DUMINICA PAŞTILOR. VESTIREA ÎNVIERII SAU EVANGHELIA ÎN 12 LIMBI. HRISTOS ÎNVIAT SE ARATĂ APOSTOLILOR ŞI SUFLĂ DUH SFÂNT ASUPRA LOR. AŞA S-A ÎNTEMEIAT BISERICA. ŞI CÂTEVA GÂNDURI PRILEJUITE DE SĂRBĂTORILE PASCALE

Foto via buna-vestire.de

19. Şi fiind seară, în ziua aceea, întâia a săptămânii (duminica), şi uşile fiind încuiate, unde erau adunaţi ucenicii de frica iudeilor, a venit Iisus şi a stat în mijloc şi le-a zis: Pace vouă!
20. Şi zicând acestea, le-a arătat mâinile şi coasta Sa. Deci s-au bucurat ucenicii, văzând pe Domnul.
21. Şi Iisus le-a zis iarăşi: Pace vouă! Precum M-a trimis pe Mine Tatăl, vă trimit şi Eu pe voi.
22. Şi zicând acestea, a suflat asupra lor şi le-a zis: Luaţi Duh Sfânt;
23. Cărora veţi ierta păcatele, le vor fi iertate şi cărora le veţi ţine, vor fi ţinute.
24. Iar Toma, unul din cei doisprezece, cel numit Geamănul, nu era cu ei când a venit Iisus.
25. Deci au zis lui ceilalţi ucenici: Am văzut pe Domnul! Dar el le-a zis: Dacă nu voi vedea, în mâinile Lui, semnul cuielor, şi dacă nu voi pune degetul meu în semnul cuielor, şi dacă nu voi pune mâna mea în coasta Lui, nu voi crede.

IOAN, 20, 19-25

În duminica Paştilor se oficiază slujba de „Învierea mică”, la miezul zilei. Vestirea Învierii în toată lumea e simbolizată prin citirea în douăsprezece limbi a pericopei evanghelice (de mai sus) în care Sf.Apostol Ioan relatează cum, după ce i S-a arătat Mariei Magdalena iar aceasta le-a vestit apostolilor Învierea Domnului şi ei s-au arătat circumspecţi, Iisus însuşi a pătruns în ascunzişul ferecat al discipolilor Lui şi li S-a vădit înviat. Doar Toma lipsea, iar când ceilalţi i-au vestit Învierea, el a cerut să pipăie urmele rănilor Domnului ca să creadă. Este episodul evanghelic care l-a inspirat pe Arghezi în scrierea puternicelor versuri: „Vreau să te pipăi şi să urlu: Este!”.

Anul acesta Sfintele Paşti se sărbătoresc simultan la bisericile apostolice-surori şi la celelalte confesiuni creştine, ceea ce mi-aş dori să prefigureze reîntregirea Bisericii. Cu atât mai mult cu cât pericopa evanghelică de astăzi vesteşte, totodată, întemeirea preoţiei şi a Bisericii Creştine.

Este vremea bucuriei şi a comuniunii necondiţionate. Fraternitatea oamenilor este simbolizată prin modul în care luăm lumină unii de la ceilalţi, atunci când ni se stinge lumânarea la Înviere. Creştinismul e Religia Iubirii, iar oamenii, din păcate, au făcut multe ca să o compromită. Dar de fiecare dată există o nouă şansă a căinţei şi iertării. Ceea ce, însă, nu putem obţine de unii singuri. Pericopa evanghelică din Duminica Învierii o arată clar: avem nevoie de preoţi, de Biserică. Fiindcă ei sunt legatarii lui Hristos. Iisus spune explicit că le deleagă, prin insuflarea cu Duh Sfânt, puterea de a ierta sau de a ţine, încă, păcatele oamenilor. E o iluzie să credem că îl putem păcăli pe Dumnezeu.

Creştinismul e totodată Religia Libertăţii. A libertăţii de opţiune. Iisus e bunătate şi blândeţe, el nu constrânge. Nu face binele cu forţa. Dimpotrivă, se jerfeşte pe Sine pentru ceilalţi. Care au libertatea să-L urmeze sau nu. Şi nu există o altă religie mai permisivă, în sensul de consacrare a libertăţii omului de a alege. Creştinismul este suprema splendoare şi am dreptul să-mi susţin convingerea, fără ca prin asta să lezez cumva dreptul celorlalţi de a crede altceva. Doar că, din păcate, de regulă, aceştia din urmă nu prea ne lasă pe noi în pace să credem ce credem.

Sper că sunteţi cu toţii sănătoşi şi bucuroşi de sărbătoare. Sfântul Ioan Gură de Aur spune în cuvântul de învăţătură de la Înviere că e vremea bucuriei pentru toţi, şi pentru cei  care au postit, şi pentru cei care n-au postit, şi că nu avem voie să judecăm pe nimeni pentru modul în care a înţeles să procedeze în Postul Mare. Pentru că Învierea este Iertare Universală. Singura condiţie fiind să crezi în ea şi să-ţi asumi condiţia.

Foto: timpul.md

Şi mie, ca şi altora, mi s-a părut trist că televiziunile au mediatizat obsesiv preocupările pentru mâncare şi asta chiar în Săptămâna Patimilor. Ca şi cum la asta s-ar reduce sfânta sărbătoare. Ea este bucurie, inclusiv bucuria mesei festive, care cinsteşte evenimentul, prin reunirea în jurul ei a celor dragi – pentru că iubirea e moştenirea lui Hristos. E păcat să nu te bucuri, e frumos să te bucuri de toate darurile vieţii de la Dumnezeu. Partea proastă e însă degradarea la care putem ajunge, transformând o sărbătoare, în prilej de îndopare până la refuz. Eventual, până la Unitatea de Primire Urgenţe. Cel mai stupid obicei mi se pare jertfirea mieluţilor – unele din cele mai neajutorate animale, cu toate că mielul e simbolul lui Hristos. Ce facem, adică, Îl tăiem şi Îl mâncăm?! Să nu mă înţelegeţi greşit, nu îmi permit să judec sufleteşte pe cineva, cu atât mai puţin să condamn. Fiecare face cum îl taie capul, cu minima condiţie să nu le facă rău celorlalţi.

Foto: poze.haioase.org

De asemenea, am observat că unii se grăbesc să dea cu barda şi să condamne profanizarea sau profanarea sărbătorilor pascale prin obiceiul iepuraşului. Este o atitudine pe care nu o agreez. Hristos însuşi şi Părinţii Bisericii au spus că postul trebuie să fie discret, facerea de bine, tot aşa. Să apari cu „faţă smolită” ca să arăţi ce grozav eşti că ţii postul e un fariseism care, departe de a-i convinge, îi bruschează pe ceilalţi. Mai ales pe cei care nu înţeleg rostul postului. Care nu e altceva decât o formă de respect faţă de jertfa lui Iisus, respectiv, a sfinţilor. Şi totodată, o formă, la fel de discretă, de autoguvernare. Cred că demn eşti atunci când nu eşti dependent. Mai precis, când eşti independent. Şi singurul tău stăpân e Dumnezeu.  „Iar deasupra mea, doar Dumnezeu va sta”. Imnul PNL, da.

Creştinismul este despre demnitate. Smerenia slujirii aproapelui face parte din ea. Ţine tot de discreţie. De discreţia cu care unii încearcă să ajute. Mult mai mult decât cei care îşi fac publicitate pe seama ajutorării aproapelui. Deci, demnitatea e valoarea supremă a omului. Ce înseamnă un om demn? Cineva care nu se degradează, nu acceptă, sub nici un chip să se prostitueze. Cineva care crede în principii şi valori cu toată viaţa lui. Cineva care nu poate fi cumpărat, fiindcă are conştiinţa perisabilităţii valorilor materiale şi a perenităţii valorilor morale. Am avut enormul privilegiu de a-l cunoaşte îndeaproape pe Corneliu Coposu. Un om natural ca aerul curat, fermecător, blând, dar totodată, intransigent şi cu umor. Nu tranzacţiona principiile, a învăţat-o de la Maniu şi i-a învăţat şi el pe alţii. Din păcate, prea puţini au respectat învăţătura. De unde şi situaţia de azi în România.

Foto: realitatea.net

Am cam divagat. Pornisem de la iepuraş. Eu cred că obiceiul de a face daruri de Paşti e în spiritul sărbătorii. Excesele comerciale sunt inevitabile, dar ele nu pot altera ideea de a dărui. Cred că să dăruie e cea mai mare bucurie a omului. Şi să se dăruie. Celor dragi. Iar iepuraşul e o creatură pufoasă şi la fel de neajutorată ca şi mieluţul.

Foto: cora-heartfeltandhomemade

Şi fiindcă veni vorba de animăluţe, Iisus este deopotrivă Mielul şi Leul. Aşa cum şi Raiul, unde toată făptura coexistă fără să se mănânce. Pentru că n-are de ce. Astăzi, Patriarhul Daniel a spus în predica sa că tot ce e făptură e de la Duhul Sfânt. Deci, atenţie pe unde călcaţi, să nu stiviţi vreo gâză! Bunica mea, Sava Tita, spunea, din bătrânii ei: „Dacă vezi un vierme mic, nu-l strivi, nu-i fă nimic!/Cât ar fi de mititel, ştie Dumnezeu de el”.

Hristos a înviat, să ne bucurăm! Suntem, cu toţii, copiii lui Dumnezeu.

Reclame

6 răspunsuri to “DUMINICA PAŞTILOR. VESTIREA ÎNVIERII SAU EVANGHELIA ÎN 12 LIMBI. HRISTOS ÎNVIAT SE ARATĂ APOSTOLILOR ŞI SUFLĂ DUH SFÂNT ASUPRA LOR. AŞA S-A ÎNTEMEIAT BISERICA. ŞI CÂTEVA GÂNDURI PRILEJUITE DE SĂRBĂTORILE PASCALE”

 1. DUMINICA PAŞTILOR. VESTIREA ÎNVIERII SAU EVANGHELIA ÎN 12 LIMBI. HRISTOS ÎNVIAT SE ARATĂ APOSTOLILOR ŞI SUFLĂ DUH SFÂNT ASUPRA LOR. AŞA S-A ÎNTEMEIAT BISERICA. ŞI CÂTEVA GÂNDURI PRILEJUITE DE SĂRBBĂTORILE PASCALE » Bloogle Says:

  […] Original Blog » 24 April 2011 – Blog « Hristos anesti! Salutari din Atena! […]

 2. un laic Says:

  Suntem copii lui ..dar ne-a cam uitat ,ca de doua mii de ani poporul nostru a fost numai asuprit si amarat
  ,orice incercam ,daca nu strainii atunci ai nostri ne tin sub cizma si ne amarasc viata .Acuma fiecare cu credinta si necredinta lui dar parca noi am ramas numai cu speratne de doua milenii iar alte popoare [austiecii,elvetienii] chiar daca nu sunt credinciosi au dus-o si o duc bine -noi „fraierii”suntem amagiti cu viata vesnica si unii chiar cred …

 3. Marius Mina Says:

  Cat timp patriarhul roman il promoveaza pe Flutur nu va faceti prea mari sperante , cloaca e cloaca ….

 4. DUMINICA PAŞTILOR. VESTIREA ÎNVIERII SAU EVANGHELIA ÎN 12 LIMBI. HRISTOS ÎNVIAT SE ARATĂ APOSTOLILOR ŞI SUFLĂ DUH SFÂNT ASUPRA LOR. AŞA S-A ÎNTEMEIAT BISERICA. ŞI CÂTEVA GÂNDURI PRILEJUITE DE SĂRBĂTORILE PASCALE » Bloogle Says:

  […] Original Blog » 24 April 2011 – Blog « Hristos anesti! Salutari din Atena! […]

 5. Asaltul « Rinder Razvan Catalin Says:

  […] Aviatia ne ajutase zilnic, bombardierele noastre mamut, care carau tone de bombe, aproape ca pulverizasera artileria lor. Si totusi ei continuau sa […]

 6. Huhu Says:

  Nu sintem toti copii lui Dumnezeu, portocalii-pedelisti basisti-comunisti (toti sefii pedelisti in frunte cu Basescu-s fosti comunisti) ei portocalii sint copii lui Satana pentru ca au mintit si manipulat poporul la alegeri, de fapt tot timpul, au dus tara si poporul in saracie mare, au indatorat enorm pe multi ani tara si poporul!

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: