BRÂNCUŞI-ENESCU BRAND: ROMÂNIA, POARTA SĂRUTULUI

Video – CUM LAUDE – de patrocle3000 

Se împlinesc 135 de ani de la naşterea lui Constantin Brâncuşi. Lanţul uman în jurul Ateneului a fost o iniţiativă frumoasă (de)şi – previzibil – fără audienţă.

În 18 februarie 1564, îşi dădea sufletul Michelangelo. În 19 februarie 1876 se năştea Brâncuşi. Probabil, cei mai mari sculptori ai umanităţii.

Există mulţi oameni talentaţi, cu vocaţie, pretutindeni şi în toate domeniile. Puţini sunt însă cei aleşi să reprezinte chintesenţa umanităţii şi esenţa vieţii în toată splendoarea dăruită de Dumnezeu. Brâncuşi e unul dintre ei. Dintre marii oameni ai lumii, de pretutindeni şi din toate timpurile. Un artist epocal.

Parafranzându-l pe G.Călinescu referitor la Eminescu, putem spune că fiind foarte român, Brâncuşi e universal. Eminescu, însă, a avut limitele limbii. Ale unei limbi pe care a dezmărginit-o şi a desăvârşit-o. Intraductibil, însă. Cred, deci, că nimeni nu a reuşit să extragă şi să ducă la perfecţiune (în)cântătoare tot ce are România frumos şi bun, specific şi în acelaşi timp, magnific de universal, ca Brâncuşi în artă. Şi Enescu în muzică. Creaţia lor reprezintă măreţia României. Potenţialul ei de valori, oprit violent, ca pumnul în gura izvorului, din 30 decembrie 1947 încoace. Gîndiţi-vă ce oameni şi ce genii avea România interbelică! Unde-au ajuns ele? În exil, în groapa comună sau în ghena trădării de ţară.

Video – CUM LAUDE – de Gogulancelot

Avem şi alte somităţi naţionale de dimensiune internaţională – realizate, evident, în afara ţării. Dar două sunt fiinţele pe care să le punem la icoana de ţară: Brâncuşi şi Enescu. Ei dau identitate universală şi unicitate mondială unei specificităţi naţionale care, altfel, n-avea altă şansă decât să se piardă. În anonimat, în spirit minor, în uitare, mai ales după lunga noapte a comunismului, regim diabolic (evil empire).

Foto via basilica.ro

Brâncuşi şi Enescu au scos din provincialism şi au consacrat ca plenitudine planetară ceea ce Mircea Vulcănescu numea „dimensiunea românească a existenţei”. O existenţă rituală, dată de ritmurile lumii cu graniţă fluidă între cea de aici şi cea de dincolo, o dimensiune astrală, familiară în fiecare act cotidian. O existenţă deschisă spre cer, ca o carte pe care cerul însuşi scrie: semnele vremii. Celei vii şi veşnice. O eternitate apropiată, vie, din care şi înspre care merge totul, mereu –  poarta sărutului, masa tăcerii, coloana infinitului: nunta, trecerea, învierea, înălţarea. Şi iarăşi naşterea. Întruparea unui zbor. Măiastra. Cea plină de har.

O celebrare. O sărbătoare. Un rit de trecere. O eternă reîntoarcere, cum sintetizează Mircea Eliade. O bucurie în toate, chiar şi în durere. Şi un dor în toate, chiar şi în bucurie. O semeţie smerită, o intuiţie a continuităţii cu Dumnezeu. O dimensiune tainică a existenţei. Dorul in-creatului de a ieşi la lumină şi apoi de a se re-găsi în lumină. Filonul păgân a anticipat filonul creştin şi ele au fuzionat natural.

Viaţa vecină cu moartea: moartea, poartă spre viaţă. Trecerea, pe-trecerea. Tăcerea plină de taină. Prezenţa absentă. Prezenţă, totuşi. Absenţa doar o semnalează. Creştin ortodox, Brâncuşi n-a cutezat să scoată din materie – cum înfricoşător de perfect a făcut Michelangelo – nici răstignirea, nici pieta. Brâncuşi a sculptat, magistral, absenţa lui Iisus. Prezenţa în absenţă. Invitaţia de a atinge locul pe-trecerii lui la Cina cea de Taină. Şi de a crede. Şi de a nu-i da sărutul ca Iuda. Şi nici ca Petru ca să te lepezi. Şi nici ca Maria Magdalena după mântuire. Noli me tangere. Numai prin împărtăşire. Cu taina. Lăsată mărturie la masă. La pe-trecerea de nuntă. Poarta sărutului, taina nunţii de la cina cea de taină.

Foto: accestv.ro

Ansamblul de la Târgu Jiu. Lăsat să se deterioreze de un popor ingrat. Dar asta-i altă poveste şi ea spune multe despre riscul României de a-şi pierde destinul.

Brandul de ţară, de ţară adevărată, cu tradiţie, cu identitate, vână şi destin, numai din creaţia celor două spirite înalt reprezentative se poate (ex)trage: Brâncuşi şi Enescu.

Numai că, de 21 de ani, ţara se zbate să supravieţuiască după impostură peste impostură, iar acum se află în prag de extincţie din pricina prăpastiei morale şi materiale în care a putut-o aduce un regim inimaginabil de josnic: la fel de josnic şi bicisnic precum pleava şi iudele din zorii comunismului, care şi-au bătut joc de tot ce aveau ţara şi poporul mai bun, mai înălţător şi mai sfânt. Însuşi chipul de elită a României a fost pângărit. La fel face acum regimul Băsescu. Unul dintre cele mai antinaţionale de pretutindeni şi din toate timpurile. Un regim satanic. Caricatural, dar satanic.

Foto: Radio Inspire

Şi atunci, cum să lansezi un brand şi o ilustrare a lui pe măsura „României eterne”? Cine are interesul naţional? Ei au doar interesul să amaneteze şi să batjocorească ţara, pentru interese personale, comisioane şi parandărături pentru care sunt în stare să şi omoare. 

Ce popor ar fi suportat caricatura de frunză şi jena de brand cu care se bate în piept o oroare ca Udrea, după ce a mai aruncat nişte bani pentru un plagiat? Ce popor ar fi suportat o asemenea femelă de mahala, grobiană şi agresivă, în funcţia de ministru al turismului şi dezvoltării? În funcţia de ministru. În orice funcţie de stat! Un personaj care n-avea nici o şansă în serviciul unui hotel cu duşuri a ajuns să conducă România, prestând servicii preşedintelui ţării. O ruşine de preşedinte, o ruşine pentru numele de om! Până când vom suporta batjocura?

Video de AllGossipGirlMusic2

Nu ştiu, dar până când o vom suporta, n-are decât să-şi poarte frunza şi să nu îndrăznească să-mi preia propunerea, fiindcă pentru toate averile din lume nu le-aş ceda drepturile de autor. Cei care ne vor scăpa de regimul Băsescu poate vor merita. Evident, dacă vor şi construi, rapid şi sigur, infrastructura. Reconversie ideală şi pentru mineri, şi pentru ţară. Se poate?!

Aşadar: România, o capodoperă. Bun venit la Poarta Sărutului! Romania, a masterpiece. Welcome to the Kiss Gate/Gate of Kiss!

P.S. Şi poate ne amintim cum a numit Papa Ioan Paul al II-lea România: Grădina Maicii Domnului. N-ar suna frumos pentru „turismul ecumenic” ?

25 răspunsuri to “BRÂNCUŞI-ENESCU BRAND: ROMÂNIA, POARTA SĂRUTULUI”

  1. Donkeypapuas Says:

    Surpriza a făcut-o Google, pe pagina de intrare: http://www.google.com/logos/2011/brancusi11-hp.jpg

  2. BRÂNCUŞI-ENESCU BRAND: ROMÂNIA, POARTA SĂRUTULUI » Bloogle Says:

    […] Original Blog » 19 February 2011 – Blog « E EA PROASTA PROASTELOR DE LA PD-L? SAU ALTCINEVA? […]

  3. atreides Says:

    Roxana, incerc sa-mi amintesc daca ai scris vreodata aici pe blog un articol mai bun decat acesta si nu reusesc. Un articol absolut fabulos. Poate vom apuca vremea cand ne vom permite sa avem ca brand, fara sa riscam sa parem ridicoli, „Romania, a masterpiece”. Caci ”Gradina Maicii Domnului” am fost aproape dintotdeauna, din cate stiu eu Papa nu a inventat aceasta magnifica formula ci a preluat-o de undeva din traditie…

  4. Un liberal deja optimist Says:

    Noaptea trecuta am vazut pe TVR3 un documentar realizat de TVR Iasi despre o tabara inter (nationala) de vara de 2 saptamani ,organizata undeva , printr-o zona muntoasa din Moldova (nu l-am vazut cap-coada) .Era vorba despre niste studenti in arte plastice care lucrau intr-o roca (iar n-am prins faza cu numele ei!), cum spuneau organizatorii , cam a treia in lume ca duritate (probabil, exceptand diamantul). Unii mai tineri ,altii mai in varsta (dar tot tineri pareau!). Ei se straduiau sa gaseasca niste roci cu o anumita forma, pe care sa le aduca la ideea lor de arta. Sigur ca da, se exprimau destul de greu, despre ce doreau sa faca din acele pietre, erau nesiguri pe ei; lucrau cu tehnologie de ultima generatie( in off, se indoiau de utilitatea acestora, dar, desigur, avand in vedere timpul extrem de scurt avut la dispozitie acceptau si acest sacrificiu de tehnica). Doi venerabili profesori, ii tot incurajau, participantii se indoiau de calitatea muncii lor,dar, pe final cameranul a prezentat , cam pe fuga, toate pietroiele alea lucrate lucrate de acei minunati studenti-artisti pe care , probabil n-o sa-i bage nimeni in seama. Toate aveau, sau pareau sa aiba ceva din geniul lui Brancusi. Pacat ca TVR nu are si o sectie de maketing. As fi vrut si eu niste pietroaie lucrate de acei minunanti studenti.

  5. Radu Humor Says:

    Mi-a luat-o @atreides inainte !
    Exceptional articol, cat toate dezbaterile, simpozioanele si comunicarile pe tema brandului de tara, de fapt a dragostei de neam si tara !
    Si ma gandeam ce ar face altii sa fi avut un Brancusi, un Enescu, un Eminescu, un Eliade, un Cioran, un Vulcanescu sau un Porumbescu 🙄
    Si mi-am adus aminte cum au trecut printre noi un Arsenie Boca, un Mircea Vulcanescu si alti sfinti martiri ai inchisorilor comuniste, atent feriti de ochii blanzi si usor de impaienjenit ai romanilor .
    Mai ales ca cei care se ocupau cu distrugerea fibrei /elitelor nationale au avut grija sa le piarda pana la a adoua sau a treia generatie ( exceptionala lectia de viata predata de Mariuca Vulcanescu la o emisiune a Eugeniei Voda, ce-si merita astfel titlul 🙄 ).
    Da, Roxana, oameni ca tine n-au voie sa duca cu ei, in singuratatea lor voita, asemenea sclipitoare si inaltatoare sentimente si ganduri, care ar misca pana si cele mai impietrite constiinte ( ca tot vorbim de Brancusi si de materia peste care a suflat geniul lui pur romanesc !
    Mai ales acum cand exista un plan sinistru de distrugere a oricarei demnitati romanesti, conceput de niste abili cumparatori de constiinte, carora le-a cazut victima marea majoritate a clasei politice romanesti !
    Cineva spunea ca :
    „Important nu este ce ti se intampla, ci modul in care reactionezi la ce ti se intampla !”
    Si reactia Roxanei Iordache mi se pare cel mai bun raspuns – ca se poate !!

  6. balbeck Says:

    Nu prea mai avem valori,desi ar fi trebuit sa apara.

  7. SORANA GEORGESCU GORJAN: "Radu Varia a dorit să-şi lege numele de distrugerea unei capodopere." | Blogul lui Nea Costache Says:

    […] care s-ar putea apropia de munca plină de devotament în cercetarea operei marelui sculptor. Abia atunci s-ar putea vorbi de un astfel de […]

  8. Roxana Iordache Says:

    Vă mulţumesc mult! 😳 Vă mulţumesc şi celor care n-au putut să înjure, deşi ar fi putut, că e liber. Înseamnă că nu-i totul pierdut pentru ţara asta. Suntem toţi copiii ei, nu?

  9. mihai4 Says:

    ”Voi sunteti Iosif si noi[ei,catolicii] fratii vostri”-asta a mai spus in 99 Papa Ioan Paul in vizita sa la Bucuresti,pe langa celebra afirmatie:”Romania-Gradina Maici Domnului”.Oare cati dintre romani inteleg cu adevarat sensul[talcul] primei afirmatii,cea cu Iosif?

  10. mihai4 Says:

  11. In atentia pensionarilor carora li s-a retinut ilegal contributia de 5,5% – Fundatia pentru Apararea Cetatenilor Impotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) vine in sprijinul pensionarilor carora li s-a retinut ilegal contributia de 5,5% la asigurarile d Says:

    […] BRÂNCUŞI-ENESCU BRAND: ROMÂNIA, POARTA SĂRUTULUI – Roxana […]

  12. J o h n s o n Says:

  13. Marcus Says:

    Anti Zorro

    Pe vremea lu’ plumbuitu’ puneam limba de taraba, iar rahatu’ era marfa
    Azi in timpul lui chiombila, marfa este pe taraba, s-un rahat avem ca leafa.
    Ieri intrai in pravalie si dupa o coada lunga il gaseai pe vanzator
    Astazi de vrei sa cumperi papa tu constati ca n-ai vreun chior.

    Plumbuitu’ dadea pensii mari, decente-n teorie,
    Cu care in loc de paine, iti luai loc pentru vecie.
    Chiombu’ taie gros din pensii, reducandu-le spre zero,
    E haiduc, dar e pe invers, cam un fel de anti Zorro.

    Marfa azi in magazine sta in galantar toptan
    Dar de vei dori s-o cumperi esti lipsit de gologan.
    Preturi sunt europene, pentru standarde decente
    Leafa insa-i biafreza si cu amputari recente.

    Asa ca, frate romane, tunde-o iepureste-n casa,
    Si-n curand poze cu chiombu’ vei avea in loc de masa.
    Vei manca rabdari prajite si gogosi cotroceniste
    Marfa-n prime time pe la Culcer, minciunele basiniste.

  14. Roxana Iordache Says:

    @mihai4. Ce copil fabulos eşti! Să nu te schimbi!

    @Johnson. Te încadrezi la tentativă de asasinat. 😳

    @Marcus. Ultima strofă e genială. 😀

  15. J o h n s o n Says:

    Da,stiu,mai intai a fost o tentativa de sinucidere 😳
    „Bătranul Gavrilă ” … un exemplu mai clar ca valoarea creste odata cu timpul nu am de unde sa scot desi exista multe cazuri…
    E fain si Vangelis-ul de deasupra…alt debutant in curs de afirmare 🙂

  16. Constantin-Valeriu Trifan Says:

    Felicitari, stimata doamna Roxana Iordache.

  17. Roxana Iordache Says:

    @Johnson. 😆

  18. Roxana Iordache Says:

    Exact ca în filmuleţ ştiu eu un maidanez de pe la noi, doar că e mai deschis la culoare, i-am zis Sârmă. 😐

  19. Sibilla Says:

    “Cind am plecat de aici, v-am lăsat săraci si prosti, iar cind am venit v-am găsit si mai săraci si mai prosti !” Constantin Brancusi
    Chilian : * nu-l mai goniţi pe Brâncuşi *
    Naţia noastră nu se împacă mai diloc cu valorile, iar * Adevarul este ca apa rece care face rau doar dintilor stricati. * Iorga… şi suntem săraci, acuşi cei mai săraci din Europa care ioropă, fie vorba-ntre noi, * unde era Europa când am avut nevoie de ea… *, şi suntem jecmăniţi de hoţii la drumul mare, să recunoaştem, de mai tăti coloraturile de prin politichia mioritică şi suntem proşti, că de eram isteţi nu se alegea Satanic Abuser la Cotroceni.
    Nu ne impunem respectul, nu schimbăm nimic, nu renunţăm la renunţare şi nu cerem păcălicilor de-şi zic politicieni să fie-n slujba poporului, vai steaua noastră, vom continua să vorbim vorbe, cât se mai poa…

  20. mihai4 Says:

  21. julia Says:

    mihai m-a pus in starea sa va arat si eu o minunatie de filmulet…….

  22. julia Says:

    in filmuletul de mai sus stiu ca sitneti tentati sa va uitati la Beyonce, but look at the baby! 🙂

  23. julia Says:

    mihai, m-ai facut sa pling lacrimi de fericire. Cind vezi un astfel de filmulet parca ai speranta ca lumea nu poate fi atit de rea.

    Delfinii sint favoritii mei de totdeauna. Ciinii ii am pentru ca nu pot avea delfini! 🙂

  24. ENESCU, 130 DE ANI DE LA NAŞTERE « Welcome to Roxania Says:

    […] Miezul brandului de ţară al României: Brâncuşi şi Enescu. Like this:LikeBe the first to like this post. […]

  25. Eli Says:

    pentru citatul sau celebru , Brancusi nu are loc linga Eminescu…E o blasfemie ca un patriot ca Eminescu sa fie asociat cu sculptorul

    Eminescu:

    ” Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie,
    Ţara mea de glorii, ţara mea de dor?
    Braţele nervoase, arma de tărie,
    La trecutu-ţi mare, mare viitor!
    Fiarbă vinu-n cupe, spumege pocalul,
    Dacă fiii-ţi mândri aste le nutresc;
    Căci rămâne stânca, deşi moare valul,
    Dulce Românie, asta ţi-o doresc.”

    Brancusi:

    ” V-am lăsat săraci şi proşti, v-am găsit şi mai săraci şi proşti”

    Mi-i rusine cu acest „dulgher „ce si-a gasit linistea pe Sena

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: