, trebuie sa fie aceea a constientizarii APARTENENTEI lor la o comunitate sociala (a saracilor ori a bogatilor) sau etnica!
  In acest fel campaniile electorale costisitoare de MANIPULARE a alegatorilor, vor deveni inutile, caci alegatorii vor trebui sa cunoasca DOAR partidele care reprezinta interesele comunitatii lor, dintre care vor alege pe unul dintre ele!
  Partidele ce reprezinta interesele celorlalte comunitati, NU VOR EXISTA PENTRU EI, oricat de “reformate,curate si uscate” ar fi ele, deoarece SUNT DIN ALT FILM!
  Iar pentru ca politicienii sunt trecuti prin filtrul “IMUNIZATOR” al SOLUTIEI ce se gaseste la adresa http://dumitrurizoaica.blogspot.com/, acestia nu-si vor mai putea permite sa minta, sa fie lacomi, hoti, nesimtiti, iresponsabili, etc.
  Din combinarea ALEGATORILOR, care vor vota partide ce reprezinta interesele comunitatii lor, cu POLITICIENII “imunizati”, care le va reprezinta interesele in Parlament, REZULTA DEMOCRATIA VIITORULUI, care va fi una transparenta, autentica, sanatoasa si purtatoare de RESPONSABILITATE pentu TOTI actorii din viata publca, caci se va baza, atat pe VOTUL COMUNITAR social sau etnic, care nu mai poate fi manipulat sau fraudat, cat si pe POLITICIENII imuni la toate mizeriile amintite mai sus!
  Asa-zisa democratie de astazi — care rezulta din combinarea dintre politicienii VEROSI, nesimtiti, lipsiti de patriotism si iresponsabili, alesi pe baza votului BEZMETIC, in care optiunea pentru vot se datoreaza hazardului — este o insulta la adresa inteligentei romanilor, si serveste DOAR intereselor MAFIOTILOR si TICALOSILOR de toate categoriile! D.Rizoaica.Tel.0723966732.///

 11. g_p Says:

  Mutanti? Roxana, esti prea blinda. Monstri, poate… Se pare ca detinutul care a fost protejat de M. Vulcanescu a fost Iuliu Maniu. Greco-catolicii (printre ei, Maniu si Coposu) sint schismatici, iar actul de unire cu Roma era un fals ordinar, nesemnat de mitropolitul (initial) ortodox al Ardealului, Atanasie Anghel. Dar asta nu le diminueaza cu nimic meritele avute in desteptarea nationala romaneasca, cu Scoala Ardeleana si cu memorandistii. Ungurii, desi au trei mari confesiuni religioase, sint uniti: in noi roade dezbinarea, iar Basescu profita la fix de acest fapt. Cit despre responsabilitatea politicienilor de la noi, ea va aparea doar dupa ce se va vota o lege a raspunderii individuale. Pina atunci, toti isi vor asuma/angaja raspunderea, iar de platit ponoasele tot pulimea le va plati.

 12. yousef59 Says:

  Daca romanii nu ar mai fi dezbinati…poate ca lucrurile ar sta altfel …

 13. Donkeypapuas Says:

  Eu m-am referit la ceea ce este scris în masivul „Raport al Comisiei prezidenţiale”. Se începe cu discursul lui Traian Băsescu. Nu este foarte lung, vreo 4 pagini, aşa că poate verifica oricine dacă am minţit sau greşit. Lucrurile se prezintă hilar în articolele scrise (dar nu semnate) de Volodea Tismăneanu. Mai-mai că Ana Pauker este declarată „victimă inocentă” a regimului dejisto-comunist. Stalinişti feroci (precum Chişinevschi) sunt prezentaţi roz-bombon. Desovietizarea începută în ’58 este considerată… „stalinism”!
  Aşa sunt lucrurile prezentate acolo! Aşa scrie negru pe alb! Sunt semnate de ei! Cărţoiul poate fi împrumutat de la Biblioteca Sadoveanu, aşa că faceţi şi o economie de bani pe care, altfel, i-aţi fi aruncat în vânt.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: