EMIL CONSTANTINESCU, APEL CĂTRE INTELECTUALI: ASUMAŢI-VĂ EŞECUL MORAL ŞI LEPĂDAŢI-VĂ DE BĂSESCU!

emil basea tru gandul

Foto: Gândul

Principiul alegerii “răului cel mic”, impus şi susţinut, potrivit spuselor dumneavoastră, de o parte a societăţii civile, a creat un impas pentru societate, domnule preşedinte Constantinescu?

-Impasul în care ne aflăm, derapajul acesta, a început în 2000 şi 2004. Atunci, o parte a elitei a formulat şi construit, iniţial ca teorie, aplicând-o apoi, principiul “răului cel mic”. Alina Mungiu are, între ghilimele, un merit pentru acest fapt. “Dacă nu putem să alegem binele, atunci să alegem răul cel mai mic!” s-a spus în turul doi al prezidenţialelor din 2000, în care o parte a intelectualităţii anticomuniste şi antiiliesciene a votat pentru Ion Iliescu, întrucât se afla în opoziţie cu Vadim Tudor. Acest proiect a fost rafinat în perioada 2001 – 2004. Mai întâi, o parte a acestor elite s-a lăsat cumpărată, după cum ştiţi, ca şi o parte a presei, de către guvernul Năstase sau de către primarul Capitalei din acea perioadă, Traian Băsescu. A urmat momentul revelaţiei – arestarea lui Mugur Ciuvică –, în care intelectualii – aceşti oameni care s-au inclus într-o parte pozitivă a societăţii româneşti, şi care în anii ‘90 s-au opus transformării României într-o ţară neocomunistă de tip oligarhic – au văzut ce poate urma. S-au trezit din pumni şi, nefiind capabili şi neavând forţa să mai imagineze un proiect corect democratic, au ales, prin aşa-numita teorie a “răului cel mic”, o persoană despre care ei ştiau foarte bine şi că a fost un colaborator permanent, toată viaţa, al fostei Securităţi, şi că a făcut parte din nomenclatură, repet, din nomenclatură. Nu dintre cei patru milioane de membri, ci dintre cei 2400 de membri ai nomenclaturii, dintre primii 1600, pentru care semna Elena Ceauşescu. O persoană care, în mod evident, era acuzată de corupţie, nu în presă, ci în justiţie, pentru el cercetarea fiind finalizată de procurori, cu rechizitoriu. Persoana care avea cel mai mare dosar de corupţie din istoria României, la CSJ. Deci, pentru care candidatura însemna blocarea judecării şi a condamnării sale. Toate acestea le-au ştiut, pentru că nu puteau să nu le ştie… Imediat după asta, în ianuarie 2005, eu am spus că ar trebui ca doamna Mungiu, şi toţi ceilalţi din acest grup, să-şi asume succesul politic din 2000 – pe care şi eu îl recunosc în mod deschis -, iar după asumarea acelui succes politic, să-şi asume şi eşecul moral al principiului. În baza asumări eşecului moral al teoriei “răului cel mic”, să construim în cei cinci ani care urmează o alternativă a binelui. Acest avertisment pe care l-am repetat mereu, nu a fost urmat aproape de nimeni. Pentru că, între timp, o parte a acestor intelectuali au descoperit beneficiile oportunismului, care înseamnă posturi, nu neapărat bine plătite, dar generatoare de avantaje în zona respectivă.

-Despre cine vorbiţi?

-Dacă îmi cereţi exemple, atunci vă spun că este vorba de Traian Ungureanu, de cei care ocupă posturi de ambasadori, apoi de parlamentari, este vorba de conducerea unor institute, cum ar fi Institutul Cultural Român, care generează sfere de influenţă, şi care permit apoi construirea unor grupuri de influenţă în societate, stabilirea de ierarhii…

-Vorbiţi aici despre domnul Patapievici?

-… Sunt lucruri cunoscute. Le cunosc toţi foarte bine, nu trebuie să le numesc. Este vorba şi de diferite alte posturi, fie în anturajul prezidenţial, fie în alte zone politice. Ei bine, am constatat că la stimă şi respect, pentru unii, trebuie să mai adaugi şi o serie de avantaje. Sigur, în România lucrurile le înţelegi mai bine nu printr-o analiză politică sau sociologică, ci printr-una psihologică, uneori psihiatrică. Vorbim despre aspecte precum “fascinaţia bădăranului”, care este prezentă în zonele intelectuale româneşti de multă vreme; redeşteptarea unei forme aberante de cult al propriei umiliri în slujba unei personalităţi cu o fervoare care, pe mine unul, mă cutremură. Pot redescoperi aici elemente ale comportamentului unor elite intelectuale din prima parte a comunismului lui Gheorghiu Dej şi altele din ultima parte a comunismului ceauşist, care păreau dispărute pentru totdeauna.
………………….

-Aveţi în vedere un anumit portret robot al viitorului preşedinte?

-Da, şi ar trebui să ţină cont de noile condiţii politice, precum şi de cele constituţionale. Preşedintele nu are cum să fie un jucător. El trebuie să joace rolul unei personalităţi vizionare – alături de un grup de înţelepţi pe care ar fi trebuit să şi-i aducă aproape prin autoritatea sa morală, intelectuală şi profesională. Problema e că România este în afara jocului, întrucât tocmai preşedintele este cel care ar fi trebuit să construiască un sistem subtil de relaţii personale, discrete, care într-un moment sau altul să promoveze interesele României.

-Regăsim aceste trăsături la vreunul dintre prezidenţiabili?

-Eu spun că da, dar dacă nu mai putem identifica binele, atunci să identificăm răul. Dacă mai există o responsabilitate intelectuală şi morală ar trebui, ca ieşire de urgenţă, să nu ne mai concentrăm pe răul cel mic, ci pe eliminarea răului. Răul absolut, pe care, în acest moment, îl reprezintă Traian Băsescu.

-Pe cine veţi susţine în alegeri?

Voi lupta pentru Crin Antonescu, în aceeaşi măsură în care consider că participarea Alteţei Sale, Radu Duda, este benefică întrucât creează ideea că în România există o alternativă. Opţiunea mea pentru Crin Antonescu se bazează pe diferenţierea de modelul negativ de care vorbeam. România are nevoie de o persoană care să nu fie implicată în niciun fel în vreun act de corupţie. Este un avantaj extraordinar pentru ţară. Apoi – aici este un punct de vedere personal –, Antonescu s-a format în Piaţa Universităţii. Îl ştiu de când era tânăr şi l-am propus ministru al Tineretului pentru că, din punctul meu de vedere, reprezenta acel suflu nou de care era nevoie. Spre deosebire de alţii care, în timp, m-au dezamăgit, el nu s-a compromis în toţi aceşti ani.

Interviu realizat de Marian Sultănoiu, Gândul

71 răspunsuri to “EMIL CONSTANTINESCU, APEL CĂTRE INTELECTUALI: ASUMAŢI-VĂ EŞECUL MORAL ŞI LEPĂDAŢI-VĂ DE BĂSESCU!”

 1. mihai 4 Says:

  ASUMAŢI-VĂ EŞECUL MORAL ŞI LEPĂDAŢI-VĂ DE BĂSESCU! –asa ziceam si eu Roxi,dar nu-i cred in stare.Au facut-o cu juma de gura pana acum doar Pipideasca,Cartarescu,Hurezeanu. Restu cand?Eu as spune ”pe ultima suta” ca sobolanii de pe corabie, dar sa nu va asteptati la surprize extraordinare.Nu va iesi nimeni cu ”peptul” in fata, ci doar se vor eschiva printre picioarele noastre, caci caractere ioc. Ia uite ce intrebare ia pus unu Sergiu lu’ Cristi Preda in privinta asta: sergiu { 06.15.09 at 1:08 AM }

  Va simtiti vizat? http://www.gandul.info/politica/emil-apel-catre-intelectuali-asumati-va-esecul-moral-si-lepadati-va-de-raul-absolut-care-este-basescu.html?3928;4550593 A primit si raspuns: http://cristianpreda.ro/2009/06/15/coali%C8%9Bie-sau-guvern-monocolor/

 2. mihai 4 Says:

  Emil era singurul demn la sindrofia de la 22 acum cateva saptamani.Uitativa si-n poza.

 3. mariusmioc Says:

  @Roxana, la tema cu 13 iunie ţi-am pus o întrebare legată de Virgil Măgureanu. Nu era întîmplătoare.
  În decembrie 1996, la numai o lună de la alegerea lui Emil ca preşedinte, l-am atacat public pe acesta. Mă mîndresc că sînt primul român care a făcut-o, la vremea aceea încă nu trecuseră cele 200 de zile ale „Contractului cu România” şi opoziţia avea „ciocul mic”.
  Motivul atacului a fost menţinerea lui Măgureanu în fruntea SRI. Pînă la urmă (după ce ridicasem problema şi prin revista „22”), Măgureanu şi-a dat demisia, dar a fost „too little, too late”.
  Constantinescu şi-o fi cîştigat susţinerea lui Virgil Măgureanu, dar şi-a pierdut-o pe cea a lui Marius Mioc. Pentru cariera sa politică, efectul a fost dezastruos :-).
  Ulterior, Constantinescu a confirmat preluarea metodelor de luptă politică de tip Măgu/Ilici-Ceauşescu-Vadim Tudor, prin acuzarea celor care au alte păreri decît el că ar fi infiltraţi de „agenturili străine” (în speţă, KGB). Vezi articolul ăsta. Nu este un comportament care să mă facă să-l respect.

 4. mihai 4 Says:

  Spicuiri din interviu: Sigur în România lucrurile le înţelegi mai bine nu printr-o analiză politică sau sociologică, ci printr-una psihologică, uneori psihiatrică. Vorbim despre aspecte precum “FASCINATIA BADARANULUI”, care este prezentă în zonele intelectuale româneşti de multă vreme – Voi lupta pentru Crin Antonescu, în aceeaşi măsură în care consider că participarea alteţei sale, Radu Duda, este benefică întrucât creează ideea că în România există o alternativă. -Eu spun că da, dar dacă nu mai putem identifica binele, atunci să identificăm răul. Dacă mai există o responsabilitate intelectuală şi morală ar trebui, ca ieşire de urgenţă, să nu ne mai concentrăm pe răul cel mic, ci pe eliminarea răului. Răul absolut, pe care, în acest moment, îl reprezintă Traian Băsescu.

 5. Lilick Says:

 6. Lilick Says:

  Basescu, lasa-ne!

 7. mihai 4 Says:

  Ma uns pe suflet interviul,Roxi, si a spus ceea ce gandesc si eu.Consider ca cel care ia luat locul Alinei Mungiu in astfel de constructii si strategii este Cristi Preda,un tradator un fel de Mircea Geoana in 96 cu ”sa traiti sefutu”.Preda e ala care ia dat ideea lu’ chelie sa intineze si memoria Pietii Universitatii cu ”sa ne-ntalnim aici din 3 in 3 luni”.Mama si ce-mi mai venea sa-i dau in cap lu’ Mihalache, fostul primar psd[trecut la pdl intre timp]de sector 1 ,care intr-o noapte a reusit sa curete o adevarata istorie de pe zidurile de la Universitate.Scaparea lor,a intelectualilor de cacat e ca atunci cand pdl-ul se va ofili,ei sa-si creeze un nou partid de”dreapta”, si tot cu scopul de a ”uni asazisa dreapta”.Pesemne ca astia care au tot dato-n bara pana acum, au tot timpul dreptul la o noua incercare.

 8. PATRICKdan Says:

  Emile, implica-te mai mult, spala-ti din neimplinirile mandatului in care te-ai declarat neputinciuos si invins ! E nevoie si de tine, sa scuturam sistemul asta de deontologi de ocazie vopsiti in culori aflate-n tendinte portocalii ! Suntem intr-un derapaj moral al societatii, n-avem societate civila, n-avem electorat educat, n-avem prezenta la vot si e nevoie sa apara ceva incat sa-i trezim din somnul ratiunii pe cei care stau deoparte si asista cum „EI cu EI” se aleg intre ei !

 9. Riddick Says:

  Milica Constantinescu – ”Mortul viu din lada goala de sub scara fara trepte”, acest agent al lui Soros, impostorul care a ajuns presedinte. L-am vazut batand cuie cu ciocanul la ”reparatii” post-Katrina, la New Orleans, in campania initiata de Jimmy Carter (acelasi lider-catastrofa, dar care a avut sansa sa conduca un super-stat, cu rezultatele : Iran, Afganistan, Nicaragua). Un timp, observandu-l pe Milica, ma gandeam ca ce face este din tembelism, dar se vede treaba ca urmeaza o agenda, baiatu’ respecta ordinele…

 10. J o h n s o n Says:

  Eu fiind mai de la tara n-am inteles ce inseamna ICR la prima strigare,atunci am intrat pe „Gugal” si-am gasit Institutul Coprocultural Rectal…(herodot era la alta litera,mai caut) 😯

 11. PATRICKdan Says:

  ai grija, Johnson … nu care cumva sa gasesti PAPADIA 😛
  ce-aveti mai „PUIUTILOR DE COMUSNITI” cu BASEXU :))

 12. Mihnea Georgescu Says:

  Are dreptate Emil, dar Antonescu e slab… Mai degrabă Duda, Principele are stofă de om politic versat, nu jigneşte, nu latră precum Crin… Dacă ar fi să aleg între Duda şi Crin – aş alege Crin.

  În condiţiile în care AN nu marşează (şi nu marşează, să-i fie ruşine!), oscilez între MG şi Principe.

 13. Mihnea Georgescu Says:

  Erată.

  DACĂ AR FI SĂ ALEG ÎNTRE DUDA ŞI CRIN – AŞ ALEGE DUDA.

  Gura păcătosului…

  Acum, pe bune, Principele chiar are faţă europeană şi experienţă internaţională, faţă de Crinache lătrăul.

 14. Franklin Says:

  @Lilick
  Tonic clipul, merci. O doza de optimism binevenit la inceput de saptamana.

  Din pacate, asta nu ne lasa de buna voie. Asta ne ia el pe noi.

 15. Mihnea Georgescu Says:

  Crin este tot un fel Băsescu – un ţăran de la Dobrogea!

 16. Mihnea Georgescu Says:

  Să ne spună Roxana – că îi ştie pe toţi – ce făcea Crin în Piaţă? Era simplu spectator, right?

 17. ALM Says:

  Hi, hi, cum adica sa se lepede telectualii de Basescu? Pai merge s-o cotesti o data, a doua oara e clar ca esti oportunist! Va fi un dezastru daca pica Base: ramane Tara fara telectuali si ICR-ul fara mangoti …

 18. viermele_bolsevic Says:

  poate c’ar fi cazul ca emilica sa se bage la al doilea mandat … 🙂

 19. Lilick Says:

  @Franklin

  Cu placere. 🙂 Asta ma gandeam si eu. Sa avem un inceput de saptamana tonic.

 20. J o h n s o n Says:

  ANUNT IMPORTANT !

  Bai care va bagati la o mica scoala de ospatari a fundatiei nontelectuale Golden Shlitz ??? Deschid lista.Conditia unica la admitere,sa nu aveti la dosar filozofi in familie pana la gradul III. 😎

 21. daurel Says:

  Ar trebui definiti INTELECTUALII care conteaza; altfel toti inginerii care n-au primit contracte de la PDL se considera victime ale regimului Basescu!

 22. Plano Says:

  De apreciat initiativa publica a lui Milica de a cere intelectualilor neptunisti sa se lepede de Basescu.
  Reusita sa are sanse de reusita cu cat, mai nou, in tabara familiei Basescu a aterizat maestrul Cristoiu.
  Sper ca neptunistii sa paraseasca corabia lui Base din spirit de conservare si cu satisfactia de a-l lasa pe Cristoiu sa se afunde impreuna cu carmaciul.
  E bun si indemnul de a vota cu Antonescu.
  Ce migreaza spre Crin scade de la Traian!

 23. ALM Says:

  @ daurel (luni 15 iunie 2009 la 8:32:49 am)

  Corect! Este prima recunoastere ca PDL-ul distribuie contracte cu Statul si ministrii (primarii) lui evita licitatiile!

 24. Victor Ionescu Says:

  Presedintele Constantinescu, are dreptate in multe privinte, tot el este si arhitectul Polului de Centru Dreapta (PNL-PNTCD-AP), poate de aceasta PNL la alegerile generale a luat si un procent bun! Sa vedem cat de mare va fi ecoul!

 25. octavpelin Says:

  O analiza ,lucida si la rece a profesorului universitar Emil Constantinescu,fost presedinte tradat de intelectualii care trecusera in barca lui Basescu,acest ultim ..escu cu apucaturi ale lui Elena ceausescu nu trebuie sa mai castige un mandat de presedinte,iar intelectualii care l-au sprijinit si urlau cand a fost suspendat trebuie sa-si recunoasca greseala ca au fost oportunisti si fripturisti,precum au fost cei din regimul lui Dej si Ceausescu,o zi placuta 😦

 26. Gheorghe Says:

  Eu sunt unul din putinii care nu a avut nimic sa-i reproseze lui E Constantinescu pentru activitatea lui de Presedinte.
  Decizile pe care le-a luat au fost luate cu acordul partidelor la guvernare, dar niciodata nu a pasat responsabilitatea la liderii partidelor din coalitie.

  In cazul de fata insa se contrazice,

  Nu trebuie sa alegem raul cel mai mic, dar il sustine pe Crin pentru ca „nu s-a compromis” si Basescu este raul absolut.

  „Voi lupta pentru Crin Antonescu, în aceeaşi măsură în care consider că participarea Alteţei Sale, Radu Duda, este benefică întrucât creează ideea că în România există o alternativă. Opţiunea mea pentru Crin Antonescu se bazează pe diferenţierea de modelul negativ de care vorbeam.”

  Cu alte cuvinte nu lupta pentru o alternativa decenta la modul actual de a face politica, se multumeste cu schimbarea „raului absolut”, cu un rau mai mic, dar cu acelasi stil de a face politica, respectiv atacul la adversar.

  De ce o fi luptand numai pentru ideea de alternativa si nu lupta pentru alternativa.
  Se pare ca niciodata nu a fost printre apropiatii Casei Regale.

 27. blogideologic Says:

  „Nu dintre cei patru milioane de membri”
  Hai să vorbim şi despre „cei patru milioane de membri”! De ce nu ?

 28. J o h n s o n Says:

  Domnule Constantinescu cum de v-ati permis sa declarati public sustinerea fatza de Antonescu ?! Nu stiati ca el raul mai mic al variantei Basescu ? Acolo pe aproape de Basescu,chiar nu reusiti sa sesizati acest lucru ? Chiar ce facea in Piata Universitatii ? Nu cumva impartea blugi,posete Luis Vuitton,Hermes,Bottega Veneta,Burberry,Jimmy

 29. Dinu Says:

  Blogideologic,

  …”cei patru milioane de membri”! …mda, multi dintre „membri” platesc azi acea decizie, or sovaire, or…pact cu diavolul pentru un privilegiu meschin. exceptiile ….
  Imi amintesc cum se „justificau”, unii chiar jenati, in epoca -unii o fac inca si azi- , fata de prieteni, de familie, or fata de propria constiinta, ca „s-au facut membri”; „m-au conditionat pentru a putea fi promovat profesional”, or „a trebuit sa accept ca sa-mi dea casa”, etc. si adesea concluzionau, pentru a-si linisti propria constiinta: „pana la urma sunt un simplu membru, nu fac nimanui niciun rau, platesc doar o cotizatie, iar la sedinte nu ma duc”.
  De parca pe Ceausescu si numenclatura PCR-ista ii interesa altceva. Pentru ei cei 4mil. de membri+utecistii erau argumentul suprem si imbatabil in fata oricaror intrebari incomode, or acuzatii, venite din afara, or din tara.
  Este, desigur, doar un punct de vedere si …nu acuz pe nimeni. Nadajduiesc doar la decenta din partea lor, fata de ei insisi.

  PS
  Nefiind de origine sanatoasa, familia m-a „programat” sa fiu de cealalta parte a „realitatilor socialiste”. Prin urmare nu este un merit al meu, este un dat pentru care le multumesc inca o data alor mei.

 30. Florian Says:

  „Voi lupta pentru Crin Antonescu”… „Opţiunea mea pentru Crin Antonescu se bazează pe diferenţierea de modelul negativ de care vorbeam. România are nevoie de o persoană care să nu fie implicată în niciun fel în vreun act de corupţie.”… Yeees, yes-yes-yes! I love Emil! @Plano, oferta cu patul a cazut.

 31. octavpelin Says:

  Rox,azi este 15 iunie,ziua in care s-a stins din viata marele poet national Mihai Eminescu(15.01.1950-15 .06.1889),LUCEAFARUL ne vegheaza,Dumnezeu sa-l odihneasca ! ,o zi placuta 😦

 32. marius Says:

  Emil nu mai are nicio legitimitate printre intelectuali. Daca tacea filosof ramânea. Demersul său nu are nici un rezultat. Şi-a pierdut demult credibilitatea.
  Eu am o altă trilemă la ora asta: Cum a reusit Lucia Hossu Longin să facă un interviu Cu generalul Ion Mihai Pacepa? http://bit.ly/41MWFhttp:

 33. buddy Says:

  @ Toti,
  Emil a avut o sansa si nu a stiut ce sa faca, la nivelul ala nu te mai intilnesti a-2-a oara cu aceeasi sansa.
  Crin dupa mine , vazut din Canada e f f slab, era mai bun Tarita, dc.ar fi lasat-o mai moale cu ego era si acum acolo sus si poate la momentul oportun facea saltul decisiv….
  Dupa mine dc. vreti sa invingeti motorul politic care se numeste PDL
  trebuie mizat pe ceva nou si acest nou in politica romaneasca este DUDA RADU.
  Cu stima tuturor.

 34. Marcus Says:

  @Roxana: niciodata nu este prea tarziu. D-l Constantinescu, a venit pe acelasi val cu actualul (na, ca i-am uitat numele!), deci ii sunt mai mult decat cunoscute „chestiile” carora acum se adreseaza cu apelul respectiv. Nu stiu ce efect va avea chemarea Domniei Sale, insa pozitia adoptata este mai mult decat benefica. Interesant este insa faptul ca vidul lasat oarecum de plecarea unora ca TRU, este umplut la greu de reinvenatrea unui Cristoi, aflat in cautare de bani. Urat, dizgratios, penibil!
  In spiritul de solidariate jurnalistica, m-ai certat cu vorbe de ocara, pe motiv ca, eu, un amator i-am aratat Cristoiului ca nu se face pentru a face nefacute, indiferent de grosimea teancului. Am tacut si am inghitit. Dar asa ceva n-am vazut in viata mea. Drept pentru care ia d’aci:

  Sincer sa fiu, reactia pe care mi-a trezit-o atitudinea ta de ceva timp catre acum a fost una de imensa sila fata de mine si nu de tine, cum cineva ar putea crede. Si asta deoarece, avand cat de cat anumite alte posibilitati, m-am incapatanat sa vad pana unde poate merge degradarea umana si am continuat sa-ti citesc aberatiile mai mult decat bine platite, pe care ai tupeul sa le arunci „gugustiucilor” si „fatucilor” de romani, care vad in faptura-ti inocenta, neangajata politic, impartiala, independenta, nepunatoare de bot la cascaval etc. inca, nu un profesionist formator de opinie, ci macar un OM.

  Pe motivele de mai sus aveam de gand sa te injur la greu, dar mai multe considerente tinand de educatie si logica m-au determinat sa renunt la prima pornire, si dupa ceva timp de gandire sa realizez ca nici macar privilegiul de a fi injurat nu-l meriti, deoarece esti un NIMENI, neica!

  Iaca, succint si fara prea mare efort din partea unui amator in ale scrisului, dar INCA un cetatean roman cu drept de opinie, motivele care au stat la baza acestei decizii:

  1 Cautand in DEX pentru a gasi „TIR-ul” de epitete cu conotatie negativ/peiorativa care ti s-ar potrivi, m-am convins ca limba romana, cu toata generozitatea ei in materie (inclusiv „partea orala, folclorica”) a acesteia nu a avut in veci de veci parte de asemenea specimene, care sa genereze inventare de cuvinte noi la adresa unicatului pe care-l reprezinti.

  2. Am realizat ca plecarea din scrisul romanesc a unor indivizi precum TRU a creat vidul necesar si suficient reinventarii unor creaturi ca tine, drept urmare echilibrul trebuie mentinut.

  3. Pentru nostalgicii epocii Ceausescu& Familia, reincarcata in varianta embrionara Basescu&Faimgla, existenta in peisajul mass-media a unor personaje ca tine, reprezinta sine-qua-non-ul existentei unei bune parti din poporul din care, vreau nu vreau, fac si eu parte.

  4. Din punct de vedere istoric, tu, daca criticii jurnalisticii Epocii Basescu nu te vor sterge din memorie precum pe un ilustru anonim din Istorie, care a incendiat una dintre cele Sapte Minuni ale Lumii, tocmai pentru a intra in anale, si te vor pomeni, o vor face comparativ cu calitatea hartiei igienice din epoca respectiva.

  5. Efortul de a-ti comenta punctual aberatiile ar da peste cap materia Logica, pe care te lauzi ca ai studiat-o in facultatea de filozofie pe care te „caramidaresti in piept” ca ai absolivit-o.

  6. Si ultimul, o intrebare : in lumina noilor indicatii ale Conducatorului, acum la varsta ta, nu crezi ca era mai bine sa taci si sa ramai filozof, decat sa vorbesti si sa votezi precum „ospatarii”, „tincihigii” si „lacatusii” (de departe meserii si atitudini mult mai onorabile decat prostituarea ta ca „filozof” si jurnalist) ?!!!!
  sa fii iubita
  marcus

 35. JHendrix Says:

  Emil Constantinescu a fost un SIMBOL in 1996, anul in care fesenistii au fost invinsi! A uitat cineva explozia de bucurie din seara zilei de 17 noiembrie 1996? N-avem cum sa uitam acea seara, a fost ca la Revolutie! Da, ca in dimineata zilei de 22 decembrie 1989, inainte ca lovilutia sa fie confiscata de catre cei care au planuit-o, adica ilici si gasca lui de kaghebisti! Constantinescu a fost atunci un simbol, a aratat lumii ca romanii n-au creierele spalate de comunism, ca inca putem fi normali ca natiune. Un premier ca Ciorbea a reusit sa faca schimbari uluitoare in mediul economic si a deschis usile Romaniei catre UE si NATO. Intrucat Romania mergea rapid catre normalitate si prosperitate, sistemul securisto-comunist a muscat adanc la sfarsitul anului 1997, cerand obsesiv demisia lui Ciorbea. Cine i-o cerea cu spume la gura? Acelasi ba-secu, care ne otraveste vietiule azi! Asediul politic si mediatic de 3 luni a condus la demisia lui Ciorbea la finele lunii martie 1998 si instalarea unui securist in fruntea guvernului, nemernicul ala de vasile. Asta a fost GAFA lui Constantinescu, a permis demisia lui Ciorbea, facand jocul pedistilor de atunci, cedand la santajul facut de pedisti. Ce-a urmat se stie, raul facut de vasile n-a mai putut fi reparat de Isarescu si sistemul a invins in 2000!
  Apelul de azi al lui Constantinescu? Un apel DISPERAT adresat intelectualilor, oamenilor cu constiinta sa refuze REALEGEREA RAULUI ABSOLUT! Un demers absolut normal, o invitatie la coeziune! Deviza noastra trebuie sa fie ,,Doar impreuna vom reusi!” Situatia nu difera prea mult fata de cea din 1996. Eu unul am convingerea ca vom reusi!

 36. Plano Says:

  @marcus
  Daca nu intram pe blogul tau si ma luam dupa ce ai scris aici ramaneam cu impresia ca vituperezi impotriva @Roxanei!
  La prima citire inclin sa cred ca si @Roxana a avut o oaresce strangere de inima si i s-a ridicat sangele-n….
  Ma si pregatisem sa te intreb daca azi te simti bine.
  Fii iubitor @marcus!

 37. Marcus Says:

  @Mihnea Goergescu: „un taran de Dobrogea”. Bre, bre, bre, esti mare, tata! Hai sa-ti zic o chestie, nici sange albastru nu-mi curge in instalatie, nici nu-mi bat joc de valorile monarhice ale tarii, dar nici nu accept, ca dobrogean nascut in Timisoara sa imi perimt sa fac asemenea discrimnari. Bunii mei au venit in Dobrogea, dupa retrocedarea ei, dintr-un sat ardelean, Cucerdia, recunoscut pentru calitatea oieritului practicat in zona, deci nu au venit nici deghizati, nici fara sa-si puna la contributie mintea pentru a invata o limba „straina”. Au venit pur si simplu, in statul Romaia. Si s-au chinuit saracii sa-si faca odraslele, daca nu coconi, macar sa depaseasca nivelul celor patru clase primare. Au avut bun simt, au reusit si nimeni nu a indraznit sa le spua „tarani dobrogeni”, decat in spiritul admiratiei fata de munca de o viata. Daca ai ceva cu acest chiomb, te rog elegant nu arunca nemultumirile tale in carca oamenilor de bine.
  Sa fii iubit
  marcus

 38. neinfectat de comunism Says:

  pacat ca l-au invins serviciile pe constantinescu….din cauza renuntarii lui la candidatura in 2000 ne-am mai trezit cu 4 ani iliescieni pe cap….curajul nu este calitatea lui de capatai…

 39. Lilick Says:

  @Marcus

  Si Mihnea Georgescu e tot din Dobrogea. Hahaha! 🙂 Nu te ambala.

 40. Marcus Says:

  @Plano: ce Dumnezeu te-a facut sa crezi ca am fost primul beneficiar al drogurilor usoare? Nu am absolut nimica-nimicuta cu Roxana, decat faptul ca, si sa nu mi-o ia in nume de rau, in momentul in care am vazut „triplu Axel” executat, pe blogul ei, reluare unui text acid la adresa acestui asa-zis jurnalist independent.
  Zau, nu nteleg „care- baiu”, atata timp, cat Roxana si-a cerut scuze atunci, fata de Marele Cristoiu, datorita ‘devierii’ mele de perceptie si exprimare fata de acest formator de „noi cadre politice”.
  Sa fii iubit
  marcus

 41. Marcus Says:

  @Lilika: m’an fish! de originile d-lui in cauza. Chiar si ideea de a-mi apropia aceasta chestii asimetrice de oarece origini comune, imi repugna.
  sa fii iubita
  marcus

 42. olimpiu Says:

  ha, ha , ha
  pai si chiria de la Londra si scoala copiilor cine o plateste lui TRU??? taria de caracter??
  dar orgoliul uns cu bistari ai lui Patapievici??? nenorocitul si mizerabilul bobor roman??
  dar datoriile firmei lui Liiceanu?? din apelul pt lichele nu se poate trai, dar din plimbatul la brat cu ele ies bani frumusei
  si apoi e o falsa senzatie creata de mass-media ca doar astia sunt intelectualii tarii si ca reprezinte societatea civila, basaca mai sun tsi lideri de opinie
  isi pierde ,,tapul” timpul sau crede ca mai e la cazaciokul dambovitean cand schimba prim ministri????!!!!

 43. anom Says:

  Mai intai tre’ sa asteptati sa cante cocosul a 3-a oara. Sau cucuveaua?

 44. kalugarul teofil Says:

  sunt kalugarul teofil cel viril din pustiul arizonei. m-am intors pe forumurile si blogurile patriei ca sa-l injur de mortii ma-sii pe bagabontul impostor extraterestru cristian tudor popescu zis ctpulea sau crocodilul chelios, fiindca este nesimtit si incearca permanent sa-l discrediteze pe magnificul nostru presedinte, domnul traian basescu, cel mai iubit conducator din istoria moderna a poporului roman. eu kalugarul teofil cel viril am sperat din toata inima ca imediat dupa victoria zdrobitoare a domnisoarei independente elena basescu – eba si a partidului democrat-liberal in alegerile europarlamentare din 7 iunie 2009, javrele pishadiste din partidul spagarilor decacat si jigodiile penaliste din partidul penal petroliberal sa moara in chinuri groaznice de ciuda si de oftica, vazand succesurile politice formidabile repurtate de sustinatorii presedintelui nostru jucator si bautor, cheliosul traian basescu, insa acum toti kretinii pishadisti si penalisti s-au raspandit pe diverse forumuri si bloguri, unde insulta si calomniaza non-stop liderii de prestigiu ai partidului democrat-liberal, inclusiv pe frumoasa domnisoara elena basescu si pe ministrii ultraperformanti ai guvernului boc (dintre care imi permit sa nominalizez expres pe domnii blaga, videanu, berceanu, pogea si pe doamnele udrea si ridzi). hai siktir, bai jagardelelor pishadiste si penaliste, manca-le-ati pisdele tovaraselor pedeliste alina plugaru, sexy braileanca si madga ciumac, in direct la dan diaconescu ! eu kalugarul teofil cel viril asigur oficial pe distinsii internauti care viziteaza acest blog ca simpaticul nostru comandant suprem, domnul traian basescu, va fi reconfirmat din primul tur in functia de presedinte al romaniei, iar nemernicii sai contracandidati mircea prostanacul geoana si crin labba-trista antonescu se vor fvte in kvr prin boschetii din parcarea parlamentului. derbedeii dracului !
  p.s. am informatii inca neverificate cum ca fostul prim-ministru sinistru calin popescu-tariceanu detine un aparat electric de tuns profesionist, marca philips desigur, si asteapta calm un moment prielnic in care sa-l tunda zero pe micutul damblagiu si labbagiu crin. voi reveni cu detalii picante in cel mai scurt timp posibil.

 45. Lilick Says:

  😆

  Aaaa… bine ca mi-a adus aminte Kalugarul. Nu uitati: diseara la 21:50 e Tari in direct la Realitatea. (Oare cu aparatul de tuns?):lol:

 46. Motrogan Pherentarian Says:

  Avem un Kalugar,ce facem cu el ?
  Simplu.i-o dam din toate pozitiile mai putin sub limba c-o are infipta si fixata intre bucile prezidentiale…Bag-o adanc mocofane ca poate-ti da un canal colector mai in centru sa stai si tu iarna prapaditule

 47. kalugarul teofil Says:

  hai siktir, derbedeu’ dracului, propti-mi-as daravela in gatul ma-tii pana face amigdalita si koaiele in gura ei pana face gingivita !

 48. Franklin Says:

  1. De unde si pana unde „intelectualii” il sustin pe Traian Basescu? Daca d-l Constantinescu se refera la Liiceanu, Plesu, Patapievici + Alina atunci d-l „presedinte” chiar a imbatranit degeaba. Asta a cunoscut el despre „intelectuali” despre asta ne vorbeste.
  2. La intrebarea lui Marian Sultanoiu daca se refera la Patapievici, ex-presedintele Constantinescu ne serveste o surprinzatoare mostra de lasitate, evitand raspunsul direct. Ce sa-ti spun, a avut grija sa nu comita un sacrilegiu pomenind numele marelui guru de la TV Cultural. Halal intectuali, halal ex-presedinte.
  3. Intrebat pe cine sustine in alegeri, d-l Constantinescu n-are curajul sa raspunda sincer intrebarii (grandomanie veche, persoana importanta, un basel mai mititel dar unul curat) si ne reaminteste pentru ce a esuat in mandatul sau, respectiv pentru ca nu a avut, nici la tinerete, ceea ce se cheama „vana”. Eu, de exemplu, am curajul sa spun clar ca voi vota cu ASR Radu, pentru ca il consider cel mai bun candidat dintre cei existenti deocamdata. D-l Constantinescu nu l-a avut. Iar la remarca invariabila a interlocutorilor mei cum ca printul n-are nici o sansa sa castige alegerile le raspund tuturor la fel: nu suntem la loto, nu trebuie sa ghicim castigatorul, trebuie doar sa nu ne fie rusine cu votul nostru si trebuie ca votul sa ne reprezinte. Cat de cat.

 49. Marcus Says:

  @Roxana: in legatura cu baietu’ asta de-si zice kalugar, banuiesc ca n-ai fost pe faza, altufelu’ n-ar fi trecut!
  sa fii iubita
  marcus

 50. Shmenar Says:

  Teofilu Pedofilu te-au regulat la gaoaza boschetarii din Rahova c-ai ajuns cu gugutzu lu ma-ta aia oralista pe centura sa-i implore sa te lase ca esti mi9c si prost esti labagioglu amator sa ti-o iau pe sot-ta la ranga sa-i umplu lu nevastata aia paroasa gura de sloboz,sa-ti de4a tata carmaz la fleanca sa-ti dea tata o clefeteala la molar,distrusule ti-a dat marinaru sa sugi si-acum te crezio piesa importanta in angrenaju cioflingarului,mars la rahat la coarda aia blonda,curista neamului…hai c-o tragi pa cur mars si trage perdeaua scarbosule …calugaru poulii …

 51. Shmenar Says:

  Stimata gazda aveam un mesaj nevinovat pt calugaru sugator…eu zic sa-i dai drumu

 52. Marius Mina Says:

  E 15 iunie si toata presa tace,nimic despre inculpatii Iliescu, Stanculescu , Chitac si restul gastii cominterniste .O sa ajungem sa le punem benzina pe morminte si sa le dam foc , macar atat.

 53. Ovidiu Says:

  Roxana,
  citeste un interviu senzational cu Constantin Dobre, despre mineriada 1990

  http://stirea.wordpress.com/2009/06/15/constantin-dobre/

 54. Roxana Iordache Says:

  @Tuturor. Bună seara, iubiţilor! Iertare pentru marea absenţă! Mai ales celor ale căror comentarii au fost fie trimise la spam, fie reţinute la moderare. Ce să facă şi cuţu al meu de sistem protector, mă apără preventiv. 🙂 Mulţumesc pentru comentarii. N-am apucat să le citesc, dar am s-o fac.

 55. mihai 4 Says:

  Pai vezi ca-l meu e inca la moderare Roxi,si ti-am spus sa faci ceva in el.

 56. mihai 4 Says:

  Si Roxi,vine Calin la Realitatea de la 21.30.

 57. mihai 4 Says:

  rectific:21.50

 58. tony Says:

  Nu cred ca lingaii se vor delimita de Basescu!
  El este o pleasca pentru ei !

 59. Lilick Says:

  @Tony

  Sunt o anexa a fundului lui Basescu deja. Ca o excrescenta. Ca un ciorchine. E adevarat ca in ultima vreme chiar Basescu incearca sa se scuture putin de ei. 🙂

 60. kalugarul teofil Says:

  raspund oficial pe aceasta cale nenorocitilor pishadisti si penalisti de pe blogul roxanei iordache (te pup, roxi !) care au indraznit sa ma injure pe mine, kalugarul teofil cel viril din pustiul arizonei, ori sa-l critice pe iubitul presedinte al tuturor romanilor, domnul traian basescu. hai siktir, bai descreieratilor pishadisti si penalisti, vedea-v-as fututi in cur de piticul porno cu giganticul sau penis noduros, uns in prealabil cu ben-gay sau revulsin (ambele provoaca senzatii extreme alternante, de rece si fierbinte) ! dupa victoria superbei domnite elena basescu in alegerile europarlamentare, mai trebuie doar sa asiguram victoria din primul tur a comandantului suprem traian basescu in alegerile prezidentiale, sau macar accederea in turul 2 de scrutin a simpaticului traienica cu prostanacul mircea geoana, apuca-m-ar de banana. iar dupa reconfirmarea in functia de presedinte a domnului traian basescu vom declansa apocalipsa finala impotriva tradatorilor de neam si tara care au furat cu nesimtire din avutia nationala a poporului roman. viitorul este sumbru pentru javrele pishadiste si jigodiile penaliste, care vor fi incarcerate in puscaria mafiotilor din judetul arges, construita in secret de tribunii vadim si becali sub stricta supraveghere a presedintelui basescu. toti prostovanii handicapati care l-au insultat si l-au calomniat in decursul timpului pe domnul traian basescu vor regreta amarnic. veti trai si veti vedea.

 61. Shutzean Says:

  Bai calugaru „teofil cel virgin” predominant infantil ia tu o gura de maroniu portocaliu de la curu lu zeul tractoristilor daca vad ca insisti,mars la realitatea pe forum ca aici te-a luat lumea de prost poate acolo ai o sansa sa nu te muiasca nimeni,aici e ospatari acolo ai mai multi filozofi pe google.
  Luate-ar Magda Ciumac cu botu-ntre picioare retardatule de arizona….

 62. Marius Mina Says:

  @kalu garu teofilius , nu vrei sa jucam „troleibuzele”?

 63. Trupa Modrogan Says:

  Multumim pe aceasta cale gazdei noastre care ne-a suportat limbajul putin cam neacademic in aceasta discutie colegiala cu baiatu ala de s-a ratacit p-aici…Saracu de el ! …(Stiu… Bad Boy 😳 )

 64. Radu Humor Says:

  Ce fler are Kk asta , cum lipseste putin @Roxana cum se arunca (cu ce voluptate ?!) in mizeria al carui nume il poarta :mrgreen:

 65. Radu Humor Says:

  Constantinescu ramane pentru mine Presedintele care a renuntat prea usor la Velerian Stan, seful Corpului de Control care reusise sa descalceasca itele afacerii Flota (si acum, cred ca Basescu deabia ar fi parasit Jilava si nu in curand, Cotroceniul 🙄 ), iar mai apoi l-a sacrificat si pe Victor Ciorbea , adica a aruncat oamenii curajosi si cinstiti si a pastrat
  gunoie care pana la urma l-au sufocat :mrgreen:
  Pacat !

 66. Radu Humor Says:

  In rest, ramane singurul Presedinte al Romaniei cu care nu mi-a fost jena
  ( scarba?!) sa dau mana…..

 67. Petru Clej Says:

  Nicuşor era un biet copil pe lângă EBA! , de Liviu ANTONESEI

  http://www.romanialibera.com/editorial/editorial.php

  în revista ACUM

 68. Radu Humor Says:

  Cat despre intelectuali…care intelectuali ?
  Cei ce se prostitueaza, nici macar rafinat, pe centura politicii dambovitene ?
  Cei care in graba lor de a se aburca in niste functii,” calca totul in picioare”
  ( apropos,ati auzit de manifestari prilejuite de 15 iunie ziua trecerii in nefiinta a Marelui Roman Mihai Eminescu ?)si mai ales isi pierd orice urma de demnitate pentru o mana de euroi.
  Iar noi acceptam in fruntea ICR (@Roxana o sa te supar!) un veritabil dusman al Poporului Roman, in timp ce Paul Goma isi petrece ultimii ani in surghiunul in care l-au aruncat niste imbecili intelectuali, numai pentru ca nu se puteau ridica niciodata la nivelul si caracterul lui ?!

  Halal Natiune !

 69. mosneagul Says:

  lepadarea (aista)’i pe bani?
  or fi si multi…

 70. heinrich Says:

  Vreti sa scapati de Basescu dar veniti cu doua alternative: Antonescu si Radu Duda. OK. Amandoi luati separat pot intruni conditiile de a fi un presedinte mult mai bun, dar in economia alegerilor este cel mai neproductiv lucru, acela ca electoratul (de dreapta, intelectual sau cum vreti sa-i spuneti) sa se divizeze. Asta o stie si un copil. Concluzia pe locul doi va iesi „Prostanacul” iar in finala din nou va trebui sa alegem „raul cel mai mic”, care in situatia de fata ramane tot Basescu. QED.
  PS De ce nu iese la rampa Mr. Constantinescu. Poate n-ar mai fi (de data asta) „invins” de securitate…..sau poate ii este frica de un procentaj mai mic chiar de cel al lui Jiji?

 71. blogideologic Says:

  Ceea ce li se poate reproşa intelectualilor elitişti din GDS este faptul că ei sunt mai interesaţi în a fi facle de mărturie privind superioritatea lor morală, decât în a construi o punte peste prăpastia de ignoranţă adusă de epoca revolută a comunismului. Îndemnul fostului preşedinte Emil Constantinescu se înscrie pe aceeaşi „linie de gândire”.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: