A PLECAT LA DUMNEZEU UN MARE TEOLOG, PREOT, DUHOVNIC, FILOLOG ŞI SCRIITOR: BARTOLOMEU V. ANANIA

Video de romanortodox

Părintele Bartolomeu s-a sfârşit din viaţa pământească la Reanimare. Conform declaraţiei P.S. Andrei, părintele Bartolomeu era liniştit şi împăcat sâmbătă, când l-a vizitat.

Trupul înaltului ierarh va fi spălat, îmbrăcat şi depus în această seară la Catedrala Ortodoxă din Cluj.

Am pierdut un mare spirit, unul dintre cei mai străluciţi traducători în limba natală a Vechiului şi Noului Testament. Şi totodată, un martor al istoriei.

Nu înţeleg de ce în România nu se respectă nici măcar ultima voinţă a oamenilor. Părintele Bartolomeu, când i s-a adus la cunoştinţă că nu e operabil (pe cord), a decis să se întoarcă de la Viena ca să moară acasă, adică la casa mitropolitană.

Avea 89 de ani.

Dumnezeu să-l odihnească!

14 răspunsuri to “A PLECAT LA DUMNEZEU UN MARE TEOLOG, PREOT, DUHOVNIC, FILOLOG ŞI SCRIITOR: BARTOLOMEU V. ANANIA”

 1. A PLECAT LA DUMNEZEU UN MARE TEOLOG, PREOT, DUHOVNIC, FILOLOG ŞI SCRIITOR: BARTOLOMEU ANANIA » Bloogle Says:

  […] Original Blog » 31 January 2011 – Blog « UDREA, NU VREI TU SĂ FACI UN ACCIDENT VASCULAR? […]

 2. A PLECAT LA DUMNEZEU UN MARE TEOLOG, PREOT, DUHOVNIC, FILOLOG ŞI SCRIITOR: BARTOLOMEU V. ANANIA » Bloogle Says:

  […] Original Blog » 31 January 2011 – Blog « UDREA, NU VREI TU SĂ FACI UN ACCIDENT VASCULAR? […]

 3. mihai4 Says:

  odihneasca-se in pace! mare,mare pierdere! fresh news: http://www.therightscoop.com/walid-shoebat-predicts-turkish-north-africa-iranian-alliance http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4020922,00.html

 4. andrei Says:

  Leul din Ardeal a plecat in Imparatia Cerurilor. suntem mai singuri de acum.

 5. rizoaicad.arges Says:

  A spune ca cineva a trecut in nefiinta este in conformitate cu realitatea palpabila, si cu verdictul ratiunii, deoarece materia din care este compus un corp uman, exista in „fiinta”, atata timp cat in corpul uman exista metabolism, iar dupa incetarea metabolismului, materia ce compune corpul uman va exista in „nefiinta”! A spune ca a plecat la Dumnezeu (cum spun unii), sau la Dracul (cum spun altii), este o abatere de la verdictul RATIUNII cu care ne-a inzestrat Dumnezeu!

 6. mariusnyc Says:

  „Ani la rând a fost secretarul particular al patriarhului Justinian Marina, scăpând astfel de prima arestare din 1948, iar câţiva ani mai târziu, când Securitatea punea mâna pe el pentru a doua oară, preasfinţitul patriarh a mers personal, smulgându-l din ghearele acesteia. În 1958, a avut loc în România al doilea mare val de arestări, când Securitatea, cu executanţi ceva mai răsăriţi, l-a luat pe Valeriu Anania, ducându-l într-un oraş de provincie pentru a nu mai fi găsit cu una, cu două. Aşa se explică faptul că, în 1960, era deţinut politic în Aiud iar când au început reeducările, călugărul-teolog se afla în fruntea bucatelor… Gheorghe Crăciun s-a întâlnit cu fostul şef al studenţilor grevişti de la Cluj şi, probabil, cei doi s-au înţeles atât de bine, încât i-a dat mână liberă lui Valeriu Anania să conducă reeducările din Aiud. La camera 78 din Celular, fostul student îşi avea instalată o masă, scaun, hârtie la dispoziţie şi tot confortul ce i se cuvenea ca şef. Marea calitate a lui Anania era o inteligenţă sclipitoare. Avea o minte ascuţită, era foarte cult şi un excelent orator. (…) Apreciat fiind în mod deosebit pentru modul cum şi-a îndeplinit misiunea de reeducare în Aiud, doar câteva luni mai târziu, adică în februarie 1965, călugărul Anania era trimis în SUA, cu misiunea de a-l dărâma pe episcopul Bisericii Ortodoxe Române din SUA şi Canada, respectiv, Valerian Trifa. Uitase, probabil, că amândoi erau luptători de rang sub acelaşi drapel, în slujba aceleiaşi credinţe în Dumnezeu. În SUA, Valeriu Anania a dus o bătălie furibundă pentru detronarea episcopului Valerian Trifa fără să-şi dea seama că îi era inferior episcopului. Toată suflarea românească îl susţinea pe episcop şi îl ignora pe Valeriu Anania, pe care îl socotea un venetic, trimis cu o misiune ingrată – de a produce zâzanie şi dezbinare. În felul acesta, vreau să amintesc titlul unui articol apărut sub semnătura lui Valeriu Anania, în revista „Credinţa”, din 9 septembrie 1973, intitulat „Cine-mi eşti tu Bade Ioane?”. Articolul menţionat îi era adresat dr. Ioan Cârjă, unul dintre apărătorii episcopului, fost deţinut politic la Aiud şi martor ocular la reeducările conduse de Anania.”

 7. Roxana Iordache Says:

  Marius, ţi-am mai spus, îţi faci un mare păcat. Cine îndrăzneşte să-i judece pe cei care au trecut prin abisul „reeducării”? Din cine e citatul?

 8. Maria s.(Timisoara) Says:

  Dumnezeu, sa il odihneasca !

  Imi aduc aminte cuvintele lui Petru Tutea, nu redau decat ideea, care spunea ca niciodata sa nu ii vorbim de rau pe preoti.
  Acum de indata ce a murit nu ar fi cuvincios sa aducem aminte faptele rele facut de cel care a murit.
  Petre Tutea spune ca nciodata sa nu o facem. Spunea ca despre preoti nu avem voie sa spunem lucruri rele si vorbea despre rezistenta morala si mentala,a preotilor in sistemul tortionar. Ideea era asta, cuvintele lui erau desavarsite.
  Ideea din prima fraza contine multa ipocrizie, nu este a mea e cuprinsa in despre morti, nimic rau .
  A doua idee este sublima, mi-o aduc aminte de fiecare data, cand gandesc sau stau sa spun ceva necuvenit despre o fata bisericeasca.
  In timp, se va putea vorbi si vom vorbi despre acest personaj al istoriei noastre. Cu bune si rele.
  Mai drept ar fi sa citim cele scrise de el.
  Sunt impartita ca sentimenete intre cei care il vorbesc cu bun simt si intelegere si cei care ne amintesc de relele savarsite.
  Daca nu ma insel, Ticu Dumitrescu spunea ca nu ii putem judeca pe cei care au trecut prin reeducare. Si ca pe el nu il poate judeca decat o singura persoana, cel care a scris Testament din morga. acum imi scapa numele.
  Mircea Vulcanescu a spus Sa nu ne razbunati..
  Corect si drept ar fi ca aceea care au gesit sa isi ceara iertare, sa se smereasca si sa o faca din inima.
  Ambele parti, si cei care il cinstesc si cei care nu uita au atitudini admisibile.
  E greu, foarte greu, mersul pe sarma.

 9. Maria s.(Timisoara) Says:

  Marius, multumesc pentru cantec, nu il stiam.

 10. Maria s.(Timisoara) Says:

  aceia nu aceea, scuze. mai e o greseala dat e mititica asta este de corectat.

 11. mihai4 Says:

  http://www.adevarul.ro/locale/timisoara/Demascarea-_unora_dintre_cele_mai_inumane_actiuni_represive_ale_comunismului_0_419358388.html http://www.adevarul.ro/opinii_la_zi/Stapanii-pregatit-vasele-sclavi-Africa_0_418158339.html

 12. mihai4 Says:

  Roxi@ sa-l vezi si pe Andrei cat de pornit e impotriva lui Anania, pe fb! te sperii 🙂

 13. Radu Humor Says:

  Atata timp cat nimeni din cei care au produs toate aceste monstruozitati pagane nu au fost trasi la raspundere (si poate ca dpdv crestinesc, asa-i mai bine !) insistenta cu care se cauta greseli morale la oameni ajunsi aproape de sfintenie prin credinta si suferinta (culmea cam tot de aceiasi calai sau urmasii de ai lor !), mi se pare nu numai nedrept, injust, dar si profund imoral !
  Sa ne revedem atitudinile noastre in vremuri oarecum normale, sa le comparam cu greselile facute de cei aflati ani buni din viata (10,15 sau 20 de ani) la granita dintre viata si moarte si abia apoi , daca mai avem putere , sa le judecam !
  Dar pana la urma , cine suntem noi ?!

 14. Radu Humor Says:

  Fara indoiala lumina-l va duce spre Lumina si pe Inalt Prea Sfintia Sa Bartolomeu Anania, caci Dumnezeu, in marea Sa bunatate, cu siguranta ca l-a iertat pentru omenestile-i greseli !
  Dupa zbaterea de-o viata , odihna vesnica !

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: