PATROCLE

Ştiu de mai multe luni nişte căţei într-o curte de spital. Spital mare.

Unul era puiuţ în vară şi cu şoldul dizlocat, nu credeam că îşi va reveni vreodată. Acum, dacă nu ştii că a avut anomalia traumatică n-ai zice că nu-i perfect. E un căţel de talie medie, încă pui, nici n-are un an. Alb, cu câteva pete maro. Jucăuş, fericit că există, necondiţionat. Nu vrea decât să fie mângâiat. Vine la mine, ca în desene animate, iar eu când îl văd, îl somez să nu mă dea jos pe gheaţă. Se urcă într-o fericire cu mânuţele pe mine, e încântat că îl iubesc. E fericit, e inconştient, crede că oamenii sunt buni şi că iubesc animalele. I-am zis Bobiţă.

Tovărăşelul lui e de talie apropiată. Amândoi supli, cu picioare lungi. Amicul de care vă pomenesc acum e maro închis, cu blană scurtă, lucioasă. Sfios, un pic circumspect. Ceea ce e bine, e bine pentru siguranţa lui de câine care are de-a face cu oameni. Când l-am văzut prima oară – cred că se aciuise de scurtă vreme acolo – nu ştiam ce-i ciudat la el. Are lămâia pe ureche, semn că e deparazitat şi castrat. Un punct în plus pe certificatul de supravieţuire comunitară. Ciudăţenia e că are dinţi de om. Da, ca de om. Fără canini! I-am zis Dinţi.

De vreo trei luni – vreo lună după ce s-a internat unchiul meu, Cici, care între timp nu mai este -, a apărut un căţel mititel, alb cu negru, un piticuţ mai lunguţ decât pot să-l ducă picioarele scurte. Vreo 60 de centimetri lungime şi nişte picioruşe de vreo 20. Şi o pată roz pe botic. I-am zis Patrocle. Ca în „Dumbrava minunată”. Păşeşte repede-repede, ca un gândăcel. Se ţine şi el după ceilalţi. Iar ceilalţi îl favorizează. Că e mic. Îl lasă primul la mâncare. Dacă le mai rămâne şi lor, bine. Dacă nu, asta e situaţia. Aseară stătea pe gura de canal de unde ies aburi calzi. Locul lui. Nu s-a deranjat să mănânce. I-a lăsat pe cei mai mari.

De câteva săptămâni, trupa s-a completat cu o frumuseţe cuminte. Corcitură de husky. Aşa i-am şi zis: Husky. Şi a reacţionat imediat.

Azi când am ajuns m-a surprins că n-au venit la mine. Spitalul e imens, curtea e uriaşă. Totuşi, când ajung în locul cunoscut, apar ca din pământ. Azi n-au venit. Mi-am zis că am ajuns eu prea devreme faţă de ce s-au obişnuit ei. După alţi câţiva metri, am văzut în depărtare un căţel la pământ. Într-o parte. Nemişcat. M-am apropiat. Mort! Înjunghiat! Cu o rană mare, de cuţit răsucit. Este Patrocle! Nu pot să cred! Patrocle, un căţel mititel, cu o rană imensă de cuţit băgat şi întors până la refuz în el! Plâng. Nu-mi pasă de nimic. Plâng cu lacrimi, cu blesteme.

Două infirmiere trec şi ele, triste, cu un cărucior. Mă văd şi îmi spun că nu ştiu cine a fost ăla care a omorât căţelul cu un cuţit. Mă ştiu, că ne amuzam împreună de cât de simpatici sunt căţeii. Acum împărtăşim tristeţea. Eu nu pot scoate un cuvânt. Doar plâng. Şi înjur în gând. Îmi vine să urlu.

Patrocle, un căţel mititel, a murit înjunghiat. Zăpada în jur e roşie.

Şi atunci mă întreb de ce a făcut Dumnezeu omul.

26 răspunsuri to “PATROCLE”

 1. Zalmoxys Says:

  Cred că Dumnezeu regretă și acum această eroare.

 2. PATROCLE » Bloogle Says:

  […] Original Blog » 30 January 2010 – Blog « Noutăţi din ianuarie: cărţi în limba spaniolă, franceză şi engleză […]

 3. aurelie Says:

  Copiii si animalele sunt pe pamant mesagerii Domnului;ce poate fi mai curat pe lumea asta plina de mizerie sufleteasca si imoralitate? Am asistat si eu la asemenea orori pe care o minte sanatoasa nu si le poate explica!Regret de multe ori ca m-am nascut.

 4. Gina Says:

  Sunt intamplari in fata carora ramai mut. Pur si simplu.

 5. Julia Says:

  Roxana, mai draga, iti trimit de departe o vorba buna si o mica bataie prieteneasca pe umar. Dumnezeu a facut omul ca sa fie OM. Si i-a dat puterea cea mai mare care ne ajuta sa ajungem din nou la El, dupa ce ne-am trait viata: puterea liberului arbitru. Unii aleg sa nu fie oameni. Dumnezeu nu are ce face decit sa-i plinga, ca si-au batut joc de opera Lui. Altii, cei mai multi, aleg sa-si traiasca viata cu recunostinta pentru darul primit.

  micul meu sfat: Nu judeca omenirea dupa un descreierat nebun, halucinind intr-o lume plina de monstri. Oamenii au in ei parti bune, onorind darul primit de la Dumnezeu.

  Imi pare rau de nenorocirea asta………..sincer……… 😦

 6. alex.dumitrascu Says:

  Il stiu pe unu’ care a ajuns primar omorand caini si demoland chioscuri.
  Acum e pus acolo unde e pus, ca fie exemplu. Si este. Face rau cat poate.
  Succesul lui politic e practic construit pe un munte de cadavre de caini.

 7. aurelie Says:

  Ai mare dreptate,Alex.

 8. Marius Mina Says:

  Niste nenorociti fata de care n-as avea vreo remuscare vreodata daca i-as calca pe cap.

 9. Julia Says:

  Cruzimea fata de animale si fata de copii este de neiertat. Mai greu este sa definesti asta.

  Un nebun, sau beat, sau drogat, sau un frustrat care uraste ciinii si nu vede in ochii lor un prieten, sau pur si simplu un psihopat caruia ii face placere sa ucida animale nevinovate a trecut pe acolo si a ucis cu cruzime si singe rece un biet ciine care nu facea rau nimanui. Asta este un act aparte, a carui raspundere o are asta in totalitate (degeaba incercati sa dati vina pe Basescu……..remarca aia e ridicola) ….

 10. Roxana Iordache Says:

  @Zalmoxys. Superb!

  @aurelie. Iartă-mă pentru acest text, dar l-am scris pentru că Patrocliţă îl merita şi pentru că sper să ajut ca alţii ca el să nu mai fie sacrificaţi.

  @Gina. Şi tu ai o sensibilitate aparte.

  @Julia. Mulţumesc. Ştiu. Dumnezeu să vă ajute, sper că omul tău e bine.

  @alex.dumitrascu. DA!

 11. Roxana Iordache Says:

  @Marius Mina. Da. Dar bine că eşti acolo, pt că aici e o ţară de orori. Şi eu greşesc că sunt prea exigentă cu oameni cum e Crin. Dar e vina lui, că el a ridicat stacheta!

 12. Marius Mina Says:

  Roxana, el stie mai bine unde-si tine stacheta. E baiat mare. Cred ca sunt lucruri mult mai serioase de prelucrat decat un discurs in familie.

  Uite aici ceva sa-ti mai treaca supararea de Patrocle

  http://www.antena3.ro/stiri/fun/felina-razboinica-o-pisica-a-pus-pe-fuga-un-pui-de-urs_90843.html

 13. Roxana Iordache Says:

  @Marius Mina. Ştiu că-i băiat deştept, deci îi place exigenţa. Nici nu trebuie mereu să ştie unde e stacheta. 😀 Acum dau link să văd de ce nebuna aia s-a dat la puiul de urs. 🙄

 14. Marius Mina Says:

  Vrei stachete , na stachete.. 🙂

 15. Roxana Iordache Says:

  @Marius Mina. Poate mult mai mult decât atât. 🙂

 16. ROBERT HORVATH NEW YORK Says:

  REDUCEREA MANDATULUI PRESEDINTELUI ROMAN BASESCU DE LA 5 ANI LA 5 LUNI !

  Vasilescu a fost scos pe sest din Romania sub nasul servicilor secrete. Vizita fostului director al aeroportilui Otopeni (Romania )la New York fost extrem de scurta, se pare de cateva ore. Marturiile date sub juramant fac parte din noul dosar de acuzare prin care autoritatile judiciare americane spera sa obtina extradarea celebrului traficant de arme din Tailanda.
  „Bout partner a friend of Romanian president Traian Basescu, connected Viktor Bout to Arsenal and Romtehnica, companies of Romanian DoDefense. Cigarettes in cargo manifest of Air Sofia aircraft, in fact rifle guns amunitions loaded on board at Bucharest-Otopeni Romanian AFB for a destination under embargo in 1998 ( Sierra Leone )”.
  In total Vasilescu a documentat vreo 200 de transporturi de armament
  violand santiunile ONU depe aeroportul Otopeni.
  Un aspect inedit reprezinta vanzarea pe un pret de nimic a flotei aeriene romane de catre Ministrul Transporturilor Traian Basescu actualul Presedinte al Romaniei catre contrabandisti de arme. ( un avion Iliusin la pretul unui Jeep )
  „Vasilescu testifies a few Romanian intelligence agencies covered the import-export firms and were involved in arms smuggling on the Bucharest airport and in the of Agigea zone, in the Constanta Sea Port (new and old), for military training and support of the Islamic organizations.”
  Vasilescu a parasit USA dupa cateva ore de sedere la New York fara sa viziteze orasul. In aceste ore el a reusit sa arunce in aer mafia de arme si politica a Romaniei in frunte cu actualul presedine Traian Basescu.
  Corespondenta speciala pentru Nipon PRESS by Robert Horvath
  VEDETI DOCUMENTE EXTRAORDINARE PE :
  Vasilescu | MySpace – myspace.com/val2002

 In cazul in care intervine cenzura serviciilor puneti pe yahoo Web Search: 
 http://www.myspace.com/val2002
  URMARITI : http://devanewyork.blogspot.com/
  http://www.devagallery.com/

 17. doinapopescu Says:

  Zilnic văd căţei trecând pe trecerea de pietoni şi pietoni trecând haotic pe unde li se răscoală.
  Dar într-o zi , pe trecerea de pietoni din apropierea Poliţiei un criminal s-a năpustit cu maşina în bordură ca să zdrobească un căţeluş. Câinele a fugit pe trotuar iar retardatul şi-a rupt roata şi a rămas imobilizat.
  Am dat telefon la poliţie şi poliţistul l-a încadrat la staţionare pe trecerea de pietoni şi l-a amendat.

 18. victorionescu Says:

  Am trecut si eu pe wordpress!

  http://victorionescu.wordpress.com

 19. Ghita Bizonu' Says:

  Mor de mila lu Patrocle zau !
  cainii e fiinte superioare , facute de Dumnezu sa le slujim si sa ne lasam indrumati de ele … Cainii sunt paznicii nostri care ne pedepsesc ptr pacatele noastre.
  D’aia a murit si niponu ala langa Piata Victoriei .. ca era pacatos d’aia a fost muscat !!
  D’aia atatia bucuresteni ajung sa fie muscati de stapanii nostri, cainii .
  Propun ca sa scoatem acvila de pe stema nationala si sa punem maidanezeu ! Si sa adaugim la Biblie – si in ziua a 8a dumnezu a creat cainele ca sa stapaneasca omul …

  Parful, noroiul si cainii vagabonsi cele 3 semne ale barbarismului oriental scria Marseiilac ….

 20. alex.dumitrascu Says:

  @
  Ghita bizonule

  Dumnezeu a adus la existenta omul si cainele din nimic. Tu nu poti sa faci asta, dar vad ca-l judeci pe Dumnezeu.
  Nu putem Sa-i cunoastem planurile, dar putem sa observam ca ne-a cerut sa nu ucidem. Adica sa respectam viata. Ori, incalcarea cu buna stinta si vointa deplina , adica fara prezenta unei conditii de forta majora a acestui principiu, nu este altceva decat un ritual satanist. Adica ii aduci cult dusmanului vietii, celuilalt.
  Se incepe cu animale si se continua de multe ori cu oameni, pe care zici ca-i respecti. E cultul raului. Daca poti gasi o alta explicatie episodului relatat de Iordache Roxana, …explica.

 21. Ghita Bizonu' Says:

  Alex Dumitrescu ,
  se pare ca intre om si caine nu faci diferenta. Caracteristica hamitica . Atunci ce sa ne minunam ca unii oameni isi aroga prerogative canine – sa muste ( cu cutitu, ranga , pistolul ) sa isi apropie bunuri straine si sa latre peste tot ?! Asa ca de ce nu un Bercea mondialu ?!
  Si asa in gnl voi astia pretuiti mai mult viata unui caine decat a unui om ….

 22. Maria S.(Timisoara) Says:

  Azi nu vreau sa am suflet si nici sentimente. Pentru nimeni.
  Deci, individul care a facut asta trebuie depistat,si pedepsit.
  Infirmierele care nu stiu cine a facut asta, nimeni din cei care au fost pe acolo nu stie nimic.
  Asta este.
  Inghitim, suferim si ne manifestam nefiresc.
  Aici este necazul.
  Animalele ca toti cei care nu se pot apara singuri, au nevoie de aparare.
  Americanii au politie veterinara, au o legislatie corespunzatoare.Nu numai ei.
  Si au si nebuni, care chinuiesc animale si oameni.
  Cine l-a chinuit pe Patrocle, pe dumneavoastra si pe noi este un individ bolnav(chiar daca fizic este sanatos) si primejdios.
  Omenirea are si asemenea specimene.
  Trebuie anihilate.
  Investigand putin, s-ar putea afla.
  Ucigasul este acolo, aproape.
  Si va mai lovi.
  Ca orice infractor,din tagma asta, a criminalilor.
  Dumnezeu nu are nici un amestec aici.Si nici religia.
  Infractorii nu au Dumnezeu se fac, doar ca au.
  Sarmanul Patrocle.
  M.S.

 23. Mar Says:

  RIP Patrocle!
  Exista o lege de protectie a animalelelor, insa rareori se aplica. O (mare) parte din vina o au autoritatile (‘oamenii’ din ele) iar o alta parte le revine celor care privesc impasibili cruzimile. Simtul civic nu prea se (re)gaseste la noi.
  @alex Indivizi de tipul ucigasului lui Patrocle sau ‘Ghita bizonul’ nu merita atentie (cu exceptia trimiterii la … racoare, unde pot reflecta pentru barbariile pe care le comit sau la care incita). Sunt ‘oameni’ frustrati, complexati, irationali. Pun pariu ca orice examen psihologic riguros i-ar defini astfel. Aici avem o alta problema:
  -cazurile patologice ar trebui determinate din timp (prevenindu-se astfel crimele).
  In legatura cu muscaturile cainilor comunitari, am citit de curand o metafora sugestiva:
  „depinde ce vezi: ai mai taia paine cu cutitul cu care altul si-a taiat venele, tu stiind asta? nu cred. DAR CUTITUL N-ARE NICI O VINA”
  Felicitari Roxana pentru implicarea in aceasta cauza!

 24. Maria S.(Timisoara) Says:

  Alex Dumitrescu, succesul lui e bazat si pe un munte de cadavre de oameni.Cica, numai „12” au murit de frig (sursa nanobocul) iarna asta.
  Azi voiam sa fiu vesela, voiam sa fiti si voi veseli,voiam sa vorbesc despre liberali (despre ce au de facut, unde gresesc sa daca nu gresesc s.a.)
  In casa e frig(mizerabilii astia nu ne dau caldura), mi-e si foame (dar n-am chef sa mananc,) si aflu ca un tembel omoara cu cruzime un catelus.
  Nu e drept.
  Poate pe dupa-masa va trece si starea asta.
  Sper mult,.
  Pana atunci sa fiti si sa fim iubiti.
  M.S.

 25. Ghita Bizonu' Says:

  Da .. Mar un adevarat iubitor de animale . Ar baga oamenii la inchisoare preventiv – da de ce nu mai bine in lagare ? Si poate i-ar si cam gaza .. adervarat iubitor de animale ca si Himmler !!
  Atunci de ce sa ne miram ca ne merge cum ne merge ? Daca civism inseamna dragoste de caini ? Ca cainii e cetateni … nu io .
  Si cica politia animalelor . Am vazut si eu si m-am crucit – sa tii niste animale sa moara de foame daca nu potio sa ii intretioi ii dai ce naiba ( sau un mastifs cred ca se poate vinde ). Sa stii un cal in halul ala e ceva inimaginalbil – calul cea mai nobila samd si cea mai valoroasa pre bune. Insa nu am vazut caini in curti de spitale ! ( te duci la spital sa vezi pe careva si te capseaza !! Politia veterinara ridica cainii de pe proprietatile particulare fiindca nu exista in locuri publice !! Oare de ce ? Si acolo am mai vazut ceva : cainii care manifesta orice urma de agresivitate sunt eutanasiati ….

 26. Felix-Gabriel Lefter Says:

  N-am nici un sentiment de milă faţă de asemenea oameni. Aş dormi nu liniştit, ci fericit dacă aş răpune un asemenea individ. Noi, oameni, stim de regulă de ce murim. Patrocle n-a ştiut. Mi-l imaginez venind dând din coadă la nenorocitul ucigaş. Şi neînţelegând durerea.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: