EXPLOZIE LA UZINA NUCLEARĂ DIN FUKUSHIMA, DAI-ICHI

 Foto: BBC – azi

Televiziunea naţională japoneză, preluată live de Antena 3 prin intermediul telefoniei skype de la o româncă din zona periclitată, anunţă că a avut loc o explozie la centrala nucleară Fukushima Dai-ichi, iar partea superioară s-a dărâmat. Patru victime au fost transportate la spital.

Foto: BBC – ieri

CNN confirmă evenimentul, cu o jumătate de oră întârziere. Experţii japonezi, împreună cu AIEA, fac tot posibilul să ţină sub control nivelul ridicat de risc şi să îl neutralizeze.

Foto: Fox News

Autorităţile de la Agenţia de Securitate Nucleară au declarat alertă şi îndeamnă populaţia să-şi facă provizii şi să se pregătească pentru evacuare în eventualitatea unui deznodământ pe care încearcă să-l prevină, eventual, prin explozie controlată, pentru depresurizare.

Foto: AP

Nivelul de radioactivitate era deja cu foarte mult peste nivelul normal chiar de ieri şi daunele aduse uzinei pot avea drept consecinţă catastrofală contaminarea. Chiar dacă, din nenorocire, evenimentul nefast s-ar produce, nu ar fi comparabil sub nici o formă cu Cernobâlul.

Din două motive principale: spiritul japonez de acurateţe şi nu în ultimul rând, faptul că Japonia face parte din lumea liberă, iar perfecţiunea comunicării contribuie, împreună cu educaţia tradiţională, la elevaţia comportamentului japonezilor, definit prin nivel înalt de instrucţie, organizare, promptitudine şi nu în ultimul rând, responsabilitate.

Foto: BBC – şi nu sunt jucării!

Ucraina făcea parte din Imperiul Răului, fără ghilimele, iar ascunderea catastrofei de la Cernobâl i-a amplificat în mod criminal amplitudinea şi consecinţele. Din iresponsabilitatea regimului comunist de a ascunde un neajuns şi o neglijenţă de proporţii.

Foto: Reuters

Japonia primeşte asistenţă internaţională în urma cutremurului cu magnitudinea de 8.9 grade pe scara Richter, care a durat două minute (!) şi a fost urmat de multe replici puternice şi valuri seismice devastatoare.

 

Foto: BBC

Din nefericire, sunt victime, numărul oficial la ora actuală fiind de aproximativ 1000 de morţi, mulţi răniţi şi sute de mii de sinistraţi. Fox News relatează că 51000 de rezidenţi din zona uzinei nucleare cu scurgeri radioactive au fost evacuaţi, iar Poliţia Naţională Japoneză raportează un număr de 215ooo de sinistraţi din cinci prefecturi (state), cazaţi în 1350 de adăposturi temporare.

Un popor extraordinar, de la care nu învăţăm nimic.

UPDATE. BBC foloseşte termenul „explozie masivă”.

6 răspunsuri to “EXPLOZIE LA UZINA NUCLEARĂ DIN FUKUSHIMA, DAI-ICHI”

 1. EXPLOZIE LA UZINA NUCLEARĂ FUKUSHIMA DAI-ICHI » Bloogle Says:

  […] Original Blog » 12 March 2011 – Blog « Inca un dezvoltator de birouri ajunge pe lista insolventelor: Compania are un proiect de 8.500 mp pe Dacia […]

 2. EXPLOZIE LA UZINA NUCLEARĂ DIN FUKUSHIMA, DAI-ICHI » Bloogle Says:

  […] Original Blog » 12 March 2011 – Blog « Inca un dezvoltator de birouri ajunge pe lista insolventelor: Compania are un proiect de 8.500 mp pe Dacia […]

 3. mihai4 Says:

 4. mihai4 Says:

  http://news.corect.com/social/cutremurul-zguduit-japonia-nu-pe-japonezi

 5. balbeck Says:

  Ce sa mai zici?Fara comentarii…raman mut si nu pot sa inteleg cum se poate intamplam asa ceva.Japonezii cu siguranta nu sunt muti,au fost socati,dar s-au apucat de treaba.Si vor avea foarte mult de lucru.Mi-as dori sa avem politicienii lor si oamenii lor.

 6. Cântec în doi – Lucian Blaga « Rinder Razvan Catalin Says:

  […] vine toamna iar’ ca dup-un psalm aminul. Doi suntem gata să gustăm cu miere-amestecat […]

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: