ADRIAN PĂUNESCU. MOARTEA TRECE, POETUL RĂMÂNE

Video de Ray19Sefo

Motto: „Când voi muri, să mă-ngropaţi cu spatele la Est”

Cenaclul Flacăra şi fronda „generaţiei în blugi”

Toată ziua de ieri m-am gândit la Adrian Păunescu. De fapt, la mine. Cei care au acum vârsta noastră de atunci, vârsta generaţiei mele, copilă a „generaţiei în blugi” (la noi, baby-boomul s-au numit ceauşei, ăştia care aveau să-l dea jos), cei care au azi între 10 şi 30 de ani n-au cum să ştie. Poate nici să-nţeleagă. Şi cred că ar fi bine să ştie. Şi să-nţeleagă. Să-şi dea seama ce au şi nu-şi dau seama. Ignoră norocul lor pentru care nu fac nimic: libertatea. Cu care nu ştiu ce să facă. Cu privire la care nu-şi pun problema. Li se pare din oficiu. E pentru ei ca aerul. Nu-l simt, pentru că nu le lipseşte. Iar când le va lipsi poate fi prea târziu ca să mai scape de sufocare. Altfel decât plecând din ţară. De fapt, majoritatea cam asta vor. Şi sunt de înţeles. Dar ceea ce nu înţeleg eu este pasivitatea lor în faţa nedreptăţii, imposturii şi mizeriei. Noi ne spărgeam plămânii la mitinguri şi marşuri la vârsta lor, după decembrie 1989. Generaţia mea a făcut revoluţia şi tot generaţia mea a făcut post-revoluţia. Revolta pentru deturnarea ei. Ba da, a folosit. A folosit esenţial. Şi va folosi în continuare.

Pentru revanşa generaţiei în blugi. Afirmarea irepresibilă a „(pop-folk-)rockerilor” stilaţi. A celor cultivaţi, cu pasiune, cu tenacitate, în acea realitate paralelă din noaptea comunismului. N-am avut mişcare civică, n-am avut samizdat, n-am avut opoziţie politică, n-am avut nici măcar disidenţă în partidul unic, componente care le-au asigurat celorlalte ţări foste comuniste din jumătatea de Europă ocupată, eliberarea fără sânge, „revoluţiile de catifea”. Dar am avut, cu adevărat, rezistenţă prin cultură. Şi aici nu mă refer la cea exterioară, adică la modul în care unii scriitori fentau cenzura sau chiar li se dădea voie, ca supapă. Mă refer la rezistenţa interioară, la boicotarea regimului prin locuirea lumii paralele. De acasă, din bibliotecă, din sălile de teatru, din sălile de concert, de la cenacluri, de la reuniunile cu prietenii, din cârciumi ca din oaze în care decantam tării culturale şi ne salutam nebuni de fericirea vieţii interioare. Nu se găsea nimic în magazine, dar stăteam la coadă la cărţi şi reuşeam să încropim mereu câte ceva ca să ne întâlnim. Şi să petrecem timp de calitate. Urmărind filme interzise, vorbind despre cărţi, ascultând muzică, dansând, citindu-ne poezii sau fiecare ce scria, comentând ce-au mai spus la „Europa liberă”, înjurând regimul şi sperând că vom reuşi măcar să ne păstrăm nealteraţi în lumea noastră, chiar dacă n-aveam speranţă că va cădea comunismul şi la noi. „Cade guvernul!”, ăsta era salutul poetului Cristi Popescu, Dumnezeu să-l odihnească în lumea spre care a tins totdeauna!

Da, am fost la cenaclul Flacăra.

Cenaclul Flacăra a fost un fenomen social atipic pentru regimul comunist din România, care nu avea cum să nu fie interzis la un moment dat. Atunci când şi-a epuizat misiunea de supapă pentru tineri, de iluzie a libertăţii, cum s-a spus nu fără temei. Atât doar că a fost o misiune cu două tăişuri, iar omisiunea aparatului lui Ceauşescu a constat în faptul că n-a luat în calcul ipoteza transformării iluziei în realitate. Unu, pentru că acel cenaclu dezmărginea imaginaţia, cultiva visul occidental în temniţa regimului şi semăna sămânţă de protest. Doi, pentru că într-un regim stalinist cu un cult drastic al personalităţii – la care şi iniţiatorul Cenaclului a contribuit din nebunia lui vizionară – personalitatea lui Adrian Păunescu risca să o eclipseze periculos şi mai mult, se promovau personalităţi. Şi trei, dar nu în ultimul rând, promovarea artiştilor de valoare stimula creativitatea, iar poezia de calitate îi făcea pe tineri să caute cărţi, unele, interzise şi să citească nu din obligaţie şcolară, ci dimpotrivă, din plăcere, chiar din frondă, ducându-i în biblioteci şi la coadă la cărţi. În plus, din preaplinul lui, Adrian Păunescu se bucura să bucure. Îi plăcea să facă oamenii fericiţi.

Video de kitta208

Poetul unei mari iubiri

Parafrazându-l cu privire la „Universitatea Craiova”, Adrian Păunescu a fost poetul unei mari iubiri. Eu cred că postumitatea nu va ucide ceea ce critica literară expediază ca balast al versificatorului considerat ucigaş al poetului. Rămâne suficientă poezie, poezie vie, iar versificaţiile lui pline de talent – abundent ca fructele anotimpurilor rodnice – vor rămâne ca fenomen social, mărturie a ceea ce se poate numi poet popular.

Contestatarii literari spun că a fost doar un versificator, de geniu, asta nu-i pot contesta. Eu cred că săpătorii în minele poeziei găsesc la Păunescu şi filonul geniului poetic. Îngropat în tone de versificaţie. Despre orice. Oricând. În toate felurile – liric, pamfletar, comic, ironic, parodic – dar tot agreabil.

Contestatarii politici spun că a fost doar un lingău profitor al comunismului. Acuzaţie profund imorală şi adesea fariseică, având în vedere că unii emitenţi sunt dintre profitorii cei mai comozi, deci detestabili. Dar acuzaţia e în principal neavenită pentru că, spre deosebire de turma de profitori – începând cu nomenclatura – care au mâncat necomestibil şi au slujit regimul în mod greţos-egoist, în folos personal material, Adrian Păunescu i-a închinat ode lui Ceauşescu în folosul celorlalţi. Câştigând încrederea dictatorului, Adrian Păunescu şi-a construit gloria care i-a dat puterea să promoveze valoarea şi cultura română în rândurile tinerilor. Şi cum spuneam, a aprins flacăra dorului de Occident în ei. Care, spre deosebire de cafea, nu putea fi înlocuit cu nechezol.

Ceea ce scrie V.Tismăneanu în raportul de condamnare a comunismului despre Cenaclul Flacăra e o nemernicie.

Publicistul, jurnalistul

Jurnalism militant, niciodată rece, pamfletar uneori şi mereu testamentar. Când scria, se mărturisea.

Aşa se sfârşeşte (probabil) ultimul lui editorial, scris pe patul de spital şi apărut în ediţia din 2 noiembrie a ziarului „Ring”: „Spitalizat eu însumi, la acest început de noiembrie, n-am avut cum ajunge în locul blestemat unde Doina şi Ion Aldea Teodorovici au murit. Dar, iată, opera lor supravieţuieşte. România Mare rămâne tot mai departe de visurile noastre, cei trăitori în două Românii Mici. Dar, de dincolo, se aude chemarea celor doi pecetluiţi împreună în moarte: ‚Vino, frate, să legăm o dată, malurile tragicului râu’”. (sublinierea autorului)

Basarabia a fost lacrima lui nesecată.

Percuta la (ne)dreptate. Când a fost una din propunerile de porcărie de lege a presei, pe vremea PDSR, am scris în editorialul din „România liberă” – pe vremea în care „România liberă” era ziar – că e prea jurnalist ca să nu o respingă. Şi a făcut-o. Era şeful comisiei de cultură şi mass media.

Video de xsfartdani

Păunescu, omul lui Dumnezeu

În ce mă priveşte, Adrian Păunescu uneori m-a delectat, alteori m-a enervat,     l-am aplaudat, l-am atacat. L-am agreat critic, ca să zic aşa. Ceea ce rămâne constant în aprecierea mea pentru el este faptul că era o conştiinţă. Nu minţea. Nu renega. Asuma. Viaţa lui a fost în mod evident o ascensiune continuă, cu punctele cele mai înalte în momentele căderilor abisale: când a fost interzis de regimul comunist, când a fost scuipat în decembrie 1989 şi s-a refugiat la Ambasada Libertăţii, şi când a fost consumat de boală.

Ceea ce iubesc la Adrian Păunescu este modul minunat în care s-a spiritualizat. Din toate punctele de vedere. De la omul-spectacol, la omul-om. Drumul de la trufia tinereţii, la înţelepciunea senectuţii i s-a întipărit pe chip şi i-a smerit judecata, fără să-i reprime pasiunea. Dimpotrivă, credinţa i-a luminat-o. Arăta extraordinar de frumos, în tristeţea lui patriarhală de sfârşit de viaţă. În ultimele luni era îngândurat, presimţea că se duce şi ar fi vrut să mai rămână. Într-o intervenţie la o televiziune, în direct din casa lui, cu venochetul pe braţ, fiind întrerupt, a spus: aveţi puţin respect şi ascultaţi mărturia unui muribund. Îl durea genocidul regimului Băsescu, de unde şi inima uluită. La propriu.

Ceea ce mai iubesc la Adrian Păunescu este generozitatea, iubirea de oameni. Nu mă încântă patriotismul explicit, declamaţia iubirii de ţară, dar la el nu par stridente, fiindcă le simţi sincere.

Admirabilă la Adrian Păunescu este căinţa lui pentru greşeli şi inima de copil cu care îşi cerea iertare. De exemplu, pentru mizeriile pe care le-a scris despre Lucica Hossu, numită „căţea tută”, după primul episod din „Memorialul Durerii”. După care a regretat, devastat de revelaţia că tatăl lui a fost deţinut politic, al unui partid istoric, cel naţional-liberal. Şi alt exemplu, modul ardent în care i-a cerut iertare Seniorului Coposu pentru că l-a insultat. A regretat convingător, prin sinceritatea dezarmantă a mărturisirii fără rest: am greşit, să fiu iertat că n-am ştiut ce fac. Şi a ţinut să repete căinţa, cu mai multe ocazii televizate. M-a impresionat.

E de iubit la Adrian Păunescu, nu în ultimul rând şi faptul că a ajutat foarte mulţi oameni, avea pasiunea de a ajuta necondiţionat. Cred că Dumnezeu l-a iertat pentru păcate, fiindcă la judecata ultimă cântarul se va apleca sub povara celor bune.

Moartea trece, poetul rămâne.

Rămas bun, suflet bun!

Dumnezeu să-l odihnească!

46 răspunsuri to “ADRIAN PĂUNESCU. MOARTEA TRECE, POETUL RĂMÂNE”

 1. Ovidiu Says:

  Roxana
  Ion Iliescu a pus doua poezii a lui Adrian Paunescu ca sa demonstreze ca Paunescu era impotriva lui Ceausescu. citez:
  „Adrian Paunescu nu are nevoie de justificari in fata detractorilor sai.

  Stau marturie versurile scrise inainte de 1989, cenzurate in acea perioada, si publicate ulterior.”

  –––––––
  Am vrut sa-i demonstrez lui Iliescu ca dansu incearca sa manipuleze opinia publica, un diversionist un ipocrit, de ce nu a publicat acum 20 de ani ?
  Ion Iliescu mi-a cenzurat doua mesaje o poezie scrisa de Adrian Paunescu si o parte dintr-un interviu la Cotidianul. 15 mai 2007.

  COTIDIANUL – Nu e nici o prostie, va contrazice textul. Ii spuneati: “Ati facut pentru Romania si pentru lume cit n-au facut toti Brejnevii, toti Carterii, toti Reaganii la un loc”. Sint cuvinte mai mult decit pompoase.

  ADRIAN PAUNESCU: Vreti sa va spun de ce? (n.r. se calmeaza) Ceausescu era cel mai indraznet si ascultat lider din Est. Ceausescu a reinstaurat relatia normala cu Republica Federala Germana. Ceausescu a facut politica de pace in Orientul Mijlociu si relatii cu Israelul in momentul in care noua ne era interzis asta din partea Moscovei. Ceausescu a refacut relatia dintre China si Uniunea Sovietica. Ceausescu, in materie de politica externa, impreuna cu Stefan Andrei in principal, dar si Corneliu Manescu inainte si cu Gheorghe Macovescu, a construit o cu totul alta lume decit cea in care eram obligati sa traim in cazanul Europei de Rasarit. Ceausescu nu doar ca a facut mai mult decit cei trei de care scriam eu, ci invers decit ei. Ei faceau politica de asuprire, de izolare a tarilor mici si de livrare a acestora Uniunii Sovietice, el a facut o politica de deschidere.”

  COTIDIANUL – Nu incape comparatie intre aceasta formula si ceea ce scriati dvs: “V-am iubit, va iubesc si va voi iubi”.

  ADRIAN PAUNESCU: Pai, l-am iubit si-l iubesc si acum.

  VEZI POEZIA CENZURATA DE DOMNUL ION ILIESCU!


  Adrian Păunescu
  “Vă mulţumesc“

  Versuri de ecou la Cuvântarea tovarăşului Nicolae Ceauşescu din 6 februarie 1986

  „Întreg, al dumneavoastră, aşa mă simt din nou
  Că de minciuni şi falsuri fiinţa mi-e sătulă,
  Vă mulţumesc de toate, Cinstit şi Bun Erou,
  Renaşte-n mine însumi şi ultima celulă.

  Parcă trăiam exilul himeric în pustiu
  Şi fapta dumneavoastră avu deodată-n mine
  Efectul formidabil al unui trăznet viu
  Lovind în ce e putred ca-n rest să facă bine.

  Sunteţi atât de tînăr şi-atât de curajos,
  Aţi deşteptat întreagă speranţa românească,
  V-au dat strălimpezime durerile de jos
  Şi-aţi doborât minciuna ca pe-o cumplită mască.

  Necazuri sunt destule, în viaţa tuturor,
  Şi fiecare-şi vede întâi pe ale sale,
  Dar oamenii suportă necazul mai uşor
  Când adevărul totuşi e cea mai dreaptă cale.

  Acest popor doreşte întregul adevăr
  Şi-acum când grea e iarna şi iarăşi sunt probleme
  Nevoie e de oameni, «nu de justificări»,
  Şi, dacă va fi astfel, n-avem de ce ne teme.

  Vă văd apoteotic, ca pe un Voievod,
  Ce ştie să aplece urechea spre Ion Roată,
  Şi se-adresează ţării în cel mai simplu mod
  Ca-n ’72, ţin minte: «Acum ori niciodată!»

  De-aici, din umilinţa la care sunt constrâns,
  Chiar dacă nu am dreptul propriei mele arte,
  Bolnav, hulit şi singur, cu ochii arşi de plâns
  Am să vă fiu ostaşul cinstit până la moarte.

  Februarie patetic! Vrem veşti, nu vrem poveşti,
  Şi aşteptăm ca Geniul acestei patrii bune
  Să-nceapă primăvara conştiinţei româneşti
  Şi tot ce e valoare în juru-i să adune.

  Ce radicalitate în felul omenesc
  De-a spune adevărul, de-a-l transforma în torţă,
  Ce, de va fi nevoie, din morţi să mă trezesc,
  De m-aţi chema vreodată, mai am în mine forţă.

  În vremurile grele pe care le trăim
  Când o planetă-ntreagă se plânge că o doare,
  Dezamorsând minciuna, Eroule sublim,
  Sunteţi Bărbatul Ţării şi Unica Salvare.

  Noi, să vă fie bine, oriunde-am fi, veghem,
  Dar vă rugăm sfielnic să fiţi cu luare-aminte
  Să nu-nnoiţi doar oameni, ci şi acest sistem
  Care prin sine însuşi falsifică şi minte.

  Amprenta dumneavoastră să tuteleze, ea,
  Nu nişte reparaţii la vise iluzorii,
  Ci radicalizarea lăuntrică şi grea,
  Sub semnul Competenţei, Iubirii şi Valorii.

  Să vină primăvara conştiinţei româneşti,
  Renaşterea naturii, speranţei şi a muncii,
  Exemplu de-nnoire pornind din Bucureşti:
  Un neam care-şi iubeşte şi pe bătrâni, şi pruncii.

  Îndoliat de rele, acum mă nasc din nou,
  Slujindu-mi cu credinţă, după putere, ţara,
  Vă mulţumesc de toate, Cinstit şi Bun Erou,
  Din Geniul dumneavoastră, ca un fertil ecou,

  Să vină Adevărul, să vină Primăvara.

 2. Nathalie – Jan Keizer « Adevarul e dincolo de noi Says:

  […] mei: Roxana, Solitaire, Victor, Ramona, Parfumuri originale, Octav, Mika, Mirela, Theo, Ioan, Blogatu, Diana, […]

 3. ADRIAN PĂUNESCU. MOARTEA TRECE, POETUL RĂMÂNE » Bloogle Says:

  […] Original Blog » 06 November 2010 – Blog « [video] ANL pentru politicieni in cartierul bucurestean Giulesti […]

 4. motrauxdesarsaylles Says:

  OK ! 🙂

 5. ghitabizonu Says:

  Hm Tismanetzky ar prefera ca totu sa fi ramas ca pe vremea cand tat;su era profesor de „stalinism”.Si mai ales fara nationalism !! adica fara ala romanesc ca alea imperiale cu pretentii fata de Romania is recepte .
  Iar condamnarea aia este pe jumatate recuperarea tovarasilor buni. Adica fidelute muscalilor.
  Insa nu as zice ca Paunescu a avut „revelaţia că tatăl lui a fost deţinut politic”. Asta o stia foarte bine !!

 6. t1u1 Says:

  Am si voi avea cateva regrete, in ceea ce il priveste pe Adrian Paunescu: ca am refuzat sa merg la cenaclul Flacara.
  Am refuzat sa ii cumpar cartile, nu le-as fi cumparat eu, era suficient sa spun ce volum scris de el vreau si l-as fi primit.
  acum imi dau seama ca am gresit.
  Nici nu l-am simpatizat prea mult, ii ascultam cenaclul la radio si era suficient.
  Am ascultat cele cinci discuri cu cenaclul atat de mult sa le stiu cam pe de rost. In detrimentul unor artisti de care nici macar nu am auzit.
  Nu prea ii suportam vocea, modulatiile, emfaza, patetismul, erau lucruri care imi displaceau.
  Poetul ramane, ca un poet de valoare si amintirea unui roman.Asa cum am spus titan si titanic.
  am auzit zilele acestea multe ineptii si multe lucruri sincere despre Adrian Paunescu si multe lucruri spuse chiar de el, si asa distrus de boala a fost suportabil si de multe ori impresionant.
  De suportat erau ani buni de cand nu mai aveam reactia de retinere si chiar de neplacere uneori, cand ii auzeam vocea.
  Din tot ce am auzit si citit despre el, zilele acestea, articolul tau mi se pare fara cusur, obiectiv, in care este creionat portretul poetului exact asa cum a fost. Cu merite si defecte, asa cum sunt toti oamenii. Era si el un om ca si ceilalti, chiar daca avea o stea in frunte.
  Am citit pe blogul lui Dorin Tudoran, il anexez, cateva amintiri despre si cu Adrian Paunescu, care incep cu, Prefer….

  si am o nedumerire, justificata, de ce a spus Adrian Paunescu, despre fiica lui cea mare, Ioana ca este „nenorocoasa”.
  Cand constata un parinte ca unul din copiii lui nu are noroc ?
  Nu a spus-o cu amaraciune, dar a spus-o.
  A fost si un parinte bun, in ciuda despartirii lui de prima sotie, sunt convinsa ca i-a iubit mult.

  Dumnezeu sa il odihneasca!

  Maria S.(Timisoara)

 7. t1u1 Says:

  http://www.dorintudoran.com/

 8. ElZap Says:

  Incomod pentru cei ce au condus ţara înainte de 90, Păunesc a rămas egal cu sine şi după şi de astă dată pe bună dreptate.

  S-a prădat ţara asta în aceşti douăzeci de ani, cum nu ar fi făcut-o nici hoardele lui Ginghis Han. S-a prădat cu o ură barbară, din prostie, de mici şi mari.

 9. ElZap Says:

 10. ElZap Says:

  http://www.trilulilu.ro/ratusca_ana/812c19fdd39b93

 11. Despre Adrian Paunescu « Fresh Facts, Attitudes and Positive Vibes for You Says:

  […] Ce crede si simte Roxana Iordache se poate citi aici. […]

 12. Maria Barbu Says:

  Minunat ai scris, Roxana! Adrian Paunescu este un prea mare poet pentru a fi laudat de cei prosti si a fost un prea mare roman pentru a fi iubit de tradatori! Dumnezeu sa-i lumineze posteritatea!

 13. Ovidiu Says:

  Roxana Iordache „Adrian Păunescu i-a închinat ode lui Ceauşescu în folosul celorlalţi. Câştigând încrederea dictatorului”
  ––––––––––
  Ai scris exact ce a scris comunistul Ion Iliescu pe blogul sau, si-mi este tare greu sa cred ca tu esti capabila sa scrii asemenea lucruri, vezi ce zicea Adrian Paunescu in 2007 intr-un interviu acordat ziarului Cotidianul.

  Asta a fost in 2007.
  ESTE DE NECREZUT! ASA ZICE SI CORNELIU VADIM TUDOR DESPRE EL.
  SUNT PRECIS CA DACA MUREA VADIM II FACEAI SI LUI OMAGIU.

  Adrian Paunescu:”Ceausescu era cel mai indraznet si ascultat lider din Est. Ceausescu a reinstaurat relatia normala cu Republica Federala Germana. Ceausescu a facut politica de pace in Orientul Mijlociu si relatii cu Israelul in momentul in care noua ne era interzis asta din partea Moscovei. Ceausescu a refacut relatia dintre China si Uniunea Sovietica. Pe Ceausescu l-am iubit si-l iubesc si acum” 15 mai 2007
  –––––––––––––––––––––––––

 14. Ovidiu Says:

  Roxana Iordache “Adrian Păunescu i-a închinat ode lui Ceauşescu în folosul celorlalţi. Câştigând încrederea dictatorului”
  —————————–
  Ai scris exact ce a scris comunistul Ion Iliescu pe blogul sau, si-mi este tare greu sa cred ca tu esti capabila sa scrii asemenea lucruri, vezi ce zicea Adrian Paunescu in 2007 intr-un interviu acordat ziarului Cotidianul.

  Asta a fost in 2007.
  ESTE DE NECREZUT! ASA ZICE SI CORNELIU VADIM TUDOR DESPRE EL.
  SUNT PRECIS CA DACA MUREA VADIM II FACEAI SI LUI OMAGIU.

  Adrian Paunescu:”Ceausescu era cel mai indraznet si ascultat lider din Est. Ceausescu a reinstaurat relatia normala cu Republica Federala Germana. Ceausescu a facut politica de pace in Orientul Mijlociu si relatii cu Israelul in momentul in care noua ne era interzis asta din partea Moscovei. Ceausescu a refacut relatia dintre China si Uniunea Sovietica. Pe Ceausescu l-am iubit si-l iubesc si acum” 15 mai 2007
  –––––––––––––––––-

  Exclus din viaţa publică, căzut în dizgraţia partidului şi a “marelui conducător”, poetul Adrian Păunescu îi trimitea în 1986 o năucitoare scrisoare lui Nicolae Ceauşescu, pentru a-i lăuda o “genială” cuvântare

  ––––––––––––
  PAI CUM NE EXPLICI DRAGA ROXANA IORDACHE CA ADRIAN PAUNESCU II SCRIA IN 1986? SI-A CASTIGAT OARE ATUNCI INCREDEREA DICTATORULUI? TOTUL CE AI SCRIS ESTE UN MARE PARADOX.
  SI POEZIA DE MAI SUS TOT IN 1986 A SCRIS-O, ADRIAN PAUNESCU A FOST POET DE CURTE FARA NICIO DISCUTIE.

 15. motrauxdesarsaylles Says:

  Da domnul Ovidiu a fost SI poet de curte printre multe altele….Asta nu inseamna ca nu a avut si alte laturi,multe bune pe care trebuie sa i le evidentiezi.Asta e rostul jurnalistului…sa observe,sa nuanteze si sa scoata in evidenta ceea ce vede…La Paunescu nu puteai sa te opresti la „a fost poet de curte” si atat…
  Vezi ce au scris si ce au spus cei care l-au cunoscut direct.Cu unii a fost chiar certat.Toti spun insa ca a fost un mare poet,multi spun ca a fost deasemenea si un suflet mare care nu te lasa la greu.A avut chiar si puterea ca in ultimii ani sa-si ceara si scuze celor pe carte i-a tratat de sus sau pe care i-a jignit.Puse capat la capat am avut in Paunescu o personalitate cu valente multiple,doi in unul…unul rau si unul bun…In ziua mortii sale era normal sa-l vedem doar pe cel bun pentru ca despre cei care ne-au parasit e frumos si civilizat sa spunem numai lucrurile bune daca le-a avut…Iar Adrian Paunescu a avut chiar multe.

 16. Ovidiu Says:

  @motrauxdesarsaylles,
  Pe mine ma enerveaza duplicitatea, bine a zis Florin Piersic, cand scrii un articol trebuie sa mentionezi si faptele negative.

  Paunescu nu a negat nimic, vezi mai sus interviul. Sau treci pe la mine sa-l vezi intreg.

  Pe blogul meu am scris ca dupa parerea mea a fost cel mai mare poet.
  Poti sa vezi la mine si la sectiunea „Critic Literar” cat de mult la iubit si Ceausescu.

  Paunescu era certat cu preietenul sau cel mai bun Corneliu Vadim Tudor, chiar intr-o emisiune se intreba Paunescu pina cand, erau prieteni din 1968. Si la durut pe Paunescu.
  Paunescu nu a incercat sa castige increderea lui Ceausescu. Vezi poeziile din 1986.

  La intrebarea ziaristului de la Cotidianul, ce are de zis ca din 1985 Ceausescu a interzis Flacara, Paunescu a raspuns ca nu a mostenit pe viata Flacara, deci era un om rational.

  Dar faptul ca Paunescu l-a apreciat pe Ceausescu, si chiar a explicat de ce. Nu trebuie sa fie negat, asa cum incearca Iliescu.

  Pai, asta zic si eu faptul ca Paunescu la glorificat pe Ceausescu nu inseamna pentru mine un lucru rau, totusi Ceausescu a fost presedintele Romaniei.

 17. harlau625 Says:

  Doamna Roxana, ce va mai ramane peste ani in memoria scrisa si nescrisa o romanilor? Paunescu sigur va ramane. Greselile si faptele trebuiesc judecate prin prisma vremurilor. Poeziile lui vor dainui. Va multumesc pentru acest blog si articole pe care le citesc cu placere. Va recomand spre aducere aminte sa recititi poezia „Femeia” de A. Paunescu. Cu deosebit respect!

 18. motrauxdesarsaylles Says:

  Ovidiu,am inteles din prima dar acest post poate nu s-a vrut un documentar al vietii sale.Mai degraba a vrut sa evidentieze si lucrurile bune intr-o lume eminamente care-l condamna,fara oprire,fara nuante pentru ca l-a cantat pe Ceausescu…Presa internationala cu participarea masiva a diasporei romanesti mai mult despre asta vorbeste.Slugile regimului de azi care au vazut cat de bine tine de foame si de frig impostura desi ei fac azi exact acelasi lucru.Paunescu nu s-a dezis de credinta sa in stanga nicio clipa,nu a trecut intr-o noapte de la stanga la dreapta ca o hahalera de doi lei avida dupa ciolan.

 19. mgabim Says:

  @Roxana, am plins iersi i azi mai toata ziua, EL a insemnat adolescenta mea, a insemnat inceptul maturitatii mele, a insemnat oare ce?
  Lumea va fi ami scurta fara el. Lumea va fi mai saraca fara el.
  Am citit editorialul lui Tismaneanu. Este ORIBIL, CRIMINAL as putea spune. O creatura a carui parinti au venit pe tancuri sa ne aduca noua „proslavirea” comunista’ si sa-si permita sa faca judecati, mi se pare bersfamie!!!

 20. mgabim Says:

  RomaniaaA m plins si azi mai toata ziua, EL a insemnat adolescenta mea, a insemnat inceptul maturitatii mele, a insemnat oare ce? (un nimic daca il anihilezi_)
  Lumea va fi mai scurta fara el. Lumea va fi mai saraca fara el.
  Am citit editorialul lui Tismaneanu. Este ORIBIL, CRIMINAL as putea spune. O creatura ai carui parinti au venit pe tancuri sa ne aduca noua “proslavirea” comunista’ si sa-si permita sa faca judecati, mi se pare blesfamie!!!

 21. Ovidiu Says:

 22. ElZap Says:

 23. DOAMNE, OCROTEŞTE-I PE ROMANI! « Hai ca se poate! Says:

  […] Teo Negură, Gabriela Savitsky,  Mirela, Cristi Dima,  Cristian Lisandru, Dispecer Blogosfera, Roxana, Starea Natiunii,  Anca Florea,  Basarica,  Supravietuitor,  Plano 10,  Oana Niculescu Mizil, […]

 24. Deceneu Says:

  @Roxana – la moartea unui poet, un suflet de artist e normal sa-l priveasca pe Paunescu cu indulgenta si compasiune, sa-si vada doar meritele.
  Paunescu a fost un poet si orice suflet de poet este guvernat de pasiune, de subiectivism. Pasiunea in politica si in jurnalism este toxica.

  El l-a elogiat pe Ceausescu si pentru ca a facut-o public nu avea cum sa nege, si atunci si-a asumat si a incercat sa-si justifice pozitia.
  A fost oportunist, asa cum sunt si astati „intelectuali” oportunisti care-i canta ode lui Basescu, diferenta este ca nu au talentul lui Paunescu si oportunitatile de pe vremea lui Ceausescu.
  Poezia lui de rezistenta prin cultura nu va avea impactul popular pe care l-a avut in periaoda respectiva, pentru ca cine nu a trait vremurile nu pot intelege „soparlele”. Impresinanta opera se va decanta si va ramane destul de subtire.

  S-ai fie tarana usoara.

 25. Ovidiu Says:

 26. Roxana Iordache Says:

  @Tuturor. Mulţumesc pt comentarii. Îmi pare rău că nici azi nu vă pot răspunde fiecăruia.

  @harlau625. Bun venit!

  @Ovidiu. 1. Mulţumesc că ai sesizat esenţialul, anume că „e un paradox” ce am scris, mă temeam că nu mi-a ieşit. 🙂 2. Scuză-mă că nu ţi-am cerut voie cu privire la ce să cred şi ce să scriu. 3. Între Adrian Păunescu şi Vadim Tudor e o cale atât de lungă încât te înţeleg că nu te oboseşti s-o parcurgi. Te-ai epuiza. În rest, succes(uri)!

  P.S. Înainte să judeci, încearcă să înţelegi. Adică, înainte să condamni, încearcă să judeci.

 27. julia Says:

  Pe mine moartea lui ma lasa indiferenta. Absolut indiferenta. Nu judec pe nimeni din cei care il glorifica acum, la fel cum as vrea si eu sa nu fiu judecata pentru parerea mea. Fiecare are dreptul la o parere.

  Am fost la un singur spectacol. Am o respingere instinctiva impotriva acestor manifestari de masa. Sint un individ si vreau sa ramin un individ, resping instinctiv dizolvarea personalitatii mele intr-o masa amorfa. Poate mi se trage de la anii in care dementul analfabet Ceausescu ne forta sa sa venim in masa la spectacolele de ridicare a lui in slavi pentru satisfactia grandomaniei lui si a spurcatei lui neveste.

  Pentru mine omul Paunescu este tot ce a existat, si nu am avut pic de respect pentru acest om, supus greselii ca noi toti. Nu pentru ca a gresit ci pentru felul in care si-a compromis talentul. Faptul ca a cerut iertare (eu nu l-am vazut, dar te cred pe tine) este laudabil si, daca merita, sa-l ierte Dumnezeu. El acolo sus poate face bilantul ADEVARAT, caci El vede dincolo de prefacatorii si interese.

  Ca poet, am acceptat unele dintre poemele lui care m-au impresionat, facind mereu abstractie de cine le-a scris, ‘inchizind ochii’ dupa ultimul vers. Dar nu pot sa inchid ochii in fata laturilor talentate, odelor exagerate culminind cu numirea de „Maria Ta” adresata grandomanului Ceausescu, cel care si-a URIT neamul atit de adinc incit l-a adus in stadiul de sclav in propria tara.

  Iar intrarea lui Paunescu in politica a fost ultima picatura pt mine. Mi-a dovedit ca a vrut sa profite si dupa ’89 la fel cum a profitat si inainte. Iar ‘dansul’ lui pe mormintele Eroilor Revolutiei mi se pare abject.

  ************************************************
  PS Roxana, am incercat. Crede-ma te rog. Am incercat sa mai vin. Dar dobitocul asta de ovidiu, indoctrinat si mincinos, manipulator de opinii si doritor de atentie prin laude la adresa unui descreierat ca Ceasuescu, ma face sa il URASC pe Ceasusecu. Nu l-am urit cind eram in tara, dar cind vad mincinosi care pretind ca eu mint cind vorbesc de ce am trait in pe timpul ala nu imi pot stapini furia. Si vreau sa ma menajez, caci nu am urit in viata mea pe nimeni.
  Nu mai am pretentia sa il blochezi. Scuze ca ti-am cerut-o odata.

 28. ghitabizonu Says:

  A fost Paunescu un mediocru ?

  Bun. A versificat de (prea) multe ori la metru patrat . Aici sa fim cinstiti a fost de multe ori submediocru (deh cestia zisa de Creanga : nu am avut timp sa o fac mai scurta !!).
  Insa in ganga versificatiilor sale se mai gaseste pe ici pe colo cate o poezie. Buna !
  A fost mediocru ? Fiindca l-a iubit “boboru”? “Pulimea”? Nu a scris ptr o elita de cateva sute sau mii de initiati ?
  Da . A scris ptr cei multi . Nu ptr o “elita” . Da sa mai vedem cine au scris ptr cei multi. Apai sa incepem : Homer. Nashpa nu ?
  Pardon crez ca ma insel. Poa cel mai raspandit este unu Moise .. Nashpa nu?
  Mahomed . Nasol rau .
  Ba chiar si Dante la vremea lui era dezgustator de popular .. Sau Chretien de Troyes .
  Pastrand proportile totusi – Paunescu nu se va ajunge la popularitatea nici macar a lu Dante – se pare ca poetii ptr elite nu raman …
  Nici criticastrii

  Porcu nostru Paunescu

  Odata o dama i-a reprosat ca este (era!) porc . Nu a contestat ci a zis :porcul dvoastra doamna!
  Insa in mod cinic oberv ca porcu are valoare intrisesca . Mort de Ignat slana sa ajunge luni de zile ….. Si desi porcu e mizerabil carnatii is buni !!
  Paunescu este mort. Da are unele poezii raman si vor ramane. Precum carnatii. Ca slanina!
  Sa zic asa comparatia intre porc si om este jignitoare ptr porc .
  Unii oameni reusesc insa sa se ridice la valoarea porcului .
  Da nu multi.

  http://vremea.forumgratuit.ro/societatea-f2/a-fost-paunescu-un-mediocru-t210.htm#506

 29. Ovidiu Says:

  Roxana,
  NU E VORBA DACA TI-AM CERUT SAU NU VOIE.

  Am comentat articolul sper ca am dreptul ?
  Nu am zis ca tot articolul e un paradox.
  In rest articolul este perfect.

  Despre Vadim am zis ca erau prieteni buni, dar sa stii ca si Vadim are stofa de calitate, il cunosc personal inca din anul 1999, si pe Paunescu l-am vazut alaturi de Paunescu.
  Asta nu am inteles sa judec sau sa nu judec ? Nu te-am condamnat de ce crezi ?
  Doamna Julia jigneste injura nu o inteleg are ceva probleme ? Roxana tu ma cunosti si stii ca tot ce fac scriu este bazat si argumentat, cercetari asa cum ziceai odata, nu ma intereseaza eu scriu adevarul chiar daca doare parca si Paunescu imi da dreptate, vezi acolo la interviu.
  O zi buna.

 30. Ovidiu Says:

  @motrauxdesarsaylles,
  Ai perfecta dreptate, dar imi place s-o critic pe Roxana, pe drept.
  De cate ori am laudat-o pe Roxana ? de multe ori chiar am si preluat de la ea niste articole.

 31. motrauxdesarsaylles Says:

  @ Ovidiu…Critic-o dar tu iti vei asuma consecintele 🙂 Ti-ai facut o prietena buna si in diaspora…te invidiez 😉

  @Roxana…nu poti sa dai liber internautilor fara logari ? Nu vezi ca si asa intra panaramele care scriu cu majuscule ca sa fie bagate in seama.
  Eu am cedat nervos cu atatea logari. 😡

 32. Roxana Iordache Says:

  @Julia. Bun revenit! Fiecare are dreptul la opinie, atâta vreme cât nu îl jigneşte pe celălalt. Ovidiu cred că e capabil să-şi prezinte scuze pentru momentele în care te-a lezat. Mi-ar face plăcere să revii pe blogul meu. Şi sper să revin şi eu!

  @Ovidiu. Din nou te grăbeşti să răspunzi fără să citeşti! Am zis: scuză-mă că nu ţi-am cerut voie ce să scriu! 🙂 În rest, pentru mine paradox e un compliment.

 33. Roxana Iordache Says:

  @motrauxdesarsaylles. Îmi pare rău.

 34. sandman Says:

  Ai sintetizat foarte frumos. Nu mai e nimic de zis. Poate doar: Dumnezeu sa te odihneasca, Maestre.

 35. franklinel Says:

  Julia, cu tristete iti spun ca trenul tau circula pe o linie moarta care nu duce nicaieri. Nu cred ca intelegi Romania de azi, imi pare rau ca ti-o spun. Niciun roman nu e responsabil, singur, pentru instaurarea epocii comuniste in Romania. Iar pentru regimul aberant din anii 80 sunt multi altii si mai vinovati decat Nicolae Ceausescu. Care, spre deosebire de cei la care ma refer, a mai si platit intr-un mod atat de tragic si … programatic pentru vremurile pe care urma sa le traim.
  Iar ca sa vii acum la moartea unui mare poet cu textele astea rasuflate despre comunism … no comment
  Franklin

 36. Ovidiu Says:

  Roxana,
  Multumesc, si am inteles. Cu julia nu am comentat pe blogul tau!

  Dansa scria la mine, la un moment dat cand a inceput sa injure si sa jigneasca i-am dat ban, dar sa stii ca nu imediat am avertizat-o, dar scria urat de tot la adresa mea, in orice caz imi cer scuze daca totusi aici la tine pe blog am lezat-o. Macar sa-mi arate mesajele de aici pe blogul tau unde zice ca am jignito.

 37. julia Says:

  drept la replica:
  ovidiu scrie: „Dansa scria la mine, la un moment dat cand a inceput sa injure si sa jigneasca i-am dat ban, dar sa stii ca nu imediat am avertizat-o, dar scria urat de tot la adresa mea”

  Raspuns: cu un tupeu demn de orice comunist convins vii aici si MINTI fara rusinare ca sa justifici o atitudine de vataf. Ma stie deja destula lume in virtual si in real asa ca este cunoscut ca eu nu injur. Iar daca sarcasmul jigneste, nu e decit vina celui jignit. Critica si sarcasmul sint singurele arme pe care le mai folosesc si eu uneori.
  Eu NU am venit la tine pe blog ca sa te injur si nici ca sa jignesc pe nimeni. Sustinatorii tai m-au atacat la tine pe blog cind mi-am spus parerea despre Ceausescu formata in ani de suferinta sub dictatura. Si cind am replicat povestind un FAPT din trecut, TU ai spus ca mint si ca sint agent platit, de dezinformare impotriva lui ‘ceasca’. Nici macar nu am avut dreptul la replica, deci NU am avut TIMP sa „scriu urit la adresa ta”, nici daca as fi vrut.
  Oricum nimic nu mai poate fi dovedit pentru ca ai sters totul.

  Roxana, multumesc pentru dreptul la replica. Sper si eu sa ai mai mult timp in viitor.

  Franklin, corect. Nu inteleg prea multe din Romania de azi. Dar da-mi voie sa stiu destule despre cea de ieri. Si daca tu crezi ca e lipsit de bun gust sa comentez ceva despre comunism „la moartea unui mare poet”, iata ca te faci vinovat de exact ce-mi reprosezi mie. Chiar mai rau, pentru ca tu pui o valoare pe aceasta zi, eu nu.
  PS Nu e NIMENI mai vinovat decit Ceausescu pt ce ni s-a intimplat pe timpul dictaturii lui….parerea mea…..doar multi vinovati cu mai putina putere…….dar nici unul mai vinovat ca el.

 38. ghitabizonu Says:

  Mai ceausei

  Ceasca a fost ca vaca aia care dupa ce umple sistaru il rastparna cu o lovitura de copita ….si-a meritat cu prisosint gloantele!!
  Si eu traiesc in Romania .. si aveam deja 21 de ani cand a inceput Cenaclul Flacara … Am vazut si anii 66-73 de relativa deschidere cand nae era iubit si , m trait momentul 68 cand intreg poporul a stat in spatele sau gata sa moara aparand tara , si inceputul cultului lu Incultu si cand s-a lansat zisa 15 ani lumina si cand am aflat de Epoca de Aur pe care cu buna dreptate o numim Epoca Nicolae Ceasusescu si am ajuns sa-l urasc din tot sufletul.
  AM trait si in anii 70-79 cand nivelul de trai a crescut neintrerupt si leafa minima a crescut de la 800 la 900 apoi 1000 apoi 1350 si tot romanu a vrut la mare si epoca de neagra mizerie din anii 80 – si nu ma refer la faptu ca nu se mai gasea Kent ! Stiti ce ceausei ? ia cautati pe Scribd Amanunte Cotidiene Din 1960-1980 si acolo o sa vedeti si preturi si marfuri si venituri si pe ani . Si apo cautati bocetele de pe EvZ despre mizeria crunta a anilor 80. Eu le-am trait si tin minte si rele si bune.
  Insa ma copii post pregatiti si nu prea inteligenti paseismul vost este o imbecilitatea .. voi risati sa repetati greselile trecutului fara a fi constransi de un aparat represiv …
  Si per total Julia are dreptate … insa obraznicia voastra va impiedica sa observati ca ea este mult mai echilibrata – gaseste cateva poezii care salveaza posteritatea poetica alu Adrian Paunescu …
  va sigur ca nici voi nu prea intelegeti Romania de azi si va aruncati intr-un paseism perdant …

 39. t1u1 Says:

 40. mariusmioc Says:

  Un aspect neglijat al personalităţii poetului: apărător al criminalilor din decembrie 1989. Dar aici seamănă cu Roxana, şi articolele ei despre Stănculescu.
  Adrian Păunescu, un om cu mari defecte şi mari calităţi
  Adrian Păunescu către Ceauşescu, după interzicerea cenaclului Flacăra: „Să trăiţi, Măria Voastră!”
  Comentarii ale mele mai vechi despre Adrian Păunescu

 41. raduhumor Says:

  Mi se pare impardonabil ca in timpul inmormantarii unui roman( si nu unul oarecare, Dumnezeu sa-l ierte !)o gasca de alogeni sa se stranga la postul national TV si sa critice fara rusine aspecte di viata celui decedat( chiar daca au fost si lucruri ce puteau fi si astfel dezbatute, acest lucru se putea face si dupa inmormantare!)
  Ca era si timp si era si mult mai crestineste !
  Numai ca cei din stirrpea lui Cornea care-si baga mortii in groapa inveliti doar intr-un 2m de panza (economicosi , tipii!) chiar in ziua in care au murit, au tinut sa spurce si datina crestina a romanilor prin acest soi de dezbatere !
  Mizerabil si de neinteles !
  Pana la urma n-a fost doar razboiul TVr cu Paunescu, ci si a acestor lepadaturi cu poporul Roman !

  P.S. Asa ca nu victor Ponta trebuie sa se opreasca ( o spune un liberal!) ci bataia asta de joc la care suntem din ce in ce mai mult martori pasivi !
  Ajunge !

 42. raduhumor Says:

  Ca pana la urma nu stiu cum se face ( adica banuiesc eu :mrgreen: ) ca cei mai infocati critici care vor sa-l desfiinteze pe Adrian Paunescu sunt aproape toti niste pistruiati ca Volodea Tismaneanu, HR Patapievici, Andrei Cornea si inca vreo doi de aceeasi spita, sau niste romani vanduti lor cum ar fi acest ingalat de ITM sau CPatrascoiu, pe care daca ar fi putut sa se apere AP i-ar fi desfiintat si de aceasta data cum a facut-o de atatea ori cand era in viata.
  P.S.
  S-ar parea ca ura lor vine inca de la preluarea revistei „Flacxara” de catre Adrian Paunescu , care l-a schimbat atunci pe H.Dona !

 43. mariusmioc Says:

  S-a vărsat sînge în decembrie ’89 ca să existe pluralism de opinii, pentru a cîştiga „dreptul de a huidui”, cum zicea Liiceanu. Azi vedem că pluralismul de opinii încă deranjează, gaşca roşie urlă după cenzură: http://www.evz.ro/detalii/stiri/psd-cere-audierea-conducerii-tvr-911700.html
  Cică şi unii „liberali” susţin asta, dar eu nu cred că pe raduhumor îl bagă cineva în seamă.

 44. raduhumor Says:

  @mariusmiop
  E bine sa stie si ei ca-s bagati in seama !
  Sa nu creada ca toti sunt miopi ca tine si nu vad spre ce ne indreptam cu larga voastra participare !

 45. windwhisperer Says:

  RIP….
  **Lumina mea ingroapa-te cu mine, la primavara poate incoltim.**

 46. raduhumor Says:

  Bine ti-am zis eu din greseala : Marius Miop !
  Pai tu nu vezi ca te faci de ras ?
  Un „drept la replica”nu poate fi considerat articol publicat in acea revista !
  Iar in privinta strainilor pot depune oricand marturie ca au fost , mai ales rusi, cateva „lazi: pline, care si-au facut treaba pe acolo spunand ca trec in Iugoslavia !
  In rest, nu ma bag in judecarea lui Ion Coman. Ar fi trebuit sa aiba cine s-o faca !

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: