TĂIEREA CAPULUI SFÂNTULUI IOAN BOTEZĂTORUL

Sfântul Ioan medita fără încetare la Cuvântul lui Dumnezeu şi le considera pe toate ale acestei lumi ca nesemnificative în faţa respectării Legii dumnezeieşti, a cărei desavârşită întruchipare era viaţa sa. De aceea nu se temea să adreseze reprosuri aspre lui Irod Antipa, tetrarhul Galileii, om lipsit de rusine si dezmăţat care, contrar Legii, se casatorise cu Irodiada, sotia fratelui sau Filip pe când acesta din urma era inca in viata si avusese cu ea o fata, Salomeea. Facindu-se mijlocitorul constiintei inveterate a pescarului, Profetul ii vorbea in numele lui Dumnezeu : „Nu iti este ingaduit sa ai ca sotie pe femeia fratelui tau”. De aceea Irodiana nutrea in ea o ranchiuna puternica impotriva lui Ioan si voia sa il omoare ; era insa impiedicata de Irod care il proteja, ca barbat drept si sfânt, dar mai ales pentru ca se temea de poporul care il cinstea ca pe un trimis al lui Dumnezeu. In cele din urma Irodiada cea perfida isi atinse scopul si facu astfel incit Profetul sa fie dus la inchisoare in fortareata din Macheronte. Cind fu aniversarea zilei de nastere a regelui, in apropierea Pastilor, acesta invita pe notabilii regatului sau la un mare ospat, in timpul caruia toti se dedara imbuibarii si betiei. Salomeea dansa cu voluptate in fata mesenilor acestui banchet al slavei desarte, si ea placu privirii desfrânate a tatalui sau care ii jura sa ii dea ca recompensa orice i-ar cere, chiar de-ar fi jumatate din regatul sau. La sfatul mamei sale, tânara ceru sa ii fie adus imediat pe un platou capul lui Ioan Botezatorul. Regele se simti incurcat, dar din cauza juramântului sau, si pentru a nu-si pierde onoarea in fata invitatilor, se decise sa il omoare pe Cel Drept. Sentita fu pe loc executata, un soldat ii taie capul  Sfintului Ioan in inchisoare si il aduse imediat, inca sângerând, pe un platou,  in sala de ospăţ. (…)

Ucenicii Sfântului veniră sa ii ia trupul si mersera sa il ingroape în Sevastia apoi se duseră să îl înştiinteze pe Iisus. Abia mult mai târziu Moastele Sfântului Înaintemergător fură regăsite în mod miraculos, pentru a raspândi harul asupra credinciosilor care li se închina.

Ioan BotezatorulAcest act sângeros pare sa fi fost ingaduit de Dumnezeu pentru ca dupa ce a fost Înaintemergătorul lui Hristos pe pământ, Sfântul Ioan Botezatorul să fie de asemenea in imparatia mortilor si sa mearga sa instiinteze pe mortii cei drepti de speranta in Mântuire, venirea apropiata a lui Mesia care trebuia sa sparga prin Cruce portile si inchizatorile Iadului.

Prin viaţa precum şi prin moartea sa, Înaintemergătorul ramâne de asemenea pentru toţi Creştinii un Profet si un stapânitor al vietii spirituale. Prin comportamentul sau ireproşabil, el ii invata sa lupte pâna la moarte impotriva pacatului).

http://www.calendar-ortodox.ro/luna/august/august29.htm

Un răspuns to “TĂIEREA CAPULUI SFÂNTULUI IOAN BOTEZĂTORUL”

  1. TĂIEREA CAPULUI SFÂNTULUI IOAN BOTEZĂTORUL » Bloogle Says:

    […] Original Blog » 29 August 2010 – Blog « Cel mai mare fond de investitii privat din lume ia inapoi de la manageri o parte din bonusurile de performanta […]

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: