REGAL CU JOSHUA BELL LA FESTIVALUL GEORGE ENESCU

Video de napat14

Acum o săptămână cânta la Bucureşti violonistul de vis Joshua Bell. La Sala Mare a Palatului, cu Filarmonica Regală din Londra, dirijată de Horia Andreescu (veşnic tânăr şi ferice). Totul sublim. Tânărul violonist american – magnific pur şi simplu.

Îmi pare rău că n-am imagini de sâmbăta trecută (Lalo – Simfonia spaniolă). Bisul, bineînţeles, Yankee Doodle, şi cred că a fost una din cele mai perfecte interpretări ale lui, ca să mă exprim în stilul american permis de gramatica lor entuziastă.

Video de HudsonGorzoniPires (Institutul Baccarelli din São Paulo, iulie a.c.) 

Trivialitatea vieţii de manea, ţigănia, derizoriul ţin prim-planul actualităţii. Despre Festivalul Enescu, eveniment internaţional de elită care se întâmplă de la 30 august, la 26 septembrie, cei mai mulţi n-ar fi ştiut nimic, dacă nu era huiduit numele lui Băsescu.

Pierdem din vedere splendoarea de lângă noi, discretă, esenţială. Despre Dan Grigore nu ne mai amintim decât în calitate de membru al CNA, dar uităm artistul, muzicantul de geniu. Da, muzicant. Aşa îi place lui să i se spună. A cântat miercuri, cu Orchestra Philharmonia, dirijată de pianistul Vladimir Ashkenazy, tot la Sala Mare a Palatului. Ce tandem!

Mai sunt suficiente zile ca să ne bucurăm de acest festival care ne-ar putea situa, pentru o lună, în centrul atenţiei mondiale, în calitate de capitală a muzicii simfonice. Dacă am avea sensul priorităţilor. Şi am şti să (ne) preţuim şi să ne promovăm valorile. Spectacolul mahalalei politice are propritate. Mă întreb dacă vom avea, în viitorul apropiat, vreo campanie electorală în care candidaţii să onoreze festivalul „George Enescu” şi alte spectacole de artă, nu ca să le transforme în pretexte electorale, ci pur şi simplu ca spectatori care se bucură.

Video de AliceBathory00 (din concertul Jubileului de Argint al Reginei Beatrix, Amsterdam, 29 aprilie 2005)

Deocamdată, am putea să ne bucurăm de Bucureşti, la sfârşit de săptămână aniversară a celor 550 de ani. Una inspirată. Cu trăsuri, port din anii ’20, bătaie cu flori, maşini de epocă, tramvaie cu cai, serată – o reconstituire firească a Bucureştiului de altădată, atât în centrul istoric, cât şi în oroarea de „centru civic”. Care, astfel, prinde viaţă.

Astă seară, la 21:30, cântă Angela Gheorghiu, în Piaţa Constituţiei. Urmează foc de artificii şi noaptea albă a muzeelor. E frumos.

13 răspunsuri to “REGAL CU JOSHUA BELL LA FESTIVALUL GEORGE ENESCU”

 1. REGAL CU JOSHUA BELL LA FESTIVALUL GEORGE ENESCU » Bloogle Says:

  […] Original Blog » 19 September 2009 – Blog « Zece malluri din provincie au incasat aproape 60 de milioane de euro intr-un an […]

 2. Marius Mina Says:

  OBAMA PUSH FOR ‘WORLD’ REGULATIONS

  http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601087&sid=aNRS9zQAgnBQ

 3. i.o.flavius Says:

  servus….
  Joshua Bell… iar restul sunt doar cuvinte ce ar trebui sa nu ne mai atinga… Multumesc
  Toate cele bune 🙂

 4. Nea Costache Says:

  Din pacate, dat fiind distanta de la Tg-Jiu la capitala, sunt nevoit sa ma multumesc cu youtub-ul!
  O duminica minunata!

 5. tomegea Says:

  Cambridge îşi sărbătoreşte în acest an 800 de ani de la înfiinţarea primei Universităţi. Oraşul, ziarele şi televiziunile s-au umplut de afişe, bannere, universitari din toată lumea, iar la tv erau invitaţi studenţi meritorii, profesori-legendă. La noi preşedintele îşi dă cu părerea de dimineaţă până seara, iar presa trebuie musai să-l aplaude, politruci analfabeţi fac reforma învăţământului, însă eminenţele cenuşii îşi caută de lucru în lumea largă. În majoritate, televiziunile, radiourile, ziarele nici n-au auzit de „George Enescu”, nu doar de festival. (tomegea.ePolitica)

 6. Cârcotaşu Says:

  Ce vrei, în sălile de concert nu se poate hăhăi, nu tu baie de mulţime, nu tu autografe. Există riscul să adoarmă şi, Doamne fereşte să sforăie sau să cadă de pe scaun. Ce mai, s-ar plictisi al naibii.
  Şi despre reclamă, de ce i-ar face? N-ar putea apărea nici el, nici Duduia pe afişe şi nici pe sticlă. Ş-atunci la ce bun?

 7. Roxana Iordache Says:

  @Marius Mina. Eu cred că trebuie să-i daţi nişte regulaţii. :mrgreen:

  @Nea Costache. La fel şi matale! Mă bucur că ai trecut cu bine peste problema de sănătate. La Tg.Jiu sunt superbităţile alea ale lui Brâncuşi, să fiţi fericiţi că le aveţi. Apropo, ceva turism organizat pe-acolo? Na, că-mi dăduşi o idee! 🙂

  @tomegea. Bun (re)venit! Da, aşa este. Bine măcar că s-a sărbătorit frumos Bucureştiul. Simplu şi fără cheltuială publică.

  @Cârcotaşu. Rău mai eşti! 😀

 8. Marius Mina Says:

  Vechea garda rosie iese la joc
  „Decizia mea de autosuspendare din PSD este motivată şi temeinică. Nu părăsesc partidul şi membrii săi adevăraţi, dar nu am nimic în comun cu indivizi care au trădat, care au privatizat partidul, care sunt avizi de putere, care sunt aventurieri politici şi care sacrifică PSD pentru satisfacerea intereselor personale, dar şi ale celor apropiaţi: soţii, soţi, copii, soacre, amante, interlopi, mafioţi etc”, spune Cozmâncă.

  Octav Cozmâncă a declarat, pentru Impactnews, că Geoană se teme de organizarea unui Congres pentru că sunt câteva filiale gata să ceară schimbarea candidatului şi să-l propună fie pe Năstase, fie pe Oprescu, în condiţiile în care poate fi susţinut şi un independent.

 9. Cârcotaşu Says:

  @ Roxana
  Aiurea, am fost blând. Ţi-l închipui că dormind, ‘ai să zicem că nu sforăie şi nu cade din scaun, da’ pe-un final „con tutti” fortissimo, alămurile la maximum, timpanele aşijderea, corzile nu mai contează, sare din scaun şi-o ia la fugă?

 10. george_escu Says:

  Eu zic ca e mai bine sa nu vina politicienii actuali la festivaluri gen „George Enescu” … sa se duca in carciumile lor.
  Cat despre Zilele Bucurestiului au fost ok … acum mai ramane sa invatam sa si respectam orasul asta in care traim … are si lucruri bune printre atatea gunoaie … destul de multe lucruri bune …

 11. Marius Mina Says:

  Banca HSBC Holdings a anuntat ca a fost victima unei fraude de 75 de milioane de dolari, realizata de Hassan Nemazee, una dintre cele mai importante persoane in echipele de campanie ale lui Barack Obama si Hillary Clinton.

  Nemazee a fost arestat, luna trecuta, fiind acuzat de o frauda de 74 de milioane de dolari in Citigroup, relateaza Bloomberg.

  HSBC, cea de-a treia banca din lume dupa valoarea de piata, a depus o plangere pentru o frauda de 75 de milioane de dolari, impotriva lui Nemazee, la Curtea Suprema din Statul New York, in Manhattan.

  Potrivit procurorilor, Nemazee, in varsta de 59 de ani, a platit cele 74 de milioane de dolari pe care i-a furat de la Citigrup, pacalind o alta banca sa-i imprumute bani.

  Nemazee se afla in arest la domiciliu, in apartamentul sau din Manhatta, evaluat la 20 de milioane de dolari. El a fost unul dintre principalii finantatori ai campaniilor Partidului Democrat. In 2008, Nemazee a strans 100.000 de dolari pentru Clinton si cel putin 500.000 de dolari pentru Obama.

  Procurorii au inghetat conturile sale si la bancile JPMorgan Chase & Co si Bank of America.

 12. windwhisperer Says:

  hello Ro ,
  nu-i asa ca-i magnific ??!!:)
  ma bucur ca ai putut sa-L auzi , sa-L vezi . Stiu ca a fost si anul tracut la festivalul George Enescu….
  Pe Nigel Kennedy l-ai auzit ??? ( a fost parca in august in Ro) si El un mare violonist !!! Oricum , ma bucur nespus ca astfel de oameni ajung in Ro , iar festivalul GeorgeEnescu a fost unul din festivalele care au insemnat ceva mereu . Eram la Atheneu la repetitiile lui Sergiu Celibidache ( mituind-L pe nenea Vasile , portarul) caci bilete la festival nu prindeam:(… ce minune de om , care n-a uitat ca era roman !
  thx 4 sharing !

 13. Nicu Says:

  Inainte 1989 ziarele relatau de spre festivalul G.Enescu, dar asta nu insemna ca publicul larg era interesat. Situatia era ca si acum. Proportia celor interesati este aceiasi. Nu e de mirare daca ne uitam la programa scolara si vedem ce se invata la muzica in clasele in carte se invata. In ciuda comunismului sau ce o fi fost in fostul URSS se facea muzica nu gluma. Astazi la fel. In Romania muzica clasica nu a fost predata in scoli niciodata.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: