REMEMBER. DE CE A FOST FENOMENAL MICHAEL JACKSON

Video de mjytaps

Artă adevărată, artist adevărat, spectacol de elită. Şi un om care a vrut să fie perfect. Pentru noi. Şi a plătit pentru asta. Cu viaţa.

Video de PoliticsNewsPolitics

Azi ar fi împlinit 51 de ani.

Video de OnlineNewsPaper

Am promis la scurt timp după ce s-a dus că voi scrie despre el. Şi am păstrat pentru astăzi.

Video de  didine

Am să vă spun de ce cred că a fost fenomenal, o făptură de vis, şi vă invit să spuneţi voi ce credeţi despre el.

Video de ObmawiamyPlotki

Ca om şi ca artist.

Video de HollyscoopTV

L-am iubit.

Video de catkingpop

Îl voi iubi mereu pentru delectarea care a fost. Şi va rămâne.

Singurul lui DVD de la un concert live a fost cel de la Bucureşti, din 1992. Un spectacol magnific.

Nu am postat nici un video de la acel super-spectacol şi nici două din piesele mele preferate cu el – „Dirty Diana” şi „Man in the Mirror”, pe care le-am postat imediat după ce ne-a părăsit.

Aflăm că a fost ucis, în sensul că medicul lui personal i-a administrat – în supradoză – un anestezic puternic. În loc de analgezic şi sedativ. Mare păcat. Nu doar pentru că nu mai e printre noi. Ci şi pentru că n-a apucat să-şi desfăşoare visul final: turneul-maraton. This is it.

Cu privire la puţini oameni se poate rosti cuvântul perfecţiune. N-am ezitări să-l rostesc referitor la Michael Jackson ca artist. Perfect. Un corp perfect, un dansator perfect, un chip adus la perfecţiune, o voce perfectă, de la Dumnezeu, lucrată ca pe un dar de preţ şi dăruită spectatorilor.

Un om care n-a trăit niciodată pentru el. Ci doar pentru spectacol. Pentru ceilalţi. Pentru asta a sacrificat totul. Şi poate că aşa cum privighetoarea cântă când nu mai are vedere, la fel şi Michael a performat când n-a mai avut o viaţă a lui. De foarte mic. Cu toate traumele copilăriei, din cauza unui tată odios.

De aici şi pretinsele tendinţe pedofile. Nu cred asta. Dacă de regulă copiii abuzaţi îşi abuzează la rândul lor copiii sau alţi copii, la Michael cred că a fost o formă de sublimare, o dorinţă irepresibilă de a mângâia, acolo unde el a fost bruscat şi abuzat. De a dărui ceea ce el n-a avut: copilărie. Şi s-a copilărit cu copiii la Neverland. De acolo i s-au şi tras. Acuzaţiile din partea unora care şi-au exploatat copiii ca să primească bani de la star. Care avea oroare să se dea în spectacol.

Viaţa o voia discretă şi liberă. Şi nu mai putea beneficia nici de discreţie, nici de libertate. Uneori plângea, în singurătate. Spunea că e greu să fii în pielea lui. Să fii artist şi să dărui, să trăieşti pentru asta, dar să vrei să ai parte şi de viaţă personală, de intimitate.  

Video de bramblebramble

Avea prieteni, relaţii cu suflet de copil. Mărturia lui Brooke Shields e revelatoare.

Avea copii, pe care îi iubea şi care îl adorau.

Avea mamă şi fraţi, pe care nu i-a uitat niciodată. Toţi au profitat de el, dar nu în sens blamabil. Ci normal. Chiar dacă unii îi acuză de rapacitate.

Avea o echipă cu care performa. Dar şi una care îl exploata.

În rest, singurătate. Şi demonii captivităţii în geniul lui artistic, din care nu se elibera decât atunci când îl elibera: pe scenă. Unde era suveran. Cu adevărat rege. Liber, cuceritor, iubit aşa cum respira. De-o graţie care-i permitea orice mişcare. Cel mai lasciv gest la el se sublima artistic. Nu sfida gravitaţia, ci gravitaţia îi făcea reverenţe. Nimeni n-a mai dansat aşa. Cu greu i s-ar mai putea găsit un egal poate în baletul clasic. Dar balerinii sublimi nu cântă. El şi cânta. Şi tot aşa: din toată fiinţa. Parcă se juca, atât era de natural.

Video de needmax44

Sigur, a lucrat imens pentru naturaleţea asta. De-aia îl durea tot corpul, toate articulaţiile, muşchii, ligamentele. Şi de-aia lua analgezice puternice. Şi sedative. Şi de-aia nici nu putea dormi fără ele. De durere. Şi de dor de a putea trăi aşa cum trăieşte un om normal. Ştiind că acest vis atât de simplu îi va fi mereu refuzat.

Nu mânca. Lua energizante în loc. Unii se grăbesc să-l blameze, într-o pornire egoistă măruntă. O făcea pentru frumuseţe. Pentru a fi perfect. Din respect. Pentru spectacol. Pentru noi. Puţini artişti au manifestat un respect atât de total faţă de spectatori ca Michael Jackson. Nu era moment al vieţii să nu se raporteze la ei. De aici şi metamorfoza figurii. Voia să aibă un chip pe măsura făpturii eterice, a personajului care era.

S-a spus că avea vitiligo şi că din această cauză s-a albit. Şi faţa, şi corpul. Orbitor.

Alţii spun şi eu îi cred, că Michael a vrut să fie alb. Era foarte frumos şi creol. Dar şi-a sculptat chipul nu doar pentru că a avut complexul din copilărie, de la ticălosul de taică-său, care îl blama mereu că are nas borcănat. Şi s-a albit, nu doar ca să-şi nege originea, din aceeaşi cauză, a tatălui terorist.  Michael a iubit toţi oamenii şi pe toată lumea, indiferent de rasă – asta s-a văzut clar, se simţea. Cred, deci, că în principal nu de asta şi-a perfecţionat făptura.

Video de aliveagain2006

Ci pentru a fi tot mai aproape de lumină. Eu aşa îl văd. Nu-l idealizez, nu-i nevoie – a plătit pentru demonii lui şi eu cred că i-au fost iertate toate păcatele: pentru bunătatea lui, pentru dăruirea lui şi viaţa ca sacrificiu pentru artă ca act de iubire.

De ce a vrut el să fie alb înţeleg imediat cei care iubesc porumbeii. Eu îi iubesc pe toţi – sunt infinite modele, nuanţe, combinaţii. Dar aţi văzut vreodată, de foarte aproape, un porumbel alb? Alb, simplu, nu neapărat de rasă. E un înger. Un înger întruchipat.

Michael Jackson asta a vrut să fie: un porumbel alb. O apariţie din altă lume.

Dumnezeu să-l odihnească!

35 răspunsuri to “REMEMBER. DE CE A FOST FENOMENAL MICHAEL JACKSON”

 1. Marius Mina Says:

  Cred ca s-a suparat din motive personale si a preferat sa plece decat sa traiasca schimbari „climaterice” de genul asta:
  http://mariusmina.blogspot.com/2009/08/obama-vrea-controlul-total-asupra.html

 2. Marius Mina Says:

  Or sa se duca multi la puscarie vinovati de crima in cazul M Jackson, in rest…nu era favoritul meu desi a fost bun

 3. REMEMBER. DE CE A FOST FENOMENAL MICHAEL JACKSON » Bloogle Says:

  […] Original Blog » 29 August 2009 – Blog « Parintele Paisie, banca si ochiul lui 666 […]

 4. julia Says:

  Amin!

  Ce ar mai fi de spus?………………..poate doar ca nu ma satur sa vad cele citeva secunde din pregatirile pt This is it! show……priceless!!

 5. Marius Mina Says:

  Piesa de referinta din „This is it” este „They don’t really care about US”, foarte expresiva

 6. Marius Mina Says:

 7. alice Says:

  Ar mai fi de spus doar atat: UN OM PERFECT,din toate punctele de vedere.Dumnezeu sa-l odiheasca-n pace!

 8. pacos Says:

  Roxana, frumos. Foarte frumos. Multumesc.

 9. Radu Humor Says:

  Nu , @ Alice, nu a fost perfect, dar a tanjit/tintit spre perfectiune, si asta-i se pare un pacat 💡
  In rest, cu totul de acord cu tine, dar mai ales cu extraordinarul recviem prin care @ Roxana , si-a dovedit toata dragostea fata de inegalabilul artist, dar si calitatile, poate la fel de inegalabile, de artist al cuvantului scris ( nu stiu de ce are complexul acesta , pe undeva copilaresc de a nu aparea in public, unde ar fi mare nevoie de asemenea ganduri impartasite ….)
  Gata ! 😳

 10. neinfectat de comunism Says:

  unii spun ca e inca in viata….chiar au aparut unele imagini cu michael strecurandu-se intr-un studiou…cine mai crede…

  roxana, te astept la mine pe blog unde discutam despre povestea lui nea Uilliam Englezu’

 11. Marius Mina Says:

 12. mihai 4 Says:

 13. Roxana Iordache Says:

  @Julia. Da, era subţire, era în formă. Ce păcat! 😦

  @Marius, Da şi mie îmi place foarte mult cântecu-ăsta.

  @alice. Dumnezeu să-l odihnească!

  @pacos. Eu îţi mulţumesc.

  @Radu Humor. Nu cred că-i un păcat. Pt că n-a făcut-o din trufie, ci din dăruire. Şi era credincios ca un copil. Sunt sigură că e la Dumnezeu. Avea o mare puritate, deşi a păcătuit şi el, ca omul. În rest, nu-i vorba de complex, ci de opţiune. Mulţumesc mult, oricum.

  @mihai. Ştiu că şi tu l-ai iubit. Şi nu uit că ai postat atunci – te-am certat, pt că eu ştiam că e în comă şi tu ai scris că a murit. 😦

 14. Roxana Iordache Says:

  @All. „They don’t really care about us” cred că ar putea fi sloganul nostru ca popor, în semn de protest faţă de o clasă politică nedemnă. Nu generalizez. Cine are curajul, să-l văd că-şi ia acest cântec ca slogan. Şi face rost de bani să obţină copyright. 🙂

 15. lady2bug Says:

  Se simte ca l-ai iubit…E probabil cel mai frumos text pe care l-am citit despre el. N-am fost neaparat un fan al muzicii lui, dar am stiut sa recunosc un om MARE. Si sa-mi scot palaria plina de respect. Dumnezeu sa-l odihneasca.
  Si da, l-am iubit si eu pentru ceva. Pentru Peter Pan-ul care a fost. Cel mai frumos suflet de copil ascuns intr-un corp de adult. Cati dintre noi mai avem asta?

 16. Antoniu Says:

  Preoteasa, Moxa, 303, etc. erau discotecile unde se asculta muzica lui MJ. La primul sau mare succes a inebunit functionarimea ONU care s-a ridicat in picioare si a inceput sa danseze fara nicio comanda. Tatal Alinei Gorita(ProTv) era functionar ONU in ’83. El mi-a relatat ceea ce se intamplase acolo.
  Michael era doar cu un an mai mare decat mine. Pacat de moartea stupida. Dumnezeu sa-l odihneasca!

 17. mihai 4 Says:

  Roxi,de exemplu noaptea trecuta am aflat ca a fost ucis si am spus mai departe.Nu am fost un fan infocat Michael.Nici nu aveam cum din cauza varstei.Eram prea copil dar tin minte perfect cand m-am intors de la concertul lui in 96 ca am facut-o ajungand acasa pe ”coada tramvaiului”.Si a fost misto de tot ca si concertul de altfel.Aveam 16 ani dar ii intelegeam valoarea.De atunci sa cam retras,M.J.Iata ca si azi cand privesti un videoclip cu Michael ti se pare la fel de actual ca in urma cu 20 de ani.De ce?pentru ca a fost bun si n-a inselat muzica asa cum fac altii.In vremea aceea erau 4 nume grele de tot.Era el,George Michael,Prince si Madonna, dar nimeni nu ii va putea ajunge stacheta inaltata de el.Eu il ascult mult pe George Michael,il simt mai bine, insa ”The King ” a fost, M.J. Te pup.

 18. Roxana Iordache Says:

  @Antoniu. Foarte frumos! Adina e de mult în America. Nu?

  @Mihai. Da, va fi mereu actual.

  @Marius Mina. Abia acum am văzut clipul cu Fox. Ce mult aş vrea să prind din nou televiziunea asta! O superbitate de clip! Dacă aş crede în vieţi anterioare, sigur am fost născută în America. 🙂 Au talentul ăsta unic de a te face să-ţi aminteşti esenţialul. Nimeni nu-l mai are ca ei.

  P.S. Am văzut ceremonia funerară pt Ted Kennedy. Sublimă! Asta e America. Nu contează culoarea politică, atunci când e vorba de valorile lor. Chiar dacă le slujesc de pe poziţii aparent incompatibile. Dacă familia asta n-ar fi existat, trebuia inventată. Sunt 100 de milioane de catolici în SUA, o treime din populaţie.

 19. mihai 4 Says:

  Mai vreau sa spun ceva.Ca artist a fost un perfectionist dar ca OM avea un suflet de copil,era inocent si o puteam spune si atunci cand juma’ de planeta facea misto de el cum ca ii cadea nasul.

 20. mihai 4 Says:

  Va bag una bucata muzicala:

 21. mihai 4 Says:

 22. mihai 4 Says:

  @Marius.Stiu stiu,sunt un tip stilat dar incearca si tu macar s-ajungi la jumatate din valoarea mea.E greu dar merita ca ”plange fetele dupa tine”,apoi[hi hi].Te ”onorez” si pe tine cu un song:

 23. mihai 4 Says:

 24. Marius Mina Says:

 25. julia Says:

  Rox, Marius, despre piesa asta vorbeam si eu…..este evident oricui cit talent e concentrat in clip-ul asta de la repetitii. De aceea il pot privi la nesfirsit cu aceeasi placere.

  Rox da, cum ai spus….era foarte slab. A ars ca o luminare de dragul nostru. Si nimeni nu l-a inteles. Se spune ca avea si lupus care da si dureri ingrozitoare de incheieturi pe linga multe altele.

  PS Cu toata ororarea pe care am sintit-o…..stirea asta eu banuit-o prima, atunci, a doua zi dupa ce a murit, ca Dr Murry l-a omorit. Site-ul TMZ este intr-adevar foarte informat. Am spus-o mai mult sperind ca cineva ma va contrazice vehement…..nu am vrut sa cred o astfel de oroare…….RIP Michael.

 26. ela Says:

  Roxi zice si-mi place, ca de obicei citez ce-mi place foarte tare.

  „De ce a vrut el să fie alb înţeleg imediat cei care iubesc porumbeii. Eu îi iubesc pe toţi – sunt infinite modele, nuanţe, combinaţii. Dar aţi văzut vreodată, de foarte aproape, un porumbel alb? Alb, simplu, nu neapărat de rasă. E un înger. Un înger întruchipat.

  Michael Jackson asta a vrut să fie: un porumbel alb. O apariţie din altă lume.

  Dumnezeu să-l odihnească!”

  Subiectul Michael J. imi produce durere, si…mila! Da, mila pentru ce i-au facut asa zisa presa si altii care s-au imbogatit pe spatele lui mintzind ordinar.
  Acest „baiat” cu suflet de artist a fost rapus de rautatile din jurul lui mult prea grele pentru un suflet- posesor al unui trupul atat de firav, care asa cum zice Roxana ,avea o puritate de porumbel alb.

  Am o compasiune si pentru fptul ca i-a fost intrerupt dreptul la revenire in lumea reala cu acest gradios si unic spectacol pe care-l pregatea.
  De ce s-a intamplat asa? de ce „soarta” i-a fost potrivnica? e greu de inteles, sau poate nu-i greu insa nu vrem/putem sa intelegem cat de important este asta” fiti intelepti ca serpii!”

 27. ela Says:

  http://www.razbointrucuvant.ro/2007/04/28/meditatie-despre-intelepciune-si-nevinovatie/
  Am vrut sa continui ultimul citat 🙂 …. sarpe si porumbel.

 28. Roxana Iordache Says:

  @Jmeker. 92.80.213.248. Crede-te tu aşa, până o păţeşti. Sutele de atacuri asupra computerului meu pe care te comiţi cu o perseverenţă de bolnav mintal sunt toate înregistrate. Vei plăti, într-o zi. Când te aştepţi mai puţin.

  @neinfectat. Aiureli. O vizită poate îţi fac mai târziu.

  @mihai. Ai umor. 🙂

  @lady2bug. Bun venit! Mulţumesc mult! Ai spus foarte frumos despre Michael.

  @Marius Mina. Nu te-ai plictisit de campania-asta a ta fără sens? Despre felul în care Principele Radu critică manelizarea României, inclusiv blasfemia asupra Palatului Regal, transformat în crâşmă – chiar Sala Tronului, simbol al statului român – de ce nu spui nimic?

  @julia. Ai dreptate. Şi o sensibilitate deosebită.

  @ela. Mulţumesc mult. Şi eu cred aşa. Ai sesizat un aspect delicat.

 29. Marcus Says:

  @Buna dimineata tuturor! Cititi aici: :http://marcus64.wordpress.com/2009/08/30/bay-watch-la-trei-papuci/
  sa fiti iubiti,
  marcus

 30. Antoniu Says:

  @Roxana-Cred ca da. E Distribution Manager la ProTv International. Ea era mai mica decat Camelia, sora ei. In casa unui demintar comunist nu intra oricine. Eram prietenul Cameliei si asa am ajuns sa le cunosc parintii. De fapt, mama fetelor se tragea dintr-o comuna de langa orasul meu natal Ocna Mures, Alba. Adina are un profil profesional pe LinkedIn, unde a acceptat sa fie pe lista mea de prieteni.
  Articolul tau despre MJ mi-a rascolit perioada de studentie petrecuta in Bucuresti, cu bune si cu rele. Multzam fain. Love you!

 31. julia Says:

  Rox, uite ce am gasit cautind IP-ul pus de tine:

  http://www.ipaddressreport.com/index.cgi

  am eliminat ultimul punct de dupa 248
  Deci daca e o persoana din Bucuresti locuind in sectorul 3 poate fi oricine incluzind prietena virtuala a lighioanei (lighioana locuieste in Canada).

 32. Felix-Gabriel Lefter Says:

  Roxy, am scris scurt ce am avut de zis despre Michael pe blog. Mai adaug doua lucruri: 1. A trait ca un copil pentru ca nu i s-a dat sansa sa se maturizeze – a intrat prea repede in scena. Daca as fi fost femeie, nu l-as fi dorit ca amant (crede-ma, nu sunt rautacios, ci doar trist pentru el – exista cazuri in care ‘banii nu aduc fericirea’ este o vorba cat se poate de adevarata); 2. Da, ai numit doua piese perfecte: ‘Dirty Diana’ si ‘Man in the Mirror’ – esti foarte deosebita daca tocmai pe astea le-ai remarcat si tu. Fireste, se pot adauga si altele. Raman la parerea ca ‘Bad’ si nu ‘Thriller’ e cel mai bun album al lui (exceptie notabila face ‘Billie Jean’, care nu suporta decat locul 1…)
  Devii prea magnetica.

 33. Franklin Says:

  Eu am o alta parere despre marii solisti, inclusiv despre Michael.
  Sunt absolut convins de faptul ca acestia nu emit, in timpul interpretarii numai sunete care se transmit prin vibratiile aerului urechilor noastre. Ei emit in timpul interpretarii, dintr-un loc misterios al fiintei lor, cu totul altceva, niste vibratii cu mult mai fine, la un nivel mult mai inalt pe care „spectatorii” le percep cu un alt sistem, suprasenzorial, necunoscut deocamdata.
  Altfel spus, nu trebuie sa ai o „voce” exceptionala pentru a fi un solist exceptional care sa electrizezi auditoriul. Se verifica de cele mai multe ori. Daca am lua mari interpreti si le-am supune vocile unor analize spectrale sofisticate, masurand acuratetea, precizia si intensitatea vibratiilor emise, am constrata ca rezultatele sunt departe de a fi senzationale. Despre unii, se poate spune ca sunt chiar lipsiti de „calitati” interpretative. Au insa altceva, dupa cum incercam sa spun.

 34. cc Says:

  MIKE,AVEA SUFLET DE COPIL,DAR AVEA SI O PERSONALITATE PUTERNICA!A FACUT LUCRURILE,ASA CUM A VRUT EL SI AU IESIT GENIAL!DE ASTA L-AU UCIS!ERA O PIATRA PPREA TARE PT”EI”!NU S-A LASAT CORUPT DE MIZERIILE LOR!L-AU ACUZAT DE TOATE MIZERIILE,I-AU INOCULAT STREPTOCOCUL AURIU,DAR DUMNEZEU L-A VINDECAT ASA CUM L-A SCAPAT SI DIN CALOMNIILE DE LA PROCESUL DIN 2003!NU L-AU RAPUS!DAR,L-AU UCIS1SI TREBUIE SA PLATEASCA,TOTI PT ASTA!

 35. Annie Says:

  il ador! era prea bun pt lumea astaa!! si o devenit alb din cauza bolii vitiligo! :(( ce rau imi pare k in 96 aveam doar 2 ani:((( dak eram mai mare sigurat ma duceam la concert:X cei care au fost sunt cei mai norocosi oameni din lumeee:X eu as da orice sa`l vad:X il iubesc din toata inima si akm moartea nu ma mai sperie deoarece stiu k o sa ma intalnesc cu el! RIP KING! :X

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: