ROMÂNIA NU E: N-ARE PREŞEDINTE, PREMIER, DIPLOMAŢIE

Foto: mondonews.ro

Angajamentele lui Băsescu. Pro memoria

Vă asigur că România va fi un partener de excepţie în relaţia cu Franţa şi vom face în aşa fel ca acest parteneriat, care va dura cinci ani, să fie o realitate în funcţie de foaia de parcurs care va fi stabilită de cele două guverne„, declara Băsescu la Cotroceni, în 4 februarie 2008, la conferinţa de presă comună cu Nicolas Sarkozy, cu ocazia vizitei de stat a preşedintelui Franţei, prima a unui şef de stat francez de la admiterea României cu drepturi depline în Uniunea Europeană.

Un an mai târziu, preşedintele României declara, la întâlnirea cu ambasadorii: „Franţa a devenit partenerul cel mai solid al României din sânul UE, sub efectul semnăturii parteneriatului strategic cu preşedintele Sarkozy, la Bucureşti. Acest parteneriat se dezvoltă pe toate planurile: economic, politic, militar, în toate domeniile de interes şi nu doar în sectorul cooperării în interiorul UE, ci şi în sânul NATO şi al organizaţiilor internaţionale„.

Sublinierile îmi aparţin.

La aceeaşi întâlnire, trasa diplomaţiei române sarcina să-şi axeze activitatea pe parteneriatele cu Franţa şi SUA. A fost aceeaşi întâlnire în care l-a întrebat pe „Comănescule, cât plăteşti chiria?”.

Actualitatea. Şi realitatea: relaţia cu Franţa făcută praf. Poate profita Ungaria

Scriam vineri seara că Băsescu a procedat catastrofal pentru România în relaţiile internaţionale – ca şi inexistente, de altfel – şi în particular în relaţia cu Franţa, izolând ţara de lumea civilizată.

Lipsit şi de diplomaţie, de fler şi probabil de interes naţional, Băsescu a depreciat statul român, pe care-l reprezintă, la nivel de caricatură. N-are nici consilieri şi nici minte preocupată să anticipeze ceea ce avea să urmeze. A tratat relaţia instituţională cu Franţa, ca pe o contră personală cu preşedintele Franţei. Abordat nu ca o instituţie, ci ca un partener de şuetă pe tema ciorapilor pe care ar trebui să-i poarte primele doamne şi pe cine ar fi cazul să invite la masă, ca să-i convingă.

Libia era deja izolată internaţional, nimeni în afară de Chavez nu-l susţinea pe Gaddafi, era previzibil că va urma intervenţia militară.  Băsescu a reacţionat hormonal, pe 14 martie, după care ministrul de Externe, Baconski, a ratat şi el momentul unei anumite reabilitări a României în context internaţional, după ce a constatat, parcă uimit, că s-a adoptat rezoluţia CSONU privind folosirea „oricăror mijloace” asupra Libiei. Deşi diplomaţiile transatlantice stabiliseră deja aranjamente în acest sens. Ministrul român de Externe a scăldat-o, într-o declaraţie dată ca răspuns la o întrebare, aflat la plimbare prin ţară. Iar aseară – când comunitatea internaţională a declanşat acţiunea concertată – Baconski a zis că a constatat şi el, deci „suntem pe recepţie”. Ca-n bancurile cu Garcea.

În nici un caz nu e de râs. E de dat cu ei de pământ. În problema conflictului diplomatic cu Ungaria, tăcere. Mai mult, îngenunchiere în faţa lui Orban Viktor. Care însă n-a fost prost să se contreze cu Sarkozy, cu care are şi o parte de sânge comun, şi apartenenţa în comun la familia politică a PPE.

Să fii în aceeaşi familie politică din care face parte şi preşedintele Franţei, şi să faci praf şi pulbere, ca niciodată în istorie, relaţiile cu Franţa, asta da performanţă. Absolută în negativ. De manual didactic. Relaţiile României cu Franţa s-au menţinut privilegiate, chiar şi când au fost un pic accidentate, ca în momentul declanşării războiului din Irak. Când, însă, Franţa a putut înţelege interesul României de integrare în NATO. Acum, ce să înţeleagă, când nici înşişi guvernanţii nu ştiu ce vor, altceva decât să rămână la putere şi să facă una cu pământul ţara.

România, mai mult decât izolată pe plan internaţional: inexistentă

România este singura ţară din comunitatea internaţională care nu a luat nici o poziţie oficială. Absolut nimic. Nulitate absolută. De parcă ne-am afla în interimat şi interimarii nu ar fi autorizaţi să vorbească în numele României cu privire la decizii capitale de politică externă.

Şi-au dat demisia Băsescu, Boc, Baconski şi au uitat să anunţe? Ar fi anunţul oportun.

Treaba preşedintelui ţării e să reprezinte statul pe plan internaţional. Când e imperativ să vorbească, el tace. Iese pe posturile publice de radio şi televiziune să lanseze toate tâmpeniile conflictuale, să facă un fel de stabor naţional din tribuna cea mai înaltă a României. În aceste momente, era singura dată când Băsescu trebuia să iasă public şi să declare care este poziţia noastră în privinţa Libiei. Poziţie care nu poate fi alta decât a partenerilor europeni şi euro-atlantici.

Boc are treabă să se realeagă şi face, azi, şedinţă de guvern ca să discute, retroactiv, situaţia din Japonia, când absolut toată lumea discută despre Libia. De fapt, nu mai discută. Execută ce-au hotărât împreună partenerii responsabili întruniţi, aseară, la Paris.

Baconski are treabă să scrie moţiunea lui Boc pentru congresul PD-L şi stă „pe recepţie”, să vadă ce-i ordonă şeful de la Cotroceni să zică. Sau să tacă. Stă cuminte, a auzit că obişnuieşte să arunce cu tot ce-i vina la mână şi să zică tot ce-i vine la gură când se enervează, fiindcă nu-i în stare de altceva. În nici un caz să fie preşedinte de ţară. Nici măcar de scară.

Statul român, precaritate fără precedent din 1940 încoace

NICIODATĂ nu a avut România un asemenea hal de (lipsă de) diplomaţie. Niciodată nu s-a comportat România mai umilitor pe plan internaţional. Niciodată nu a fost România atât de devertebrată. Şi asta tocmai în momentele în care Franţa trăieşte „ore astrale” – şi ghilimelele sunt de prisos, fiindcă iscusinţa diplomaţiei lui Sarkozy înalţă ţara crinului la un nivel pe care nu l-a avut nici atunci când deţinea statut imperial. Fără exagerare. Sarko profită magistral de slăbiciunea diplomaţiei americane, cunoscută fiind competenţa precară a administraţiilor democrate în politică internaţională, profită, totodată, de poziţia delicată a preşedintelui Obama în raport cu intervenţiile militare şi preia, ferm, frâiele politicii mondiale.

Şi tocmai atunci când România ar trebui să profite mai mult ca oricând în istorie de relaţia tradiţională cu Franţa devenită A numărul 1 pe plan internaţional, relaţia e ruinată. Sarko nici măcar nu ne mai bagă-n seamă şi n-ar fi de mirare să-l privilegieze pe preşedintele Ungariei în transformarea unui contencios istoric, incompatibil cu principiile Uniunii Europene, în problemă de drept internaţional. Cum a devenit şi Kosovo, deşi mult timp, nimeni nu crezuse. Dar liderii inteligenţi ştiu să speculeze ferm slăbiciunile şi vulnerabilităţile unor state precare. Din pricina, evident, a guvernanţilor pe care au nefericirea să-i fi trimis la putere.

E momentul ca opoziţia să acţioneze ferm şi luni, în Parlament, să solicite oficial fie consultări cu partidele pentru declararea poziţiei statului român în raport cu cele două probleme de importanţă majoră, fie demisia preşedintelui ţării pentru înaltă trădare. Şi a guvernului în consecinţă.

De ce voia Băsescu, succesiv,  să-i dea jos pe Ciorbea, Constantinescu, Năstase şi Tăriceanu

Nu-i exclus ca Băsescu să ia un litru de whisky în plus şi să iasă diseară sau mâine la vreo declaraţie chiar mai iresponsabilă decât tăcerea. Sau să-i lingă pantofii lui Sarko, acolo unde i-a scuipat.

Când era Tăriceanu premier, relaţiile cu Franţa şi Ungaria erau excepţionale. Onorabile, cordiale, parteneriale. Strategic-parteneriale. România avea demnitatea să se ia în serios ca a şaptea putere, numeric, din UE. Şi să aspire chiar la mai mult calitativ. Nu-i de mirare că Băsescu a fost obsedat să-l dea jos.

Şi nu, n-am uitat: Emil Constantinescu, Victor Ciorbea, Adrian Năstase, chiar Ion Iliescu a avut fiecare şi succesiv mai multe realizări diplomatice pentru România decât a putut strica famiglia Băsescu la un loc. Nici unul din cei menţionaţi, în ordine cronologică, nu şi-a permis să ruineze opera antecesorului pentru România.

17 răspunsuri to “ROMÂNIA NU E: N-ARE PREŞEDINTE, PREMIER, DIPLOMAŢIE”

 1. J o h n s o n Says:

  Oricate zeci de milioane de euro s-ar baga in imaginea Romaniei din pacate de cativa ani incoace aceasta imagine reprezinta o privire incrucisata aplicata pe un chip schimonosit de ura…

 2. Ovidiu Says:

  @Roxana, nota 10 pentru articol, dar cu Iliescu nu sunt de acord – mai mult a distrus, Nastase da, mare diplomat. Ungaria a declarat deja cu nu participa ca si Cehia.

  ps. mi-a placut tare mult titlul.

 3. Lucian Bureriu Says:

  GÂND LA GÂND. Lucruri asemănătoare pe http://wordpress.com/ OPINII INCOMODE. Sunt foarte mulți decerebrați în țara asta. Apteri și acefali. precum individul pe care l-au ales. Observi cum, până și fizic, omul ăsta este, în contextul celorlalte figuri prezidențiale, un monstru asiatic? Toate cele bune/Lucian

 4. PLANO10 Says:

  @Roxana
  Ma sperii cu izolarea prezenta a Romaniei pe plan international. Si ai dreptate!
  Acest sentiment l-am mai avut doar in ultimii ani ai lui Ceausescu. Si atunci se spune ca occidentalii realizasera 4 din cele 6 proceduri premergatoare unei interventii militare in Romania… pentru a ne elibera de sub dictatura.
  In urmatorii 4 ani, daca Base mai ramane sa se joace de-a prezidelul pe plan international, Sarko si cu Orban vor cere suspendarea sau scoaterea noastra din NATO.

 5. ROMÂNIA NU E: N-ARE PREŞEDINTE, PREMIER, DIPLOMAŢIE » Bloogle Says:

  […] Original Blog » 20 March 2011 – Blog « Cam cat de tare a fost Bute ?!?!!?!? […]

 6. Ovidiu Says:

  @Plano10,
  esti dezinformat, ma, nu intelegi ca nu este vorba de NATO?

  NATO nu participa.

  Chiar daca Sarkozy e de origina maghiara el nu-l simpatizeza pe Viktor Orban. Eu ma gandeam la altceva mai periculos adica propunerea unui Ardeal independent sprijinit chiar de Sarkozy – asta se poate intampla. Sau Tinutul Secuiesc.

  ps. Sarkozy are in Franta o sustinere larga – de la extrema dreapta pina la stanga.

 7. PLANO10 Says:

  @Ovidiu
  Citeste, d-le, mai cu atentie!
  Eu am zis ca ne dau afar` din NATO din cauza lui Base, nu ca NATO ataca Libia….
  Daca tot te ocupi tu de can can -urile despre Ceausescu, poate dai si de cele 4 proceduri interventioniste pe care NATO le-a aplicat in vederea unei posibile interventii in Romania, similara cu interventiile din Jugoslavia, Irak, Libia sau cu interventia Rusiei in Georgia.

 8. Ovidiu Says:

  @PLANO10,
  A INTERVENIT KGB-UL.
  Nu poate fi similara deoarece asta a fost dupa ’89.
  –––––––––––––––

  @ROXANA – Traian Băsescu: Suntem ca un trăgător care are o armă în mână şi îi tremură degetul pe trăgaci.

  Consider că un şef de stat care trage în propriul popor nu mai are niciun fel de legitimitate”, spune Traian Băsescu.

  Şi dacă am fi vrut, nu aveam cu ce să participăm la această fază a operaţiunilor pentru că avioanele noastre nu fac faţă……

 9. sandman Says:

  Eu zic ca s-a facut o greseala cu Libia.

 10. ioana Says:

  Roxana,ai avut dreptate cu litrul de „secarica” extra.Iar l-a apucat intervenitul in direct la emisiuni:))

 11. rizoaicad.arges Says:

  Dna Roxana! Cu riscul de a va dezamagi, pe dvs. si pe nenumarati altii care se complac in inertii paguboase, cea mai buna siguranta, pentru integritatea si suveranitatea sa, pentru un viitor in certitudini, le poate avea Romania, DOAR intr-un parteneriat cu Rusia! Stiu ca or sa se abata asupra mea adevarate furtuni de injuraturi, din partea celor ce nu gandesc, dar care vorbesc! Dar trebuie sa li se spuna acestor papagali, ca NICIODATA Romania nu va putea sa fie preferata Puterilor Occidentale, la concurenta cu inamicii ei potentiali! DOAR cultivand cea mai buna relatie externa cu Rusia (dintre marile puteri), Romania va avea de castigat si economic si politic in planul securitatii nationale, al integritatii si suveranitatii sale! Timpul o sa-i convinga pe cei dispusi sa-si foloseasca Ratiunea! D.Rizoaica.

 12. Radu Humor Says:

  Alaturandu-se pe fata Rusiei, Romania n-ar avea decat de castigat pentru ca dintr-o a cincea roata la caruta UE, ar deveni un partener de relatii respectat in noua postura de aliat al unei puteri ce are curajul sa se opuna pe fata iudeo-masoneriei. Asta ca sa nu mai vorbesc de ajutorul economic si social imediat (deh, ca intre vecini !) , ca rusii ar fi direct interesati sa ne scoata in lume, mai puternici, mai curati si mai uscati de zoaiele lasate asupra Romaniei de acesti imbecili care ne conduc, capabili doar sa suga !

 13. J o h n s o n Says:

  @ Radu Humor…ai dreptate dar nemernicii pe campanie anti Rusia au castigat alegerile (nu ne mai intoarcem la trecut bla bla) Sigur ca Rusia niciodata nu va lua partener un asemenea personaj de toata jena asta neinsemnand ca nu va lua la un moment dat Romania.Poate el acum sa faca oarecum si pana la un moment dat jocurile Rusiei…la Moscova e ca si cum nimic nu s-a intamplat,am fost exclusi din orice fel de anturaj al marilor puteri…

 14. Radu Humor Says:

  @ Johnson
  Mi-a placut asta cu mitocantropul 😆
  Asa cum remarca cineva la postarea trecuta individul asta ce sta prin ordinara frauda in fruntea statului, poate fi sef doar la portocalii, adunatura aia cu care se potriveste perfect, ca si cu cei cativa intelectuali cumparati ca-n Obor, la bucata (de fapt in tara, daca e sa judecam pe cifre, presedinte este Geoana !), asa ca sa se dea el sef peste tribul lui, ca si aici seamana cu Gadafi, caruia i se reproseaza ca tribul lui e mai mic decat asta pe care vor sa-l aduca la putere iudeo- masonii, fara sa stie ca sangele apa nu se face !
  S-ar putea ca si romanii sa observe ca Basescu conduce un trib portocaliu nesemnificativ ca numar , ce incearca sa puna mana pe intreaga putere politica si economica a Romaniei.
  Ca doar nu credeti ca se vor sesiza unchiul Sam si rabi Itzic de nivelul de saracie in care a fost adusa populatia (de tras in ea probabil ca urmeaza !), asa cum pretind ca au observat ei in Libia, intervenind ca ulii asupra unei tari vinovata doar ca sta pe un munte de petrol 😉
  Fata de libieni, noi suntem mult mai bogati, dar deocamdata ne „extrag” bogatiile prin mijloace pasnice (guvernari corupte si tradatoare de tara !).

  P.S. Nu reusesc sa postez la tema asa ca o pun aici.
  Vorba aia :
  Pac, la Razboiu ! 😆

 15. Radu Humor Says:

  @ Johnson
  Mi-a placut asta cu mitocantropul 😆
  Asa cum remarca cineva la postarea trecuta individul asta ce sta prin ordinara frauda in fruntea statului, poate fi sef doar la portocalii, adunatura aia cu care se potriveste perfect, ca si cu cei cativa intelectuali cumparati ca-n Obor, la bucata (de fapt in tara, daca e sa judecam pe cifre, presedinte este Geoana !), asa ca sa se dea el sef peste tribul lui, ca si aici seamana cu Gadafi, caruia i se reproseaza ca tribul lui e mai mic decat asta pe care vor sa-l aduca la putere iudeo- masonii, fara sa stie ca sangele apa nu se face !
  S-ar putea ca si romanii sa observe ca Basescu conduce un trib portocaliu nesemnificativ ca numar , ce incearca sa puna mana pe intreaga putere politica si economica a Romaniei.
  Ca doar nu credeti ca se vor sesiza unchiul Sam si rabi Itzic de nivelul de saracie in care a fost adusa populatia (de tras in ea probabil ca urmeaza !), asa cum pretind ca au observat ei in Libia, intervenind ca ulii asupra unei tari vinovata doar ca sta pe un munte de petrol 😉
  Fata de libieni, noi suntem mult mai bogati, dar deocamdata ne „extrag” bogatiile prin mijloace pasnice (guvernari corupte si tradatoare de tara !).

  P.S. Nu reusesc sa postez la tema asa ca o pun aici.
  Vorba aia :
  Pac, la Razboiu ! 😆

  Vad ca nici aici nu merge !

 16. Maria S.(Timisoara) Says:

  QED,
  pentru ce ai spus tu.
  Nu mai este nimic de aduagat.

  Totusi,
  Aici am fost adusi, aici am lasat sa fim adusi, aici stam.
  La colt, pe coji de nuci, cu destu’n gura.
  Si il urmarim cu sfintenie sau/si inmarmuriti pe dezaxat cum se manifesta.
  Vorbesc de cei care rezista sa il urmareasca.
  Sunt tot mai putini.
  Ca nu este urmarit in elucubratii, din pacate, nu ajuta la schimbarea lui.

 17. Fault Says:

  ELICOPTERUL – LECŢIE DIVINĂ

  Angela Merker căzu de la o milă,
  Două minute, cât o viaţă, de coşmar,
  Până ce popa-tatăl ei îi puse pilă
  Decisivă, şi-i reporni motorul, aşadar

  Vazi JON* şi tu te-ncrezi în pale
  De elice, recomandând această cale.
  Numai că n-ai în tine nimic sfânt
  Şi vei ateriza în propriul mormânt !…

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: