UN CÂNTEC FRUMOS. UNGURII AU DREPTUL LA RUGĂCIUNE

Video de targovishteanul

Acum, urlaţi! Care aveţi de urlat. Dar mai înainte să vă năpustiţi, puneţi-vă în locul lor. Un pic.

Să le ceri să nu iubească şi să nu sărbătorească ziua de 15 martie ar fi ca să cum ne-ar cere ei nouă să nu sărbătorim 1 decembrie. Că de 10 mai, oricum nu ne învrednicim.

Să-i ceri episcopului Tőkés să gândească şi să simtă ca un etnic român ar fi ca şi cum ne-ar cere ei nouă să gândim şi să simţim ungureşte.

S-a urlat după declaraţia episcopului de Oradea conform căreia pentru maghiari, 1 decembrie 1918 e o zi de doliu. Trebuia să mintă? A-i cere să sărbătorească ziua reîntregirii celei mari a României ar fi ca şi cum ne-ar cere el să sărbătorim 30 august 1940.

La fel cum pentru noi Diktatul de la Viena e o zi de doliu naţional e şi 1 decembrie 1918 pentru maghiari, în sufletul lor. Că sângele apă nu se face.

Dacă am înţelege asta şi dacă mai întâi am înţelege şi pe urmă am urla, poate n-am mai răguşi degeaba. Dacă i-am înţelege, ne-am înţelege. Reciproca e valabilă, numai că ei sunt minoritari şi e dizgraţios ca majoritatea să se năpustească asupra lor. Asta nu face decât să le accentueze sentimentul ancestral de înstrăinare. Iar celor cu mania persecuţiei nu face decât să le-o confirme.

O atitudine înţeleaptă i-ar face să se simtă acasă măcar cu trupul, dacă n-au cum cu sufletul. Care la Ungaria trage.

Ei, să se ducă în Ungaria, că asta v-a venit în minte, nu?! (Ca şi cum pământurile-alea nu ar fi ţinutul lor natal).

O rezolvă mai simplu, vine Ungaria la ei, sub forma cetăţeniei.

Sau dubla cetăţenie e valabilă doar pentru R.Moldova? Sigur că diferenţa specifică. Dar genul e cam proxim. Sau nu?

Gata, acum puteţi să urlaţi, care vreţi.

P.S. Inteligenţa materiei, Daniel Constantin, preşedinte al PC, s-a găsit să urle la unguri tocmai înainte de ziua lor şi mai ales, de moţiunea de cenzură. Probabil, ca să-i sporească şansele sublime.

48 răspunsuri to “UN CÂNTEC FRUMOS. UNGURII AU DREPTUL LA RUGĂCIUNE”

 1. viesparul Says:

  asta este si parerea mea despre 15 martie. ai scris f bine despre asta. urletele nu si au nici un rost, este doar ziua lor de suflet si trebuie respectata, respectandu-ne astfel si pe noi.

 2. Roxana Iordache Says:

  Mulţumesc!

 3. virgil Says:

  la 1919 s-a vahiculat o idee a unei uniuni dinastice romano-maghiare sub sceptrul lui Ferdinand .
  Mai apoi , in 1931 premierul Bethlen Istvas , ii face o astfel de propunere Regelui Carol . Stat federal romano-maghiar sub Coroana Regelui Roman . O idee nu tocmai proasta avind in vedere ca atit noi cit si ungurii traim intr-o mare slava , stam in calea unificarii slavilor care si sunt dusmanii nostri naturali .

 4. UN CÂNTEC FRUMOS. UNGURII AU DREPTUL LA RUGĂCIUNE » Bloogle Says:

  […] Original Blog » 15 March 2011 – Blog « Dragostea și alte iluzii […]

 5. Ica St. O. Victor Says:

  Mi-e greu sa ma pronunt asupra acestui delicat subiect . Am un prieten maghiar coleg de facultate. Am avut iubite de etnie maghiara. Sunt un tip intelegator si impaciuitor. Prietenul meu maghiar s-a insurat cu o romanca si are 2 copii. Ei ce-or zice? Pe mine nu ma lasa 3 substantive proprii sa nu spun ca deja este prea mult: MOISEI, IP si TRAZNEA!
  S-auzim numai de bine!

 6. ETC Says:

  Dezbatere:

  Data de 15 martie, se va comemora ziua maghiarilor de pretutindeni, aceasta zi amintind de inceputul revolutiei ungurilor de la 1848, eveniment istoric care a insemnat uciderea de catre unguri si secui (neam de dac) a peste 40.000 de romani, dintre care patru prefecti si zece tribuni, peste 100 de preoti si protopopi spanzurati, 300 de sate arse, restul pieriti, impuscati, spanzurati, taiati, cazuti in lupte.

  Conform unui recensamant al SUA, 1.563.081 de americani sunt de origine maghiara.

  Acest numar considerabil de maghiari peste Atlantic, care ca numar depaseste minoritatea maghiara din Romania, nu am auzit sa fi generat discutii pe tema autonomiei in cadrul Statelor Unite ale Americii.

  Dar nici comunitatiile maghiare din Argentina sau Brazilia nu au dat curs unei kosovorizari.

  Elvetia este cel mai vechi model de convietuire a diferitelor etnii, care constituiesc prin elementul voluntarist statul elvetian. Spre deosebire de alte state, care sunt formate din grupari etnice homogene si care au la baza o identificare culturala comuna, Elvetia este un stat al natiunilor. Aceste natiuni se identifica cu statul, cu institutiile si cu principiile statului, formand o natiune de stat nu prin etnii, ci prin voluntarism.

  Declaratiile UDMR de “deschidere” catre Opozitie au un singur scop: sa se asigure ca atunci cand USL va castiga alegerile, UDMR va avea si el loc.

  Stiu ca nu e nimic nou in dansul UDMR cu toata lumea, dar am niste reticente de bun simt. Daca UDMR ar pune umarul acum la rasturnarea celui mai dezastruos Guvern de dupa 1990, ar fi altceva.

  Dar nu, UDMR vrea sa stea la putere pana la alegeri, iar apoi sa sara fara nicio ezitare in cealalta barca. Pardon, nem tudom. Bineinteles ca UDMR face tot acest joc in numele comunitatii pe care o serveste cu multa devotiune…

  Cred ca cei care si-au imaginat ceva de ordinul profesionalismului sau onorabilitatii UDMR s-au inselat.

  Nicio alta comunitate maghiara din lume n-a obtinut atat de multe drepturi, privilegii fara obligatii, precum cea de la noi, prin UDMR, cu reprezentare parlamentara si participanta la actul de guvernare ! Au asa ceva romanii din Ungariaa ? Nu !!!

  Dupa 21 de ani, n-am vazut vreun succes udemerist pe plan economic, financiar ori social, ci doar pe cel al sovinismului incurabil si aberant.

 7. Marcus Says:

  @Roxana; in afara de Vadim, doar putini romani au „urlat” neprovocat. A-i gasi justificari lui Tokes mi se pare, scuza-ma, o treaba de bordel. Nu ne iubeste poate sa taca, dar nu de sarbatoarea NOASTRA nationala sa ne spuna ca pentru el este zi de doliu si apoi sa astepte felicitarii „roxanesti” pentru a astfel de declaratie. Nimeni nu ar avea nimicuta cu ei daca si-ar vedea de sarbatorile lor fara provocari la adresa statului de drept Romania, care pana una alta, in conformitate cu decursul Istoriei si a legilor nationale si internationale care atesta si consfintesc acest lucru, nu este federatie ci este stat national si unitar. Asa ca las-o moale cu osanale la adresa lor, deoarce nimeni nu are nimic cu ei, atata timp cat isi vad de treaba.
  sa fii iubita
  marcus
  sa fii iubita
  marcus

 8. ETC Says:

  Secuii nu sunt unguri.

  In Romania nu sunt unguri, ci maghiari; ungurii sunt in Ungaria. In romanul Dracula, Bram Stoker ni-l prezinta foarte clar pe mandrul conte Dracula drept unul dintre aristocratii secuilor care au refuzat jugul ungar! Exista o ideologie a maghiarizarii populatiei romanesti. Secuii sunt vechii daci. Numarul siturilor dacice din ‘tinuturile secuiesti’ vorbeste cat se poate de pertinent in sprijinul romanilor.

  Chiar si dupa 2000 AD, nationalistii extremisti maghiari au distrus sistematic dovezile arheologice dacice din tinuturile secuiesti. Rusine! Ardealul (tinuturile secuiesti) – Aur Deal = Dealul de aur. Tran-silva(nia)- origine latina (dacica), inseamna dincolo de padure.

  Discutiile pe marginea cererii (1) de a se recunoaste (sau nu!) existenta unui “tinut secuiesc” pe teritoriul statului numit Romania si (2)de a i se acorda acestui tinut un statut legal, ca entitate administrativa si teritoriala, au un caracter prea putin documentat. Din putinul surplus de care dispun fac urmatoarele observatii:

  Primul lucru care trebuie lamurit este numarul secuilor din Romania si din teritoriul revendicat pentru a fi declarat “tinut secuiesc”. La ultimul recensamint au fost inregistrati putin peste 5.000 (cinci mii) de secui. Aceasta cifra practic pune punct discutiei.

  Sunt prea putini secuii din Romania ca sa li se acorde un statut atat de deosebit. Dat fiind scandalul provocat si care urmeaza sa ia chiar amploare la Uniunea Europeana, cred ca am putea inchide ochii si – treaca de la noi!, sa le atribuim un “tinut” de o intindere proportionala cu numarul secuilor. Nu ma pricep sa calculez, regula de trei simple este pentru mine un fel de asimptota. Sa calculeze vreun expert de la UDMR ce intindere ar urma sa aiba tinut

  ul celor cinci mii de secui…. Mai mult, acesti 5000 (cinci mii) de secui nici nu sunt recunoscuti ca ar exista. In nomenclatorul minoritatilor din Romania, secuii nu sunt inregistrati. Drept care ei nici nu au reprezentant in Parlament, alaturi de celelalte minoritati, dintre care nici macar una nu revendica un teritoriu propriu.

  Ba chiar daca stai de vorba cu reprezentantii celei mai numeroase minoritati nationale din Rominia, cu liderii maghiarimii, usor de identificat ca lideri UDMR, primesti informatia naucitoare ca secuii sunt maghiari, ca, deci, secuii nu exista. Asadar, ne aflam in plin absurd: o entitate etnica inexistenta cere sa i se acorde cele mai largi drepturi civile. Absurdul este si mai …adanc: cu toate acestea cei care pretind sa se recunoasca existenta unui tinut secuiesc sunt tocmai cei care neaga existenta secuilor, adica liderii UDMR!!

  Cam aceasta este situatia daca iei in serios actele existente. Numai ca aceste acte au fost falsificate, iar cei care le-au falsificat sunt ungurii, de la Budapesta si din UDMR, care aveau diverse interese sa-i declare pe secui maghiari, inclusiv interesul ca in felul acesta sa creasca peste 5% numarul maghiarilor din Romania. Astfel ca al doilea reper pentru discutia noastra este raspunsul pe care il vom da la intrebarea secuii sunt unguri sau sunt de alta etnie?

  Sustinand ca nu exista secui ca etnie, Budapesta si UDMR pun din nou capat discutiei. Daca secuii sunt unguri, “la fel de unguri cum sunt oltenii de romani” (l-am citat pe Atila Verestoy), atunci a infiinta un tinut secuiesc in Romania e totuna cu a infiinta un tinut unguresc, adica o Ungarie ceva mai mica, pe teritoriul Romaniei! Nimeni in Europa nu ne-ar da voie sa facem asa ceva!… Si iarasi nu mai avem ce discuta!

  Eu stiu insa ca secuii (neam de dac) si ungurii sunt doua neamuri diferite. Si acesta ar fi al treilea reper al discutiei. O discutie pe ideea ca secuii nu sunt unguri este o discutie pe care Budapesta si UDMR nu o accepta. Dar pe care multi locuitori maghiarofoni, care se considera secui, abia o asteapta. Acesti secui, care se considera secui, iar nu maghiari, sunt de ordinul sutelor de mii, circa cinci sute de mii, dupa informatiile mele. Au fost mentionati in toate statisticile austro-ungare pana la 1919, la Trianon, cand despre ei nu a mai vorbit nimeni. Au fost declarati unguri fara sa-i intrebe nimeni ce sunt.

  Drept care proclam acest adevar: daca este nevoie sa se tina un referendum in secuime, acela trebuie sa fie un referendum prin care secuii sa fie intrebati ce sunt: secui sau maghiari? In functie de raspunsul ce se va da la acest referendum putem face pasii urmatori, dintre care unul poate fi si luarea in discutie a cererii pentru un “Tinut secuiesc”. Acesti pasi ar fi consecutivi unui recensamint corect al secuilor, al cetatenilor romani care se considera secui, iar nu maghiari. Cati sunt acesti secui? Inainte de a se tine un astfel de referendum, secuii din Transilvania ar trebui sa stie ce au de pierdut atunci cand renunta sa se mai considere secui.

  Nu stiu cu ce avantaje reale sau numai promise i-a pacalit Budapesta si UDMR pe bietii secui. Dar stiu bine ce au pierdut prin asta secuii. Si constat ca li se ascunde secuilor ce au avut de pierdut atunci cand s-au declarat maghiari! In principal, este vorba de legislatia comunitara, europeana, care sprijina foarte mult si in mod justificat acele entitati etnice minoritare care nu au sprijinul unei tari mama. Asa cum sunt, de pilda, bascii din Spania si din Franta.

  Ei se bucura de drepturi si facilitati care nu sunt recunoscute germanicilor din Alsacia sau italienilor din Corsica. Etnicii care nu au o tara “de sprijin” sunt amenintati cu pierderea identitatii etnice, ceea ce este sinonim cu disparitia etniei respective. De aceea ei trebuie sustinuti de intreaga comunitate internationala. Daca dispar romanii din Ungaria sau maghiarii din Romania, asta nu inseamna disparitia etniei romanesti sau unguresti. Dar daca dispar secuii din Romania, dispare insusi neamul secuiesc. Or, pe cale de dispartie nu sunt maghiarii din Romania, ci secuii din Romania, secuii in general !

  Iar asta nu din pricina unei politici criminale, de genocid a romanilor, ci secuii sunt pe cale de disparitie din pricina Budapestei, a liderilor secui care si-au tradat neamul si au intrat in jocul meschin si iresponsabil al UDMR. Secuii pot vedea exemplul tiganilor, care primesc un sprijin atat de mare de la comunitatea europeana. Un sprijin asemanator li se acorda si bascilor, in Spania. De ce acest sprijin din partea comunitatii internationale?

  Pentru ca si bascii, si tiganii nu au o tara care sa-i sprijine, unde conationalii lor, basci sau tigani, sa fie majoritari. Pretentia de autonomie teritoriala in cadrul altui stat, daca are vreo sansa sa fie luata in serios, va fi conditionata de acest statut, statutul de minoritate lipsita de un stat-mama. Cata vreme secuii se declara maghiari, ei recunosc ca au o tara-mama, care, la nevoie si atat cat este permis de legile internationale, le va apara interesele. Daca lipseste un astfel de stat protector, Uniunea Europeana, prin legi ad hoc, si-a asumat obligatia de a fi protectorul acestor etnii.

  Li s-a prezentat secuilor aceasta alternativa? Tare ma indoiesc… Facem asadar un reper al discutiei noastre si din aceasta jalnica imprejurare: secuilor li s-au ascuns dezavantajele faptului ca au acceptat sa se declare maghiari. Recent, in “Ziua”, Laszlo Tokes a reclamat “genocidul pasnic” care s-ar fi abatut asupra maghiarilor din Romania. A spus multe ne-adevaruri, minciuni propriu zise, pentru care interlocutorul sau, Cristian Unteanu, a ezitat sa-l taxeze de fiecare data. Bunaoara, faptul ca in 1918 romanii reprezentau 55% din populatia Ardealului, iar azi sunt mult mai multi, nu are nicio relevanta, cand se stie ca au plecat sasii, svabii si evreii din Ardeal.

  Singurul calcul corect este prin comparatie, intre numarul maghiarilor din Ardeal si numarul maghiarilor din …Ungaria! Dupa o statistica din anii 1980-90, se pare ca evolutia demografica a maghiarilor din Ardeal era mai buna decat a maghiarilor din Ungaria. Iar rezultatul acestei comparatii trebuie apoi raportat la evolutia demografica a celor 300.000 (trei sute de mii) de romani care au ramas in Ungaria dupa Trianon. Numarul romanilor din Ungaria a scazut de 10 (zece) ori in mai putin de 80 de ani.

  Acesta este un veritabil “genocid” si ar fi un alt reper al discutiei la care ne invita cei ce ridica problema “tinutului”. In fine, retorica maghiara invoca si angajamentele luate de romani la 1 Decembrie 1918, la Alba Iulia. Se eludeaza adevarul: prin Proclamatia de la Alba Iulia, romanii stabileau un minim de reguli si norme la care statele europene, in noua lor configuratie de dupa razboi, erau invitate sa adere, sa le respecte. O buna parte din prevederile acelei proclamatii au devenit legislatie romaneasca.

  Din pacate, Ungaria de dupa Trianon a nesocotit invitatia lansata la Alba Iulia si a continuat funesta ei politica de maghiarizare a minoritatilor din Ungaria. Ba chiar si a unor minoritari din afara Ungariei! Vezi cazul svabilor din Romania, maghiarizati prin biserica reformata, sub amenintarea ca daca nu accepta protectia statutului de maghiar, vor fi persecutati de statul comunist ca “nazisti”, vor fi deportati in Siberia etc.

  Chiar in zilele noastre se duce mai departe o strategie extrem de abila si de perversa pentru maghiarizarea unor romani din …Romania! Da, da, din Romania! Un exemplu: exista in Bucuresti un liceu cu predare in limba maghiara. Nu pentru copiii din familiile de maghiari traitori in capitala Romaniei! Acesti copii invata si se simt foarte bine in liceele romanesti. La liceul cu predare in limba maghiara sunt adusi copii de ceangai din Moldova. Acestora, pe cheltuiala statului roman, li se asigura sederea in Bucuresti si toate celelalte cheltuieli, daca accepta sa se declare maghiari! Cum sa nu accepti, cand acasa foamea si lipsurile te dau afara din casa?… Basca sa faci liceul la Bucuresti !

  Alta “smecherie” udemerista ii vizeaza pe copiii orfani, adunati din toata tara in Harcov, unde li se inculca constiinta maghiara, odata cu limba maghiara in care li se adreseaza personalul acestor orfelinate. Netrebnicia unor astfel de procedee este fara pereche in lumea civilizata, crestina. Rezultatul: pedeapsa transcendenta acestei lumi mizere!!!

  Altfel cum sa-ti explici ca, in ciuda a doua secole de preocupari constante pentru deznationalizarea si maghiarizarea minoritarilor, demografia Ungariei este in prabusire, pe o linie mereu descendenta? Azi, populatia Ungariei a coborit sub cifra de 10 (zece) milioane, prag psihologic greu de suportat, cu atat mai mult cu cat etnia care s-a declarat prima maghiarizata, tiganii, isi iau cuvintul inapoi si isi afirma tot mai zgomotos pretentiile la o identitate proprie, distincta de a maghiarilor.

  Maine-poimaine, dupa modelul Tinutului Secuiesc, vor pretinde oare si autonomie teritoriala, un Tinut Tiganesc in pusta, in virtutea faptului ca, procentual, tara cu cei mai multi tigani este Ungaria? Deocamdata, tiganii au autonomie teritoriala urbana: cartierele de tigani in care maghiarii nu au voie sau nu au curaj sa calce… Este obisnuita in publicistica si literatura maghiara teama de extinctie a etniei ungare. Nu doresc niciunui neam aceasta soarta.

  Dar afirm, reafirm, de fapt, ca o figura de stil retorica: Daca chiar vor disparea din istorie maghiarii, ultimii supravietuitori ai maghiarimii vor fi in Transilvania, la Cluj Napoca sau Targu Mures… Si va asigur de pe acum ca nimeni din Romania nu-i va ajuta sa dispara mai repede… In sfarsit, un scurt comentariu la mereu invocatele modele europene dupa care ar trebui sa ne luam si noi daca vrem sa solutionam corect “problema maghiara”. Exemplul Tirolului, al suedezilor din Finlanda si altii. Acest modele nu constau numai din drepturile acordate cu generozitate unor minoritari.

  Mai exista ceva: dovezi nenumarate de loialitate ale minoritarilor fata de populatia majoritara, dovezi adunate de-a lungul catorva secole !.. Avem asa ceva din partea maghiarilor din Romania ?… Loialitate ? Acest cuvint nu exista in vocabularul udemerist !

 9. Ghita Bizonu' Says:

  Si germanii erau minoritari in Cehia.
  Si germanii erau minoritari in Ungaria. Iar Nemtia le-a dat ungurilor si bucata din Slovacia , si din Romania si din Serbia . Cate sute de mii de germani au fost expulzati din Ungaria la finele celui de-al doilea razboi mondial ?!
  Da Unagaria trebuieste inteleasa … ca lasand la o parte cauza noatra … ce ondraptatire au slovacii asupra vechiului oras ungiresc Bratislava ?Sau croatii asupra Zagrebului ?
  Asa ca din partea meas nu au decat sa sarbatoreasca si bagarea la puscarie a lu Ioan Ratiu !

 10. Maria S.(Timisoara) Says:

  http://www.jurnalul.ro/special/interviuri/gheorghe-marmureanu-nu-cred-ca-sunt-sigure-cladirile-construite-dupa-89-571711.html
  articol de pe pagina de facebook a lui Radu Tudor – punctul de intalnire.
  http://proiectromania.wordpress.com/2011/03/13/13-asemanari-incredibile-intre-ceausescu-si-basescu/
  de pe pagina lui Radu Emanuel Teodor – Doliu politic, tot pe facebook.

  Prostia e la putere, de pe pagina lui Andrei Badin.
  Azi nu-mi pierd vremea cu pastorul si nici nu ma intereseaza motivatia pentru care ei iubesc 15 martie. De cand au trecut blestemata aia de lege a invatamantului prin asumare-angajata si dupa tot ce fac in Romania si din Romania, neinteresandu-se chiar deloc de viata connationalilor lor, liderii ungurilor si-au dat foc la valiza si au pierdut ultimul tren de reabilitare, in fata mea.
  Mai una tare, de-a prietenilor maghiari, de pe pagina lui Marius Mina, tat de pe facebook, un tovaras extremist a ars la Miercurea Ciuc o papusa reprezentandu-l pe Avram Iancu.

  Asadar, Traiasca umbra lui Iancu/ traiasca motul intre moti/ Traiasca umbra lui Iancu/caci Avram Iancu suntem, toti/ caci Avram Iancu, suntem toti.

  I love Japonia !

 11. Maria S.(Timisoara) Says:

  Mai aveam una cu beizadeaua lui casuneanu-asfaltureanu, Beizadeaua 23 de ani si-a obtinut note pe studii neefectuate contra promisiunii asfaltarii curtii scolii si a repararii ei.
  Nu-mi aduc aminte orasul, parca in Moldova.
  Cand voi reciti informatia, voi preciza si orasul.
  Procuratura a fost sesizata si au fost trimise in judecata 19 persoane, pentru frumoasa isprava.

  si din nou.
  Traiasca duhul lui Iancu ….
  Duhul nu umbra, scuze.

 12. Maria S.(Timisoara) Says:

 13. Maria S.(Timisoara) Says:

  stirea cu dezaxatul de la Mircurea Ciuc era tot de pe pagina lui Andrei Badin, scuze.
  Si Roxana, sa ne pardonezi, noi nu urlam, noi hogim !

 14. Marius Mina Says:

  Ce “sarbatoreste” Parlamentul Romaniei la 15 martie: Anexarea Transilvaniei si uciderea in masa a romanilor ardeleni

  Vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, a declarat marţi, la Miercurea Ciuc, la manifestările organizate cu ocazia Zilei Maghiarilor de Pretutindeni, că Budapesta sprijină obţinerea autonomiei teritoriale a Ţinutului Secuiesc
  A fost odata in Transilvania, Documentar 2007, 30 min Regizor: Manuela Morar Producator: Hyperion University În noaptea de 13 spre 14 septembrie 1940, trupe ale regimentul 201 motorizat Budapesta, împreună cu unii localnici maghiari şi cu membri ai organizaţiei Nemzetőrség („Straja naţiunii”)

 15. Marius Mina Says:

 16. Marius Mina Says:

 17. Marcus Says:

  @Maria: cadoul asta muzical parca a mai luat amaraciunea de a vedea cum se pise si se caca ungurii in capul nostru, spanzurandu-ne simbolic eroii neamului, in aplauzele furtunoase ale unor romani de bine, moderni si europeni.
  sa fii iubita, sarut mana
  marcus

 18. Radu Humor Says:

  E frumos sa gandesti asa ca Roxana despre orice minoritate sau grup de oameni cu conditia ca ei sa gandeasca la fel despre noi !
  Mai sper ca cei ce conduc destinele maghiarimii cu foarte mult succes, dobandind nebanuite inlesniri si drepturi cetatenesti pentru ei, sa aiba puterea de a cantari bine inainte de a fi prea tarziu 🙄
  Si pentru ei si pentru noi !

 19. Marius Mina Says:

 20. Marius Mina Says:

  Ii respect atat cat ne respecta si ei pe noi.

  Apropos de 15 martie, vorba ta, mi se falfaie 😉

 21. Maria S.(Timisoara) Says:

  multumesc, Marcus si tu sa fii iubit, mai mult decat acum si mai mereu, si sa ne veselim cu totii cand sapam de leprele oranjulii.

 22. Maria S.(Timisoara) Says:

  scapam nu sapam, graba strica treaba.

 23. Razvan Says:

  Stimata doamna Iordache,

  Nu am nimic impotriva unei sarbatori decente in care sa fie celebrate istoria ungurilor sau cultura maghiara. Dar m-a intristat faptul ca L Tokes care nu a gasit altceva sa celebreze decat punctul 12 al proclamatiei de unire a Transilvaniei cu Ungaria ne arata ca intre conationalii nostri exista multi care n-au uitat nimic si n-au inteles nimic. Exact din cauza acelui punct romanii si maghiarii s-au invrajbit pentru multa vreme inainte.

  In plus, ce sa mai zicem de spanzurarea lui Avram Iancu in efigie?Ma bucur ca nu s-au gasit romani care sa faca un gest similar. Inca un 15 martie inca o sansa ratata de inceput de reconciliere. Noroc cu UE…

 24. Maria S.(Timisoara) Says:

  O dedicatie speciala tuturor romanilor, si pentru ungurii pe care nu ii apuca tremuriciul de nationalism exacerbat de 15 martie, si desigur poentru toti cei care iubesc Romania.

 25. mgabim2009 Says:

  Ca idiotul a facut ce a facut as fi spune si eu: un nebun. Dar ce s-a intimplat, aceea MANIFESTARE!? a fost AUTORIZATA de jandarmerie! Deci pentru statul in banca, programat pentru miine, aceasta jigodie de presedinte si acest oligogofren de prin ministru sa fiu scuzata pentru expresie se pisa si pe simbolurile Romanesti!
  Personal, tipatul nu cred ca mai ajuta la ceva!

 26. Ghita Bizonu' Says:

  Asa la mica barfa ptr uzul tutoror celor plini de intelegere la durerile profunce ale lu pastoru Sile Toaca …
  Ungaria se intindea nu numai peste Ardeal , Banat si Partium (Crisana si nu mai stiu ce) dar si peste Slovacia , Slovenia , Voivodina si Croatia. Asa ca ar trebui sa punem intrebarea : erau cumva idrepattaiti creaoatii, slovacii, slovenii sa pretinda independenta ? Ca indeoendenta lor provoaca mare durere in sufletu unguresc. Mai ales ca plabg si acu dupa Bratislava …
  Apoi ce este cestia ai cu 1848 ?
  Atunci unguri facura rivolutie liberala. In Ungaria. Ca in Ardeal – care era provincie aparte , nu facea parte din Ungaria – ca a facut parte doar dupa dualism – nobilii unguri au votat ptr unirea imediata cu Ungaria !(atentie Ardealul nu facea parte din Ungaria nici la 1350! Era aparte!). Si libertatile – ete na mai stati o tura iobagi! Si vorvbiti ungureste ca va ia mama lu proces verbal! D;aia revolutia romana s-a aliat cu imparatul . Cu mincinosul …
  Cand azi ungurii tipa ca unitatea Europei centrakle samd .. nu fiti fraieri!
  Cei care au proviocat distrigerea imperiului au fost ungurii. De fapt la 1918 ei s-au grabit sa se proclame indpendenti samd sperand ca croatii, romanii, sarbii, slovacii, slovenii vor zice kise csocolo . Ins anemaurile aste a)blandele natiuni tigane!) au preferat sa se coiomporte in mod unguresc. Mai ales ca ungurii aveau mai mult de multumit austriecilor decat ei ungurilor!
  O da . Poa o sa vreti sa ziceti cultura ungureasca = europeana Pardon ii auzit vreodata zicand cat au preluat de la germani ? Stiti ca primele constructii ale cetatii Clujului sunt facute de nemti ? Ca biserica aia din centru a fost construita de nemti ptr nemti?
  A da si Sile Toaca le toaca cas in copilaria lui Clujul era majoritar ungiresc. Da are dreptate! Da ce nu spune este ce populatie avea (in 1936 cam 60 mii cu tot cu tigani). Adica ar fi tebuit interzisa stabilirea romanilor in oras pe motiev etnice. Sa stea la coada vacii sau sa isi faca oras propriu ! Stiti cum se zice la asta in afrikaans ? Apartheid !

 27. marina echeriu Says:

  ca exista oameni de buna credinta si iubitori de liniste si pace si colo si colo cred ca stim cu totii. Lafel stim ca lichele si infierbantati inculti avem si la unii si la altii. Transilvania romanilor este si Ardealul ungurilor asa cum a fost si Siebenbürgen-ul germanilor (da, da, a fost si tara lor timp de 800 de ani pana sa-i „rezolve” genocidul lent al lui Ceausescu). Una din ideile mele fixe este insa ca educatia este un panaceu universal, asta incluzand si invatarea de limbi straine. Daca bilingvismul ar fi cultivat din gradinita, trecand prin scoala, facultate, dus obligatoriu in magazine, muzee, sali de judecata, etc. problemele ar disparea, lent, dar ar disparea. Cand spun bilingvism inteleg in egala masura obligativitatea maghiarilor de a invata romaneste cat si a romanilor de a invata maghiara. Rezultatele se vad cam la a doua generatie dupa legiferare (vezi exemplul pozitiv: Tirolul de Nord / Tirolul de Sud-Alto-Adige in comparatie cu exemplul negativ Carintia/Slovenia)

 28. SimP Says:

  Roxana, daca ma pun in locul lor m-as gandi ca orice obtin prin santaj ordinar ,de la un guvern de infractori care ma folosesc sa fuga de justitie cu ajutorul imunitatii conferite de pozitia lor politica, este ceva temporar si voi pierde odata ce un guvern/regim democratic se instureaza in Romania. M-as mai gandi ca sunt si eu parte din genocidul PDL si voi plati candva pentru asta. Nu poti pretinde drepturi calcand pe vieti nevinovate.
  Nu poti obtine nimic taind dreptul la viata al copiilor cu leucemie!
  Indiferent cum te numesti. Nu este nici o diferenta intre maghiarii de la putere si un ticalos care omoara o femeie batrana sa ii fure doi lei pentru ca moare de foame.

 29. Maria S.(Timisoara) Says:

  Roxana, abia acum am citit articolul.
  Nu cred ca menajamentele si politetea ii vor face sa voteze altfel.
  Si nici nu inteleg sa ii mai menajam si sa ne purtam frumos cu niste indivizi, care in cardasie cu nevertebratele oranj au dus tara unde este.
  Lucrurile trebuie transate odata si pentru totdeauna.
  UDMR nu este partid politic, nu este organizatie nonguvernamentala, nu este … practic este o strutocamila care batjocoreste tot sau aproape tot ceea ce este de bun simt si firesc in Romania sau ar trebui sa fie.
  Ii batjocoresc chiar pe cei pe care ii reprezinta, si in maghiarime salariile si pensiile sunt taiate, nu au alimente, medicamente si haine, nici oamenii lor.
  Asa ca nu cred ca este cazul, sa ii intelegem sa ii menajam si/sau sa ii curtam.
  Vorbesc despre liderii si baronii lor locali si centrali, nu de populatia de etnie maghiara din Romania.
  Daca cei saraci, mediu situati sau bogatii unguri, persoane anonime gandesc si ii aproba pe liderii lor si merg dupa cum suna ora la Budapesta e treaba lor, dar sa nu ne lezeze si sa nu ne umileasca pentru ca asta nu accept.
  Si unii chiar o fac.
  Chiar daca nu am ajuns niciodata la o disputa totala, asta inseamna pe viata si pe moarte sau dusmanie neimpacata, cu unguri din Romania, si nici nu as vrea sa ajung, nu consider ca ceea ce isi doresc ei (cestiunile prezentate de tine) este drept si cinstit.
  Si chiar daca ar fi drept si cinsiti(e doar o ipoteza), libertatile si drepturile pe care le-au obtinut ei, fraudulos (eu asa cred ca le-au obtinut), romanii din Ungaria nu le au, iar deznationalizarea romanilor din Ungaria a fost si este aproape totala.
  Romanii din Ungaria nu au carti in limba romana, nu au profesori si invatatori romani sau care sa stie limba romana, aproape ca nu se vorbeste romaneste acolo, unde pe teritorii intinse se vorbea candva limba romana.
  Si am dat numai cateva exemple.
  Nici prin cap nu mi-ar trece sa nu ii inteleg ca au nostalgii si frustrari cu privire la trecut si chiar prezent.
  Si noi romanii le avem – Basarabia intreaga pana la Dunare,, Bucovina, Tinutul Hertei, granita pana la Tisa, Transnistria,Insula Serpilor si cate or mai fi. Chestii de suflet si materiale.
  Si parca ne manifestam altfel, nu sfidam, nu tipam, nu ne impotrivim, desi poate ca ar trebui sa o facem.
  Inteleg ca ungurii prefera Ungaria si ca sunt atasati de ea, dar asta este problema lor.
  Inteleg si ca vor aautonomie teritoriala si ca ar vrea ca toata Transilvania sa le fie data cadou.
  Inteleg dar atat.
  Romania e Romania, din pacate, in granitele actuale.
  Si Ungaria la fel.
  Pot sa isi scoata drapelul, insemnele, aniversarile… si sa le fluture oriunde vor, dar comportamentul acesta pe romani ii doare si lezeaza, desi in mod firesc nu ar trebui.
  Ei isi aniverseaza ziua lor, atunci cand pentru noi acea zi inseamna jale si durere. Si noi sa fim amabili, curtenitori si sa zambim.
  Totusi cred ca e prea mult.
  Chiar daca ma contrazic, desi nu cred, spun ca ungurii nu ar trebui sa sfideze si sa etaleze in public sentimente, gesturi si insemne care dor.
  Ca o facem si noi, e posibil, ceea ce ii doare pe ei, poate ne bucura pe noi si invers.
  Asta este.
  Realitatea e ca in decursul anilor, am supravietuit si noi si ei, raul existent intre ei si noi, este prezent si va mai fi mult timp.
  Greu mai este, Doamne, mersul pe sarma.
  Ceea ce a facut insa blestemata asta de guvernare, ultima, in care au fost si ungurii prezenti, nu face bine nimanui si daca cei multi, inclusiv, ungurii care rabda ca si romanii, nu o vor darama, Raul va continua sub alte forme. Si se va multiplica si diversifica.
  din pacate.
  Sa vorbeasca douazeci (?) de milioane de romani ungureste, pentru ca in Romania traiesc patru (?) milioane de unguri este o idee hazlie. Este generoasa, dar comica si imposibil de realizat.
  Jucam ala bala portocala ?
  De ce nu engleza, franceza, coreana, chineza sau esperanto ? Sau orice alt idiom existent ?

 30. ETC Says:

  Cine uita Istoria risca sa o repete

  Demnitatea de romani ne obliga sa ne reamintim ce a insemnat si ce inseamna in prezent data de 15 martie 1848, sarbatoarea revolutiei maghiare, pentru romani.

  De asemenea consideram ca hotararea Parlamentului Romaniei de a da liber parlamentarilor in zilele de 14 si 15 martie, adica de a sarbatori aceasta zi, neagra pentru romani, este una dintre cele mai grave jigniri pe care acest Parlament le-a adus vreodata Neamului Romanesc.

  Ciolanul puterii care anima toate partidele din Parlament, a facut ca aceste partide, indiferent de numele pe care il poarta, sa se descalifice din punctul de vedere al apararii intereselor nationale romanesti.

  Revolutia maghiara a continuat pe teritoriul national al Romaniei si in timpul Dictatului de la Viena si in perioada „Regiunii Autonome Maghiare” ramanand in acelasi registru ca in 1848: crima si deznationalizare impotriva romanilor.

  Daca vor cumva sa vada cum continua revolutia maghiara de la 1848 pe teritoriul national al Romaniei in zilele noastre, invitam aceste partide sa viziteze Doboiul, in Harghita si Micfalau si Bixad in Covasna, localitati majoritar romanesti in care nu se mai vorbeste romaneste.

  Daca de 1 decembrie 1918 nu a murit nici-un maghiar, dar parlamentari maghiari din Romania tin doliu la fiecare 1 Decembrie, Zi Nationala a Romaniei, la 15 martie 1848 au fost ucisi 40.000 de romani, de catre trupele maghiare, iar parlamentarii romani sarbatoresc. Aceasta este masura demnitatii lor !

 31. WhiteWolf Says:

  Multe cuvinte, putine idei. Si de ce sa nu recunosc, cam fixe pentru gustul meu. Si daca am preferat sa raman cat mai la coada e mai ales din cauza asta: sa incerc opinia proprie fara sa nasc alte polemici inutile
  Kosovo. Precedent…
  Sus ungurii ! Jos ungurii ! Vor sa puna gheara pe Transilvania….
  Romanii sunt toti tigani. Secuii si magiarii, toti bozgori. Problema etnica…. Problema problemelor interetnice. Aka Tinutul Secuiesc si dreptul la autonomie….
  Si cred ca am cam prins tot ceea ce s-a tot vehiculat in lumea pixelului albastru in ultimii ani; ma rog, cel putin din 2006 de cand am blog. Asa ca voi continua cu un citat:
  „În prezent, secuii vorbesc un dialect maghiar şi ocupă sud-estul şi estul Transilvaniei, fiind majoritari pe o bună parte a teritoriului actual al judeţelor Harghita şi Covasna, şi ocupă o bună parte din estul judeţului Mureş, respectiv o fâşie restrânsă cuprinzând 11 comune alocate în prezent judeţului Braşov….. La recensământul din 2002, 150 de persoane s-au declarat “secui” E mult sa cred si sa spun ca asa stand lucrurile, poate n-ar fi rau sa zambim?
  Sa nu mai avem si sa nu mai vedem nici o problema cu si in secuii din “Tinutul Secuiesc”.Indiferent din ce parte a Romaniei am fi, de ce etnie sau ce pedigree pretindem ca ne-ar caracteriza cel mai corect ?
  Béla Markó NU este autorul cartii intitulate “Ce trebuie sa spui cand esti purtatorul de cuvant al unui grup de teroristi”: asa cum , absolut eronat, considera vecinii de drept al salonului sau medical, Vadim Tudor si Ghitza Funar sau simpatizantii acestora. Ramasitele secuilor traitori intre granitele Romaniei nu sunt ” rezultatul contopirii, prin asimilare, a unor populatii de limba turcica si care s-au atasat uniunii triburilor maghiare de sub conducerea lui Árpád” ci, la fel ca si noi, descendentii directi ai unor locuitori ai pesterilor calcati de romani, vizigoti si vandali
  Nu va mai injurati, nu va mai batjocoriti, nu mai sariti la arme de frica ca ne ciordesc secuii si “bozgorii imputziti” frumusete de Transilvania.
  E de inteles ca un om, un grup sau o comunitate sa lupte pentru Libertate, pentru Dumnezeu sau Patrie. Pentru demnitate, pentru verticalitate si eventual chiar si pentru Rege. Ori, pentru Zeus. Preventiv, din convingere, din prostie sau, pentru orice eventualitate. Chit ca nu prea tine sa faci stand-up comedy cand nu ai umor, merge, la o adica. Incercat.
  Dar e chiar greu de digerat cum se poate federaliza Romania, cum se poate fura sau rapi o Transilvanie – in secolul XXI – de catre 200 de oameni care, in general, nu au nimic de-a face cu ETA si ( in particular ) obisnuiesc sa fie ocupati cu munca si cultivarea cartofului..
  Va doresc sa fiti sanatosi, voiosi si sa nu uitati sa zambiti macar 5 minute pe zi 🙂

  P(e) si S(e):Roxana, ca ne preocupa – fie si numai ca subiect de discutie- mai mult daca au sau nu ungurii drept la rugaciune si am inceput sa uitam din ce in ce mai mult sa ne cerem dreptul de ai fi reprezentati cu demnitate, patriotism si profesionalism la nivel de conducere a statului . Ca ne grabim sa ne spurcam cu maghiarii in loc sa scuipam mai des catre imitatiile de prim-ministru, presedinte sau minister de externe
  Daca ar fi invers poate ca Victor Orban s-ar auzi mai putin si ne-ar calca hotarele mai rar, Sarkozy ar fi mai lejer la nervi si noi, ca romani, ne-am simti putin mai verticali. Pur si simplu ar trebui ca pozitia oficiala a Romaniei (ca stat) sa fie serioasa, tratata cu respect indiferent ca suna a da sau nu insa ca asta sa se si intample nu ne-ar trebui mai putini maghiari cu vreo 10 oameni de stat in plus
  Dar, cine stie, poate ma insel

 32. J o h n s o n Says:

  Cunosc lume care inainte sa fie inventati portocalii erau extrem de sensibili la problema ungurilor din Transilvania in sensul ca aveau in permanenţa un colţ scos impotriva lor,impotriva tupeului de a se organiza intr-o formatiune pe criterii etnice.Nu te puteai intelege cu ei,nu existau nuanţe,nu puteai face nici macar o gluma pe seama acestui subiect…Asta era î.e.b (înaintea erei basescu)…Ce credeţi ca se intampla acum ? Nu mai departe de ieri seara le trimeteam eu mailuri cu episodul de la Miercurea Ciuc indignat de lipsa de reactie a statului basist la ceea ce s-a intamplat acolo,macar o reactie de forma asa ca sa vedem ca traim intr-un Stat si nu in desert…Raspunsul a fost ca „daaa,e regretabil dar asta se intampla pentru ca romanii sint slabi si ungurii isi vad de interesul lor” ” pana la urma sint de admirat atat timp cat stiu sa-si impuna punctul de vedere”…Modificari genetice dupa contactarea virusului basescu ? Pentru mine raspunsul este afirmativ,am ramas ca la dentist,asa ceva nu credeam ca o sa mi se intample vreodata … De fapt de ce ma mir ? Primii care ar fi trebuit sa aiba reactii incepand chiar de la Legea Educatiei ar fi fost cei din Ardeal atat de sensibili la aceasta problema…Nu,nu s-a intamplat asta si n-o sa se mai intample sunt sigur ca nu ar reactiona nici macar la o autonomie teritoriala este o chestiune de timp pana cand Basescu sa le-o permita si asta pentru ca notiunea de „Ardeal, pamant romanesc” simpla si fara reactii nationalist-vadimiste a fost inlocuita din nenorocire cu maneaua isterica ” Bocul nost ii cel mai fain”…. 😕

 33. marina echeriu Says:

  @Maria.S. ba si engleza, franceza, coreana, chineza. Evident ca nu vreau sa impun maghiara celor 20 de milioane, mi-e greu sa cred ca ar fi necesara la Husi, Caracal sau in Ferentari. In Transilvania si Banat cred insa ca ar fi binevenita macar ca optiune in scoala lafel cum rusa si ucraineana ar fi optiunea celor din nord-est si bulgara si sarba a celor de la Dunare. Sa fiu sincera, ma mira ca o locuitoare a unui oras in care acum doar cu o generatie in urma copiii din Fabrik se jucau in patru limbi gandeste asa. Poate ca gandesc eu comic dar slava Domnului, m-am dezvatat sa cred ca de la mine incepe lumea: prefer sa privesc in jur si sa preiau idei bune si de la altii (vezi tirolezii). Mai ales dupa 20 de ani de democratie originala imi vine a crede ca-i mai bine sa nu inventam noi roata de fiecare data.

 34. Ghita Bizonu' Says:

  marina echeriu

  cumva ungurii sunt tirolezi ?
  pai vezi aici este mica diferenta !
  Candva , prin 62 famelia mea a fost in conced la Sovata… erau 2-3 persoane normale care nu uitau nici de bun simt nici de interes (turismul le aducea paine pe masa) insa .. insa atmosfera generala era cam neplacuta.
  Si plecand de acolo am stat o zi la Sighisoara. Pre vremea aia la SIghisoara se vorbea nemteste (lb culta si dialectu local). Alta atmosfera .. cum vedeau o oaresce ezitare vorbeau romaneste (era de haz parintii le ziceau in germana – a culta dialectu berlinez – si sighisorenii raspundeau in romana). Amabili , civilizati. Si tot despre nemti – in rtegimentu unde mi-am satosfacut stagiul militar nemtii prerau sa vorbeasca romaneste : ce ba crezi ca sunt profesor sa te invat germana?!. Baieti cumsecade cu totii …
  Si daca nemtii au cam disparut din Romania plangerile sa se adresseze RFG! Caci RFG ul a tinut in mod expres sa ii „recupereze” pe toti! Mizeria anilor 80 a facut restul (hm.. prin bloc mama avea o prietena nemtoaica. Nemtoaica avea un baita inginer. Prin primavara lui 85 ne-au zis ca vor pleca ca nu mai doresc o iarna in frig . Sa fim cisntoti i-am invidiat …)

 35. Roxana Iordache Says:

  Mulţumesc tuturor pentru comentarii.

  @marina echeriu. În mare parte, sunt de acord cu dvs. Numai că noi suntem departe de nivelul SUA, unde, chiar pe site-ul Preşedintelui textele sunt postate bilingv – engleză-spaniolă.

 36. marina echeriu Says:

  @Ghita’ Bizonu’. Fara nici un fel de suparare: nu, maghiarii nu sunt tirolezi iar germanii prefera sa nu fie numiti „nemti”. „Neamt” inseamna la origine in limbile slave „om fara glas- om incapabil sa se exprime”. Doar un strop de consideratie a unora pentru ceilalti si sa vedeti ca au loc minuni, ba chiar mai mult poate avea loc un dialog.

 37. Marcus Says:

  @Roxana: Spre deosebire de maghiari, hispanicii din USA nu revendica nici Texasu’ si nici ograda lui Zorro, iar comparatia cu site-ul presedintelui este de-a dreptul rizibila. Da’ ,daca o avea nevoie stringenta chiombu’ de ceva de la unguri, nu numai ca vom citi bilingv pe site-ul lui chiombila, dar vom invata limba romana ca pe o limba straina 🙂
  sa fii iubita
  marcus

 38. Roxana Iordache Says:

  @Marcus. Hispanicii sunt imigranţi, maghiarii din România s-au născut aici de sute de ani. Să fim serioşi! 🙂

 39. Marcus Says:

  @Roxana: reiterez, ca vaz ca nu m-ai priceput. Este vorba despre Texas si California. Iar intre B.C. cand este consemnat statul lui Burebista in Transilvania (din punct de vedere calendaristic) si data in care si-au facut simtita prezenta hunii in Europa „e-o cale atat de lunga, caci mii de ani i-au trebuit luminii sa ne-ajunga!” 🙂
  sa fii iubita
  marcus

 40. Roxana Iordache Says:

  @Marcus. Integritatea teritorială a României necesită argumente serioase, mult mai puternice decât retorica patriotardă a manualelor care ne-au furajat sub Ceauşescu. E vorba de tratate internaţionale în acord cu prezentul, fiindcă suntem parteneri NATO. Şi nu cred că NATO vrea un nou conflict intern gen Grecia-Turcia. Iar faptul că Ungaria deţine – conflictual – preşedinţia UE poate fi foarte uşor speculat de diplomaţi inteligenţi.

 41. Marcus Says:

  @Roxana: sincer sa fiu nu stiu de ce ma consideri pe mine patriotard, iar tu, care vii cu argumentul desuet si retrograd al revizionismului in brate, te consideri luminatoare. Nu, stimata doamna, integritatea teritoriala a Romaniei nu necesita, in conditiile UE, absolut niciun fel de argumente serioase, acestea au fost aduse de-a lungul istoriei si cu precadere in urma celor doua mari confruntari mondiale , care au consfiintit prin tratate de pace semnate si de Ungaria, granitele NATURALE SI LEGITIME ale celor doua tari. Punct. Fii convinsa ca nimeni in Europa, in afara de cei direct interesati (ungurii), nu vrea sa se revina la granitele imperiale de dinainte de WW 1. Asa ca despre ce vorbim ? Retorica invocata de tine ca apartinand lui Ceausescu, are ca origini retorica unui Ratiu sau a altora ca el care au facut UNIREA si tributul de sange al ostasilor romani din cele doua razboaie mondiale. Nu cred ca putem sa-l invinuim pe unul ca Ratiu ca ar fi fost patriotard sau comunist, ci cel mult il putem acuza de patriotism (sic!). Esti surprinzatoare, zau asa, stimata doamna, cand pana si pe taranisti ii suspectezi de „lucrari antimaghiare”.
  sa fii iubita
  marcus
  PS; ce mai face patronul Soros?

 42. Roxana Iordache Says:

  @Marcus. Sinceră compasiune.

 43. George Says:

  De ce sunteti rautaciosi? Sigur, ungurii au dreptul si nevoia de rugaciune! Sau invers! Insa daca au pretentii teritoriale pe plaiul sfintei glii stramosesti, pe care inca o servesc, au dreptul la ultima! Rugaciune!

 44. George Says:

  Si sa cante cat ii tine gurita! Da nu in tara mea, la Budapesta!

 45. Marcus Says:

  @Roxana: nici macar ironica nu reusesti sa fii cu fite d-astea de gradinita. Maturizeaza-te, zau asa 🙂 !
  sa fii iubita
  marcus

 46. Roxana Iordache Says:

  @George! :mrgreen:

  @Marcus. Marcele, n-am intenţionat să fiu ironică, pentru că e sinceră compasiunea, întrucât am constatat că n-ai cum să te schimbi, e imposibil la vârsta ta, dacă nu ai deja în sânge anumite reguli ale politeţii. Am trecut peste asta, fiindcă iau oamenii aşa cum sunt, nimeni nu are dreptul să ceară mai mult decât constată că se poate da. Ideea e că, din păcate, nu se poate purta cu tine o discuţie, polemică sau nu, de principiu, fiindcă tu nu te raportezi la temă, ci la persoană, iar persoanele se reduc la două: tu şi Băsescu.

  Atunci când fac anumite consideraţii cu caracter de generalitate consider că există discernământ din partea cititorului să le recepteze ca atare, nu să le ia personal sau să le interpreteze procustian, în funcţiile de propriile obsesii, fixaţii sau convingeri exclusiviste. Dacă aş fi vrut să spun că eşti patriotard, ţi-aş fi spus-o direct. Dar m-am referit la o propagandă reziduală încă eficientă, ca dovadă recursul tău pavlovian (nu spun infantil, fiindcă imediat ţi-ai închipui că e o replică la grădiniţa ta 🙂 ) la false argumente, la fel de false ca şi ale propagandei maghiare, fiindcă ele ţin de istorie, o istorie controversată. Recursul la un contencios istoric care va dura cât îi veacul n-are nimic de-a face cu o atitudine diplomatică. Ea ţine de dreptul internaţional, iar dreptul internaţional e dimensiunea de referinţă a NATO şi UE.

  Termenul revizionist îl consider mai potrivit, pentru că tu probabil ştii ce înseamnă iredentist, deci dacă aş spune că guvernul de la Budapesta are o atitudine iredentistă ar însemna să-i legitimez revendicarea. Din păcate şi senatorul Haşotti a folosit termenul, pe când clujeanul Uioreanu se referă la revizionism.

  Tu poţi continua, eu niciodată n-am să postez pe blogul tău mesaje lipsite de consideraţie.

 47. Roxana Iordache Says:

  @Marcus. Uitasem: referirea la Soros e pur şi simplu stupidă.

 48. Marcus Says:

  @Roxana: daca fara sa vreau te-am jignit (cu toate ca in afara de mica rautate cu Soros) nu vad cum am facut-o imi cer in mod sincer scuze. Reflexul meu la epitetul patriotard folosit de tine, nu stiu cat de pavlovian o fi fost, daca tu crezi ca eu am salivat la becul aprins de tine, fie si asa, insa, in opinia mea a fost perfect justificat. In afara de asta imi atribui si porniri schizo-paranoice, manifestate printr-o anume fixatie care m-ar bantui in legatura cu chiombu, ceea ce e cu totul si cu totul nepoliticos ca sa nu zic jignitor de-a binelea, mai ales ca in schimbul nostru de replici re: maghiarime, cuvantul cu copitatu’ nici macar u a fost pronuntat. In fine, dacatu consideri normal ca noi sa luam. la noi in casa, bocanci in gura si flegme in freza de la ungurime, este vtreaba ta sa accepti manifestarile lor, mie nici prin cap nu-mi trece o aemenea pozitionarefata de obrazniciile lor.
  sa fii iubita
  marcus
  PS te-am suparat atat de tare incat mi-ai banat postarea de astazi re: ungurime vs Parlament (opozitie), sau a citit-o Soros si nu i-a placut 🙂 🙂 🙂
  Te stiam cu simtul umorului nu, bosumflacioasa 🙂

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: